Szívességi bejelentés szankcionálása

Írta:Horváthné Pelyva Erzsébet

Szívességi bejelentés szankcionálása

Január 1-től visszahozták a szívességi bejelentést szankcionáló szabályt, amelyet korábban, néhány évre kiiktattak. A társadalombiztosítási ellátások (táppénz, tgyás, gyed) igénylésnél a gyanús eseteket ellenőrizheti az egészségbiztosító pénztár és ha beigazolódik, hogy a társadalombiztosítási rendszerbe olyan személyt jelentettek be, akire a biztosítás nem terjed ki, vagy biztosított ugyan, de a járulékokat a ténylegesnél magasabb összegű jövedelem után állapították meg és vallották be, akkor a jogsértés időszakára -a természetes személy, jogi személy, más jogalany-  köteles a járulékokat megfizetni.

A jogalap nélküli bejelentés szankciója, a biztosítási jogviszonyt határozattal törlik, nem jár tb ellátás,  és a befizetett járulékokat nem lehet visszaigényelni.

Az egészségbiztosító az ellenőrzéskor vizsgálja, pl. hogy

 • a munkába lépés megtörtént-e;
 • volt-e alkalmazottja a belépést megelőzően a vállalkozásnak, ha nem, szülés után betöltik-e a munkakört;
 • a többi hasonló munkakörben, régebben ott dolgozó munkavállaló béréhez viszonyítva mennyi az érintett biztosított bére;
 • veszélyeztetett terhesség alatt jött-e létre a jogviszony;
 • a munkakört betöltetheti-e várandós kismama,
 • a munkáltató vezeti-e az előírt nyilvántartásokat, stb.

Megéri kockáztatni?

.

Szerző

Horváthné Pelyva Erzsébet administrator

10 hozzászólás

TKrisztinaKözzétéve: 3:06 du. - aug 26, 2012

Kedves Erzsébet!
A következő kérdésem lenne. 2010.novembere óta vagyok szülési szabadságon, jelenleg a 2.gyermekkel. Idén októberben lejár a gyedem, utána gyest kapok, de 2013. februárra várom a 3.gyermeket. Mivel időközben megszűnt a cég, ahol korábban dolgoztam jogutód nélkül, október végétől nem vagyok biztosítva. Mi tegyek, hogy továbbra is kapjak tgyást és gyedet? El tudnék helyezkedni 4 vagy 6 órára 3 hónapra, ha minimálbért kapok, akkor is kapom továbbra a támogatásokat? S szülés előtt 28 nappal megigényelhetem a tgyást?
Várom válaszát
Köszönettel
Krisztina

  ErzsébetKözzétéve: 11:40 de. - szept 3, 2012

  Kedves Krisztina!

  A tgyás és gyed jogosultság megszerzéséhez biztosítási jogviszonyt kell létesítenie. A passzív tgyás és gyed időszaka a tgyás jogosultságba beszámítható, így viszonylag rövidebb aktív biztosítási jogviszony fennállásával megszerezhető a tgyás jogosultság. A gyednél a passzív tgyás és gyed nem számítható be, a szülést megelőző két éven belül legalább 365 nap aktív biztosítási jogviszonnyal kell rendelkeznie.
  Az ellások összege függ az előzetes jövedelmétől, minimálbér esetén, ez az alap.

  Üdv,
  Erzsébet

F.Gocza MónikaKözzétéve: 8:33 de. - márc 29, 2011

Kedves Erzsébet!
Én decemberben lettem terhes a harmadik gyermekünkkel (váratlanul).Tavaly dolgoztam 5 hónapot(telefonos ügyfélsz.),de májusban elbocsátottak. Agrármérnök végzettségem van ugyan, de két gyerek mellett nem tudtam a szakmában munkát találni, ezért már mindig is gondolkodtunk férjemmel egy vállalkozáson.Télen még közhasznúként dolgoztam a helyi iskolában, de a program januárban megszűnt és terhességem mellett tüdőgyulladással kórházban, majd itthon betegeskedtem, így a vállalkozást csak most tudtuk elindítani(én dekorációs festéssel, korrepetálással, férjem asztalos munkával foglalkozik). Elmentünk egy könyvelőhöz és nagyon ránk ijesztett, hogy kismamaként szülés után elővesz majd az APEH (mert volt egy ismerőse, aki így járt)! Jogilag persze minden szabályos és mégis? ez nem negatív diszkrimináció?

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 11:41 de. - márc 30, 2011

  Kedves Mónika!

  Az APEH véleményem szerint nem a terhesség miatt ellenőrizte a kismamát, vagy, mint kezdő vállalkozóként, vagy valamilyen tartozás miatt; inkább az OEP teszi, pontosabban a szívességi bejelentés gyanúja miatt és munkaviszonyosként könnyebb “elcsúszni”, mint vállalkozói jogviszonyban.

Kisné Szabó LíviaKözzétéve: 5:08 du. - márc 28, 2011

Kedves Erzsébet!
Most olvastam bejegyzését, ami aggodalommal töltött el.
2010. februárjában született a kislányom, 2010. júniusban lejárt a szerződésem, melyet a munkáltatóm nem hosszabbított meg, azonban mivel szerettük volna, hogy még egy gyermekünk legyen, márciustól munkába álltam egy másik cégnél, mert úgy tudjuk, passzív gyed után nem járna ellátás a második gyermekre. Azonban egy hete kiderült, hogy a kistestvér előbb megfogant, mint terveztük, november elejére várjuk a babát. Kérdésem, hogy ha mondjuk két hónap után táppénzre megyek, vagy újra igényelem első gyermekemre a gyed-et, akkor jogosult leszek-e a második babával is tgyás-ra és gyed-re, illetve nem tűnik-e szívességi bejelentésnek a mostani szerződésem?
Válaszát előre is köszönöm,
Lívia

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 11:36 de. - márc 30, 2011

  Kedves Lívia!

  A szülést megelőző két éven belül lesz legalább 365 nap biztosításban töltött nap és a tgyás, gyed igénylés fennálló biztosítási jogviszonyból történik, minkét ellátásra rendben lesz a jogosultság. Hogy biztosan vizsgálja-e ebben az esetben az OEP a bejelentést, nem tudom megmondani. A veszélyeztetett terhesség esetében táppénz után gyed amiatt lehet indokolt, hogy az állapota miatt nem tud munkát végezni és rövid folyamatos biztosítási idő miatt a táppénz nem elegendő a tgyás igénylésig. Mindenképpen bizonyítható legyen a munkavégzés időszaka alatt a tényleges munkavégzés és akkor kicsi a valószínűsége, hogy érvénytelenítik, főleg, hogy még esetleg nem ismert terhesség alatt létesítette.

Laki TamásKözzétéve: 4:25 du. - márc 22, 2011

Kedves Erzsébet!

A következő lenne a kérdésem:

Örököltem egy ingatlant 1/9-ed részben. Az ingatlant összesen 2.000.000 Ft értékűre becsülték fel, az átíráskor. Ezt az ingatlan 2010. év elején eladtuk 1.300.000 Ft értékben.
A tudomásom szerint, ha az ingatlan értékesítés bevétele kevesebb,mint az ingatlan forgalmi értéke, akkor az adóbevallásban nem kell szerepeltetni.

Jól gondolom?

Köszönöm szépen, üdvözlettel:

Tamás

Szóljon hozzá!

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.