Start Plusz kártyával rendelkező anyák foglalkoztatása

Írta:Erzsébet

Start Plusz kártyával rendelkező anyák foglalkoztatása

Start Plusz kártya kiváltásra jogosultak körébe tartoznak a gyermekvállalás miatt a munkaerőpiactól tartósan távollévő, munkába visszatérő anyák (apák). A kártyát utoljára 2011. december 31-ig lehet kiváltani és ennek alapját a  munkáltatót 2013. december 31-ig illeti meg a járulékkedvezmény.

.

Ki jogosult Start Plusz kártyakiváltására és mennyi az érvényességi ideje?

Egyik feltétel, hogy a kártyát kiváltó személy nem állhat foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban, konkrétan:

 • közszolgálati jogviszonyban,
 • kormánytisztviselői jogviszonyban,
 • közalkalmazotti jogviszonyban,
 • bírósági és igazságügyi, valamint ügyészségi szolgálati viszonyban,
 • hivatásos nevelő szülői jogviszonyban,
 • fegyveres és rendvédelmi szervek hivatásos és szerződéses állományú tagjának szolgálati viszonyában.

A másik feltétel a gyermekvállaláshoz kapcsolódó ellátások folyósításához kötött, mégpedig:

 • Vagy a gyermek első életévét követően a Gyes folyósítása mellett munkába visszatérő anya/apa  igényelheti. A kártya érvényességi ideje a kiváltástól számított 2 év, legfeljebb a  Gyesre való jogosultságig használható. A kártya lejárata után a Gyes folyósítás megszűnésének okán újabb Start Plusz kártya nem váltható ki (a következő pontban említett).
 • Vagy a gyed, gyes, gyet, valamint ápolási díj folyósításának megszűnését követő foglalkoztatás létesítéséhez, a folyósítás megszűnését követő 365 napon belül igényelhető.  A kártya érvényességi ideje szintén 2 év.  Ha Start Plusz kártya érvényességi ideje alatt újabb gyermek születik (született), akkor az anyuka a legfiatalabb gyermekre való tekintettel kiválthat újabb kártyát.

.

Hol igényelhető a Start Plusz kártya?

Az APEH ügyfélszolgálatán (2011-től NAV).

.

Mire kell figyelni a Start Plusz kártya igénylésnél?

Mivel a jogosultság egyik feltétele, hogy az igénylő nem állhat foglakoztatási jogviszonyban, a kártyát az új jogviszony létesítését megelőzően ki kell váltani (átmenetileg helyettesítő igazolást kap az igénylő). Természetesen csak akkor, amikor biztos a munkahely, mert a kiváltástól számítva ketyeg a 2 év érvényességi idő.

A gyed, gyes, gyet, illetőleg az ápolási díj folyósításának megszűnését követően a kártya ha 365 napon belül nem kerül kiváltásra, utána már nincs lehetőség igényelni.

.

Milyen kedvezményre jogosult a foglalkoztató?

Az általános szabályok szerint a foglalkoztató a kifizetett bruttó bér után 27%-os társadalombiztosítási járulékfizetésre kötelezett, a Start Plusz kártyával való foglalkoztatás esetén a következő kedvezmény illeti meg:

 • A foglalkoztatás első évében a munkabér 10%-t köteles fizetni.
 • A második évben pedig a munkabér 20%-át.

A munkaadót a kedvezmény legfeljebb a minimálbér kétszeresének megfelelő munkabér után illeti meg, ez 2011-ben 156.000 Ft. Az ezt meghaladó összeg után az általános szabályok szerint köteles járulékot fizetni. Amennyiben a kártya érvényességi ideje rövidebb, mint két év akkor az érvényességi idő első 12 hónapjára a kedvezőbb járulékfizetést kell alkalmazni.

A kedvezmény igénybevételének feltétele, hogy a foglalkoztatás időtartama a 30 napot meghaladja és a munkaidő legalább a napi 4 órát eléri.

.

A Start Plusz kártyás kedvezmény megszüntetésével vélhetőleg  az anyák részmunkaidős foglalkoztatását kívánják ösztönözni, a részmunkaidős kedvezmény bevezetésével, ahol a foglakoztatási jogviszonyban nem állókat a gyermek otthoni gondozása után visszatérő anyák mellett alkalmaznák.

A részmunkaidős kedvezményes foglalkoztatásról bővebben ide kattintva olvashatsz.

.

Ajánlott bejegyzés:

Önfoglalkoztató anyák

.

Szerző

Erzsébet administrator

5 hozzászólás

BettiKözzétéve: 11:34 de. - máj 10, 2011

Tisztelt Erzsébet!

Jelenleg még GyET-en vagyok kb. három évig. A kártya kiváltásához mindenképpen meg kell szüntetnem a GYET-t? Tehát részmunkaidős állást nem vállalhatok el? Vagy meg kell várnom, míg a GYET lejár?

Előre is köszönöm a válaszát!

Betti

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 11:49 du. - máj 10, 2011

  Kedves Betti!

  A kártyát a folyósítás megszűnése után lehet kiváltani és legkésőbb 2011-ben tud kiváltani. Részmunkaidős foglalkoztatást vállalhat, ehhez kapcsolódó kedvezményt 4 órás foglalkoztatás esetében tud a munkáltató érvényesíteni, ha teljesíti ezen foglalkoztatás feltételeit és ehhez Önnek nem kell kártyát igényelni, mivel más az érvényesítés szabálya.

Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 4:32 du. - ápr 30, 2011

Kedves Gabi!

Ha munkaviszonyban van, akkor nem váltható ki a start plusz kártya, csak akkor ha megszűnik a munkaviszonya és az újabb létesítése előtt váltja ki. Vállalkozóként nem tudja érvényesíteni. 4 órás részmunkaidős foglalkoztatás kedvezményéhez mindenképpen alkalmazni kell másik 4 órás részmunkaidős munkavállalót.

AngieKözzétéve: 11:27 de. - ápr 28, 2011

Kedves Erzsébet!

Akkor jól értem, hogy amennyiben én egy cégnél állományban vagyok (egy Bt,. amit a szüleim visznek), és a gyes lejárta után oda mennék vissza dolgozni, akkor ebben a formában nem érvényesíthető a Start Plusz kártyával járó kedvezmény? Vagy igen?

Érvényesíthető-e a részmunkaidős kedvezmény abban az esetben, ha ők engem a korábbi 8 órás helyett, most 4 órára vesznek vissza és a másik 4 órára nem vesznek fel senkit?

Érvényes-e a Start Plusz kártya akkor, ha magamat foglalkoztatom, azaz vállalkozó leszek?

Köszönettel:
Nagy Gabi

Önfoglalkoztató anyák | AnyabarátKözzétéve: 6:14 du. - jan 27, 2011

[…] Start Plusz kártyával rendelkező anyák foglalkoztatása […]

Hozzászólások lezárva.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.