Szakértő válaszol

Írta:Horváthné Pelyva Erzsébet

Szakértő válaszol

Az oldalon általános jellegű kérdéseket fogadok a következő témákban:

 • táppénz,
 • CSED,
 • GYED,
 • GYES,
 • GYET,
 • családi pótlék,
 • családi adókedvezmény, családi járulékkedvezmény,
 • szülési szabadság,
 • fizetés nélküli szabadság igénybevétele, megszüntetése,
 • felmondási védelem,
 • GYED, GYES, GYET folyósítása melletti munkavégzés munkaviszonyban, egyéni, illetőleg társas vállalkozóként.

Részletes tájékoztatásra, alternatív megoldások ismertetésére, pontosan levezetett számításokra a hozzászólások között nincs lehetőség, erre az  a egyéni tanácsadás szolgáltatás vehető igénybe.

A kérdések moderálás után jelennek meg.

 

Horváthné Pelyva Erzsébet

jogi szakokleveles javadalmazási tanácsadó

 

Szerzőről

Horváthné Pelyva Erzsébet administrator

353 hozzászólás

Jánosi KárolyKözzétéve: 8:17 du. - jan 8, 2018

Kedves Erzsébet
Adóelőleg nyilatkozattal lenne egy kérdésem. Előző kapcsolatomból van egy gyermekem édesanyjánál lakik csp is ő kapja jelenleg nincs munkahelye hozzájárul hogy fölvegyem adókedvezményt közös gyermekünkre gyermektartásdíjat fizetek közös felügyeletünk van a gyermekre, jelenlegi feleségemtől van 2 gyermekem akiket egy háztartásban nevelünk. Ezt hogyan tudom megtenni ? Előre is köszönöm segítségét.

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 8:57 de. - jan 9, 2018

  Kedves Károly,

  A családi kedvezmény igénybevételéhez nem elég az anya hozzájárulása, előbb a jogosultságot rendezzék, ehhez a gyermek felváltva nevelése szükséges és olyan egymással kötött írásos megállapodás a Magyar Államkincstár felé, amelyben a felváltva nevelt gyermek után 50-50 százalékban válnak jogosulttá családi pótlékra, mindketten a felét kapják. Ebben az esetben a családi kedvezmény jogosultság is 50-50%, és nem érvényesíthetik közösen a gyermek édesanyjával, tehát nincs lehetőség arra, hogy a teljes összeget igénybe vegye.

Juhásznè Mihályi RitaKözzétéve: 8:32 du. - jan 7, 2018

Kedves Erzsébet,
Kislány kettes ikrek anyukája vagyok, a gyerekek 2016.08. 26-án születtek. Jelenleg GYED-en vagyok, amelyet munkaviszonyom alapján állapítottak meg, az átlag bérem a minimálbér volt, így a GYED-em sem lett valami nagy összeg. Viszont férjem átlag jövedelme lényegesen magasabb, az lenne a kérdésem, hogy ha én lemondanék a gyedről, ő igényelhetne GYED extrát, és ha igen ennek mi a folyamata? Illetve a munkaviszonyát mennyiben érinti?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel, Rita

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 8:16 de. - jan 8, 2018

  Kedves Rita!

  Apuka saját háztartásban nevelt gyermeke után abban az esetben igényelhet GYED-et, ha a gyermek születését megelőző 2 éven belül rendelkezik 365 nap biztosítással és biztosított azon a napon amely naptól kéri a GYED folyósítását. Legfeljebb 6 hónapra visszamenőleg kérheti az ellátás megállapítását. Munkaviszonyát nem érinti, nincs időkorlátozás.

  Apuka az igénybejelentést kizárólag a foglalkoztatójánál adhatja le függetlenül attól, hogy az elbírálásra a munkáltató mint tb kifizetőhely, vagy a járási hivatal jogosult. A kifizetőhellyel nem rendelkező munkáltató a járási hivatalnál történt kötelező regisztrációt követően kizárólagosan elektronikus úton továbbíthatja. A gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát, saját kezűleg aláírt „Igénybejelentés gyermekgondozási díjra” elnevezésű nyomtatványt kell leadni. A nyomtatványon töltsék ki a 8. pontot és nem kell visszafizetnie apuka kérelmével közös időszakra folyósított összeget, beszámítják és apuka arra az időre a különbözetet kapja.

  Nyomtatvány: https://egbiztpenzbeli.tcs.allamkincstar.gov.hu/images/epel/nyomtatvanyok/PEO.-07-K.-Igenybejelentes-gyed-re.pdf

  Önre vonatkozó rész: http://www.anyabarat.hu/2017/09/apa-gyed-milyen-hatranyokat-rejt-az-anya-biztositasara-nezve/

AnitaKözzétéve: 1:28 du. - jan 6, 2018

Kedves Szakértő!
2014. december közepétől van munkaviszonyom. 2016. január 13.-tól táppénzen voltam első kisbabámmal. Gyed-et 2018. szeptember 21.-ig kapok. Úgy néz ki jön a kistesó aki több mint valószínű, hogy szeptember 21-ig meg fog születni. Arra lennék kíváncsi, hogy milyen ellátást fogok kapni. Illetve táppénzt igényelni kell e mivel amúgy is itthon vagyok, a munkáltatóm felé mikor kell bejelentenem, hogy ismét kismama vagyok?
Köszönettel Anita

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 8:31 de. - jan 8, 2018

  Kedves Anita!

  Fizetés nélküli szabadság ideje alatt nem jár táppénz, tehát igényelni sem kell. Munkába visszatérés előtt, illetőleg a gyermekkel igényelt első ellátás előtt jelentse be az újabb várandósságot, javaslom, egy hónappal korábban. Folyamatosan fennálló munkaviszonyból CSED-et és GYED-et is igényelhet. Nagytesó és kistesó után járó ellátásokat egyidejűleg is kaphatja, tehát a gyermekek jogán járó ellátások között nem kell választania.

Sályiné Kis JuditKözzétéve: 5:49 du. - jan 5, 2018

Kedves Erzsébet !

1977-ben születtem Amikor elkezdtem dolgozni már volt 2 gyermekem.Jelenleg gyeden vagyok a negyedik gyermekemmel aki 4 hónapos . A munkáltatom közös megegyezéssel szeretne felmondani,és a bent maradt szabadságomat kifizetni.2015.01.01 -től vagyok bejelentve 2015.04.20 mentem táppénzre ,addig 11 nap szabadságot vettem ki.2015.09.06-án szültem a harmadik gyermekem és 2017.09.06 a negyediket. azt szeretném megkérdezni hogy mennyi járandósság járna ha most 2018.februárjában bele eggyeznék a felmondásba,és mennyi akkor ha csak a gyes lejárta után kellene kifizetnije,mert a munkahely ahol dolgoztam megszünt,de a cég aki alkalmazott az nem.2015 ben 110.000 ft volt a bruttó keresetem.

Valentin Nagy HenriettaKözzétéve: 9:49 du. - dec 18, 2017

Kedves Erzsébet!
Jelenleg gyed-en vagyok kisfiammal május 20-ig. Babát várok ismét, de csak azgusztus végi születési időpontban. Munkahelyemre május 20 és aug közötti időszakban nem szeretnék vissza menni mert a bölcsödei elhelyezés igen nehézkes, persze ha minden kötél szakad …. Lehetséges hogy a felhalmozott szabadságokat május 20-tól aug. végéig kivehetem egyben? De leginkább az számít hogy másoduk gyermekemmel csed – gyed tekintetében hogy jönnék ki a legoptimálisabban? Szeretném a tanácsát kérni, hogy mi a lehet helyzetemben anyagilag a legkedvezőbb megoldás számomra.
Tanácsát előre is köszönöm,
Üdvözlettel: Henrietta

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 2:07 du. - dec 21, 2017

  Kedves Henrietta!

  A munkáltató a felhalmozott szabadságot köteles a visszatérést követő 60 napon belül kiadni. 2018. éviről egyeztessen, mert nem köteles előre kiadni.
  Adatok nélkül az anyagi részre nem tudok válaszolni.

Szóljon hozzá!

*

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.