Családi kedvezmény adóelőleg-nyilatkozat – második minta

Feleség adóelőleg-nyilatkozat Nagyításhoz kattintson a képre!

Feleség adóelőleg-nyilatkozat
Nagyításhoz kattintson a képre!

A bejegyzésben egy újabb példán keresztül folytatom a családi kedvezmény adóéven belüli érvényesítéséhez szükséges adóelőleg-nyilatkozat kitöltését. (Első minta ide kattintva olvasható.)

A mai napi példa:

A házaspár egy 19 hónapos gyermeket nevel. Az anya várandós, aki 2012. november hónapban betöltötte a várandósság 91. napját, erről orvosi igazolással rendelkezik. Részére gyermekgondozási díjat folyósítanak,  2013. január hónaptól havonta bruttó 137.200 forint összegben. Az apa havi jövedelme bruttó 250.000 forint.

Férj adóelőleg-nyilatkozat Nagyításhoz kattintson a képre!

Férj adóelőleg-nyilatkozat
Nagyításhoz kattintson a képre!

Mindkét szülő jogosult a családi pótlékra, természetesen csak az egyik fél igényelheti. A jogosultság mindkét fél részére lehetővé teszi a családi kedvezmény érvényesítését. Mivel házastársak, a magzat után a kedvezmény tekintetében az anya és az apa is jogosultnak minősül.

A családi kedvezmény a 19 hónapos gyermek és a magzat után összesen 2×62.500 Ft/gyermek (125.000 Ft/hó adóalap), amely személyi jövedelemadóban 2×10.000 forintot (összesen 20.000 forintot) jelent. Jövedelmük alapján bármelyik fél  érvényesíteni tudja a teljes kedvezményt, de a kedvezményezett eltartottak száma, vagy az összeg alapján akár meg is oszthatják egymás között. A példa szerint az anya érvényesíti a teljes kedvezményt, a nyilatkozat az adatokat ennek megfelelően tartalmazza.


További bejegyzések ebben a kategóriában:

Adórendszeren kívüli keresettel járó foglalkoztatás
Letölthető adóelőleg-nyilatkozatok 2013. év
Videós segítség az Szja bevalláshoz

Hozzászólások

Jogi nyilatkozat

Az oldalon található cikkek és a kommentekben közzétett információk a kiszámíthatatlan jogszabályi változásoknak köszönhetően az idő múlásával részben, vagy egészben megváltozhatnak és kizárólag a megjelenéskor hatályos szabályozáson alapuló tájékoztatást szolgálják, sohasem hellyetesíthetik az egyénre szabott, személyes tanácsadást.

Minden vélemény számít!