Gyik – Kismama tb

Írta:Erzsébet

Gyik – Kismama tb

A leendő anyukák a babázás alatt járó juttatásokkal kapcsolatban számtalan kérdéssel keresnek meg és ezek közül néhányat kiemeltem.

 

Nincs munkaviszonyom, az álláskeresési támogatásom is megszűnt, de fizetem magam után a TB-t. Babát várok, milyen ellátásokra leszek jogosult?

A „fizetem magam után a TB-t”, gyakorlatilag azt jelenti, hogy a kismama egészségügyi szolgáltatási járulékot fizet havonta, amely térítésmentes egészségügyi szolgáltatás igénybevételére jogosítja fel, vagyis orvosi, kórházi ellátásra, gyógyszertámogatásra. Ez alapján a társadalombiztosítás (tb) pénzbeli ellátásaira nem szerez jogosultságot, nem kaphat táppénzt, terhességi-gyermekágyi segélyt (tgyás) és gyermekgondozási díjat (gyed), alapvetően gyermekgondozási segélyre (gyes) válik jogosulttá. Érdemes ilyenkor az előzetes biztosítási idő vizsgálatának függvényében biztosítást létesíteni, mert akkor megnyílhat a lehetőség tb pénzbeli ellátásokra is.

 

Kb. 2 hónapos terhes vagyok, munkaviszonyban dolgozom és a határozott idejű szerződésem 3 hónap múlva lejár. Hogyan kaphatok tgyást, gyedet?

Először is meg kell próbálni meghosszabbíttatni a munkaszerződést, legalább úgy, hogy a munkaviszony a tgyás folyósítás alatt szűnjön meg. Ilyen lehetőség hiányában mindenképpen biztosítási jogviszonyt kell létesíteni. Az előzetes biztosítási időt és a számításba jöhető korábbi jövedelmet, valamint egy későbbi gyermekvállalást is figyelembe véve kell -a lehetőségek függvényében- megválasztani a legoptimálisabb biztosítási jogviszonyt.

 

A határozott idejű, közalkalmazotti szerződésem 2010.12.31-én lejárt. Gyermekem 2011.01.05-én született, 2010.12.28-tól szülési szabadságon, tgyáson voltam. Jelenleg passzív Gyeden vagyok. Az a kérdésem, ha még egy babát szeretnénk, jogosult leszek-e Gyedre, vagy csak Gyesre?

A következő baba születése előtt mindenképpen biztosítási jogviszonyt kell létesíteni. A tgyás jogosultság viszonylag kevés biztosításban töltött idővel rendbe hozható, a gyed jogosultsághoz hosszabb időre van szükség. Az ilyen szituációnál hatékonyan a tgyás igénylés előtt lehetett volna lépni, ami később is kivitelezhető, csak a passzív időszak miatt alaposabb odafigyelést igényel.

 

2011. február 10-én szültem, ekkortól kapom a tgyást.  2012. december 7-én jár le a gyedem. 5 éve folyamatos, határozatlan idejű munkaviszonyom van. Kérdésem, jogosult leszek-e második gyermeknél is tgyásra, gyedre?

Ha a munkaviszonya a szülésig nem szűnik meg pl. a cég  nem szűnik meg jogutód nélkül, akkor jár a tgyás és a gyed is. Ha a Munka Törvénykönyve várható változásai megengedik, akkor a gyed időszakán akár javítani is lehet.

 

Ha a főnököm tudomására hozom, hogy terhes vagyok, kirúghat?

A munkaviszonyban, ide értve a közszférában foglalkoztatottat is a terhesség vélelmezett időpontjától kezdve a munkáltató rendes felmondással nem szüntetheti meg a jogviszonyt. Rendkívüli felmondásnál, illetőleg próba idő alatt nem él a felmondási védelem. Várhatóan rövidesen változni fog a Munka Törvénykönyve, emiatt figyelni kell az új törvény szerint hogyan alakul a várandós munkavállalók felmondási tilalma.

 

Második gyermekemmel 2012. január 10-re vagyok kiírva. Most gyeden vagyok és a max. összeget kapom. A kérdésem, a következő gyermekkel is max. gyedet fogok kapni?

A max. gyed összege függ a számításnál figyelembe vehető jövedelemtől, ha az eléri a minimálbér kétszeresét, akkor a folyósítás kezdetén biztosan jár a max. összeg, ami a teljes folyósítás alatt változatlan marad, mivel ebben a helyzetben nem tényleges jövedelemből állapítják meg.

 

A munkahelyem 2010. december 28-án felszámolás miatt megszűnt, a havi bérem 330 eFt volt. Kft-t alapítottam a férjemmel, a bejegyzést január 11-én indította az ügyvéd, de hiánypótlás miatt csak február 22-én jegyezték be. Ügyvezető vagyok, munkaviszonyban a bejegyzés napjától. Bejelentett bérem havi 156 eFt. 2012. január 18-ra vagyok kiírva első gyermekemmel. Mikortól érdemes igényelnem a tgyást? Decemberi indításnál a 2010-es jövedelmem számít?

Sajnos Önnél el lett „tolva” a munkaviszony létesítése, emiatt decemberi igénylésnél nem veszik figyelembe a 2010-es jövedelmét.  Igaz,  akkor még nem volt várandós, de jogszerűen meg lehetett volna oldani, hogy ne csak a 156.000 Ft-os jövedelme számítson. Tehát bármikor igényli a tgyást, a 2011-es jövedelme fog számítani. Ilyen helyzetben a gyed jogosultság időtartama a meghatározó a tgyás igénylés napjának megválasztásánál.

 

Első gyermekemmel tgyást kapok. A férjem 2 évig biztosan EU-s országban fog dolgozni és arra az időszakra az egész család kitelepül.  A munkahelyem biztosítja a szülési szabadságot és a fizetés nélküli szabadságot. Kaphatom tovább a tgyást és gyedre jogosult leszek?

A tgyást mindenképpen Magyarországról folyósítják  a gyedet pedig vagy itthonról, vagy az EU tagállamból kapja, attól függően, hogy hol nyújtja be az igényét.

 

A kérdések csak egy-egy részletét tartalmazzák az egyes élethelyzeteknek. A válaszok is ennek megfelelőn rövidek. Ha hasonló helyzetben van, vagy információra van szüksége, illetőleg nem ismeri a megoldást, keressen meg  egyéni tanácsadás keretében.

 

.

Szerző

Erzsébet administrator

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.