Megszűnik a Gyet mellett vállalkozók járulékfizetési kötelezettsége

Írta:Erzsébet

Megszűnik a Gyet mellett vállalkozók járulékfizetési kötelezettsége

Az egyéni vállalkozók és a társas vállalkozók a gyermeknevelési támogatás (Gyet) folyósítása alatt mentesülnek a járulékfizetés alól azokra a napokra, amelyeken a vállalkozói tevékenységet személyesen nem folytatják.  Tényleges személyes közreműködés esetében a közterhetket már az általános szabályok szerint kötelesek megfizetni.Gyermeknevelési támogatás - Gyet

2013. július 1-jétől a Gyet folyósítás tartama alatt az „önfoglalkoztatást” segíti az a jogszabály változás, amely szerint az egyéni járulékokat (nyugdíjjárulékot, egészsgébiztosítási- és munkaerőpiaci járulékot), és a szociális hozzájárulási adót a vállalkozói tevékenység személyes folytatása alatt sem kell megfizetni. Gyakorlatilag a minimum járulékfizetési kötelezettség szűnik meg, a ténylegesen realizált kivét, illetőleg tagi jövedelem után nincs mentesség.  A kiadózó vállalkozókra (KATA) nem vonatkozik a kedvezmény, ha a vállalkozó kisadózóként folytatott tevékenységébe tartozó munkát végez továbbra is köteles a havi átalányt megfizetni.

A köznyelvben a Gyet folyósítás időszaka „főállású anya” elnevezéssel ismert és az ellátásra az a szülő jogosult -választásuk szerint az egyik-, aki saját háztartásában legalább három kiskorú gyermeket nevel és a legkisebb gyermek legalább három éves és még nem töltötte be a nyolcadik életévét.

A kedvezmény nem terjed ki a gyermekgondozási segély (Gyes) mellett a vállalkozási tevékenységet személyesen végző egyéni vállalkozókra, valamint társas vállalkozókra (bt., kft., egyéni cég, kkt.).

Szerző

Erzsébet administrator

2 hozzászólás

IbolyaKözzétéve: 1:58 du. - márc 26, 2018

Üdvözlöm
Érdeklődni szeretnék jelenleg gyeten vagyok szeptemberig és vállalkozást szeretnék indítani csak nem tudom hogy melyiket válaszam a katás vagy az egyénivállalkozást.

    Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 3:43 du. - márc 27, 2018

    Kedves Ibolya!

    A KATA egy adózási mód, az egyéni vállalkozás pedig egy vállalkozási forma. KATA nem minden vállalkozási formában választható, jó hír, hogy az egyéni vállalkozó választhatja. GYET folyósítás ideje alatt KATA helyett fontolja meg a személyi jövedelemadózás alá tartozó vállalkozói jövedelem szerinti adózást. Az, hogy az egyéni vállalkozás indításakor, illetőleg később milyen adózási mód a legideálisabb több tényezőtől függ. Javaslom, keressen fel könyvelőt, aki 1-2 órában elmagyarázza a részleteket. Skype-on én is tartok ilyen tanácsadást, igény esetén keressen.

Hozzászólások lezárva.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.