Szakértő válaszol

Írta:Erzsébet

Szakértő válaszol

Az oldalon általános jellegű kérdéseket fogadok a következő témákban:

 • táppénz,
 • CSED,
 • GYED,
 • GYES,
 • GYET,
 • családi pótlék,
 • családi adókedvezmény, családi járulékkedvezmény,
 • szülési szabadság,
 • fizetés nélküli szabadság igénybevétele, megszüntetése,
 • felmondási védelem,
 • GYED, GYES, GYET folyósítása melletti munkavégzés munkaviszonyban, egyéni, illetőleg társas vállalkozóként.

Részletes tájékoztatásra, alternatív megoldások ismertetésére, pontosan levezetett számításokra a hozzászólások között nincs lehetőség, erre az  a egyéni tanácsadás szolgáltatás vehető igénybe.

A kérdések moderálás után jelennek meg.

Horváthné Pelyva Erzsébet

jogi szakokleveles javadalmazási tanácsadó

Szerző

Erzsébet administrator

520 hozzászólás

BálintKözzétéve: 10:21 du. - okt 19, 2020

Kedves Erzsébet!

Ha minden jól megy, jövő év áprilisában fog megszületni gyermekünk. Én 6 órás munkára vagyok bejelentve Magyarországon, bruttó 248 000 Ft-ot keresek.
A barátnőm Romániába van bejelentve teljes munkaidőre 2¬018 decembere óta, átszámolva 282 000 Ft-ra. Egyéb magyarországi munkáiért a családi bt-n keresztül számlázok havi kb 100 000 Ft bruttó összegben, amiből levonták az SZJA-t és a járulékokat.

Érdeklődnék, hogy ilyen kondíciók mellett milyen magyarországi ellátásra vagyunk jogosultak, és melyikünknek érdemes bizonyos ellátásokat igényelni? Ha élőszóban célravezetőbb, szívesen bejelentkezünk egy konzultációra.

Köszönettel, Bálint

Revi AndreaKözzétéve: 9:19 du. - okt 5, 2020

Tisztelt Szakértő, Kedves Erzsébet!
Jelenleg babavárás első hónapjaiban vagyok (2-3 között). Munkaviszonyom augusztusban megszűnt. Magam fizetem a TB-t (eu.szolg.járulék). Napokban újra el tudok helyezkedni. Szülés utáni biztonsági hónapok leteltével lehetőségem lenne külföldre menni babámmal az ellátás időtartama alatt, nem munkavállalási céllal. Kérdésem az lenne, hogy esetleges külföldi tartózkodásom ideje alatt megszűnik a GYES, GYED? Van-e különbség EU-s és EU-n kívüli ország esetén? Szakértői válasza sokat segítene nekem a továbbiak tervezéséhez. Az ellátást semmi esetre sem szeretném elveszíteni. Segítségét előre is köszönöm.
R.Andrea

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 12:07 du. - okt 17, 2020

  Kedves Andrea!

  EU-n kívül GYED nem változik, GYES és családi pótlék 3 hónapot meghaladó tartózkodás esetén nem jár. EU-n belül attól függ, hogy meddig tartózkodnak az adott tagállamban, hol van a munkavállalás helye, stb.

Kiss LillaKözzétéve: 1:12 du. - aug 4, 2020

Jó napot! Érdeklődni szeretnék, hogy a felügyelőbizottsági tagságból származó tiszteletdíj CSED folyósítás szempontjából keresőtevékenységnek minősül-e és így le kell-e mondani a tagságról, ha CSED-et szeretnék kapni? (A tiszteletdíj mértéke meghaladja a minimálbér 30%-át.) Másik kérdésem, hogy ha le kell mondani a felügyelőbizottsági tagságról, akkor lehetőség van-e erre a jogviszonyra tekintettel is CSED-et igényelni, ha a baba megérkezik a lemondástól számított 42 napon belül és több mint 1,5 éve folyamatosan fennállt a tagsági jogviszony? A munkahelyemen – amely a felügyelőbizottsággal érintett vállalattól eltér – a fentiektől függetlenül igényelném a CSED-et (a CSED igénylés feltételeinek megfelelek). Köszönöm!

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 10:21 de. - aug 12, 2020

  Kedves Lilla!

  Biztosítást eredményező jogviszonyban személyesen végzett keresőtevékenység nem folytatható CSED folyósítás ideje alatt. Megszűnt biztosítás jogviszony alapján igényelhet CSED-et amennyiben a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül születik gyermeke, és megvan 365 nap biztosítása (e jogviszony alapján megvan).

Kiss RobertaKözzétéve: 12:47 du. - máj 27, 2020

Jó napot.
Olyan kérdésem lenne, hogy jelenleg várandós vagyok. November 19.re vagyok kiírva, viszont a decemberi hónappal megszűnik a jogviszonyom. A kérdésem az lenne, hogy a csedet és gyedet így is igenyelhetem majd ??? Valamint, hogy megèrnè igènyelni??? A bejelentést tekintve meg van a folyamatos két éves munkaviszonyom , de sajnos bruttó 110.000.- ftal történt a bejelentés.

Válaszukat és segítségüket előre is köszönöm.
Kiss Roberta

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 12:39 du. - jún 27, 2020

  Kedves Roberta!

  Jogosult CSED-re és mivel a biztosítási jogviszonya CSED folyósítás alatt szűnik meg „passzív jogon” GYED-et is igényelhet. Mindkét ellátás iránti kérelmet a munkáltatónak kell leadnia, onnan elektronikusan továbbítják az elbíráló szerv felé, vagy a munkáltatónál működő tb kifizetőhelyre, vagy a munkáltató székhelye szerinti kormányhivatal felé. Mindkét ellátást a bruttó béréből számolják.

CsillaKözzétéve: 11:27 du. - dec 13, 2019

Tisztelt Szakértő!
Az alábbiakban kérném a segítségét.
2017.11.28 napján született első kislányom. Jelenleg Gyes-en vagyok 2019.11.29 napjától.
Munkaviszonyom 2015 év óta folyamatos egy cégnél.
A 2. gyermek születését 2020. októberére tervezzük, így nem tervezem, hogy az elkövetkezendő időszakban munkába álljak.
A terveimet közöltem a munkáltatóval, rugalmasak e téren.
Kértem a munkáltatómat, hogy 2020. januárjában jelentsenek vissza állományba, abból a célból, hogy a tervek szerint 2020 február-márciusban mennék terhességi táppénzre, valamint a későbbiekben a Csed–Gyed-et a magasabb bérminimummal állapítsák meg.
Ennek semmi akadályát nem látták.
Azonban, most elbizonytalanodtam, hogy jól döntök e- ha visszajelent a munkáltató a későbbiekben Csed-Gyed megállapítását illetően.
Visszajelentést követően először is ki kell írniuk az évek alatt összegyűlt szabadságokat. E téren van minimum szabadság nap, amit kötelezően ki kell írniuk?
Csed megállapításánál a 180 napos időintervallum számításaim szerint rendben van, azonban, ha állományban ténylegesen csak annyi napot lennék, amennyi szabadságot ki kell írni és utána terhességi táppénzre leszek jogosult, ebben az esetben, hogy veszik figyelembe a biztosítási időt Csed megállapításánál?

Amennyiben nem jelent vissza életbe lép a kedvezmény szabály, mi szerint ugyan olyan Csed összegre leszek jogosult, mint az első gyermekemmel?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel,
T.Csilla

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 9:16 du. - dec 19, 2019

  Kedves Csilla!

  Változatlan munkahely és jogviszony (munkaviszony) esetén vagy az előző gyermek CSED alapjából, vagy az aktuális bér alapján számolják az új gyermekkel járó CSED-et, GYED-et, ha a legkésőbb a GYES lejáratát követő 1 éven belül szül. Tehát anyagilag nem járhat rosszabbul a munkába visszatéréssel/szabadság teljes vagy részbeni letöltésével. A minimálbér kétszeresét meghaladó bérnél javasolt vizsgálni a figyelembe vehető tényleges bérezett napok számát, alacsonyabb összegnél nincs jelentősége.

Hozzászólások lezárva.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.