Ingyenes Tb tanácsadás kismamáknak

Írta:Horváthné Pelyva Erzsébet

Ingyenes Tb tanácsadás kismamáknak

Szerző

Horváthné Pelyva Erzsébet administrator

63 hozzászólás

Erős NóraKözzétéve  11:21 de. - Sze 2, 2019

Kedves Erzsébet!

Az ügyben kérem a segítségét, hogy egy harmadik baba születésekor mi alapján fogják a CSED-et, GYED-et számításba venni.
Első gyermekemmel passzív GYED-re voltam jogosult, ugyanis a határozott idejű státuszom a szülés után fél évvel megszűnt. Így a 2. gyermekem esetén a GYED-et édesapjuk érvényesítette, én pedig 2018. júniusától ismét munkába álltam. Harmadik gyermekünket május elejére várjuk. A kérdésem pedig arra vonatkozik, hogy 2. gyermekünkkel lehetőségem lenne szept. 1-jétől GYES-re menni a munkaviszonyom megtartásával, de bizonytalan vagyok, hogy ez milyen anyagi következményekkel járna a 3. gyermek utáni CSED-re vonatkozóan.

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve  2:47 du. - Sze 17, 2019

  Kedves Éva!

  Ha fizetés nélküli szabadságot igényelt szeptember 1-jétől és GYES folyósításban részesül, a következő baba CSED, GYED-et az utolsó 180 nap jövedelméből számolják. Ha GYES folyósítás mellett dolgozik, akkor az ellátásra való jogosultság hónapját megelőző 3. hónap végétől visszafelé 180 napi jövedelemből számolnak úgy, hogy a kieső időket (táppénz, fizetés nélküli szabi ideje alatti GYES) kiejtik.

DóraKözzétéve  10:36 du. - aug 23, 2019

Kedves Erzsébet! A helyzetem a következő megszünt a munkahelyem az év elején ahol dolgoztam; 2016 májustól. Jelenleg gyesen vagyok első gyermekemmel, aki 2017 februárban született. Csedet, gyedet innen kaptam, gyes kezdeténél szűnt csak meg a munkaviszony. Azonban újra kismama lettem, október végére várjuk. Hallottam egy olyan lehetőségről mely szerint férjem átveszi a gyest, én pedig munkanélküli hivatalba beregisztrálnék majd onnan szülés előtti 28 nappal megigényelhetném a folyósítási osztályról a csedet és gyedet ez járható út? A kilépő papírjaimon több lett a bruttóm, létezne hogy ebből számolják majd?Nagyon szépen köszönöm előre is.

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve  9:18 du. - aug 26, 2019

  Kedves Dóra!

  Igen, járható út. Az ellátás alapja vagy a minimálbér, vagy az álláskeresési járadék alapja, a két összeg közül az alacsonyabb.

AnettKözzétéve  8:30 du. - máj 10, 2019

Kedves Erzsébet!
2015. júniusától nem dolgozom, mivel 2015 júliusában született meg az első, és 2017. áprilisában a második gyermekem. Jelenleg gyesen vagyok és szeretnénk egy harmadik babát, még a gyes alatt, illetve a gyes megszűnését követő egy éven belül.
Szeretném, ha jogosult lennék majd Csedre, és Gyedre is.
Hogyan tudnám kivitelezni anélkül, hogy ténylegesen munkába állnék?
Előre is köszönöm a válaszát

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve  5:44 du. - máj 11, 2019

  Kedves Anett!

  Ha a munkahelye megvan, valamint rövid időn belül teherbe esik és 2020. április után születik a gyermeke, megoldható úgy, hogy korábbi évek felhalmozott szabadságát letölti, majd táppénzre megy, ha ez orvos-szakmailag indokolt.

Szita AnettKözzétéve  6:44 du. - ápr 30, 2019

Üdvözlöm!
Röviden leírom a történetem.Van egy 3 éves lányom,de szeretnénk neki testvért,aki sajnos nem akar jönni.Jelenleg már a szabadságomat töltöm,ami június 11-én lejár.2011 óta van a cégnél folyamatos munkaviszonyom.Vissza nem tudok menni dolgozni,mert a gyereket nem tudom hova tenni a nyári szünetbe,meg a 3 műszakot se tudom megoldani.Ezért fel kell mondanom és munkanélkülire kell mennem.A kérdésem,ha a második baba akkor sikerülne ha munkanélkülin vagyok,akkor milyen ellátást kapok!?Tp,csed,gyed jár e így?
Előre is köszönöm a válaszát!
Üdvözlettel:Szita Anett

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve  5:15 du. - máj 11, 2019

  Kedves Anett!

  A munkanélküli (álláskeresési járadék) maximális ideje 90 nap, ez nem tart ki az új baba születéséig. Biztosítási jogviszony létesítése nélkül nem jár sem táppénz, sem csed, sem gyed, csak gyesre lesz jogosult.

Farkas AlexandraKözzétéve  4:52 du. - ápr 10, 2019

Tisztelt Erzsébet!

Segítségét szeretném kérni gyermekek után járó juttatásokkal kapcsolatban.
Jelenleg CSED-en vagyok az 5 hónapos kislányunkkal.Kiderült,hogy úton van a második gyermekünk is.Mire ő megszületik,kislányunkkal már GYED-en leszek.Kérdésem az lenne,hogy a második gyermekre szintén tudom igényelni a CSED-et úgy,hogy az első gyermekre is megmarad a GYED,vagy választanom kell,hogy melyiket folyósítsák? Valamint kérhetem-e a munkáltatót,hogy jelentsen vissza egy napra,hogy megkapjam a terhes táppénzt is,vagy ez jogszabályba ütközik? Lesz-e a munkáltatónak abból bármi gondja ha ezt megteszi? Ha visszajelent megszűnik-e a GYED-em?
Válaszát köszönöm!
Farkas Alexandra

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve  6:59 du. - ápr 18, 2019

  Kedves Alexandra!

  Nem kell választania az ellátások között, egyidejűleg megkaphatja mindkét gyermekre járó aktuális ellátást. CSED lejárata után igényelheti a GYED-et és megteheti, hogy nem vesz igénybe fizetés nélküli szabadságot, így a munkáltató visszajelenti, ami szabályos. GYED folyósítása mellett jogosult táppénzre is, ha az orvos kiírja (igazolja a keresőképtelenséget).

Szóljon hozzá!

*

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.