Szakértő válaszol

Írta:Horváthné Pelyva Erzsébet

Szakértő válaszol

Az oldalon általános jellegű kérdéseket fogadok a következő témákban:

 • táppénz,
 • CSED,
 • GYED,
 • GYES,
 • GYET,
 • családi pótlék,
 • családi adókedvezmény, családi járulékkedvezmény,
 • szülési szabadság,
 • fizetés nélküli szabadság igénybevétele, megszüntetése,
 • felmondási védelem,
 • GYED, GYES, GYET folyósítása melletti munkavégzés munkaviszonyban, egyéni, illetőleg társas vállalkozóként.

Részletes tájékoztatásra, alternatív megoldások ismertetésére, pontosan levezetett számításokra a hozzászólások között nincs lehetőség, erre az  a egyéni tanácsadás szolgáltatás vehető igénybe.

A kérdések moderálás után jelennek meg.

 

Horváthné Pelyva Erzsébet

jogi szakokleveles javadalmazási tanácsadó

 

Szerző

Horváthné Pelyva Erzsébet administrator

506 hozzászólás

RitaKözzétéve  3:09 du. - jún 11, 2018

Kedves Erzsébet!
Jelenlegi munkahelyemen nagy átszervezés van folyamatban,így van rá esély,hogy elveszítem az állásom. Kérdésem az lenne,hogy amennyiben teherbe esem munkanélküliként milyen juttatásokra lennék jogosult? Folyamatos munkaviszonyom van 2015 januárja óta. Válaszát előre is köszönöm!

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve  6:37 du. - jún 12, 2018

  Kedves Rita!

  Ha 365 napnál hosszabb ideig nincs, illetőleg nincs aktuális biztosítási jogviszonya, csak GYES-t igényelhet. Ha az előzetes (365 nap) és aktuális biztosítása rendben van, CSED és GYED is igényelhető, összegüket az éppen aktuális jogviszony jövedelméből számolják.

Póczik HajnalkaKözzétéve  4:06 du. - jún 7, 2018

Kedve Erzsébet!
A következő kérdéssel fordulnék önhöz. Kislányom 2016.07.14.-én született ekkor munkanélküliröl mentem el csedre majd gyedre. Meg volt a 365 nap bejelentett idötartalom. Viszont megszünt a munkahelyem igy munkanélküli járadék után vettem igénybe az ellátásokat.
Most várandos vagyok a kistesoval kb. decemberi születésü lesz. Van még bent 35 nap munkanélküli járadékom. Igy ha a szülés idöpontjában veszem igénybe ezáltal biztositott leszek, akkor ebben az esetben igénybe tudom venni a 2. Gyermek után a csedet majd a gyedet? Igy hogy az első gyermekkel munkanélküliröl mentem el csegyre majd csedre attol még ez bele számìt a 365 napos biztosìtási időbe?
Köszönöm válaszát

Rákócziné Takács MelindaKözzétéve  6:48 du. - máj 17, 2018

Üdvözlöm.Terhes Táppénz folyósítással kapcsolatban szeretnék kérdezni öntől.2016 Október 25-én felmondtam a munkahelyemen, 2016 Október 26-ától álláskeresőin voltam. December 4-től ismét munkaviszonyom volt 2017 Február 7-ig.Innentől Március 12-ig otthol voltam és Március 13- tól kezdtem el dolgozni egy Munkaerő közvetítőnél.Rendes bejelentett munkavolt.2017 Júniusban terhes lettem amit jeleztem is a Munkáltatónak telefonon mivel messze van a székhelyük a lakóhelyemtől.Minden rendben ment az Oeptől kaptam a táppénzt Október 3-dikáig.Elötte küldtek egy levelet hogy Október 4-dikéig vagyok csak biztosított azóta semmit nem kaptam.Kérdésem az lenne hogy jogosan vonták meg a táppénzt vagy esetleg valami hiba történt és mégis jogosult lettem volna rá?

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve  8:48 de. - máj 18, 2018

  Kedves Melinda!

  Nem történt hiba, lejárt a táppénz joga, mert február-márciusban több, mint 30 napra megszakadt a biztosítása. Annyi napra járt, ahány napig a keresőképtelenséget megelőzően biztosított volt március 13-tól számítva. Október 4-ét követően igazolt keresőképtelenség esetén méltányossági táppénzt kérelmezhetett volna. A beteg kérésére az orvos köteles igazolni táppénz jog lejárata után is.

Győri IstvánKözzétéve  5:10 du. - máj 15, 2018

Kedves Erzsébet!
Az alábbi esetben szeretném a segítségét kérni:
Feleségem 2017.02.27-én szült. A diplomás GYEDre volt jogosult, amit fél évig kapott, azóta én vagyok GYED extrán. Egy ideig fizettük utána a TB-t, február óta azonban heti 2 órás munkaviszonyra be van jelentve, tehát azóta nem fizetjük külön a TB-t. A tervünk az, hogy jövő március-áprilisban születne majd a kistesó. Jogosult lesz a feleségem majd akkor CSED/GYED-re? Ha igen, milyen mértékűre? Meddig kell ahhoz meglennie a jogviszonyának (vagy elég az is ha mi fizetjük utána)?
Válaszait előre is köszönöm!

Győri István

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve  8:21 de. - máj 16, 2018

  Kedves István!

  A felesége jogosult CSED-re, GYED-re, ha a szülést megelőző 2 éven belül megvan 365 nap biztosítása. Mikor szűnt meg a felsőfokú tanulmánya? Ettől is függ, hogy a teljes 365 napot munkaviszonyból kell összehozni, vagy a tanulmányokból is beszámítható legfeljebb 180 nap. A munkaviszonyban elért jövedelme lesz a táppénz, CSED, GYED alapja, a jogosultság kezdő napját megelőző 3. hónap utolsó napjától vissza 180 nap jövedelméből számolnak. Heti 2 órás munkaviszony jövedelméből nagyon alacsony ellátás realizálható.

Kis MártaKözzétéve  8:52 du. - máj 12, 2018

Kedves Erzsébet! Azzal a kérdéssel fordulnék önhöhöz hogy iker gyermekeimre most igényelném meg a gyest és vissza mennék munkába napi 6 órába heti 30 óra mind kettőjükre igényelhetem a gyest ?és még az érdekelbe hogy május 9-juni 13 -ig vagyok itthon szabadságon ez idő alatt jár nekem a gyes vagy nem ?

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve  8:15 de. - máj 16, 2018

  Kedves Márta!

  Szabadság ideje alatt is jár félévesnél idősebb ikrek esetén, napi 8 órában (heti 40 órában) is dolgozhat úgy, hogy megkapja az ikrek után járó összeget.

Szóljon hozzá!

*

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.