Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Szakértő válaszol

Írta:Horváthné Pelyva Erzsébet

Szakértő válaszol

Az oldalon általános jellegű kérdéseket fogadok a következő témákban:

 • táppénz,
 • CSED,
 • GYED,
 • GYES,
 • GYET,
 • családi pótlék,
 • családi adókedvezmény, családi járulékkedvezmény,
 • szülési szabadság,
 • fizetés nélküli szabadság igénybevétele, megszüntetése,
 • felmondási védelem,
 • GYED, GYES, GYET folyósítása melletti munkavégzés munkaviszonyban, egyéni, illetőleg társas vállalkozóként.

Részletes tájékoztatásra, alternatív megoldások ismertetésére, pontosan levezetett számításokra a hozzászólások között nincs lehetőség, erre az  a egyéni tanácsadás szolgáltatás vehető igénybe.

A kérdések moderálás után jelennek meg.

 

Horváthné Pelyva Erzsébet

jogi szakokleveles javadalmazási tanácsadó

 

Szerzőről

Horváthné Pelyva Erzsébet administrator

449 hozzászólás

Gránát SzilviaKözzétéve: 1:52 du. - feb 3, 2019

Kedves Erzsébet!
Érettségi után néhány hónappal született a gyermekünk 1977-ben. Mivel előtte nem volt munkaviszonyom, nem kaptam GYED-et, sem GYES-t. Ennek ellenére – vállalva a nehéz anyagi körülményeket – közel három évig csak a gyermek nevelésével foglalkoztam. Van-e lehetőség ezeket az éveket szolgálati időként elismertetni a nyugdíjszámításkor?
Köszönöm a megtisztelő válaszát.
Szilvia

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 10:04 de. - feb 9, 2019

  Kedves Szilvia,

  Tb-n belül a járulékfizetésekre és egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokra specializálódtam, nyugdíjjogosultság megállapítással csak szükséges mértékben foglalkozom. Javaslom kérjen tájékoztatást a nyugdíjfolyósító szervtől. Személyes álláspontom, hogy abban az esetben ismernék el, ha erre az időre ellás folyósításban részesült volna, vagy munkaviszonyban állva gyermek gondozása címen fizetés nélküli szabadságot vett volna igénybe.

Kardos zsoltKözzétéve: 6:51 du. - feb 2, 2019

Tisztelt Erzsébet!
Egy számomra bonyolult kérdéssel fordulnék önhöz. Kislányom 2019. január. 08.-án töltötte az első születésnapját. Eddig feleségem gyesre volt jogosúlt rá,de én az apuka gyedet igényeltem a munkáltatónál visszamenőleg fél éves korától. A feleségem onnantól számítva le is mondta a gyest, melyröl meg is kaptuk a vissza fizetési határozatot. A munkáltatónál csak a gyes lemondó nyilatkozatot kérte azzal a címszóval hogy a többi adatom meg van. A probléma csak az hogy feleségem a gyest Békéscsabáról kapta viszont az én munkahelyem pesti székhelyű, és nem tb kifizető hely. A kérdésem az volna hogy ezek szerint én a Pesti OEP-től kapnám a gyedet, és a gyes visszafizetési határozatott nem kellet volna elkérniük?

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 9:31 de. - feb 9, 2019

  Kedves Zsolt,

  GYED-et a munkáltató székhelye szerinti egészségbiztosítási szerv (kormányhivatal) bírálja el és folyósítja, a GYES-t pedig a lakóhely szerint illetékes családtámogatási szerv (kormányhivatal). A visszafizetési határozat a gyorsabb ügyintézést segíti, így 5+8 nap átfutási időre számíthatnak, míg határozat nélkül 5+60 napra. A GYES megszüntető határozat másolata csak egy dokumentum, további szükséges dokumentum a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolata, valamint kitöltött és aláírt GYED igénybejelentő nyomtatvány.

Szóljon hozzá!

*

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.