Ingyenes Tb tanácsadás kismamáknak

Írta:Horváthné Pelyva Erzsébet

Ingyenes Tb tanácsadás kismamáknak

Szerző

Horváthné Pelyva Erzsébet administrator

63 hozzászólás

F. VeronikaKözzétéve  1:49 du. - jan 10, 2020

Kedves Erzsébet!

Jelenleg a terhességem elején tartok még csak másfél hónapnál. Az előző munkahelyemen még tavaly májusában mondtam fel. Majd bejegyzett álláskereső lettem, kaptam is ellátást három hónapig. Szeptebertől november elejéig külföldön dolgoztam. Azóta sem találtam munkát itthon es közben lettem terhes. Van szakmám és diplomám is. Szeretném a helyzetekből a legjobbat kihozni hogy minden (csed, gyed, gyes stb.) ellátásban részesülhessek. Viszont terhesen már nehezebben találni munkát. És az sem utolsó mennyiért, hány órába jelentenek be. Gondolkozom az szja egyéni vállakozói papír kiválltásán, talán azzal járnék a legjobban. Ebben tudna nekem tanácsot adni?
Hogy itt is vannak hasonló feltételek pl: mint egy munkahelyi jogviszonynál, hogy legalább fél évig kell dolgozni, hogy bármilyen ellátásban részesüljek?
Illetve nagyjából milyen nagyságrendű költségekre lehet számítani ha kiválltom a papírt? Gondolok itt a járulékok befizetésére.
És mekkora ellátásra számíthatok ha megszületett a gyerek?

Köszönöm előre is a válaszokat

Jakab MelindaKözzétéve  7:49 du. - nov 14, 2019

Jó napot kívánok. Én a sogornőm nevében írok. Sajnos nincs TB je. 2 hónapos kismama mukahelye nincs és nincs sajnos jövedelme. Aszt szeretném kérdezni hogy ilyen esetben mit lehetne tenni.

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve  9:00 du. - dec 19, 2019

  Kedves Melinda!

  A sógornője maga fizeti a tb-t szülés előtt. Szülés napjától GYES-t igényelhet és a GYES első napjától van tb-je, nem kell fizetnie maga után.

Halmosi TiborKözzétéve  2:37 du. - okt 29, 2019

Tisztelt Tanácsadó!
A feleségem körülbelül 7 hónap múlva szülni fog. Teljes viszont a kérdőjel nálunk az Őt illető szülési táppénz, CSES, GYED és GYES tekintetében.
Az életünket bonyolító dolog az, hogy a feleségem KATA-s egyéni vállalkozó volt és havonta 75 ezer TB-hozzájárulást fizetett be. Egy hete viszont alkalmazottként egy vállalatnál dolgozik havi 1 millió forint bruttóért, amely összeg után fizetik neki a TB-hozzájárulást. Innen megy majd el szülni.
– A fentiek alapján körülbelül milyen összegű táppénzt, CSES-t, GYED-et és GYES-t fog kapni?
– Amennyiben a szülés előtti egy évben csak a KATA-s egyéni vállalkozása lenne és végig havi 75 ezret fizet be, úgy hogyan alakulnának a fenti összegek?
– Amennyiben szülés előtti egy évben alkalmazott lenne a havi egymillió bruttót fizető vállalatnál, úgy hogyan alakulnának a fenti összegek?
Szíves segítségüket és tanácsadásukat előre is nagyon szépen köszönjük!

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve  9:06 du. - dec 19, 2019

  Kedves Tibor!

  KATA-s biztosítottként 75 ezret fizetése esetén 164 ezerből számolnak kivéve, ha időközben emelik az összeget.
  Munkaviszonyban biztosítottként a munkaviszony béréből számolnak, a figyelembe vehető bérezett napok függvényében a CSED-et vagy 1 mFt-ból, vagy az aktuális minimálbér kétszereséből számolják, a GYED-et legalább 30 napi bér esetén 1 mFt-ból, de legfeljebb a GYED maximumot kaphatja.

Krizsán ÉvaKözzétéve  8:20 du. - okt 1, 2019

Kedves Erzsébet,

Olyan ügyben kérem a segítségét, hogy 2017.06.01 el kerültem a jelenlegi munkahelyemre.Van két gyermekem 6 és egy 4 és fél éves. 2020 januárra várjuk 3 ik gyermekünket.Jelenleg is dolgozom(mindkét gyermeknél folyamatos munkaviszonyom volt)
Olyan helyzet állt elő, hogy múlthét csütörtökön a cég csődvédelmet kért az államtól.
Én novemberig szeretnék dolgozni, de mivel elég bizonytalan a helyzet(nem tudjuk, hogy megkapjuk e a védelmet stb) nem tudom hogyan járok jobban.Nyilván szeretném megoldani azt, hogy a CSED illetve majd a GYED re jogosult legyek, de nem tudom ilyen esetben milyen alternatívák vannak.Azt olvastam ha a cég megszűnik és 40 napon belül nem születik meg a baba(márpedig nem valószínű) akkor csak GYES re leszek jogosult.
Ebben kérném szíves segítségét.

Előre is Köszönöm!

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve  8:05 de. - okt 3, 2019

  Kedves Éva!

  Csődeljárás alatt működik a cég. Ha felszámolási eljárás alá kerül vagy reorganizációval visszaállítják a cég fizetőképességét, vagy jogutód nélkül megszűnik hónapok vagy évek múlva. A munkáltató jogutód nélküli megszűnésének utolsó napján a munkaviszony a törvény erejénél fogva megszűnik. Munkáltató tudomására hozott várandósság ideje alatt, valamint szülési szabadság és gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság időszaka alatt védett, nem közölhet felmondást a munkáltató, ezért a CSED igényléséig biztosan nem szűnik meg a munkaviszonya. Ha a munkabérek kifizetése kétséges beszéljen az orvosával, hogy orvos-szakmailag megállja-e a helyét egy korábban kezdődő keresőképtelenség veszélyeztetett terhességgel, mert akkor elmehet korábban táppénzre egészen CSED igénylésig és a munkabér kiesés nem zavar bele az ellátások számításába.

Szóljon hozzá!

*

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.