Íme a hétpontos családvédelmi akcióterv részletei

Írta:Erzsébet

Íme a hétpontos családvédelmi akcióterv részletei

A családok támogatására vonatkozó újabb intézkedések várhatóan 2019. július 1-jétől, részben pedig 2020. január 1-jétől lépnek hatályba. A végleges részletekbe menő szabályokra még várnunk kell, de néhány részlet már ismert.

1.) 10 millió forintos kölcsön fiatal házasoknak

10 millió forint kamatmentes szabad felhasználású hitel kaphatnak azok a fiatal házasok ahol az édesanya 18 és 40 életév közötti. Ez a hitel a gyermekek számától függően teljes egészében vissza nem térítendő támogatássá is válhat. A hitel törlesztését az első gyermek születésekor 3 évig felfüggesztik, majd a második gyermek születésekor további 3 évre, és ekkor már elengedik a tartozás fennálló részének 30 százalékát. A harmadik gyermek születésével a teljes tőkerészt elengedik. A programba 3 évig lehet belépni, elsőként a 2019. július 1-jén született gyermekekre alkalmazható. A 10 millió forint havi törlesztőrészlete 50 ezer forint. Várható hatályba lépés 2019. július 1-je.

2.) A kedvezményes CSOK hitelt használt lakásra is igénybe lehet venni

Az otthonteremtési programnál két lényeges változás várható. A CSOK mellé járó kamattámogatott kölcsönt kiterjesztik a használt lakások vásárlására. Tehát 2 gyermek vállalása, nevelése esetén 10 millió forint, 3 vagy több gyermeknél 15 millió forint kamattámogatott hitelt lehet igénybe venni a használt lakások vásárlásához is, ami jelenleg csak új lakás építéséhez, vásárlásához igényelhető. A másik változás, hogy eltörlik a 35 millió forintos értékhatárt a használt ingatlanok vásárlásánál. Várható hatályba lépés 2019. július 1-je.

3.) Második gyermek születése esetén 1 millió forint, harmadik gyermek születése esetén 4 millió forint jelzáloghitel elengedés

Jelenleg a harmadik gyermek születésétől kezdődően gyermekenként 1 millió forint hitelt engednek el. A változás, hogy már a második gyermek születésekor a fennálló jelzáloghitelből 1 millió forintot jóváírnak, a harmadik gyermek születésekor pedig 4 millió forintot, további gyermekek születésével 1-1 millió forinttal csökken a tartozás. Ez a CSOK hitelre is érvényes. Várható hatályba lépés 2019. július 1-je.

4.) Élethosszig tartó személyi jövedelemadó (SZJA) mentesség 4 vagy több gyermeket nevelő anyáknak

Azok az anyák akik legalább 4 gyermeket szültek, neveltek életük folyamán már nem kell személyi jövedelemadót fizetniük.  A kedvezmény nem függ a gyermekek életkorától, ezért azokra az anyákra is érvényes lesz, akiknek már felnőtt gyermekeik vannak.  Az intézkedés mellett párhuzamosan megmarad a családi kedvezmény jelenlegi rendszere is. Várható hatályba lépés 2020. január 1-je.

5.) Autóvásárlási támogatás nagycsaládosoknak

Legalább 3 gyermeket nevelő családok legalább 7 személyes új személygépkocsi vásárlása esetén 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatásra válnak jogosulttá. Várható hatályba lépés 2019. július 1-je.

6.) Nagyszülői GYED bevezetése

A szülők átadhatják saját GYED jogosultságukat az aktív, dolgozó nagyszülőnek, aki nem nyugdíjas. A nagyszülő GYED folyósítása mellett  nem folytathat keresőtevékenységet, tehát a korábban bevezetett „GYED EXTRA” ezen része nem vonatkozik rájuk. Várható hatályba lépés ???

7.) 21 ezer új bölcsődei férőhely

2022-ig mintegy 20-21 ezerrel növelik a bölcsődei férőhelyek számát.

Szerző

Erzsébet administrator

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.