Megszűnik a Gyet mellett vállalkozók járulékfizetési kötelezettsége

Írta:Horváthné Pelyva Erzsébet

Megszűnik a Gyet mellett vállalkozók járulékfizetési kötelezettsége

Az egyéni vállalkozók és a társas vállalkozók a gyermeknevelési támogatás (Gyet) folyósítása alatt mentesülnek a járulékfizetés alól azokra a napokra, amelyeken a vállalkozói tevékenységet személyesen nem folytatják.  Tényleges személyes közreműködés esetében a közterhetket már az általános szabályok szerint kötelesek megfizetni.Gyermeknevelési támogatás - Gyet

2013. július 1-jétől a Gyet folyósítás tartama alatt az “önfoglalkoztatást” segíti az a jogszabály változás, amely szerint az egyéni járulékokat (nyugdíjjárulékot, egészsgébiztosítási- és munkaerőpiaci járulékot), és a szociális hozzájárulási adót a vállalkozói tevékenység személyes folytatása alatt sem kell megfizetni. Gyakorlatilag a minimum járulékfizetési kötelezettség szűnik meg, a ténylegesen realizált kivét, illetőleg tagi jövedelem után nincs mentesség.  A kiadózó vállalkozókra (KATA) nem vonatkozik a kedvezmény, ha a vállalkozó kisadózóként folytatott tevékenységébe tartozó munkát végez továbbra is köteles a havi átalányt megfizetni.

A köznyelvben a Gyet folyósítás időszaka “főállású anya” elnevezéssel ismert és az ellátásra az a szülő jogosult -választásuk szerint az egyik-, aki saját háztartásában legalább három kiskorú gyermeket nevel és a legkisebb gyermek legalább három éves és még nem töltötte be a nyolcadik életévét.

A kedvezmény nem terjed ki a gyermekgondozási segély (Gyes) mellett a vállalkozási tevékenységet személyesen végző egyéni vállalkozókra, valamint társas vállalkozókra (bt., kft., egyéni cég, kkt.).

Szerzőről

Horváthné Pelyva Erzsébet administrator

Szóljon hozzá!

*

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.