Ingatlan bérbeadás

Írta:Horváthné Pelyva Erzsébet

Ingatlan bérbeadás

Fotó: Lavoview

Magánszemély adószám kiváltása nélkül is végezhet ingatlan bérbeadást. A változás 2010. augusztusban lépett életbe, akik addig adószámmal végezték ezt a tevékenységet, azok továbbra is használják az adószámukat és ezt szerepeltetik a számlán.

A számla szigorú számadású nyomtatvány, ezért akinek nincs adószáma nem vásárolhat és emiatt a bérbeadó magánszemélynek bizonylatot kell kiállítania, amelyen a neve mellett az adóazonosító jelét fel kell tüntetnie.

Az ingatlan bérbeadás 2011-től összevonandó jövedelem adózása alá tartozik és a bevételből  költségekkel csökkentett adóalap után kell a  személyi jövedelemadót megfizetni. Költségelszámolás vagy 10%-os átalány, vagy tételes költségelszámolás szerint történik. Költségként számolható el bérbeadó nevére szóló számlák alapján a bérbeadás területével arányos rezsiköltség (víz, gáz, áram költség), ekkor a bevételbe az összeget bele kell kalkulálni. Olyan eset is lehet, hogy a bérlő nevére érkeznek a számlák, akkor a bevételnek nem része a rezsi és nem költségként sem számolható el.

Tételes költségelszámolásnál  értékcsökkenés is érvényesíthető, mértéke az ingatlan értéknek 2%-a és idő- és területarányosan számolható el. Emellett minden olyan költség számításba vehető, amely az adóévben ténylegesen felmerült és igazolt, elismert  költség.

A költségekkel csökkentett jövedelmet szuperbruttósítani kell és ennek 16%-a az szja teher.  Azoknál a több gyermeket nevelő családoknál, akik az családi kedvezményt más jövedelemből (pl. munkabér) nem tudják teljes mértékben igénybe venni, jó hír, hogy az ingatlan bérbeadásból származó jövedelem is azon jövedelmek közé tartozik, amelyből  érvényesíthető a kedvezmény. Az szja mellett 14%-os EHO fizetési kötelezettség keletkezhet. Utóbbinál  milyen várható összegben keletkezik fizetési kötelezettség  több tényezőtől is függhet.

Az evás egyéni vállalkozó továbbra is evásként adózza a bérbeadást.

Részletesebb információkra van szüksége az ingatlan-bérbeadás szabályairól? Keressen meg és kérjen tanácsot egyéni konzultáció keretében.

.

Szerző

Horváthné Pelyva Erzsébet administrator

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.