Tgyás, gyed, táppénz összege 2013-ban

Írta:Horváthné Pelyva Erzsébet

Tgyás, gyed, táppénz összege 2013-ban

Táppénz maximum 2013. évA pénzbeli egészségbiztosítási ellátások a kieső jövedelem részleges pótlására szolgálnak és bizonyos határig az pénzbeli egészségbiztosítási járulékfizetési kötelezettséggel arányosan vehetők igénybe, amelyet elsősorban a bérjövedelem, a tagi jövedelem, a vállalkozói kivét vagy legalább a minimum járulékfizetési kötelezettség figyelembevételével kell megfizetni.

Meghatározott feltételek mellett az ellátás alapja, vagy a folyósítható összeg maximalizált, ami a mindenkori minimálbér függvénye. Ez még korántsem jelenti azt, hogy új év, új minimálbér és mindenki automatikusan az új maximalizált összegre válik jogosulttá.

A terhességi-gyermekágyi segély (tgyás) napi átlagát, amennyiben a kismama nem rendelkezik 180 naptári napi figyelembe vehető jövedelemmel, legfeljebb a jogosultság kezdőnapján érvényes minimálbér kétszeresének figyelembevételével (196.000 forint)  számítják.  Akinek a szerződéses, illetőleg a tényleges jövedelme a minimálbér kétszeresét nem éri el, a tényleges jövedelmet veszik figyelembe.  Legalább 180 napi jövedelem esetén a tgyás alap korlátlan és a mértéke változatlanul 70 százalék. Az egy napra megállapított bruttó összeg a teljes folyósítás alatt változatlan.

A gyermekgondozási díj havi bruttó összege legfeljebb a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka. A maximumban megállapított összeget az év első hónapjában csak akkor vizsgálják felül, ha gyedet legalább 180 napi jövedelemből számították. Amennyiben az alap összege megengedi, a folyósítandó összeget megemelik, legfeljebb a maximum összegig. 2013. évben a gyed maximum havonta bruttó 137.200 forint.

A táppénz (saját jogú és gyermekápolási) maximum a folyósítható napi bruttó összegre vonatkozik, az egy napra járó összege nem haladhatja meg a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér 200 százalékának harmincad részét. 2013. év táppénz maximum egy napra bruttó 6.533 forint, nyilván csak a magasabb figyelembe vehető jövedelemmel rendelkezőket érinti. Az új maximum a 2013-ban kezdődő táppénz jogosultság esetén folyósítható. Egyéb esetben a táppénz alapja a minimálbér, vagy a tényleges jövedelem, a mértéke két év folyamatos biztosítási idő esetén 60 százalék, ennél rövidebb folyamatos biztosításnál és kórházi kezelés idejére 50 százalék.


Szerzőről

Horváthné Pelyva Erzsébet administrator

11 hozzászólás

katkaKözzétéve: 12:13 du. - dec 20, 2013

Kedves Erzsébet!

Engem az érdekelne, hogy 2014-ben változik-e a TGYÁS számítása. Sok éve van munkaviszonyom, első gyermekem után visszatértem dolgozni.

– Elég 180 ledolgozott nap (szabadsággal együtt), hogy a TGYÁS összege ne legyen maximalizálva? (180 nap ledolgozott nap meglesz, 360 nap nem biztos) Valahol azt olvastam, hogy 360 nap biztosítási(?) időnek kell lennie a TGYÁS kezdete előtti 2 évben, melybe, ha jól rémlik, nem számít bele a GYES és táppénz. Az első gyermek utáni GYED időszaka beleszámít ebbe a 360 napba, ha két éven belüli kaptam?

– Azt is olvastam, hogyha munkahelyet vált a kismama a TGYÁS kezdete előtti időszakban, akkor csak az utolsó munkahelyéről kapott bér összege alapján számítják a tgyást, nem pedig az elmúlt két év átlagbére alapján. Ez jelentheti azt, hogy ha a most 6 órás munkaviszonyomat ugyanannál a cégnél sikerül 8 órára módosítani (természetesen arányos fizetésemeléssel), akkor a 8 órás bérem lesz az alapja a TGYÁS-nak?

Előre is köszönöm válaszát!
katka

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 8:21 de. - dec 23, 2013

  Kedves Katka!

  – A jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben a jogosultság kezdő napját megelőző napig (irányadó időszak) ha rendelkezik legalább 180 napi munkabérrel -ide értve a szabadságot is- a tgyás alapjául egy naptári napra figyelembe vehető jövedelem nincs korlátozva a minimálbér kétszeresének harmincad részében.

  – A tgyás és gyed jogosultsághoz, a szülést megelőző két éven belül szükséges előzetes 365 nap biztosításánál a munkaviszony alapján fennálló biztosítását vizsgálják, és van-e olyan időszak, amelyre az első gyermekkel gyedet, gyest, illetőleg táppénzt nem folyósítottak. Ha a munkaviszony alatt nincs ilyen ellátás nélküli nap, akkor az előzetes biztosítási ideje 730 nap.
  Amennyiben két éven belül újabb gyedre válik jogosulttá, ott nem veszik figyelembe a tgyás, gyed, gyes folyósítás idejét, de ez nem a tgyás és gyed jogosultsághoz szükséges 365 napot befolyásolja, hanem a gyed folyósítás időtartamát.

  – A munkaszerződés módosítás nem eredményez új biztosítási jogviszonyt. A 6 órás munkabére beleszámít a gyed alapba, amennyiben az irányadó időszakban (lsd. első pont) és azon belül a számítási időszakban fizették ki. (A számítási időszak meghatározásához a megadott információk nem elegendők.)

Szóljon hozzá!

*

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.