Mennyi szabadság jár Gyed alatt?

ByHorváthné Pelyva Erzsébet

Mennyi szabadság jár Gyed alatt?

szabi gyed alattA munka és magánélet összeegyeztethetőségét elősegítő szülői szabadságra  az anya és az apa is egyaránt jogosult, amelyet a hazai szabályozás alapján a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadságként ismerünk. Ezen a jogcímen távolmaradó, kisgyermeket gondozó munkavállalót (közalkalmazottat, közszolgálati jogviszonyban állót, stb.) vagy társadalombiztosítási ellátás (gyed), vagy családtámogatási ellátás (gyes, gyet)  illeti meg.

A munkaviszonyban töltött idő elismerése szempontjából fontos, hogy a fizetés nélküli szabadság igénybevétele milyen célból történik és eszerint lehet többletjogokat szerezni. A gyermek gondozása ilyen, amely során a fizetés nélküli szabadság első félévére szabadság jár. Ez nem azt jelenti, hogy más esetben a munkaviszony megszűnik, a megszűnésnek és a megszüntetésnek meghatározott szabályi vannak, de a jogosultságok korlátozottabbak.

A szabadságra jogosító tartam egy évről 2011. augusztus 1-jétől csökkent félvére.  A több gyermeket szülő, munkába visszatérő anyák vonatkozásában gyakran találkozom azzal, hogy nem tudják  pontosan hogyan kell értelmezni a változás időpontját és felteszik a kérdést ” a gyed alatt mennyi szabadságra vagyok jogosult, egy évre, vagy félévre”. De a kérdés rendjén is van.
A változás időpontja azt jelenti, hogy aki 2011. augusztus 1-jét megelőzően kezdte meg a fizetés nélküli szabadságát, számára még egy év szabadság jár.  2011. július 31-jét követően megkezdett fizetés nélküli szabadsággal már csak félév szabadság jogosultságot lehet szerezni. Tehát nem az számít, hogy az igénybe vevő mikor tér vissza a munkába, hanem mikor kezdte meg letölteni az éppen aktuális gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadságát.

Példa:

Első variációban:

Az anya munkába visszatérés nélkül 2009-ben és 2011-ben gyermeket szült. Az első gyermekkel a fizetés nélküli szabadság időszaka: 2009.08.27 -2011.02.11. A gyedet erre az időszakra folyósítják.

A második gyermekkel szülési szabadságon van 2011.02.12-2011.07.29. között, tgyás folyósításban részesül. Szülés dátuma: 2011.03.02. A fizetés nélküli (gyed, gyed folyósítás időszaka): 2011.07.30-2014.03.02.

Az anya mindkét fizetés nélküli szabadság első évére jogosult szabadságra.

 

Második variációban:

Az anya munkába visszatérés nélkül 2009-ben és 2011-ben gyermeket szült. Az első gyermekkel a fizetés nélküli szabadság időszaka: 2009.08.27 -2011.03.01. A gyedet erre az időszakra folyósítják.

A második gyermekkel szülési szabadságon van 2011.03.02-2011.08.16. között, tgyás folyósításban részesül. Szülés dátuma: 2011.03.02. A fizetés nélküli (gyed. gyes folyósítás időszaka): 2011.08.16-2014.03.02.

Az anya az első gyermekkel a fizetés nélküli szabadság első évére jogosult szabadságra, a második gyermekkel már csak az első félévére.

Nyilván a gyed folyósításra nem jogosult szülő szülési szabadságra és gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadságra ugyanúgy jogosult, mint aki tgyás és gyed folyósításra, csak a fizetés nélküli szabadság teljes időszakára gyes folyósításban részesül.

 

A támáról további írások:

A szülési szabadság és fizetés nélküli szabadság (első évére, illetőleg első félévere) idjére járó szabadság számítása:

A kismamák munkajogi kiadványunkban

A fizetés nélküli szabadság idejére mikortól jár félév szabadság:

Részletes jogszabályi háttér – www.onfoglalkoztatas.hu honlapunkon

 

About the author

Horváthné Pelyva Erzsébet administrator

Leave a Reply

*

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.