„Fizetem magam után a TB-t”

Írta:Erzsébet

„Fizetem magam után a TB-t”

„Biztosított vagyok, fizetem magam után a Tb-t, jogosult vagyok-e táppénzre, tgyásra, gyedre?”.  A válasz rövid és lehangoló: NEM. Tegyük helyre a fogalmat és nézzük meg az egészségbiztosítási ellátások tekintetében mit jelent a biztosított és mit jelent a „fizetem magam után a Tb-t”?

A biztosított fogalmat használjuk, ha pl. munkaviszonyban állunk vagy egyéni vállalkozók, társas vállalkozók vagyunk, tehát valamilyen foglalkoztatáshoz, keresőtevékenységhez kapcsolódóan. Ilyenkor teljes körű egészségbiztosítási ellátásra szerzünk jogosultságot, ezen belül pénzbeli ellátásra (táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj) és egészségügyi szolgáltatásra (orvosi ellátás, kórházi kezelés, gyógyszertámogatás).  Azt azonban tudnunk kell, hogy nem minden foglalkoztatás, keresőtevékenység eredményez biztosítási jogviszonyt.

Egészségügyi szolgáltatásra munkahely nélkül is jogosultak lehetünk, ha például nagykorúként közoktatási, felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytatunk, ha terhességi gyermekágyi segély, vagy gyermekgondozási díj, vagy gyermekgondozási segély folyósításban részesülünk, lletőleg egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetünk. Az orvosnál biztosítottak vagyunk, „a lámpánk zölden ég”, de nem jelenti azt, hogy pénzbeli ellátásra is jogosultak vagyunk.

A „fizetem magam után a Tb-t” az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetésnek felel meg, amelyre a biztosítást eredményező foglalkoztatási jogviszonyban nem álló és egészségügyi szolgáltatásra egyéb jogcímen sem jogosult,  legalább egy éve hazai bejelentett lakóhellyel rendelkező belföldi személy -magyar állampolgár-kötelezett. Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege 2013-ban havi 6.660 forint. Az az időtartam, amelyre az összeg megfizetésre kerül, nem számítható a táppénzes napokhoz, valamint a tgyás és gyed jogosultsághoz szükséges 365 nap előzetes biztosítási időbe. Emellett, ezen időszak alatt a pénzbeli ellátásra való jogosultság sem áll fenn, a benyújtott kérelmet végzéssel elutasítják.

 

Szerző

Erzsébet administrator

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.