Kisgyermekes munkavállalók utáni új kedvezmény

Írta:Horváthné Pelyva Erzsébet

Kisgyermekes munkavállalók utáni új kedvezmény

A kisgyermekes szülők foglalkoztatását elősegítő Start kártyaprogram keretében bevezetett aktív munkaerő-piaci programok lassan kifutnak. Start Plusz kártya esetén a munkáltatót megillető adókedvezmény december 31-ig érvényesíthető. A Start Bónusz kártya 2012. év folyamán igényelhető, érvényességi ideje egy év. A kedvezmény legfeljebb 2013. december 31-ig jár.

A munkáltatók 2013. január 1-től (legkorábban 2013. január havi munkabér után) bevezetésre kerülő “Mukahelyvédelmi akció” keretében új kedvezményre jogosultak a gyermekgondozási díj (gyed) folyósítását követően, illetve a gyermekgondozási segély (gyes) és a gyermeknevelési támogatás (gyet) folyósítása alatt vagy azt követően foglalkoztatott munkavállalók után. A foglalkoztatás első két évében 28,5%-os munkáltatói teher (27% szociális hozzájárulási adó és 1,5% szakképzési hozzájárulás) helyett 0% (szociális hozzájárulási adót és szakképzési hozzájárulást), a foglalkoztatás harmadik évében 12,5% szociális hozzájárulási adót és 1,5% szakképzési hozzájárulást fizet. A kedvezmény felső határa havi 100 ezer forint, az ennél magasabb jövedelem esetén is érvényesíthető az adókedvezmény, de a munkabér 100 ezer forint feletti részére már a teljes közterhet kell megfizetni. A kedvezmény más részkedvezménnyel nem vonható össze.

A gyed folyósítása után munkahelyére visszatérő anya

 • általános teljes napi munkaidőben foglalkoztatott (8 óra/nap),
 • alapbére: 150.000 Ft/hó,
 • bérpótlékra nem jogosult.

Munkáltató egy havi közterhe:

 • 100.000 forint összeg után: 0 Ft,
 • 50.000 forint összeg után összesen: 14.250 Ft, ebből:
  • 27% szociális hozzájárulási adó összege: 13.500 Ft,
  • 1,5% szakképzési hozzájárulás összege: 750 Ft.

Érvényesíthető egy havi adókedvezmény: 28.500 Ft.

A kedvezmény részmunkaidő esetén is jár, de  az igénybe vehető kedvezmény felső bruttó 100 ezer forintos korlátját a részmunkaidő és a teljes napi munkaidő arányában csökkenteni kell.

A gyed folyósítása után munkahelyére visszatérő anya

 • részmunkaidőben foglalkoztatott (4 óra/nap),
 • alapbére: 75.000 Ft/hó,
 • bérpótlékra nem jogosult.

Munkáltató egy havi közterhe:

 • 50.000 forint összeg után: 0 Ft (részmunkaidő/teljes napi munkaidő arányában: 4/8 → 50%),
 • 25.000 forint összeg után összesen: 7.125 Ft, ebből:
  • 27% szociális hozzájárulási adó összege: 6.750 Ft,
  • 1,5% szakképzési hozzájárulás összege: 375 Ft.

Érvényesíthető egy havi adókedvezmény: 14.250 Ft.

A kedvezmény az anyasági ellátások megszűnését követő 45. hónap végéig, de legfeljebb 3 évig érvényesíthető. 2013. január 1-jét megelőzően visszatérők után is igénybe vehető azzal a feltétellel, hogy az érvényesítésének végső időpontja ebben az esetben az ellátás megszűnését követő 45. hónap utolsó napja. (Felhívom a figyelmet,  a 45. hónap nem a kedvezmény érvényesítésének teljes időtartamát jelenti, hanem az érvényesítés végső határidejét.) Nem feltétel az új foglalkoztatás, a visszatérést követően a gyermek gondozása céljából  fizetés nélküli szabadságot biztosító munkahelyre visszatérő kisgyermekes munkavállaló bére után ugyanúgy érvényesíthető, mint az új foglalkoztatott után.

A terhességi-gyermekágyi segély (tgyás) folyósítása után visszatérők után nem jár kedvezmény.

Fontos, hogy a kedvezményt a munkáltató csak igazolás esetében érvényesítheti, amit a kisgyermekes szülő kérelmére az anyasági ellátást folyósító egészségbiztosítási szerv, társadalombiztosítási kifizetőhely, kincstár, vagy családtámogatási kifizetőhely állít ki.

Letölthető kérelem:

Letöltéshez kattintson ide: MÁK kérelem

 

 

Szerző

Horváthné Pelyva Erzsébet administrator

7 hozzászólás

Nagy SándornéKözzétéve: 12:50 du. - okt 10, 2016

Nyugdijas vállalkozó vagyok. Lányom alkalmazottként dolgozik nálam. Három évig szülési szabadságon volt. Szeptember 13-án betöltötte az unokám az 5. évét. Ha 4órás munkaidőben dolgozik a lányom milyen összegű fizetni valóm van, ill. milyen kedvezmény van a 3. évben.
Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel Nagy Sándorné
nyugdíjas vállalkozó.

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 12:30 du. - okt 14, 2016

  Kedves Nagy Sándorné!

  Teljes körű információ nélkül összeget nem tudok írni (bruttó bér, családi kedvezmény, foglalkoztatás kezdete, releváns igazolás megléte).

  Foglalkoztatóként köteles levonni, bevallani és megfizetni a bruttó bérből levont:
  – 15% személyi jövedelemadó-előleget (családi kedvezménybe bevonható),
  – 18,5% járulékot (családi járulékkedvezménybe bevonható).

  Továbbá a bruttó bér után fizet:
  – 1,5% szakképzési hozzájárulást,
  – 12,5% szociális hozzájárulási adót (foglalkoztatás 3. évében, ha gyed/gyes folyósításról vagy megszűnéséről a lánya kért igazolást és átadta a munkáltatónak) max. 100.000 forint bruttó bér után, 100.000 forintot meghaladó rész után 27% a szociális hozzájárulási adó.

Gyesről, gyetről munkába visszatérők igazolás kérelme adókedvezményhez | AnyaBarátKözzétéve: 7:16 du. - jan 23, 2013

[…] A gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás folyósítása alatt vagy a megszűnését követő 45 hónapon belül foglalkoztatott magánszemély után a munkáltató adókedvezményt vehet igénybe. A kedvezményről részletes információk ide kattintva olvashatók. […]

zuma79Közzétéve: 9:22 du. - jan 8, 2013

Azt szeretném megkérdezni, hogy a leírásban az szerepel, hogy a munkahelyére visszatérő anya után járnak a kedvezmények, és mi van azokkal akik nem az eredeti munkahelyre térnek vissza,hanem egy új munkahelyre mennek el dolgozni, Ők utánuk is jár a kedvezmény?

Paulo70Közzétéve: 3:11 du. - dec 17, 2012

Érdeklődni szeretnék, hogy mi történik abban az esetben, ha gyermekünk után a GYES-t nem én vettem igénybe a teljes időtartam alatt, hanem a férjem is volt gyesen. Ebben az esetben melyikünk után és mennyi időtartamra veheti igénybe a munkáltató a járulékkedvezményt?
Köszönöm

  ErzsébetKözzétéve: 11:02 du. - dec 19, 2012

  Nincs olyan rendelkezés, amely korlátozná az adókedvezmény és a szakképzési hozzájárulás érvényesítésének időtartamát, vagy valamilyen formában megosztaná, illetőleg csak az egyik szülő vonatkozásában engedné meg, amennyiben mindkét szülő gyermekgondozási ellátást vett igénybe, akár ugyanazon gyermek jogán.

Szóljon hozzá!

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.