Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Szakértő válaszol

Írta:Horváthné Pelyva Erzsébet

Szakértő válaszol

Az oldalon általános jellegű kérdéseket fogadok a következő témákban:

 • táppénz,
 • CSED,
 • GYED,
 • GYES,
 • GYET,
 • családi pótlék,
 • családi adókedvezmény, családi járulékkedvezmény,
 • szülési szabadság,
 • fizetés nélküli szabadság igénybevétele, megszüntetése,
 • felmondási védelem,
 • GYED, GYES, GYET folyósítása melletti munkavégzés munkaviszonyban, egyéni, illetőleg társas vállalkozóként.

Részletes tájékoztatásra, alternatív megoldások ismertetésére, pontosan levezetett számításokra a hozzászólások között nincs lehetőség, erre az  a egyéni tanácsadás szolgáltatás vehető igénybe.

A kérdések moderálás után jelennek meg.

 

Horváthné Pelyva Erzsébet

jogi szakokleveles javadalmazási tanácsadó

 

Szerzőről

Horváthné Pelyva Erzsébet administrator

455 hozzászólás

Sáfrán PatríciaKözzétéve: 2:42 du. - feb 23, 2018

Kedves Erzsébet!
A kérdésem az apa szabira vonatkozna. A baba szeptemberben fog születni, a párommal egy háztartásban élünk albérletben, de én a szüleimhez vagyok bejelentve, ide egyáltalán nem. Nem vagyunk sem házasok, sem bejegyzett élettársak. A kérdés, hogy ez esetben a párom igénybe veheti-e majd az 5 nap apa szabit és a évente járó 2 nap pótszabadságot? Illetve lenne még egy kérdés.. az adókedvezményt évente vennénk igénybe egy összegben, ezt is megigényelheti a párom majd?

Válaszát előre is köszönöm.

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 9:46 de. - Már 1, 2018

  Kedves Patrícia!

  5 nap apaszabihoz a gyermek eredeti születési anyakönyvi kivonatát kell bemutatni és írásban kell nyilatkoznia arról, hogy a szülői felügyeletet gyakorló vér szerinti vagy örökbefogadó apa szülői felügyeleti jogát bíróság nem szünetelteti, vagy nem szüntette meg.
  Évente 2 nap pótszabadságra is jogosult.
  Adókedvezményt is érvényesítheti.
  Nincs olyan szabály, amely szerint a közös háztartásban élést közös lakcímmel kötelesek bizonyítani. Kétségtelen, hogy könnyebb.

Bebtó BiankaKözzétéve: 11:04 de. - feb 16, 2018

Kedves Erzsébet, 2015.09.22.-én szültem, jelenleg gyesen vagyok 2018.09.22-ig.Nem mentem vissza dolgozni.Most négy hónapos terhesen,kaphatok-e táppénzt,a gyes mellé. Jár nekem egyáltalán a táppénz,és ha igen hogy igényelhetem meg. Munkáltatóm szerint mivel nem mentem vissza dolgozni, nem tud betegállományba helyezni. Válaszát előre is köszönve,Bianka

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 8:21 du. - feb 20, 2018

  Kedves Bianka!

  Igen, így van. 30 nappal korábban írásban közölje a munkáltatóval a fizetés nélküli szabadság megszüntetését. Gyes folyósítása mellett igényelt táppénzhez javasolt 1-2 munkanap szabadságot beiktatni mielőtt az orvos kiírja. Másik variáció, hogy a fizetés nélküli szabadság megszűnését követő naptól apa átveszi a gyest és ettől a naptól már keresőképtelen. A keresőképtelenség elbírálása orvos-szakmai kérdés.

RékaKözzétéve: 4:25 du. - feb 14, 2018

Üdvözlöm!
A családi adókedvezmény felől szeretnék érdeklődni.
Volt egy hazasságom, melyből született egy gyermekem, aki most 11éves.
Jelenleg 4 hónapos terhes vagyok, van egy párom, akivel egy háztartasban élünk, együtt neveljük az én lányomat. Nem vagyunk házasok és nincs bejegyeztetve élettársi kapcsolat. Én nem rendelkezem semmilyen jövedelemmel, a páromnak viszont van bejelentett munkahelye. Mivel az orvosom igazolta a 90 napos terhességet, megtettük az apasági nyilatkozatot és a párom a munkáltatójánál elintézte a a magzati családi adókedvezményt, viszont nem tudjuk, hogy a 11éves lányomra is megigényelheti e? A lakcímük azonos.
Válaszát előre is köszönöm!

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 5:25 du. - feb 14, 2018

  Kedves Réka!

  Magzati kedvezményt év közben a várandós nő és a vele közös háztartásban élő házastársa érvényesíthet, élettárs még abban az esetben sem, ha ő a vér szerinti apa, csakis az éves adóbevallásban kérheti vissza. A gyermek születésének hónapjától, mint családi pótlékra jogosult vér szerinti szülő apuka már havonta igénybe veheti a családi kedvezményt, jogszerűen ettől a hónaptól tehet nyilatkozatot a munkáltató felé, ahol 1 gyermeket jelölhet. A 11 éves gyermek után járó kedvezményt szintén apuka éves adóbevallásában tudják visszaigényelni.

Szűcs ÉvaKözzétéve: 10:22 du. - feb 12, 2018

Kedves Erzsébet!! Az adott cégnél 2016 január óta vagyok.Közbe 2016 október -november hónapba munkanélkülin voltam 45 nap.Majd ismét a cég alkalmazásába álltam 2017 márciustól.Október végétől táppénzen vagyok jelenleg is betegségből kifolyólag ,majd január végén már munkaképes lettem volna de vártuk az ügyek intéződését.2018 február 1-el az unokám gyámja lettem aki 2017.12.31-én született.Kérdésem a következő.Mehetek-e táppénzről gyedre?Ha a cégem nem támogat mi a teendő?Megszüntetheti velem a munkaviszonyt?Ha igen milyen ellátásra leszek jogosult? Hogyan járjak el?válaszát előre köszönöm.Éva

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 8:47 de. - feb 14, 2018

  Kedves Éva!

  Ilyen korú gyermekre a családbafogadó gyám, aki a gyermeket végleges döntés alapján gondozza, előbb – gyám kirendelésének napjától – csecsemőgondozási díjat (CSED) igényelhet, és csak a CSED lejáratát követően kérelmezheti a gyermekgondozási díjat (GYED). CSED és táppénz nem jár egyidejűleg, CSED mellett nem folytathat keresőtevékenységet.

  Szülési szabadságra a szülő nő, illetőleg örökbefogadó nő jogosult, ezért Ön, mint gyám fizetés nélküli szabadságot vehet igénybe gyermek gondozása jogcímen, amelyet 15 nappal a megkezdése előtt köteles írásban bejelenteni a munkáltatónak. Családba fogadó gyám szülőnek, a gyermek saját háztartásban gondozott gyermeknek minősül, fizetés nélküli szabadság ideje alatt védett. CSED megállapítását követően megszűnő biztosítási jogviszony (munkaviszony) esetén passzív jogon jogosult GYED-re is.

  Minkét ellátás iránti kérelmet a jelenlegi munkáltatón keresztül intézheti (nyomtatványok MÁK honlapján, születési anyakönyvi kivonat másolata, gyámkirendelésről szóló határozat másolata).

Szabados MáriaKözzétéve: 1:53 du. - jan 30, 2018

Kedves Erzsébet, 2014.08.01-től folyamatos, de határozott idejű munkaviszonyom van, részmunkaidős, heti 20 órás munkarendben. A határozott idő 2018.09.30-án lejár. Meglévő két gyermekünk mellé szeretnénk harmadikat. Mivel a remélt terhesség idején vagy már nem, vagy még éppen lesz munkaviszonyom, szeretném megkérdezni, hogy jár-e majd nekem a csed, utána pedig a gyed a gyermek két éves koráig? Ha igen, nagyjából milyen összegű ellátásokkal számolhatok? Bruttó fizetésem egy éve 222 500 Ft, két gyermek után érvényesítek családi adókedvezményt és kapok családi pótlékot. Ha kismamaként nem rendelkezem munkaviszonnyal, hogyan válhatok mégis biztosítottá? Válaszát előre is köszönöm szépen. Mária

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 11:35 de. - feb 1, 2018

  Kedves Mária!

  Biztosítási jogviszony nélkül GYES-t igényelhet a baba születésétől. Amennyiben alkalmazottként vagy vállalkozóként új biztosítási jogviszony létesít a CSED, GYED összegét az új jogviszony jövedelme alapján határozzák meg. Családi adókedvezményt adóköteles jövedelemből érvényesíthet, családi pótlékból, GYES-ből, egyszeri anyasági támogatásból nem.

Szóljon hozzá!

*

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.