Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Szakértő válaszol

Írta:Horváthné Pelyva Erzsébet

Szakértő válaszol

Az oldalon általános jellegű kérdéseket fogadok a következő témákban:

 • táppénz,
 • CSED,
 • GYED,
 • GYES,
 • GYET,
 • családi pótlék,
 • családi adókedvezmény, családi járulékkedvezmény,
 • szülési szabadság,
 • fizetés nélküli szabadság igénybevétele, megszüntetése,
 • felmondási védelem,
 • GYED, GYES, GYET folyósítása melletti munkavégzés munkaviszonyban, egyéni, illetőleg társas vállalkozóként.

Részletes tájékoztatásra, alternatív megoldások ismertetésére, pontosan levezetett számításokra a hozzászólások között nincs lehetőség, erre az  a egyéni tanácsadás szolgáltatás vehető igénybe.

A kérdések moderálás után jelennek meg.

 

Horváthné Pelyva Erzsébet

jogi szakokleveles javadalmazási tanácsadó

 

Szerző

Horváthné Pelyva Erzsébet administrator

465 hozzászólás

Karimi AlexandraKözzétéve  7:35 de. - okt 4, 2018

Kedves Erzsébet!
Főállásban egy kórházban dolgozom, onnan mentem szülni és kapom a gyed-et. Mellette van egy vállakozásom. A kisfiam, most 1,5 éves, menne bölcsibe. Nem mondanám vissza a gyed-et, de a vállalkozásba mennék vissza egyenlőre csak. Ezt így megtehetem?

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve  8:53 de. - okt 8, 2018

  Kedves Alexandra!

  A gyed folyósítás feltétele bölcsi mellett, hogy Ön keresőtevékenységet folytasson valamilyen jogviszonyban. Ennek a feltételnek megfelel az egyéni vállalkozásban végzett személyes közreműködés.

Kováts NòraKözzétéve  12:06 du. - okt 2, 2018

Kedves Erzsèbet! Első gyermekem 2008-ban született Kassán. Előtte főiskolára jártam, csak 5 hònap munkaviszonyom volt. Kassára költöztünk, itthoni TB-m,mint tartòsan külföldön èlő magyar állampolgár,megszűnt. Szlovákiában lettem a gyerekekkel együtt biztosìtott, onnan kaptuk eddig az ellátásokat. 3 gyermekünk van, a legkisebb most volt 6 èves, Szlovákiában már nem jár a gyerekek után csak az adòkedvezmèny, amit a fèrjem vesz igènybe.
Idő közben hazaköltöztünk Magyarországra a határ közelèbe, hiszen fèrjem továbbra is szlovák vállalkozò, de a gyerekeket itthon is anyakönyveztettük, itthon járnak iskolába, ès èn is itt szeretnèk munkába állni. Szeretnèm tudni, milyen feltètelekkel lehet ùjra aktìv TB jogviszonyom, ès milyen ellátásokra, támogatásokra lennèk jogosult? Mire számìthatok, ha esetleg egy negyedik gyermek vállalásán gondolkodunk már itt, Magyarországon?
Köszönettel: Nòra

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve  9:36 de. - okt 8, 2018

  Kedves Nóra!

  Munkaviszony, vagy egyéni vállalkozói jogviszony, vagy társas vállalkozói jogviszony létesítések első napjától – teljes körű – biztosítottá válik. Gyermeke születéséig minimum 365 nap biztosítás (teljes körű), illetőleg a jogosultság kezdő napján aktív biztosítás szükséges a CSED (csecsemőgondozási díj) és GYED (gyermekgondozási díj) jogosultsághoz. Mindkét ellátást a fizetéséből számolják 70%-os mértékkel, 15% (CSED) és 25% (GYED) levonásokkal. Egyéb esetben GYES-re (gyermekgondozást segítő ellátásra) válhat jogosulttá bruttó 28.500 Ft/hó, nettó 25.650 Ft/hó összegben.
  A gyermek születése után egyszeri anyasági támogatás igényelhető, ami 64.125 Ft.

  A munkabérből, CSED-ből, GYED-ből családi adó- és járulékkedvezményt érvényesíthet, a jövedelemtől függően – bruttó összege, jövedelem típusa – 2 gyermek esetén 2018-ban legfeljebb nettó összegben 35.000 Ft/hó-t, ami 2019-tól nettóban legfeljebb 40.000 Ft/hó-ra változik, 3 gyermektől gyermekenként legfeljebb nettó 33.000 Ft/hó (3 gyermeknél 99.000 Ft/hó). Magzat után is érvényesíthető.

  Családi pótlék 2 gyermek után 26.600 Ft/hó, 3 gyermektől 16.000 Ft/hó/gyermek (3 gyermeknél 48.000 Ft/hó). Tartós beteg, illetőleg súlyosan fogyatékos gyermekre magasabb összeg jár szakorvosi igazolással.

  Ha nincs biztosítást eredményező foglalkoztatási jogviszonya, akkor legalább 1 év megszakítás nélkül bejelentett lakóhely szükséges ahhoz, hogy egészségügyi szolgáltatási járulékfizetésre kötelezetté váljon (2019-tól 7.500 Ft/hó), ami alapján magyar egészségügyi szolgáltatást vehet igénybe (korlátozott biztosítás). Jelenleg a szlovák egészségbiztosító által kiadott EU egészségbiztosítási kártyával kaphat egészségügyi ellátást, de csak nagyon indokolt esetben.

  Amíg Önnek Magyarországon nincs teljes körű biztosítása, addig a családtámogatási kifizetésekben – GYES, családi pótlék, ide tartozik a GYED is – a férje munkavégzése szerinti EU tagállam, a szlovák állam az illetékes.

MónikaKözzétéve  3:50 du. - Sze 26, 2018

Kedves Erzsébet!

2019. Március 22.-re várom az első gyermekemet. 2015. Február óta vagyok bejelentve a jelenlegi munkahelyemre részmunkaidőben havi bruttó 67 700 ft-al ami után nagyon kevés csedet, gyedet kapnék. Úgy volt hogy a főnököm bejelent a következő 3 hónapra duppla ennyi pénzzel de meggondolta magát és nem teszi meg. Úgyhogy valami más megoldásra lenne szükségem amivel tudnék emelni majd a leendő csed és gyed összegén. Az egyik barátnőm 1,5 éve szült neki nem volt meg a folyamatos 1 év munkaviszonya. Azt csinálta hogy kiváltotta az egyéni vállallkozóit katás adózássa 3 hónapig befizette a kata havi díját majd elment 1 hónap táppénzre majd megszületett a kislánya. Megkapta csedet és a gyedet is amit kiszámolt. Érdeklődnék hogy ez az opció még elérhető-e számomra? Ha igen akkor mikor kellene kiváltanom a vállallkozóit? Melyik 3 hónapra kellene befizetne a kata összegét? illetve mikortól lenne optimális táppénzre menni?

Nagyon köszönöm.
Mónika

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve  8:21 du. - Sze 26, 2018

  Kedves Mónika!

  Hasonló tartalommal feltett kérdését már megválaszoltam. Ld. http://www.anyabarat.hu/2013/03/ingyenes-tb-konzultacio/tb-tanacsadas/#comment-7335

  Jelen felállásban a táppénznél nincs optimális időpont.

  Munkaviszony fenntartása mellett csak pénzkidobás KATA-s egyéni vállalkozás indítása, mert e jogviszonyában nem lesz 365 nap biztosítása, csak kb. 180 nap. A barátnőjének más biztosítási előzményei voltak, vagyis nem volt munkaviszonya amikor a kiváltotta az egyéni vállalkozóit. Ellátások szempontjából nem szerencsés a KATA adózás választása, kb. 50%-kal kevesebb juttatást kap, mint KATA nélkül kaphatna. Gondolja át a munkaviszony megszüntetését és egyéni tanácsadás igénybevételét: http://www.anyabarat.hu/tanacsadas/

Bódi VirginiaKözzétéve  12:21 du. - Sze 20, 2018

Kedves Erzsébet szeretnék érdeklődni hogy a párommal be adtuk a gyedre visszamenőleg a kérelmet de már több mint egy hónapja ír Ózdon .
És elutasította mivel hogy nincs meg a 365 munkanapja a gyermek születésétől visszamenőleg a 2 évben PP eddig még van .
Nem fogadom el a tényt hogy elutasította , hova küldjem a fellebbezést? Mivel ki kértem a mű kaviszonyarol az igazolást hogy igenis meg van . Várom a választ előre is köszönöm szépen.

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve  6:32 du. - Sze 22, 2018

  Kedves Virginia!

  A határozat elején pontosan megnevezik melyik illetékes szervnek címezhető (címzett), illetőleg hová küldhető (ügyintézés helye, cím) a fellebbezés.

Pálfi ÁgotaKözzétéve  12:11 du. - Sze 18, 2018

Kedves Erzsébet!
2018.09.06.-án munkáltatóm próbaidőre hivatkozva felmondott.A társvállalkozó tovább alkalmazott,állítólag egyszerűsített foglalkozatásban lejelentett.De annak sehol nem találom nyomát,lásd ügyfélkapu,ebev szolgáltatások.Közben ő is elbocsájtott minket,az összes alkalmazottját.Kérdésem az lenne.mennyi idő múlva jelenik meg a NAV rendszerében,hogy tényleg lejelentett?Mikor tudom meg,hogy igazat mondott-e?Az első munkaadónál 71 napig voltam bejelentve,előtte katás voltam.Jár-e a 45 napos biztosítási idő?Válaszát előre is nagyon köszönöm!

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve  6:45 du. - Sze 22, 2018

  Kedves Ágota!

  Jár 45 napig a biztosítási idő, ami nem teljes körű biztosítás, egészségügyi szolgáltatásra válik jogosulttá. A 45 nap 2018.09.07-től indul. Az egyszerűsített foglalkoztatást ugyan jelentik a NAV felé, de korlátozottan biztosított és nem úgy, mint normál munkaviszonynál, ezért nem jelenik meg lekérdezésnél. Egyszerűsített foglalkoztatáshoz is kapcsolódik dokumentáció (igazolás, elszámolás stb.), ezeket kérje a munkáltatótól, ha még nem kapta meg.

Szóljon hozzá!

*

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.