Szakértő válaszol

Írta:Horváthné Pelyva Erzsébet

Szakértő válaszol

Az oldalon általános jellegű kérdéseket fogadok a következő témákban:

 • táppénz,
 • CSED,
 • GYED,
 • GYES,
 • GYET,
 • családi pótlék,
 • családi adókedvezmény, családi járulékkedvezmény,
 • szülési szabadság,
 • fizetés nélküli szabadság igénybevétele, megszüntetése,
 • felmondási védelem,
 • GYED, GYES, GYET folyósítása melletti munkavégzés munkaviszonyban, egyéni, illetőleg társas vállalkozóként.

Részletes tájékoztatásra, alternatív megoldások ismertetésére, pontosan levezetett számításokra a hozzászólások között nincs lehetőség, erre az  a egyéni tanácsadás szolgáltatás vehető igénybe.

A kérdések moderálás után jelennek meg.

 

Horváthné Pelyva Erzsébet

jogi szakokleveles javadalmazási tanácsadó

 

Szerző

Horváthné Pelyva Erzsébet administrator

504 hozzászólás

Papp AnnamáriaKözzétéve  8:18 du. - aug 26, 2019

Kedves Erzsébet, a CSED kedvezményszabállyal kapcsolatos a kérdésem. Amennyiben fél éven keresztül nem az édesanya veszi igénybe a GYEDet, hanem az apa, attól még a következő gyermek megszületését követően alkalmazható-e a kedvezményszabály, vagy annak feltétele, hogy mindvégig az anya számára kerüljön folyósításra a GYED. Köszönettel, Annamária

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve  9:28 du. - aug 26, 2019

  Kedves Annamária!

  Nem probléma, ha az új gyermek ellátás -GYED vagy GYED- folyósítás ideje alatt, vagy az utolsóként folyósított ellátás megszűnését követő 1 éven belül születik.

  Kovács ErzsébetKözzétéve  12:21 du. - Sze 17, 2019

  T.Szakértő

  Beteg gyermekre tekintettel,annak 10 éves koráig a Munkáltatótól kapott fizetés nélküli szabadságot vissza lehet vonni,ha már nem GYES ellátást,hanem GYOD-ot folyósítanak?
  Szünetel a biztosítás a fizetés nélküli alatt,ha nem GYEST,hanem GYOD-ot utalnak?

  Köszönöm válaszát!

   Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve  3:04 du. - Sze 17, 2019

   Kedves Erzsébet!

   A munkavállaló gyermeke gondozás céljából fizetés nélküli szabadságot vehet igénybe GYES folyósítása mellett, de legfeljebb gyermeke 10. életéve betöltéséig. Ha a gyermek betöltötte a 10. életévét, vagy megszűnik a GYES folyósítás, e jogcímen megszűnik a fizetés nélküli szabadságra való jogosultság.
   A munkavállalónak hozzátartozója tartós – előreláthatólag 30 napot meghaladó – személyes ápolása céljából, az ápolás idejére, de legfeljebb 2 évre fizetés nélküli szabadság jár, a tartós ápolást és annak indokoltságát az ápolásra szoruló személy kezelőorvosa igazolja.
   Ha a fizetés nélküli szabadságot 12 évesnél fiatalabb beteg gyermek ápolására veszik igénybe, a biztosítás nem szünetel.

KovácsnéKözzétéve  8:53 de. - aug 18, 2019

Kedves Erzsébet!

Június 28-ai felmondásom után 2 nappal derült ki, hogy úton van a várva-várt kisbabánk. Jelenleg így semmiféle támogatásra nem vagyok jogosult, és sehol nem tudnak felvilágosítást adni, hogy mégis most mi a teendőm, hogy legalább a minimális támogatásokra jogosult legyek én vagy a férjem. Sem a védőnő, sem az orvos nem tudott felvilágosítást adni, de még a hivatalokba is hiába telefonálok, az illetékesek mindenhol nyári szabadságon vannak, a helyettesítő irodák pedig másik településen érhetőek el, ahová viszont nem tudok elmenni, mivel egyedül nem tudok közlekedni, autónk pedig nincs. A minap a kötelező vérvételen tudtam meg azt is, hogy nincs érvényes TB-m sem, amiről pedig úgy tudtam, hogy terhesgondozásba vételkor automatikusan jár. Azt kifizetni jelenleg végképp nem tudom, az önkormányzat viszont jelenleg – szintén – elérhetetlen. Fogalmam sincs, kihez fordulhatnék már. (Az interneten minden kusza, semmi nem egyértelmű, tanácsadást pedig csak pénzért vállalnak szinte mindenhol, vagy tőlem messze, kizárólag szememélyesen.) Teljesen kétségbe vagyok esve, és tanácsot szeretnék kérni, mégis mit tegyek, hogy végre nyugodtan élvezhessem a babavárást.

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve  9:16 du. - aug 26, 2019

  Kedves Kismama!

  Munkaviszonya megszűnését követő 45. napig járt orvosi ellátás, vagy támogatott gyógyszer, gyógyászati eszköz, a 46. naptól egészségügyi szolgáltatási járulékot köteles fizetni. Ezt a kötelezettséget a 19T1011-es nyomtatványon be kell jelenteni a NAV-hoz, törthónapban 250 Ft/nap összeget, teljes hónapra 7.500 Ft-ot köteles megfizetni. Ez alól csak akkor mentesül, ha újból dolgozik munkaviszonyban, egyéni vállalkozóként, stb. A várandósgondozásba-vételkor nem jár automatikusan TB.

KittiKözzétéve  2:21 du. - aug 6, 2019

Kedves Erzsébet! 1.munkaviszonyom után jelenleg Gyeden vagyok. Közben adódott egy másik lehetőségem egy másik munkáltatónál 4 órás részmunkaidős állásra. A két pozíció teljesen más. A kérdésem az hogy a jelenlegi (1)munkáltató felé köteles vagyok bejelenteni hogy én máshol munkába állok? Van erre vonatkozóan vmi szabály? Elvileg fizetés nélküli szabadságomat töltöm ott,azt a munkát nem érinti. Köszönöm a válaszát

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve  12:20 du. - aug 7, 2019

  Kedves Kitti!

  Mindenképpen ajánlott bejelenteni. Az új munkaviszonyban való szabályos foglalkoztatás esetén úgyis tudomást szerez a munkáltató, mert a biztosítás kezdetét és végét minden esetben be kell jegyezni a tb kiskönyvbe (igazolvány a biztosítási jogviszonyról és az egészségbiztosítási ellátásokról) és a bejegyzéshez ki kell kérnie a jelenlegi munkáltatótól, majd visszavinni. Egyéb esetben csak a munkaviszony megszűnésekor kapja meg. Munkaszerződés, vagy kollektív szerződés, ha van ilyen, vagy munkakörére vonatkozó jogszabály írhat elő tiltást, vagy bejelentési kötelezettséget.

Gogolákné Hajas FanniKözzétéve  11:36 de. - Júl 22, 2019

Kedves Erzsébet! Szeptember 2-ára vagyok kiírva. Szeretnék Csed-et igényelni előtte. Az lenne a kérdésem, hogy a szülés várható napjának kell lennie a 28. napnak vagy az már lehet a 29. nap? Tehát augusztus 5től vagy 6tól igényelhetem a Csed-et?
Válaszát előre is köszönöm!

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve  9:44 du. - Júl 24, 2019

  Kedves Fanni!

  A szülés várható időpontját MEGELŐZŐ 28. naptól kérelmezheti a CSED folyósítást, tehát a várható időpont dátuma nem számít bele. Dátum szerint 2019. augusztus 5-től igényelheti.

Tóth anettKözzétéve  1:42 du. - Júl 15, 2019

Kedves Erzsèbet!
A kèrdèsem az lenne hogy a tàppènz biztosítàsi időnek szàmìt -e a csed igênybevètelèhez. Az elmúlt 2 èvben 8 hónap bedolgozott munkaviszonyom volt. Babàt vàrok ès veszèlyeztetett terhes vagyok ( koràbbi elhalt terhessèg miatt)

Szóljon hozzá!

*

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.