Tévhitek az iker gyessel kapcsolatban

Már többen tették fel a kérdést a megváltozott családtámogatási szabályozás hogyan érinti az ikergyermekek után járó gyermekgondozási segély (gyes) folyósítását, akkor ha a keresőtevékenység nem haladja meg a heti 30 órát. Gyakorlatilag mindig arra irányult a kérdés, hogy megmarad-e a dupla Gyes, vagy csak szimpla, vagyis egy gyermek után járó összeget folyósítanak ugyanúgy, mint az időkorlátozás nélkül dolgozó ikres mamáknak, esetleg papáknak.

Valamiért az a tévhit kering a neten, hogy függetlenül attól, hogy hány órában folytat keresőtevékenységet az anyuka csak szimpla Gyesre jogosult. Szeretnék erre rácáfolni..

Többen a törvényben keresik a vonatkozó részt, amelyből ki lehetne olvasni az igazságot. Nem szabad feledni, hogy a törvény végrehajtását is szabályozzák, amely jelen esetben azt mondja, hogy a gyes folyósítása, illetőleg szüneteltetésének időtartama alatt a jogosultságot érintő tényeket be kell jelenteni a folyósító szerv felé. Pontosan, a jogosultnak be kell jelentenie, ha a gyermek egyéves kora után heti 30 órát meghaladó időtartamban folytat keresőtevékenységet, kivéve ha azt az otthonában végzi.  Nem kell ilyen bejelentést tennie a kiskorú szülő gyermekének gyámjának, valamint a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermekre tekintettel gyermekgondozási segélyre jogosult személynek, ők időkorlátozás nélkül folytathatnak keresőtevékenységet úgy, hogy a gyes jogosultságot nem vesztik el.

Az előbbiek értelmében teljesen bizonyos, hogy heti 30 órát meg nem haladó keresőtevékenység esetében senkinek sincs bejelentési kötelezettsége  konkrétan a keresőtevékenységgel kapcsolatban, vagyis ikergyermekek mellett a teljes gyes jár.

Mindez megegyezik a jogalkotó szándékával, amellyel a törvénymódosítás vonatkozó részének indokaként előterjesztett:

A kapcsolódó módosító javaslat – egy, az ikergyermekeket nevelő személyeket érintő külön rendelkezés beiktatásával – biztosítja, hogy az ikergyermekeket nevelők ne kerüljenek hátrányos helyzetbe a nem ikreket nevelő személyekhez képest. A hatályos törvényi szabályozás alapján ikergyermekek után azon naptári év december 31-ig jár gyermekgondozási segély, amelyben a gyermekek közül az utolsó általános iskolai tanulmányait megkezdi . Az ikergyermekeket nevelő személyek (általában édesanyák) évekkel ezelőtt e jogszabályi háttér tudatában vállalták azt, hogy – gyermekeik nevelése mellett –teljes munkaidőben kereső tevékenységet folytatnak. A T/1813 . számú törvényjavaslat eredeti formájában történő elfogadása esetén az említett személyek méltánytalan helyzetbe kerülnek
azáltal, hogy – tekintettel a jelenlegi munkaerő-piaci helyzetre – korábbi döntésüket nem vonhatják vissza vagy másíthatják meg, mert a munkáltatók nem tudnák őket rugalmasan távmunkában vagy részmunkaidőben foglalkoztatni .

Tekintettel azonban hazánk jelenlegi nehéz költségvetési helyzetére, valamint a közteherviselés elvére, fontosnak tartjuk, hogy az ikergyermekeket nevelők is hozzanak bizonyos áldozatokat, ezért azt javasoljuk, hogy az ikrek utáni gyermekgondozási segély teljes munkaidőben történő foglalkoztatás esetén is járjon, de csak egy gyermek után.

Így az érintett személyek mérlegelhetik, hogy a teljes munkaidőben kisebb összegű gyermekgondozási segélyt vagy a teljes gyermekgondozási segélyt és a részmunkaidőben vagy távmunkában való foglalkoztatást  választják, esetleg egyáltalán nem folytatnak kereső tevékenységet. Ellenkező esetben a korábbi döntésük következtében indokolatlanul kerülnének méltánytalan helyzetbe az ikergyermekeket nevelő személyek, illetve családok.

Ha van ikergyermeket nevelő barátnőd, rokonod, ismerősöd, mond el neki is szóban, facebookon, twitteren, iwiw-en….

.

25 válasz a(z) Tévhitek az iker gyessel kapcsolatban bejegyzéshez

 1. Kedves Erzsébet,

  Sokat olvasgattam már ebben a témában, de a saját “bajomra” nem találtam konkrét megoldást.
  Az ikreim 3 és fél évesek múltak. Egy multinál vagyok jelenleg fizetés nélküli szabadságon.
  Most hirtelen kellett dönteni egy vissza nem térő pozícióról, heti 40 órában, másik multinál.
  Az a kérdésem, hogy fel kell-e mondanom a régi munkahelyemen, vagy elég bejelentenem, hogy máshol lesz 40 órás munkaviszonyom. Ha nem kell felmondanom, akkor az új munkahelyemen mit kell tennem?

  Hogy minden téren naprakész legyek, de nem hiszem, hogy szükségem van erre azért megkérdezem, hogy a 2012 juliusi törvényben azt olvastam, hogy a felmondástól a fizetés nélküli szabadság véd a gyermek 3 éves koráig. De nem tértek ki az ikresekre. Akkor ránk is ez vonatkozik? Ha igen, akkor most milyen jogon vagyok a rendszerben?

  Válaszát előre is köszönöm, és köszönöm a cikket, és az értékes válaszadásokat, amik mind a hasznunkra szolgálnak.

  • Kedves Edina,

   A fizetés nélküli szabadságra vonatkozó rész július 1-jén nem lépett hatályba, a felmondási védelemre már az új jogszabály vonatkozik. Amíg fizetés nélküli szabadságon van és gyest folyósítanak, védett és a jelenlegi jogviszonyában biztosított.
   Az új Mt. rendelkezése szerint a vezető állású munkavállaló nem létesíthet további munkavégzésre irányuló jogviszonyt és a hozzátartozó tagjára vonatkozóan ír elő bejelentési kötelezettséget. Ha nem siklottam át a rendelkezésen, akkor a többi munkavállaló esetében nincs bejelentési kötelezettség.
   Köszönöm az elismerést.

   • Köszönöm a gyors választ!
    Nem vezetői pozícióról van szó…
    Akkor ha jól értelmezem akár szólnom sem kéne a régi munkahelyemen? Ezt nem tartom túl etikusnak, bár praktikusnak igen…

    További kérdések merültek fel bennem. Ha mégis megszűnik a régi helyen a munkaviszonyom. Akkor az új helyen lehetek gyesen, csak már a 40 órás munkahét miatt a szimplát kapnám. Ebben az esetben a nyugdíjas édesanyám igényelheti a dupla GYES-t?

    De ha én kapom a szimpla GYES-t, akkor sem vagyok védett a felmondás alól, mert nem vagyok fizetés nélküli szabadságon. A munkaszerződésben kikötjük a három hó próbaidőt, nem őrült meg az új munkáltató egy olyan alkalmazottat felvenni, aki ha nem válik be, akkor nem szabdulhat meg tőle.

    Én úgy értelmezem ez az én rizikóm, nekem kell mérlegelnem akkor, hogy a régi munkahely maradjon vagy menjen…

    • Kedves Edina,

     Ön valóban szimpla gyesre lenne jogosult, a nyugdíjas nagymama igényelheti az ellátást, ha nincs valamilyen más kizáró ok. Munkavégzés mellett valóban nem védett. Próbaidő alatt egyébként sincs védelem, a munkaviszony azonnali hatállyal megszüntethető.

 2. Kedves Erzsébet!

  A segítségét szeretném kérni. Szintén ikres anyuka vagyok, így engem is érint a GYES folyósítás a továbbiakban is. Gyermekeim most lesznek június végén 3 évesek, így szeptembertől óvodába mennek. Én novembertől szeretnék visszamenni dolgozni. Kérdésem az lenne, hogy a GYES-t továbbra is igényelve hány órát dolgozhatok, ha 6 órában mennék vissza akkor a teljes összeg megillet vagy csak egy része? Illetve Édesanyám megváltozott munkaképességűként dolgozik napi 6 órában, illetve kap rehabilitációs ellátást is a “munkabére” mellé. Ezzel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy Ő igényelhetné-e a GYES-t helyettem úgy, hogy minden járandósága megmarad (rehab.ellátás és a bére is)? Ha igen, én teljes munkaidőbe mennék vissza dolgozni. Ilyen esetben már nem leszek védett a felmondás alól, gondolom bármikor felmondhat a cég…
  Nagyon köszönöm előre is a válaszát!
  Üdvözlettel:B.Andrea

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Andrea!

   A nagyszülő a rehabilitációs ellátás miatt nem jogosult gyesre. Ön heti 30 órás munkavégzés mellett a teljes gyesre jogosult, heti 40 óra mellett 1×28.500 forintra. A gyermekek 3. életéve után csak akkor védett, ha fizetés nélküli szabadságon van, munkavégzés mellett gyes folyósítása mellett sem.

 3. Kedves Erzsébet!
  Február 1-től GYES-en vagyok a két éves ikreimmel. Jelenleg nem dolgozom, viszont tervezem hogy Ausztriában vállalok munkát (határ menti településről járnék át naponta, tehát nem lenne Ausztriában lakcímem).
  Érdeklődnék hogy ez esetben is jár-e a GYES, illetve ugyanúgy vonatkozik-e rám, hogy ha 30 órát nem haladja meg akkor dupla GYES maradhat.
  Másik kérdésem lenne, ha mégis átköltöznénk Ausztriába, akkor mi változik? Hol kapok GYES-t ,illetve családi pótlékot?
  Előre is köszönöm a válaszát!
  Üdvözlettel:
  Bernadett

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Bernadett!

   Családtámogatásra a Magyarország területén élő -többek között- magyar állampolgár jogosult. Magyarországi lakóhely és a heti munkaidő megtartásával a teljes összegű gyes folyósításra való jogosultságot, illetőleg a családi pótlék jogosultságot nem veszíti el. Ausztriába költözésnél az osztrák hatóságtól érdeklődjön milyen feltételekkel jogosult ellátásra.

 4. Tisztelt Horváthné Pelyva Erzsébet!

  Feleségem kapja ikergyerekeink után a gyest, és dolgozik is 8 órában (tanít). Ezek szerint 1 gyermek után járna.
  De az egyikük tartósan beteg -> ezek alapján dolgozhat 8 órában.
  Legutóbb áprilisban voltunk a MÁK-nál, és akkor ott azt mondták, hogy a legfrissebb állásfoglalás szerint /ezt sajnos nem találtam sehol a neten, valószínűleg vmi belső körlevél lehetett/ ebben az esetben 2 db gyes marad, azaz mint eddig.

  A napokban jött 1 levél a MÁK-tól, hogy mivel 30 óránál többet dolgozik a nejem, ezért 1 db gyes lesz.

  Mi a helyzet a tartósan beteg iker gyerekek esetében (legyen az épp egy vagy kettő)?

  A tv-t olvastam, végrehajtásit nem láttam. Van egyáltalán? Vagy valami állásfoglalás ilyen esetekre?

  Köszönettel:
  Kiss László

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves László!

   Sem a tv., sem a végrehajtási rendelet nem tér ki konkrétan az ilyen helyzetekre. A MÁK belső utasításait nem ismerem. (Megjegyzem a kezdeti álláspontom megegyezett a MÁK jelenlegi álláspontjával, a gyesnél “normál”, iker, t.beteg szerint életkori differenciálás van, a családi pótlék összegénél van az állapot szerinti diff. (egészséges, t.beteg). Küldje át a levelet (szkennelve/fotózva) emailen (info kukac anyabarat pont hu) és a pontos tartalmat, hivatkozást ismerve esetleg ettől többet tudok mondani.

 5. Kedves Erzsébet!

  Azzal a kéréssel fordulok ,hogy iker gyermekeim 2 évesek lesznek juniúsban és szeretnék visszamenni dolgozni 8 órába. Az nagymama lesz a kicsikkel aki nyugdíjas .Az új törvény szerint 2 gyermekre nyugdíj mellet megkapja a dupla gyest vagy csak szimpla gyest kap? A nyugdíjat ugyan úgy meg fogja kapni?

  Köszönettel: Földi Erika

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Erika!

   A nagymama dupla gyest kaphat a nyugdíja mellett. Nyugdíjastól csak akkor vonnak a gyesből nyugdíjjárulékot, ha az igénybejelentésen ezt kéri. A nagyszülő a gyermekek 3. életévéig nem folytathat keresőtevékenységet és a gyerekek nem járhatnak napközbeni ellátást biztosító intézménybe. Részletesebben ide kattintva olvashat.

 6. Tisztelt Horváthné Pelyva Erzsébet!

  Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy rokkantnyugdíjas nagyszülő igényelhet-e gyest?

  Válaszát előre is köszönöm.

 7. Kedves Erzsébet!
  Ikergyermekeim vannak. 40 órában dolgoztam. De, áprilistól 30 ó-ban fogok dolgozni. Mivel úgy értelmeztem a törvényt, hogy 30 órás munka mellett, az ikrek után megjár a teljes Gyes. Ma bent voltam a MÁK-nál (Pécs) nyilatkozni, hogy 30 órás munkaviszonyom lesz áprilistól. Közölték velem, hogy tök mindegy, hogy 8-vagy 6 órában dolgozok, akkor is csak fele Gyes jár. Én ezen a fórumon mást olvastam, és én is máshogy értelmeztem a törvényt. Kinek van igaza? Hogy tudom a MÁK-kal szemben érvényesíteni? Hogyhogy hivatalos helyen nincsenek tisztában a törvénnyel? Kérem segítsen! Köszönettel Eszter

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Eszter!

   Az álláspontom nem változott, csak a heti 30 órát meghaladó keresőtevékenységet kell bejelenteni a MÁK felé, kivéve, ha a gyermek tartós beteg, akkor még azt sem, tehát továbbra is az eddig folyósított összeget kell kapnia. Akkor kell írásban reagálnia a MÁK felé, ha ez nem így történik, ill. írásban erről értesítik.

 8. Kedves Erzsébet!

  Jelenleg heti 40 órában dolgozok. Lányom 4 és fél éves, iker fiaim 3 évesek lesznek. Mérlegeltem azt, hogy a gyes feléről történő lemondás hozzávetőleg ugyanakkora jövedelemkiesést okozna, mint a heti 10 órával rövidebb munkavégzés. Így természetesen a heti 30 óra mellett döntöttem.
  De…
  Napi 70 km-t autózok a munkahelyem és az otthonom között. Emiatt a napi 6 órás munkavégzés mellett, ugyanakkora a költségem, mint a napi nyolc órás munka mellett csak persze kevesebb jövedelemért. Emiatt úgy döntöttem, hogy azt kérem, hogy a heti 30 órát 3×8+1×6 órás heti bontásban dolgozhassam le.
  Mire számíthatok ha a munkáltatómmal ebben nem jutok egyezségre?
  Várhatóan a munkáltató a napi 6 órás bontást szeretné.

  Köszönettel:
  Ágnes

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Ágnes!

   A munkarendet a munkáltató határozza meg, mindenképpen közös megegyezés szükséges és írásban, ha beleegyezik a heti munkaidő ilyen formában való ledolgozásához. Ha nem jut egyezségre, akkor az érvényes szerződése szerint kell dolgoznia.

 9. Tisztelt Horváthné Pelyva Erzsébet!
  Férjem is, én is teljes munkaidőben dolgozunk. A kérdésem az lenne, hogy ikergyermekek esetén mindkét gyermek után jár-e a GYES abban az esetben, ha a rokkantnyugdíjas nagyszülő javára mondanánk le róla? A nagyszülő lakóhelyére vonatkozólag vannak kitételek? Ha a nagyszülő igényli a gyes-t a gyermekek betegsége esetén igénybe veheti –e a szülő a gyermekek után járó táppénzt?
  Válaszát előre is köszönöm! Anna

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Anna!

   A szülők keresőtevékenysége nem kizáró ok a nagyszülő gyes igénylésének, valamint a nyugdíj sem. A nagyszülő gyes jogosultsága nem szűnik meg, ha a szülő a gyermek betegsége esetében gyermekápolási táppénzt vesz igénybe, a kettő mehet együtt.

 10. Kedves Erzsébet! Január elejétől gyes utáni szabadságom töltöm. Ikreim vannak és egyikük tartósan beteg gyest igényeltem utánna január elejétöl amit meg is kaptam.De a határozatban amit küldtek 57000.-ft amit kapok.Rákérdeztem és azt mondták addig ennyi jár amig szabadságon vagyok,attol a naptól kezdve kapom a felét hogy rendessen munkába állok lehetséges ez? Mert a munkáltatómnál azt mondták félre értettm valamit. Válaszát előre is köszönöm. Fné Zsuzsanna

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Zsuzsanna!

   A szabadság időszakára fizetett távolléti díj a keresőtevékenység szempontjából azonos elbírálás alá esik a tényleges munkavégzéssel, pontosabban az időmértékkel. Szerződés szerint heti 40 órás munkaidő esetében napi 8 órára fizetik a szabadságot. Januárban kezdődő gyes jogosultság és szabadság letöltésének megkezdése esetében csak egy gyermek után folyósított összegre jogosult. A tartósan beteg gyermek után vélhetőleg utalják a magasabb összegű családi pótlékot, a gyest pedig az ikergyermekek jogán állapították meg. A MÁK felé írásban bejelentette, hogy januárban munkába áll (szabadság letöltését megkezdte)? Ha nem pótolja, mert a jogalap nélkül felvett ellátást visszakövetelik.

 11. Tisztelt Horváthné Pelyva Erzsébet!

  Óriási szemekkel olvasom az írását, mert napok óta ezügyben idegeskedek.
  Januárban adtam be GYES igénylésemet, 3-as ikreimre való tekintettel. Jelenleg 8 órában dolgozom, de távmunkában.
  Február elején kaptam egy adatkérő levelet, amiben meg kell jelölnöm a keresőtevékenységemet.
  Ebből én először azt szűrtem le, hogy nekem fog járni a 3x-os gyes, mert otthon dolgozom. De azért rákérdeztem egy fórumon, ahol elmondták, hogy ha dolgozom (mindegy hány órában, helyileg hol), akkor szimpla gyes-t kapok.
  Most itt azt olvasom (reménykedve), hogy mégis 3x-os GYES jár nekem. Van valami hivatalos állásfoglalás valahol ebben az ügyben?
  Egy neten olvasott cikkel nem mehetek a MÁK-hoz, ha ne adj’ Isten Ők nem így gondolnák..
  Ma egész nap hívtam a MÁK-okat telefonon, de foglalt jelzést és kicsengést tudtam elérni.

  Köszönettel:
  Kiss Zoltán

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Zoltán!

   A keresőtevékenység időkorlátozása az otthoni munkavégzésre nem vonatkozik. A távmunka nem feltétlenül azonos az otthoni munkavégzéssel.
   Saját névre szóló, hivatalos állásfoglalás kérhet a MÁK-tól, vagy az illetékes minisztériumtól.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*