Gyes, Gyet melletti munkavégzés feltételei 2011 -től

Az elfogadott törvénymódosítás szerint 2011. január 1-től változik a gyermekgondozási segély (Gyes) és gyermeknevelési támogatás (Gyet) melletti munkavégzés feltétele, bevezetik az örökbefogadói Gyest és a gyermekek számától függően változik az ikergyermekek után járó ellátás százalékos mértéke.

.

I. Gyes folyósítása melletti munkavégzés feltételei 2011. január 1-től

Gyes esetében  feltételek attól függően alakulnak, hogy milyen jogcímen jogosult az igénylő az ellátásra:

 1. A gyermek 1 éves koráig keresőtevékenység továbbra sem folytatható.
 2. “Normál” Gyes folyósítása mellett a gyermek 1 éves kora után heti 30 órában -napi 6 órás munkaidőben- lehet keresőtevékenységet folytatni, vagy időkorlátozás nélkül, ha az igénylő otthonában történik a munkavégzés.
 3. Tartósan beteg, súlyosan fogyatékos gyermek esetében nincs változás, a gyermek 1 éves kora után továbbra is időkorlátozás nélkül folytatható keresőtevékenység.
 4. Ikergyermekek esetében a gyermekek 1 éves kora után időkorlátozás nélkül folytatható keresőtevékenység, azzal a megkötéssel, hogy az ellátásban részesülő személy csak egy gyermek után jogosult Gyesre.
 5. A kiskorú szülő gyermekének Gyesben részesülő gyámja időkorlátozás nélkül folytathat keresőtevékenységet.
 6. A nagyszülő akkor igényelheti a Gyest, ha a szülő is megfelel a feltételeknek, szerencsére a törvényalkotók meghagytak egy kiskaput és a szülő keresőtevékenységének korlátozása nem kizáró ok.  Gyes folyósításban részesülő nagyszülő a gyermek(ek) 3 éves koráig keresőtevékenységet egyáltalán nem folytathat, a gyermek(ek) 3 éves kora után heti 30 órát (napi 6 órát) meg nem haladó időtartamban, vagy otthonában időkorlátozás nélkül végezhet munkát. A gyermeket 3 éves koráig napközbeni ellátást nyújtó intézményben (bölcsőde) nem helyezheti el, 3 éves kora után el lehet helyezni. Utóbbinál jelenleg napi 5 órára korlátozik az elhelyezés, ez  január 1-től napi 7 órára módosul.

Aki 2010. december 31-én keresőtevékenységet folytat, az 2011. március 31-ig változatlan feltételekkel dolgozhat és a változás 2011. április 1-től érinti. A napközbeni intézményben való elhelyezés esetleges változásáról jelen pillanatban még nincs információm!  Napközbeni ellátás feltételei a szülő vonatkozásában nem változtak, továbbra is időkorlátozás nélkül lehet a gyermek bölcsiben.

A MÁK nyilvántartja a folyósításban részesülő adatai között a munkahely és a heti munkaidő adatokat is, így hogy pontosan kinek, mikor, milyen formában kell azt bejelentenie -részletes végrehajtás- még nem ismert. A munkahelyre vonatkozó információkat az igényléskor kell megadni az arra rendszeresített nyomtatványon. Az igénylést követően gyes jogosultságot befolyásoló változást annak bekövetkezésétől számított 15 napon belül köteles a folyósításban részesülő írásban bejelenteni a MÁK-nak.

Jelenleg hatályos szabályozás szerint a 2010. április 30 – 2010. december 31-e között született gyermekek esetében a gyermek 2. életévéig jár a Gyes, a törvénymódosításnak köszönhetően ezen időszakban született gyermekek után is a régi és hatályba lépő új feltételeknek megfelelően a gyermek 3. életévéig igényelhető az ellátás.

.

II. Örökbefogadói Gyes

Januártól új jogcímen igénylehető a Gyes, amit az örökbefogadó szülő igényelhet, kivétel a  házastársi és rokoni örökbefogadás.  A Gyest a gyermek örökbefogadás előtti kihelyezésétől számított folyósítják maximum 6 hónapos időtartamra, ha a gyermek a 3. életévét betöltötte, vagy az ikergyermekeknél a tankötelessé válás évének vége után, azonban a gyermek a 10. életévét nem töltötte be. Ha a gyermek az örökbefogadás előtti gondozásba történő kihelyezést követő 6 hónapon belül tölti be a jogosultság alsó életkorát, akkor ezen életkor betöltését követő 6 hónappal meghosszabbodik a jogosultság.

Az ellátásra jogosult személy keresőtevékenységet heti 30 órát meg nem haladó időtartamban folytathat.

.

III. Gyes összege

A Gyes összege 1 gyermek után 2011-ben is változatlan, bruttó 28.500 Ft/hó.

Módosítják ikergyermekek után járó ellátást (10% nyugdíjbiztosítási járulékot vonnak):

2 ikergyermek után bruttó 57.000 Ft/hó,

3 ikergyermek után bruttó 85.500 Ft/hó,

4 ikergyermek után bruttó 114.000 Ft/hó,

5 ikergyermek után bruttó 142.500 Ft/hó,

6 ikergyermek után bruttó 171.000 Ft/hó.

.

IV. Gyet folyósítása melletti munkavégzés feltételei 2011. január 1-től

A gyermeknevelési támogatásban részesülő személy keresőtevékenységet heti 30 órát (napi 6 órát) meg  nem haladó időtartamban folytathat, illetőleg ha otthonában történik a munkavégzés, akkor időkorlátozás nélkül.

A Gyet összege nem változik, havi bruttó 28.500 Ft.

Változik a 2010. májustól hatályba lépő módosítás, visszaáll a Gyet jogosultság alsó korhatára, vagyis a gyermek 3. életévétől igényelhető a Gyet.

.

Ajánlott bejegyzések:

Aki időkorlátozás nélkül dolgozhat

Kiegészítő, kapcsolódó -módosításokat figyelembe véve- információk itt

Vállalkozóra is érvényes a változás, egyéb tudnivalók itt

Nagyszülő Gyesen

A hozzászólások egy-egy hasznos információt tartalmazhatnak

.

307 válasz a(z) Gyes, Gyet melletti munkavégzés feltételei 2011 -től bejegyzéshez

 1. Kedves Erzsébet!

  3 gyermekemmel GYET-en vagyok, és e mellett szeretnék egy fodrászüzletet nyitni az otthonomban. Azt szeretném megkérdezni, hogy ez a GYET mellett másodállásban vállalkozásként végezhető-e, és ha igen, akkor milyen feltételekkel?

  Válaszát előre is köszönöm!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   A munkaidő a munkaviszonyhoz kapcsolható, egyéni vállalkozó, vagy társas vállalkozó vonatkozásában nem értelmezhető, ezért a Gyet jogosultságot nem érinti, akkor sem, ha nem az otthonában történik a munkavégzés. Gyet folyósítása miatt nem lesz másodállású vállalkozó, a nyugdíjbiztosítási járulékot, az egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot, valamint a szociális hozzájárulási adót a fodrász tevékenységre vonatkozó társadalombiztosítási minimálbér után kell megfizetni, ami havi 57.375 forintot jelent. Esetleg meg lehet oldani, ha a párja olyan jogviszonyban dolgozik, amely a vállalkozásban mentesíti a havi kötelező járulékfizetés alól, ő indítson vállalkozást és Önt részmunkaidőben foglalkoztassa. Minden részlet figyelembevétele mellett nyilván előzetes számításokat kell végezni, végül hogyan érdemes megvalósítani.

 2. Kedves Erzsébet!

  Azt szeretném megtudni ,hogy tartós beteg gyes mellett lehet-e éjszakai munkát vállalni?
  egyáltalán milyen milyen kitériumokkal ,napi ,hány órában lehet dolgozni ?

  szeretnék visszamenni dolgozni a gyermekem nemsokára tölti a 3.ik életévét.De munkáltatóm azt mondta ,hogy kötelező kivennem az eddig felhalmozott szabadságomat.110 napot.Nem fizetik ki csak akkor ha kilépek.ez így van ? Évente 15 napot kaptam + a gyerekek után járót.így is a munkáltató rendelkezhet azzal ,hogy ki kell vennem és nem fizetik ki ?

  Abban az esetben ha ki kell vennem a szabadságot és a gyermekem beteg lesz elmehetek betegállományba ?

  Válaszait előre is köszönöm.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves “zimus”!

   Tartós beteg gyermek mellett gyes folyósítás megtartása mellett időkorlátozás nélkül végezhet munkát. A gyermeke egyéves kora után éjszakai munkára beosztható. Rendkívüli munkavégzésre a gyermek négyéves koráig akkor nem kötelezhető, ha egyedül neveli a gyermeket, ekkor a beleegyezése szükséges az elrendeléséhez.

   A szabadságot nem Ön veszi ki, hanem a munkáltató adja ki és a visszatérést követő 183 napon belül köteles a korábbi években felhalmozott szabadságot kiadni. A gyermek után a szülési szabadság időszakára és a fizetés nélküli szabadság első évére jogosult szabadságra, kb. 1,5 év szabadságnak felel meg. Az egy évre járó 15 munkanap szabadság kevés, mert egy naptári évre az alapszabadság minimálisan 20 munkanap, ami az életkor függvényében nő.
   A fizetés nélküli szabadság első évére jogosult szabadságra, azonban, ha a visszatéréskor kéri és a munkáltatója is beleegyezik és megállapodásba rögzítik, akkor a fizetés nélküli első félévére járó szabadságot pénzben is kifizetheti a munkáltató. A meg nem váltható szabadságot köteles kiadni.

   Ha a gyermek beteg lesz a gyermekorvos gyermekápolási táppénzre veheti és akkor a gyermek jogán jogosult lesz táppénzre. A munkáltatónak nem kell sem betegszabadságot, sem táppénz-hozzájárulást fizetnie. A leadott orvosi igazolást alapján köteles a táppénz igényt továbbítani a kifizető szerv felé, nincs jogosultsága, hogy szabadságot fizessen a keresőképtelenség időtartamára.

   BUÉK!

 3. Kedves Erzsébet! Most várom a második gyermekünket és amikor 2 évesen elkezdi a bölcsit, majd csak 6 órában szeretnék dolgozni 3 éves koráig (vagy tovább is talán). Ez egy multi cég, nem állami. Megtagadhatják ezt a kérésemet, hogy csökkentsék a munkaidőmet 8-ról 6 órára? Előre is köszönöm válaszát. Orsolya

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Orsolya!

   A jelenleg hatályos Munka Törvénykönyv szabályozása szerint nem köteles a munkáltató a részmunkaidős kérésnek eleget tenni.

 4. Kedves Erzsébet!

  Érdeklődni szeretnék,gyermekem 2 éves,dolgozom egy cégnél heti 30 órát. Kiemelt családi pótlékot kapunk. Én úgy érzem bírnék több munkát is, reggel 6-tól 12-ig dolgozom. Szeretném kiváltani a vállalkozói igazolványom, mert a másik szakmám fodrász és szeretnék délután dolgozni.
  1. Kiválthatom-e a vállalkozóim?
  2. Mivel gyermekem után kiemelt Gyes-t kapok, dolgozhatok-e többet, mint heti 30 óra?
  Nagyon szépen kérem, válaszoljon nekem, mert nagyon el vagyok keseredve, senkitől sem kaptam választ a kérdéseimre. Előre is köszönöm az idejét és türelmét.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Malika!

   Amíg a tartós beteg gyermek után jogosultak magasabb összegű családi pótlékra, addig időkorlátozás nélkül dolgozhat, nem érinti a gyes jogosultságát. Indíthat vállalkozást. Egyéni vállalkozás megkezdése a tevékenység folytatásának bejelentésével indul, nem kell vállalkozói igazolványt kiváltania. Kap egy igazolást és az lesz az igazoló dokumentum. A napi 6 órás munkaviszony mellett (6-12-ig) sajnos a főfoglalkozású vállalkozónak fog minősülni és előírt járulékminimum fizetési kötelezettsége lesz, ami havi átlagban a főtevékenységre vonatkozó társadalombiztosítási minimálbér. Bizonyos helyzetekben lehet csökkenteni a járulékfizetést, ezt beszélje meg a könyvelőjével, vagy jelentkezzen be egyéni tanácsadásra.

 5. Kedves Erzsébet,

  Gyermekem még nincs 3 éves, idén májustól kiemelt családi pótlékot kapunk, mivel diabeteses lett. GYES mellett 1 éves korától dolgoztam, de nem az eredeti munkáltatómnál. Most szeretnék az eredeti munkahelyemre visszatérni és először a felhalmozódott szabadságaimat kivenni. Mivel korlátozás nélkül, 8 órában munkát vállalhatok a kiemelt GYES mellett, nem tudom, helyes vajon az, amit a munkáltatóm javasol, azaz szerinte a GYES-t arra az időtartamra, amíg a szabadságaimat kivenném, vissza kell mondanom, mivel a GYES melletti munkavégzés másik jogviszony, nem az eredeti, szülés előtti. Viszont második gyermekem születése előtt is GYES mellett az eredeti munkakörömben dolgoztam. Azt nem értem, hogy a kiemelt GYES a második gyermekre való tekintettel annak 10 éves koráig jár, ezek szerint a felhalmozódott szabadságaimat hivatalosan csak 10 éves kora után vehetném ki?? Válaszát előre is köszönöm.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves “Aranyhal”!

   Önnek az eredeti munkáltatójánál egy munkajogviszonya van és egy biztosítási jogviszonya,a foglalkoztatási kötelezettség az eredeti munkaszerződés szerint áll fenn. Nem kell lemondania a gyes folyósítását, mivel tartós beteg gyermek jogán kapja azt és folyósítása mellett időkorlátozás nélkül folytathat keresőtevékenységet.
   Az akadályoztatás most szűnik meg, tehát visszatér a fizetés nélküli szabadságról, a 2010. évvel bezárólag (esedékesség évétől eltérő) felhalmozott szabadságot most kell kiadni és nem a gyes jogosultság lejáratakor. Ha nem tudja a munkáltatóját meggyőzni, javasolja, hogy olvassa el a 11T1041-es nyomtatvány kitöltési útmutatóját és talán a NAV-nak (volt APEH) majd hisz.

 6. Kedves Erzsébet!

  A lányom szombaton (13-án) volt 1,5 éves.
  Ha jól értelmezem a dolgot, akkor napi min. 4, max. 6 órában, vagy heti max. 30 órában dolgozhatok bejelentve, úgy hogy a Gyes-em megmaradjon?!

  Válaszát előre is köszönöm!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Tamy!

   Nincs min. időtartam. Max. heti 30 óra az előírt korlát egészséges gyermekre járó gyesnél. A max. napi 6 óra nem szerepel a szabályozásban, azoknak irányadó információ, akik eredeti munkaszerződésük szerint hétfőtől-péntekig (5/2-es munkarendben) dolgoztak heti 40 órában, napi 8 órában.

 7. Kedves Erzsébet!

  A következőkkel kapcsolatban szeretném a tanácsát, véleményét kérni.

  2 éve nem állok hivatalos munkaviszonyban, 2009. novemberig főállású egyéni vállalkozó voltam.
  2011. szeptemberétől nappali tagozatos egyetemi hallgató leszek, államilag finanszírozott képzésben, közben nem tervezek munkaviszonyt létesíteni, sem vállalkozást alapítani.

  Egy barátnőm szintén államilag finanszírozott, nappali tagozatosként dolgozott, mint mellékfoglalkozású egyéni vállalkozó, s azt mondta, nem kellett járulékokat fizetnie, csak jövedelemadót illetve iparűzési adót a bevétele után.

  Igaz ez? Mellékfoglalkozású egyéni vállalkozó lehetek nappali, állami képzés mellett, s valóban nem kell járulékot, csak SZJA-t fizetnem?

  Következő kérdésem is ehhez a tényhez kapcsolódna.

  Párommal babát tervezünk a következő egy évben.
  A baba 1 éves koráig GYES mellett részt vehetek nappali, finanszírozott képzésben? És költségtérítéses, levelező képzésben (-ezalatt lennék másodéves)?

  Úgy gondoltam, ha a baba betölti majd az 1 éves kort, akkor pedig ismét kiváltom a vállalkozói igazolványt.
  Természetesen úgy, hogy közben továbbra is aktív, államilag finanszírozott képzésben résztvevő hallgató maradnék (3-ad éves).

  Érdeklődnék, hogy ez esetben is kell-e a GYES mellett fizetni a járulékokat (személyesen végezném a vállalkozói tevékenységet), vagy finanszírozott hallgatóként az állam által továbbra is biztosított maradok?

  Illetve mi történik akkor, ha passzív félévet veszek ki, és közben alapítok egyéni vállalkozást? Befolyásolja ez a helyzetet?

  Az egyébként sem világos számomra, babától függetlenül, hogy az egyetemi passzív félév is biztosított időszaknak minősül-e…

  Végül utolsó kérdésem az lenne,hogy a GYES abban az esetben is jár-e, ha esetleg átiratkozom költségtérítéses, levelező képzésre, illetve függ-e ez a gyermek életkorától?

  Előre is köszönöm megtisztelő válaszát és segítségét.

  Üdvözlettel:
  Tóth Noémi

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Noémi!

   Gyes folyósítást nem érinti, hogy Ön tanulmányokat folytat akár nappali, akár esti, vagy levelezős tagozaton és független attól, hogy ki finanszírozza a tanulmányokat. A gyermek születésétől 3. életévéig jogosult az ellátásra, keresőtevékenységet (vállalkozást) csak az első életévét követően folytathat. A tanulmányai során és passzív félév alatt nem biztosított, csak térítésmentes egészségügyi ellátásra jogosult, a lényeg orvosi, kórházi ellátásért nem kell fizetnie és a gyógyszertámogatást megkapja, de társadalombiztosítás pénzügyi ellátásaira (táppénz, tgyás, gyed) nem jogosult.

   Nappali tagozaton folytatott tanulmányok ideje alatt egyéni vállalkozóként valóban nincs kötelező járulékfizetési kötelezettség havonta, ugyanakkor ha van tényleges vállalkozói kivétje, akkor a tényleges összeg után a járulékokat is meg kell fizetnie. A barátnője vélhetőleg nem vett ki kivétet, csak osztalékot, emiatt nem fizetett járulékot, de szja-t és %-os egészségügyi hozzájárulást igen. Tehát akkor mentesül a kötelező járulékfizetés alól, ha nappali tagozatos és tanulmányokat folytat. Egyéni vállalkozás létesítésével már biztosított lesz, de pénzbeli ellátáshoz járulékfizetést is realizálni kell.

   • Kedves Erzsébet!

    Nagyon köszönöm segítségét, gyors és kimerítő válaszát!
    További sok sikert kívánok tevékenységéhez, és ehhez a nagyszerű oldalhoz!

   • Még egy rövid kérdésem lenne: eddig magam után fizettem az egészségügyi hozzájárulást (5100 ft-ot/hó).
    Az egyetemre történő beiratkozással automatikusan realizálja az állam azt a tényt, hogy ezt a továbbiakban ő fizeti utánam, vagy be kell mennem ismét az APEH-hoz, és az egyénileg megkötött szerződést fel kell mondanom?

 8. Tisztelt Erzsébet !
  Lányom GYET melletti munkavégzéssel szeretne munkahelyére visszatérni. Munkaviszonyát napi 4 órás munkaidővel folytatná. Munkáltatójával történt megegyezése alapján visszatérését a közben felhalmozott szabadságai kivételével kezdi. A szabadságként kiadott napokra azonban csak a napi 4 óra munkaidőnek megfelelő bért hajlandóak elszámolni. Azt ajánlották neki, hogy a szabadságolás alatt szüneteltesse a GYET-et (így fizetnének 8 óra munkaidőnek megfelelő bért (?)), majd ha már nem lesz szabadságon, igényelje újra.
  Két kérdesem lenne:
  1/ Van-e összefüggés a 8 órás munkanap alapján felhalmozott szabadságok napokban számolt időtartama és a 4 órás alakalmazásnak megfelelő szabadságok napokban számolt tartama illetve az arra fizetett bér között ?
  2/ Lehet-e a GYET-et szüneteltetni illetve újra igényelni ?

  Köszönettel

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   1.) A szabadság naptári napokra jár és a jogosultság a munkaviszony tárgyévi tartalmával függ össze, vagyis a felhalmozott szabadság letölthető napjainak száma nem csökken a kiadáskor érvényes munkaszerződésben rögzített részmunkaidő arányos részével. A napi díjazás már függ a munkaidő mértékétől, a négy órás részmunkaidőben letöltött szabadság egy napjára négy órás távolléti díj számolható el. Gyakorlatilag napokban ugyanannyi, munkabérben 4/8 órás bér arányos része jár.
   2.) A GYET-et bármikor meg lehet szüntetni (nem szüneteltetni) és a jogosultság feltételek fennállása alatt bármikor újra lehet igényelni.

 9. Kedves Erzsébet!
  Kisfiam 2011. augusztusában lesz kétéves. Jelenleg itthon vagyok vele Gyed-en. Főállásban egyébként egy óvodában vagyok logopédus, onnan jöttem el Gyed-re. Mellékállásban egyéni vállalkozó vagyok, de kisfiam születése óta nem dolgozom, hiszen úgy tudom, hogy Gyed mellett nem lehet munkát végezni. Az lenne a kérdésem, hogy a másodállású vállalkozói tevékenységemet elkezdhetem-e újra, ha a gyermekem betölti a 2 évet, és én még itthon maradok Gyes-en, és nem megyek vissza az oviba dolgozni?
  Vonatkozik-e a másodállású vállalkozóra a Gyes melletti munkavégzés lehetősége, és ha igen, milyen időkeretek között?
  Válaszát előre is köszönöm.
  T. Erika

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Erika!

   Dolgozhat vállalkozóként a gyes jogosultságot nem érinti, mivel mérhető munkaidő csak a munkaviszonyban van, vállalkozónál nem értelmezhető. A munkaviszonyában fizetés nélküli szabadság alatt nem valósul meg a foglalkoztatás, emiatt a vállalkozásban a személyes közreműködés alatt a társadalombiztosítási minimálbér után a járulékokat köteles megfizetni még akkor is ha nem realizál jövedelmet.

 10. Kedves Erzsébet!
  3 gyermekem van, 16, 6 és 5 évesek. Közalkalmazottként mentem el a két picivel gyedre, gyesre, aztán pedig gyet-re. (A közalkalmazotti jogviszonyom az idei év elején megszüntetésre került.) Úgy értelmeztem a neten való utánaolvasás után, hogy a gyet-re szeptembertől már nem leszek jogosult, mivel a 16 éves fiam jövő hónapban az édesapjához költözik külföldre és ott fog továbbtanulni egy nemzetközi gimnáziumban. Ez alatt az idő alatt tanulói jogviszonya itthon ideiglenesen szünetel. Úgy tudom, ezt be kell jelentenem a MÁK-nál, és ezennel megszűnik a gyet-em, ill. a gyermek után folyósított családi pótlék is. Ezek az információim helyesek?
  Az lenne a következő kérdésem, hogy a gyet megszüntetésekor gyesre jogosult vagyok-e még a legkisebb után aki tartósan beteg? Az oviban a picik félnaposak, az ebédeltetés már itthon történik a legkisebb diétás étrendje miatt.
  Előre is köszönöm, és nagyon várom a válaszát!
  Üdvözlettel: Emcsi

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Emcsi!

   Helyesek az információi, mivel a gyermek kikerül a saját háztartásból, nem él együtt Önnel életvitelszerűen.
   Ha magasabb összegű családi pótlékra való jogosultsághoz szükséges igazolást kiállította (kiállítja) az orvos, akkor az emelt családi pótlék mellett a gyes jogosultság is fennáll és a gyet megszűnése után igényelheti. Az óvodai elhelyezés időtartama a gyes, gyet jogosultságot nem érinti. Az óvoda nem tud speciális étkezést nyújtani a gyermeknek? Nagyobb településeken szakorvosi vélemény alapján biztosítják.

 11. Kedves Erzsébet!

  Kislányom szeptemberben megy bölcsödébe, és akkor tölti be a 2. életévét. Októbertől vissza szeretnék menni dolgozni 6 órában a munkahelyemre (ami egy Kft.), de sajnos úgy néz ki, hogy nem nagyon akarnak visszavenni. Érdeklődni szeretnék, hogy milyen jogaim vannak a munkáltatómmal szemben? Esetleg meddig vagyok védett, mert én úgy tudom, hogy kötelesek a gyerek 3 éves koráig foglalkoztatni. Válaszát előre is köszönöm.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Nikoletta!

   A gyermek 3. életévéig rendes felmondással nem tud a munkáltatója felmondani. Csak eredeti munkaszerződés szerint kötelesek foglalkoztatni, részmunkaidőt csak a közszférában heti 20 órában tud kikényszeríteni. Ettől eltérő foglalkoztatás csak közös megegyezéssel lehetséges.

   • Kedves Erzsébet!

    Köszönöm válaszát, ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy vannak módszerek, illetve jogi kiskapuk, amivel ellehetetlenítik az embert a munkahelyén, illetve megkeserítik az ott tartózkodását. Mire érdemes figyelni? Mivel próbálkozhatnak?
    Segítségét még egyszer köszönöm.

    • Horváthné Pelyva Erzsébet

     Kedves Nikoletta!

     Tartson be minden munkavállalói kötelezettségre vonatkozó előírást, mérlegeljen milyen utasítást fogad el szóban és milyet írásban (pl. esetleges állásidő otthon töltését csak írásban). Nem ritka, hogy ilyenkor a munkáltató kezdeményezi a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetését.

 12. Kedves Erzsébet!

  Érdeklődni szeretnék, hogy a munkáltatóm köteles e alkalmazni GYES mellett 30 órában, vagy el kell állnom a GYES-től, és vissza kell mennem teljes munkaidőbe? Közalkalmazott vagyok, és kislányom októbertől megy bölcsibe, akkor lesz 2 éve. Munkáltatóm azt mondta, teljes idős munkába kell visszamennem, mert jelenleg teljes idős személy van az állásomon. Nem szerződéses vagyok, hanem állandósított. Válaszát előre is köszönöm.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   A heti 30 órába közös megegyezéssel térhet vissza. Törvényben is rögzített lehetősége, ha eredeti munkaszerződésében foglalt munkaidőben tér vissza, vagy a heti 20 órás részmunkaidős foglalkoztatást tudja kikényszeríteni a gyermek 3. életévéig. Heti 30 órát meghaladó keresőtevékenység esetében “normál” gyesre nem jogosult, nem igényelheti, vagy a már folyósított ellátást nyilatkozatban le kell mondania a MÁK-nál.

 13. Kedves Erzsébet!

  A kérdésem az lenne,hogy a fiam szeptemberbe lesz 2 éves.Októbertől felvették bölcsibe,és azt szeretném tudni,hogy attól jár-e nekem a gyes hogy őt bölcsibe viszem vagy attól kezdve nem vagyok rá jogosult.Válaszát előre is köszönöm:Anikó

 14. Kedves Erzsébet!
  Közalakalmazottként (orvosként) dolgozom GYET mellett egyenlőre heti 20, majd ősztől megbeszélés szerint heti 30 órában eredeti munkahelyemen.Kérdésem:GYET mellett kötelezhető vagyok-e ügyeletre, amire a KJT szeint minden közalkalmazott az, vagy fontosabb szempont-e, hogy a heti 30 órát ne haladja meg a munkavégzés? Én utóbbit tartom annak, emiatt vállaltam el a félmunkát-félpénzért.Amíg 20 órában dolgozom, kötelezhetnek ügyeletre?

  Előre is köszönöm válaszát!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Léna!

   Álláspontom szerint kötelezhetik ügyeletre, a munkaidő és 40 órásra meghatározott arányos részére. Gyet jogosultság szempontjából a heti 30 óra az irányadó, ha munkaidő keretben dolgozik, akkor a munkaidő kereten belül heti átlagban kell teljesülnie a 30 órának.

 15. Kedves Erzsébet!

  A kisebbik lányommal július 13-án telik le a GYES. Jelenleg fizetésnélküli szabadságon vagyok, közalkalmazotti jogviszonyban.
  Egyébként 3 lányom van (9,6,3 évesek), és a munkahelyemhez képest vidéken lakom. A munkahelyem vár vissza, de sajnos nem az eredeti munkaidő beosztásomba. Műszakolni kellene 10-18-ig vagy 11-19-ig minden második héten. Ezt így nem tudom sajnos bevállalni, mert a gyerekeknek 4-kor vége az iskolának, óvodásnak, egyedül nem tudnak hazajönni. El kell fogadnom a munkaidő változást, vagy a 3gyerekeseknek nincs valami kedvezmény? 4 vagy 6 órába visszamennék, de arra nincs lehetőség. A felmondást most kellene beadni vagy a felgyülemlett szabadság lejártakor?
  Köszönöm a válaszát

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Anikó!

   A munkaidő beosztást a munkáltató határozhatja meg. A felmondását bármikor benyújthatja, célszerű úgy időzítenie, hogy a felhalmozott szabadság letöltése után már ne kelljen bejárnia, így nem jelent gondot a gyermekek elhelyezése, “mozgatása”.

 16. Kedves Erzsébet!

  Ha visszamegyek 6 órában dolgozni és szeptembertől beadom bölcsődébe a fiam, akkor is jogosult leszek a gyesre 3 éves koráig?

  Köszönöm
  Barbara

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Barbara!

   A gyermek napközbeni elhelyezése nem érinti a gyes jogosultságát, a kisfia következmények nélkül járhat bölcsődébe.

 17. Kedves Erzsébet!

  Egy korábbi hozzászólásban olvastam az egyéni vállalkozás feltételéről GYET mellett.
  Az Én kérdésem az lenne,hogy ha mellékállásban vagyok vállalkozó,akkor mennyi az az összeg,amit biztosan fizetnem kell minden hónapban?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel:
  Ilona

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Ilona!

   A vállalkozói státusz társadalombiztosítási megítélése szempontjából, ha Gyet folyósításban részesül és emellett úgy vállalkozik, hogy nincs legalább 36 órát elérő foglalkoztatással járó munkaviszonya, akkor a járulékokat minden hónapban az Önre vonatkozó 2011-től az ún. társadalombiztosítási minimálbér után köteles megfizetni. Gyet mellett munkaviszonyban akkor érheti el a heti 36 órát, ha az otthonában végzi a keresőtevékenységet. A letölthető magazinban a járulékokról számszerű információt is talál (egyéni vállalkozó járulékfizetése, a társas vállalkozóé szinte ugyanaz).
   Emellett a folytatni kívánt tevékenység határozza meg, milyen egyéb fizetési kötelezettségei lesznek és milyen időközönként (pl. bérleti díj, telekommunikáció költsége, könyvelés költsége, stb.)
   A tevékenységtől függően megoldható a járulékfizetés minimalizálása, erre tanácsot felelősséggel csak egyéni tanácsadás keretében tudok adni. Gondolja át és keressen meg.

 18. Kedves Erzsébet!

  4 éves ikergyermekeim vannak, akik tavaly ősztől óvodába járnak én pedig ettől az időponttől heti 40 órában dolgozom egy polgármesteri hivatalban köztisztviselőként.
  Kérdésem az lenne, hogyha vissza szeretnék menni gyesre (2014. év végéig jár a gyes és a gyermekeim továbbra is óvodások lennének), akkor kérhetem a munkáltatómtól a fizetés nélküli szabadságot, vagy nem kötelesek engedélyezni ezt nekem, csak akkor ha az otthonomban nevelem őket?
  A másik kérdésem pedig az lenne, hogyha időközben munkanélküli lennék, akkor újra dupla gyest kapnék az ikrek után?

  Köszönöm válaszát.
  Üdv.
  Mónika

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Mónika!

   Kérheti a fizetés nélküli szabadságot és kötelező biztosítani. Ha megszűnik a jogviszonya és a gyesre még jogosult, a dupla gyest folyósítják. Más ellátást ez idő alatt nem kaphat pl. álláskeresési járadékot, segélyt.

   • Kedves Erzsébet!

    Köszönöm a gyors választ.
    Tehát, ha ikergyermekeim óvodába járnak, akkor is kérhetem a fizetés nélküli szabadságot. A fizetés nélküli szabadság alatt felmondhatnak vagy akár most is felmondhatnak? Milyen jogaim vannak?

    Üdv.
    Mónika

    • Horváthné Pelyva Erzsébet

     Kedves Mónika!

     A gyermekek 3. életéve után munkavégzés mellett már nincs felmondási tilalom. Ha gyes folyósítása mellett fizetés nélküli szabadságra megy, akkor a gyermekek 3. életéve után is védett.

 19. Kedves Erzsébet!

  Tartósan beteg kislányommal vagyok gyesen, de szeretnék a gyes mellett dolgozni.Azt olvastam, hogy tartósan beteg gyermek után járó gyesnél, korlátlan óraszámban lehet dolgozni. Kérdésem az, hogy ez arra is vonatkózik, ha a munkavégzés nem otthon történik, vagy akkor már korlátozott a heti óraszám?
  Másik kérdésem, hogy milyen kötelezettségem van nekem a MÁK felé, ha el kezdek dolgozni, és azt nekem kell bejelenteni, vagy a munkáltatónak?
  Válaszát előre is köszönöm: Mónika

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Mónika!

   Tartósan beteg gyermekkel az otthonán kívül is dolgozhat időkorlátozás nélkül. Tartós beteg gyermek esetében a munkavégzést nem kell bejelenteni a MÁK felé, mivel az a gyes jogosultságot nem érinti. A munkáltató felé sincs semmilyen bejelentési kötelezettsége, mivel munkavégzés esetében a felmondási tilalom már nem kötött gyes folyósításhoz, továbbá a gyes megszűnt, mint adóterhet viselő járandóság és bérelszámolásnál, adózásnál már nincs jelentősége, valamint a táppénz szabályok is megváltoztak és a táppénz időtartama és összege gyes folyósítás melletti munkavégzésnél is ugyanaz, mintha nem folyósítanának gyest az Ön számára. A munkáltatónak a gyes folyósítása miatt nem kell új munkaszerződést kötnie, illetőleg nincs sehová semmilyen bejelentési kötelezettsége ezzel kapcsolatban.

 20. Kedves Erzsébet!

  2007. június 01. óta vagyok a cég alkalmazásában, tájékoztattam a munkavállalót, hogy vissza szeretnék menni dolgozni 4 vagy 6 órában, esetleg lemondok a gyesről és akkor 8 órában. Közölte hogy akit helyettem felvett, azzal meg van elégedve, mert ő még angolul is beszél.
  (Mikor engem felvett szó sem volt az angol nyelvtudás szükségességéről.) Közölte, hogy kitalál nekem egy új munkakört, de nem ez a végzettségem és nem értek hozzá. Megteheti, hogy egy olyan munkát ajánljon fel ami általam nem ismert és a végzettségemhez nincs köze. Mit tehetek ha nem fogadom el az új munkakört, mert nem értek hozzá?
  Várom mielőbbi válaszát!
  Köszönettel: Katalin

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Katalin!

   A 4 vagy 6 órás munkavégzés akkor lehetséges, ha az eredeti munkaszerződését közös megegyezéssel módosítják és Önön is múlik milyen kompromisszumokra képes.
   Ha eredeti munkaszerződése szerint tér vissza, akkor a munkáltató amennyiben nem tudja foglalkoztatni, akkor állásidőre járó személyi alapbért köteles fizetni. A foglalkoztatást nem tagadhatja meg a nyelvtudás hiánya miatt. A védelem megszűnése után ennek hiánya csak abban az esetben lehet felmondási indok -pontosabban a munkavállaló képességei-, ha az angol nyelvtudás valóban elengedhetetlen a munkakör betöltéséhez.

 21. Kedves Erzsébet! A segítségét szeretném kérni ! 2011.márciustól vagyok gyes-en. Gyermekem születése után hazaköltöztem, így a jelenlegi munkahelyemtől 120 km-re lakom. Visszaköltözni nem szeretnék, így itthon kell találnom állást. Valószínű, hogy találok is! Mi a teendőm?
  Mondjak fel a munkahelyemen közös megegyezéssel, ezután jár-e nekem szabadságpénz? Van-e lehetőségem start plusz kártya kiváltására, ha a gyes-t átíratjuk a nagyszülőre,és ha 8 órában foglalkoztat az új munkaadóm?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelettel.Angéla

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Angéla!

   A munkaviszony megszüntetésének/megszűnésének módjától függetlenül minden esetben köteles a munkáltató kifizetni. Álláspontom szerint igényelheti a nagyszülő a gyest. A Start Plusz kártya feltétele, hogy a gyes folyósítás megszűnjön és a kiváltáskor már és még ne álljon munkaviszonyban. A Start Plusz kártyáról bővebben ide kattintva olvashat.

 22. Kedves Erzsébet!
  Az alábbi problémára szeretnék választ kapni: ikergyermekek mellett, akik a nyáron töltik be a 6. életévüket, az Édesanya, aki jelenleg GYES-en van, szeretne egyéni vállalkozóként dolgozni. Igaz-e – mert eddig ellentmondásos tájékoztatásokat kaptam -, hogy ennek következtében, bármennyi is legyen a bevétele, a vállalkozásból, azokban a hónapokban, amikor bevételt ért el, kötelezően be kell fizetnie a minimálbér után járó összes járulékot, ami közel 50 000 forint?
  Válaszát előre is köszönve,
  tisztelettel:
  Márton Imre

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Imre!

   Ha nincs legalább 36 órát elérő foglalkoztatással járó jogviszonya, akkor minden hónapban köteles fizetni a járulékokat a reá vonatkozó társadalombiztosítási minimálbér alapján. Ettől függően 34.710 vagy 41.830 Ft a havi fizetési kötelezettség (ennek egy része teljesen elveszett összeg is lehet, mivel csak meghatározott esetben költség). Fontolják meg az egyéni tanácsadás lehetőségét, vannak költséghatékonyabb módszerek a vállalkozás működtetésére, csak ehhez ismerni kellene az egyéni paramétereket (folytatni kívánt tevékenység, mikor kezdené, más családtagok jogviszonyai, stb.). Kattintson erre a linkre.

 23. Kedves Erzsébet!

  2011. február 28-tól gyesen vagyok, tájékoztattam a munkáltatót, hogy vissza szeretnék menni dolgozni. 2006. szeptembertől vagyok a cég alkalmazásában, azóta másik városba költöztem, de tájékoztattam a munkaadót.
  A munkáltató azt közölte velem, hogy jelenleg nincs betöltendő állás.
  Jelenleg milyen lehetőségeim vannak, ha mindenképp vissza mennék dolgozni?
  Válaszát előre is köszönöm: Éva

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Éva!

   A munkáltatónak eredeti munkaszerződés szerint foglalkoztatási kötelezettsége van, eltérő foglalkoztatás csak közös megegyezéssel lehetséges. A munkáltató állásidőre járó bért köteles fizetni, amennyiben az eredeti munkaszerződés szerint, működési köréből kifolyólag nem tud munkát biztosítani. Az állásidő akkor tölthető otthon, ha írásban hozzájárul a munkáltató.

 24. Kisné Kovács Andrea

  Kedves Erzsébet!

  Az szeretném kérdezni, hogy a kislányom decemberben tölti a 2. évet, addig jár nekem a gyed. Utána ha gyes-t kapok szeretnék elmenni mellette dolgozni. Így csak napi 6 órában lehetséges? Viszont a munkahelyem ahonnan eljöttem 8 órában foglalkoztatott, így ha nem tudnak oda vissza venni 6 órában akkor mellette elmehetek máshová is dolgozni? Vagy csak ha letelik a gyes és a szabadságok kivétele? Valamint ahhoz, hogy tudjak dolgozni bölcsibe kellene , hogy adjam. Viszont az szeptembertől indul. Így ha elkezdi akkor a gyedet megvonják tőlem? Vagy az mindenképpen jár 2 éves korig ha bölcsis ha nem? Én természetesen csakis gyes mellett szeretnék majd munkát vállalni, viszont bölcsibe már nem veszik be januártól! Tudna felvilágosítást adni?

 25. Kisné Kovács Andrea

  Kedves Erzsébet!

  Az szeretném kérdezni, hogy a kislányom decemberben tölti a 2. évet, addig jár nekem a gyed. Utána ha gyes-t kapok szeretnék elmenni mellette dolgozni. Így csak napi 6 órában lehetséges? Valamint ahhoz, hogy tudjak dolgozni bölcsibe kellene , hogy adjam. Viszont az szeptembertől indul. Így ha elkezdi akkor a gyedet megvonják tőlem? Vagy az mindenképpen jár 2 éves korig ha bölcsis ha nem? Én természetesen csakis gyes mellett szeretnék majd munkát vállalni, viszont bölcsibe már nem veszik be januártól! Tudna felvilágosítást adni?

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Andrea!

   A gyed jogosultság megszűnik a gyermek bölcsődébe járásával. Ezt a tényt Ön köteles bejelenteni a folyósító szerv felé és egyidejűleg megigényelheti a gyest. Ha elmulasztja az összeg később visszakövetelhető és tervezik a jogtalan tb ellátás igénybevételének büntethetőségét is. Sajnos kénytelen kompromisszumot kötni.

 26. Kedves Erzsébet!
  Kérdésem: a gyermek egy éves kora után GYES mellett két munkahelyen dolgozhatok-e (alkalmazottként a másik munkahelyen számlásként); avagy van ennek bármilyen feltéelhez kötött kötelező “köre”?
  Köszönettel:
  Judit

 27. Hortobágyi Erzsébet

  Kedves Erzsébet!

  Gyermekem 2010 nyarán töltötte be a 2. életévét. 2010 novemberétől kivettem a szabadságaimat, majd idén februárban a Gyes megtartása mellett, heti 30 órában munkába álltam.
  Eleinte napi 6 óra szerepelt a beosztásomban, de e hónaptól úgy dolgozom, hogy heti 3×8 és 1×6 óra, + 1 szabadnap. Ez a változtatás a főnököm kérésére született, mivel így is kijön a heti 30 óra.
  Kérdésem az, hogy ez így szabályos-e? /nem szeretném ezért elveszíteni a gyest!/
  Most azt is mondta a főnököm, hogy az a lényeg /szerinte/, hogy havi, vagy 3 havi átlagban meglegyen a megfelelő óraszámom. Így pl. ebben a hónapban 142 óra lett a végeredmény, ami a 22 munkanap x 6ó = 132 óránál 10 órával több!
  A munkaszerződésemet 6 órásra módosították, ennek megfelelően az alapbérem is csökkent 20 %-kal.
  Az Ön véleményét szeretném kérdezni: szabályos ez így, vagy hogyan kell, (kell-e egyáltalán) átalakítani a munkarendemet?
  Válaszát előre is köszönöm:

  Erzsi

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Erzsébet!

   A törvényi szabályozás heti 30 órában korlátozza a gyes melletti keresőtevékenységet és az Ön beosztása ennek megfelel. (A napi 6 óra csak a normál 5/2 -es munkarendben dolgozók számára csak tájékoztató jellegű, napi átlag időtartam!)

 28. Üdvözlöm!
  A segítségét szeretném kérni a következők miatt:
  Kislányom 20 hónapos, gyedet kapok utána. 2003 óta van munkaviszonyom (8 órás), melyet 2008 novemberén közös megegyezéssel 4 órásra módosítottunk.(mivel, ha nem megyek bele, kirúgtak volna). 2009 februárjától voltam táppénzen, jelenleg fizetés nélküli szabadságon vagyok. Szeretnék visszamenni dolgozni 4 vagy 6 órában, de félek, hogy nem vesznek vissza. A helyem van valaki. Kötelesek e visszavenni? Ha igen, úgy tudom a bent maradt szabadságokat ki kell adni mielőtt tényleg munkába állok? Illetve a védelem meddig él? A gyermek 3. évének betöltése után 1 hónapig vagy pedig a munkába állás után 1 hónapig? Azt tudom, hogy a gyed helyett gyest kell igényelnem, ha visszavesznek.
  Segítségét előre is köszönöm
  Tisztelettel:
  Emese

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Emese!

   Az eredeti munkaszerződése szerint kötelesek visszavenni, ha ez 4 órás, akkor e szerint. Ettől eltérő foglalkoztatás közös megegyezéssel lehetséges. A gyermek 3. életévéig védett, az azt követő egy hónap alatt már nem védett, tehát a felmondás közölhető, csak a felmondási idő legkorábban egy hónap elteltével kezdődhet el.

 29. Kedves Erzsébet!

  A fentiek megnyugtattak. miszerint más cégnél is lehet alkalmazásban állni 6 órában mint ahol fizetés nélküli szabadságomat töltöm…
  Engem az érdekelne, hogy ha ilyen munkaviszonyt létesítek akkor azt hogy kell bejelenteni APEH, illetve eredeti munkahelyre. Ez ugyanis egy újjonnan induló családi napközi aminek tulajdonképpen én lennék az egyik vezetője és én intézném a különböző papírmunkákat, csak nem mindig világos hogyan is induljak neki így GYES mellet. válaszát előre is köszönöm!
  Tünde

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Tünde!

   Elsősorban azt tanácsolnám, hogy a könyvelés, az adóhatóság, önkormányzat felé adó, biztosítás és járulék bejelentéssel kapcsolatos feladatokat könyvelőre bízza, mert jelentős bírságot fizethet, ha valamit elmulaszt, illetőleg rosszul csinálja. Az eredeti munkahelyen azt kell bejelentenie, hogy heti 30 órát meg nem haladó munkaviszonyt létesít és milyen munkakörben, illetőleg a fizetés nélküli szabadságát továbbra is fenntartja. Az új munkaviszonynál fontos, hogy a munkaidő mértéke a gyes melletti foglalkoztatásnak megfelelően legyen a munkaszerződésben dokumentálva. Az APEH (NAV) felé pedig ennek megfelelő jogviszony kódot kell választani (a könyvelője fogja tudni, melyik a helyes kód).

 30. Tisztelt Erzsébet!
  A következöt szeretném megkérdezni.Jelenleg gyesen vagyok,és emellett szeretnék visszamenni dolgozni,de a munkáltatóm nem kiván foglalkoztatni gazdasági okokra hivatkozva.kérdésem a következö.kötelese visszavenni gyes mellett vagy nem kötelezhetö?.nagyon fontos lenne a válasz mert már ügyvédnél vannak a papirjaim és az ügyvédem azt mondta ,hogy az uj jogszabály szerint nem kötelezhetö a munkáltatom arra hogy visszavegyen gyes mellett,viszont sok helyen az ellenkezöjét olvastam .tanácstalan vagyok.válaszát elöre is köszönöm

  Tisztelettel Fanni

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Fanni!

   Megbízhat az ügyvédben, ismeri a vonatkozó hatályos jogszabályt. Az interneten olvasott információk elavultak is lehetnek. 2006.01.01-2010.12.31-e között gyes folyósítása mellett napi 8 órában lehetett keresőtevékenységet folytatni és a munkáltató eredeti munkaszerződés szerint köteles volt foglalkoztatni a munkavállalót. 2011.01.01-től normál gyes (nem tartós beteg gyermek, vagy ikergyermek) mellett visszatérők a gyest csak akkor tarthatják meg, ha heti 30 órát meg nem haladóan végeznek keresőtevékenységet. Ha lemond a gyesről, akkor tudja elérni, hogy a munkáltatója eredeti napi 6 órát meghaladó munkaszerződése szerint visszavegye. A munkáltatója felé azt kell jeleznie, hogy eredeti munkaszerződés szerint megy vissza dolgozni és akkor kell a MÁK felé jelezni, hogy a gyes jogosultsága megszűnt.

   • Kedves Erzsébet! Köszönöm szépen a válaszát.Sosem fogom megérteni,ha más munkáltatónál válalhatok gyes mellett munkát 6 órában akkor az eredeti munkahelyem miért nem kötelezhetö arra hogy foglalkoztasson:( nekem ez magas. 4 gyermekem van köztük egy tartosan beteg:( sehol nem fognak alkalmazni ennyi gyermekkel,sajnos mamár a munkáltatok nagyrészének az az elsö kérdése hány gyermek van
    Üdvözlettel Fanni

    • Horváthné Pelyva Erzsébet

     Kedves Fanni!

     A legkisebb jogán védett a 3 éves koráig, a gyest pedig igényleje meg a tartós beteg gyermek jogán, amennyiben az nem töltötte be még a 10. életévét. Tartós beteg gyermeknél nincs időkorlátozás, dolgozhat gyes folyósítása mellett napi 8 órában.

 31. Kedves Erzsébet! Gyermekem 26 hós, jelenleg GYES-en vagyok és 8 órás, határozatlan ideig tartó szerződésben vagyok alkalmazásban a munkáltatómnál, ahonnan eljöttem szülési szabadságra. Ki szeretném venni a felgyülemlett szabadságokat, ami ugye azzal jár, hogy lemondok a GYES-ről (a munkáltató nem módosít szerződést 6 órásra). A szabadság megkezdését követően kirúghatnak-e, mivel megszűnt az akadályoztatást és lemondtam a fizetésnélküli szabiról? A szabadság folyósításával párhuzamosan munkába állhatok-e egy másik cégnél, nem ütközik-e ez vmi törvénybe, hogy túl sok lesz egy héten a munkaidőm? Köszönettel, Gabriella

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Gabriella!

   A gyermek 3. életévéig rendes felmondással nem szüntethető meg a munkaviszonya, a védelem nem szűnik meg a fizetés nélküli szabadság megszakításával, illetőleg gyes folyósításhoz sem kötött.
   Vállalhat munkát egyidejűleg más munkáltatónál is, az új jogviszony létesítését a jelenlegi munkáltatójánál be kell jelentenie. A munkaidő akkor lehet gond, ha mindkét jogviszonyban munkavégzésre kötelezett és ez azonos időszakra esik.

   • Köszönöm válaszát. Abban az esetben is bejelentési kötelezettségem van a jelenlegi munkáltatóm felé, ahol most fizetésnélküli szabadságon vagyok, hogyha a GYES mellett máshol 6 órában munkát vállalok? Köszönettel, Gabriella

 32. Kedves Erzsébet!

  2011. február 10-től GYet-en vagyok. Tanácsára megkerestem egy könyvelőt (korábban már kérdeztem pár dolgot Öntől) a kérdésemmel.
  Arról van szó, hogy GYet mellett szeretnék a saját nevemre egyéni vállalkozást indítani, amit otthonomból tudnék végezni: interneten keresztül árusítanám a gyermek használtruhákat, valamint webáruházat nyitnék és vállalkozóként a tupperw. tanácsadója is lennék.
  Sok helyen azt olvastam neten, hogy gyet mellett lehet vállalkozást indítani (fő- és mellékvállalkozást is).
  Könyvelő azt mondta, hogy ha vállalkozást indítok, akkor megszünik a gyet folyósítása.
  Férjemnek van munkaviszonya, de ő nem akar vállalkozó lenni mellékállásban.
  Most teljesen tanácstalan vagyok.
  Tudna-e ebben segíteni (ismét)?

  Válaszát mégegyszer köszönöm: Anikó

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Anikó!

   Egyéni vállalkozóként nem veszíti el a gyet jogosultságát, vállalkozónál nincs értelmezhető munkaidő, így nem érinti a jogosultságot.

 33. Tisztelt Erzsébet!

  Jelenleg január 24.től közmunkán vagyok,kiközvetített a munkaügyi központ.Kislányom, aki 3,5 fél éves márciusban kiderült,hogy tartós beteg.Azt szeretném kérdezni,hogy jogosult vagyok-e a gyesre a közmunka mellett?Ápr 30ig van szerződésem,de lehet,hogy meghosszabítják.
  Tehát az lenne a kérdésem,hogy mivel közmunkán vagyok,így kaphatok-e mellette gyest?
  Válaszát köszönöm!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves “Jetus”!

   A közfoglalkoztatás szabályozását részletekbe menően, illetőleg gyakorlati oldalról csak felületesen ismerem. Utána néztem, összefér-e a közfoglalkoztatás és a gyes folyósítás. Közfoglalkoztatásnál munkaszerződést kötöttek Önnel és ennek megfelelően munkabért kap, és a munkaviszonyból származó kereset nem zárná ki a gyes igénylés lehetőségét. A közfoglalkoztatás feltétele azonban bérpótló támogatásra való jogosultság, és a foglalkoztatási hivatalban való regisztráció. Már önmagában a bérpótló juttatás kizárná a gyes igénylés lehetőségét, azonban a közfoglalkoztatás alatt ennek folyósítása szünetel, ugyanakkor a gyes folyósítással a bérpótló juttatásra való jogosultságot elveszíti és így a közfoglalkoztatás feltételinek sem felel meg. Emiatt álláspontom szerint közfoglalkoztatás mellett nem igényelhet gyest. Azt tanácsolom a feltételeket pontosan ismerő és gyakorlatban alkalmazó szerveket keresse meg a kérdésével, konkrétan a foglalkoztatót és a munkaügyi központot. (Korábban is láttam a kérdését, csak utána kellett néznem.)

 34. Kedves Erszébet!
  Én tavaly május 15-től (gyermekem 2 éves korától) vagyok GYES-en. Azt az infót kaptam (Államkincstár), hogy GYES mellet elhelyezkedhetek, akár 8 órás munkaviszonyban is. Augusztustól szabadságon voltam, majd októbertől 8 órában dolgozni kezdtem. Sajnos most hallottam erről a törvényi változásról először. Ez most azt jelenti, hogy március 31-től én sem vagyok jogosult a GYES-re? Lehetséges, hogy eddig sem voltam jogosult? Illetve, ha nem vagyok jogosult, akkor nyugdíjas nagyszülő jogosult rá még a gyermekem 3 éves koráig, ha ő 2010 szeptembertől bölcsődébe jár?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Csilla!

   Ha a gyermek nem tartós beteg, akkor április 1-től heti 30 órát meghaladó keresőtevékenységnél (napi 8 órás munkavégzésnél) már nem jogosult a Gyesre. Erről a MÁK az Ön bejelentése alapján értesül (munkáltató megnevezése, heti munkaidő mértéke) és még nem csúszott ki a törvényben előírt bejelentési határidőből. A nagyszülő nem igényelheti az ellátást, ha a gyermek bölcsődébe jár.

 35. Kedves Erzsébet!
  Jelenleg 5 éves tartósan beteg kisfiammal vagyok GYES-en, a korábbi munkahelyemről jelezték, hogy vennének fel valakit a helyemre, és szeretnék megszüntetni a munkaviszonyomat, mivel már azt a munkakört nem tudom ellátni. Jelenleg megbízási szerződéssel 2 órában dolgozom, és egyenlőre nem is tudok többet vállalni, az Államkincstárnál azt a tájékoztatást kaptam, nem szükséges a GYES mellett munkaviszonynak lennie. Van-e arra lehetőség, hogy a továbbiakban közös megegyezéssel megszüntetjük a munkaviszonyomat, a szabadságot kiadják, és dolgozom a Gyes mellett megbízási szerződéssel, vagy át kell jelentenie a jelenlegi munkáltatómnak rendes szerződéssel? Mindenkinek így lenne a legjobb, ha ez nem ütközik sehol, és nem lehet belőle hátrányom nekem sem, és a korábbi munkáltatómnak sem.Illetve ha jól tudom, ha később lesz rá lehetőségem, időkorlátozás nélkül vállalhatok munkát tartósan beteg gyermek esetén.
  Válaszát előre is köszönöm.
  Tisztelettel Masáné Márti

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Márti!

   Tartósan beteg gyermek mellett most is és később is végezhet keresőtevékenységet időkorlátozás nélkül.
   Az átjelentésnél munkaszerződésre gondolt? Ebben az esetben nem kell megszüntetni a munkaviszonyát, elegendő egy munkaszerződés módosítást kötni. Nyilván a szabadság kifizetés és egyéb juttatások is a csökkentett munkaidő és bér következményeit viselnék. A megbízási szerződés akkor állja meg a helyét, ha az ezzel történő tevékenység elvégzése nem tartalmazza a munkaviszonyra vonatkozó elemeket, pl. munkaidő mérték, munkaidő kezdete és vége, vezető beosztott alá és fölérendeltség, stb. Egyéb esetben egy munkaügyi ellenőrzésnél átminősíthetik munkaviszonnyá. Ezt, illetőleg a jelenlegi munkaviszony megszüntetésével járó kifizetéseket mérlegelve döntsenek a továbbiakról.

 36. Kedves Erzsébet!
  Azt szeretném megtudni, hogy jár-e gyed a második gyerek után, ha most 2 éves kisfiam mellett 30 órába visszamegyek dolgozni GYES mellett. A második babát tavaszra szeretnénk. Picit bezavart ez a 180 napos munkaviszony. Határozatlan idejű a kinevezésem. Most, hogy visszamegyek módosítják erre a szűk két hónapra határozottra. Szeptembertől még nem döntöttem el, hogy hogyan tovább. Maradjak 30 órába vagy teljesbe menjek vissza. Ha visszamegyek teljesbe akkor kiadják a felgyülemlett szabadságot, de utána már nem sokat tudnék dolgozni.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Zsuzsa!

   Ugyanazon munkáltatóhoz való visszatérésnél az akadályoztatás a visszatéréssel már megszűnik, a felhalmozott szabadságát a fizetés nélküli szabadság megszakítását követő első munkanaptól kezdődően ki kell adni. A biztosítási jogviszonya a részmunkaidő ellenére folyamatos lesz és mivel munkát végez a biztosításban töltött napokat +-ban gyűjtögeti a gyed jogosultsághoz, ebbe a gyes folyósítás ténye nem zavar bele. Mivel nem ismerem az első gyermek előzményeit, előfordulhat, hogy újabb munkavégzés nélkül is jogosult lenne az második babával gyedre a 2. életévéig (részletesebb tájékoztatást -igény esetében- egyén konzultáció keretében tudok vállalni).
   Nem teljesen világos mire gondolt: “Picit bezavart ez a 180 napos munkaviszony.”

 37. Kedves Erzsébet!

  Kislányom tartós betegsége folytán Gyest kaptam 8 órás munkaviszony mellet 2010-decemberig, azonban ezt idén januártól a 30 órás korlátozásra való tekintettel visszamondtam, és a férjem igényelte tovább heti 30 órára korlátozott munkaviszony mellett (kislányunk 5 éves lesz idén).
  Előző kérdéseknél mintha úgy értelmeztem, hogy a gyerek tartós betegsége esetén nem köt a 30 órás heti korlát? Csak mert akkor talán a férjem is el tudna fogadni egy nemrég kínált kicsivel jobb állást is napi 8 órában, és a Gyest sem veszítenénk el.

  Szíves válaszát előre is köszönöm!
  Zsuzsanna

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Zsuzsanna!

   Valóban nincs időkorlát tartós beteg gyermek esetében, nem kellett volna visszamondania. A férje is dolgozhat napi 8 órában gyes folyósítása mellett is.

 38. Tisztelt Erzsébet!
  Pár kérdéssel fordulok Önhöz:
  Gyermekem idén május 14-én lesz 1 éves és októbertől menne bölcsibe.
  Jól értem,hogy ha én visszamegyek dolgozni,akkor csak 6 órás munkaviszonyba mehetek,ha szeretnék gyes-t kapni?De akkor jár a gyes+fizetés a gyermek 3 éves koráig?
  Ha teljes -8 órás- munkaidőbe megyek vissza dolgozni,akkor nem jár a gyes?Vagy az mindenféleképpen jár….egy kicsit kusza ez nekem!
  Mielőtt beíratom a gyermekemet bölcsibe előtte le kell mondanom a gyedről? Mert ugye még nem fogok dolgozni,amikor ő már “bölcsis” lesz,akkor fog beszokni, valószínűleg beteg is lesz és én decembertől vagy 2012.januártól állnék újra munkába?
  Ha már aktívan dolgozok és a gyermek lebetegszik ,akkor mehetek én is vele táppénzre vagy az Apukának kell?
  Válaszait előre is köszönöm:
  Pintér Orsolya

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Orsolya!

   Napi 6 órás keresőtevékenység mellett jár a Gyes, 8 órásnál csak akkor, ha tartósan beteg, ill. súlyosan fogyatékos a gyermek. Amint bölcsibe kezd járni a gyermek Gyedre nem lesz jogosult, le kell mondania. Igényeljen Gyest, vagy kezdje el kivenni a felhalmozott szabadságát. Ha Gyes folyósítása mellett dolgozik, akkor csak Ön mehet Gyápra. Ha nem kap Gyest, akkor apuka is igényelheti a Gyápot.

 39. Kedves Erzsébet,
  ha gyet mellett vállalok heti 30 órás állást, akkor erre a munkaviszonyomra tekintettel engem megillet táppénz és gyáp?
  Köszönöm:
  Zsuzsi

 40. Kedves Erzsébet!

  Kisfiam ebben a hónapban lesz másfél éves. A párommal a kistestvéren gondolkodunk. Közszférában dolgozom és elvileg lehetőségem van rá, hogy a GYED lejárta után visszamenjek dolgozni – azaz kivegyem a felgyülemlett szabadságaimat – majd ha ezek a szabadságnapok elfogytak, eljöjjek táppénzre. Persze ennek feltétele, hogy addigra már kismama legyek. Azt szeretném megkérdezni Ön szerint hogyan járnék jól anyagilag – mert sajnos ez nem mindegy -. Ha így teszek azaz visszamegyek ősszel dolgozni, kiveszem a szabikat, majd táppénz vagy pedig már most bevállalni a kisbabát és ha lejár a GYED után GYES-re menni?
  Válaszát előre is köszönöm.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Viki!

   A szabadság, táppénz variációból vélhetőleg többet tud kihozni anyagilag. Május 1-től veszélyeztetett terhesség esetében változnak a táppénz szabályok, így a betegszabadság, mint rontó tényező nem játszik közre az ellátás alapjánál.

 41. Tisztelt Erzsébet!
  A kislányom tartósan beteg,ezért igényelni fogom az emelt összegű családi pótlékot,és a hosszabított gyest.Az lenne a kérdésem,hogy így hány órát járhat naponta óvodába,illetve jól tudom e hogy nyolc órába is vállalhatok mellette munkát?
  Válaszát előre is köszönöm!

 42. Kedves Erzsébet!

  Kisfiam áprilisban tölti be a 2. évét. Ha 30 órába visszamegyek dolgozni, ki kell vennem a felgyűlt szabadságokat vagy elég akkor, mikor teljes munkaidőbe megyek vissza?

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Zsuzsa!

   A fizetés nélküli szabadság megszakításával (leteltével) az akadályoztatás megszűnik, így a felhalmozott szabadságát most kell kiadnia a munkáltatójának.

 43. Kedves Erzsébet!

  Kislányom 1,5 éves , szeptembertől menne bölcsibe, ahova fel is vették. Én tanító vagyok, de egyelőre 2012.szeptemberétől tervezem a visszatérést az iskolába. Idén otthon szeretnék tanítani, mert úgy gondolom , hogy első évben sokat kéne távol maradnom a betegségek miatt. 3 kiskorú gyermekem van,egyedül nevelem őket.Ön szerint ez így lehetsége-e? Jogosult vagyok-e a bölcsödei ellátást kérni?

  Köszömettel!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Erika!

   A bölcsődei ellátásnál öbbek között előnyt élvez,
   – akinek a szülője keresőtevékenység miatt nem tudja a napközbeni ellátást biztosítani (munkáltatói igazolással igazolni kell),
   – akit egyedülálló szülő nevel (MÁK családi pótlék igazolással igazolni kell),
   – akivel együtt a családban nevelt gyermekek száma eléri a 3 főt (MÁK családi pótlék igazolással igazolni kell), stb.

   Elképzelhető, hogy igénybe vehetik a bölcsődei ellátást, de a fenntartóval kell egyeztetnie.

 44. Kedves Erzsébet!!

  Olyan problémával fordulnék Önhöz hogy a babám szeptemberben lesz 1éves ,de a munkahelyem erőteljesen hív vissza hogy június felé menjek dolgozni!!6 órába vennének vissza.
  A kérdésem az lenne hogy a gyes változás szerint én nem dolgozhatok a baba 1 éves koráig. Így ha én esetleg az 1éves kora után igényelném a gyest akkor sem kapnám meg mert korábban dolgoztam ???
  Válaszát előre is köszönöm

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Mária!

   A gyermek 1 éves kora előtt is dolgozhat, csak nem igényelhet gyest. Ahogy a gyermek betölti az első életévét és a gyes folyósítása melletti keresőtevékenység feltételei megengedik (legfeljebb heti 30 órás keresőtevékenység, vagy tartós beteg gyermek), igényelheti a gyest is. A korábbi munkavégzés nem befolyásolja a későbbi gyes jogosultságát.

 45. Kedves Erzsébet! Én azt szeretném kérdezni hogy a nagypapa megy el a 2 és fél éves kisfiammal,mert én visszavontam a gyest,és visszamentem 8órába dolgozni. A nagypapa viszont rokkantnyugdijas.És azt szeretném kérdezni,hogy a kisfiam igy semennyi órára nem járhat bölcsibe,vagy pár órára lehet? Köszönettel,Beáta.

 46. Kedves Erzsébet!

  2010. október 1-től visszetértem a munkahelyemre 8 órában (kisfiam decemberben volt 2 éves), a GYES-t akkor megigényeltem (és Gyed-ről lemondtam). Azt szeretném kérdezni, a munkahelyem kötelezhetnek-e arra engem, hogy az új szabályok miatt idén április 1-től 6 órában dolgozzak csak? Alapbérem miatt rosszabbul járnék a 6 órás munkaviszonnyal+Gyes-sel, mint a 8 órás béremmel, így ezt szeretném elkerülni. Ilyen szempontból is védettséget élvezek, vagy az kizárólag felmondásra vonatkozik? A GYES lemondása 2011. március 31-vel folyamatban van a MÁK-nál, a kérelmet beadtam.
  Köszönöm: Szűcs Edina

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Edina!

   Nem kötelezhető a 6 órás munkavégzésre, közös megegyezés szükséges a munkaidő lecsökkentéséhez. A munkáltató az eredeti munkaszerződése szerint köteles foglalkoztatni.

 47. Kedves Erzsébet!

  Ha a nagyszüléő öregségi nyugdíjas, mehet-e gyes-re?
  Mi a a feltétele (pld. közös tartózkodási hely).

  Köszönöm:

  Kinga

 48. Kedves Erzsébet!

  Jelenleg gyesen vagyok, kisfiam 2011 októberében lesz 3 éves. A két gyermek nevelése alatt felgyülemlett szabadságomat 2011. március 10-től kezdem kivenni, így szeptember 1-től 4 órásként térek vissza dolgozni, az október 3-ai születési dátumig. Utána 8 órában szándékozom dolgozni. Most tájékoztattak, hogy ebben az esetben nem jár a gyes a szabadság idejére, mivel az 8 órás munkának számít, hiába megyek vissza 4 órásnak később. Ha ez valóban így van, akkor kérvényezni szeretnénk a gyes folyósítását a 4 órában foglalkoztatott férjemnek. A kérdésem, hogy szeptemberben szükséges-e gyesen lennem, hogy a cég 4 órás munkaidő kérvényemet elfogadja? Válaszát előre is köszönöm.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Edit!

   Közszférában dolgozik? A közszférában a 4 órás részmunkaidőt a fizetés nélküli szabadság időszaka alatt lehet kérvényezni, ha ez így történt akkor nincs akadálya. Versenyszférában nincs lehetősége egyoldalúan “kikényszeríteni” a 4 órás munkavégzést, csak a munkáltató beleegyezésével lehet részmunkaidős.
   A férje napi 4 órás munkavégzés esetében igényelheti a gyest.
   Vélhetőleg a 4 órás munkavégzésnél a bére arányosan csökkenni fog, ami bele fog számítani a tgyás, gyed alapjába.

 49. Kedves Erzsébet! Tartósan beteg gyermekem után 10 éves koráig járó gyes mellett szeretnék visszamenni köztisztviselőként dolgozni teljes munkaidőben eredeti munkahelyemre, eredeti munkakörömbe. Fizetés nélküli szabadságot a „rendes” gyes idejére kaptam. Ennek lejártával, jól tudom, hogy a fizetés nélküli szabadság fenntartására/hosszabbítására is van lehetőségem, de csak abban az esetben, ha határozott idejűvé változtatják(juk) a munkaszerződésemet? (Ez az eredeti munkaszerződés, v. egy másik erre az időre kötendő megállapodás? Később, ennek lejártával, az eredeti munkaszerződésem újra határozatlan idejűvé válik/tehető?) Vagy a munkáltató csak akkor köteles hosszabbítani a fiz.nélküli szabadságot a gyermek 10 éves koráig, a gyes időtartama alatt, ha otthonomban gondozom (tehát olyan természetű a betegsége, hogy otthon vagyok vele?) Továbbá kérdezném, hogy gyes+munka mellett járhat -e időkorlátozás nélkül óvodába? Végül, ha ilyen feltételekkel térek vissza dolgozni, csak 30 napig lehetek „védett”, vagy a fizetés nélküli szabadság idejéig, vagy a gyermek 10 éves koráig folyósított gyes idejéig? Vagy az egészet felülírja, hogy a köztisztviselő indokolás nélkül elbocsátható? Válaszát megköszönve, tisztelettel: Aggódó anyuka

 50. Kedves Erzsébet!

  Jelenleg Gyesen vagyok és mellette heti 30 órában dolgozom. A kislányom bölcsibe jár. Ha a kislányom betölti a 3. életévét maradnék 30 órás és mellé szeretnék Gyet-et igényelni, megtehetem-e ezt akkor, ha közben a gyermek oviba (később iskolába) jár?

  Előre is köszönöm.

  Emese

  ui: Egy előző bejegyzéshez: Az én munkáltatóm sem fizette ki a 40 órás szabimat ami a Gyed alatt gyűlt össze. Azt mondta, hogy a Gyes mellett erre nincs lehetőség, csak akkor tudja kifizetni, ha lemondok a Gyesről a szabi idejére, illetve csak akkortól igénylem meg a Gyest amikor lejár a szabi és ténylegesen visszamegyek dogozni.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Emese!

   Gyet folyósítása mellett járhat oviba, iskolába a gyermek és az elhelyezés nincs időben korlátozva (korábban volt, de hatályon kívül helyezték).

   A párhuzamos jogviszonnyal -helytelen gyakorlattal- kapcsolatos válaszomat ide kattintva olvashatja.
   (Emese, gyes mellett nem ment vissza “ténylegesen” dolgozni?)

   • Kedves Erzsébet!

    De igen, visszamentem dolgozni “ténylegesen” csak előbb még kiadták a szabit, de nem 40 órásban számolták, hanem 30 órásban.
    Köszönöm a Gyetes kérdésemre adott válaszát.
    Emese

 51. Zabóné Szalay Mária

  Kedves Erzsébet!

  Köszönöm 02.09-i kérdésemre adott válaszát. Mivel én 09.15-től állnék vissza dolgozni, előtte adnák ki a szabadságaimat, de a munkáltató szerint a 6 órás fizetéssel kellene kiadni ezt, (mivel én elsősorban 6 órában szeretnék újból munkába állni). Én viszont úgy gondolom, még 8 órás bér jár erre, mert még az eredeti teljes munkaidős munkaszerződés van életben,és még írásban semmi mást nem fektettünk le. (szülések előtt 8 órás voltam). A visszavételi kérelmemben úgy fogalmaztam, hogy “amennyiben ebben kölcsönösen meg tudunk állapodni, akkor elsősorban 6 órában szeretnék dolgozni”, ez szerintem feltételes mód. Várom erre szíves válaszát.

  Másik kérdésem az lenne, hogy a munkáltatómnak egy munkajogász mondta, hogy amennyiben a cég megszüntette azt a munkakört ahol voltam, más munkakört kell felajánlaniuk és ha ezt nem fogadom el, akkor esetleg pereskedhetek az igazamért. De az Mt151/4 azt mondja, hogy ha a munkavállaló a munkáltató működési körében felmerült okból nem tud munkát végezni, akkor az emiatt kieső munkaidőre állásidő illeti meg, tehát ez nem szól arról, hogy más munkakört kell felajánlania.
  (Állításuk szerint az Mt és a Szociális törvény bizonyos részeiben nem illeszkedik pontosan egymáshoz.)
  Köszönettel várom erre is válaszát.
  Mária

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Mária!

   A szabadság kiadásakor érvényes munkaszerződés szerint kell kifizetni a szabadságát, amíg az eredeti nem változik, napi 8 órának megfelelően. Mivel a munkaköre megszűnt, a munkáltató kölcsönös együttműködési kötelezettségéből adódóan ajánlja fel a másik munkakört. Mindkét félt terheli az együttműködési kötelezettség a jóhiszeműség és tisztesség általános elvének szem előtt tartásával. Az, hogy jelen esetben a munkakör módosítás el nem fogadása valóban indokolatlan, rendeltetésellenes joggyakorlás, meghaladja a fórum kereteit. Azt tanácsolom személyesen forduljon ügyvédhez.

 52. Kedves Erzsébet!

  Egy munkavállalónknak -aki 4 órás munkaviszonyban áll- 2011.02.25-én lejárt a gyese, ezután gyet-re szeretne menni, a részére járó szabadságot egy összegben kell kifizetnünk vagy kezdheti a gyetet fizetett szabadsággal.Ő emellett dolgozhatna is, de ha nem szeretne akkor fizetés nélküli szabadságot kellene igényelnie, ezt megteheti úgy, hogy a gyermeke 8 éves koráig kéri előre, vagy van valamilyen korlátozás ezzel kapcsolatban? Válaszát előre is köszönöm.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Krisztián!

   Napi 4 órás részmunkaidő mellett a szabadság letöltése megkezdhető úgy, hogy a gyetet igényli és folyósítják az anyuka részére. Szabadságot egy összegben csak munkaviszony megszűnésekor lehet kifizetni, munkaviszony alatt kötelező kiadni és a letöltött napokat fizetni távolléti díjjal. A fizetés nélküli szabadságot igényelheti a gyermeke 8 éves koráig. Nyilván, ha a gyet jogosultság előre ismert okok miatt a legkisebb gyermek 8. életévét megelőzően szűnik meg, akkor korábbi időpontot jelölhet meg.

 53. Üdv!szeretném megkérdezni,hogy mikor állhatok vissza munkába ?a lányom februárban töltötte az 1 évet.gyeden vagyok.gyed mellett nem lehet dolgozni?az apuka csak a gyest igényelheti?köszönöm Móni

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Móni!

   Gyes mellett nem tud dolgozni. Apuka gyest, vagy gyedet igényelhet, ha rendelkezik minden szükséges feltétellel. Nyilván azt kellene mérlegelni, hogy az Ön gyed összege és ha apuka jogosult gyedre melyik a magasabb összeg és emellett nézni, hogy az Ön keresete, vagy az apuka keresete a magasabb összegű.

 54. Kedves Erzsébet!

  Néhány kérdésem lenne Önhöz,bízom benne hogy tud nekem segíteni.
  2005.július 1-én kezdtem dolgozni.2008 novemberében mentem táppénzre veszélyeztetett terhességem miatt.
  2009.áprilisában szültem.2010 októberében mentem vissza a munkahelyemre dolgozni(GYES mellett),de ki kellett vennem a felgyülemlett szabadságomat,így decemberben álltam munkába 8 órás beosztásban.Jelenleg 6 hetes kismama vagyok.Arra lennék kíváncsi,hogy az éves szabadságomat vegyem ki és utána menjek táppénzre vagy egyből táppénz.Mi ilyenkor a teendő a GYES-sel?Körülbelül milyen juttatásokra számíthatok?Milyen összegből fogják számítani a táppénzemet,a tgyásom valamint a gyedemet?

  Válaszát előre is köszönöm.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Edit!

   A jövedelmétől függ, hogy mit célszerű tennie, ha megírja konkrétabb választ tudnék adni. A gyes jogosultsága április 1-től megszűnik.

 55. Kedves Erzsébet!
  Gyermekem 1 éves kora után Gyes mellett dolgoznék újra. Az idézett két (2. és 3. pont) cikkrészletből a két dolog keverhető? Értem ezt az alatt, amennyiben egy-egy alkalommal több, mint 6 órát dolgozna az ember – a többit végezhetem otthon – és így maradhat az eredeti, teljes munkabérem?

  2.“Normál” Gyes folyósítása mellett a gyermek 1 éves kora után heti 30 órában -napi 6 órás munkaidőben- lehet keresőtevékenységet folytatni, vagy időkorlátozás nélkül, ha az igénylő otthonában történik a munkavégzés.
  3.Tartósan beteg, súlyosan fogyatékos gyermek esetében nincs változás, a gyermek 1 éves kora után továbbra is időkorlátozás nélkül folytatható keresőtevékenység.

  Válaszát köszönve,
  Üdvözlettel:
  Judit

 56. főállásu egyéni vállalkozó,nem otthonában dolgozik.de ellenőrízhetően még 30 órát sincs a munkahelyén kaphat-e ápr.1-e után gyest

  válaszát köszönöm

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Jolán!

   A vállalkozó esetében a munkaidő mérték nem értelmezhető, kértem hivatalos állásfoglalást a jogalkotótól. Később látogasson vissza, vagy email-ben elküldöm, ha az megadott címen elérhető.

 57. Jelenleg Gyet-en vagyok.Mellette szeretnék munkát vállalni.Milyen formában érdemes szerződnöm?Milyen lehetőségek vannak, mely számomra a kedvező és ezután hogyan történik az adóbevallás, járulékfizetési kötelezettség?
  Válaszát előre is köszönöm és kérem továbbítani email címemre is!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Lívia!

   Ha konkrétabbá tenné milyen variációk jöhetnek szóba, akkor konkrétabb választ tudnék adni. Annyira általános a kérdés, hogy több variáció több változatban szóba jöhet és erről oldalakat lehetne írni. Email címre továbbítást csak díjazás ellenében vállalok.

 58. T.Cím!
  Szeretném megtudni, hogy mivel élettársam április körül fogja megszülni első gyermekünket, és úgye nem vagyunk házasok,édesapaként igénybe vehetem -e a GYES-t, illetve később a GYED-et? Az élettársamnak folyamatos munkája van, én sajnos munkanélküli vagyok és egyelőre nincs is kilátásom elhelyezkedni. Így a logikus megoldás az lenne, hogy én neveljem a gyereket.Kérem szíves válaszát a lehetőségeinkről.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Tibor!

   Gyest mindenképpen igényelhet. A gyed részben előzetes biztosításhoz kötött, pontosabban az igénylést megelőző két éven belül rendelkeznie kell legalább 365 nap biztosításban töltött nappal (ilyen pl. a munkaviszony, álláskeresési támogatás időszaka,…). A másik feltétel, hogy az igényléskor biztosítási jogviszonyban álljon. Ha a kettő együtt nem teljesül, csak gyesre lesz jogosult. Gyedet legkorábban az anya tgyás időszakának letelte után (168 nap) igényelhet, ha az anya nem igényel tgyást, akkor ez 168 nap a gyermek születésnapjától számítódik.

  • Szeretnék érdeklődni:

   Jelenleg gyeden vagyok, tervezek visszamenni dolgozni. Apukának nincs munkaviszonya, nem is volt soha, jogosult e ő a gyesre, ő marad itthon a kislányunkkal?

   Köszönöm
   Katalin

   • Horváthné Pelyva Erzsébet

    Kedves Katalin!

    A gyeshez nem kell munkaviszony (biztosítási jogviszony) és az apuka igényelheti a gyest.

    • Köszönöm gyors válaszát, ehhez kapcsolódva kérdezném, hogy egyedülálló szülő vagyok, az apuka nem él velünk, és emelt családi pótlékot kapok. Apuka csak addig lesz a gyerekkel, amíg én dolgozom, tehát nem leszünk élettársak, továbbra is egyedülálló szülő maradok. Így is kaphatja apuka a gyest, illetve nekem le kell mondanom az emelt családiról? Vagy minden marad a régiben, csak én dolgozom, s addig apuka babázik, s igényli a gyest? ( A kettő üti e egymást? emelt családi/apuka gyes)

     • Horváthné Pelyva Erzsébet

      Kedves Katalin!

      Mivel a gyermek az Ön háztartásában nevelkedik és nem az apukával közös háztartásban, apuka nem igényelhet gyest. Egyébként üti egymás, mert akkor már nem egyedül álló.

      • Értem, akkor bölcsi lesz…
       Ha visszamegyek dolgozni, s a gyesről ezzel lemondok, akkor is felmondási védelem alatt állok a gyerek 3 éves koráig?
       Valamint számít az, hogy egyedülálló anyuka vagyok, vagy attól még kirúghatnak?

       Köszönöm

       • Horváthné Pelyva Erzsébet

        Kedves Katalin!

        A felmondási védelem 3 év alatti gyermek esetében 2010. május 1-től nem kötött gyes folyósításához, vagyis Ön védett lesz, ami független a családi állapotától. Rendes felmondással nem szüntethető meg a munkaviszonya a gyermek 3. életévéig.

 59. Kedves Erzsébet!
  Jelenleg GYES mellett dolgozom heti 40 órás, távmunka formájában. A szerződésemben rögzítve van, hogy a munkavégzés helye az otthonom. Így továbbra is maradhatok GYES-en?
  Három gyermeket nevelünk. Ha a kicsi betölti a 3. életévét átmehetek GYET-re az ugyan ilyen heti 40 órás otthoni távmunka mellett?
  Milyen szabályok vonatkoznak a táppénzre ilyenkor? (Ilyenkor is jár a gyerek betegsége esetén a táppénz? Újra pörög a 180 nap amíg a minimálbér után számítják a táppénz, vagy nem, hiszen már a GYES alatti is dolgoztam, tehát már a bérezett napok száma nem nulláról indult.)
  Előre is köszönöm a válaszokat!
  Boglárka

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Boglárka!

   Gyet igényelhető heti 40 órás munkavégzésnél, ha az otthonában történik.
   Táppénznél, ha a törvény szövegét “szigorúan” vesszük, akkor csak annyi napra jogosult táppénzre, ahány napot gyet mellett dolgozott és a táppénz alap a minimálbér. Ezzel kapcsolatban még én is tájékozódom.

   • Horváthné Boglárka

    Kedves Erzsébet!
    Köszönöm a válaszát. Ebben az esetben nem nagyon éri meg GYET_re menni…Kérdés, hogy ha ezekre a napokra az ember lemond a GYET-ről (mármint amikor éppen táppénzre megy) akkor az működőképes megoldás lehet-e.

    • Horváthné Pelyva Erzsébet

     Kedves Boglárka!

     Igen, működik. Gyes alatt is ez volt a gyakorlat és a többlet adminisztráció miatt kivették a gyest a korlátozó szabályozásból, sajnos a gyet maradt.

 60. Kedves Erzsébet!
  Közalkalmazottként dolgozom részmunkaidőben napi 4 órát GYET mellett.A szerződésem a GYET lejártáig szól.A főstátuszomon fizetésnélküli szabadságon vagyok a GYET lejártáig.Gyerekeim betegsége miatt sokat vagyok táppénzen ezért azt kérték mondjak föl,erre persze nem vagyok hajlandó.Mit tehet a munkahely és nekem milyen lehetőségeim vannak?
  Köszönöm segítségét!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Erika!

   A főstátuszban nem kellett volna fenntartani a fizetés nélküli szabadságot, mivel a visszatéréssel az megszakad. A gyet folyósítás nem véd a munkáltatói rendes felmondástól, illetőleg a munkáltató sem köteles biztosítani a fizetés nélküli szabadságot. A gyermek ápolására, amennyire a gyáp napjait már kimerítette, igénylés esetében kötelező fizetés nélküli szabit biztosítani. A szerződés tartalmát nem ismerem, így a jogszerű lépéseket sem tudom megmondani. Azt tanácsolom várja meg a munkáltató lépését, ne Ön mondjon fel.

 61. Kedves Erzsébet!

  Gyes mellett dolgozó anyuka (6 órás) újra vissza mehet-e gyesre úgy, hogy megint fizetés nélküli szabadságot kér az ember? Kötelező-e ezt megadni a munkáltatónak? A főnököm mindig elégedetlen, ha otthon maradok a beteg gyerekekkel és én ezt már nem bírom hallgatni. Viszont ő valószínűleg el fog menni előbb-utóbb a cégtől, én viszont szeretek ott dolgozni, ha ő elmegy én visszamennék. Attól félek, hogy nem adja meg a fizetés nélküli szabadságot, ha megteheti, azért, hogy, hátha felmondok és mást vehet fel a helyemre.
  Megtagadhatja a fizetés nélküli szabadságot?
  Ha elenged fizetés nélküli szabadságra, akkor dolgozhatok-e másutt közben?

  Köszönöm!
  Hajni

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Hajni!

   Amennyiben kéri a fizetés nélküli szabadságot a munkáltató köteles biztosítani. Ha másik munkajogviszonyt létesít köteles a jelenlegi munkáltatójának bejelenteni.

 62. Vargáné Kürti Andrea

  Tisztelt Erzsébet!

  Március 24.-én lejár a GYED-em,és kérném a GYES folyósítását.A munkáltatóm tud napi 6 órában foglalkoztatni.De én már március 1-től munkába szeretnék állni,ezért le is mondtam a GYED-ről.A munkáltatóm az mondja,hogy kell kérnem fizetés nélküli szabit,de ezt nem nagyon értem,hogy miért.Azt mondják,hogy a MÁK is kér ilyen papírt!Megmondaná nekem,hogy ez milyen papír és mire kell?

  Köszönettel:Vargáné.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Andrea!

   Azzal, hogy lemond a gyedről és munkába áll, a fizetés nélküli szabadságát is megszakítja, így ilyen kérelemnek, papírnak semmi értelme nincs. A gyed igénylésnél kéri az Oep, gyes igénylésnél nincs ilyen.

 63. Kedves Erzsébet!

  Köztisztviselőként dolgozom. Kérdésem lenne, hogy ha hosszabb táppénzen vagyok, (kb. 2 hónap) indoklás nélkül, vagy bármilyen formában a munkáltaóm megszűntetheti-e a jogviszonyomat.

  Köszönöm: Kinga

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Kinga!

   Közszolgálati jogviszonyra is vonatkozik a felmentési (felmondási) tilalom. Tilalomra okot adó esemény a keresőképtelenség.

 64. Kedves Erzsébet!

  IKER GYERMEKEIM UTÁN GYEST KAPOK, HETI 36 ÓRÁT DOLGOZOM. ÍGY ÁPRILISTÓL MÁR CSAK A FELE GYES-RE LESZEK JOGOSULT. AZT SZERETNÉM MEGKÉRDEZNI, HOGY A FÉRJEM MEGBÍZÁSOS MUNKAVISZONYBAN DOLGOZIK A HETI 30 ÓRÁT NEM HALADJA MEG IGÉNYBE VEHETI-E Ő A GYEST A KÉT GYERMEK UTÁN.
  VÁLASZÁT ELŐRE IS KÖSZÖNÖM.
  TISZTELETTEL: KORNFELDNÉ TÓTH KATALIN

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Katalin!

   Megbízásos munkaviszony jogilag nem létezik. Mi a szerződés pontos neve? Abban szerepel munkaidő mérték?

   • Köszönöm válaszát!

    A férjem munkahelyétől kértünk egy igazolást a gyes igénylése miatt. Melyben az szerepel, hogy megbízásos jogviszonyban áll xy-Kft.-nél, és a felek között létrejött megbízási szerződés kötelező munkaórát nem ír elő. A férjem hajnalban hord napilapot, mely hivatalosan napi négy órát nem haladja meg.
    Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Kornfeldné Kata

 65. Szeretném megkérdezni,hogy én 2011.május 15-éig kapom a Gyes-t és 8-órába dolgozom ,és most nem igazán értem ezután hogyan fogok tudni dolgozni 6-órába vagy marad a 8 óra és vissza kell-e mondanom a Gyes-t.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Tita!

   A napi 6 órás munkavégzést a munkáltatójával egyeztesse és eszerint írásba kell foglalni. Ha nem tudnak megegyezni és napi 8 órában dolgozik, akkor vissza kell mondania a gyest 2011. április 1-től.

 66. Kedves Anyabarát!

  2007-ben született az első, 2009.márciusában a 2.gyerekem. Mivel gyes alatt szeretnék már újra dolgozni, kértem a munkáltatómat, hogy szeptembertől szeretnék újra munkába állni. Kértem, ha meg tudunk ebben állapodni, 6 órában szívesen dolgoznék 8 helyett. Ezt ő át is vette személyesen, aláírta az átvételt.

  A munkáltatóm (aki nem válaszolt írásban és 15 napon belül a részmunkaidős kérésemre), ahogy az Mt előirja, hanem miután 3 hét múlva felhívtam, azt mondta, hogy nincs visszavételi és fizetési kötelezettsége még idén a részemre (2 éves lesz márciusban a kisebbik gyerek.)

  Kérdezném Öntől, hogy a gyes már nem számít fizetés nélküli szabadságnak? Mert ha nem, akkor ahogy lejár a gyed, rögtön visszavételi kötelezettsége van a munkáltatónak, mert az eredeti munkaszerződés lép életbe, ha jól gondolom. Jól gondolom?

  Mivel az új szabályozás szerint ha 8 órában mennék vissza,(ha vissza kell vennie), a gyest nem kaphatom. Akkor a fő kérdésem az, ha a gyest nem veszem igénybe, vagy nagyszülő veszi igénybe akkor is felmondási védelem alatt állok a gyerek 3 éves koráig?

  Még egy apróság, ami fontos lehet: a helyemre határozatlan idejű munkaszerződéssel vettek fel valakit, ami az Mt-be ütközik, és az illető azóta gyeden van. Az ő szerződése érvényes? Ennek a jogsértésnek van valami következménye a cég számára? Ill. ez milyen kapcsolatban lehet az én ügyemmel?

  Köszönettel várom szíves válaszát.

  Üdvözlettel
  Zabóné Szalay Mária

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Mária!

   Ön 6 órás részmunkaidős foglalkoztatást kért a munkáltatójától és nem az eredeti munkaszerződés szerinti 8 órás foglalkoztatást. Ha a munkáltatója a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozik, akkor egyoldalúan nem kezdeményezheti a részmunkaidős foglalkoztatást, ehhez a munkáltatója beleegyezése is szükséges. Amennyiben azt jelezte volna, hogy eredeti munkaszerződése szerint kéri a foglakoztatását, akkor nincs mérlegelési lehetősége a munkáltatónak, a felhalmozott szabadságát ki kell adnia és amennyiben a működési köréből kifolyólag nem tud munkát biztosítani, állásidőre járó személyi alapbért köteles fizetni. Nyilván ilyen esetben a gyesre nem jogosult.
   A felmondási védelem gyes folyósítása nélkül is megilleti a gyermek 3. életévéig és független attól, hogy a nagyszülő részére folyósítják az ellátást.
   Az Ön munkakörébe alkalmazott munkavállaló szerződése érvényes, erre való hivatkozással nem szüntetheti meg az Ön munkaviszonyát, csak a felmondási tilalom megszűnését követően, de akkor is valós és okszerű indokkal. Ugyanez vonatkozik a jelenleg gyeden lévő kollégára is.

 67. Kedves Erzsébet!
  Fiam 9 hónapos. Nem mentem el szülési szabadságra, folyamatosan dolgozom otthonról, 8 órában. Emiatt nem igényelhettem TGYÁS-t és GYED-et sem. Olyan kérdésem lenne, hogy mikortól, milyen feltételekkel igényelhetnék bárminemű állami támogatást? Érdemes 6 órára átjelentkeznem, vagy ha otthonról dolgozom, akkor ez nem befolyásolja a támogatás mértékét? Anyukám rokkantnyugdíjas, ő igényelhetne a rokkantnyugdíj mellett bármilyen támogatást a gyerekre?

  Köszönöm szépen előre a segítséget!
  Anna

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Anna!

   A gyermek első életévét követően igényelhet Gyest és mivel otthonában dolgozik, az ellátás folyósítása mellett időkorlátozás nélkül dolgozhat.

 68. Szép napot mindenkinek!

  Azt szeretném kérdezni,rám is vonatkozik ez az új törvény?
  Mert én GYED-et kapok ami 2011 márciusában jár le,aztán jönne a GYES.
  Viszont,részmunkaidőben nem alkalmaznak,de ha a rokkantnyugdíjas nagymama igényelné a GYES-t,akkor én ugyanúgy védett lennék a lányom 3 éves koráig (úgy értem felmondhatják a munkaszerződésem mivel nem én kapom a picire a gyest?

  Ha pedig olyan megoldást választanék,hogy igénylem a GYES-t,de fizetés nélküli szabadságon leszek,máshol dolgozhatok részmunkaidőben?
  Ha a nagymama kapja a GYES-t és én mégis visszamennék GYES-re azt megtehetem?
  Kérem válaszolja meg kérdéseim.
  Köszönöm.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Iza!

   Ha teljes munkaidőben visszatér a munkahelyére és a nagymama kapja a gyest, Ön a gyermek 3. életévéig védett. Ebben az esetben a védelem nem kötött gyes folyósításhoz. Ha visszamegy Gyesre a nagymama kéri a gyes folyósítás megszüntetését és Ön újból beadja az igényét.
   Igen, dolgozhat máshol részmunkaidőben. Az új munkaviszony létesítését köteles bejelenteni a jelenlegi munkáltatójának. Napi 6 órás részmunkaidőnél tartsa meg a Gyest.

 69. Holnap lesz vajon családi???? Mert nem látom sehol a 2011 februári utalást 🙁

 70. Szeretnék segítséget kérni! Most kaptam egy állást, amihez ki kell váltanom az APEH-tól egy adószámot, tehát egyéni vállalkozóit, viszont gyesen vagyok. A 2011-es törvények szerint megtarthatom a gyest, ha vállalkozást indítok, vagy elveszik? Még egy kérdésem lenne. Ha megbízási szerződést kötök az öcsémmel, hogy ő dolgozik helyettem, de enyém a vállalkozás akkor utána milyen járulékokat kell kifizetnem, ha nappali tagozatos diák?
  Köszönöm a válaszokat!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Julianna!

   Nem a vállalkozás alapítása korlátozott. Az egyéni vállalkozói tevékenység folytatása a magánszemély részéről a vállalkozás tevékenységében személyes közreműködést feltételez, amely alapján járulékfizetésre kötelezett, valamint vonatkozik rá a keresőtevékenység korlátozás, amennyiben a tevékenységet nem az otthonában végzi. Ha a tevékenység személyes folytatását és ez által a járulékfizetést ki szeretné váltani a testvére megbízásával, a részére kifizetett összegen (bruttóban) kívül még 27%-ot kell a költségvetés felé megfizetnie. Azt javaslom, minden részletet beszéljen át a könyvelőjével, mert ettől kicsit bonyolultabb.

 71. Szeretném megkérdezni ha Gyesen vagyok az 5 éves fiammal, mert tartósan beteg dolgozhatok-e teljes munkaidőben. Hol található ez a Kormány rendelet? Kellene, mert be kellene mutatnom a munkahelyemen. Kérem segítsenek!!!!

 72. Kedves Erzsébet!

  2011.01.25-én kedden 12:40-kor írtam egy levelet,de az enyém még mindig rendszer-moderációra várakozik,pedig azóta már másnak is válaszolt!???

 73. Kedves Anyabarát!
  Segítséget szeretnék kérni. Kisfiam február 19-én lesz 2 éves. Pedagógus vagyok. Visszamennék dolgozni, és Ő bölcsődébe menne. Kérdéseim lennének.
  Ha él a munkaviszonyom, de még nem kezdem el a szabadságomat letölteni, mehet-e bölcsődébe? (februártól menne bölcsődébe, de én csak májustól tudnám a szabadságom kivenni)
  Jár-e nekem a gyes, ha ő bölcsődés?
  Pedagógusként mennyi a minimum óraszám, amit kellene tanítanom, hogy gyermekem bölcsődébe járhasson, és én kapjam mellette a gyest?

  Várom válaszukat!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Gabriella!

   A gyermek kezdésének időpontjáról a bölcsőde vezetővel kell egyeztetnie, hogy a munkába visszatérést megelőzően mennyi idővel korábban kezdheti el a beszoktatást. A kezdéshez be kell mutatnia a munkaszerződését, vagy a munkáltató igazolását, hogy a munkavégzés megvalósul. Álláspontom szerint ez független az óraszámtól.
   Gyed jogosultságát, amint a gyermek bölcsődébe kezd járni elveszti és gyest igényelhet és attól függően megszűnik a jogosultsága, vagy folyósítják továbbra is, hogy milyen jogcímen igényli és vonatkozik-e Önre a munkaidő korlátozás.

 74. Kedves Anyabarát!

  Kisfiam 2010.december 27-én volt 2 éves, én 28-tól Gyes-en vagyok. Pedagógusként szeptembertől állok munkába teljes munkaidőben. Február 1-től augusztus 31-ig szabadságon leszek.
  A kérdésem az, hogy a Gyes törvényi változásai hogyan érintenek engem, március 31-ig kaphatom-e a Gyest szabadság mellet?
  Ezt követően pedig a szabadság és a teljes munkaidő mellett, nyugdíjas vagy átmeneti járadékban részesülő nagyszülő kérheti-e a Gyes folyósítását? Van-e valamilyen szabály arra, hogy a nagyszülő lakóhelyének milyen közel kell lennie a miénkhez? Szükséges-e azonos lakcím?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Zsófi!

   2011. március 31-ig jogosult gyesre is. Mind a nyugdíjas, mind az átmeneti járadékos nagyszülő igényelheti a gyest. A lakóhely távolságra nincs előírás. Nem kell a nagyszülőnek azonos lakcímen laknia, nyilatkozatot tesz arról, hogy a gyermeket a szülő háztartásában gondozza.

 75. Tisztelt Cím! Tudom,hogy már mások is tettek fel hasonló kérdéseket, de szeretnék pontos választ kapni.
  2011. március 5-től gyest fogok kapni, az lenne a kérdésem, ha még idén szülnék gyermeket, illetve legkésőbb 2012. februárig, akkor milyen ellátásokat kapnék, milyen összeget vennének figyelembe a gyed számításánál.
  Szerződéses besorolási bérem: bruttó 125.000 Ft, gyed: 102.900 Ft.
  Illetve lenne még egy másik kérdésem, ha visszamennék dolgozni 2012 márciusáig 6 órába, és utána esnék teherbe, a gyed számításánál már a 6 órás bért vennék figyelembe?
  Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel: Füredi Viktória

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Viktória!

   Az előzmény dátumokat is figyelembe véve, ha gyesről szül akkor tgyás alap a szerződéses bére lesz, a gyed is ua. A 6 órás bér beleszámít a tgyás alapba és a gyed alapba is, az hogy milyen aránnyal, attól függ mettől-meddig lesz bérezett napja és mikor érkezik a baba.
   A 2010. évi maximális gyed alapján a korábbi tényleges jövedelme nem kizárólag a besorolási béréből adódott, pótlékok esetében a 6 órás bérénél is megjelenik.

 76. Kedves Erzsébet,

  a helyi Kincstár illetékesétől azt a tájékoztatást kaptam telefonon, hogy a tartósan beteg gyermek után folyósított gyes mellett bármennyi órában dolgozhatok, vagy ha nem akarok, vagy nincs rá lehetőségem, hogy visszamenjek dolgozni, akkor otthon is maradhatok, annak ellenére, hogy a gyermek bölcsődés (normál bölcsőde, ahol fejlesztésben részesül), és a gyermeket továbbra is napi 7 órában vihetem bölcsődébe, vagyis közel egész napra. Abban kérném a segítségét, hogy hol találok erre törvényi hivatkozást? Egészen biztosra mondták ezt nekem, de a törvényben, emire hivatkoztak, én semmi konkrétumot nem találtam arra vonatkozólag, hogy ez valóban szabályos lehet. Kérdésem még, hogy ha még nem töltötte be a három évet, és ha már betöltötte a gyermek a 3 évet, de még a fejlesztés miatt marad bölcsődés, akkor ez változtat-e valamin?

  Köszönöm előre is a segítségét!

  Kata

 77. Kedves Anyabarát!
  Jelenleg a kisfiammal vagyok itthon gyed-en, amit 2009.11.04-től folyósítanak nekem. A munkaviszonyom (határozott idős szerződésem volt) sajnos a gyed alatt megszűnt 2009.11.30-án.
  Most újra terhes vagyok, a második baba május 28-ra várható.Jogosult leszek ilyen körülmények között tgyás-ra ill. gyed-re a második babával?Ha nem, akkor milyen juttatást kaphatok majd?
  Válaszát köszönöm.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   A gyed jogosultságot nem lehet rendbe hozni, a tgyás jogosultságot még megszerezheti, ha biztosításba kerül. Egyéb esetben végig Gyesre lesz jogosult.

 78. Kedves Erzsébet!

  Jelenleg 8 órában dolgozom gyes mellett.A kislányom aug-ban lesz 3éves!Amikor betölti a 3.életévét,már nem leszek védettség alatt és el is fognak küldeni!A cégnél 2007.dec óta dolgozom(2008.júl.23ig dolgoztam fizikailag is)ezután már tgyás majd gyed-en voltam!Ha lejár aug 6-án a gyesem és elküldenek,akkor jár végkielégítés?Ezután miétvő legyek?Gondolom el kell mennem munkanélkülire,ami kb:3 hónapig tart és ha azután sem fogok állást találni,akkor kapok vmi támogatást mindaddig,amíg nem lesz munkám?Már most is keresek,de senkinek nem kellek…ugyanis szerintük aug még messze van!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Éva!

   Munkáltatói rendes felmondásnál végkielégítésre akkor jogosult, ha legalább 3 évig élt a munkaviszonya. A gyermekvállalás miatt vélhetőleg ez így is van, vagyis jogosult lesz végkielégítésre. Közös megegyezésnél nincs végkielégítés fizetési kötelezettsége a munkáltatónak. A munkaviszony megszűnése után kérje álláskeresőként való nyilvántartásba vételét a Munkaügyi Központban.

 79. Kedves Erzsébet!
  A kislányom 2011.02.10-én lesz 2 éves, tehát GYEs-re megyek vele.
  A kérdésem az lenne, hogy mi szeretnénk még egy gyereket a férjemmel, de mindenki mást mond,arról hogy mennyi lesz a Tgyás Gyed-em.
  Ha Gyes alatt teherbe esek mennyit kapok? Ha esetleg már terhes lennék,de a Gyesnek vége, és szülésig betegállományba vagyok akkor mit számolnak?
  Van munkaviszinyom, nem vagyok közalkalmazott a bérem Br.148000.-
  Köszönöm megtisztelő válaszát Melinda

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Melinda!

   Ezzel a bérrel azonnal táppénzre menni tilos (az ellátás alapja kb. 103.600 Ft lesz)! Oka, a keresőképtelenség első néhány napja betegszabadság, emiatt előtte mindenképpen szabadságot kell beiktatni és az alapot kevésbé rontja le. Gyesből szülésnél a tgyás alap a szerződéses bér (148.000 Ft) és gyednél is ua. (2011-es, vagy 2012-es igénylésnél).

   • Kedves Erzsébet!
    Ha jól értelmeztem akkor van 3 hónapom, hogy teherbe essek, ha nem jön össze akkor gyes után dolgoznom kell minimum 6 hónapot.
    Köszönöm a válaszát
    Üdvözlettel, Melinda

    • Horváthné Pelyva Erzsébet

     Kedves Melinda!

     A 6 hónap a korlátlan tgyáshoz szükséges és ha a gyednél nem alkalmazható az előnyszabály, akkor a minimálbéres gyed alap elkerüléséhez. A 148.000 Ft-os bér nem éri el a minimálbér kétszeresét, ami 2011-ben 156.000 Ft és amely összegénél belép a tgyás korlát. A következő gyermek jogán igényelt gyed előzménynél 2009 vagy 2010-ben lesz gyed, illetőleg 2010-ben vagy 2011-ben tgyás, esetleg bérezett nap (szabadság, betegszabadság), illetőleg táppénz is, így az alap megegyezik a tgyás alappal.

 80. Kedves Anyabarát!
  Jelenleg GYed-en vagyok kisfiammal, aki júniusba tölti be 2 évet. Most várjuk második babánkat, aki szeptember körül fog megszületni.
  Kérdésem, az lenne, ha szeptemberig nem térek vissza már dolgozni, akkor születendő gyermekem után milyen juttatásokat kaphatok? (pl. tgyás, gyed? )illetve mi alapján állapítják meg az összeget?
  Köszönöm!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves “badri”

   Jogosult leszel tgyásra és gyedre is, amennyiben a jogviszonyod nem szűnt meg a babázás alatt. Ha munkaviszonyból (közalkalmazott, stb.) szültél, akkor a tgyás alap a szerződéses béred lesz, ami bérezett nap nélkül maximalizálva van és ha az összeg meghaladná a minimálbér kétszeresét, akkor a plafon a minimálbér kétszerese. A gyed alap megegyezik a tgyás alappal.

 81. Kedves Anyabarát!

  Szeretném megkérdezni, hogy nekem egy szívbeteg kisfiam van akinek 2011,03,08 án lejár a gyes, meg lehet-e hószabitani.
  Milyen feltétele van. Nála ez a betegség nem látszik de sokat betegeskedik elég hamar elkapja a különböző betegségeket.
  jelenleg bölcsibe szoktatom be de már a 2. héten 3 hetet otthon voltam vele, betegség miatt.
  Most sikerült munkahelyet találnom egy élelmiszerboltban, és ott nem hitték el hogy a gyes alatt (korlátlanul)dolgozhatok azaz napi 8 órát ahogyan megegyeztünk.
  Hogyan tudom bebizonyítani nekik hogy rá más szabály érvényes?
  Nem hiszem el hogy a munkaügyön ezt nem tudják, vagy csak meggondolták magukat és mégsem alkalmaznának??

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Szilvia!

   A betegségről szakorvos által kiállított igazolással kell rendelkeznie és ezt az igazolást a MÁK felé meg kell küldenie. A felülvizsgálaton betegség fennállásáról újabb igazolást állít ki a szakorvos és az az újabb felülvizsgálat időpontjáig érvényes. Magasabb összegű családi pótlékot is ez alapján folyósítanak.
   Ha nem rendelkezik igazolással Gyes mellett időkorlátozás nélküli keresőtevékenységet nem folytathat, ha rendelkezik, akkor folytathat.
   Ha van igazolása és felülvizsgálat időpontja későbbre esik, mint március 8-a, levélben kérje a Gyes továbbfolyósítását a MÁK-nál.
   A szabályozást a Családok támogatásáról szóló törvényben, illetőleg a 2010. évi Magyar Közlöny 200. számában tudja megnézni.

 82. Tisztelt Cím!
  Olyan kérdésem lenne, hogy 2. gyermekem április 1-jén tölti a 2.életévét. Én visszamennék teljes munkaidőben dolgozni és a nagyszülő lenne vele gyesen, aki teljes jogú nyugdíjas és nyugdíj mellett nem végez kereső tevékenységet. Ebben az esetben a nagyszülőnek még milyen feltételeknek kell megfelelnie? Kell hogy legyen nálunk ideiglenes lakcíme?
  Köszönettel: Szilvi

 83. Kedves Anyabarát!
  Én egy Szlovákiában élő, de Magyarországon dolgozó (6 évet) leendő anyuka vagyok. Jelenleg táppénzen vagyok amíg a baba meg nem születik. A kérdésem az lenne, hogy milyen támogatásokra vagyok jogosult Magyarországon.
  Válaszát előre is köszönöm!
  Nóri

 84. Kedves Anyabarát!
  A következőkkel kapcsolatban szeretnék érdeklődni:
  Jelenleg 2 kisgyermek anyukája vagyok, a kisebbikkel 2011. szeptember 20-ig maradhatnék gyesen. Előreláthatólag 2011 szeptemberében születik meg 3. kisbabánk. Arra gondoltam, hogy vajon kedvezőbben járnánk-e, ha visszatérnék a munkáltatómhoz? Jelenleg kb. 3 hónap szabadság járna nekem, utána viszont lehet, hogy már táppénzre mennék.
  Köszönettel:
  K.Anikó

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Anikó!

   A szabadság, betegszabadság és táppénz időszakára több pénzt kaphatna, mint a gyes időszakára. A szabadság mindenképpen jó ötlet a gyed alap miatt, mert egyébként a minimálbér az alap, kivéve, ha a jövedelme ettől alacsonyabb, mert akkor a tényleges jövedelem. Tgyás alapja a szabadságra fizetett összeg lesz és ha keresőképtelen lesz, akkor a betegszabadság is beleszámít és a hatása attól függ, hogy a jövedelme eléri-e, vagy meghaladja-e a minimálbér kétszeresét, és mennyivel.

 85. T. Cím!

  Én egyedül nevelem két gyermekemet (5 és 2 éves), 2010.11.17.vel 8 órában dolgozom. Tartásdíjat sajnos a bírósági ítélet ellenére nem kapok. Jól gondolom, hogy ebben az esetben sincs esélyem a gyes megtartására, ami 2011.08.06ig járna. köszönöm várom válaszát Üdv Timicke

 86. Azt szeretném kérdezni, hogy júliusban lejár harmadik gyermekem után az ellátás. milyen pénzt kapok ezután 2009 óta vagyok itthon.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Edit!

   Milyen ellátás jár le? Gyes? Ha 3 kiskorú gyermeket nevel, akkor Gyetre válik jogosulttá a legkisebb gyermek 3. életévétől 8. életévéig.

 87. Kedves Erzsébet!

  A gyes 2011-es változásáival kapcsolatos lenne a kérdésem. Társas vállalkozóként igényelhetek-e gyest az új szabályok szerint? Válaszát előre is köszönöm!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Éva!

   Társas vállalkozóra is érvényes az időkorlátozás -annak ellenére, hogy a munkaviszonyhoz hasonló munkaidő nem értelmezhető-, heti 30 órát meg nem haladó mértékben végezhet keresőtevékenységet, otthonában időkorlátozás nélkül. Olyan tevékenységnél, ahol pl. nyitvatartási idő van (pl fodrász) ott már ellenőrizhető.

 88. Tisztelt Cím!
  Érdeklődnék, májusban lesz 2 éves a kislányom ha a jelenlegi munkáltatóm nem tud 4 vagy 6 órás munkát ajánlani akkor a gyes mellett másik munkáltatónál vállalhatok 4 vagy 6 órás munkát, úgy hogy a gyes lejárta után 8 órába visszamennék a régi munkaadómhoz.
  Köszönettel: Szegvári Szilvi

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Szilvia!

   A jelenlegi (régi) munkáltatóján fizetés nélküli szabadságát töltve vállalhat más munkáltatónál munkát. A szerződést úgy kell megkötni, ha lejár a fizetés nélküli szabadsága ne ütközzön a két munkaidő beosztás, illetőleg az új jogviszony megszűnjön mire a jelenleginél (régi) munkába kell állnia. A régi munkaadójához az eredeti munkaszerződében rögzített napi 8 órában térhet vissza.

   • Kedves Erzsébet!

    Köszönöm a válaszát még egy kérdésem lenne a régi munkáltatómnak kell tudnia a fizetés nélküli szabadság ideje alatt végzett munkával kapcsolatosan? (pl. kell munkaszerződés másolatot küldeni neki?)
    Köszönettel: Szegvári Szilvia

  • Tisztelt Cím!
   Azfelől érdeklődnék, hogy a gyed lejártát követően kislányom 2 éves kora után, gyes mellett visszamegyek dolgozni 4 vagy 6 órába a munkáltatómhoz, a felgyülemlett szabadságomat mi módon fizetik ki, mivel szülés előtt 8 órába dolgoztam most meg 4- vagy 6 órába mennék vissza, akkor a 8 órás bérrel fizetik ki a szabadságot?
   Még egy kérdésem lenne hogy a munkáltató gyes alatt a gyermek 3 éves koráig köteles visszavenni 4 vagy 6 órába mert én csak ennyit tudnék most vállalni?
   Köszönettel: Szegvári Szilvi

   • Horváthné Pelyva Erzsébet

    Kedves Szilvi!

    Ha nem közszférában, hanem versenyszférában dolgozik akkor Ön egyoldalúan nem kezdeményezheti a 4 vagy 6 órás foglalkoztatást, a munkáltatója beleegyezése is szükséges hozzá. A szabadságot az érvényes munkaszerződésének megfelelő mértékben fizetik ki. Ha részmunkaidőre módosítják, akkor a részmunkaidő mértékének megfelelően fizetik. Ha csak a szabadság kivételét követően módosítják a szerződést, akkor 8 órában fizetik, annak időtartamára Gyesre nem jogosult.

 89. Kedves Erzsébet!

  Az lenne a kérdésem, hogy gyed mellett lehetek-e segítő családtag a férjem vállalkozásában?(Online korrepetálásról lenne szó,akkor váltaná ki a férjem a vállalkozóit, ha gyed mellett már el tudnám kezdeni a korrepetálást.)
  Lehet-e ezt a szerződést 0 Ft díjazással megkötni, ha gyed mellett nem lehetek segítő családtag.(Március végén kezdődik a gyes, addig ezzel a szerződéssel lehet végezni ezt a tevékenységet?) Már több változatot hallottam, ezért kérném ebben a segítségét. Online oktatásra milyen TEÁOR számot kell választani? A 855901 m.n. s. egyéb oktatást néztem lehetséges tevékenységnek. Ez nem engedély köteles, ha jól gondolom.

  Köszönettel:

  Elvira

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Elvira!

   A korlátozás a díjazás ellenében -kivéve szerzői jogdíj-, és hatósági engedélyhez kötött tevékenység személyes folytatására vonatkozik. A segítő családtagnál a Tbj. törvény meghatározza, hogy díjazás ellenében végezi a tevékenységet és emiatt alkalmazzák a 0 Ft díjazást, amit elsősorban munkaügyi ellenőrzéseknél vizsgálnak. A megbízási szerződést díjazás nélkül kötik. Inkább a második variációt javasolnám.
   Bármilyen engedélyhez (hatósági – pl. ÁNTSZ, működési, stb.) kötött tevékenységnél a személyes munkavégzés már nem megengedett.
   Egyéni vállalkozónál a 855901 m.n.s szakmakód véleményem szerint is megfelelő és nem szükséges hozzá külön engedély.

 90. Paulovits Lászlóné

  T. Cím!

  Arról szeretnék tájékoztatást kapni, ha visszamondom a gyest és teljes munkaidőben dolgozom, jár-e a védettség a gyermek 3 éves koráig, vagy ilyenkor a munkáltató bármikor felmondhat.

  Köszönettel:

  P. Éva

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Éva!

   3 év alatti gyermek esetében a gyes folyósítása 2010. május 1-től már nem feltétel, a védelem a gyermek életkorához kötött, vagyis a gyermek 3. életévéig védett és az a munkavállaló, aki utoljára a fizetés nélküli szabadságot igénybe vette.

 91. Kedves Anyabarát!
  Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, ha nagyszülő vesz igénybe a gyes-t
  harmadik évben, akkor a gyermek nem járhat bölcsödébe?
  Válaszát előre is köszönöm.

 92. Kedves Erzsébet!

  egyik ismerősöm ma megkérdezte az államkincstárban és azt mondták, hogy MINDEGY hány órában dolgozunk (IKRESEK) 4-6 vagy 8 , mert ikreseknek mindenképp csak szimpla GYES jár! (Időkorlátozás nélkül folytathatunk keresőtevékenységet, de ha dolgozunk, akkor csak szimpla a GYES)
  A 30 órás időkorlát az egy gyerekesekre vonatkozik!!
  Igaz ez???

  köszönöm!
  HF.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Fanni!

   A jogalkotó szándékát semmiképpen sem tükrözi a tájékoztatás tartalma. Remélem nem ennek megfelelően fogják alkalmazni a módosítást. Bemásolom az Országgyűlés Önkormányzati és területfejlesztési bizottsága által 2010. december 16-án T/1813/37 iktatószámon benyújtott módosító javaslatot, amely indoklása szerint, ikergyermekek esetében részmunkaidőben (nyilván a 36 órát meg nem haladó munkavégzés értendő alatta) a teljes gyes jár és ezt meghaladó időtartamban kell “áldozatot” hozni az anyának/apának. Azt tudom tanácsolni az ismerősének, hogy írásban kérjen tájékoztatást a MÁK-tól és ha a korábbi szóbeli tájékoztatással egyező tartalommal kapja azt, forduljon a Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz és kérjen jogmagyarázatot és állásfoglalást.

   “Az Országgyűlés
   Önkormányzati és területfejlesztési
   bizottsága

   Bizottsági módosító javaslat
   Dr. Kövér László úrnak,
   az Országgyűlés elnöke
   Helyben

   Tisztelt Elnök Úr!
   A Házszabály 94. § (1) bekezdése, valamint 102 . § (1) bekezdése alapján az Országgyűlés Önkormányzati és területfejlesztési bizottsága az „egyes szociális, gyermekvédelmi, családtámogatási, fogyatékosságügyi és foglalkoztatási tárgyú törvények módosításáról ” szóló T/1813. számú törvényjavaslathoz a következő

   módosító javaslatot terjeszti elő :

   A törvényjavaslat 75 . §-a az alábbiak szerint módosul :

   „75. §
   A Cst. 21 . §-a helyébe a következő rendelkezés lép :

   21 . § (1) A gyermekgondozási segélyben részesülő személy — ide nem értve a nagyszülőt, az örökbefogadó szülőt a 20/B. szerinti esetben, továbbá a kiskorú szülő gyermekének gyámját — kereső tevékenységet
   a) a gyermek egyéves koráig nem folytathat ,
   b) a gyermek egyéves kora után heti harminc órát meg nem haladó időtartamban folytathat, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés az otthonában történik[.],
   c) a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermek egyéves kora után időkorlátozás nélkül folytathat.,
   d) ikergyermekek esetében a gyermekek egyéves kora után időkorlátozás nélkül folytathat azzal a megkötéssel, hogy a gyermekgondozási segélyben részesülő személy ikrek esetében egy gyermek után jogosult a gyermekgondozási segélyre.

   (2) A kiskorú szülő gyermekének gyermekgondozási segélyben részesülő gyámja időkorlátozás nélkül folytathat kereső tevékenységet.

   INDOKOLÁS

   A kapcsolódó módosító javaslat – egy, az ikergyermekeket nevelő személyeket érintő külön rendelkezés beiktatásával – biztosítja, hogy az ikergyermekeket nevelők ne kerüljenek hátrányos helyzetbe a nem ikreket nevelő személyekhez képest. A hatályos törvényi szabályozás alapján ikergyermekek után azon naptári év december 31-ig jár gyermekgondozási segély, amelyben a gyermekek közül az utolsó általános iskolai tanulmányait megkezdi . Az ikergyermekeket nevelő személyek (általában édesanyák) évekkel ezelőtt e jogszabályi háttér tudatában vállalták azt, hogy – gyermekeik nevelése mellett –teljes munkaidőben kereső tevékenységet folytatnak. A T/1813 . számú törvényjavaslat eredeti formájában történő elfogadása esetén az említett személyek méltánytalan helyzetbe kerülnek
   azáltal, hogy – tekintettel a jelenlegi munkaerő-piaci helyzetre – korábbi döntésüket nem vonhatják vissza vagy másíthatják meg, mert a munkáltatók nem tudnák őket rugalmasan távmunkában vagy részmunkaidőben foglalkoztatni .

   Tekintettel azonban hazánk jelenlegi nehéz költségvetési helyzetére, valamint a közteherviselés elvére, fontosnak tartjuk, hogy az ikergyermekeket nevelők is hozzanak bizonyos áldozatokat, ezért azt javasoljuk, hogy az ikrek utáni gyermekgondozási segély teljes munkaidőben történő foglalkoztatás esetén is járjon, de csak egy gyermek után. Így az
   érintett személyek mérlegelhetik, hogy a teljes munkaidőben való foglalkoztatást és a kisebb összegű gyermekgondozási segélyt vagy a teljes gyermekgondozási segélyt és a részmunkaidőben vagy távmunkában való foglalkoztatást választják, esetleg egyáltalán nem folytatnak kereső tevékenységet. Ellenkező esetben a korábbi döntésük következtében indokolatlanul kerülnének méltánytalan helyzetbe az ikergyermekeket nevelő személyek, illetve családok.

   Budapest, 2010 . december 15.

   Dr. Kovács Zoltán
   elnök”

  • mihályné sz.katalin

   Kedves anyabarát! Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz, hogy az idézett részt, hogyan kell értelmezni. Itt olvastam,
   Gyes, Gyet melletti munkavégzés feltételei 2011 -től
   2010. december 23. AnyaBarát ezt a részt:
   Aki 2010. december 31-én keresőtevékenységet folytat, az 2011. március 31-ig változatlan feltételekkel dolgozhat és a változás 2011. április 1-től érinti. A napközbeni intézményben való elhelyezés esetleges változásáról jelen pillanatban még nincs információm! Szülőre vagy nagyszülőre vonatkozik. Ha a szülő teljes munkaidős keresőtevékenységet folytatot 2010.december 31-én is akkor 2011.a változás 2011.április 1 -től érinti?
   Mielőbbi válaszát előre is köszönöm.
   Üdvözlettel:M.Katalin.

   • Horváthné Pelyva Erzsébet

    Kedves Katalin!

    Ha a szülő 2010. december 31-én keresőtevékenységet folytat, akkor 2011. március 31-ig időkorlátozás nélkül dolgozhat úgy, hogy a gyes jogosultsága megmarad. Április 1-től csak akkor kaphat továbbra is gyest, ha a munkaideje nem haladja meg a heti 30 órát. (Kivéve a tartós beteg és ikergyermekek jogán igényelt gyes, illetőleg otthoni munkavégzés.)
    A szülő időkorlátozás nélkül elhelyezheti a gyermeket napközbeni ellátást nyújtó intézetben.

 93. Kedves Anyabarát!

  Érdeklődnék, ha a nyugdíjas nagymama megy gyesre (megfelel minden feltételnek), akkor is vonják a 10% nyugdíjjárulékot a gyes összegéből, vagy akkor a teljes 28.500 Ft-ot megkapja?

  Köszönöm
  Barbara

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Barbara!

   Csak akkor vonnak a nagymamától nyugdíjbiztosítási járulékot, ha nyilatkozatban kéri (a beadandó nyomtatványon rajta van). Ha nem kéri a teljes 28.500 Ft-ot utalják.

 94. Tisztelt Anyabarát!

  Jelenleg GYED-en vagyok, kisfiam március 27.-én lesz 2 éves.A Gyes nem lesz elég a megélhetéshez, ezért 4 órás munkát szeretnék végezni.Kérdésem: Ha bölcsödébe adom fél napra akkor is jogosult maradok a Gyes-re?
  A munkahelyemen szülés előtt heti 30 órában dolgoztam. Ha visszamennék dolgozni akkor is járna a Gyes? Szintén bölcsibe kerülne a gyerek, de az egyenlőtlen munkabeosztás miatt egész napos lenne.
  Válaszát előre is köszönöm! Betty

 95. Kedves Erzsébet!

  Köszönöm gyors tájékoztatását.
  Már csak egy kérdés:
  Apa öregségi nyugdíjas, ikergyermekek után gyest kap, mellette – mondjuk napi 4 órás – munkát vállalhat-e?

  Köszönöm:
  Bozsi

 96. Tisztelt Anyabarát!

  Azt szeretném kérdezni mi a helyzet ha ikergyermekeim tartós betegek? Ilyenkor megkaphatom mind a két gyest vagy így is csak egyet, ha 8 órában dolgozok?

  Köszönöm válaszát előre is.

  Óvári Judit

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Judit!

   Álláspontom szerint a gyes igénylés jogcíme határozza meg, hogy a munkavégzés feltételi és az ellátások összege, illetőleg az időtartama hogyan alakul. Mivel a gyes ikergyermekek jogán igényli, annak ellenére, hogy tartós betegek mindketten nem jogosult a teljes ellátásra. A helyzet pl. olyan ikergyermekeknél kezelhetetlen lenne, amikor az egyik gyermek tartós beteg, a másik nem.

 97. Abonyiné Vámos Nikoletta

  Tisztelt Anyabarát!

  2009.07.14-én született a kislányom. Jelenleg bölcsödében van, én 2010.szeptember óta dolgozom napi 8 órában, és kapom a GYES-t. Férjem szolgálati nyugdíjas, viszont 4 órás bejelentett munkaviszonya van. Kérdésem, hogy meddig kapom a GYES-t, és utána a férjem igényelheti-e.

  Válaszát előre is köszönöm: Niki

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Nikoletta!

   A társadalombiztosítási nyugellátás törvény alapján megállapított nyugdíjas nyugdíjfolyósítás mellett igényelheti, a szolgáltai nyugdíjas más törvény hatálya alá tartozik, emiatt nem tudok Önnek biztosat mondani, forduljon a MÁK-hoz.

 98. Kedves Anyabarát!

  Kérdésem:
  Ha megszűnik a jogviszonyom – mellette továbbra is gyesen maradok ikergyermekekkel – jár-e a 30 napos passzív táppénz,mivel a gyest továbbra is folyósítják?

  Köszi,
  Bozsi

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Bozsi!

   Gyes és táppénz csak tényleges munkavégzés esetében jár együtt. Passzív táppénz mögött már nem áll “élő” munkaviszony, választani kell az ellátások között.

 99. Üdvözlöm!
  Fiam március 22-én lesz 2 éves.A munkáltatóm közölte,h. amennyiben nem megyek vissza dolgozni,az új törvény(jan.1-től) szerint felmondhat nekem.Közalkalmazottként dolgozom.
  Szeretnék a fiam 3 éves koráig maradni,mert 2. babát tervezünk.
  Előre is köszönöm!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves mazsola!

   A közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényt nem ismerem részletesen, az alábbiak alapján a védelem a gyermek 3. életévéig megilleti:

   34. § (1) Ha a bíróság megállapítja, hogy a munkáltató a közalkalmazott közalkalmazotti jogviszonyát jogellenesen szüntette meg, a közalkalmazott abban az esetben kérheti az eredeti munkakörében történő továbbfoglalkoztatását, ha

   a) a megszüntetés a rendeltetésszerű joggyakorlás követelményébe (Munka Törvénykönyve 4. §), az egyenlő bánásmód követelményébe (Munka Törvénykönyve 5. §), illetve felmentési védelembe [31. §, valamint Munka Törvénykönyve 90. §-ának (1) bekezdése] ütközik, vagy a munkáltató megszegi a felmentési korlátozásokra vonatkozó rendelkezéseket [30/A-30/D. §; 32. § (2) bekezdése], vagy

 100. Nekem az lenne a problémám ha én dolgozni szeretnék de viszont még egy évig járna nekem a gyes. Gondoltam ara is hogy az anyósom kapná a gyest de van egy olyan problémám hogy rokkant nyugdíjas. Ö így kaphatná helyettem a gyest vagy nem? És utána ha ö kapná a gyest dolgozhatnék 8 órában?

  Várom válaszodat!

 101. Kedves Erzsébet!

  Nekem is ikergyerekeim vannak, akik idén már iskolában mennek. Átolvasva a fenti válaszait már csak egy kérdés maradt bennem: április 1-től nekem kell-e kérnem a csökkentett összegű GYES-t? Ha igen, akkor hol és hogyan?
  Köszönettel:
  Rita

 102. Kedves Erzsébet!

  2010. szeptember 2-án tértem vissza kétéves gyermekem után járÓ GYES mellett négyórában a munkahelyemre, közalkalmazottként. A munkahelyem 2010.december 31-ével jogutód nélkül megszűnt, végkielégítéssel távoztam, amit 15-éig folyósítanak. A kérdésem: kell-e bejelentenem az Államkincstárnak, hogy a GYES-en kívül nincs már más jövedelmem, valamint hova kell megtennem az Adóelőleg-nyilatkozatot, vagy meg kell-e tennem egyáltalán? A gyermek 2011. május 6-án tölti be a három évet. Köszönöm válaszát.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Renáta!

   Nem folytat keresőtevékenységet, nem kell semmit bejelentenie a MÁK-nak. Adóelőleg-nyilatkozatot akkor tehet, ha munkajogviszonyt, közalkalmazotti jogviszonyt, stb. létesít.

 103. Az iránt érdeklődnék, hogy a legújabb szabályozás szerint meddig jár a Gyed? Korábban ugye a gyermek két éves koráig, azt levitték egyre, de most hogy visszaállították, hogy újra három év lett a gyes igényelhetősége, a gyeddel kapcsolatban változott-e a szabályozás? Köszönöm

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Dóra!

   A Gyed vagy Gyes időtartama után érdeklődik? A Gyes 3-ról 2-re, most ismét 3-ra változott. Gyed időtartama a gyermek 2. életévégi járt, ami 2010. május 1-től az előzetes biztosításban töltött napok számától függ és max. a gyermek 2. életévéig jár. Ez a szabályozás maradt.

 104. tisztelt anyabarát!

  Jelenleg gyeten vagyok itthon, a legkisebb gyermekem 4 éve volt, már ovis. Gondolkozom azon, hogy a gyet megtartása mellett indítanék egy vállalkozást másodállásként. Olvastam, hogy ez napi 6 órában lehetséges, ha otthon történik a munka. Ez , hogy “otthon” mit jelent pontosan, a saját lakásban történik a munkavégzés vagy pedig a lakóhelyemen?

 105. Tisztelt Anyabarát !Azzal akéréssel fordulok önhöz ,hogy 2008.06.11 én született a kislányom. Most 8 órás munkaviszonyt folytatok. Jár-e nekem továbbra is a gyes vagy nem ?Mit kell tennem ha nem jár?Válaszát előre is köszönöm Tisztelettel Kizlinger Anita

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Anita!

   Ha 2010. december 31-én dolgozott, akkor március 31-ig jár a Gyes. Ha 2011-ben kezdett dolgozni, akkor már nem jogosult ellátásra napi 8 órás munkavégzésnél. Jogosultság megszűnésekor tájékoztassa a folyósító szervet a munkavégzés tényéről.

 106. Tisztelt Anyabarát!

  Az én helyzetem talán egyedi. 2011 októberében jár le a GYES. A régi munkahelyemre már nem kívánok visszamenni elköltözés miatt, de még a szerződéses viszony fennáll. Közben egy másik állást sikerült megpályázni (8 órás). Hogyan kell (érdemes) a régi munkahellyel lerendezni az “elválást”?
  Válaszuk köszönöm.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Borika!

   Kezdeményezhet közös megegyezést, élhet rendes felmondással. Nem szükséges megvárni a fizetés nélküli szabadság leteltét. Megjegyzem, az új jogviszony létesítését köteles bejelenteni a jelenlegi munkáltatójának.
   (Az is megeshet, hogy a munkáltatója mond fel és jogosult lesz a munkaviszony megszűnésével kapcsolatos juttatásokra.)

 107. Tisztelt Anyabarát!
  Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy akinek a gyermeke tartós beteg/6 éves/ és gyesen van az dolgozhat napi 8 órába vagy nem?Vagy aki normál gyesen van csak arra vonatkozik ez az új törvény?!
  Köszönettel:Adrienn

 108. Kedves Anyabarát!

  Amennyiben a munkáltatóm nem támogatja a 30 órás foglalkoztatásomat (ebben az esetben tarthatnám meg az ikres gyest), visszamehetek e fizetésnélküli szabadságra, amit idén májusban szakítottam félbe.
  Illetve ha április 1-től is maradnék teljes állásban és szeptembertől új munkahelyen kezdenék, ahol lehetnék részmunkaidős, akkor visszaállítható e az ikres gyes?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Ágnes

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Ágnes!

   Kérheti a fizetés nélküli szabadságot. Amikortól részmunkaidőben kezd dolgozni, visszaállítható az ikergyermekek után járó összeg.

 109. Kedves Anyabarát!

  Köztisztviselő vagyok – mellette ikergyermekekkel gyesen 2014. dec.31-ig –
  ma közölték velem hogy március 3-án – amikor a gyermekek betöltik a 3. életévüket – azonnali hatállyal, az új ktv. módosításra tekintettel indoklás nélkül felmondanak.
  Kérdésem hogy ha gyesen vagyok akkor is felmondhatnak, vagy csak a gyerekek 3 éves koráig nem?
  Az édesapa öregségi nyugdíjas, mehet-e gyesre?

  Köszönöm:

  Kinga

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Kinga!

   A felmondási tilalom a gyermek 3. életévével megszűnik és független a Gyes folyósítástól. Öregségi nyugdíj nem kizáró ok az igényléshez.

 110. Tisztelt Anyabarát!

  Kisfiam 2010. 12. 28-án töltötte be 2. életévét, 2010. 12. 29-től a MÁK megállapította számomra a gyest. 2010. 12. 29-től közalkalmazottként visszatértem dolgozni heti 40 órában, ettől a naptól szabadságaim töltöm 2011. 02. 23-áig.
  Kérdésem, jól értelmeztem-e a jogszabályi változást, ha azt gondolom, hogy 2011. 03.31-ig a heti 40 órás munkaidő és a fizetésem mellett jogosult vagyok a GYES összegének felvételére? Illetve ezt követően igényelheti-e öregségi nyugdíjban részesülő édesanyám a GYES-t nyugdíja mellett (mivel ő marad itthon kisfiammal, míg én dolgozom)? És ha igen, velünk azonos lakcím kell-e ehhez?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelettel: Szabó Kinga

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Kinga!

   Igen, az átmeneti szabály szerint Ön 2011. március 31-ig jogosult Gyesre heti 40 órás munkavégzés mellett. Igen igényelheti a nagyszülő az ellátást és ideiglenesen jelentsék be.

 111. Kedves Anyabarát!

  Ikergyermekeim után 2013. dec. 31-ig vagyok gyes-re jogosult. 2010 szeptemberben mentem vissza dolgozni, pedagógusként teljes állásban (heti 21 óra kötelező). ha jól értelmeztem az eddigi hozzászólásokat, akkor munkaidő csökkentéssel megtarthatnám az ikres gyest. tud e abban segíteni, hogy esetemben a 30 óra hány óra kötelezőnek felel meg? kérhetem e a munkáltatómtól az óraszám csökkentést, hogy továbbra is igényelhessem az ikres gyest? Illetve jár e a munkáltatónak valamilyen kedvezmény a 30 órában dolgozó gyesen lévő munkavállaló után?
  válaszát előre is köszönöm.
  Ágnes

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Ágnes!

   Igen, jól értelmezi. Sajnos az óraszámban nem tudok segíteni, ebben nem vagyok jártas, próbálja meg a kozszolga pont hu oldalon. A részmunkaidős foglalkoztatást egyoldalúan közvetlenül a fizetés nélküli szabadság megszüntetése után kérhette volna, most a munkáltató beleegyezése is szükséges. Az Ön esetében nem tudok igénybe vehető kedvezményekről.

 112. Tisztelt Aranybarát!
  Azzal a kérdésel fordulok önhöz,jelenleg gyes melett már a szabadságomat töltöm ,de a cég márciusban megszünik ,és eltelepitik egy másik telephelyre,de ha 2011 március 31 én közös megegyezésel felmondok a cégnél,és 10 éves munkaviszonyomra jár 55 nap felmondási idö,arra az idöre én hogyan kaphatom a gyest mert 3as iker gyesen vagyok ez miben érint ,vagy esetleg a nagyszül igényelje a gyest arra az 55 nap felmondási idömre ,hogy megkapjuk a hármas iker gyest
  Elöre is köszönöm válaszát!
  anikó

 113. Kedves Anyabarát!

  3 gyermek mellett GYET-ben részesülök és mellette 4 órában dolgozom. Érdeklődni szeretnék, hogy 2011. január 1.-től átkérhetem magam 6 órás munkaidőre? Köszönöm válaszát.

  Üdvözlettel, Veronika

 114. Kedves Anyabarát!

  Én a mai naptól (2011.01.03) kerültem vissza állományba a munkahelyemen, eddig fizetés nélküli szabadságon voltam, de 2010. október 27-e óta már a GYES-t kapom. Nem egyértelmű számomra a rendelkezés szövege: “Aki 2010. december 31-én keresőtevékenységet folytat, az 2011. március 31-ig változatlan feltételekkel dolgozhat és a változás 2011. április 1-től érinti.” A kérdésem az lenne, hogy rám is vonatkozik-e ez az átmeneti rendelkezés, és jogosult vagyok-e én is a GYES-re még 2011.március 31-ig, vagy mivel 2010.december 31-én fizetés nélküli szabadságon voltam, ezért le kell majd mondanom róla?

  Válaszodat előre is köszönöm,
  Anett

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Anett!

   A fizetés nélküli szabadság nem minősül keresőtevékenységnek, ezért Önre nem vonatkozik az átmeneti szabályozás. Ha napi 8 órás munkaidő mérték szerint fizetik Önnek a szabadságot, illetőleg majd dolgozik, nem jogosult Gyesre. Erről a tényről tájékoztassa a MÁK-t.

 115. Tisztelt Anyabarát!

  2010.07.02án ikreink születtek.Bár még sok idő van hátra a GYES-ig szeretnék vele tisztában lenni. 2 év után szeretnék majd visszamenni dolgozni,sajnos 8 órában mert a cég ahol dolgozom nem tud 6 órában alkalmazni.Ha én 8 órában leszek bejelentve akkor én csak egy gyermek után tudnám igénybe venni a GYES-t?Férjem igényelheti majd a dupla GYES-t ha heti 30 órában lesz bejelentve?

  Válaszát előre is nagyon köszönöm!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves “lorypet”!

   A jelenleg hatályos szabályozás szerint, ha Ön napi 8 órában van bejelentve, akkor az iker Gyest csak egy gyermek után járó összegben folyósítják (28.500 Ft). A férje kaphatja a dupla Gyest heti 30 órás bejelentésnél.
   Amikor aktuálissá válik a Gyes igénylés, tájékozódjon a hatályos szabályozásról.

 116. Még egy kérdés:
  Ha a nagyszülő ápolási díjat kap, akkor kaphat-e GYES-t is az iker gyerekek után, vagy csak az egyik ellátás jár, és ezek között kell választani?
  Köszönettel!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Betta!

   A települési önkormányzat jegyzője által a fokozott ápolást igénylő súlyosan fogyatékos személy gondozását, ápolását végző személy kérelmére megállapított ápolási díj a nagyszülő Gyes jogosultságát nem zárja ki, vagyis emellett igényelheti az ikergyermek után járó ellátást.

 117. Kedves Anyabarát!

  Az lenne a kérdésem, hogy a munkaadóm kirúghat e táppénz alatt. Jelenleg 9 hetes terhes vagyok lassan a 10-ik hétbe lépek.

  Valamint mennyi munkaviszony szükséges ahhoz, hogy gyes-re jogosult legyek?

  előre is köszönöm válaszát

  Dóra

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Dóra!

   Próbaidő alatt és rendkívüli felmondással (ha nyomós okot adott rá) táppénz alatt is megszüntethető a munkaviszonya.
   Egyéb esetben rendes felmondást táppénz alatt nem közölhet Önnel a munkáltató. (Csoportos létszámcsökkentésre más szabály vonatkozik.)
   A terhesség is rendes felmondás elleni védelmet jelent az Ön számára, de csak akkor ha erről tájékoztatja a munkáltatóját.
   Szülést megelőző két éven belül 365 nap biztosításban töltött idő szükséges Tgyáshoz, Gyedhez. Gyes nem kötött biztosítási időhöz (munkaviszonyhoz), alanyi jogon jár.

 118. Ikrek esetében mit jelent az iskolaköteles kor? 6 év, vagy ha évvesztesek, akkor a 7. év?
  Nagyszülő esetében továbbra is fennáll, hogy a gyermek otthonában kell a gyerekfelügyeletet ellátni? Mi van, ha a nagyszülő másik településen él?
  Köszönöm!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Betta!

   Iskolakötelessé válik a gyermek abban az évben, amely év május 31-ig a 6. életévét betölti, illetőleg annál a gyermeknél kitolódhat a 8. életévéig, aki augusztus 31-e után született.
   Igen, a gyermeket a szülő háztartásában kell nevelni, ellátni. A lakcímet igazolni kell, másik település esetén a nagyszülő ideiglenesen jelentkezzen be az Önök lakcímére. Olvassa el a következő bejegyzést is: http://www.anyabarat.hu/2010/06/nagyszulo-gyesen/

 119. Kedves Anyabarát!
  Iker gyermekeim vannak 4,5 évesek. Napi 8 órában dolgozom és dupla GYES-t is kapok, a gyerekek óvodások. Gyakorlatban a munkám kötetlen, többségében otthonról végezhető.
  Ezzel a feltétellel kaphatom-e tovább a dupla GYES-t? Bár nincs sok értelme az otthoni munkának, ha a gyerekek óvodába járnak.
  Az állásom mellett egyéni vállalkozó is vagyok, szellemi tevékenységgel, EVA adózóként. Ez mit változtat az új helyzetben?
  Ha felmondanám az állásom és csak a vállalkozásom maradna, járna-e a teljes GYES, illetve a GYES mellett lehetek-e másodállású vállalkozó (azaz kötelező lenne-e a havi járulék fizetés, vagy csak a kivét után)?

  Válaszát előre is köszönöm!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Betta!

   Csak akkor kaphatja tovább a dupla Gyest, ha a munkaszerződésében a munkavégzés helyeként az otthona lesz megjelölve.
   Az egyéni vállalkozói státusz nem változtat a helyzetén. Ha felmondja az állását, annak ellenére, hogy az egyéni vállalkozónál nem értelmezhető a munkaidő mértéke, időkorlátozás nélkül csak az otthonában dolgozhat. Ha csak Gyest kap és nincs legalább heti 36 órás munkaviszonya, akkor főfoglalkozású EVA-s egyéni vállalkozónak minősül és havonta köteles járulékot fizetni.

 120. Kedves Anyabarát!
  Azok a tanárok(pl.: 3 kiskorú gyermeket nevelő anya), akiknek a heti kötelező óraszámuk 22-23 óra, de 8 órás munkaviszonyba vannak bejelentve, (hiszen a többi idő az otthoni felkészüléssel telik,) igényelhetnek-e Gyes-t, Gyet-t?
  Válaszát előr is köszönöm:
  Lívia

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Lívia!

   Sajnos nem igényelhet. Csak akkor lehetne napi 8 órás munkavégzés esetében igényelni, ha a teljes idő alatt otthonában végezné a munkát. Az, hogy felét a munkahelyén, felét otthonában végzi már kizáró ok

 121. Kedves Erzsébet!

  2010.08-ban töltötte kislányom a 2.életévét és szeptembertől kezdtem el dolgozni 8 órában.Kérdésem…2011.03.31-ig még maradhatok 8 órában,ill.ápr.1-től pedig csak 4-6 órában változtassam meg a keresőtevékenyégemet?Mi a helyzet akkor,hogyha a cégnek nem áll módjában 4-6 órában alkalmazni még papíron sem?Akkor a gyest adjam vissza?Viszont így nem leszek védettség alatt,vagyis kirúghatnak.Ha meg nem adom vissza,akkor nekem kell kilépnem,mert a cég nem fog alkalmazni kevesebb óraszámban!!!Mitévő legyek?Ha vissza adom a gyest,akkor azt mondják,hogy menjek el fiz.nélküli szabadságra.Ez nekem miért jó?
  Ill.még egy kérdés…a Párom születése óta neveli a kislányomat,de a vérszerinti apja nevét viseli!Az élettársam ezáltal nem veheti igénybe a gyes-t?

  Várom mielőbbi válaszát!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Éva!

   2011. március 31-ig dolgozhat 8 órában és április 1-től vagy heti max. 30 órában (napi 6 óra) dolgozik, vagy nem lesz tovább Gyesre jogosult.
   A felmondási tilalom (védelem) a gyermek 3. életévéig megilleti, tehát, ha nem kap Gyest, akkor sem mondhat fel a munkáltatója rendes felmondással. Ha Ön azt választja, hogy 8 órában dolgozik tovább, a Gyest nem kaphatja tovább és nem mondhatnak fel Önnek. Fizetés nélküli szabadság igénybevételét Ön dönti el, a munkáltatója nem “kényszerítheti” az igénybevételére. Csak a Gyes melletti munkavégzés időkorlátozása állíthatja Önt választás elé.
   Élettárs, aki nem a gyermek vér szerinti szülője, nem igényelhet Gyest.

 122. Kedves Erzsébet!

  Az lenne a kérdésem hogy ha ikergyermekeim mellett 8 órában megyek vissza dolgozni akkor meddig kapom az egyik gyerek után a GYEST? 3 éves korukig vagy iskolakezdésig?
  A választ előre is köszönöm: Mónika

 123. Jelenleg a 4 éves iker gyerekeink után én igénylem a gyest. A kérdésem az lenne, hogy 2011. április 1-jétől változatlan munkaidő beosztás mellett a párom és én külön-külön igényelhetjük-e a gyest egyik, illetve a másik gyerek után? Köszönöm a válaszát. Üdv:Pankusz

 124. Kedves Anyabarát!
  Kérem, segítsen értelmezni az elfogadott törvénymódosítást esetemre. Kisfiam 2011 áprlilsban lesz két éves, azonban most van lehetőségem visszatérni a munkahelyemre vagyis 2011. jan 3-tól vesznek újra állományba. Szemben a 8 órás munkaviszonnyal, amiből elmentem szülni, 4 órában tudtak visszavenni. Azonban januártól 40 napos szabadságom az eredeti, 8 órás munkaviszonyban töltöm, tudna segíteni, van így lehetőségem gyes-t igényelni jan 3-tól? Előre is köszönöm! Üdv, Dóra

  • Kedves Dóra!

   Ha január 3-án 8 órában kezdi a szabadság letöltését, akkor a szabi ideje alatt nem jogosult Gyesre. A napi 4 órás munkavégzés kezdésétől igényelheti.

 125. Kedves Erzsébet!
  Elolvasva a fenti gyes folyósítása melletti munkavégzés feltételei 2011. január 1-től című részt jól értelmezem, hogy én aki jelenleg dec. 22-től ápr. 07-ig már a szabadságomat töltöm, március 31-ig megkapom a gyest és a munkáltatómtól a fizetést is és csak április 1-től nem kaphatom a gyest. Igy csak április 1-től igényeljük meg páromnak? 8 órában vettek vissza a munkahelyemre.
  Válaszát előre is köszönöm és boldog új évet kívánok!
  Üdvözlettel: Erika

 126. Pingback: Gyes folyósítása melletti munkavégzés | Anyabarát

 127. Kedves Erzsébet!

  Olvasva a gyes melletti munkavégzés szabályainak változását a munkaidő 6 órára csökkentését megtaláltam a parlament honlapon. Azt azonban nem találom, hogy az átmeneti rendelkezés – miszerint aki 2010. dec. 31-én 8 órában volt foglalkoztatva, az 2011. márc. 31-ig változatlan feltételekkel dolgozhat – hol van szabályozva. Kérlek írd meg, hogy mely jogszabály, vagy tervezet, javaslat tartalmazza ezt.

  Válaszodat előre is köszönöm:
  Annamari

 128. Kedves AnyaBarát! Fiam munkanélküli, januártól már szociális segélyen lesz, felesége dolgozik 8 órában, 4 éves ikergyermekeik után ezidáig az édesanya kapta a gyest, április 1. után az édesapa megigényelheti, ha továbbra is munka nélkül marad? Járni fog neki a két ellátás? Előre is köszönöm!

  • Kedves Andrea!

   A rendszeres szociális segély folyósítása mellett nem jár a Gyes.

   • Kedves Anyabarát!
    Köszönöm a válaszát, de még egy kérdés felmerült bennünk!
    Mivel mind a két gyermek tartósan beteg, így továbbra is kaphatja az ikergyest munka mellett, vagy így is csak az egyik gyermek után?
    Köszönöm!

    • Horváthné Pelyva Erzsébet

     Kedves Andrea!
     8 órás munkavégzés mellett egy gyermek után járó összegre lesz jogosult, mivel ikergyermekek jogán igényli az ellátást. Tartós betegség jogán egyébként is csak egy gyermek után igényelhetne Gyest. Ebben az esetben bármely jogcímen kapja, az összeg br. 28.500 Ft. Emellett a magasabb összegű családi pótlékot továbbra is két gyermek után kaphatja.

 129. Kedves anyabarát Szeretnék érdeklődni hogy én még kapom a gyest a kisfiamra mig a 8-évét be nem tölti most 4-dik éves lesz de a lányom kiskorú még 14 éves és most januárban fog szülni én leszek a gyámja a gyereknek ha megszületik gyest akkor lehet ara igy igényelni ugy hogy a kisfiamé megmaradjon?????????

 130. Kedves Anyabarát!

  Ha jól értem, a most elfogadott törvényjavaslat szerint az anyósom (aki már nyugdíjas), megigényelheti a gyes-t, annak ellenére, hogy a férjem és én is 8 órában dolgozunk. Azt szeretném kérdezni, hogy ehhez az kell-e, hogy be legyen jelentkezve a mi címünkre vagy elég, ha csak a tartózkodási címe az itteni? Valamint hogy magánbölcsődébe járhat-e a gyerek vagy oda sem?

 131. AZ LENNE A KÉLRDÉSEM, HOGY 3 ÉVES IKER GYERMEKEIM MELLETT HA 6 ÓRÁBAN MEGYEK VISZA DOLGOZNI AKKOR IS CSAK AZ EGYIK GYEREK UTÁN KAPHATOM A GYEST?
  KÖSZÖNETTEL: ERIKA

 132. Pingback: Gyes, Gyet változások 2011 | Anyabarát

  • Kedves Anyabarát !

   Kérdezem, hogy a gyermek egy éves koráig alkalmi/egyszerüsitett/ munkát vállalhat-e az édesanya napi maximum 6 órában, havi két-három alkalommal.Természetesen az APEH-nek előzetesen bejelenvetve,az alkalmi munkavégzésre vonatkozó törvény szerint.
   Szives válaszát előre is köszönöm.

   • Horváthné Pelyva Erzsébet

    Kedves Etelka!

    Természetesen vállalhat, csak arra az időszakra nem jogosult gyesre. Az egyszerűsített foglalkoztatás munkaviszonynak számít, és keresőtevékenység csak a gyermek első életévét követően folytatható gyes folyósítása mellett.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*