Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Ingyenes Tb tanácsadás kismamáknak

Írta:Horváthné Pelyva Erzsébet

Ingyenes Tb tanácsadás kismamáknak

Szerzőről

Horváthné Pelyva Erzsébet administrator

40 hozzászólás

Villányi DorottyaKözzétéve: 9:15 de. - dec 14, 2018

Kedves Mónika!

Az elmúlt 7 évben külföldön dolgozó, tartózkodó kismama vagyok, február végén szülök, és 1 hónapja jöttem vissza MO-ra. Ebből a 7 évből az EU-ban eltöltött időszak nagyrészének leigazolására adtam be kérvényt az OEP-nél (ők kérjék be az E104es nyomtatványokat), de nem biztos, hogy februárig ez megtörténik. Jogviszonyom nincs, és magamnak addig nem vagyok jogosult elkezdeni fizetni a TB-t sem, tehát kéken jelenek meg a rendszerben, így ellátásra sem vagyok jogosult. Rendkívül hálás lennék a segítségéért! Köszönöm!

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 10:02 de. - dec 15, 2018

  Kedves Dorottya!

  Félrement a kérdése, Mónika nem itt ad tanácsot. Feltételezem a NEU.70 nyomtatványon tett bejelentése alapján indult eljárás az E104 nyomtatvány beszerzésére. Nem tudok olyan tájékoztatást adni, amivel megoldódna a helyzete. Mindaddig kék “lámpát” kap, amíg passzív a TAJ száma. Javaslom, írott formában sürgesse az egészségbiztosítót a várandóssághoz kapcsolódó egészségügyi ellátások zavartalan igénybevétele, és a szülés várható időpontjának közeledte miatt, valamint kérelmezze a TAJ számának legalább az ideiglenes visszaállítását. Ha a kérelmét határozatban elutasítják, vagy nem kap érdemi választ, azonosíthatóan tegyen panaszt az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalánál. https://www.ajbh.hu/forduljon-a-biztoshoz

K. AttilaKözzétéve: 2:13 du. - nov 13, 2018

Kedves Erzsébet!

A feleségem 2016 augusztus 5-én szülte meg első gyermekünket. 2015 január óta van foglalkoztatásban a jelenlegi munkahelyén. Közalkalmazotti jogviszonyban van foglalkoztatva és a bérét minden évben emelték. Jelenleg gyes ellátással van otthon. A gyermekünket 2019. januártól vették fel bölcsődébe, amit hónapokkal ezelőtt jeleztünk a munkaadó felé. Elvileg februártól menne vissza dolgozni, úgy hogy a felhalmozott szabadságot januárban venné ki. Időközben újra babánk fogant (hónapokkal az után, hogy jeleztük, hogy újra munkába állna) és munkaköréből adódóan nem fog tudni visszamenni dolgozni. A következő kérdésekben szeretném tanácsát kérni:
– Amennyiben jelezzük a munkaadó felé, hogy ismét babánk lesz kiveheti e a szabadságot és utána menne táppénzre?
– A munkáltató felmondhat-e a felhalmozott szabadság kivétele közben?
– Amennyiben nem megy vissza és marad gyes-en, milyen ellátásra jogosult?
– Ön szerint mi lenne a helyes eljárás ilyen esetben?

Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel, Attila

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 11:42 de. - nov 16, 2018

  Kedves Attila!

  Szabályosan bejelentett fizetés nélküli szabadság megszüntetés esetén a foglalkoztató is köteles betartani a szabályokat. Az időközben bekövetkezett változás (várandósság) miatt nem kötelesek másként dönteni, a felesége letölti a felhalmozott szabadságát teljesen vagy részben, majd keresőképtelenné válik veszélyeztetett várandóssággal és táppénzt igényel. A táppénzt, mint kifejezett szándékot nem javaslom a munkáltató tudomására hozni előre, legfeljebb annyit, ha orvos-szakmailag indokolttá válik a keresőképtelenség, csak akkor biztos.
  Munkáltató tudomására hozott várandósság védettséget keletkeztet, a munkáltató nem mondhat fel.
  Ha visszamegy (marad) gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadságra és GYES-be szül, az újabb babával is jogosulttá válik CSED-re és GYED-re lesz jogosult. Fizetés nélküli alatt táppénz nem jár.
  Javaslom, a munkáltatót időben tájékoztassák a várandósság tényéről, részben a védettség miatt, részben munkaszervezési okok miatt.

Beczkó MónikaKözzétéve: 10:56 du. - Sze 25, 2018

Kedves Erzsébet!

2015 februártól vagyok alkalmazásban a jelenlegi munkahelyemen részmunkaidőben. Jelenlegi bruttó bérem 67 700 ft. Várhatóan 2019. Március 22.-én fogok szülni. Úgy számoltam hogy ha a munkáltatóm bejelentene október, november, december hónapra bruttó 138 000 ft-al akkor majdnem 20 000 ft-al több csedet, gyedet kapnék, mintha maradna a mostani bérem továbbra is a szülésig. Jól számoltam? Mikortól érdemes táppénzre elmenni ebben az esetben illetve mikortól érdemes igényelni a csedet, gyedet?
Illetve ha a munkáltatóm meggondolja magát és mégsem hajlandó magasabb bérrel bejelenteni az elkövetkező 3 hónapra akkor mit tudok tenni hogy magasabb ellátást kapjak majd a baba megszületése után?
Egyik barátnőm 1,5 éve mikor terhes volt kiváltotta az egyéni vállallkozóit katás adózással amit 3 hónapig fizetett majd elment 1 hónap táppénzre ami után megszületett a kislánya és megkapta rendesen a csed-et , gyed-et a 3 hónapnyi befizetett összeg után. Esetleg ez a megoldás nekem is járható lehet? Még időben vagyok hozzá?
Köszönettel: Mónika

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 2:05 du. - Sze 26, 2018

  Kedves Mónika!

  Megközelítőleg jól számolt. Magasabb bérrel legalább dec. végéig dolgozzon, lehet tovább is, és a CSED-et pedig március első napjaiban indítsa.
  Ha 2017. márciusa óta csak a jelenlegi jogviszonya van, akkor az egyéni vállalkozásból nem kap ellátást, fölösleges elindítani, a megfizetett KATA kidobott pénz. Akkor sem éri meg, ha a munkaviszonya legalább heti 36 órás foglalkoztatással jár, mert akkor egyéni KATA-s egyéni vállalkozóként nem válik biztosítottá.

Szóljon hozzá!

*

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.