Tévhitek az iker gyessel kapcsolatban

Írta:Erzsébet

Tévhitek az iker gyessel kapcsolatban

Már többen tették fel a kérdést a megváltozott családtámogatási szabályozás hogyan érinti az ikergyermekek után járó gyermekgondozási segély (gyes) folyósítását, akkor ha a keresőtevékenység nem haladja meg a heti 30 órát. Gyakorlatilag mindig arra irányult a kérdés, hogy megmarad-e a dupla Gyes, vagy csak szimpla, vagyis egy gyermek után járó összeget folyósítanak ugyanúgy, mint az időkorlátozás nélkül dolgozó ikres mamáknak, esetleg papáknak.

Valamiért az a tévhit kering a neten, hogy függetlenül attól, hogy hány órában folytat keresőtevékenységet az anyuka csak szimpla Gyesre jogosult. Szeretnék erre rácáfolni..

Többen a törvényben keresik a vonatkozó részt, amelyből ki lehetne olvasni az igazságot. Nem szabad feledni, hogy a törvény végrehajtását is szabályozzák, amely jelen esetben azt mondja, hogy a gyes folyósítása, illetőleg szüneteltetésének időtartama alatt a jogosultságot érintő tényeket be kell jelenteni a folyósító szerv felé. Pontosan, a jogosultnak be kell jelentenie, ha a gyermek egyéves kora után heti 30 órát meghaladó időtartamban folytat keresőtevékenységet, kivéve ha azt az otthonában végzi.  Nem kell ilyen bejelentést tennie a kiskorú szülő gyermekének gyámjának, valamint a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermekre tekintettel gyermekgondozási segélyre jogosult személynek, ők időkorlátozás nélkül folytathatnak keresőtevékenységet úgy, hogy a gyes jogosultságot nem vesztik el.

Az előbbiek értelmében teljesen bizonyos, hogy heti 30 órát meg nem haladó keresőtevékenység esetében senkinek sincs bejelentési kötelezettsége  konkrétan a keresőtevékenységgel kapcsolatban, vagyis ikergyermekek mellett a teljes gyes jár.

Mindez megegyezik a jogalkotó szándékával, amellyel a törvénymódosítás vonatkozó részének indokaként előterjesztett:

A kapcsolódó módosító javaslat – egy, az ikergyermekeket nevelő személyeket érintő külön rendelkezés beiktatásával – biztosítja, hogy az ikergyermekeket nevelők ne kerüljenek hátrányos helyzetbe a nem ikreket nevelő személyekhez képest. A hatályos törvényi szabályozás alapján ikergyermekek után azon naptári év december 31-ig jár gyermekgondozási segély, amelyben a gyermekek közül az utolsó általános iskolai tanulmányait megkezdi . Az ikergyermekeket nevelő személyek (általában édesanyák) évekkel ezelőtt e jogszabályi háttér tudatában vállalták azt, hogy – gyermekeik nevelése mellett –teljes munkaidőben kereső tevékenységet folytatnak. A T/1813 . számú törvényjavaslat eredeti formájában történő elfogadása esetén az említett személyek méltánytalan helyzetbe kerülnek
azáltal, hogy – tekintettel a jelenlegi munkaerő-piaci helyzetre – korábbi döntésüket nem vonhatják vissza vagy másíthatják meg, mert a munkáltatók nem tudnák őket rugalmasan távmunkában vagy részmunkaidőben foglalkoztatni .

Tekintettel azonban hazánk jelenlegi nehéz költségvetési helyzetére, valamint a közteherviselés elvére, fontosnak tartjuk, hogy az ikergyermekeket nevelők is hozzanak bizonyos áldozatokat, ezért azt javasoljuk, hogy az ikrek utáni gyermekgondozási segély teljes munkaidőben történő foglalkoztatás esetén is járjon, de csak egy gyermek után.

Így az érintett személyek mérlegelhetik, hogy a teljes munkaidőben kisebb összegű gyermekgondozási segélyt vagy a teljes gyermekgondozási segélyt és a részmunkaidőben vagy távmunkában való foglalkoztatást  választják, esetleg egyáltalán nem folytatnak kereső tevékenységet. Ellenkező esetben a korábbi döntésük következtében indokolatlanul kerülnének méltánytalan helyzetbe az ikergyermekeket nevelő személyek, illetve családok.

Ha van ikergyermeket nevelő barátnőd, rokonod, ismerősöd, mond el neki is szóban, facebookon, twitteren, iwiw-en….

.

Szerző

Erzsébet administrator

31 hozzászólás

Szeibel IstvánKözzétéve: 4:45 du. - febr 21, 2023

Üdvözlöm. Csak megbizonyosodni szeretnék, hogy így van-e még mindig. A feleségem gyesen van az ikrekkel. 6 évesek, még nem mennek iskolába. Napi bejelentéssel dolgozna alkalmanként. Nem veszik el az egyik gyes? Marad ugyanúgy a dupla? Előre is köszönöm.

Sipos EszterKözzétéve: 6:47 du. - júl 8, 2019

Kedves Erzsébet!
Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy ha most jelenleg itthon vagyok gyesen a 4 éves gyermekeimmel és nem a saját munkahelyemre mennék vissza teljes időben dolgozni, hanem kiskönyvvel egy más munkahelyre ideiglenesen, akkor a régi munkahelyemen ezt kell e jelentenem, mivel oda szeretnék majd vissza menni dolgozni… és a dupla gyesem autómatikusan szimplává válik e?! Válaszát előre is köszönöm. Eszter

Kis MártaKözzétéve: 8:03 du. - máj 12, 2018

Kedves Erzsébet! A kérdésem az lenne hogy nagyon sok helyen utána olvastam az ikrek után járó gyesnek mert ugye most szeretnék vissza menni dolgozni rész munka időben dolgoznek 6 orában és arröl szeretnék meggyöződni hogy nekem mind két gyermek után jár e a gyes és hogy nekem ezt kell e valahóva jelleznem ? Válaszát köszönöm !

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 8:09 de. - máj 16, 2018

  Kedves Márta!

  Időkorlátozás nélkül dolgozhat GYES folyósítás ideje alatt úgy, hogy megkapja a teljes összeget, 2 iker után bruttó 2×28.500 Ft, nettó 2×25.650 Ft. Ha a munkáltatója szociális hozzájárulási kedvezményt érvényesít, ebben az esetben egy igazolást kell beszereznie a folyósító szervtől és a kérelemben meg kell adni a munkáltató adatait, egyéb esetben nem kell jeleznie sehová.

edinahszobKözzétéve: 5:26 du. - júl 6, 2012

Kedves Erzsébet,

Sokat olvasgattam már ebben a témában, de a saját „bajomra” nem találtam konkrét megoldást.
Az ikreim 3 és fél évesek múltak. Egy multinál vagyok jelenleg fizetés nélküli szabadságon.
Most hirtelen kellett dönteni egy vissza nem térő pozícióról, heti 40 órában, másik multinál.
Az a kérdésem, hogy fel kell-e mondanom a régi munkahelyemen, vagy elég bejelentenem, hogy máshol lesz 40 órás munkaviszonyom. Ha nem kell felmondanom, akkor az új munkahelyemen mit kell tennem?

Hogy minden téren naprakész legyek, de nem hiszem, hogy szükségem van erre azért megkérdezem, hogy a 2012 juliusi törvényben azt olvastam, hogy a felmondástól a fizetés nélküli szabadság véd a gyermek 3 éves koráig. De nem tértek ki az ikresekre. Akkor ránk is ez vonatkozik? Ha igen, akkor most milyen jogon vagyok a rendszerben?

Válaszát előre is köszönöm, és köszönöm a cikket, és az értékes válaszadásokat, amik mind a hasznunkra szolgálnak.

  ErzsébetKözzétéve: 8:04 du. - júl 6, 2012

  Kedves Edina,

  A fizetés nélküli szabadságra vonatkozó rész július 1-jén nem lépett hatályba, a felmondási védelemre már az új jogszabály vonatkozik. Amíg fizetés nélküli szabadságon van és gyest folyósítanak, védett és a jelenlegi jogviszonyában biztosított.
  Az új Mt. rendelkezése szerint a vezető állású munkavállaló nem létesíthet további munkavégzésre irányuló jogviszonyt és a hozzátartozó tagjára vonatkozóan ír elő bejelentési kötelezettséget. Ha nem siklottam át a rendelkezésen, akkor a többi munkavállaló esetében nincs bejelentési kötelezettség.
  Köszönöm az elismerést.

   edinahszobKözzétéve: 10:34 du. - júl 6, 2012

   Köszönöm a gyors választ!
   Nem vezetői pozícióról van szó…
   Akkor ha jól értelmezem akár szólnom sem kéne a régi munkahelyemen? Ezt nem tartom túl etikusnak, bár praktikusnak igen…

   További kérdések merültek fel bennem. Ha mégis megszűnik a régi helyen a munkaviszonyom. Akkor az új helyen lehetek gyesen, csak már a 40 órás munkahét miatt a szimplát kapnám. Ebben az esetben a nyugdíjas édesanyám igényelheti a dupla GYES-t?

   De ha én kapom a szimpla GYES-t, akkor sem vagyok védett a felmondás alól, mert nem vagyok fizetés nélküli szabadságon. A munkaszerződésben kikötjük a három hó próbaidőt, nem őrült meg az új munkáltató egy olyan alkalmazottat felvenni, aki ha nem válik be, akkor nem szabdulhat meg tőle.

   Én úgy értelmezem ez az én rizikóm, nekem kell mérlegelnem akkor, hogy a régi munkahely maradjon vagy menjen…

    ErzsébetKözzétéve: 12:06 du. - júl 15, 2012

    Kedves Edina,

    Ön valóban szimpla gyesre lenne jogosult, a nyugdíjas nagymama igényelheti az ellátást, ha nincs valamilyen más kizáró ok. Munkavégzés mellett valóban nem védett. Próbaidő alatt egyébként sincs védelem, a munkaviszony azonnali hatállyal megszüntethető.

Hozzászólások lezárva.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.