Nagycsaládosok kedvezménye, avagy mikor három a kettő

Írta:Erzsébet

Nagycsaládosok kedvezménye, avagy mikor három a kettő

Fotó: photostock

Különböző kedvezményekben részesülnek a nagycsaládosok, akik legalább három vagy több gyermeket nevelnek és egyes juttatások a családi pótlék jogosultsághoz kötöttek. Idővel eljön az az idő amikor a három gyermek helyett csak két gyermekre jár a juttatás, de az összeg szempontjából még a harmadik gyermek is számíthat. Mikor három a kettő? Nézzük meg részletesen a más jogosultságokat megalapozó családi pótlékot, valamint a a személyi jövedelemadóból érvényesíthető családi kedvezményt, és a gáz- és távhőtámogatást.

.

Családi pótlék

Most, hogy vége a tanévnek, a közoktatási intézményekben a vizsgák lezajlottak, a középiskolából kikerülő gyermekek tanulói jogviszonya megszűnik és ez legtöbb családnál június hónapra tevődik. Családi pótlék (iskoláztatási támogatás)  abban a hónapban jár utoljára, amely hónapban a jogosultsági feltétel legalább 1 napig is fennállt, a többség számára az utolsó folyósítás július első napjaiban érkezik. Három gyermekes családnál a továbbiakban az összeget két gyermekre tekintettel állapítják meg és gyermekenként a korábbi havi 16.000 Ft helyett, 13.300 Ft-ot folyósítanak (egyedülállónál 17.000 Ft helyett 14.800 Ft-ot). A jogosult, a tanulói jogviszony megszűnéséről a kifizetőhelyet, a megszűnést követő 15 napon belül írásban köteles értesíteni.

Közoktatási intézményben létesített új tanulói jogviszony esetében megnyílik a lehetőség a családi pótlék újbóli igénylésére akkor, ha a gyermek a tanév kezdetéig nem még nem tölti be a 20. életévét, vagy sajátos nevelésű gyermeknél a 23. életévét. Az ellátás két  hónapra visszamenőleg igényelhető és ilyenkor a két és a három gyerekre tekintettel megállapított különbséget is kifizetik. A tanulói jogviszonyt az igény benyújtásakor igazolni kell a családtámogatási kifizetőhely felé és az igazolást minden évben legkésőbb szeptember 30-ig kell megküldeni.

A felsőoktatási intézményben tanulmányokat folytató gyermek után akkor sem jár iskoláztatási támogatás, ha egyébként az életkora megengedné. Nincs minden veszve, a családi pótlék összegének megállapításnál gyermeket, a hallgatói jogviszonyt igazolva figyelembe veszik és két gyermekre megállapított összeg különbségét utólag, októberre járó összeggel együtt kifizetik . A hallgatói jogviszonyt a kérelem benyújtásakor, de minden évben legkésőbb október 15-ig kell igazolni.

.

Családi kedvezmény

A családi kedvezmény érvényesítése a családi pótlék jogosultsághoz kötött és  a kedvezmény annyi gyermek után érvényesíthető, ahány gyermek után családi pótlékot folyósítanak, kivéve a magzat, aki után még nem jár az ellátás, de a fogantatás 91. napjától a kedvezményre jogosult a várandós nő vagy házastársa. Az érvényesíthető összegnél már beszámítható az a gyermek is (pl. felsőoktatási intézményben hallagatói jogviszonyt létesítő), akit a családi pótlék összeg megállapításánál figyelembe vesznek.

A családi pótlék jogosultság megszűnésével, megszűnik a családi kedvezmény a szóban forgó gyermekre,  és az érvényesíthető kedvezményt is befolyásolhatja, ha három gyermek helyett két gyermekre megállapított összeggel folyósítanak családi pótlékot. Ilyenkor a korábbi 206.250 Ft/hó adóalap csökkentés helyett 62.500 Ft/hó összeget lehet figyelembe venni. A foglalkoztató felé új nyilatkozatot kell leadni és a tanulmányok folytatása után, ahogy a családi pótlék jogosultságban, összegében változás történik új nyilatkozattal az új helyzetnek megfelelő kedvezmény vehető igénybe, vagyis újból a 206.250 Ft. Kétféle variáció jöhet szóba, ha gyermek után újból családi pótlékot folyósítanak, akkor 3×206.250 Ft a kedvezmény jogosultság, ha csak számításba veszik a harmadik gyermeket, akkor 2×206.250 Ft. A kiesett időre jutó részt, utólag az éves szja bevallásban lehet visszaigényelni.

.

Gáz- és távhőtámogatás

Megszűnt a szociális alapon igénybe vehető gáz- és távhőtámogatás, az új szabályozás szerint a nagycsaládosok vehetik igénybe. A nagycsaládos fogalom a változás bevezetésekor nem volt egyértelmű. Három, vagy több gyermek után kapott családi pótlék esetében nem volt problémás a helyzet, ott  utasították el a kérelmet, ahol a gyermek után már nem folyósítottak családi pótlékot, de az összeg megállapításánál beszámították. Mostanra már tisztázódott hány gyermeket és hogyan lehet figyelembe venni a jogosultság megállapításánál a jövőben a gáz- és távhőtámogatásból szempontjából is nagycsaládosnak minősül minden olyan háztartás, amelyben a jogosult részére legalább három gyermeket figyelembevételével történik a családi pótlék megállapítása, vagyis egy gyermek után 16.000 Ft összeg jár.

A kedvezményre jogosító kérelmeket naptári évenként kell benyújtani és a 2012-es évre 2011. július 1. és 2011. szeptember 30. között lehet  a bejelentett lakóhely, illetve tartózkodási hely szerint illetékes Magyar Államkincstár megyei igazgatóságához továbbítani. 2011-ben támogatásban részesülők számára az igénylőlapokat az Államkincstár postázza.

.

Szerző

Erzsébet administrator

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.