Amerikai elismerés a gödöllői Regina Alapítvány alapítójának

Írta:Horváthné Pelyva Erzsébet

Amerikai elismerés a gödöllői Regina Alapítvány alapítójának

Aktív Állampolgárságért Oklevelet adományozott Milánkovics Kingának, a gödöllői Regina Alapítvány alapítójának Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete. Az elismerést a városi Művészetek Házában, a nagykövetség által rendezett aktív állampolgárság éve, illetve a női egyenjogúság hónapja című rendezvény keretében vehette át a kitüntetett.

 

Péterfi Csaba, a gödöllői polgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az Amerikai Egyesült Államok nagykövetsége januárban elindított kezdeményezésének részeként a nagykövet szerte az országban olyan magánszemélyeket és szervezeteket tüntet ki, akik (amelyek) közösségeik életének jobbá tételén dolgoznak. A helyi önkormányzattal együttműködő közel 100 civil szervezet közül esett a választás a Regina Alapítványra és alapítójára, Milánkovics Kingára – tette hozzá Péterfi Csaba.

Milánkovics Kinga gödöllői egyetemi tanulmányai mellett Amerikában is részt vett felsőfokú képzésben: a Purdue Egyetemen szerzett tapasztalatai is ösztönözték a civil munkára. Kezdetben a hazánkban egyedülálló kezdeményezésnek számító Nyitott Kert Alapítvány titkáraként dolgozott, majd 2002-ben létrehozta a Regina Alapítványt.

A nők boldogulását elősegítő, a főként helyi és környékbeli nőket tömörítő alapítvány egyebek mellett munkaerőprogramot vezet, kapcsolatokat sző az álláskeresők és a kis- és közepes vállalkozások között, üzleti képzéseket indít, az anyaközpontok országos hálózatát szervezi, és jótékonysági boltot is működtet.

A kétgyermekes agrárközgazdász – aki projektmenedzseri, esélyegyenlőségi és vidékfejlesztési ügyekkel is foglalkozik, és saját céget is vezet – az MTI érdeklődésére hitvallásukról elmondta: mindenkinek saját maga miatt jó a „reginásokhoz” tartozni. Az alapítványnak aktívan mintegy 30 szakember segít, levelezési listájukon immár közel 2200 helyi nő szerepel. Sokukkal személyesen is tartják a kapcsolatot, például az alapítvány által működtetett, biokerttel rendelkező nőházban, a kismama- és filmklubban, vagy épp a különféle tanácsadások, képzések révén – hangsúlyozta.

A tavaly februárban angol mintára nyitott jótékonysági boltba is gyakran benéznek a tagok: van, aki saját kézműves portékát hoz eladásra, mások inkább vennének a gazdag kínálatból, de sokan „csak” tanácsért, esetleg egy kiadós beszélgetésért érkeznek – fogalmazott Milánkovics Kinga.

Szerinte olyan „apróságnak” tűnő kérdésekre is igyekeznek naprakész választ adni, mint például: ki a legmegbízhatóbb orvos a településen, hol kapható olcsó, mégis megbízható fűnyíró, hogyan kászálódhat ki egy nő a magánéleti kríziséből, vagy épp hol találhat képzettségének megfelelő munkát, esetleg kihez fordulhat jogi tanácsért.

„Nagyon komoly elismerésnek tartom az Aktív Állampolgárságért Oklevelet, amely legalább annyira szól az alapítványnak, mint személy szerint nekem” – fogalmazott a kitüntetett. Mint mondta, a civil szférában végzett tevékenységért adományozott díj az USA-ban már jól ismert (ott nagy hagyománya van az önkéntes munkának), nálunk idén ítélték oda először; tudomása szerint ő a harmadik, aki megkapta.

Forrás: MTI

Szerző

Horváthné Pelyva Erzsébet administrator

Szóljon hozzá!

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.