Apák munkaidő-kedvezménye

Írta:Horváthné Pelyva Erzsébet

Apák munkaidő-kedvezménye

A legkisebb családtag érkezése bizonyos foglalkoztatási jogviszonyban lehetőséget biztosít az apa számára, hogy távolléti díjjal fizetett munkaidő-kedvezményt vegyen igénybe és többet lehessen a családdal. Az igénybe vehető napok száma 5 munkanap és a gyermek születését követő második hónap végéig és az apa kérésének megfelelő időpontban köteles a munkáltató biztosítani. Apa alatt a szülői felügyeletet gyakorló vér szerinti és örökbefogadó apát kell érteni.

Az apa akkor is jogosult a munkaidő-kedvezményre, ha a gyermeke sajnálatos módon halva születik, vagy meghal. Ha a családban ikergyermekek születnek, akkor is összesen 5 munkanap illeti meg az apát.

Az igénylésnél a munkáltatónak be kell mutatni a gyermek születési anyakönyvi kivonatának, illetőleg halva született gyermek esetében a halottvizsgálati bizonyítvány eredeti példányát és írásban nyilatkozik arról, hogy a hogy szülői felügyeletet gyakorló vér szerinti vagy örökbefogadó apa, ezt a jogát nem szünetelteti, nem szüntette meg.

Előfordulhat, hogy az apa a munkaidő-kedvezményre jogosító időszak alatt munkahelyet vált és az új munkáltatónál is kérheti a munkaidő-kedvezményt. Érvényesítéséhez az előző munkáltatótól egy igazolás szükséges arról, hogy a munkaidő-kedvezményt részben vagy egészben nem vette igénybe. Erről az előző munkáltató a munkavállaló kérésére 3 munkanapon belül köteles igazolást kiadni.

A munkaidő-kedvezmény munkajogviszonyban, közalkalmazotti jogviszonyban, köztisztviselői jogviszonyban, ügyészségi szolgálati jogviszonyban, igazságügyi alkalmazotti szolgálati viszonyban, fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati jogviszonyban, Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonai viszonyban érvényesíthető.

A kifizetett bér és járulékai nem ró többlet terhet a munkáltatóra, az összeget a Magyar Államkincstáron keresztül a állami költségvetés terhére  megigényelheti.

.

Szerző

Horváthné Pelyva Erzsébet administrator

2 hozzászólás

Balogh KrisztiánKözzétéve: 1:17 du. - ápr 26, 2011

Jó napot kedves Erzsébet egy kérdésem lenne hogy van két mostohagyerekem meg van 2 sajátom de együtt lakunk idevannak bejelentkezve a feleségem egyben kapja a családi pótlékot meg a gyest és most én éppen dolgozom de a munkahelyemen azt mondták hogy a a 2-ét mostohát nem lehet beírni a kedvezményre mert nem az enyém na de én nevelem őket most akkor mi a teendő kérem írjon már vissza köszönöm

Szóljon hozzá!

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.