Várhatóan így változik a táppénz, tgyás, gyed összege

Írta:Erzsébet

Várhatóan így változik a táppénz, tgyás, gyed összege

Napokban beterjesztett törvényjavaslat szerint módosulnak a táppénz, a terhességi-gyermekágyi segély (Tgyás), a gyermekgondozási díj (Gyed) összegének megállapítására vonatkozó szabályok, illetőleg a baleseti táppénz, valamint júliustól a gyermek kórházi ápolása alatt a gyermek mellett tartózkodó szülő jogosulttá válik gyermekápolási táppénzre (Gyáp). 

Változik a táppénz, tgyás, gyed összege

A számítási szabályok módosítása két lépésben történik, első lépés 2013. július 1-jétől, második lépés 2015. január 1-jétől érvényes. Egy átmeneti rendelkezés lehetővé teszi, hogy az igényelt és megállapított terhességi-gyermekágyi segély, illetőleg a gyermekgondozási díj összege a 2013. június 30-a után kezdődő ellátásra való jogosultság esetében egészen a 2014. április 26-át megelőzően született gyermekek vonatkozásában bezáróan nem lehet alacsonyabb, mint ami a 2013. július 1-jét megelőzően hatályos szabályok alapján járna.

A tervezet szerint, az első lépéstől kezdődően az egészségbiztosítási pénzbeli ellátások (Tgyás, Gyed, táppénz) összegének megállapításánál az ellátásra való jogosultság kezdő napján fennálló biztosítási jogviszonyban elért jövedelmet veszik figyelembe.  Az első lépés módosításai azokat az igénylőket érinti, akiknek az ellátásra való jogosultság évében, vagy azt megelőző naptári évben a biztosítást megalapozó jogviszonyuk változott, vagyis például munkahelyet váltottak, vagy egyéni/társas vállalkozói jogviszonyukat munkaviszonyra „cserélték”, illetőleg éppen fordítva, stb.  A jelenleg érvényes számítások mellé új, speciális számításokat vezetnek be.

A módosítás második lépése már minden pénzbeli ellátást igénylőt érint. Változik a figyelembe vehető jövedelem irányadó (vizsgált) és számítási időszaka. Az egyén előzményitől függően az ellátás alapja 180 naptári napi, vagy 120 naptári napi, vagy a tényleges, vagy a szerződéses jövedelem, vagy a minimálbér lehet, illetőleg új meghatározással a kedvezmény szabály érvényesíthető. A jövedelemadatokat már nem a fogalkoztató szolgáltatja, hanem az adóhatóság.

Mindkét lépésben kiemelt szerepet kap a biztosítás folyamatosságának a fenntartása. Újdonság, hogy az Tgyás és Gyed jogosultságról minden esetben határozatot bocsátanak ki. Az ellátásokra vonatkozó felső korlátokban nem várható módosítás.

A gyermek fekvőbeteg gyógyintézeti ellátásának tartamára fizetendő táppénz tervezett mértéke ötven százalék. A gyermek életkorához kötött gyermekápolási táppénzes napok száma változatlan marad, a kórházi kezelésre járó Gyáp ezen napok terhére vehető igénybe.

Figyelem! A bejegyzés a törvénytervezet tartalmáról nyújt tájékoztatást, a végleges változat eltérhet a fenntiektől!

Szerző

Erzsébet administrator

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.