Nagyi gyesen, anya táppénzen

Írta:Erzsébet

Nagyi gyesen, anya táppénzen

Gyakori kérdés, a várandós kismamának jár-e a táppénzt úgy, hogy a  a Gyest a nagyszülő igényli. Bizonyos helyzetekben igen. Több feltételnek együttesen teljesülnie kell, egyik feltétel, hogy a nagyszülő akkor jogosult az ellátásra, ha a szülő is megfelel a jogosultsági feltéteknek.

Abból kell kiindulni, a kismama mikor jogosult egyidejűleg táppénzre is és Gyesre is. Főszabály szerint, amennyiben a szülő egyidejűleg több ellátásra is jogosult (Gyes, Gyet, táppénz, Tgyás, Gyed), választania kell az ellátások között, mert csak az egyik szülő és csak egy ellátást vehet igénybe. Kivétel, a Gyes folyósítás mellett keresőtevékenységet folytató kismama (szülő) a kereséképtelensége alatt táppénzt igényelhet.

1,) példa

Az anya a Gyed folyósítás megszűnése után visszatér a munkahelyére, vagyis keresőtevékenységet folytat. A visszatérés napjával a nagymama Gyest igényel a második életévét betöltött unokája után. Az anya újból várandós és az orvos veszélyeztetett terhességgel keresőképtelen állományba veszi, táppénzt igényel. Ilyenkor a nagyszülőnek nem kell lemondania a Gyesről, csak akkor, ha az anya a Gyes lejárata előtt Tgyást igényel.

2.) példa

Az anya megszünteti a fizetés nélküli szabadságát, azonban a munkába visszatérés első napján keresőképtelenné válik. Ebben az esetben egyetlen napig sem áll fenn a keresőtevékenység és a nagyszülő nem igényelhet Gyest. Ha legalább egy napig keresőtevékenységet folytat az anya, a nagyszülő Gyes jogosultságát az anya részére folyósítandó táppénz már nem zárja ki.

Gyes jogosultság tekintetében keresőtevékenység: munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban bírósági, ügyészségi, igazságügyi szolgálati jogviszonyban, a Magyar Honvédség, rendvédelmi szervek, polgári nemzetbiztonsági szolgálatok, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatásos és szerződéses szolgálati jogviszonyában folytatott munkavégzésre irányuló tevékenység, továbbá szövetkezet tagjaként vagy egyéni vállalkozóként, illetőleg társas vállalkozás vagy egyéni cég tagjaként folytatott – személyes közreműködést igénylő – tevékenység. Keresőtevékenységnek minősül a szabadság időszaka is, minden olyan időszak amelyre munkabért, illetményt fizet a munkáltató, ide értve a távolléti díjat is. Egyéni és társas vállalkozóknál a járulékfizetésre kötelezett napok.

 A nagyszülő Gyes jogosultságáról további részleteket ide kattintva olvashat!

 

Szerző

Erzsébet administrator

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.