Szakértő válaszol

Írta:Horváthné Pelyva Erzsébet

Szakértő válaszol

Az oldalon általános jellegű kérdéseket fogadok a következő témákban:

 • táppénz,
 • CSED,
 • GYED,
 • GYES,
 • GYET,
 • családi pótlék,
 • családi adókedvezmény, családi járulékkedvezmény,
 • szülési szabadság,
 • fizetés nélküli szabadság igénybevétele, megszüntetése,
 • felmondási védelem,
 • GYED, GYES, GYET folyósítása melletti munkavégzés munkaviszonyban, egyéni, illetőleg társas vállalkozóként.

Részletes tájékoztatásra, alternatív megoldások ismertetésére, pontosan levezetett számításokra a hozzászólások között nincs lehetőség, erre az  a egyéni tanácsadás szolgáltatás vehető igénybe.

A kérdések moderálás után jelennek meg.

 

Horváthné Pelyva Erzsébet

jogi szakokleveles javadalmazási tanácsadó

 

Szerző

Horváthné Pelyva Erzsébet administrator

506 hozzászólás

BoriKözzétéve  9:22 de. - jún 17, 2019

Kedves Erzsébet!

Szeretném a tanácsát kérni a következő ügyben. Jövőre tervezzük a gyermekvállalást és az azt megelőző 2 évben úgy jönne össze a 365 nap munkaviszonyom, hogy 6 hónapig alkalmazottként dolgoznék, aztán 2 hónap szünet után KATA-s vállalkozó lennék minimum 6 hónapig, vagy ameddig nem jön a baba. A kérdésem az volna, hogy probléma lehet-e a CSED, GYED igénybevételnél az a 2 hónap megszakítás a munkaviszonyban, illetve hogy ez esetben melyik munkaviszony szolgálna a CSED, GYED alapjául?

Köszönettel, Bori

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve  9:33 du. - jún 28, 2019

  Kedves Bori!

  A gyermek születését megelőző 2 éven belül szükséges 365 nap biztosításban lehet megszakítás, nem feltétel a folyamatosság. Annak a biztosítási jogviszonynak a jövedelme a CSED, GYED alapja, amelyből az ellátásokat igényli.

Nagy DiánaKözzétéve  8:49 de. - jún 11, 2019

Kedves Erzsébet!
Ha lehetséges, a tanácsát szeretném kérni. A kislányom 2,5 éves, 2019. október 26-ig jár még nekünk a GYES. 2017 decembere óta újra elkezdtem dolgozni, és folyamatosan volt biztosítási jogviszonyom. Jelenleg egy új munkahelyen vagyok, ahol július elsején telne le a próbaidőm. Közben kiderült, hogy a második gyermekemet várom. A körülmények/főnökség nem annyira kellemes, illetve sajnos nem vagyok túl jól egészségügyi szempontból sem, ezért gondolkodom hogy esetleg távoznék próbaidő alatt. Az lenne viszont a kérdésem, ha így tennék, járna-e egyáltalán bármilyen támogatás a gyermekkel otthon töltött idő alatt? Várjam meg inkább a próbaidő végét, jelentsem be akkor, és ha bármi gond merülne fel, inkább táppénzre menjek, amennyiben az orvos ezt javasolja (sajnos az első terhesség során veszélyeztetett voltam és csak négy hónapig dolgozhattam)?
Segítségét előre is nagyon szépen köszönöm.
Üdvözlettel: Nagy Diána

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve  1:28 du. - jún 12, 2019

  Kedves Diána!

  Biztosítási jogviszony nélkül GYES-re jogosult. Biztosítási jogviszonyt megtartva, vagy megszüntetve akár próbaidő alatt, akár később felmondással vagy közös megegyezéssel, de új biztosítási jogviszonyt létesítve (pl egyéni vállalkozó) CSED és GYED is jár. Amennyiben teljes körű tanácsadás válik szükségessé a következő linken jelentkezhet: http://www.anyabarat.hu/tanacsadas/

Roland Márk FaragóKözzétéve  6:05 du. - jún 5, 2019

Tisztelt Hölgyem!

Röviden a kérdésem az, hogy feleségem Csed mellett kaphat e ösztöndíjat esti iskolai gyakorlat után.
Az alábbiakban kifejtem bővebben a kérdésemet.
Feleségem az első gyermekükkel otthon töltött idő alatt beíratkozott a 2018/2019-es tanévre iskolába. Esti tagozaton tanul szakmát. Áprilisban megszületett a második gyermekünk, így 2019. Novemberéig CSED és GYED is jár neki. Az iskola mostanra tudta eldönteni hogy a képzéshez tartozó nyári 2 hetes gyakorlatot kihelyezi külsős oktatóhoz, így ösztöndíj járna neki. Azonban azt az információt kapta, hogy ez időre nem jár neki a CSED, mert az ösztöndíj jövedelemnek minősül, és nem mondhat le az ösztöndíjról, mert törvény írja elő. Tehát a kérdésem az, hogy ez valóban így van e? Az ösztöndíj 6000 Ft. körüli összeg lenne a 2 hétre, a kieső CSED viszont 70000 Ft körüli összeg.

Kérem, ha megoldható, válaszában jelölje meg a vonatkozó rendeleteket is.

GabiKözzétéve  2:29 du. - máj 29, 2019

Üdvözlöm. Egy munkavállalónak sajnos több CSED lett kifizetve. Mi a menete a vissza vonásnak? Nettóban vagy bruttóban vonom vissza? Ugyan ez lenne még a kérdésem csak másik munkavállalóra ő viszont GYED-et kapott többet. Ezek egy TB ellenőrzés során derültek ki.

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve  11:37 de. - jún 12, 2019

  Kedves Gabi!

  A kifizetőhely hibázott ezért a kifizetéstől számított 90 napon túli összeg nem követelhető vissza. A 90 napon belüli összegre hozni kell egy visszatérítésre kötelező határozatot, bruttóban visszavonni. 1.000 Ft alatt nem kell visszafizettetni. A korábbi döntést módosítani kell, ha az ellátás megállapított naptári napi alapja, összege okozta a túlfizetést.

Szabadosné Farkas KatalinKözzétéve  6:57 de. - máj 27, 2019

Kedves Erzsébet.
A babaváró támogatáshoz 3 év folyamatos Tb biztosítási jogviszony szükséges. Nekem most szünt meg a jogviszonyom. Kérdésem az lenne, hogy valahogy meglehet e oldani hogy folyamatos tb biztosítási jogviszonyom legyen. Pl. Ha megállapodást kötök egészségügyi ellátásra, és befizetem azt az összeget akkor ez időszak Tb A2 jogviszonynak minőnül?

Szóljon hozzá!

*

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.