Adóelőleg-nyilatkozat nyomtatványok 2012. év

Írta:Horváthné Pelyva Erzsébet

Adóelőleg-nyilatkozat nyomtatványok 2012. év

Magányszemélyeknek 2012. évben a személyi kedvezmény, a családi kedvezmény érvényesítéséről, valamint az adóelőleg meghatározása során figyelembe vehető költségekről és az adóalap-kiegészítés módjának figyelembevételéről szükséges nyilatkozniuk a kifizetők felé. Az adójóváírás 2012-ben megszűnt, erről már nem kell nyilatkozni.

.

Adóelőleg-nyilatkozat a személyi kedvezmény érvényesítéséről

A személyi kedvezményt a súlyos fogyatékosságról szóló orvosi igazolás alapján lehet igénybe venni, az igazolást adóelévülési időn belül meg kell őrizni. A kedvezmény mértéke 2012-ben havi 4.650 Ft.

Letölthető nyilatkozat nyomtatványok:

Személyi kedvezmény 2012. év pdf formátumban

Személyi kedvezmény 2012. év  doc formátumban

.

Adóelőleg-nyilatkozat 2012. évben a családi kedvezmény érvényesítéséről a munkáltatótól származó bevétel adóelőlegének megállapításához

A családi kedvezmény az adóalapot csökkenti és mértéke jogosultsági hónaponként 1 és 2 eltartott esetén 62.500 Ft/kedvezményezett eltartott, 3 vagy több eltartott esetén 206.250 Ft/kedvezményezett eltartott. Ez 1 és két kedvezményezett eltartottnál 10.000 Ft/kedvezményezett eltartott, 3 vagy több kedvezményezett eltartottnál 33.000 Ft/kedvezményezett eltartott személyi jövedelemadó kedvezményt eredményez.

Kedvezményezett eltartott:

  1. akire tekintettel a magánszemély belföldön családi pótlékra, vagy bármely EGT-állam hasonló jogszabálya alapján családi pótlékra, más hasonló ellátásra jogosult,
  2. aki a családi pótlékra saját jogán jogosult,
  3. rokkantsági járadékban részesülő személy,
  4. a magzat (a fogantatás 91. napjától a világra jöttéig).

Eltartott a kedvezményezett eltartotton túl az a személy aki után családi pótlékot már nem folyósítanak, de a testvérei családi pótlék összegének megállapításánál figyelembe vesznek.

példa:

eltartottak és egyben kedvezményezett eltartottak:

13 éves általános iskolai tanulmányokat folytató gyermek,

17 éves középiskolai tanulmányokat folytató gyermek,

csak eltartott:

21 éves egyetemista, aki nem rendelkezik rendszeres jövedelemmel, családi pótlékot nem folyósítanak utána, az összeg megállapításánál azonban figyelembe veszik,

családi pótlék és családi kedvezmény alakulása:

családi pótlék: 2×16.000 Ft/hó,

családi kedvezmény: 2×206.250 Ft/hó (ami 2×33.000 Ft szja kedvezményt jelent).

Családi kedvezményt a családi pótlékra jogosult személy, magzatnál a várandós nő és a vele közös háztartásban elő házastársa érvényesítheti.

Letölthető nyilatkozat nyomtatványok:

Családi kedvezmény 2012. év pdf formátumban

Családi kedvezmény 2012. év doc formátumban

.

Adóelőleg nyilatkozat 2012. évben az adóelőleg meghatározása során figyelembe vehető költségekről és az adóalap-kiegészítésről

2012. január 1-től az adószámos magánszemélytől is le kell vonni az adóelőleget, ehhez szükséges nyilatkozatot a letölthető nyomtatványon lehet megtenni a kifizető felé.

2012. évben adóalap-kiegészítés a 2.424.000 Ft-ig nem kell alkalmazni, az ezt meghaladó összeg esetében a személyi jövedelemadót 27%-os mértékű adóalap-kiegészítéssel kell figyelembe venni. A magánszemélynek a jövedelme függvényében kell nyilatkozatot tenni, hogy az összevont adóalapba tartozó jövedelme meghaladja-e a 2.424.000 Ft-os határt, vagy milyen összegre, illetőleg a teljes összegre kéri-e az alkalmazását.

Ezen a nyomtatványon nyilatkoznak a nemzetközi közúti árufuvarozásban és személyszállításban gépkocsivezetőként vagy árukísérőként foglalkoztatott személyek, hogy a külföldi kiküldetés (külszolgálat) címén kapott bevételből (a napidíjból) igazolás nélkül elismert költségként napi 40 eurónak megfelelő forintösszeg (legfeljebb a napidíj erejéig történő) levonását kéri-e.

Letölthető nyilatkozat nyomtatványok:

Adóelőleg-nyilatkozat 2012. év pdf formátumban

Adóelőleg-nyilatkozat 2012. év doc formátumban

.

Szerző

Horváthné Pelyva Erzsébet administrator

Eddig 1 hozzászólás van

Adóelőleg-nyilatkozat minta nyomtatványok 2011 | AnyaBarátKözzétéve: 11:06 de. - jan 13, 2012

[…] 2012. évi nyilatkozatok letöltéséhez kattintson ide! […]

Hozzászólások lezárva.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.