Szakértő válaszol

Írta:Horváthné Pelyva Erzsébet

Szakértő válaszol

Az oldalon általános jellegű kérdéseket fogadok a következő témákban:

 • táppénz,
 • CSED,
 • GYED,
 • GYES,
 • GYET,
 • családi pótlék,
 • családi adókedvezmény, családi járulékkedvezmény,
 • szülési szabadság,
 • fizetés nélküli szabadság igénybevétele, megszüntetése,
 • felmondási védelem,
 • GYED, GYES, GYET folyósítása melletti munkavégzés munkaviszonyban, egyéni, illetőleg társas vállalkozóként.

Részletes tájékoztatásra, alternatív megoldások ismertetésére, pontosan levezetett számításokra a hozzászólások között nincs lehetőség, erre az  a egyéni tanácsadás szolgáltatás vehető igénybe.

A kérdések moderálás után jelennek meg.

 

Horváthné Pelyva Erzsébet

jogi szakokleveles javadalmazási tanácsadó

 

Szerző

Horváthné Pelyva Erzsébet administrator

514 hozzászólás

Anna NguyenKözzétéve: 11:29 de. - dec 12, 2019

Tisztelt szakertok,
Jelenleg Gyeden vagyok 2019.dec vegeig . De most 15 hetes terhes vagyok, kovetkezo babat kb. junius elsejen fogok szulni . A cegem eppen novembertol F.A alatt, nem tudom pontosan mikor zarhat . Ebben az esetben kaphatok-e tovabb csed, gyed extra a kovetkezo baba szamara.

Nagyon koszonom szepen .
Anna

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 9:09 du. - dec 19, 2019

  Kedves Anna!

  Amíg a felszámolási eljárás tart, ugyanolyan jogosultságot szerez, mintha normál működő cég lenne. Vegye fel a kapcsolatot felszámolóval -cégjegyzékben megtalálja-, és kérjen információt a felszámoló cégnél ki a kapcsolattartó, tájékoztassa a távollétről, és kérjen releváns tájékoztatást a cégről.

F. AngélaKözzétéve: 12:18 du. - okt 2, 2019

Üdvözlöm! Segítséget szeretnék kérni. Előző munkahelyemen egyszerűsitett munkavállalóival alkalmaztak. Aztán új munkahelyem lett 2018. november 27-től, párommal elkezdtük a babaprojektet (eddig még nem jött össze) de közben főnököm elbocsájtott. Nagyon elkeseredett vagyok, mivel nincsen meg a 365 napom, ha jól értelmezem. Munkaviszonyom 2019 oktober 31-ig tart. Mi a legjobb, amit ebben az esetben tehetek? Természetesen keresek új állást, de ha nem jön össze regisztráljak utána a munkanélküliben? Az beleszamitana? Mi történik, ha most mégis érkezne a baba? 🙁 Köszönöm szépen a segitseget!

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 8:23 de. - okt 3, 2019

  Kedves Angéla!

  Regisztrált álláskeresőként azok a napok számítanak bele a 365 napba, amelyekre álláskeresési támogatást/álláskeresési járadékot folyósítanak. A járadék folyósítására akkor jogosult, ha az utolsó 3 évben rendelkezik 360 nap jogosultsági idővel. Jogosultsági időbe a munkaviszony, közfoglalkoztatási jogviszony, egyéni vállalkozói jogviszony (ha megfizette a munkaerő-piaci járulékot), társas vállalkozói jogviszony (ha megfizette a munkaerő-piaci járulékot) számítható be. Az álláskeresési járadék folyósításának maximális tartama 90 nap, ezért mindenképpen szükséges más biztosítási jogviszonyt is létesítenie, pl. munkaviszonyt, közalkalmazotti jogviszonyt, közszolgálati jogviszonyt, egyéni vállalkozói jogviszonyt, biztosítást eredményező megbízási jogviszonyt… Nemcsak a 365 nap biztosítás szükséges gyermeke születését megelőző 2 éven belül, hanem legalább a CSED igénylés első napján biztosítást eredményező jogviszonyban kell állnia.

ValiKözzétéve: 11:22 de. - szept 22, 2019

Üdvözlöm! Én olyan ügyben szeretnék kérdezni, hogy babát tervezünk, de nekem határozott szerződésem van a munkahelyemen (januártól-októberig illetve októbertől januárig van a szerződésem). Hogyan lehetnék jogosult gyedre ezek alapján? Másfél éve van itt folyamatos munka viszonyom,es előtte is volt. Válaszát előre is köszönöm.

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 7:47 de. - okt 3, 2019

  Kedves Vali!

  Ha gyermeke születését megelőző 2 éven belül megvan 365 nap biztosítása és a CSED első napján biztosított, akkor CSED után GYED-re is jogosult.

Nagy NóraKözzétéve: 11:51 de. - szept 20, 2019

Kedves Erzsébet!

2020. Március 14-re vagyok kiírva első gyermekem születésével. November 1-től van lehetőségem munkahelyet váltani magasabb fizetésért. Érdeklődni szeretnék, hogy amennyiben munkahelyet váltok, jelenlegi munkahelyem fizetése számít-e bármit is a CSED, illetve GYED összegének megállapításakor. Amennyiben nem, mi lesz konkrétan az ellátások számítási alapja? Folyamatos biztosítási jogviszonnyal 2013 óta rendelkezem alkalmazottként, a biztosítási jogviszony folytonossága most sem szakadna meg.

Köszönettel,
Nóra

Válaszát előre is köszönöm!

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 7:44 de. - okt 3, 2019

  Kedves Nóra!

  Mivel az új jogviszonyban a számítási időszakban nem lesz legalább 120 naptári napnyi tényleges bére a CSED alap vagy a jogosultság kezdetekor érvényes minimálbér kétszerese, vagy az új jogviszony jövedelme (bére), két összeg közül az alacsonyabb összeg. GYED-et az új jogviszony jövedelméből számolják számolják.

ÉvaKözzétéve: 10:52 de. - aug 30, 2019

Kedves Erzsébet!!
Üzemi balesettel kapcsolatban lenne kérdésem. A férjem 2019 áprilistól dolgozott 8 órában egy campingben. 2019 május-junius szintén 8 órában. Július1-től 4 órás munkaidő keretet állapitott meg neki a munkaadó.Az üzemi baleset július 2-án történt, határozat, minden rendben. Hogyan számitják ki ilyenkor a táppénzt?,A munkáltató azt mondta, hogy csak a júliusi 4 órás után jár valami, az előző hónapokért semmi, az nem számit bele. Ugyanaz a munkáltató.Ilyekor nem a bruttó átlagkeresetből számitják ki a táppénz alapját.Nagyon köszönöm a választ.

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 2:40 du. - szept 17, 2019

  Kedves Éva!

  Ha április 1-jén már munkaviszonyban állt ugyanazon munkáltatónál és teljes hónapra van bére, akkor az április havi tényleges béréből számolnak. Ha nincs 30 napi bére akkor a július hónapban érvényes szerződés szerinti béréből állapítják meg a baleseti táppénzt.

  Tanicsárné Varga TündeKözzétéve: 6:55 du. - okt 15, 2020

  Jó napot!meg szeretném kérdezni hogy eddig a gyedet postai úton kaptam,de szeretném számlára kapni jövő hónaptól.mi a teendőm?

Szóljon hozzá!

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.