Álláskeresési segély, költségtérítés

Írta:Erzsébet

Álláskeresési segély, költségtérítés

Nem sikerült állást találni és lejárt az álláskeresési járadék folyósítás időszaka? Nem teljesen reménytelen a helyzet, álláskeresési segélyt lehet igényelni a Munkaügyi Központban. Akinek a járadék megállapításához nem volt elegendő előzetes munkaviszonya (vállalkozói jogviszonya), járadék helyett szintén segélyre lehet jogosult.

.

Milyen feltételek mellett jár az  álláskeresési segély?

Három típust határoz meg a törvény, ezek közül az első típusba azok az álláskeresők tartoznak, akik részére a járadékot legalább 180 napra állapították meg és a folyósítás idejét kimerítették. Ilyenkor a határozattal megszüntetik a járadék folyósítását és a megszüntetéstől számított 30 napon belül lehet a kérelmet benyújtani a segély megállapításához. A Munkaügyi Központ kirendeltségén az ügyintézők  minden esetben felhívják az álláskereső figyelmét az igénylés lehetőségére, ha ez nem azonnal történik meg, akkor a 30 napos határidő betartására figyelni kell. A segélyt 90 napos időtartamra állapítják meg, amennyiben az álláskereső a kérelem benyújtásának időpontjában betöltötte az 50. életévét, 180 napig folyósítható az ellátás.

A második típusba, 4 éven belül legalább 200 nap jogosultsági idővel (munkaviszony, vállalkozói jogviszony) rendelkező, járadékra nem jogosult álláskeresők tartoznak. Részükre szintén 90 napig állapítható meg a segély.

Harmadik típus az életkor szerint előírt nyugdíj előtt 5 évvel álló álláskeresőkre vonatkozik, akik legalább 140 napig járadék folyósításban részesültek és a nyugdíj megállapításához rendelkeznek elegendő szolgálati idővel. A segély gyakorlatilag az öregségi nyugdíj, rokkantsági, vagy baleseti rokkantsági nyugdíj jogosultság megszerzéséig folyósítható.

.

Álláskeresési segély összege

Az összeg a segély iránti kérelem benyújtásakor érvényes minimálbér 40%-a, ez 2011-ben számszerűen bruttó 1.040 Ft/nap. Ha a járadék megállapításához igazolt jövedelem nem éri a minimálbért, akkor az igazolt jövedelem 40%-a lesz a segély bruttó összege. A bruttóból 10% nyugdíjbiztosítási járulékot, valamint személyi jövedelemadót (szja) vonnak. Az szja kedvezmények érvényesíthetők, vagyis az adójóváírás és a családi kedvezmény, bár ez utóbbi az alacsony összeg miatt nem lehetséges.

A segélyt a kérelem benyújtását követő naptól állapítják meg.

.

Költségtérítés

Az álláskeresési járadék vagy segély folyósításában részesülő álláskeresők részére,  a támogatások megállapításával (Munkaügyi Központ és lakóhely között), valamint munkahelyteremtéssel kapcsolatos esetekben, tömegközlekedési eszközön a helyközi oda-visszautazás költségét meg kell téríteni. A foglalkoztatási szerv által kezdeményezett foglalkoztatás-egészségügyi szakvélemény beszerzésével kapcsolatban keletkezett helyközi utazási költéséket szintén ki kell fizetni.  Jogszabály rendelkezhet úgy is, hogy a helyi utazási költséget is meg kell téríteni. A feltételekről a Munkaügyi Központban tudnak bővebb tájékoztatást nyújtani..

 

A következő bejegyzésben az álláskeresési járadék és segély megszüntetésére, szüneteltetésére vonatkozó tudnivalókat ismertetem.

.

Ajánlott bejegyzések:

Álláskeresési járadék.

 

Szerző

Erzsébet administrator

5 hozzászólás

liptay editKözzétéve: 11:33 de. - jún 22, 2011

Kedves Erzsébet!

2008-márciusától 2011-márciusig gyesen voltam.ez alatt biztosított voltam.jelenleg bérpotló juttatáson vagyok,és részmunkaidőben közfoglalkoztatásban veszek részt.Az önkormányzattól kaptam egy olyan papírt ha lejár a közfoglalkoztatás menjek be a munkaügyi központba álláskeresési segélyre mert a bérpótló juttattás tovább folyósításának ez a feltétele.De mivel én gyesen voltam nincs meg a 200 nap munkaviszonyom.2007-ben volt 30 nap bejelentettem munkaviszonyom 2008-óta gyesen voltam.ezért kérdeztem hogy a gyes időtartama beleszámít e az álláskeresési járadék megállapításában.válaszát előre is köszönöm

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 11:07 de. - jún 23, 2011

  Kedves Edit!

  A bérpótló juttatás egyik feltétele az álláskeresőként történő nyilvántartásba vétel. Akkor is nyilvántartásba veszik, ha nem jogosult álláskeresési és/vagy álláskeresési segély folyósítására, mert pl. a megállapításához nincs elegendő jogosultsági ideje. Egyébként a jogosultság megállapításánál a gyed előtti 4 éves időszakot nézik, tehát ilyenkor nem feltétlenül a jelentkezés időpontja az irányadó. Természetesen az összes előzményt vizsgálják és a Munkaügyi Központban pontos tájékoztatást nyújtanak az Ön számára is.

liptay editKözzétéve: 10:42 de. - jún 15, 2011

Azt szeretném kérdezni.hogy az álláskeresési segélybe bele számít e gyes időtartama?
Válaszát előre is köszönöm

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 5:20 du. - jún 16, 2011

  Kedves Edit!

  Nem tudom pontosan értelmezni a kérdését, kérem pontosítson mit ért az alatt, hogy bele számít? Gyesen van biztosítási jogviszony mellett, biztosítási jogviszony nélkül van gyesen, gyesen van és szünetelteti az álláskeresési járadékot, segélyt? Mettől meddig volt biztosítási jogviszonya gyes előtt, alatt?

Álláskeresési támogatás szüneteltetés, megszüntetés | AnyabarátKözzétéve: 6:46 du. - máj 7, 2011

[…] Álláskeresési segély, költségtérítés […]

Hozzászólások lezárva.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.