Önfoglalkoztató anyák

Írta:Erzsébet

Önfoglalkoztató anyák

A 2011. januártól megváltozott szabályozás miatt a kisgyermekes anyukák csak egy része tud dolgozni gyes mellett, immár többnyire részmunkaidőben, az otthonában időkorlátozás nélkül. Sokan keresik a megoldást, hogyan lehet áthidalni ezt az időszakot, hogy a „kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon”, vagy éppen megalapozni a visszatérés bizonytalanságát, mivel azt rövid időn belül többször követi elbocsátás.

A munka világától önként, vagy kényszerből távol maradók közül a megoldást sokan  távmunkában, otthoni munkában látják. No, de hol lehet ilyet találni? Mindenki tudja a választ – leginkább sehol, legalábbis olyat keveset, ami valós is és pénzt is hoz a konyhára. Marad az önfoglalkoztatás, amikor a munkát végző személy a munkát maga szervezi, és legális formába öntve idesorolható az egyéni vállalkozó, a társas vállalkozó (bt. kft., egyéni cég), az adószámmal rendelkező magánszemély.

Mindennek az alapja egy piacképes ötlet kiválasztása, ami vagy egy hobbi tevékenységre, vagy korábbi szakmai tapasztalatokra épül. Mielőtt valaki a tevékenység folytatásának formáját kiválasztja célszerű piackutatást végezni, ismertté tenni az ötlethez kapcsolódó tevékenységet, amelyhez az Internet óriási lehetőséget biztosít. Lehet honlapot készíteni, ezen belül blogolni, folyamatosan fenntartani a potenciális vevők érdeklődését. Ehhez nem feltétlenül kell fizetős, vagy drágább kategóriájú tárhelyet bérelni, vagy domain nevet igényelni, ugyanakkor az ingyenes szolgáltatásoknak is meg van a hátránya, mivel korlátozott a saját igényeknek megfelelő alakítás.

Ha az ötletből már bevétel is lehet, mire érdemes figyelni a vállalkozási forma kiválasztásánál? Először is azt kell felmérni, hogy a tevékenység végzése rendszeres, amihez vállalkozást kell indítani, vagy alakalomszerű, ehhez az adószám kiváltása is elegendő lehet.

Vállalkozásnál mérlegelni kell a felelősség vállalás kérdését, ami lehet korlátlan, idetartozik az egyéni vállalkozó, a korlátlan felelősséggel működő egyéni cég és a betéti társaság, ahol a beltagra vonatkozik. Lehet korlátolt felelősség, ahol a tag (tulajdonos) vagyoni felelőssége nem terjed ki a teljes saját vagyonára, ilyen forma az egyéni cég korlátolt felelősségű tagja és a korlátolt felelősségű társaság tagja.

Fel kell mérni, milyen anyagi teherrel jár a vállalkozás alapítása, illetőleg a működtetése. (Az alapítás terheiről korábbi bejegyzésekben már szó volt, lsd. alul az ajánlott bejegyzéseknél.)

A működtetésnél egyik rendszeres kötelezettség a járulékfizetés, ami bt.-nél, kft.-nél, mint alapító tagnál nem lép be kötelezően, csak akkor, ha a munkavégzést, személyes közreműködést az alapító okirat, illetőleg társasági szerződés előírja. Egyéni vállalkozónál és egyéni cégnél ilyen nincs, ott kezdetektől megvalósul a személyes közreműködés. Gyes, vagy gyet mellett végzett tevékenységnél, vagy annak megszűnését követően, amennyiben nincs más jogviszony –leginkább heti 36 órát meghaladó munkaviszony-, amelyben a járulékokat megfizetik, az általános szabályok szerint, kötelező járulékfizetés van.

A működéshez kapcsolódó egyéb anyagi terhek általánosságban nem határozhatók meg, függnek a folytatott tevékenységtől, annak eszközigényétől, méretétől. Ezeket egyedileg, vállalkozásonként kell megvizsgálni.

.

Ajánlott bejegyzések:

Egyéni vállalkozás, egyéni cég alapítás költségei

Bt., Kft. alapítás  költségei

Start Plusz kártyával rendelkező anyák foglalkoztatása

.

Szerző

Erzsébet administrator

22 hozzászólás

Sziráki-Varga ÁgnesKözzétéve: 12:06 du. - máj 26, 2011

Sziasztok!

Segítséget és tanácsot szeretnék kérni. Én GYES-en vagyok és e mellett heti 25 órában dolgozom alkalmazottként (nem otthon). A GYED alatt elvégeztem egy tanfolyamot, amivel szeretnék kezdeni valamit. De ahhoz, hogy el tudjak indulni számlaképesnek kell(ene) lennem. Mit tanácsoltok. BT, Kft esetleg egyéni vállalkozás? Melyikkel járnék jobban? Ha lehet csak akkor fizetnék adót, ha van bevételem.
Bocsánat, ha rosszul fogalmazok…teljesen kezdő vagyok.

Segítségeteket előre is köszönöm.

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 6:58 de. - máj 28, 2011

  Kedves Ágnes!

  Bármelyik vállalkozási formát választja a társadalombiztosítási járulékokat minden hónapban köteles megfizetni az egyéni vállalkozói, vagy társas vállalkozói jogviszonyban, mivel főfoglalkozásúnak számít.
  Az áfa fizetési kötelezettség a folytatni kívánt tevékenységtől, bevételtől is függ. A vállalkozást terhelő egyéb adókat pedig nem tudja kikerülni (szakképzési hozzájárulás, iparűzési adó, stb.), amik értelem szerűen függnek a vállalkozási formától, helyi rendeletektől, bevételtől, nyereségtől. Azt javaslom mindenképpen személyes tanácsadást kérjen a választott könyvelőjétől. Információt gyűjthet a magazinokból és erről a weboldalról is.
  Esetleg megoldás lehet az „adószámos magánszemély”, ha alkalmanként folytatja a tevékenységet.

Béres AnasztáziaKözzétéve: 9:26 du. - máj 11, 2011

Kedves Erzsébet!

Köszönöm a válaszodat!
Ne haragudj, de van még egy égető kérdésem: mi történik, ha visszamegyek dolgozni a GYED lejárta után (lemondom a GYES-t), majd néhány hónap múlva kiderül, hogy nem fog ez így menni mégsem. Mondjuk, képtelen vagyok megoldani, hogy mindig valaki elhozza a gyereket a bölcsiből, mert állandóan túlórára „köteleznek” (minden előzetes tagadó ígérgetésük ellenére). Vagy mondjuk folyton beteg lesz a gyerek és a táppénz olyan siralmas, hogy jobban járnék a GYES-sel és a bölcsődenélküliséggel? Ilyen esetben megszakíthatom a munkaviszonyomat és visszamehetek GYES-re (mondjuk pl. a hátralévő 9 hónapra)?
Válaszodat előre is megköszönve:
Anaszti

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 8:57 de. - máj 13, 2011

  Kedves Anaszti!

  Jogodban áll újból fizetés nélküli szabadságot kérvényezni és a munkáltatónak kötelessége biztosítani.

Béres AnasztáziaKözzétéve: 3:00 du. - máj 3, 2011

Kedves Erzsébet!

Először is nagyon köszönöm, hogy csinálod ezt az oldalt! Nagyon-nagyon sokat segítesz nekem (és gondolom, minden anyának, aki a munka világában tévelyeg)!
Azt szeretném megkérdezni (erre vonatkozóan még nem olvastam itt semmit-, bár, elképzelhető, hogy csak vak vagyok), hogy az adószámos magánszemély az (ami én szeretnék lenni), dolgozhat-e így magánszemélyként, adószámmal a GYED alatt? És a GYES alatt? Mert én lassan GYES-en leszek. Munkahelyem ugyan van/volt, de ott biztosan, hogy csak 8 órában tudnak visszavenni. Én meg egyedül nevelem a gyerekem és 2 órára lakom a munkahelyemtől. Így nem marad más, mint jóval kevesebbért, de otthonról dolgozni. A munka szerkesztés lenne egy kiadónak. Szerinted, ezt a tevékenységet lehet ezzel a magánszemélyes adószámmal?
Kérem szíves segítségedet ebben a kérdésben, Erzsébet, mert már nagyon nyomaszt ez az egész. Hogy mi lesz.
Válaszodat előre is megköszönve;
Üdvözlettel: Béres Ansztázia

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 2:21 du. - máj 5, 2011

  Kedves Anasztázia!

  Az adóhatóságtól kérd az adószámot, nem látom akadályát, hogy a kért tevékenységre nem kapd meg. Inkább azt kell mérlegelni, hogy rendszeres-e a munka és milyen bevétel várható, mert rendszeres, üzletszerűen és haszonszerzés céljából végzett tevékenységhez már legalább egyéni vállalkozónak kell lenned. Gyed mellet semmilyen jogviszonyban nem végezhetsz munkát, gyes mellet már dolgozhatsz.

Korosi KatalinKözzétéve: 1:53 du. - márc 7, 2011

Kedves Erzsébet!

Gyed-en vagyok 2012. februárig, gyed mellett tervezek egyszemélyes kft.-t indítani néhány héten belül.
Kérdésem: működik ez a kettő így együtt? Ha nincs kivét a vállalkozásban (egyszemélyes kft.), akkor a gyed megmarad, ugye?

Megtenné, hogy tájékoztat ebben a kérdésben?

Válaszát előre is köszönöm,
minden jót kívánok!

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 3:07 du. - márc 8, 2011

  Kedves Katalin!

  Ha csak tagi jogviszonya van, illetőleg a személyes közreműködés nem valósul meg a cég tevékenységében, akkor nem látom akadályát. Az alapítást megelőzően mindenképpen konzultáljon a könyvelőjével is a társadalombiztosítási jogállása miatt (is), utána a bejegyzést intéző ügyvéddel is.

Hozzászólások lezárva.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.