60 napos keresőtevékenység korlátozás a Gyed extrában!

Írta:Erzsébet

60 napos keresőtevékenység korlátozás a Gyed extrában!

Dolgozó nő - gyed extraJanuár elsejétől a kisgyermeket nevelő szülők a gyermek után folyósított ellátás megtartása mellett korábban visszatérhetnek a munka világába.  Azok a szülők, akik az új szabályok hatályba lépése előtt csak a Gyed, vagy a Gyes folyósítás szüneteltetésével vagy megszüntetésével folytathattak keresőtevékenységet, a jogosultsági időn belül ismét jogosulttá váltak az ellátásra, és kérelmezhetik azok folyósítását. A keresőtevékenység azonban nem teljesen korlátlan.

 

1. Mi a helyzet a Tgyással?

Tgyás (terhességi gyermekágyi segély) folyósítása alatt az új szabályok szerint sem lehet bármilyen jogviszonyban díjazás ellenében munkát végezni, illetőleg hatósági engedélyhez kötött keresőtevékenységet személyesen folytatni. Néhány esetben mégis van kivétel, ilyen a szerzői jog védelme alatt álló alkotásért járó díjazás, a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban végzett tevékenység díjazása, és a személyi jövedelemadó mentes tiszteletdíj.

 

2. Gyed melletti munkavégzés

A gyermek egy éves kora előtt a Gyeddel egyidejűleg a szerzői jog védelme alatt álló alkotásért járó díjazás, és a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban végzett tevékenység díjazása folyósítható.

A gyermek egy éves korától csak egy esetben marad meg a keresőtevékenység időkorlátozása. Amennyiben a Gyed első igénybevétele a gyermek egy éves kora után kezdődik,  nem folyósítható a gyed az első igénybevétel első napjától számított 60 napig – ide nem értve az előbbi kivételeket – ha a jogosult díjazás ellenében munkát végez kivéve, ha az igénylő а gyermekre tekintettel Tgyást vett igénybe, vagy a Gyedben részesülő meghal. Tekintettel arra, hogy a jogosultság előbb is fennállhat anélkül, hogy a jogosult az ellátást igénybe venné, így a jogosul vonatkozásában az első igénybevétel az irányadó.

A gyermek első életévét betöltve az anya hogyan adhatja át az apának a gyedet?

A gyermek után az apa nem volt jogosult tgyás folyósításra és az átadás nem az anya halála miatt történik, így az apa a 60 napos korlátozás alá esik. A jogosultsági feltételeknek megfelelő apának két lehetősége van, a gyed kérelmet benyújtja és

  • 60 napig biztosan nem folytat keresőtevékenységet (pl. munkaviszonyban fizetés nélküli szabadságot igényel) és  az első naptól folyósítják a gyedet részére, vagy
  • folyamatosan keresőtevékenységet folytat és a gyedet a 61. naptól kapja.

Aki szünetelteti vagy megszüntette a Gyed folyósítását, a cikk végén elérhető, OEP által rendszeresített nyomtatványon kérheti  továbbfolyósítást – főszabály szerint – a korábbi folyósító szervtől. Az összeget az aktuális jövedelem nem befolyásolja, a korábban megállapított napi átlagjövedelem alapulvételével jár.

A Gyed folyósítása vagy megszűnése után  a korábbi munkahelyre visszatérve, vagy másik munkáltatónál elhelyezkedve, a foglalkoztató a munkavállaló után a munkába visszatéréstől számított legfeljebb három évig (egy vagy két gyermeket nevelő munkavállaló esetében) vagy legfeljebb öt évig (három vagy több gyermeket nevelő munkavállaló esetében) a munkáltató meghatározott adókedvezményt érvényesíthet. A kedvezmény a folyósító szervtől, a munkavállaló által beszerzett igazolás birtokában vehető igénybe.

Aki gyed folyósítás mellett, társas vállalkozóként vagy egyéni vállalkozóként személyesen részt vesz a vállalkozás tevékenységének folytatásában, a jelenlegi járulékfizetési szabályok szerint nincs minimum járulékfizetési kötelezettsége.

 

3. Gyes folyósítása melletti keresőtevékenység

A gyermek első életévét követően a szülő időkorlátozás nélkül folytathat keresőtevékenységet a Gyes megtartása mellett. Aki január 1-jéig  munkavégzés mellett nem tudta igénybe venni, és a gyermek életkora alapján még járna,  kérelmezheti az ellátást.

A gyes folyósítása mellett, vagy megszűnését követően a munkáltató, a foglalkoztatás első három évében (egy vagy két gyermek esetén) vagy az első öt évében (három vagy több gyermeknél) szintén adókedvezményt vehet igénybe, amit a munkavállaló által, a folyósító szervtől beszerzett igazolással köteles alátámasztani.

A Gyesben részesülő nagyszülő az ellátás folyósításának ideje alatt a gyermek harmadik életévéig továbbra sem dolgozhat.

 

4. Gyet folyósítás mellett hogyan folytatható keresőtevékenység?

A „Gyed extra” törvény nem hozott változást. A Gyetben részesülő szülő – köznyelvben főállású anya – keresőtevékenységet heti harminc órát meg nem haladó időtartamban folytathat, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés otthonában történik. A heti harminc óra olyan jogviszonyokra vonatkozik, ahol a munkaidő jogilag értelmezhető. Ilyen pl. a munkaviszony, közalkalmazotti jogviszony, közszolgálati jogviszony, de nem tartozik ide az egyéni vállalkozó vagy társas vállalkozó.

A három vagy több gyermeket nevelő, és családi pótlékra jogosult szülőt, Gyet folyósítása mellett vagy annak megszűnése után  foglalkoztató munkáltató,  igazolás birtokában legfeljebb öt évig adókedvezményt érvényesíthet, illetőleg az anyasági ellátások folyósításának megszűnését követő hónaptól számított 69. hónap végéig. Amennyiben a munkáltatónál a kedvezmény érvényesítése korábbi ellátás folyósítása alatt, vagy annak megszűnését követően kezdődött, a legfeljebb öt éves foglalkoztatás onnantól kell számítani.

Egyéni vállalkozók és társas vállalkozók a vállalkozói tevékenység személyes folytatása esetén szintén kedvezményben részesülnek, mivel a járulékfizetési alsó határ figyelembevételével nincs járulékfizetési kötelezettségük.

 

Nyomtatványok:

Kérelem gyermekgondozási díj (gyed) továbbfolyósítására

Kérelem gyermekgondozási segély (gyes) megállapítására

Kérelem gyermeknevelési támogatás (gyet) megállapítására

Adókedvezmény érvényesítéséhez munkába visszatérők számára – Kérelem a GYED folyósításának igazolásához

GYESről, GYETről munkába visszatérők igazolás kérelme adókedvezményhez

 

Ajánlott információk:

OEP – Gyakorlati kisokos a „gyed extrához”

Megszűnik a Gyet mellett vállalkozók járulékfizetési kötelezettsége

Kisgyermekes munkavállalók utáni új kedvezmény (a 3 éves kedvezményről)

.

Szerző

Erzsébet administrator

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.