Szakértő válaszol

Írta:Horváthné Pelyva Erzsébet

Szakértő válaszol

Az oldalon általános jellegű kérdéseket fogadok a következő témákban:

 • táppénz,
 • CSED,
 • GYED,
 • GYES,
 • GYET,
 • családi pótlék,
 • családi adókedvezmény, családi járulékkedvezmény,
 • szülési szabadság,
 • fizetés nélküli szabadság igénybevétele, megszüntetése,
 • felmondási védelem,
 • GYED, GYES, GYET folyósítása melletti munkavégzés munkaviszonyban, egyéni, illetőleg társas vállalkozóként.

Részletes tájékoztatásra, alternatív megoldások ismertetésére, pontosan levezetett számításokra a hozzászólások között nincs lehetőség, erre az  a egyéni tanácsadás szolgáltatás vehető igénybe.

A kérdések moderálás után jelennek meg.

 

Horváthné Pelyva Erzsébet

jogi szakokleveles javadalmazási tanácsadó

 

Szerzőről

Horváthné Pelyva Erzsébet administrator

403 hozzászólás

SzilviaKözzétéve: 1:40 du. - okt 24, 2017

Üdvözlöm! Lányom 4 éves lesz, nem mentem vissza dolgozni, fizetés nélküli szabadságon vagyok. Amennyiben teherbe esek milyen juttatásokra számíthatok? Köszönöm

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 6:05 du. - okt 27, 2017

  Kedves Szilvia!

  CSED és GYED jogosultság egyik feltétele 365 nap biztosítás a gyermek születését megelőző 2 éven belül, másik feltétel fennálló biztosítás. Ellátás nélkül a fizetés nélküli szabadság ideje alatt szünetel a biztosítás. Ha gyermeke 3 éves koráig részesült GYES folyósításban és nem megy vissza dolgozni legalább 1 évig, a következő gyermek után csak GYES-t igényelhet.

Gerda JuditKözzétéve: 5:55 du. - okt 1, 2017

Kedves Erzsébet!

Jelenleg gyesen vagyok a kisfiammal, fizetés nélküli szabadságon vagyok. Most derült ki hogy jön a második baba. Januárban lejár a gyesem és már nem megyek vissza dolgozni hanem táppénzre mennék. Hogy járok jobban ha GYES után ki veszem a szabikat kb 25 nap és utána táppénz, vagy egyből táppénz vagy megszakíthatom a fizetés nélküli szabadságomat és úgy táppénz? Ilyen esetekben mi a táppénz alapja?
Nagyon szépen köszönöm válaszát!

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 5:02 du. - okt 6, 2017

  Kedves Judit!

  A keresőképtelenség elbírálása orvos-szakmai kérdés, az állapotától és az orvostól is függ mikortól jogosult táppénzre. Anyagilag legkedvezőbb variáció, illetőleg táppénz alap megítéléséhez jövedelemadatok is szükségesek. Mennyi a gyed határozatban közölt naptári napi ALAP (Ft/nap)? Mennyi a szerződéses jövedelme (Ft/hó)? Mi a szülés várható időpontja?

Dani IstvanKözzétéve: 9:02 du. - Sze 19, 2017

Kedves Erzsébet!
Apukaként érdeklödnék…
Az első fiam 2015 május 8.án szuletett .Anyukának nem volt bejelentett állása igy én mentem el gyedre.Fél év után… 2017 május 8-áig havonta kb 85000 ft -ott kaptam.
Közben lehetőség volt gyed mellett 6 orat dolgozni, gyed extra. Ezzel én is éltem…
2015 oktober 03 -an megszületett a második fiunk.Szintén en igényeltem a gyedet .fel év után áprilisban kaptam az első dijjat,,osszesen 65000ft havonta.
A kérdésem a kovetkezo Mivel folytonos volt a két gyed ,tehát volt egy honap amikor ket gyedet kaptam.miert lett kevesebb a havi dij a második gyereknél .A Teve utcában azt mondták hogy a 6 öras munka viszonyombol számolták ki a masodik gyedet,Tehat a gyed extrabol.Ha nem mentem volna dolgozni ezekszerint jobban jártam volna,mert csak akor számolták volna a folytonosság miat az elso gyed osszegét,És ezt a tajékoztatast a központban dolgozo ( Teve utcai ) szakembertol kaptuk……
Ön szerint ez valóban igy van ?
Üdvözlettel István

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 10:05 de. - Sze 22, 2017

  Kedves István!

  A GYED összegét gyermekenként állapítják meg az aktuális ellátásra való jogosultság kezdetekor hatályos szabályok alapján. CSED-re nem jogosultak esetében nincs kedvezményszabály és kizárólag a tényleges jövedelemből, ennek hiányában a szerződés szerinti havi jövedelemből határozzák meg a GYED összegét. Tehát napi 6 órás részmunkaidős jövedelme alapján végzett számítás jogszerű.

Ferencziné dr. Szűcs MónikaKözzétéve: 2:41 du. - aug 24, 2017

Kedves Erzsébet!

Köszönöm szépen a válaszát, sokat segített! Jól értem ugye, hogy a gyeses időszakom, mialatt fizetés nélküli szabadságon voltam nem jogszerző csed, gyed, szempontjából? Ehhez kapcsolódva szeretném még megkérdezni, ha új munkaviszonyt létesítek, (mert a régi munkahelyemre már nem tudok visszamenni) mennyi ideig szükséges szülést megelőzően dolgozni, ahhoz hogy teljes körű biztosított lehessek, azaz járjon táppénz, csed, gyed?
Üdvözlettel: Ferencziné dr. Szűcs Mónika

Ferencziné dr. Szűcs MónikaKözzétéve: 3:34 du. - aug 21, 2017

Kedves Erzsébet!

Köszönöm szépen a válaszát! Sokat segített. Jól értem, hogy a gyeses időszakom, ami alatt fizetés nélküli szabadságon voltam sem jogszerző csed, gyed szempontjából? Ehhez kapcsolódva szeretném még megkérdezni: ha új munkaviszonyt létesítek, (mert a régi munkahelyemre már nem tudok visszamenni) mennyi ideig szükséges szülést megelőzően dolgozni, ahhoz hogy jogosult lehessek újra táppénzre, csedre, gyedre? 365 napot vagy kevesebb is elég?
Üdvözlettel: Ferencziné dr. Szűcs Mónika

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 3:11 du. - aug 24, 2017

  Kedves Mónika!

  Fizetés nélküli szabadság azon időszakára, amelyre gyedet és gyest folyósítottak biztosított volt, abból annyi nap beleszámít a 365 napba, amennyi a gyermek születését megelőző 2 éven belülre esik. A fizetés nélküli szabadság azon időszaka nem jogszerző, amelyre fizeti a tb-t (egészségügyi szolgáltatási járulékot).

  Mivel nem tudom meddig tart a biztosítás szünetelésével járó fizetés nélküli szabadsága, mikor létesít új biztosítási jogviszonyt, mikor születik az új baba, lehetetlenség megmondani pontosan még hány napot kell dolgoznia az újabb baba csed és gyed jogosultságához. Általánosan, gyermek születését megelőző két éven belül legalább 365 napot és lehet benne megszakítás. Ebbe a 365 napba beleszámít a legelső mondatban leírt időszak.

Szóljon hozzá!

*

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.