Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom

Írta:Erzsébet

Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom

A kívánt gyermekek megszületéséért jött létre nyilatkozat mind az öt parlamenti párt támogatásával a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom kezdeményezésére – jelentette be Székely András, a mozgalom vezetője hétfői sajtótájékoztatón Budapesten, az Országházban.

MTI Fotó: Kovács Attila

MTI Fotó: Kovács Attila

A hétfőn nyilvánosságra hozott dokumentum, amelyet az öt párt frakcióvezetője írt alá, kimondja: „alapvető célkitűzésünk, hogy olyan körülményeket teremtsünk, amelyben azok a fiatalok, akik több gyermeket szeretnének, mint ahányat vállalnak – biztonsággal alapíthassanak családot, miközben karrierjüket is építhetik”.

„Ezért vállaljuk, hogy kormányon és ellenzéki szerepben is támogatjuk a népesség növelését célzó javaslatokat” – áll a január 8-án kelt dokumentumban.

A nyilatkozatban az is olvasható, hogy az aláírók támogatják „a gyermekvállalást ösztönző adórendszert, a fiatalok lakhatási problémáinak megoldását”.

Az aláírók elismerik, hogy alapvető cél a kisgyermekes szülőket, elsősorban „az édesanyákat érintő negatív diszkrimináció felszámolása, a munkahelyek megteremtése a fiatal szülők számára, a gyerekvállalást támogató gazdasági és társadalmi környezet létrehozása”.

Rónaszékiné Keresztes Monika (Fidesz), az Országgyűlés szociális bizottsága népesedéspolitikai albizottságának elnöke, a mozgalom támogatója a nyilatkozatról szólva úgy fogalmazott: „ebben, a hazánk jövőjét érintő életfontosságú kérdésben, legalább egy aláírás erejéig megnyilvánuló, közös akarat jött létre”.

A tavaly elhunyt Kopp Mária pszichológus, a mozgalom alapítójának kutatásai nyomán kiderült, hogy „az érző emberi élethez kevés a puszta racionalitás, hit, remény és szeretet nélkül nincs társadalmi felemelkedés sem” – mondta kormánypárti képviselő, hozzátéve: „ezért a hit nem a vallásban rejlik csupán, hanem nemzetgazdasági tényező”.

Székely András arról beszélt, a kutatások azt mutatják, hogy a magyar fiatalok jóval több gyermeket szeretnének, mint amennyi megszületik. A mozgalom célja, hogy a társadalmi közbeszédet abba az irányba módosítsa, hogy a gyermekvállalás ne a negatív, hanem kifejezett pozitív gondolatokhoz kötődjön, így elősegítse a kívánt, tervezett gyermekek megszületését – mondta. Hozzátette: amikor valaki a gyermekvállaláson gondolkodik, akkor ne rögtön a nehézségek jussanak eszébe.

Purebl György, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének klinikai igazgatóhelyettese azt mondta: a 2002-es Hungarostudy (a lakosság testi-lelki egészségi állapotát kutató) vizsgálat szerint a 45 év alatti szülők 24 százaléka három vagy több gyermeket szeretne, és 61 százalékuk legalább kettőt. Ehhez képest a kívánt gyerekeknek körülbelül a fele születik meg Magyarországon.

Szerinte akkor születnek meg a kívánt gyermekek, ha szülők függetleníteni tudják magukat a külső ideológiáktól, az elvárásoktól, és ki tudják alakítani személyes értékeiket, világukat.

Bagdy Emőke pszichológus elmondta, az a férfi, aki gyermeket nemzett, nemcsak a nemzet tagjait szaporítja, hanem férfiasságával is sokkal teljesebbnek érzi magát. Közölte, Carl Gustav Jung pszichológus szerint a nő „nembeli lényege”, hogy egyedül a nők képesek a gyermek kihordására és világra hozására.

Azt mondta, hogy „az úgynevezett boldogság-teljesség férfi és nő párkapcsolatában keresendő”.


Forrás: MTI

Szerző

Erzsébet administrator

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.