Kedvezményes részmunkaidős foglalkoztatás

Írta:Erzsébet

Kedvezményes részmunkaidős foglalkoztatás

Részmunkaidős foglalkoztatás elősegítése érdekében bővül a járulékkedvezmény igénybevételének lehetősége. A kedvezmény a kisgyermekes anyák (apák)  munkaerőpiacra való visszatérését hivatott segíteni és 2010.12.31-t követően gyermekgondozási szabadságról visszatérő munkavállalók esetében alkalmazható.

.

A járulékkedvezmény a terhességi-gyermekágyi segélyben (Tgyás) és gyermekgondozási díjban (Gyed), vagy gyermekgondozási segélyben (Gyes) részesült, 3 év alatti gyermek otthoni gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadságról visszatérő munkavalló és a távolléte alatt a munkavállaló munkakörének ellátására létesített munkaviszonyban foglalkoztatott munkavállaló jövedelme után érvényesíthető (job sharing). A kedvezmény a gyermekgondozási szabadságról visszatérő munkavállaló közvetlen visszatérését követően vehető igénybe. Abban az esetben is alkalmazható, ha a visszatérő munkavállaló munkakörével azonos, vagy hasonló munkakör ellátására újonnan alkalmazzák a másik munkavállalót. Mindkét munkavállalót 20-20 órás részmunkaidőben lehet foglalkoztatni.

.

További feltétel, hogy a munkaadó a létszámát a részmunkaidős foglalkoztatás kezdetét megelőző hónap átlagos statisztikai állományi létszámához képest növeli és azt a részmunkaidős foglalkoztatás időtartama alatt nem csökkenti. Nem minősül állományi létszám csökkentésének, ha a létszám olyan munkavállalóval csökken, aki a statisztikai előírások szerint nem tartozik az átlagos állományi létszámba, vagy aki a munkaviszonyát rendes, vagy rendkívüli felmondással szüntette meg.

.

A munkaadót terhelő járulékok a következőképpen alakulnak:

Társadalombiztosítási járulék

20

%
ebből:

nyugdíjbiztosítási járulék

18

%
egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék 2 %

ebből:

természetbeni egészségbiztosítási járulék

1

%
pénzbeli egészségbiztosítási járulék

0,3

%
munkaerő-piaci járulék

0,7

%

.

A járulékkedvezmény a feltételek fennállása alatt a gyermekgondozási szabadságról visszatérő munkavállaló munkába állását követő 1 évig, legfeljebb 3 évig jár.

A járulékkedvezmény kedvezményezett munkavállalónként legfeljebb a kötelező legkisebb munkabér kétszeresének megfelelő járulékalap után érvényesíthető és egyéb, törvény alapján járó foglalkoztatási célú járulékkedvezmény egyidejűleg nem vehető igénybe.

Kedvezmény:

2011. évi kötelező legkisebb munkabér (OÉT megállapodás): 78.000 Ft/hó,

kedvezményes járulékalap visszatérő 20 órás részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállaló esetében:  max. 156.000 Ft/hó,

kedvezményes járulékalap másik 20 órás részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállaló esetében: max. 156.000 Ft/hó,

érvényesíthető kedvezmény összesen (2 főre): max. 21.480 Ft/hó.

.

A job sharing (munkaidő megosztás, állásmegosztás), amikor egy teljes munkaidős állást (munkakört) két munkavállaló tölt be részmunkaidőben, Magyarországon még szűk körben alkalmazzák és viszonylag kevesen ismerik a módszert. Ahhoz, hogy hatékonyan működjön a két munkavállalónak hasonló képességekkel kell rendelkeznie, kitűnő együttműködést, kommunikációt és információáramlást kíván. A munkáltatónak a  Széchenyi tervben előirányzott bevezetendő kedvezmény előnyei mellett számolni kell például a többlet adminisztrációs terhekkel, illetőleg többlet eszközigénnyel (vállalkozástól, munkakörtől függően – munkaruha, munkaasztal, számítógép, stb.), a foglalkoztatás-egészségügy, munkába járás és kiszervezett bérszámfejtés esetén többlet költségekkel. Ugyanakkor kétszeresére nő a szabadságolás napjainak száma, valamint a betegszabadság, táppénz miatt kieső napok is megnövekedhetnek, mialatt „fél” munkaerővel kell ellátni a feladatokat.

.

Szerző

Erzsébet administrator

10 hozzászólás

Start Plusz kártyával rendelkező anyák foglalkoztatása | AnyabarátKözzétéve: 9:54 de. - jan 25, 2011

[…] A részmunkaidős kedvezményes foglalkoztatásról bővebben ide kattintva olvashatsz. […]

Molnár ÉvaKözzétéve: 1:14 du. - dec 8, 2010

Kedves Erzsébet!

Köszönöm szépen válaszát,viszont szeretném kérdezni,hogy akkor végülis a munkarenddel kapcsolatban mitévő is legyek?Ha véletlenül jan-tól mégis csak heti 30 órát lehet dolgozni,akkor hogy intézzem el?

Elnézést,de nem értettem pontosan:)

  AnyaBarátKözzétéve: 12:44 du. - dec 11, 2010

  Kedves Éva!

  Két lehetősége van vagy lemond a Gyesről és 8 órában dolgozik, vagy a Gyes folyósításának idejére kéri a részmunkaidős munkavégzést a munkáltatójánál.

OrsiKözzétéve: 11:51 de. - dec 7, 2010

A fentiek a főállású anyaságból a munka világába való visszatéréskor is érvényesek? Legalább olyan nehéz az ő helyzetük, mint a fent említett csoportoké…

  AnyaBarátKözzétéve: 8:20 de. - dec 8, 2010

  Kedves Orsi!

  Sajnos nem. Csak a 3 év alatti gyermeket nevelő és munkába visszatérő munkavállalónál vehető igénybe az összes feltétel teljesülése esetében.

Molnár ÉvaKözzétéve: 11:14 de. - dec 7, 2010

Kedves Erzsébet!

Még ezt a Kedvezményes részmunkaidős foglalkoztatást is megszeretném érdeklődni,hogy ez mit is foglal magába,mert a leírtakat nem igazán tudtam értelmezni!

Elnézést!

  AnyaBarátKözzétéve: 8:52 de. - dec 8, 2010

  Kedves Éva!

  A munkáltató a munkavállalónak kifizetett bruttó bér után még 27% mértékű társadalombiztosítási járulékot fizet. Tehát ha a munkavállaló bruttó bére 100.000 Ft/hó, a munkáltató még 27.000 Ft tb-járulékot fizet a költségvetés felé. Ezt a járulék mértéket csökkentették 20%-ra annál a munkavállalónál, aki a 3 év alatti gyermek otthoni gondozására igénybe vett fizetés nélküli szabadságról visszatér heti 20 órás részmunkaidőbe. További feltétel, hogy egy másik munkavállalót is alkalmaznak heti 20 órában ugyanabban a munkakörben, vagy hasonlóban és a kedvezmény szintén érvényesíthető. A másik munkavállaló vagy a visszatérő anya (apa) munkáját látta el a távolléte alatt, vagy a visszatéréskor alkalmazzák. A 2011.01.01-től visszatérőknél lehet érvényesíteni, aki már dolgozik azoknál nem.

Molnár ÉvaKözzétéve: 11:13 de. - dec 7, 2010

Kedves Erzsébet!

A segítségét szeretném kérni!2010.09.20-val jöttem vissza dolgozni 8 órába a gyed lejárta után és most gyest is kapok.Hallottam,hogy jan-tól gyes mellett csak 4 órát lehet majd dolgozni!A kérdésem:most 8 órában dolgozom,mellette kapom a gyest.Ha vissza adom a gyest és maradok 8 órában,akkor nem leszek védettség alatt és ezzel élni fog a cég,mert kirúgnak(utána intézzem el,hogy újra a gyest kapjam)Ha gyesen maradok nem maradhatok a cégnél,mert 4 órában nem alkalmaznak még papírforma szerint sem.Szóval ez az egész egy rossz helyzet,mert a cég így is úgy is elbocsát és akkor már csak a gyest fogom kapni meg a családit!Mit tegyek?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdv:Molnár Éva

  AnyaBarátKözzétéve: 8:23 de. - dec 8, 2010

  Kedves Éva!

  A védettség a gyermek 3. életévéig megmarad, nem kötött Gyes folyósításhoz. A Gyes folyósítása melletti megengedett munkavégzés várhatóan heti 30 óra lesz. A módosítás még nincs elfogadva.

   DeciKözzétéve: 3:29 de. - dec 16, 2010

   Én is hasonló cipőben járok,2010.10.22-től mentem vissza dolgozni ugyanis ekkor járt le a Gyedem!Ráadásul most állásidőn vagyok+kapom a GYES-t is!De én ahogy olvastam a tervezetet abban említés sincs arról, hogy akik már jelenleg Gyes+fizetésen vannak,(márpedig Te már ezen vagy szept. óta) azokra az Új módosítás nem is fog már majd Januártól vonatkozni, hanem csak azokra akik Január 1- után mennek egyáltalán Gyesre pl: Gyed után és így mennének vissza dolgozni!Tehát szerintem nekünk ettől nem kell tartanunk, mert ennek a jogszabálynak nem lesz visszamenőleges hatálya!És ez a Lényeg!!!Ha pedig ezt Dec.23-án elfogadják akkor te továbbra is a gyerek 3 éves koráig megkapod a GYES-t is és a fizetésed is Ne aggódj! Szerintem mi már „kifutunk” így!

Hozzászólások lezárva.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.