Tgyás, gyed, táppénz összege 2013-ban

Táppénz maximum 2013. évA pénzbeli egészségbiztosítási ellátások a kieső jövedelem részleges pótlására szolgálnak és bizonyos határig az pénzbeli egészségbiztosítási járulékfizetési kötelezettséggel arányosan vehetők igénybe, amelyet elsősorban a bérjövedelem, a tagi jövedelem, a vállalkozói kivét vagy legalább a minimum járulékfizetési kötelezettség figyelembevételével kell megfizetni.

Meghatározott feltételek mellett az ellátás alapja, vagy a folyósítható összeg maximalizált, ami a mindenkori minimálbér függvénye. Ez még korántsem jelenti azt, hogy új év, új minimálbér és mindenki automatikusan az új maximalizált összegre válik jogosulttá.

A terhességi-gyermekágyi segély (tgyás) napi átlagát, amennyiben a kismama nem rendelkezik 180 naptári napi figyelembe vehető jövedelemmel, legfeljebb a jogosultság kezdőnapján érvényes minimálbér kétszeresének figyelembevételével (196.000 forint)  számítják.  Akinek a szerződéses, illetőleg a tényleges jövedelme a minimálbér kétszeresét nem éri el, a tényleges jövedelmet veszik figyelembe.  Legalább 180 napi jövedelem esetén a tgyás alap korlátlan és a mértéke változatlanul 70 százalék. Az egy napra megállapított bruttó összeg a teljes folyósítás alatt változatlan.

A gyermekgondozási díj havi bruttó összege legfeljebb a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka. A maximumban megállapított összeget az év első hónapjában csak akkor vizsgálják felül, ha gyedet legalább 180 napi jövedelemből számították. Amennyiben az alap összege megengedi, a folyósítandó összeget megemelik, legfeljebb a maximum összegig. 2013. évben a gyed maximum havonta bruttó 137.200 forint.

A táppénz (saját jogú és gyermekápolási) maximum a folyósítható napi bruttó összegre vonatkozik, az egy napra járó összege nem haladhatja meg a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér 200 százalékának harmincad részét. 2013. év táppénz maximum egy napra bruttó 6.533 forint, nyilván csak a magasabb figyelembe vehető jövedelemmel rendelkezőket érinti. Az új maximum a 2013-ban kezdődő táppénz jogosultság esetén folyósítható. Egyéb esetben a táppénz alapja a minimálbér, vagy a tényleges jövedelem, a mértéke két év folyamatos biztosítási idő esetén 60 százalék, ennél rövidebb folyamatos biztosításnál és kórházi kezelés idejére 50 százalék.


11 válasz a(z) Tgyás, gyed, táppénz összege 2013-ban bejegyzéshez

 1. Kedves Erzsébet!

  Engem az érdekelne, hogy 2014-ben változik-e a TGYÁS számítása. Sok éve van munkaviszonyom, első gyermekem után visszatértem dolgozni.

  – Elég 180 ledolgozott nap (szabadsággal együtt), hogy a TGYÁS összege ne legyen maximalizálva? (180 nap ledolgozott nap meglesz, 360 nap nem biztos) Valahol azt olvastam, hogy 360 nap biztosítási(?) időnek kell lennie a TGYÁS kezdete előtti 2 évben, melybe, ha jól rémlik, nem számít bele a GYES és táppénz. Az első gyermek utáni GYED időszaka beleszámít ebbe a 360 napba, ha két éven belüli kaptam?

  – Azt is olvastam, hogyha munkahelyet vált a kismama a TGYÁS kezdete előtti időszakban, akkor csak az utolsó munkahelyéről kapott bér összege alapján számítják a tgyást, nem pedig az elmúlt két év átlagbére alapján. Ez jelentheti azt, hogy ha a most 6 órás munkaviszonyomat ugyanannál a cégnél sikerül 8 órára módosítani (természetesen arányos fizetésemeléssel), akkor a 8 órás bérem lesz az alapja a TGYÁS-nak?

  Előre is köszönöm válaszát!
  katka

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Katka!

   – A jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben a jogosultság kezdő napját megelőző napig (irányadó időszak) ha rendelkezik legalább 180 napi munkabérrel -ide értve a szabadságot is- a tgyás alapjául egy naptári napra figyelembe vehető jövedelem nincs korlátozva a minimálbér kétszeresének harmincad részében.

   – A tgyás és gyed jogosultsághoz, a szülést megelőző két éven belül szükséges előzetes 365 nap biztosításánál a munkaviszony alapján fennálló biztosítását vizsgálják, és van-e olyan időszak, amelyre az első gyermekkel gyedet, gyest, illetőleg táppénzt nem folyósítottak. Ha a munkaviszony alatt nincs ilyen ellátás nélküli nap, akkor az előzetes biztosítási ideje 730 nap.
   Amennyiben két éven belül újabb gyedre válik jogosulttá, ott nem veszik figyelembe a tgyás, gyed, gyes folyósítás idejét, de ez nem a tgyás és gyed jogosultsághoz szükséges 365 napot befolyásolja, hanem a gyed folyósítás időtartamát.

   – A munkaszerződés módosítás nem eredményez új biztosítási jogviszonyt. A 6 órás munkabére beleszámít a gyed alapba, amennyiben az irányadó időszakban (lsd. első pont) és azon belül a számítási időszakban fizették ki. (A számítási időszak meghatározásához a megadott információk nem elegendők.)

 2. Üdvözlöm!
  A segítségét szeretném kérni! 79-ben születtem Idén lesz 15 éve, hogy a cégnél dolgozom közalkalmazotti jogviszonyba vagyok kislányom 2007 szeptemberében született. miután lejárt a Gyes 2010 Októberében kezdtem dolgozni.
  Az én szamításaim szerint 27 nap/ év (81) nap szabadság járt volna, de csak 41 napot mondott a munkáltatóm szeretném megtudni, hogy arányossan kaptam- e a 41 nap szabadságot???
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Kedves Etus!

   A munkáltatónál vezetett szabadság nyilvántartás pontos ismerete nélkül csak általánosságban tudok választ adni. Szabadság a munkavégzés, szabadság, keresőképtelenség, szülési szabadság (tgyás) és a fizetés nélküli szabadság első évére (gyed első éve) járt. A végleges kiadandó szabadság meghatározta az is, hogy korábban mennyi szabadságot töltött le, a gyermek után járó pótszabadságról adott-e le nyilatkozatot, stb.

   Üdvözlettel,
   Erzsébet

 3. Kedves Erzsébet!

  Remélem Ön tud segíteni.
  A következő kérdéssel fordulok Önhöz:
  Kisfiam márciusban töltötte be a 3. életévét. A jelenlegi munkáltatómnál március 20-tól töltöm a felgyülemlett szabadságomat, ami május 15-én lejár. A céghez a korábbi munkakörömben nem tudnak alkalmazni, egyéb munkakört kínálnak nagyjából feleannyi bérért, amit én nem szeretnék elfogadni. Az egyik kérdésem az lenne, hogyha belemegyek a közös megegyezésbe, jogosult leszek-e a végkielégítésre. (8 év munkaviszony után, tekintve, hogy nem ajánlanak a munkakörömnek megfelelő állást?)
  A másik kérdésem kicsit összetettebb:
  Tervezzük a második gyermeket, viszont ha nem találok munkát, akkor, hogy a biztosítási jogviszonyom folyamatos legyen, kiváltanám az egyéni vállalkozást, (esetleg előtte kihasználva a 90 napig járó álláskeresési járadékot). Ha a második gyermekem a jövő év folyamán megszületne, és az egyéni vállalkozásomból mennék táppénzre, TGYÁS-ra, utána gyed-re, majd gyes-re, akkor miből kell számolni a juttatások alapját.

  Válaszát előre is köszönöm,
  Ágica

  • Kedves Ágica!

   A végkielégítést jogszabály a munkáltató felmondása esetén biztosítja. A munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetésekor a munkavégzésre fizetett bér és az időarányosan járó ki nem adott szabadság pénzbeli megváltásán felüli járandóságok a felek megállapodásától függ. Ilyenkor végkielégítés automatikusan nem jár, de bármilyen összegben megállapodhatnak, amit az írásba foglalt megállapodás mindenképpen tartalmazzon.

   Szaktárca által előkészített törvénytervezet szerint 2013. második felében jelentős változás várható a táppénz, tgyás, gyed összegének megállapításában. Helytálló tájékoztatást hónapokra előre nem tudok adni, kizárólag az elfogadott és kihirdetett módosítások után, ide értve a vonatkozó rendelet esetleges módosítását is. Megértését köszönöm!

   Üdvözlettel,
   Erzsébet

 4. Elnézést, az előbb félre írtam, nem 2012, hanem 2002. szeptember 01-től van folyamataos munkaviszonyom.

 5. Üdvözlöm!
  Azért fordulok Önhöz, mert problémámra idáig több, egymástól eltérő választ kaptam.
  2012. szeptember 01-től folyamatos munkaviszonnyal, majd köztisztviselői munkaviszonnyal rendelkezem.
  Kisfiam 2010.06.30-án született, vele thgyes-re, majd max. gyed-re és végül gyes-re voltam jogosult. Kisfiam idén 06.30-án betölti 3. évét, így július 01-től megyek vissza dolgozni, először kiveszem a felgyűlt szabadságom, ami kb. okt. közepéig jár.
  Most kiderült újta babát várok és kb. november közepén fogok szülni. Az új szabályozások szerint fog nekem ismét járni thgyes és gyed és ha igen mi lesz az alapjuk? Illetve a fennmaradó 1 hónapra mehetek-e táppénzre?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Kedves Kismama!

   A Tgyás, Gyed, Gyes folyósítás alatt fennálló köztisztviselői/közszolgálati jogviszonya alatt folyamatosan biztosított volt, és a jogviszonya a szüléskor is fennáll, a születendő baba után ismételten jogosult Tgyásra, Gyedre, majd Gyesre. A biztosított személy jogosult táppénzre, ha az orvos veszélyeztett terhességgel keresőképtelen állományba veszi, az első naptól táppénzre jogosult.
   A leírt előzmények alapján Önnél a táppénz alap a korábbi gyed alappal azonos. A Tgyást a szabadságra fizetett tényleges jövedelméből számítják, figyelembe véve, hogy az alap 180 bérezett nap hiányában nem haladjatja meg a minimálbér kétszeresét. A Gyed alap azonos a Tgyás alappal és a Gyed összege a teljes folyósítás alatt változatlan (nincs emelés következő évben).

   Üdv,
   Erzsébet

 6. Üdv!!
  Remélem Ön tud segíteni mert a neten minden oldal mást ír a lehetőségekről.

  2012 szeptember 19-től vagyok bejelentve minimálbérre, augusztus 31-re vagyok kiírva.
  Május elejéig szeretnék dolgozni tovább, ezután ha jól értelmezem jár táppénz a ledolgozott hónapok szerint.

  Ha lejár a táppénz akkor milyen ellátásra leszek jogosult??
  Vagy csak Gyes-t kaphatok mivel nincs 2 év munkaviszonyom?
  Hogyan lehetne kombinálni a különböző ellátásokat?

  Válaszát előre is köszönöm.

  • Kedves Kismama!

   Amennyiben a szülést megelőző két éven belül nappali tagozaton egy éven túli tanulmányokat is folytatott, akkor esélye lehet tgyásra és gyedre. Ez attól is függ, hogy a tanulmányokból mennyi idő esik a két éven belüli időszakra. Beszámítható tanulmányi időszak nélkül a szülés után még hat hétig táppénzre jogosult, majd gyest igényelhet. Ha a baba a kiírás napja körül születik akkor esélye lehet méltányossági tgyásra, a méltányossági gyedre nem sok esélyt látok, tehát ilyenkor a méltányossági tgyás után gyest igényelhet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*