Az ünnep üzenete

Írta:Nyárs Mária

Az ünnep üzenete

Az ünnep üzenete

Mikulás, Karácsony, Szilveszter, az év utolsó hónapja bővelkedik különleges napokban. Kicsiknek és nagyoknak egyformán kiemelkedik közülük az év legvarázsosabb ünnepe: Karácsony. Már hetekkel előtte készülünk rá, ajándékokat vásárolunk vagy készítünk, különös izgalommal várjuk. Miért olyan fontos ünnep Karácsony? Mit üzenünk vele a gyerekeknek?

A keresztény vallásos családokban Karácsonykor Jézus születését ünneplik. Sokan követik ezt a tradíciót a vallás gyakorlása nélkül is, mások pedig egyszerűen a szeretet, a család ünnepeként tartják számon.Karácsonyt hosszú ráhangolódás előzi meg, Advent időszaka, mely a keresztény felfogás szerint a várakozást jelenti Jézus eljövetelére.  Advent azonban vallási üzenete nélkül is valami szép, valami csoda bekövetkezését ígéri, hiszen az óvodás kisgyerek mágikus, csodákkal teli világában Karácsony is valami titokzatos csoda, melynek könnyen átadja magát az erre az életkorra jellemző sajátos kettős tudattal, ahol a valóság és a képzelet világa egyszerre jelenlévő, nem különül el élesen.

.

Foto: Tom Clare

.

Várakozás, öröm, ajándék

Már az ünnepre készülés ideje is izgalmakkal, örömökkel teli. Az ünnepvárásban észrevétlenül tanítjuk meg a kisgyereknek, hogyan öltöztethetjük ünneplőbe a szívünket. Megtanulja, ahogyan kiemeljük az ünnepet a napok sokaságából, ahogyan különlegessé tesszük, ahogyan tartalmat és jelentést adunk az ünnepnapoknak. Türelmet a várakozás feszültségéhez, az idő tagolását. A másikra figyelést, az adás örömét és jelentőségét. Azt tanulja meg, amit közvetítünk számára, amit nekünk jelent az ünnep. Ezeknek a heteknek a közös készülődése, az ünnepi sütemények készítése, adventi gyertyák gyújtása, az ajándékkészítés olyan együttes élményt képvisel, melynek érzelmi töltése igen nagy, így önmagában is érzelmi táplálék minden gyereknek. Nincs ez másképp Karácsony napjaival sem. A karácsonyi csoda együttes megélése, a ráérős idő, a bensőséges öröm, a karácsonyfa üveggömbjei, ízek, illatok, hangulatok együttesen szerveződnek élménnyé, mely elkísér felnőttkorunkra is. Ezt a csodát vágyjuk felnőttként, ezt szeretnénk szülőként megteremteni gyerekeinknek.  Erről is üzen Karácsony: hogyan kell szeretni és ünnepelni.

Valljuk be, a gyerekek számára az ünnep legfontosabb és elmaradhatatlan része az ajándék. Milyen a jó ajándék?  Minden gyereknek -és felnőttnek- a „szeretve vagyok”, a „jó vagyok” biztonságot adó érzése a legnagyobb ajándék. Jó ajándék az, ami nem pénzben kifejezett értékével helyettesíti szeretetünket. A jó ajándék személyre szabott, odafigyelésről szól.  Meglepetés, titkos vágyak megvalósulása, de megtanít a vágyaknak határt szabni. Felnőttként talán tudjuk, talán hangoztatjuk is, hogy a meghittség, az együttes öröm, az érzelmi odafordulás a tárgyaknál sokkal fontosabb, mégis könnyen elcsábít bennünket a csillogó kirakatok és harsány reklámok kínálata. Ne a külsőségekre helyezzük a hangsúlyt, ne ez legyen az ünnep lényege.

.

Szokások, hagyományok

Minden családban megtalálhatók a Karácsonyhoz kapcsolódó egyéni szokások. Vendégségbe megyünk vagy vendéget várunk, együtt díszítjük a kisgyerekkel a karácsonyfát vagy a nagyszülőkre bízzuk őt erre az időre, a Jézuska hozza az ajándékot vagy a szülők veszik, halat főzünk vagy töltött káposztát, ezek a részletek mind egy-egy elemét képezik családi hagyományainknak. A karácsonyi készülődésben vállalt munkamegosztástól elkezdve, az ünnepi menün, karácsonyi dalokon, ajándékozási szokásokon keresztül az éjféli mise szertartásáig családonként eltérő rituálék jellemzőek. Értékként adódnak át egyik nemzedékről a másikra, itt-ott kicsit átalakulva, új elemekkel bővülve. Családi hagyományaink a „mi vagyunk” érzését nyújtják. Fokozzák az összetartozás érzését, részét képezik a családi identitásunknak, erősítik a család biztonságot adó belső erejét, fogódzót adnak a hétköznapokban. Minden családi ünnep, így Karácsony is ezzel az erővel tudja növeszteni a gyermeki lelket.

Az ünnep szépségét, hangulatát mi felnőttek formáljuk. Az adventi gyertyák ígérete szerint Karácsony a szeretet és az öröm megérkezése. Beköszönt-e hozzánk, megteremtjük-e ennek erőt adó csodáját, az rajtunk, szülőkön múlik.

.

Hozzászóláshoz, Nyárs Mária pszichológus szakértőnk elérhetőségéhez kattintson ide.

.

Szerző

Nyárs Mária subscriber

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.