Mennyi szabadság jár Gyed alatt?

Írta:Horváthné Pelyva Erzsébet

Mennyi szabadság jár Gyed alatt?

szabi gyed alattA munka és magánélet összeegyeztethetőségét elősegítő szülői szabadságra  az anya és az apa is egyaránt jogosult, amelyet a hazai szabályozás alapján a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadságként ismerünk. Ezen a jogcímen távolmaradó, kisgyermeket gondozó munkavállalót (közalkalmazottat, közszolgálati jogviszonyban állót, stb.) vagy társadalombiztosítási ellátás (gyed), vagy családtámogatási ellátás (gyes, gyet)  illeti meg.

A munkaviszonyban töltött idő elismerése szempontjából fontos, hogy a fizetés nélküli szabadság igénybevétele milyen célból történik és eszerint lehet többletjogokat szerezni. A gyermek gondozása ilyen, amely során a fizetés nélküli szabadság első félévére szabadság jár. Ez nem azt jelenti, hogy más esetben a munkaviszony megszűnik, a megszűnésnek és a megszüntetésnek meghatározott szabályi vannak, de a jogosultságok korlátozottabbak.

A szabadságra jogosító tartam egy évről 2011. augusztus 1-jétől csökkent félvére.  A több gyermeket szülő, munkába visszatérő anyák vonatkozásában gyakran találkozom azzal, hogy nem tudják  pontosan hogyan kell értelmezni a változás időpontját és felteszik a kérdést ” a gyed alatt mennyi szabadságra vagyok jogosult, egy évre, vagy félévre”. De a kérdés rendjén is van.
A változás időpontja azt jelenti, hogy aki 2011. augusztus 1-jét megelőzően kezdte meg a fizetés nélküli szabadságát, számára még egy év szabadság jár.  2011. július 31-jét követően megkezdett fizetés nélküli szabadsággal már csak félév szabadság jogosultságot lehet szerezni. Tehát nem az számít, hogy az igénybe vevő mikor tér vissza a munkába, hanem mikor kezdte meg letölteni az éppen aktuális gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadságát.

Példa:

Első variációban:

Az anya munkába visszatérés nélkül 2009-ben és 2011-ben gyermeket szült. Az első gyermekkel a fizetés nélküli szabadság időszaka: 2009.08.27 -2011.02.11. A gyedet erre az időszakra folyósítják.

A második gyermekkel szülési szabadságon van 2011.02.12-2011.07.29. között, tgyás folyósításban részesül. Szülés dátuma: 2011.03.02. A fizetés nélküli (gyed, gyed folyósítás időszaka): 2011.07.30-2014.03.02.

Az anya mindkét fizetés nélküli szabadság első évére jogosult szabadságra.

 

Második variációban:

Az anya munkába visszatérés nélkül 2009-ben és 2011-ben gyermeket szült. Az első gyermekkel a fizetés nélküli szabadság időszaka: 2009.08.27 -2011.03.01. A gyedet erre az időszakra folyósítják.

A második gyermekkel szülési szabadságon van 2011.03.02-2011.08.16. között, tgyás folyósításban részesül. Szülés dátuma: 2011.03.02. A fizetés nélküli (gyed. gyes folyósítás időszaka): 2011.08.16-2014.03.02.

Az anya az első gyermekkel a fizetés nélküli szabadság első évére jogosult szabadságra, a második gyermekkel már csak az első félévére.

Nyilván a gyed folyósításra nem jogosult szülő szülési szabadságra és gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadságra ugyanúgy jogosult, mint aki tgyás és gyed folyósításra, csak a fizetés nélküli szabadság teljes időszakára gyes folyósításban részesül.

 

A támáról további írások:

A szülési szabadság és fizetés nélküli szabadság (első évére, illetőleg első félévere) idjére járó szabadság számítása:

A kismamák munkajogi kiadványunkban

A fizetés nélküli szabadság idejére mikortól jár félév szabadság:

Részletes jogszabályi háttér – www.onfoglalkoztatas.hu honlapunkon

 

Szerzőről

Horváthné Pelyva Erzsébet administrator

Szóljon hozzá!

*

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.