Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Szakértő válaszol

Írta:Horváthné Pelyva Erzsébet

Szakértő válaszol

Az oldalon általános jellegű kérdéseket fogadok a következő témákban:

 • táppénz,
 • CSED,
 • GYED,
 • GYES,
 • GYET,
 • családi pótlék,
 • családi adókedvezmény, családi járulékkedvezmény,
 • szülési szabadság,
 • fizetés nélküli szabadság igénybevétele, megszüntetése,
 • felmondási védelem,
 • GYED, GYES, GYET folyósítása melletti munkavégzés munkaviszonyban, egyéni, illetőleg társas vállalkozóként.

Részletes tájékoztatásra, alternatív megoldások ismertetésére, pontosan levezetett számításokra a hozzászólások között nincs lehetőség, erre az  a egyéni tanácsadás szolgáltatás vehető igénybe.

A kérdések moderálás után jelennek meg.

 

Horváthné Pelyva Erzsébet

jogi szakokleveles javadalmazási tanácsadó

 

Szerzőről

Horváthné Pelyva Erzsébet administrator

449 hozzászólás

Szné B. ÉvaKözzétéve: 3:06 du. - Júl 12, 2018

Kedves Erzsébet!
Most fejeztem be egyetemi tanulmányaimat, ami után rögtön munkába is álltam. Határozott idejű munkaszerződésem 2019. február 28 ig szól. Időközben kismama is lettem, a baba előreláthetólag márciusban fog világra jönni. A kérdésem, hogy így milyen ellátásokra lehetek jogosult.
Köszönöm válaszát!

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 3:54 du. - Júl 12, 2018

  Kedves Éva!

  A hallgatói jogviszonyból 180 nap hozzászámítható a munkaviszonyhoz, így normál szabályok szerint jár az ellátás. Munkaviszony fennállása alatt igényelt CSED esetén jogosult lesz GYED-re is. CSED legkorábban a szülés várható időpontját megelőző 28. naptól igénylehető, március 29-ei várható időponttal éppen belefér a munkaviszonyba és február 28-tól kérelmezheti a CSED-et.

  Ha korábban, még a munkaviszony alatt szül, akkor a szülés napjával indul a CSED, így újabb biztosítási jogviszony (pl. munkaviszony) létesítése nélkül is kérelmezheti a GYED-et.

  Ha a szülés várható időpontja március 30. vagy későbbi dátum és február 28-át követően nincs új biztosítási jogviszonya, de a munkaviszony megszűnését követő 42 napon belül szül, CSED-re jogosult fennálló biztosítási jogviszony nélkül is, de GYED-re nem.

Hermanné Selyem ErikaKözzétéve: 3:01 du. - Júl 3, 2018

Tisztelt Erzsébet!

Jelenleg második gyermekkel vagyok várandós, 2018. november elejére várjuk az érkezését. Első gyermekem szeptember közepén tölti be a 3 éves kort, akkor kezdi az óvodát is.
A terhességem utolsó hónapjára természetesen már nem mennék vissza dolgozni.
Érdeklődnék, hogy milyen lehetőségeim vannak? Mi alapján fogják nekem kiszámolni így a gyed-et?
Illetve, hallottam olyan esetről, hogy bejelentem a munkáltató felé, hogy visszamennék dolgozni gyed extrában, és utána elmennék táppénzre. Így otthon maradhatbéknék éd megkapnám a gyest és a táppénzt is.
Tudni szeretném, hogy hosszú távon mivel járnék jobban?!

Segítségét előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Erika

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 10:56 de. - Júl 5, 2018

  Kedves Erika!

  GYES folyósítása mellett táppénz keresőtevékenységből igényelhető. A fizetés nélküli szabadság megszüntetése/megszűnése után töltsön legalább 1 munkanapot szabadságon, utána mehet táppénzre. Ehhez szükséges keresőképtelenség elbírálása, igazolása orvos-szakmai kérdés.

  A fizetés nélküli szabadság korábbi megszüntetését 30 nappal előbb írásban közölje a munkáltatójával.

  Korábbi ellátás, munkabér adatok, szülés várható időpontjának ismerete nélkül anyagiakra vonatkozó pontos válasz nem adható.

BarbaraKözzétéve: 12:51 du. - jún 27, 2018

Tisztelt Erzsébet!

Válaszát köszönöm!

Viszont egy új kérdés merült fel bennem, mi számít munkaviszonynak? Az egykori munkáltatóm a kifizetőm, akkor gondolom biztosított vagyok(?).

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 8:22 du. - jún 29, 2018

  Kedves Barbara!

  Mit ért pontosan az egykori munkáltató megfogalmazás alatt? A munkaviszonya megvan és jelenleg 3 évesnél fiatalabb gyermeke gondozása céljából fizetés nélküli szabadságot vesz igénybe miközben GYED folyósításban részesül? Vagy CSED, illetőleg GYED folyósítás ideje alatt megszűnt a munkaviszonya?

Szalai ÉvaKözzétéve: 3:59 du. - jún 18, 2018

Kedves Erzsébet!

Elsőéves PhD-hallgató vagyok, most lettem kismama. Ösztöndíjas hallgatóként 140 000 Ft-ot kapok. Emellett igényelhetek-e felsőoktatási GYED-et vagy valamilyen jellegű támogatást?
Azért érdeklődök, mivel nem szeretném a tanulmányait szüneteltetni, de mivel ha átmennék az önköltséges képzésre, az nagyon drága lenne, és azt saját zsebből nem tudnám finanszírozni.

BarbaraKözzétéve: 4:06 du. - jún 16, 2018

Tisztelt Erzsébet!

Az én kérdésem az lenne, hogy első gyermekemet 2017.10.23-án szültem meg, addig dolgoztam valamint táppénzen voltam veszélyeztetett terhesként. Kaptam Tgyást, most Gyedet kapok.
A második gyermekemre aki várhatóan ez év decemberében fog világra jönni is megigényelhetem a Tgyást? Vagy csak Gyedre vagyok vele jogosult, valamint a Gyed extrán belül a második gyermekre születésétől kezdve jár a GYED?
Válaszát előre is köszönöm!

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 9:48 de. - jún 23, 2018

  Kedves Barbara!

  Amennyiben fennáll a munkaviszonya és biztosított jogosult CSED-re, GYED-re is a második gyermekkel is, nyugodtan igényelje meg az első gyermekkel járó ellátások mellett.

  TGYYÁS-nak megváltozott a neve, jelenleg CSED, egyébként ugyanaz az ellátás. Jogszabály szerint “GYED” van és “GYED extra” nincs, az extra elnevezés a médiában kommunikált intézkedéscsomag elnevezése, hogy érthetőbbé tegyék a GYED és más gyermekvállaláshoz kapcsolódó szabályozás módosítását.

Szóljon hozzá!

*

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.