Szakértő válaszol

Írta:Horváthné Pelyva Erzsébet

Szakértő válaszol

Az oldalon általános jellegű kérdéseket fogadok a következő témákban:

 • táppénz,
 • CSED,
 • GYED,
 • GYES,
 • GYET,
 • családi pótlék,
 • családi adókedvezmény, családi járulékkedvezmény,
 • szülési szabadság,
 • fizetés nélküli szabadság igénybevétele, megszüntetése,
 • felmondási védelem,
 • GYED, GYES, GYET folyósítása melletti munkavégzés munkaviszonyban, egyéni, illetőleg társas vállalkozóként.

Részletes tájékoztatásra, alternatív megoldások ismertetésére, pontosan levezetett számításokra a hozzászólások között nincs lehetőség, erre az  a egyéni tanácsadás szolgáltatás vehető igénybe.

A kérdések moderálás után jelennek meg.

 

Horváthné Pelyva Erzsébet

jogi szakokleveles javadalmazási tanácsadó

 

Szerző

Horváthné Pelyva Erzsébet administrator

500 hozzászólás

Varga ZsófiaKözzétéve  6:12 du. - feb 22, 2019

Kedves Erzsébet!
Tavaszra várjuk a második gyermekünk. Az első gyerekemmel már gyed mellett elkezdtem dolgozni ugyanannál a cégnél, ahonnan szülni mentem. A gyed és gyes alatt csak 4 órás munkát vállaltam. Úgy tudom, hogy mivel a 2 gyerek között 3 év lesz a korkülönbség, és ugyanannál a cégnél dolgozok, így vonatkozik ránk a kedvezményszabály (ha a második gyerek utáni csed összege kisebb mint az első gyerek után kapott akkor a magasabbat kapom majd). Ma viszont azt az információt hallottam, hogy ez már nem így van és megszünt ezt a kedvezményszabály. Valóban így van, vagy még él ez a lehetőség? Ha még létezik ez a szabály akkor automatikusan számolnak vele, vagy igényelnem kell, hogy vegyék figyelembe?

Válaszát előre is köszönöm!
Varga Zsófia

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve  8:12 du. - Már 5, 2019

  Kedves Zsófia!

  Ha a gyes lejáratát követő 1 éven belül születik az új baba, akkor önre is vonatkozik a kedvezményszabály. Ezt automatikusan vizsgálják. Ha kifutott a határidőből a 4 órás jövedelméből számolnak.

MáriaKözzétéve  5:04 de. - feb 15, 2019

Kedves Erzsébet!
Tartósan táppénzen vagyok, mert a főállásom munkakörét nem tudom ellátni krónikus betegségem miatt. Most kaptam egy kisebb- heti 3 órás, otthonról végezhető feladatot egy cégtől, ők megbízási szerződéssel foglalkoztatnának.
Az a kérdés, hogy a táppénz mellett belefér-e ez a megbízási szerződéses jövedelem vagy lehete ebből gond?
Köszönöm megtisztelő válaszát!
Üdvözlettel,
Mária

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve  8:09 du. - Már 5, 2019

  Kedves Mária!

  Jogviszonyonként külön-külön bírálják el a keresőképtelenséget (táppénzt), ezért lehet olyan helyzet, hogy az egyikben keresőképtelen és táppénzt kap, a másik jogviszonyban pedig munkát végez. A keresőképtelenséget elbíráló orvossal egyeztessen, hogy orvos-szakmai szempontból az új munkát el tudja-e végezni.

  Balázsiné AlexandraKözzétéve  10:59 de. - Már 25, 2019

  Kedves Erzsébet!
  Jelenleg gyeden vagyok a kisfiammal (1 éves) de szeretnék dolgozni 4 órában, de másik munkahelyen! Nem az előzőnél ahonnan eljöttem gyedre! Kérdésem a következő lenne, 3-4éven belül szeretnénk második gyermeket és ott melyik gyedet kapnám és meddig? Illetve az első munkahelyemnél elküldhetnek e, mivel máshol dolgozom 4 órában?
  Köszönöm szépen!

   Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve  5:44 du. - Már 29, 2019

   Kedves Alexandra!

   A gyermek 2 éves koráig jár gyed, ikrek esetén 3 éves korukig. Abból a munkaviszonyból kapja a gyedet, amelyben igényli az ellátást. Ha egyidejűleg több jogviszonya van és kérelmez ellátást a jogosultsági feltételeket mindegyik jogviszonyban külön kell teljesíteni (aktív biztosítás, szülést megelőző 2 éven belül 365 nap biztosítás) és az összeget is jogviszonyonként külön-külön számolják, de összeszámítva folyósítják egyszeresen a gyed maximumot, ha a számított összegek elérik, vagy együttesen meghaladják azt. Nem küldhetik el, ha a munkaszerződése, vagy speciális munkakör esetén jogszabály nem tiltja másik munkaviszony létesítését.

Dudás NóraKözzétéve  3:18 du. - feb 11, 2019

Kedves Erzsébet! Lejárt a gyesem február 10-én az első gyermekkel,a másodikat viszont június 29-re várom.kerdesem : menjek vissza dolgozni ahonnan eljöttem gyesre vagy táppénzre menjek ebben a par hónapnyi időszakban? Annyit tudok ,hogy el a kedvezmény szabály a csed-nel,de a gyesre is vonatkozik? Maximális gyedet kaptam 2 évig . Köszönöm a segítséget előre is ,üdv:Nóra

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve  8:04 du. - Már 5, 2019

  Kedves Nóra!

  A kedvezmény szabály az utolsó ellátás (gyed vagy gyes) lejáratát követő 1 évig él, ha időközben nem vált munkahelyet. Táppénzhez előbb meg kell szüntetni a fizetés nélküli szabadságot. Ha gyes folyósítás melletti keresőtevékenységből -erre megfelel 1 nap szabadság is- válik keresőképtelenné a gyes mellett egyidejűleg folyósítható a táppénz is.

Gránát SzilviaKözzétéve  1:52 du. - feb 3, 2019

Kedves Erzsébet!
Érettségi után néhány hónappal született a gyermekünk 1977-ben. Mivel előtte nem volt munkaviszonyom, nem kaptam GYED-et, sem GYES-t. Ennek ellenére – vállalva a nehéz anyagi körülményeket – közel három évig csak a gyermek nevelésével foglalkoztam. Van-e lehetőség ezeket az éveket szolgálati időként elismertetni a nyugdíjszámításkor?
Köszönöm a megtisztelő válaszát.
Szilvia

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve  10:04 de. - feb 9, 2019

  Kedves Szilvia,

  Tb-n belül a járulékfizetésekre és egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokra specializálódtam, nyugdíjjogosultság megállapítással csak szükséges mértékben foglalkozom. Javaslom kérjen tájékoztatást a nyugdíjfolyósító szervtől. Személyes álláspontom, hogy abban az esetben ismernék el, ha erre az időre ellás folyósításban részesült volna, vagy munkaviszonyban állva gyermek gondozása címen fizetés nélküli szabadságot vett volna igénybe.

Kardos zsoltKözzétéve  6:51 du. - feb 2, 2019

Tisztelt Erzsébet!
Egy számomra bonyolult kérdéssel fordulnék önhöz. Kislányom 2019. január. 08.-án töltötte az első születésnapját. Eddig feleségem gyesre volt jogosúlt rá,de én az apuka gyedet igényeltem a munkáltatónál visszamenőleg fél éves korától. A feleségem onnantól számítva le is mondta a gyest, melyröl meg is kaptuk a vissza fizetési határozatot. A munkáltatónál csak a gyes lemondó nyilatkozatot kérte azzal a címszóval hogy a többi adatom meg van. A probléma csak az hogy feleségem a gyest Békéscsabáról kapta viszont az én munkahelyem pesti székhelyű, és nem tb kifizető hely. A kérdésem az volna hogy ezek szerint én a Pesti OEP-től kapnám a gyedet, és a gyes visszafizetési határozatott nem kellet volna elkérniük?

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve  9:31 de. - feb 9, 2019

  Kedves Zsolt,

  GYED-et a munkáltató székhelye szerinti egészségbiztosítási szerv (kormányhivatal) bírálja el és folyósítja, a GYES-t pedig a lakóhely szerint illetékes családtámogatási szerv (kormányhivatal). A visszafizetési határozat a gyorsabb ügyintézést segíti, így 5+8 nap átfutási időre számíthatnak, míg határozat nélkül 5+60 napra. A GYES megszüntető határozat másolata csak egy dokumentum, további szükséges dokumentum a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolata, valamint kitöltött és aláírt GYED igénybejelentő nyomtatvány.

Szóljon hozzá!

*

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.