Adóelőleg-nyilatkozat minta nyomtatványok 2011

Az adóelőleg- nyilatkozatok bármilyen írásos formában megtehetők a munkáltató, kifizető felé, tartalmukban, formájukban módosíthatók. Az adójóváírás és a személyi kedvezmény akár egy nyilatkozatba is foglalható.

Az adójóváírás érvényesítéséről, a személyi kedvezmény érvényesítéséről, a családi kedvezmény érvényesítéséről (OEP és Munkaügyi Központok felé is lehet nyilatkozni!), valamint az adóelőleg meghatározása során figyelembe vehető költségekről adóhatóság által készített minta nyomtatványokat innen is letöltethetők:

.

2012. évi nyilatkozatok letöltéséhez kattintson ide!

.

Letöltés pdf kiterjesztésben:

Adóelőleg-nyilatkozat az adójóváírás érvényesítéséről 2011. évben

Adóelőleg-nyilatkozat a személyi kedvezmény érvényesítéséről 2011. évben

Adóelőleg-nyilatkozat a családi kedvezmény érvényesítéséről a munkáltatónál 2011. évben

Adóelőleg-nyilatkozat az adóelőleg meghatározása során figyelembe vehető költségekről 2011. évben

OEP felé családi kedvezmény nyilatkozat 2011. évben

.

Letöltés doc kiterjesztésben:

Adóelőleg-nyilatkozat az adójóváírás érvényesítéséről 2011. évben

Adóelőleg-nyilatkozat a személyi kedvezmény érvényesítéséről 2011. évben

Adóelőleg-nyilatkozat a családi kedvezmény érvényesítéséről a munkáltatónál 2011. évben

Adóelőleg-nyilatkozat az adóelőleg meghatározása során figyelembe vehető költségekről 2011. évben

.

23 válasz a(z) Adóelőleg-nyilatkozat minta nyomtatványok 2011 bejegyzéshez

 1. Kedves Erzsébet!

  GYED-en lévő anyuka vagyok. Sajnos elmulasztottam 2011. január 31-ig nyilatkozni arról, hogy igényelni szeretnék adójóváírást. Tehetek még az ügyben valamit, vagy majd csak a jövő évi adóbevallásban tudom érvényesíteni a kedvezményt? (Egyébként engem kinek lett volna törvényileg előírt kötelessége tájékoztatni a nyilatkozattételi lehetőségről, az OEP-nek, vagy a munkahelyemnek? A munkahelyem nem TB-kifizetőhely. Vagy nem is kötelessége senkinek?)

  Tisztelettel:
  Horváth Ágnes

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Ágnes!

   Töltse ki a nyilatkozatot, küldje be az OEP-nek és a beérkezést követő kifizetéseknél figyelembe veszik. Az azt megelőző adójóváírást pedig az éves bevallásban tudja érvényesíteni. Az adóelőleg levonásra kötelezett kifizetőt terheli tájékoztatási kötelezettség.

 2. Üdvözlöm
  Szlovákiában élők ,de Magyarországon dolgozók nevében kérdeznék.
  Családi pótlékot vagy családi pótlék különbözetet szedők kérhetik a családi adókedvezményt? Szlovákiában is van gyerekek után járó adókedvezmény amit az éves adóbevalláskor érvényesitenek visszamenőlegesen.
  Válaszát előre is köszönöm.

 3. Üdvözlöm!
  Én gyesen vagyok két gyerekkel,62400ft-ot kapok.Az élettársamnak sajnos jelenleg nincs munkája és 28500ft rendelkezésreállási támogatást kap.
  Milyen módon tudjuk igényelni a kedvezményt és esetünkben mennyivel lesz több a bevételünk?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Szép napot!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Tündi!

   Sem a gyes, sem a családi pótlék, sem a rendelkezésre állási támogatás nem személyi jövedelemadó köteles jövedelem, így Önök sem adójóváírást, sem családi kedvezményt nem tudnak érvényesíteni.

 4. Üdvözlöm!
  Gyeden vagyok a kisfiammal, bruttó bérem 83,600 ft,férjnél vagyok.a csal. kedv.nyomtatványra milyen összeget kell írnom, és mikori dátummal?Köszönöm

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Tímea!

   A férje nyilatkozott a munkáltatója felé, hogy kéri a családi kedvezményt? Ha igen milyen összegről nyilatkozott? Hány gyermek van? Milyen korúak?
   Kérheti február hónaptól, összeget információ hiányában nem tudom megmondani.

 5. Visszamenőleg is lehet élni az adókedvezménnyel? Én csak most fogom beadni a kérelmet, hogy töltsem ki, mikortól kérem?

  Köszönöm szépen!

 6. Kedves Tünde!

  Én két gyermekemmel egyedülálló szülő vagyok, és jelenleg gyesen, így nem tudom igénybe venni a családi adókedvezményt. A gyermekeimnek ugyanaz az apukája, de sem élettársi sem házsasági viszonyban nem vagyunk. Ő is igénybe tudja venni a kedvezményt?
  Köszönöm szépen a válaszát!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Patrícia!

   Ön egyedül állóként veszi igénybe a családi pótlékot és a gyermekeket nem nevelik közös háztartásban, az apuka a családi kedvezményt nem veheti igénybe.

 7. Üdvözletem Erzsébet!
  Azt szeretném tudni, hogy a családi kedvezmény hogyan vehető igénybe?
  A férjem fizetése bruttó 94 000.- és pedig a 2 gyermekünkkel gyeden vagyok, ami bruttó 85-87 000.- forint (30-31 napos hónap miatt). Havonta ebből a fizetésből mennyi adókedvezményt vehetnénk igénybe? Külön-külön is igényelhető? Tehát én az egyik, a férjem a másik gyermek után? Vagy esetleg kérné valamelyikünk és a másikunk év végén a fennmaradó részt (befizetett adó erejéig) visszaigényelheti? És akkor is osztható a két gyerekre? Illetve nekünk van lakáshitelünk, ami után 5 évig max.120 000 forintot igényelhetünk vissza, azt is vissza lehet igényelni a családi kedvezménnyel együtt? Az adójóváírást már mindketten kértük.
  Remélem nagyjából érthetően kérdeztem. :)Igazából arra lennék kíváncsi hogy havonta mennyivel lenne több a családi kasszában vagy érdemesebb lenne “bent hagyni” és mindkettőnknek év végén visszaigényelni?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelettel: Évi

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Évi!

   A kedvezményeket csak a jövedelmüket terhelő szja összegig tudják érvényesíteni, az efölötti kedvezmény már elveszik. Amennyiben több kedvezményre is jogosultak az éves bevallást adóhatósági közreműködés nélkül nyújtják be a kedvezmények az Önök által megjelölt sorrendben érvényesíthetik. Amit nem tudnak év közben igénybe venni azt év végén még visszaigényelhetnek, nyilván a fennálló jogosultság szerint (megosztható, vagy nem megosztható kedvezmény). Kérhetik úgy a családi kedvezményt, hogy mindketten 1-1 gyermeket jelölnek meg, aki után érvényesíteni kívánják a kedvezményt. Az adóalapjuk, így sem engedi meg a maximális érvényesítést.

 8. Kedves Erzsébet!

  Most kaptam meg a munkáltatómtól a családi adókedvezmény igénybe vételéhez a nyomtatványt, én idén január 21-től munkaviszony melletti egyéni vállalkozó lettem, a feleségem még idén március 27-ig gyeden van, utána gyesen lesz, amiből ha jól tudom adót nem vonnak. A kérdésem az lenne, hogy hogyan járunk jobban, ha én veszem igénybe a 2 gyerekünk után a családi adókedvezményt( egyéni vállalkozóként majd az adóalapomat csökkenthetem-e jövőre vele a bevalláskor), vagy osszuk meg egymás között.

  Nagyon sürgős lenne, mert holnap választ kell adnom. Nagyon köszönöm a segítségét!

  Üdvözlettel:

  Tamás

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Tamás!

   Amennyiben a jövedelme megengedi, akkor érvényesítse Ön a kedvezményt. Az éves bevallásban, a vállalkozói kivét is beletartozik azon jövedelmek közé, amely esetében a kedvezmény max. összegéig csökkenthető a még fennmaradó adóalap.

 9. Üdvözlöm Kedves Erzsébet!
  Első házasságomból van egy 14 éves lányom,édesapjától elváltam.Jelenlegi élettársi kapcsolatomból van egy 4 éves kislányunk is akivel jelenleg is gyesen vagyok mert tartós beteg.Mindkét gyermeket mi neveljük közösen eltartottként.A problémánk az,hogy a párom munkáltatója szerint a nagyobb lányunkra nem veheti igénybe az adókedvezményt,mert az Ő olvasatuk és értelmezésük szerint csak a közös gyermekre igényelheti.Megnéztem pár jogszabályt ezzel kapcsolatban,számomra sem egyértelmű.Akkor,hogy is van ez valójában?Válaszát előre is köszönöm.
  Üdvözlettel :Tündi

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Tünde!

   A családi pótlék jogosultságból kell kiindulni, mely szerint Ön 2 kedvezményezett eltartott után érvényesíthet családi kedvezményt, míg az élettársa csak az 1 közös gyermek után. Házastársként vehetne figyelembe (akkor már férj) 2 kedvezményezett eltartottat.

 10. Jó napot kívánok! Azt szeretném kérdezni fiam 23 éves velünk él egy háztartásban már nem tanul, de még nem dolgozik és én sem dolgozom. Mint kedvezményezettet fel tüntethetem a fiam? Én kedvezményezettnek számítok? Azaz az eltartottakhoz be kell írjam a fiam és az én nevem? Előre is köszönöm a rám szánt idejét.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Erika!

   Csak az számít kedvezményezettnek, aki után családi pótlékot folyósítanak.
   A családi kedvezmény igénylésénél sem Ön, sem a fia nem számít sem eltartottnak, sem kedvezményezett eltartottnak.

 11. A családi kedvezmény érvényesítéséről szóló tájékoztatójában szerepel ez a mondat:
  “Kedvezményezett eltartott:
  a) akire tekintettel belföldön családi pótlékot, vagy bármely EGT-állam hasonló jogszabálya alapján családi pótlékot, más hasonló ellátást folyósítanak;”
  Szlovákiában élünk, én Magyarországon dolgozok. Családi pótlékot a férjem szedi Szlovákiában, ahol a családi pótlék az eltartott gyermek 25 éves koráig jár.
  Van egy 15 éves és egy idősebb gyermekem aki 2010-ben betöltötte a 18-at. Idén fejezi be a gimnáziumot de szeretne fősuliba menni.
  Szeretném megkérdezni, hogy jár-e nekem a családi kedvezmény a 2011-es évre.
  Ha igen, meddig és hány gyerekre.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Judit!

   Az a gyermek a kedvezményezett, akire tekintettel belföldön, vagyis Magyarországon folyósítanak családi pótlékot.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*