Szakértő válaszol

Írta:Horváthné Pelyva Erzsébet

Szakértő válaszol

Az oldalon általános jellegű kérdéseket fogadok a következő témákban:

 • táppénz,
 • CSED,
 • GYED,
 • GYES,
 • GYET,
 • családi pótlék,
 • családi adókedvezmény, családi járulékkedvezmény,
 • szülési szabadság,
 • fizetés nélküli szabadság igénybevétele, megszüntetése,
 • felmondási védelem,
 • GYED, GYES, GYET folyósítása melletti munkavégzés munkaviszonyban, egyéni, illetőleg társas vállalkozóként.

Részletes tájékoztatásra, alternatív megoldások ismertetésére, pontosan levezetett számításokra a hozzászólások között nincs lehetőség, erre az  a egyéni tanácsadás szolgáltatás vehető igénybe.

A kérdések moderálás után jelennek meg.

 

Horváthné Pelyva Erzsébet

jogi szakokleveles javadalmazási tanácsadó

 

Szerzőről

Horváthné Pelyva Erzsébet administrator

331 hozzászólás

Török VeronikaKözzétéve: 2:13 du. - nov 3, 2017

Kedves Erzsébet!

A következő problémával fordulnék Önhöz: 2013 szeptembere óta dolgoztam a munkahelyemen, ahonnan 2016. április 1-jével mentem CSED-re a kislányommal, jelenleg még a GYED időszaka tart. A határozott idejű szerződésem azonban legkésőbb 2018. szeptember 14-ével lejár, amit sajnos nem tudnak meghosszabbítani. A férjemmel szeretnénk mostanában második babát. Igaz az, hogy ha ő később születne a szerződésem lejártánál, akkor vele már nem lennék jogosult CSED-re, illetve GYED-re függetlenül attól, hogy előtte visszamentem-e dolgozni erre a kis időre vagy sem?
Ha jól értem a jogszabályokat, a 2 éven belüli biztosítottságom akkor is meglenne, csak az a kritérium nem, hogy a születés ideje alatt biztosított legyek. Van esetleg más mód arra, hogy ezt a problémát áthidaljuk (bejelentkezés munkaügyi központba stb.)? Természetesen kereshetnék most egy másik, határozatlan idejű szerződéssel járó munkahelyet magamnak, de egy új munkahelyről nem szívesen mennék el egyből szülni.
Előre is köszönöm a segítségét!
Török Veronika

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 10:27 de. - nov 4, 2017

  Kedves Veronika!

  Ha 2018.09.14-ét követő 42 napon belül szül CSED még jár, GYED-re nem jogosult. CSED és GYED jogosultsághoz aktív biztosítás szükséges, ha a biztosítási jogviszony a CSED folyósítás ideje alatt szűnik meg GYED is jár passzív jogon. Álláskeresési járadék folyósításának ideje alatt biztosított, ez is lehet egy alternatíva. Maximum a minimálbér alapulvételével állapítják meg az ellátást. Egyéni vállalkozásban is gondolkodhat.

Enyedi AnnamáriaKözzétéve: 12:13 du. - okt 31, 2017

Kedves Erzsébet!

2017 október hónapra kaptam utoljára GYES-t, kisfiam október 13-án lett 3 éves. Az lenne a kérdésem, hogy meddig vagyok jogosult TB ellátásra és mikortól kell magamnak fizetnem, ha nincs még állásom.
Előre is köszönettel: Annamari

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 10:18 de. - nov 4, 2017

  Kedves Annamária!

  45 napig jogosult egészségügyi ellátásra és a GYES lejáratát követő 46. naptól kell fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot.

Pusztai AdriennKözzétéve: 5:25 du. - okt 30, 2017

Kedves Erzsébet!
Csed ellátásnál figyelembe vehető jövedelemmel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. 2018 márciusára várom babámat.
A cég ahol dolgozom alapbéren felül prémiumot ad, ha az előírt teljesítmény követelményt vagy feladatot teljesítik a munkavállalók. A megadott feladatot 2017 07.01 és 2017 12.31 közötti időszakban kell teljesíteni, de a kifizetés csak 2018. februárjában lesz.
Jól gondolom hogy a csed ellátásom megállapításánál nem csak az alapbérem számít, hanem mivel 2017.07.01-2017.12.31 közötti időszakra jár a prémium, így annak az összege is hozzáadódik a számítási időszaknál figyelembe vehető jövedelembe?
Ha igen, ugyanúgy beleszámít a táppénz és a gyed megállapításánál is?
Köszönöm szépen válaszát és segítségét!
Pusztai Adrienn

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 6:41 du. - okt 30, 2017

  Kedves Adrienn!

  A munkáltató által adóhatóság felé benyújtott – 2018. február havi kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról, egyéb adatokról – bevallás tartalmától függ, abban milyen időszakra vonatkozó – tárgyhavi vagy tárgyhónaptól eltérő – kifizetésként szerepelteti. A bevallott összegből annyi vehető figyelembe amennyi az adott ellátás számítási időszakára esik.

Ludravecz PèternèKözzétéve: 7:25 de. - okt 25, 2017

Tiszteld Szakèrtő! Gyeddel kapcsolatos kèrdèsem lenne,2016.December 21-èn szültem(1gyermek),ès a bejelentett munkahelyemen a szerződ3s December 31-ig szólt,tartott.Termèszetesen mivel előbb szültem,mint ahogy a szerződès,addig nem küldtek el,veszèlyeztetett terhes voltam,így táppènzen voltam,ès miután eljött a December 31-e akkor már nem hosszabbítottak szerződèst.Miután èveim vannak,mint munka(különböző munkahely),így jogosúlt voltam a Csedre,ill.jogosult vagyok a Gyedre,ès majd a Gyesre.A kèrdèsem a következő lenne: a fèrjemmel utána nèztünk a dolgoknak,mert tervettük a kis tesót,mivel már “közeleg az idő” (korban) a párom hallott arról,hogy apáknak Gyed,munka mellett+így több Gyed a magas kereset vègett,de azt mondja,hogy èn az első gyerek után már nem kapnèk semmi ellátást,csak az újszülőtt után Csedet,aztán a fèrjem a Gyedet,de innentől kezdve magamnak kellene fizetni az oep ellátást.Èn úgy helyeselnèm ezt,ha nem a fèrjem igènyelnè,hanem èn,mert így èrnè meg számomra.A kèrdèsem mèg az,hogy 2018-ban,nem látok tájèkoztatást az apai Gyed igènylèsre,illetve,hogy ha jövőre szülnèk,December 21 előtt,azaz az első gyermek 2 èves kora előtt,hogy jogosúlt lennèk e a támogatásokra,ha igen,akkor melyikre? Olvastam olyat,hogy akiknek az első gyerek születèse előtt èveik vannak(munkában),azok az èdesanyák,mind a 2 gyermek után kapnák az ellátást,Csed,vagy Gyes. Válaszát előre is köszönöm szèpen! Tisztelettel,ès üdvözlettel: Ludravecz Pèternè.

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 6:12 du. - okt 27, 2017

  Kedves Anyuka!

  A 2016. december 21-én született gyermeke után mindaddig megkap minden ellátást, amíg apuka át nem veszi. Átadást követően 45 napig jogosult egészségügyi szolgáltatásra, utána csak egészségügyi szolgáltatási járulékfizetéssel.

  Következő, születendő gyermekkel jelen állapot szerint csak GYES-re jogosult, új CSED és GYED jogosultsághoz 365 nap munkaviszony (vagy más biztosítási jogviszony) szükséges. Az első gyermek utáni jogosultságokat nem viszi tovább sem napokban, sem összegben.

Szóljon hozzá!

*

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.