Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Szakértő válaszol

Írta:Horváthné Pelyva Erzsébet

Szakértő válaszol

Az oldalon általános jellegű kérdéseket fogadok a következő témákban:

 • táppénz,
 • CSED,
 • GYED,
 • GYES,
 • GYET,
 • családi pótlék,
 • családi adókedvezmény, családi járulékkedvezmény,
 • szülési szabadság,
 • fizetés nélküli szabadság igénybevétele, megszüntetése,
 • felmondási védelem,
 • GYED, GYES, GYET folyósítása melletti munkavégzés munkaviszonyban, egyéni, illetőleg társas vállalkozóként.

Részletes tájékoztatásra, alternatív megoldások ismertetésére, pontosan levezetett számításokra a hozzászólások között nincs lehetőség, erre az  a egyéni tanácsadás szolgáltatás vehető igénybe.

A kérdések moderálás után jelennek meg.

 

Horváthné Pelyva Erzsébet

jogi szakokleveles javadalmazási tanácsadó

 

Szerzőről

Horváthné Pelyva Erzsébet administrator

431 hozzászólás

Nagy ErzsébetKözzétéve: 2:55 du. - dec 3, 2018

Kedves Erzsébet.Következő a történetem.Folyamatos munkaviszonyom volt 5évig majd 12nap regisztrált munkanélküliség ellátással.Március 26 óta határozatlan idejű munkaviszonyom van,brutto 230ezer.Október 9től táppénzre küldtek.Március 1.-re várom a babát.A cég tb kifizető hely.Nincs meg a 365nap,csak a 180 ha beleszámolom a próbaidőt is.Azt mondták,hogy előző munkahelyet nem veszik figyelembe.Fogok így kapni csedet és gyedet?Vagy csak gyes?Ha igen,nagyjából mennyit?köszönöm a választ

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 8:19 de. - dec 4, 2018

  Kedves Erzsébet!

  A 365 naphoz a gyermek születését megelőző 2 év biztosítását vizsgálják és az előző munkahelyen megszerezett biztosított napokat összeszámítják a fennálló biztosítás napjaival. Az ellátás összegének megállapításánál nem veszik figyelembe az előző munkahelyen megszerzett jövedelmet, kizárólag a jogosultság kezdő napján fennálló biztosítási jogviszony (munkaviszony) jövedelméből számolnak. Tehát a biztosított napoknál van összeszámítás, a jövedelemnél nincs.

DóraKözzétéve: 11:20 de. - nov 29, 2018

Kedves Erzsébet!
2019. március 1-ére várom az első gyermekemet. A szülési szabadságot elvileg akkor megkezdhetem febr.1-ével, azaz ez lesz a CSED jogosultság 1.napja? Azt olvastam, hogy a CSED alap számításánál mindig a jogosultság kezdetén fennálló jogviszony jövedelméből számolnak. Ha ez nekem sima egyéni vállalkozás (nem kata, stb.), és mindössze kb. 58 napja tartó jogviszony, akkor ennek a bejelentett bruttója a számítási alap? Vagy minden esetben visszaszámolnak 3 hónapot? Előtte a biztosításom folyamatos volt 2 évig, de 3 különböző jogviszonyom is volt 2018.jan.1-től (közmunka 59+122 nap, álláskeresési járadék 57 nap, munkaviszony 96 nap). Mi számít tényleges jövedelemnek és mi szerződés szerintinek? Ezek közül melyik a bejelentett bérem?

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 8:15 de. - dec 4, 2018

  Kedves Dóra!

  CSED jogosultság megnyílásának napjától igényelheti legkorábban, ami nem koraszülött babánál a szülés várható időpontját megelőző 28. nap. A jogosultság legkésőbbi napja a gyermek születésének dátuma még akkor is, ha későbbi dátumtól kéri a folyósítást.
  Jelen helyzetben a CSED összegének megállapításához nincs figyelembe vehető időszak, ezért a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér másfélszereséből számolnak.

ZsókaKözzétéve: 2:16 du. - okt 28, 2018

Kedves Erzsébet!

2018. Augusztus 28-án a gyes lejártakor szűnt meg a munkaviszonyom, a cég felszámolása miatt. Ezt követően bejentkeztem a munkaügyi hivatalba, majd 2 hétre rá kiderült, ismét állapotos vagyok. A szülés várható időpontja 2019 június eleje.
Kérdésem az lenne, ha szülés előtt sikerül munkaviszonyt létesítenem, mi alapján számolják a juttatásokat? Számít, hogy szülés előtt pl. fél évvel, vagy pl. csak 2 hónappal létesül a munkaviszony? Ha nem sikerül elhelyezkedni, csak gyesre leszek jogosult?
Köszönettel: Zsóka

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 10:59 de. - nov 16, 2018

  Kedves Zsóka!

  Az ellások összegét a kérelmezett CSED-re, GYED-re való jogosultság kezdő napján fennálló biztosítási jogviszony jövedelme (3 %-os pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelem) alapulvételével határozzák meg. A havonkénti jövedelmétől függ, hogy számít-e a jogviszony létesítésének időpontja CSED-nél, GYED-nél, a minimálbér kétszereséig nincs jelentősége az időpontnak.

Szóljon hozzá!

*

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.