Változott a családtámogatási ellátások igénylése

Írta:Horváthné Pelyva Erzsébet

Változott a családtámogatási ellátások igénylése

Fotó: David Castillo Dominici

Fotó: David Castillo Dominici

A családtámogatási ellátásra (nevelési ellátás, iskoláztatási támogatás, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési ellátás, anyasági támogatás) való jogosultsági kérelmet arra rendszeresített formanyomtatványon, vagy elektronikus űrlapon kell benyújtani.

A kérelem személyesen vagy postai úton is benyújtható. 2013. januártól bővült az ügyintézési helyek köre, a Magyar Államkincstár ügyfélszolgálata, az integrált ügyfélszolgálata (kormányablak) mellett a kérelmező munkahelyén működő társadalombiztosítási kifizetőhelyen is leadható.

Az anyasági támogatás a szülést követő hat hónapon belül kérelmezhető, a többi családtámogatási ellátás kérelem késedelmes benyújtása esetén visszamenőlegesen két hónapra jár -feltéve, ha a jogosultsági feltételek a visszamenőleges időpontban fennállnak-, ezért fontos az érkeztetés dátuma, illetőleg az átvevő szignója. A társadalombiztosítási kifizetőhelyen leadott kérelmet a kifizetőhely az érkeztetést követő három munkanapon belül továbbítja a kérelmező lakóhelye szerinti Magyar Államkincstár Megyei Igazgatóságához. A kifizetőhelyek a benyújtott dokumentumokat, nyomtatványt érdemben nem vizsgálják, a személyesen benyújtott nyomtatványnál kizárólag az aláírást ellenőrzik és amennyiben hiányzik, a kérelmezőt szóban felszólítják az aláírás pótlására.


Szerző

Horváthné Pelyva Erzsébet administrator

Szóljon hozzá!

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.