Gyes, Gyet melletti munkavégzés feltételei 2011 -től

Írta:Erzsébet

Gyes, Gyet melletti munkavégzés feltételei 2011 -től

Az elfogadott törvénymódosítás szerint 2011. január 1-től változik a gyermekgondozási segély (Gyes) és gyermeknevelési támogatás (Gyet) melletti munkavégzés feltétele, bevezetik az örökbefogadói Gyest és a gyermekek számától függően változik az ikergyermekek után járó ellátás százalékos mértéke.

.

I. Gyes folyósítása melletti munkavégzés feltételei 2011. január 1-től

Gyes esetében  feltételek attól függően alakulnak, hogy milyen jogcímen jogosult az igénylő az ellátásra:

 1. A gyermek 1 éves koráig keresőtevékenység továbbra sem folytatható.
 2. „Normál” Gyes folyósítása mellett a gyermek 1 éves kora után heti 30 órában -napi 6 órás munkaidőben- lehet keresőtevékenységet folytatni, vagy időkorlátozás nélkül, ha az igénylő otthonában történik a munkavégzés.
 3. Tartósan beteg, súlyosan fogyatékos gyermek esetében nincs változás, a gyermek 1 éves kora után továbbra is időkorlátozás nélkül folytatható keresőtevékenység.
 4. Ikergyermekek esetében a gyermekek 1 éves kora után időkorlátozás nélkül folytatható keresőtevékenység, azzal a megkötéssel, hogy az ellátásban részesülő személy csak egy gyermek után jogosult Gyesre.
 5. A kiskorú szülő gyermekének Gyesben részesülő gyámja időkorlátozás nélkül folytathat keresőtevékenységet.
 6. A nagyszülő akkor igényelheti a Gyest, ha a szülő is megfelel a feltételeknek, szerencsére a törvényalkotók meghagytak egy kiskaput és a szülő keresőtevékenységének korlátozása nem kizáró ok.  Gyes folyósításban részesülő nagyszülő a gyermek(ek) 3 éves koráig keresőtevékenységet egyáltalán nem folytathat, a gyermek(ek) 3 éves kora után heti 30 órát (napi 6 órát) meg nem haladó időtartamban, vagy otthonában időkorlátozás nélkül végezhet munkát. A gyermeket 3 éves koráig napközbeni ellátást nyújtó intézményben (bölcsőde) nem helyezheti el, 3 éves kora után el lehet helyezni. Utóbbinál jelenleg napi 5 órára korlátozik az elhelyezés, ez  január 1-től napi 7 órára módosul.

Aki 2010. december 31-én keresőtevékenységet folytat, az 2011. március 31-ig változatlan feltételekkel dolgozhat és a változás 2011. április 1-től érinti. A napközbeni intézményben való elhelyezés esetleges változásáról jelen pillanatban még nincs információm!  Napközbeni ellátás feltételei a szülő vonatkozásában nem változtak, továbbra is időkorlátozás nélkül lehet a gyermek bölcsiben.

A MÁK nyilvántartja a folyósításban részesülő adatai között a munkahely és a heti munkaidő adatokat is, így hogy pontosan kinek, mikor, milyen formában kell azt bejelentenie -részletes végrehajtás- még nem ismert. A munkahelyre vonatkozó információkat az igényléskor kell megadni az arra rendszeresített nyomtatványon. Az igénylést követően gyes jogosultságot befolyásoló változást annak bekövetkezésétől számított 15 napon belül köteles a folyósításban részesülő írásban bejelenteni a MÁK-nak.

Jelenleg hatályos szabályozás szerint a 2010. április 30 – 2010. december 31-e között született gyermekek esetében a gyermek 2. életévéig jár a Gyes, a törvénymódosításnak köszönhetően ezen időszakban született gyermekek után is a régi és hatályba lépő új feltételeknek megfelelően a gyermek 3. életévéig igényelhető az ellátás.

.

II. Örökbefogadói Gyes

Januártól új jogcímen igénylehető a Gyes, amit az örökbefogadó szülő igényelhet, kivétel a  házastársi és rokoni örökbefogadás.  A Gyest a gyermek örökbefogadás előtti kihelyezésétől számított folyósítják maximum 6 hónapos időtartamra, ha a gyermek a 3. életévét betöltötte, vagy az ikergyermekeknél a tankötelessé válás évének vége után, azonban a gyermek a 10. életévét nem töltötte be. Ha a gyermek az örökbefogadás előtti gondozásba történő kihelyezést követő 6 hónapon belül tölti be a jogosultság alsó életkorát, akkor ezen életkor betöltését követő 6 hónappal meghosszabbodik a jogosultság.

Az ellátásra jogosult személy keresőtevékenységet heti 30 órát meg nem haladó időtartamban folytathat.

.

III. Gyes összege

A Gyes összege 1 gyermek után 2011-ben is változatlan, bruttó 28.500 Ft/hó.

Módosítják ikergyermekek után járó ellátást (10% nyugdíjbiztosítási járulékot vonnak):

2 ikergyermek után bruttó 57.000 Ft/hó,

3 ikergyermek után bruttó 85.500 Ft/hó,

4 ikergyermek után bruttó 114.000 Ft/hó,

5 ikergyermek után bruttó 142.500 Ft/hó,

6 ikergyermek után bruttó 171.000 Ft/hó.

.

IV. Gyet folyósítása melletti munkavégzés feltételei 2011. január 1-től

A gyermeknevelési támogatásban részesülő személy keresőtevékenységet heti 30 órát (napi 6 órát) meg  nem haladó időtartamban folytathat, illetőleg ha otthonában történik a munkavégzés, akkor időkorlátozás nélkül.

A Gyet összege nem változik, havi bruttó 28.500 Ft.

Változik a 2010. májustól hatályba lépő módosítás, visszaáll a Gyet jogosultság alsó korhatára, vagyis a gyermek 3. életévétől igényelhető a Gyet.

.

Ajánlott bejegyzések:

Aki időkorlátozás nélkül dolgozhat

Kiegészítő, kapcsolódó -módosításokat figyelembe véve- információk itt

Vállalkozóra is érvényes a változás, egyéb tudnivalók itt

Nagyszülő Gyesen

A hozzászólások egy-egy hasznos információt tartalmazhatnak

.

Szerző

Erzsébet administrator

307 hozzászólás

atyeszKözzétéve: 8:01 du. - febr 26, 2012

Kedves Erzsébet!

3 gyermekemmel GYET-en vagyok, és e mellett szeretnék egy fodrászüzletet nyitni az otthonomban. Azt szeretném megkérdezni, hogy ez a GYET mellett másodállásban vállalkozásként végezhető-e, és ha igen, akkor milyen feltételekkel?

Válaszát előre is köszönöm!

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 9:14 de. - febr 27, 2012

  A munkaidő a munkaviszonyhoz kapcsolható, egyéni vállalkozó, vagy társas vállalkozó vonatkozásában nem értelmezhető, ezért a Gyet jogosultságot nem érinti, akkor sem, ha nem az otthonában történik a munkavégzés. Gyet folyósítása miatt nem lesz másodállású vállalkozó, a nyugdíjbiztosítási járulékot, az egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot, valamint a szociális hozzájárulási adót a fodrász tevékenységre vonatkozó társadalombiztosítási minimálbér után kell megfizetni, ami havi 57.375 forintot jelent. Esetleg meg lehet oldani, ha a párja olyan jogviszonyban dolgozik, amely a vállalkozásban mentesíti a havi kötelező járulékfizetés alól, ő indítson vállalkozást és Önt részmunkaidőben foglalkoztassa. Minden részlet figyelembevétele mellett nyilván előzetes számításokat kell végezni, végül hogyan érdemes megvalósítani.

zumisKözzétéve: 7:01 du. - dec 27, 2011

Kedves Erzsébet!

Azt szeretném megtudni ,hogy tartós beteg gyes mellett lehet-e éjszakai munkát vállalni?
egyáltalán milyen milyen kitériumokkal ,napi ,hány órában lehet dolgozni ?

szeretnék visszamenni dolgozni a gyermekem nemsokára tölti a 3.ik életévét.De munkáltatóm azt mondta ,hogy kötelező kivennem az eddig felhalmozott szabadságomat.110 napot.Nem fizetik ki csak akkor ha kilépek.ez így van ? Évente 15 napot kaptam + a gyerekek után járót.így is a munkáltató rendelkezhet azzal ,hogy ki kell vennem és nem fizetik ki ?

Abban az esetben ha ki kell vennem a szabadságot és a gyermekem beteg lesz elmehetek betegállományba ?

Válaszait előre is köszönöm.

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 3:52 du. - dec 29, 2011

  Kedves „zimus”!

  Tartós beteg gyermek mellett gyes folyósítás megtartása mellett időkorlátozás nélkül végezhet munkát. A gyermeke egyéves kora után éjszakai munkára beosztható. Rendkívüli munkavégzésre a gyermek négyéves koráig akkor nem kötelezhető, ha egyedül neveli a gyermeket, ekkor a beleegyezése szükséges az elrendeléséhez.

  A szabadságot nem Ön veszi ki, hanem a munkáltató adja ki és a visszatérést követő 183 napon belül köteles a korábbi években felhalmozott szabadságot kiadni. A gyermek után a szülési szabadság időszakára és a fizetés nélküli szabadság első évére jogosult szabadságra, kb. 1,5 év szabadságnak felel meg. Az egy évre járó 15 munkanap szabadság kevés, mert egy naptári évre az alapszabadság minimálisan 20 munkanap, ami az életkor függvényében nő.
  A fizetés nélküli szabadság első évére jogosult szabadságra, azonban, ha a visszatéréskor kéri és a munkáltatója is beleegyezik és megállapodásba rögzítik, akkor a fizetés nélküli első félévére járó szabadságot pénzben is kifizetheti a munkáltató. A meg nem váltható szabadságot köteles kiadni.

  Ha a gyermek beteg lesz a gyermekorvos gyermekápolási táppénzre veheti és akkor a gyermek jogán jogosult lesz táppénzre. A munkáltatónak nem kell sem betegszabadságot, sem táppénz-hozzájárulást fizetnie. A leadott orvosi igazolást alapján köteles a táppénz igényt továbbítani a kifizető szerv felé, nincs jogosultsága, hogy szabadságot fizessen a keresőképtelenség időtartamára.

  BUÉK!

Hozzászólások lezárva.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.