Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Szakértő válaszol

Írta:Horváthné Pelyva Erzsébet

Szakértő válaszol

Az oldalon általános jellegű kérdéseket fogadok a következő témákban:

 • táppénz,
 • CSED,
 • GYED,
 • GYES,
 • GYET,
 • családi pótlék,
 • családi adókedvezmény, családi járulékkedvezmény,
 • szülési szabadság,
 • fizetés nélküli szabadság igénybevétele, megszüntetése,
 • felmondási védelem,
 • GYED, GYES, GYET folyósítása melletti munkavégzés munkaviszonyban, egyéni, illetőleg társas vállalkozóként.

Részletes tájékoztatásra, alternatív megoldások ismertetésére, pontosan levezetett számításokra a hozzászólások között nincs lehetőség, erre az  a egyéni tanácsadás szolgáltatás vehető igénybe.

A kérdések moderálás után jelennek meg.

 

Horváthné Pelyva Erzsébet

jogi szakokleveles javadalmazási tanácsadó

 

Szerző

Horváthné Pelyva Erzsébet administrator

477 hozzászólás

AnnaKözzétéve  1:10 du. - feb 2, 2019

Kedves Erzsébet. Azt szeretném kérdezni hogy igényelni szeretném a a 10+10 milliós csok-ot 3 gyerek után új építésre … 2009- től 2018. augusztus 20-ig folyamatos munkaviszonyom volt 2018. szeptembertől beiratkoztam nappali tagozatos felnőtt képzésre, melyet 6 hónap után befejeztem mivel 2018. február 1-től elhelyezkedtem munkahelyre ami jelenleg is tart. Kérdésem az lenne hogy az iskolai idő beleszámít -e a 2 éves tb jogviszonyba ha igen akkor milyen papírokat kell kikérnem onnan ? Köszönöm válaszát.

Zexné Ráskó KatalinKözzétéve  12:59 du. - jan 14, 2019

Tisztelt Szakértő!
Jelenleg gyeden vagyok 2019.07.01.ig,utána a gyes alatt tervezem hogy 4 órában vissza megyek dolgozni.A kérdésem az lenne,hogy ha közben újra terhes leszek és veszélyeztetett terhesként táppénzre megyek akkor mi lesz a táppénz számításának alapja,a 4 órás bérem?Illetve a második gyermel után a tgyás,gyed,gyes összegének a 4 órás bérem lesz az alapja vagy az első gyermek után kapott összeget kapom ismét?A gyes és a táppénz egyidejűleg igénybe vehető?
Köszönettel:Zexné Ráskó Katalin

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve  8:45 du. - jan 29, 2019

  Kedves Katalin!

  Jelenleg ismert szabályok szerint a GYED alapból számolnak, amíg nincs 180 napi figyelembe vehető bére. 180 napi bértől, illetőleg 2020.12.31-e után induló táppénznél már a 4 órás bére a táppénz alap. GYES folyósítás alatt, vagy GYES után 1 éven belül született gyermek után az előző gyermek CSED alapjából számolnak, ha az kedvezőbb, mint az aktuális bére alapján figyelembe vehető jövedelméből meghatározott alap, ha a két gyermek születése között nem vált munkahelyet. GYES és táppénz egyidejűleg akkor jár, ha munkavégzésből válik keresőképtelenné.

Horváthné Mátrai BettinaKözzétéve  5:45 du. - jan 5, 2019

Kedves Erzsébet!
2016. Május 15. óta dolgozom teljes munkaidőben , babát várok és azt szeretném megkérdezni,hogy ha majd táppénzre megyek, akkor annak az összege hány százaléka lesz a bruttó béremnek?
Köszönettel

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve  7:26 de. - jan 10, 2019

  Kedves Bettina!

  Kórházban töltött időszakra 50%, otthon töltött időszakra amennyiben van 730 nap folyamatos biztosítása 60%, amíg nem éri el a 730 napot addig 50%. A 60% mértékhez figyelembe vehető a 2016.05.15-e előtt megszűnt biztosítási jogviszony napjai is, ha a megszűnt és új (jelenlegi) biztosítás között nincs 30 napnál hosszabb megszakítás.

Varga DóraKözzétéve  11:39 de. - jan 5, 2019

Kedves Erzsébet,

Jelenleg 8 órás bejelentett munkahelyem van. A napokban szeretnénk a párommal a nevemre tenni a közös vállalkozásunkat. Kérdésem a következő, A közeljövőben családalapításon gondolkozunk, hogy fog járni nekem a gyed? hogyan lehet ezt kiszámolni?

Köszönöm a válaszát
Tisztelettel
V Dóra

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve  7:38 de. - jan 10, 2019

  Kedves Dóra!

  Ennyi információ alapján nem tudom megmondani. A 8 órás bejelentett munkahelye mikor kezdődött és megmarad, vagy megszűnik/megszünteti és mikor? A közös vállalkozásban csak tag lesz, vagy ügyvezetés és/vagy tevékenység folytatásában való személyes közreműködésre tekintettel biztosított is és milyen jogviszonyban, társas vállalkozó, munkaviszony, kisadózó, vagy esetleg biztosítást eredményező vezető tisztségviselői jogviszony, illetőleg egyidejűleg több jogviszony alapján is?

  Az ellátások összegét annak a jogviszonynak a jövedelme alapján állapítják meg, amely alapján igényli azt. Egyidejűleg több biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyból kérelmezett ellátásokat jogviszonyonként külön-külön bírálják el, így a jogosultsági feltételeknek is minden jogviszonyban külön-külön kell teljesülnie, az összege számítását is külön-külön végzik.

  Ilyen helyzetben célszerű tanácsadást igénybe venni. http://www.anyabarat.hu/tanacsadas/

ContabilaKözzétéve  6:48 du. - dec 19, 2018

Kedves Erzsébet!

GYED alatt megszűnt a munkaviszonyom.
Ha gyed alatt egyéni vállalkozást szeretnék indítani, akkor fizetnem kell a minimálbér utáni járulékokat?
Ha be lennék jelentve GYED mellett 8 órába, de fizetés nélküli szabadságon maradnék gyermekem 2-3 éves koráig, akkor már a másodállású egyéni vállalkozásban nem kellene járulékot fizetnem?

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve  10:31 du. - dec 23, 2018

  Kedves Kérdező!

  Jelenleg GYED folyósítás mellett folytatott egyéni vállalkozói tevékenység ideje alatt nincs előírt minimum járulék- és szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség. Tényleges vállalkozói kivét realizálása esetén viszont nincs mentesség, a tényleges jövedelem alapján köteles megfizetni a járulékokat, adókat.
  (KATA (kisadózás) választása esetén egyik variációban nincs mentesség, a fizetési kötelezettség 50.000 Ft/hó átalányadó.)

Szóljon hozzá!

*

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.