Kinek jár a bölcsőde?

Írta:Erzsébet

Kinek jár a bölcsőde?

Fotó: Sharron Goodyear

Kisgyermekeknél fontos az otthon nyújtotta biztonság, az anyuka/apuka közelsége, de a mai korszerű bölcsődék nem gyermekmegőrzőként működnek, ettől jóval többet nyújtanak a kisgyermekeknek. Vannak bölcsi mellett és ellen voksolók, de a család gördülékeny működése érdekében szükség lehet a bölcsődei elhelyezésre. Okként szolgálhat a munkahely megtartása, az családok megélhetésének beszűkülése, de akár a „kiszakadás” a korábbi életritmusból.

Nézzük milyen a bölcsődei elhelyezés jogszabályi környezete.

Az önkormányzatok feladata a családban élő gyermekek napközbeni ellátása, a gyermek napközbeni felügyeletének, gondozásának, nevelésének, foglalkoztatásának és étkeztetésének a megszervezése.

.

Milyen életkorú gyermek helyezhető el bölcsődében?

Legkorábban a húszhetes csecsemő elhelyezése biztosítható és átlag esetben a gyermek 3. életévéig járhat az intézménybe, illetve annak az évnek a december 31-ig vehető fel amelyben betölti a 3. életévét. Tárgyi és személyi feltételek megléte esetében 6 éven aluli fogyatékos gyermek is felvehető a gyermek az 5. életévig, illetőleg annak az évnek a december 31-ig, amelyben az 5. életévét betölti. A fogyatékos gyermeknél egy hónap próbaidő kiköthető.

Ha a gyermek a 3. életévét betöltötte, de testi vagy szellemi fejlettségi szintje alapján még nem érett az óvodai nevelésre és óvodai jelentkezését a bölcsőde orvosa nem javasolja, bölcsődében gondozható negyedik életévének betöltését követő augusztus 31-ig.

.

Kinek kell biztosítani és ki élvezhet előnyt a bölcsődei felvételnél?

Elsősorban olyan gyermekek részére kell biztosítani az ellátást,  akinek fejlődése érdekében állandó napközbeni ellátásra van szüksége, akit egyedülálló vagy időskorú személy nevel, vagy akivel együtt a családban három vagy több gyermeket nevelnek -kivéve azt, akire nézve eltartója gyermekgondozási díjban részesül-, illetőleg akinek a szülője, gondozója szociális helyzete miatt az ellátásról nem tud gondoskodni.

Előnyben kell részesíteni a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermeket,  akinek szülője vagy más törvényes képviselője igazolja, hogy munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban áll.

.

Ki kezdeményezheti a  felvételt?

A gyermek bölcsődei elhelyezését a  szülőn kívül a szülő hozzájárulásával a körzeti védőnő, a házi gyermekorvos vagy a háziorvos,  a szociális, illetve családgondozó, a gyermekjóléti szolgálat, a gyámhatóság is kezdeményezheti.

 .

Mikor szűnik meg a bölcsődei ellátás?

A bölcsődei nevelés átlagos esetben annak a nevelési évnek a végén szűnik meg, amelyben a gyermek a 3. életévét betöltötte. Testi vagy szellemi fejlettségi szintje alapján óvodai nevelésre még nem érett gyermek, a 4. évének betöltését követő augusztus 31-ig maradhat a bölcsődében. Fogyatékos gyermek pedig legfeljebb a 6. életévének betöltését követő augusztus 31-éig vehet részt bölcsődei gondozásban, fejlesztésben, nevelésben.

Meg kell szüntetni annak a gyermeknek az ellátását, aki a bölcsőde orvosának szakvéleménye szerint egészségi állapota miatt bölcsődében nem gondozható, illetőleg magatartászavara veszélyezteti a többi gyermek fejlődését.

.

Gyed, Gyes vagy Gyet folyósítása alatt járhat-e bölcsődébe a gyermek?

Gyed folyósítás alatt az a gyermek akire tekintettel folyósítják az ellátást nem járhat napközbeni ellátást biztosító intézménybe, így bölcsődébe sem, mert megszűnik a Gyed jogosultság.

A Gyes és Gyet jogosultságot nem érinti a gyermek napközbeni ellátása, nyugodtan járhat bölcsődébe, sőt időben nincs korlátozva a gyermek hány órát tölthet  az intézményben. Kivétel a Gyesben részesülő nagyszülő, a jogosultság egyik feltétele, hogy a gyermek a 3. életévének betöltéséig nem lehet igénybe venni a gyermek napközbeni ellátását.

.

A bölcsődék szabályzatban határozzák meg a bölcsődei felvétel szabályait, részletes tájékoztatást a beiratkozás helyén, a fenntartó önkormányzatnál, illetőleg a bölcsőde vezetőjétől kérhető.

.

 

Szerző

Erzsébet administrator

33 hozzászólás

Lantos TímeaKözzétéve: 1:06 du. - máj 25, 2019

Üdvözlöm!
azt szerteném kérdezni, hogy egyedülállókként a bölcsődei beiratkozáshoz mindenképp kell munkáltatói igazolás? mindenképp vissza kell mennem dolgozni? 2,5 éves lesz a nagyfiam és van egy 7 hónapos testvére.
előre is köszönöm a válaszát?
Timea

    Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 10:56 de. - jún 12, 2019

    Kedves Tímea!

    Kérje el a bölcsőde szabályzatát, elvileg abban részletezik. Jogszabály szerint a felvételnél előnyben kell részesíteni a dolgozó szülő gyermekét.

MónikaKözzétéve: 9:27 de. - máj 2, 2019

Üdvözlöm!
Azt szeretném megkérdezni, hogy van egy 2éves kisfiam, aki januártól jár bölcsödébe, vele jelenleg gyesen vagyok. Illetve van egy 10 hónapos kiafiam akivel jelenleg itthon vagyok gyeden. Mostanában a bölcsibe téma volt, hohy mivel gyesen vagyok, hozzam el a kisfiamat délben, de sajnos ezt nem tudom megoldani a kisebbik fiam miatt. Valamint a fejlődése szempontjából azt gondolom, hogy szüksége van a gyermektársaságra, a szocializációra. Kötelezhet e a bölcsöde arra, hogy elhozzam gyermekemet már délben? Van e ilyen törvényi időkorlát? Köszönöm segítségét.

Hozzászólások lezárva.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.