Gyes, Gyet változások 2011

A gyermekgondozási segély (Gyes) időtartamának  megkurtítása a 2010. április 30-t követően született gyermekeket érinti, mely szerint az ellátás gyermek 2. életévéig vehető igénybe. Azt megelőzően született gyermekeknél a jogosultság a gyermek 3. életévéig fennáll. Az ikergyermekek és a tartósan beteg gyermekek után igénybe vehető ellátás maximális időtartamát nem érintette a változás. A 2011. január 1-től hatályba lépő módosítás szerint a Gyes alanyi jogon a gyermek 3. életévének betöltéséig folyósítható.

.

A törvénymódosítást ebben a bejegyzésben leírtaktól eltérő feltételekkel fogadták el, ezért erre a szövegre kattintva  olvasd el részletesen az érvénybe lépett változatot!

A gyermek első életévének betöltéséig keresőtevékenység továbbra sem folytatható, azt követően heti 30 órát meg nem haladó időtartamban, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés az igénybe vevő otthonában történik.

A tervezet nem rendelkezik a már napi 8 órában Gyes folyósítása mellett munkát végzőkről, hogy a jelenleg hatályos szabályozás szerint dolgozhatnak-e tovább. A közszférában 2010.01.01-től lehetősége van a Gyes folyósítása mellett munkába visszatérő alkalmazottnak -néhány kivételtől eltekintve-, hogy a gyermek 3. életévéig egyoldalú kezdeményezésére a munkáltató részmunkaidőben foglalkoztassa. A versenyszférában erre nincs törvényi szabályozás, a munkaidő mértéke csak a mindkét fél beleegyezésével módosulhat -átmenetileg, határozott időtartamra is-, ezért a módosítás felvet olyan problémát, hogy a heti 30 órát meghaladó munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló vagy lemond a Gyes folyósításáról, vagy fizetés nélküli szabadságra kényszerül.

Az időkorlátozás nem vonatkozik a kiskorú szülő gyermekének Gyes-ben részesülő gyámjára.

Gyest igénybe vevő nagyszülő keresőtevékenységet a gyermek 3. életévének betöltéséig egyáltalán nem folytathat, azt követően a szülőkre vonatkozó szabályok szerint, vagyis heti 30 órát meg nem haladó időtartamban.

A törvény új elemmel egészül ki, a gyermeket örökbefogadó szülő legfeljebb 6 hónapra jogosulttá válik Gyesre, a gyermek 3. életévét követően, vagy ikergyermekek esetében a tankötelessé válásuk évének utolsó napját követően is, amennyiben a gyermek a 10. életévét még nem töltötte be. A 6 hónap az örökbefogadás előtti  gondozásba történő kihelyezésével indul, amennyiben az időpont a gyermek 3. életévét, vagy ikergyermekeknél a tankötelessé válásuk évének utolsó napját megelőző 6 hónapon belüli időszakra esik, az előbbi jogosultsági időszak 6 hónappal meghosszabbodik.  Nem érvényes a szabályozás a házastársi és a rokoni örökbefogadásra. Az jogosult Gyes folyósítása mellett keresőtevékenységet szintén heti 30 órát meg nem haladó időtartamban végezhet.

.

A 2010. májusi változások érintették a Gyermeknevelési támogatás ( Gyet) jogosultság kezdetét is, a Gyes időtartamának lerövidítésével a gyermek 2. életévének betöltését követően nyílt volna meg az igénylés lehetősége legkorábban 2012. május 1-től. Most visszaáll a korábbi rend és egyéb jogosultsági feltételek fennállása esetén a Gyet ismét a gyermek 3. életévének betöltésétől a 8. életévének betöltéséig jár.

Kedvező változás, hogy a heti legfeljebb 20 órás munkavégzés, heti 30 órát meg nem haladó időtartamra változik, illetőleg az otthon végzett keresőtevékenység időkorlátozás nélkül folytatható.

.

Részben változnak az egyes határidők, többek között az anyasági támogatás elbírálására 5 munkanap helyett 8 nap áll rendelkezésére az igényelbíráló szervnek. Aki jogalap nélkül vesz fel ellátást, az összeg visszafizetésére  határozattal kötelezik. A határozat közlésének határideje a felvételtől számított 22 munkanapon belülről 30 napon belülre változik. A fellebbezési határidő az intézkedésről való tudomásszerzéstől számított 10 munkanapon belülről 15 napon belülre módosul.

.

A Gyes, Gyet összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegéhez kötött, átnézve a 2011-es évet érintő várható változásokat, az összeg módosulására vonatkozóan eddig nem találtam információt.

A törvénymódosítást ebben a bejegyzésben leírtaktól eltérő feltételekkel fogadták el, ezért erre a szövegre kattintva  olvasd el részletesen az érvénybe lépett változatot!

.

Figyelem! A törvénytervezetben előirányzott módosításokat az Országgyűlés még nem tárgyalta, ezért a bejegyzésben ismertetett változások nem véglegesek!

.

2010. november 25-i Kormány döntés alapján, ha az édesanya visszatér a munkába csak napi 4 órás részmunkaidő mellett kaphatja a gyest (Forrás: Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár tájékoztatója).

A november 26-án beterjesztett törvényjavaslat a bejegyzés tartalmának megfelelő heti 30 órás munkavégzést tartalmazza.

(A törvényjavaslatot az Országgyűlésnek el kell fogadnia, csak azt követően lehet a részleteket véglegesen és pontosan tudni).

.

.

397 válasz a(z) Gyes, Gyet változások 2011 bejegyzéshez

 1. Szia!Nálunk a nagyszülö igényli a gyest akivel egy háztartásban lakunk.Mikor igényeltük akkor mindkettönknek volt munkaviszonya.nemrég az egyikünknek megszünt és regisztrált munkanélküli lett.a kérdésünk az hogy igy is kaphatja-e a nagyszülö a járandoságot vagy nem.Válaszát elölre is köszönjük.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Attila!

   Az álláskeresési támogatás folyósítása kizárja a nagyszülő gyes jogosultságát, így a regisztrálás napjával lemondó nyilatkozatot kell küldeni a MÁK felé. (Jogszabályi előírás szerint a regisztrációtól számított 15 napon belül kell/kellett volna bejelenteni.)

   • Kedves Erzsébet.Hiába tettünk lemondo nyilatkozatot akkor sem jár.De ha ha párom igényli és én leszek munkanélküli akkor meg jár.Ugye jól tudom.

    • Horváthné Pelyva Erzsébet

     Kedves Attila!

     A lemondó nyilatkozatot a nagymama gyes lemondására értettem, mivel már folyósították számára és azt a lemondó nyilatkozatot amire Ön gondol, azt a gyes igénylésnél tették meg. Akkor még jogosult volt a nagyszülő gyesre, de a szülő álláskeresési támogatás igénylésével, vagyis álláskeresőként való regisztrációjának napjával ezt a jogosultságot elveszítette és ezzel a dátummal kell/kellett volna a nagyszülőnek küldeni egy nyilatkozatot, melyben kéri a gyes folyósítás megszüntetését.
     Ha Ön munkanélküli, vagyis álláskeresőként nyilvántartott, ez a párja gyes jogosultságát nem zárja ki, az a lényeg, hogy minden más feltételnek megfeleljen, pl. hány órában végez keresőtevékenységet, stb.

 2. Kedves Erzsébet!

  Kisfiam szeptember 21-én tölti be a 2. életévét. A terveim szerint 2011. szeptember 1-től újra munkába állok (persze a GYED-ről a fennmaradó időszakra lemondok). A munkáltatóm tájékoztatott, hogy először ki kell vennem a felgyűlt szabikat és utána kezdhetek dolgozni. Ezzel én tisztában is voltam. A bérszámfejtő kolléga azt mondta, hogy a szabadság alatt igényelhetem a GYES-t és ha lejár ez a fizetett szabi akkor mondjak le róla. A munkahelyemen 8 órás munkaviszonyban állok. Ön szerint ez lehetséges? Én úgy tudom, hogy ha már dolgozom – akár szabi, akár munka – már nem jár a GYES.
  Köszönöm a segítségét!

 3. Üdvözlöm!
  2012.febr-ban jár le a GYES 3. gyermekem után. Amennyiben 2011.aug.15-től tanárként kapnék munkát határozatlan idejű szerződéssel, hogyan alakulna a gyes (kapnám-e tovább). Igényelhetek-e START PLUSZ kártyát?
  Köszönöm a választ!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Babett!

   A gyes folyósítás melletti keresőtevékenység attól függően alakul, hogy milyen jogosult gyesre. “Normál” gyesnél max. heti 30 órában, tartósan beteg gyermekkel időkorlátozás nélkül, illetőleg ikergyermekekkel vagy heti 30 órában teljes gyes, vagy időkorlátozás nélkül egy gyermek után járó gyes mellett végezhet keresőtevékenységet. További részletekért kattintson erre a linkre.

   Start plusz kártyát, akkor válthat ki, ha nem áll már és még munkaviszonyban, erről bővebben ebben a bejegyzésben olvashat.

 4. Kedves Erzsébet!

  Nemrég írtam Önnek a felmondási védelem kapcsán.Újra a segítségét szeretném kérni.
  A tartósan beteg gyermek jogán igényelt gyessel kapcsolatban lenne kérdésem.

  Kisfiammal március 31-ig igényeltem a gyest,lemondtam,mert munkáltatómnál 8 órában dolgozom.A felmondási védelem vele kapcsán él ugye 3 éves koráig.
  7 éves lányomról nemrég derült ki,hogy tartós beteg,megigényeltem és folyósítják is a utána a gyest és az emelt családi pótlékot április 1-el.Tartós beteg gyermek után igényelt gyesnél nincs időkorlát a munkavégzésnél,8 órában dolgozom,mint fentebb is írtam.

  Ön ezt írta:
  Felmondási védelem alatt áll,”ha a tartós beteg gyermekkel igényelt fizetés nélküli szabadság alatt gyest folyósítanak az Ön számára.”

  Az én esetemben ez hogy van?Kislányommal nem voltam fizetés nélküli szabadságon,csak mikor a gyedet kaptam utána.
  Ha a kisfiú betölti a 3 évet,és letelik a felmondási védelem,akkor tulajdonképp “meghosszabbodik” mert a kislány után kapom a gyest?Vagy rosszul értelmezem?
  Ameddig gyest folyósítanak,addig tart a felmondási védelem?

  Válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelettel:
  Anna

 5. Barczáné V Petra

  Kedves Erzsébet.

  2011.03.24-ig Gyeden voltam kislányommal, időközben a munkahelyemet sajnos felszámolták. A felszámolóbiztos 2011.05.30-ig kiadta a bent maradt szabadságomat, és a felmondási időmet. Mivel sajnos még nem találtam munkát így 2011.06.01-el munkanélküli járadékot fogok igényelni.
  A kérdésem az lenne, hogy a velem egy háztartásban élő édesanyám aki nyugdíja igényelheti-e a Gyest, úgy hogy a nyugdíja megmaradjon.
  Válaszát köszönöm
  Tisztelettel
  Barczáné V Petra

 6. Tisztelt Anyabarát!
  4 gyermekem van,szültem 2000-ben, majd 2005jan.-ban.Amikor betöltötte a 3 évet 2008 jan-2008 szeptemberéig dolgoztam bejelentve, amikor 3. gyermekem megszületett. Még gyeden voltam, amikor 4. gyermekem is megszületett 2010 jan-ban.A következő babát várjuk,kérdésem, vele az új szabályok szerint kapok e gyás.-t, ill. gyedet, és mennyi ideig, és mi alapján számolják ki.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Ha jól értelmezem 2008-ban megszűnt a biztosítási jogviszony és azóta nincs másik. Ebben az esetben csak gyes jár. A tgyást biztosítási jogviszony létesítése esetében még ki lehet hozni (a jogviszonyban elért jövedelemtől függ az összege), a gyedet már nem.

   • Nem, a munkaviszonyom nem szünt meg, a kérdést azért tettem fel, mert a 2 gyermekem után kapott gyes lejártakor kezdtem dolgozni, kilenc hónapot dolgoztam, majd megszültem a harmadikat, és a negyediket. utánuk kaptam gyedet. Még nem lesz 2 éves a kicsi, amikor újra szülni fogok, tehát a 4.re még jár a gyed.A kérdésem, hogy az ötödikre is jár-e ez alapján, vagy csak 9 hónapig, vagy egyáltalán nem, csak tgyás. és mi alapján számolják ki?

    • Horváthné Pelyva Erzsébet

     Az 5. gyermekkel tgyás 168 napig jár, gyed a gyermek 2. életévéig. A tgyás és gyed alapja is a szerződéses bére lesz, de legfeljebb a minimálbér kétszerese, mértéke az alap 70%-a.

 7. Köszönöm a tanácsát , a gyes fogam igényelni.

 8. Gyesen vagyok a két éves kisfiammal ,de van egy 6 éves kislányom aki tartós beteg ,ha lejár a gyes a kisfiam után kérhetek a kislány után gyest vagy érdemes GYET-re mennem mivel még van egy 11 éves lányom is? A munkaviszony meg marad vagy nem? A gyesen töltött évekből hagy számít be a nyugdíjban ? Köszönöm!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Terézia!

   Azt javaslom, hogy inkább a tartós beteg gyermek jogán igényelje a gyest, ha erre már nem lesz jogosult, akkor kérje a gyetet. Amíg a legkisebb gyermek be nem tölti a 3. életévét addig felmondási védelem alatt áll, később akkor, ha a tartós beteg gyermekkel igényelt fizetés nélküli szabadság alatt gyest folyósítanak az Ön számára. Tartós beteg gyermek mellett időkorlátozás nélküli dolgozhat, gyet mellett csak heti 30 órában, illetőleg az otthonában időkorlátozás nélkül, munka mellett már nem lesz védett, ha a kicsi betölti a 3. életévét. A munkaviszonya a védelem időszaka alatt biztosan megmarad.
   A gyesből és a gyetből is nyugdíjjárulékot vonnak, így szolgálati időnek minősül a nyugdíj jogosultság megállapításánál.

 9. Érdeklődnék, tudja e valaki hogy a lányom megkapja e a gyest alanyi jogon, mivel még nem töltötte be a 18. évét?

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Ha a kiskorú szülő gyermekének nincs gyámja, vagy a 16. életévét betöltött gyermek a szülői házat, vagy a szülők által kijelölt tartózkodási helyet a gyámhatóság engedélyével -a szülők beleegyezése nélkül is- elhagyta, akkor a gyes a kiskorú szülő részére is megállapítható.

 10. Szeretném megkérdezni,hogy ha 2009 10 15.-én született a kislányom és most Gyed en vagyok,akkor a 2 éves szülinapja után milyen ellátásban részesülök majd?Kell-e igényelnem valamit,vagy a munkahelyen intéződnek a dolgaim?
  Jelenleg 70 E Ft körül kapok,de tudni szeretném,hogy mire számíthatok.ha nem tudom bölcsibe adni,akkor otthon kell maradjak vele,milyen munkát vállalhatok,ha a munkahelyemre(Főállás) csak 6 órában vennének vissza?
  Vállalhatok más cégnél rövidebb időtartamra munkát?
  Köszönöm:K.Mónika

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Mónika!

   A további ellátásról nem a munkahely kötelessége gondoskodni. Ha nem megy vissza dolgozni, akkor a fizetés nélküli szabadságot rendeznie kell a munkáltatónál, amennyiben gyed igénylésnél nem kérte a gyermek 3. életévéig. A 2. születésnap után gyermekgondozási segélyt lehet igényelni a Magyar Államkincstárnál.
   Vállalhat máshol munkát, arra kell ügyelni, ha a gyermek nem tartós beteg akkor a heti összes munkaideje nem haladhatja meg a 30 órát, egyébként nem lesz jogosult gyesre.

 11. Jo napot kivanok!

  A kerdesem az lenne,hogy ha munkanelkulikent szultem ,magyar allampolgar vagyok,de nem tartozkodom Magyarorszagon akkor jogodult vagyok a GYES-re?
  Valaszat elore is koszonom.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Mariann!

   A tartózkodási hely függvényében a MÁK tud felvilágosítást adni, hogy milyen családtámogatási ellátásra jogosult. Két ország közötti megállapodás határozza meg.

 12. Azt szeretném megkérdezni,hogy mi a feltétele annak, hogy születendő gyermekem után gyes-t kaphassak?Sok mindent olvastam a neten de értelmes választ sehol sem kaptam.A kérdésem arra utalna, hogy szülést megelőzően mennyi időnek kell ledolgozva lennie.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Andrea!

   Gyesre jogosult magyar állampolgárként, a Magyar Köztársaság területén való tartózkodással, nem kell hozzá munkaviszony, előzetes biztosítási jogviszony.
   A Gyed és Tgyás egyik feltétele viszont, hogy a szülést megelőző két éven belül legalább 365 biztosításban töltött nappal rendelkezzen.

 13. Szeretném megkérdezni,hogy junius 28-án az iker gyermekeim betöltik a 2 évet és megyek vissza dolgozni az és a nagymama eljöhet-e velük gyesre ö igényelné ,de ugye attól neki megmarad a nyugdíja is ugye ? És hogy az ikrekkel meddig kapja a gyest és mennyit ?

  válaszát előre is köszönöm :Földi Erika

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Erika!

   Ha vissza megy dolgozni és a nagymama minden más feltételnek megfelel, akkor igényelheti a gyest úgy, hogy nem veszíti el a nyugdíját. Az teljes eddig kapott összeg jár és annak az évnek a dec. 31-ig, amelyben a gyerekek megkezdik az iskolát.

 14. Szabó Gyuláné Éva

  Azt szeretném kérdezni, hogy a Gyámszülőre vonatkozó változást hol találom?.Eddig ránk nem vonatkozott a változás.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Éva!

   Milyen változásra gondol? A kiskorú szülő gyermekének gyesben részesülő gyámja időkorlátozás nélkül folytathat keresőtevékenységet.

 15. Tisztelt Anyabarát!

  A kisfiam 2008 okt22-én született,most gyes mellett dolgozom heti 30órát. 3 éves lesz 2011 okt22-én.Okt23-tól a 40órás munkaviszony automatikusan visszaáll,végleges álláskeretem mellett.

  válaszát előre is köszönöm Tisztelettel Almási Lilla

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Lilla!

   Az heti 30 órás szerződés tartalmától függ (határozott idejű, határozatlan idejű, tartalmaz-e utalást, hogy lejárata után az eredeti szerződése lép életbe, stb.), hogy a gyermek 3 éves kora után visszaáll-e a heti 40 órás munkaidő.

 16. Kedves Erzsébet!

  Kislányom 2008. májusában született és emelt összegű családi pótlékot kapunk utána tartós betegsége miatt.Jelenleg kisfiammal vagyok Gyeden, ő egy éves. Most hallottam arról, hogy lányom után három éves kora után is igényelhető Gyes, akár munkaviszony mellett is. Ezek szerint a férjem is igénybe veheti, akár jelenleg is, sőt eddig is igényelhettük volna?

  Válaszát előre is köszönöm: Eszter

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Eszter!

   Csak egy gyermek után lehet ellátást igénybe venni, hiába áll fenn a jogosultság a másik gyermeknél, másik ellátásra, tehát a férje nem igényelheti a Gyest. Önök választhatják meg, hogy melyik gyermek után, melyik ellátást választják, jelenlegi választásuk a kisfiúra kapott gyed.

 17. Pingback: Gyes, Gyet melletti munkavégzés feltételei 2011 -től | Anyabarát

 18. Kedves Erzsébet!
  Úgy tűnik, hogy vissza tudok térni dolgozni. Jelenleg gyesen vagyok. Ezzel kapcsolatban lenne egy kérdésem. Ahol lakunk bölcsődei elhelyezésre nincs lehetőség, van egy családi napközi, ahol napidíj mellett ott lehet hagyni a gyermeket, nem kötelező mindennap. Valószínűleg hetente itt töltene 1 vagy max. 2 napot a lányom, a hétköznap többi részén a férjem édesanyja vigyázna rá. Igényelhetem-e a férjem édesanyja nevére a gyest, ha nem élünk egy háztartásban (ő a szomszéd faluban lakik)? Egyáltalán mi a feltétele, hogy a nagyszülő kapja a gyest?
  Válaszát megköszönve!
  Zsuzsanna

 19. Tisztelt Erzsébet!

  Gyermekem 04végén lesz 2 éves addig kapok gyed-et. Május 2-án szertnék visszamenni közalkalmazottként dolgozni 8 órában. A férjem egyéni vállalkozó és azt szertném kérdezni hogy mehet e ő gyesre?
  Köszönettel

 20. Kedves Erzsébet!
  Megváltozott munkaképességű (67%-os)vagyok,érdeklődnék, hogy – mivel minden más feltétel megfelel – igénybe vehetem e a Gyet – et.
  Válaszát köszönöm.
  Mária

 21. Kedves Erzsébet!
  Kisfiam 2009. dec. 15-én született. Eddig gyeden voltam vele,ami nagyon kevés volt (39.000 Ft). Most 2011.04.01.-től lehetőségem van pedagógusként dolgozni, TELJES MUNKAIDŐBEN.A pedagógus heti kötelező óraszáma nem haladhatja meg a 25 órát, a többi felkészülési idő, ami otthon végezhető.
  “2011. március 31. után a szülő gyermeke egyéves kora után heti harminc órát meg nem haladó időtartamban folytathat munkát, A MUNKÁLTATÓ ÁLTAL MEGHATÁROZOTT MUNKAVÉGZÉSI HELYEN.” Tehát a munkahelyen nem lenne több heti 30 óránál a munkaidőm.Jár- e ebben az esetben a gyes?
  Köszönöm a segítségét!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Júlia!

   Kizárólag otthoni munkavégzésnél haladhatja meg a heti 30 órát a keresőtevékenység, munkahely+otthoni kombinációnál már nem.

 22. Szeretném megkérdezni, hogyha nyugdíjas nagyszülő igényli a gyest, akkor neki megmarad a nyugdíja ugye?

 23. Kedves Erzsébet!
  Jun.26-án lejár a három év vissza adtam a gyest, hogy tudjak 8 órában dolgozni most a munkáltatom bejelentette, valakinek 6 órára vissza fogja venni a munka idejét. Azt szeretném megkérdeni, hogy a szerződésemet módosíthatja-e míg le nem jár a három év? Mert azt tudom, hogy felmondás védelem az megvan. Ha végül vissza veszi az óraszámom vissza kérhetem a gyesemet? Válaszát előre köszönöm!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Ani!

   A munkáltató egyoldalúan nem módosíthatja a szerződést, közös megegyezés szükséges hozzá.
   Amely naptól megfelel a gyes folyósítás feltételeinek, vagyis legfeljebb heti 30 órában dolgozik, a gyes igénylését benyújthatja.

 24. Tisztelt Horváthné Pelyva Erzsébet!

  Feleségemnek 2011 tavaszán jár le a GYED, kérdezem jelenleg hol lehet GYES-t igényelni.

  Köszönettel:
  Gábor Áron

 25. SZIA!!

  GYET ALATT IS 30ÓRÁT LEHET DOLGOZNI???

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Anikó!

   2011. január 1-tól kedvezően változott a Gyet melletti keresőtevékenység, már heti 30 órát meg nem haladó időtartamban lehet dolgozni a korábbi heti 20 óra helyett. Otthonodban továbbra is időkorlátozás nélkül végezhetsz munkát.

 26. Tisztelt Erzsébet!

  Olyan gondom lenne,hogy a kisfiam 2008 juliusában született és dolgozom 8 órában,de a gyes csak heti 30 órás munkarend mellett járna!
  A kérdésem a következő!
  A férjem munkanélküli és át lehet-e adni a további GYES járandóságot neki vagy csak a Nagymama jöhet szóba.

  Előre is köszönöm válaszát!
  üdv.:Andi

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Andrea!

   A férje igényelheti a gyest, ha munkanélkülit (álláskeresési támogatás) folyósítanak a részére, akkor azt szüneteltetnie kell a gyes folyósítása alatt. Ha nem kap semmilyen ellátást, akkor Ön lemondja a gyest és a férje benyújtja az igényléshez szükséges nyomtatványokat. Nagymama, ha apuka álláskeresési támogatást kap, nem igényelheti a gyest.

 27. Kedves Éva,

  kisfiam 2011 novemberben lesz 3 éves, de én már 2010 szeptember óta 8 órában dolgozom és gyest is kapom, és bölcsibe is járhat. Áprilistól az új törvények szerinte nem kapom a gyest. A törvény egyszerű emberek számára nem világos, dolgozhatom-e a munkahelyen 6 órában + 2 óra otthoni munka, kaphatok-e emellé gyest is Novemberig? Bölcsi is megoldott ebben a helyzetben?

  Köszönöm a válaszát előre is,

  Domokos Zsuzsa

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Zsuzsa!

   Vagy a munkahelyen napi 6 óra, vagy az otthonában akár napi 8 óra munkavégzés lehetséges, a felvetett 6+2 nem járható út. Bölcsődei elhelyezés nincs időben korlátozva, ez a szülő gyes jogosultságát nem befolyásolja.

 28. Kedves Erzsébet ! Kislányom 2010.09.08-án született. Jelenleg én vagyok Vele GYED-en, férjem munkanélküli. 2009. novembere óta van munkanélküliként nyilvántartva, de segélyt már nem kap. Érdeklődnék, van e rá lehetőség,hogy kislányunkkal Ő maradjon itthon GYED-en, vagy ez majd csak GYES alatt járható számunkra ? Válaszát előre is köszönöm! Dobos-Kupi Tímea

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Tímea!

   A gyed jogosultsághoz mindenképpen kellene egy aktív biztosítási jogviszony, “csak” nyilvántartott álláskeresőként nem biztosított. Emellett még szükséges két éven belüli 365 nap biztosításban töltött nap megléte. Ha lemond a gyedről, akkor a férje igényelheti a gyest.

 29. Köszönöm válaszát!
  Még annyi kérdésem lenne, hogy a tgyás és a gyed a jövedelem hány %-a? Illetve milyen levonások vannak?
  Köszönöm!

 30. Kedves Erzsébet!

  Az lenne a kérdésem,hogy gyes mellett szeretném kiváltani az egyéni vállalkozóit,ez esetben bejelenthetem e magam 4 órás munkaviszonyban?
  Ez után mennyi lenne a járulékkötelezettségem?A tevékenység biztosítási ügynök lenne gondolom akkor mindenképp a garantált bér után kell fizetni a járulékokat?Vagy ha alkalmazotti jogviszonyban lennék egy Kft-nél,ott biztos lehetek 4 órásban de ott mennyi lenne a járulékom ha mindkét oldalt én fizetném?Akkor is a garantált bér után kellene fizetnem.(A Kft számlázna a biztosítónak megbízási szerződés utján)Hogy járnék jobban véleménye szerint?Ha kiváltom gondolom több a járulék de költségeket is eltudok számolni.Várom válaszát,előre is köszönettel!
  Anita

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Anita!

   Saját egyéni vállalkozásában nem lehet munkavállaló, egyéni vállalkozói jogviszonya lesz. A kezdő vállalkozó járulékairól a letölthető magazinban, megerősített feliratkozás után olvashat: katt ide.

   Nem igazán értem miért kellene fizetnie a kft-ben, ha a számlát a cég állítja ki és a bevétel is hozzá folyik be, talán a kft-nek kellene Önnek bért fizetnie. A cégnél jelentkező bér és járulék költségek attól függnek mennyi lesz a megállapodott jövedelme.

   Az egyéni vállalkozással indítását személyes konzultáció keretében részletesen átbeszélhetjük, illetőleg a kft-vel kapcsolatos kérdéseit is.

 31. Üdvözlöm!

  Még egy dologra bukkantam. A GYED-et nem a szülés napját megelőző év átlagkeresete alapján számolják ki, hanem az igénybenyújtás napját megelőző év alapján. Ez igaz?

  Köszönöm válaszát!

 32. Kedves Erzsébet!

  A segítségét szeretném kérni!
  2003. óta folyamatosan vállalkozóként dolgozom. 2010-ben 73500 Ft összegű minimálbér után fizettem a járulékokat. Ebben az évben már babát szerettem volna, de mivel 2011.01.01.-től már 94000 Ft után kell fizetnem, ezért meglátásom szerint érdemes a szülést leghamarabb januárra tervezni, a TGYÁS, GYED miatt. Vagy ha 2011. decemberében szülök, akkor attól függetlenül a GYED-et már a 2011-es jövedelem után számolják?
  Mekkora összegű TGYÁS-ra és GYED-re leszek jogosult 2012-ben?

  Azt sem látom sehol, hogy a jövedelem (és ez a bruttó vagy a nettó?)hány százaléka most a TGYÁS és a GYED? Ebből még hány százalék szja-t ill. nyugdíjj.-ot vonnak le?
  Ha a TGYÁS előtt táppénzben részesülök, akkor az is beleszámít az éves átlagkeresetbe, ami a GYED alapja lesz? Végül is, arra keresném a választ, hogyan járok a legjobban.

  Köszönöm türelmét és válaszát!
  Nagyon jó az oldal! :)

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Eleonóra!

   Bruttó jövedelemből számolnak. A 2012-es adó és járulék szabályok majd csak november-decembert tájékán lesznek ismertek. A jelenleg hatályosról a következő bejegyzésben olvashat: Nettó jövedelmek alakulása 2011
   2011-es tgyás igénylésnél az alap a 2010-es év, 2012-es igénylésnél a 2011-es év járulékalapot képező jövedelme lesz. A táppénz összege nem számít bele az ellátás alapjába. Ha 2011-ben nem lesz 180 napot elérő járulékkal lefedett napja és a tgyást 2011-ben igényli (alap a 73.500 Ft), akkor a gyed alap azonos lesz a tgyás alappal. Ha lesz 180 nap, vagy mindkettőt 2012-ben igényli, akkor gyed alap mindkét esetben a 2011-es jövedelem lesz.

   • Kedves Erzsébet!

    Tehát ha pl. 2011.jan.01-2011.júl.31-ig fizetem a 94000 Ft után a járulékot, ezzel már megvan a 180 napom. Utána, ha szükség lenne rá, elmehetek táppénzre, majd tgyás-ra úgy, hogy a 2012-ben igényelt gyed-em alapja ez a 94000 Ft lesz?
    A tgyás alapja is a 94000 Ft lesz ebben az esetben, ha pl. még 2011. decemberében igénylem?

    Így értelmeztem a magyarázatából, elnézést, hogy kissé nehéz eset vagyok, de biztosra akarok menni!

    Szép estét! :)

    • Horváthné Pelyva Erzsébet

     Kedves Eleonóra!

     Igen utána elmehet táppénzre. 2012-ben igényelt gyed alapja 94.000 Ft. 2011-ben igényelt tgyás alapja 73.500 Ft.

 33. Kedves Erzsébet!

  Érdekelne ha főállású anyaként lennék vállalkozó akkor kellene-e járulékokat fizetnem, vagy ez úgymond másodállásnak számítana és csak akkor kell fizetnem ha lenne kivétem.

  Megköszönve válaszát!
  R.Szilvia

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Szilvia!

   A főállású anyaság nem minősül foglalkoztatási jogviszonynak, így vállalkozási tevékenység emiatt nem számít másodállásnak.

 34. SZIasztok!

  Lenne egy kérdésem,amiben nagyon nem látok tisztán.

  Kislányom 2009.12.27-én született,22-től kapom a tgyást.

  Szeretnénk kisbabát párommal, úgy tervezzük, hogy 2012. febrár,márciusban szülessen meg.
  Mi alapján fogom kapni a tgyást? Nagyon ködös ez számomra.
  Ilyenkor is az előző évet nézik,vagy azt az évet 2009. amikor eljöttem év végén szülni a munkahelyemről?!

  Előre is köszönöm a segítséget.

  Orsi

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Orsolya!

   Ha nincs bérezett napja, mert pl. gyedbe, gyesbe szül, akkor a szerződéses bére alapján határozzák meg a tgyás alapot, korlát max. a minimálbér kétszerese. Ilyen esetben a gyed vagy a tgyás alap, vagy a minimálbér.
   Ha van bérezett napja (szabadság, betegszabadság, munkavégzés) akkor a tgyás alap a tényleges bér, 180 napi bér esetében korlátlan, 180 napi bér hiányában max. a minimálbér kétszerese. Gyed alap vagy a tényleges bér, vagy a tgyás alap és előfordulhat a minimálbér is.
   Hogy mikorra optimális tervezni a babát függ az előző szülés dátumaitól, szerződéses bértől. Az előző év jövedelme, akkor lesz az alap, ha van 180 nap bérezett nap.

 35. Kedves Erzsébet! Jelenleg másfél éves kislányommal gyeden vagyok Július 8.-án ez lejár, és onnantól gyesben részesülnék. Tervem, hogy 4 órába visszamennék dolgozni gyes mellett. Bár munkahelyemen jelenleg 2 embert el kell küldeni. Kérdésem, hogy ha gyes mellett visszamennék dolgozni akár csak 4 órában is, elküldhetnek e, vagy továbbra is olyan védet helyzetben lenék, mintha csak gyesen vagyok, és nem dolgozom.
  Válaszát előre is köszönöm.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Csiperke!

   A gyermek 3. életévének betöltéséig munkáltatói rendes felmondással nem szüntethető meg a munkaviszonya, ami független attól, hogy kap-e gyest, vagy sem.

 36. Kedves Erzsébet!

  Feleségem az első gyermekünkkel GYED-en (2006 közepétől), majd GYES-en volt, 2008 közepéig, mikor is megszületett kislányunk, aki jelenleg 2,5 éves. Feleségem Vele most GYES-en van 2011 közepéig. A GYED és GYES alatt végig itthon volt a gyerekekkel, nem dolgozott. A második gyermekünkkel a minimális GYED-et kapta (45e. Ft?). Szeretnénk egy harmadik gyermeket is a közeljövőben, várhatóan még az idén.
  Mi alapján számítható a harmadik gyermek után várható GYED? Jár egyáltalán ez? A GYED/GYES biztosított időszaknak számít? A lejáró GYES utáni hónapok fizetései mennyire szólnak bele a várható GYED-be? A feleségem egyéni vállalkozó, a vállalkozását a GYED/GYES idejére szüneteltette/(-teti)
  Előre is köszönöm válaszát.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Géza!

   A szüneteltetés alatt ugye azt érti, hogy személyesen nem működött közre a vállalkozás tevékenységében és ha nem volt alkalmazott nem volt bevétele, illetőleg nem volt jövedelem kivét és nem hivatalosan bejelentett szüneteltetésről van szó.
   Ha 2011. közepétől folytatja a vállalkozói tevékenységet, akkor járulékfizetésre kötelezett attól függően, hogy középfokú végzettséget (iskolai, vagy szakképzettséget) igényel-e a folytatott tevékenység a garantált bérminimum után fizet járulékot, ha nem igényel ilyen végzettséget, akkor a minimálbér után fizet. Az alap az lesz, ami után járulékot fizeti, természetesen, ha ténylegesen a kötelező járulékalapnál magasabb összeget tud kivétként kivenni, akkor az is belejátszik az ellátás alapjába.

   • Kedves Erzsébet!

    Köszönöm a válaszát. Elnézést, hogy csak most írok.

    A szüneteltetésen azt értem, igen, hogy nem szüntettük meg, de a 1058-as (idén 1158-as) nyilatkozatokat/bevallásokat rendre 0 bevétellel adogattuk be, GYED/GYES-re hivatkozva.
    Bevétel és tevékenység tehát nem volt.

    Amikor újra el kezd dolgozni a feleségem, és járulékokat fizet, akkor a harmadik gyermek után járó TGYÁS-t, GYED-et ebből a pár hónap munkából számítják? Ha pl. 3 hónapig havi brutto 100e.-t keres, akkor kb. 100e./30 * 0,7 napi GYED-re számítsunk? Mi a minimum? Van minimum 2011-ben? Mennyi ideig kaphat GYES-t? A fenti esetben 3 hónapig? (Volt arról szó, hogy addig íár, ameddig dolgozik előtte)

    A válaszait előre is köszönöm!

    Tisztelettel,
    Géza

    • Horváthné Pelyva Erzsébet

     Kedves Géza!

     Mire vonatkozik a minimum kérdése? Kötelező járulékalapra gondol? Azt a korábbi válaszomban már írtam, hogy legalább középfokú végzettséget, iskolát igénylő tevékenységnél a garantált bérminimum, 2011-ben 94.000 Ft/hó. Ez az összeg lenne a tgyás és gyed alapja is és a 100eFt-os példája szerint számolnák az napi bruttó ellátást. Ettől magasabb összeget, akkor tudnak realizálni, ha ettől magasabb összegű a tényleges kivét (ha e szerint fizet). Ha nincs kivét, vagy a járulékalap alatt marad, nincs lehetőség magasabb összeg után járulékot fizetni.
     Tgyást 168 napig kaphat. A gyed időtartama függ attól, hogy mikor születik a 3. gyermek, ettől függően vagy 2. gyermek biztosítási előzményitől függő időtartamra lesz jogosult, illetőleg a gyermek 2. életévéig. Ez részletesebb adatokat és elemzést kíván, amit egyéni konzultáció keretében tudok vállalni. Gyesre a gyermek 3. életévéig lesz jogosult.

 37. Kedves Erzsébet!

  Kisfiam most április 2-án lesz 2 éves. A kis testvért augusztus 11-re várjuk. Mivel április 2-án letelik a GYED, kiveszem az eddig felhalmozott szabadságomat, ami 21 nap. Eddig a maximum GYED-et kaptam és nagy érvágás lenne anyagilag a GYES, ezért az augusztusi szülésig táppénzen lennék a szabadság lejártától. Viszont most olvastam, hogy a következő évben, 2012-ben, amikor már a kis tesó után kapnám a GYED-et, az előző évben a táppénzen töltött hónapok 0 Ft jövedelemnek számítanak. Ezért elbizonytalanodtam.
  A kérdésem az lenne, hogyan járnék anyagilag a legjobban most a szülésig úgy, hogy 2012-ben is minél több GYED-et kapjak.
  Előre is köszönöm a válaszát!

  Nóra

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Nóra!

   Jövedelem megadása nélkül nem tudok optimális választ adni. A táppénz összege nem számít bele a tb pénzbeli ellátás alapjába. Magasabb jövedelemnél mehet a szabi, betegszabi, táppénz úgy, hogy biztosan “nyerni” lehet vele. Alacsonyabb összegnél meg kell nézni, milyen hatása lehet a tgyás és gyed összegére a teljes folyósítás viszonylatában.

   • Kedves Erzsébet!

    Köszönöm válaszát! Azért nem írtam fizetést, mert folyamatos itthonlét alatt a második gyerek érkezésekor már az előző évi GYED-em számít jövedelemnek, nem?
    Nem tudom, hogy mi számít alacsony és magas bérnek, nekem 2009 áprilisáig 300 ezer Ft volt a havi bruttó bérem és most 2011-ben, amikor jeleztem, hogy áprilisban kivenném a szabikat, 352 ezer Ft-ra emelték. Most a GYED amit eddig kaptam 102.900 Ft.
    Így ezek ismeretében mit tud javasolni?

    Köszönöm a segítségét!
    Nóra

    • Horváthné Pelyva Erzsébet

     Kedves Nóra!

     Sem a tgyás összege, sem a gyed összege, sem a táppénz összege nem számít bele a tb pénzbeli ellátások (tgyás, gyed, táppénz) alapjába. A tgyás alap a szabira és keresőképtelenség esetében a betegszabira fizetett bér lesz, azzal a korláttal, hogy az alap nem lehet több a minimálbér kétszeresénél (156.000 Ft). 352.000 Ft-os bérből számított betegszabadság (70%) nem húzza lesz az alapot. A gyed alap ua. lesz, mint a tgyás alap. A tgyás alapot időhiány miatt nem tudja már feltornászni magasabb összegre. Szabi után, ha dolgozik, akkor a bér, illetőleg keresőképtelenség esetében a betegszabira és táppénzre fizetett jövedelem, ami anyagilag nyerhető.

 38. Kedves Erzsébet!

  Először is köszönöm, hogy időt szakít rám és válaszol!
  2009. január 8.-án született meg kislányom. 2008. december 19.-én TGYÁS-ra mentem, majd 2009. június 5-től GYED-et kaptam, mely gyermekem 2. évének betöltéséig járt, azaz 2011. január 8.-án lejárt.

  Szabadsággal kapcsolatos kérdéseim lennének.
  1982-ben születtem. 2003 óta dolgozom munkahelyemen határozatlan idejű szerződéssel. Bruttó bérem 86.300,- Ft volt a 2008.-as évben.
  Úgy tudom a TGYÁS és a GYED idejére szabadság jár nekem, de nem tudom, hogy pontosan mennyi és hogy mikor célszerű azokat kivenni? A GYED, vagy a GYES lejártát követően?

  Munkáltatómnál jeleztem, hogy szeretnék munkába állni, de ő azt javasolta, hogy maradjak otthon gyermekem 3 éves koráig, 2012. január 8.-ig és utána majd meglátja, hogy tud-e alkalmazni.

  Mivel már jelenleg GYES-en vagyok nem tudom, hogy lehet-e úgy, hogy a GYES-t megszakítom, kiveszem a szabijaim és mivel a munkáltatóm nem tud alkalmazni (de felmondani sem mivel védelem alatt állok), újra igénylem a gyermekem 3 éves koráig a fizetés nélküli szabit és a GYES-t?

  Munkáltatóm saját elmondása szerint azért nem tud alkalmazni, mert az elmúlt évben helyemre felvett nem is egy, hanem két pályakezdő munkatársat, akik után igénybe veszi a start-kártya program támogatását és ezért két évig nem küldheti el őket.
  (“A támogatás a program alanyainak személyéhez kötődő, két éves időtartamú,alanyi jogon járó járulékkedvezmény, amely azt a munkáltatót illeti meg, aki a jogosult személyt foglalkoztatja.”)
  Hozzáteszem egy kis cégről van szó, ahol eddig a max. létszám nem haladta meg a 3 főt és mivel az irodahelyiség kicsi, így több alkalmazott nem is férne el.
  Nem szeretnék a munkáltatómmal összetűzésbe kerülni, de szeretném tudni pontosan milyen jogaim vannak és mi az ami jár nekem.

  Ha a 2008-as évben maradt bent ki nem vett fizetett szabadságom, mielőtt TGYÁS-ra mentem, azzal mi a helyzet? Azt is ki kell adnia, vagy ki kell fizetnie a munkáltatónak, vagy sem?

  Válaszát előre is köszönöm!

  Niki

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Niki!

   Ha Gyed lejárata után eredeti szerződés szerinti foglalkoztatását kéri a munkáltatónál, akkor kötelessége aszerint foglalkoztatni. Amennyiben kompromisszumra kész, kérje írásban legalább 15 nappal a letöltését megelőzően a felhalmozott szabadság kiadását, majd újból fizetés nélküli szabadságot kérve igényelje meg a Gyest. Az esedékesség évétől eltérő felhalmozott szabadságot mindenképpen a fizetés nélküli szabadság megszakítása vagy megszűnése után kötelező kiadni. Letöltés nélkül pénzben megváltani csak a munkaviszony megszűnésekor még ki nem adott szabadságot lehet.
   Szabadság jogosultság: 2008-ban teljes évre (ki nem adott), 2009-ben teljes évre (22 nap, ha gyermek után járó pótszabadságot is figyelembe vesszük 24 nap) és 2010-ben január 1-június 5-ig ( 9 nap, pótszabival 12 nap).

 39. Tisztelt Erzsébet!

  Kislányom 2009 decemberében született. Pedagógusként dolgoztam és ezt a
  munkát fogom folytatni. Munkáltatóm azt szeretné, hogy a tanévet
  szeptemberben kezdjem meg. Kiszámolták, hogy a 6 órás munkabér + gyes kedvezőtlenebb, mint a 8 órás munkabér.
  -Így férjemmel úgy döntöttünk, hogy ő megy gyesre. Lehetősége van-e rá? Munkáltatóm szerint 6 órás munkaidő mellett nem jár bőlcsődei ellátás. Szeretném tudni igaz-e?
  – Esetleg lehetőség lenne-e nyugdíjas nagyszülőnek elmenni gyesre?
  Ha igen milyen feltételekkel? Igényelhető-e a bölcsi?

  köszönettel: Betti

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Betti!

   A férje akkor mehet gyesre, ha a keresőtevékenység korlátozásának megfelel, természetesen emellett az összes többi feltételnek. Nagyszülőnél a nyugdíj nem kizáró ok, a bölcsődei elhelyezés már igen és a keresőtevékenység időkorlátozását kivéve mindkét szülőnek meg kell felelnie a feltételnek. Az, hogy pontosan milyen feltételekkel veszik be a gyermeket a bölcsődébe, személyen érdeklődjön a beiratkozás helyén, személy szerint nem tartom valósnak a hivatkozás korlátozást.

 40. Elfelejtettem írni hogy közalkalmazott vagyok és most fizetésnélküli szabadságon, ez számít-e?

 41. Kedves Erzsébet!
  2009. május 4-én született lányunk, most GYED-en vagyok.
  Férjem hamarosan Angliában fog dolgozni, valószinűleg alkalmazni is fogják tehát ott fog fizetést kapni, lesz TB száma és adószáma is.
  Nem tudjuk kideríteni, hogy ebben az esetben GYED és majd GYES fog-e járni nekem.
  Számít-e ha én és a kis Andi a férjemhez költözünk Angliába? Azt mondják be kellene jelentkezzünk az ottani háziorvoshoz hogy jogosultak legyünk rendes orvosi ellátást kapni mert EU TAJ kártyával csak bizonyos rendelésekre lennénk jogosultak és csak 3 hónapig.
  Másik kérdésem hogy tervezzük a második gyermeket lehet már idén megszületik és ha nem lesz GYES akkor jogosult leszek-e GYED-re?
  Köszönettel, Ilona

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Ilona!

   A tb pénzbeli ellátásra főszabályként ott jogosult ahol biztosítási jogviszonnyal rendelkezik. Fizetés nélküli szabadság ideje alatt akkor nem szünetel a biztosítási jogviszonya ha gyest is folyósítanak az Ön számára. Azt tanácsolom, első körben, konkrét információk megadásával írásban kérjen teljes körű tájékoztatást a MÁK-tól és az információk birtokában az OEP-től.

 42. Kedves Anyabarát!

  Tájékoztatást szeretnék kérni a következőkkel kapcsolatban.
  Közalkalmazotti jogviszonyban, határozott idejű szerződéssel rendelkeztem, és heti 40 órás munkarendben dolgoztam amikor végre kiderült, hogy babát várunk. 2009. augusztus 24-én megszületett a gyermekünk. Idén jár le a két év GYED, ezért elgondolkodtunk a lehetőségről. Az új szabályozás szerint 30 órában lehetőségem lenne vissszamenni dolgozni, ez a megoldást találtuk a legjobbnak, fél év után pedig beirattuk volna a gyermekünket a közeli oviba, addig a nagyszülői segítséggel szerttük volna megoldani a fiunk napközbeni ellátását.
  Tehát a munkáltatómtól vagyis közvetlen felettesemtől fél évig szerettem volna kérni a 30 órás munkarendet, de rögtön azt mondta, neki ez nem felel meg, inkább ne menjek vissza. Igaz, én nem napi 6 óra munkavégzésre gondoltam, hanem a hét rugalmas beosztására (nagyszülők szabadnapjától függően). Azt mondta, nézzek utána a jogszabályi háttérnek, de ő majd csak ezután viszi tovább a munkáltatómnak az igényemet, de első körben ő ezt nem fogja javasolni nekik, mert a munka mennyisége annyi, hogy így nem megoldható, ráadásul hétvégén is dolgozni kell. Kérdésem, hogy milyen lehetőségeim vannak, hogy egy jobb megoldás legyen? Milyen jogszabályi érvekkel támaszthatom alá a kérésemet, vagy valóban élből elutasítható vagyok? És amennyiben véletlenül beleegyezik a 30 órás munkarendbe, de csak napi 6 órában, irathatom a gyermeket bölcsibe és mellette megkapom a GYESt? Kisgyermekes anyáknál nem jár “védelem” a hétvégi munkavégzésre vonatkozóan? A munkakörömet ismerve úgy gondolom, hogy megoldható lenne, hogy csökkentett munkaidőben dolgozzak. Előre köszönöm a válaszát!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Évi!

   A hét végi munkavégzés túlmunka lenne, vagy a munkáltató működési köréből kifolyólag hét végén is munkarend szerint dolgoznak?
   Írásban kérje a munkáltatójánál a részmunkaidős foglalkoztatását, a munkaidő beosztásra is térjen ki. Ha a munkaidő beosztás lényegesen nagyobb munkaszervezési terhet jelentene a munkáltatója számára, akkor azt elutasíthatja és ezt köteles írásban indokolni.
   A gyermeket bölcsődei elhelyezésének ideje nem befolyásolja a Gyes jogosultságát, tehát lehet egész napos is a gyermek.

   • Kedves Erzsébet!
    Köszönöm a válaszát!
    Mivel hivatali munkaidőben dolgozom, hétvégén munkaidőn kívüli plusz munka lenne, amit elméletileg “lecsúsztathatunk”, de ez a gyakorlatban a gyermekvállalás előtt sem mindig működött. Most, kisgyermek mellett már fontosnak tartom, hogy kompenzálják a családtól elvett időt. Tudok valamire hivatkozni?
    Ha jól értelmezem, a 30 órás munkarendre nem kötelezhetem a munkáltatót (sajnos).
    Köszönöm a segítségét!

    • Horváthné Pelyva Erzsébet

     Kedves Évi!

     Jelenléti ív alapján tartják nyilván a ledolgozott munkaidőt (érkezés, távozás időpontja, igazolás aláírással), ez alapján nyomon követhető mennyi időt csúsztatott le, nem hivatkozási alap kell hozzá, hanem a munkáltatónak be kellene tartania a vonatkozó jogszabályt. Ha el tudja érni, hogy részmunkaidőben foglalkoztassák, ügyelnie kell az erre az időszakra kötendő szerződés tartalmára, illetőleg a milyen mértékű munkaidő szerint fizetik a bérét, mert befolyásolja a gyes jogosultságot. Egy dolgot nem értek, miért nem jó a munkáltatójának Ön alkalmazni heti 30 órában, amivel részben kiválthatja a hétvégi rendkívüli munkavégzést.

     • Kedves Erzsébet!
      A jelenléti ívre mindig a hivatalos munkaidő került, egyénileg írtuk fel a plusz órákat, és ha lehetőség volt rá, “kivehettük”. Ezek szerint mást nem tehetek, csak megpróbálhatok ragaszkodni a munkaidő betartásához.
      Figyelmeztetésére reagálva, mire kell figyelnem a szerződésmódosításnál? Semmiképpen nem szeretnék elesni a GYEStől a 30 órás munkavégzés mellett. És sajnos úgy gondolom, hogy a szerződés megírásakor nem az én érdekeimet fogják figyelembe venni.
      Illetve még olyan ügyben szeretném a tanácsát kérni, hogy szeretnénk testvért is, és úgy tervezzük, hogy azt megvárnánk, hogy újra TGYÁSt kaphassak, ehhez most 1 évet kell munkában tölteni? Ha napi 6 órás munkaidőben dolgoznék, az módosítana ezen? És ha előbbb esnék teherbe, de még annyi időt dolgoznék, hogy meglegyen az az idő, az úgy szabályos, vagy várandós közben nem lehetek? Sajnos, az első baba is orvosi segítséggel fogant, ezért is fontos mindent megterveznünk.
      Nagyon köszönöm a személyre szóló válaszait!

      • Horváthné Pelyva Erzsébet

       Kedves Évi!

       A leghelyesebb, ha ragaszkodik a munkaidő mérték betartásához. A szerződésbe esetleg bele lehetne foglalni, hogy amíg gyes folyósítása mellett végez munkát, rendkívüli munkavégzésre nem kötelezi a munkáltatója. Nyilván, ha hivatalosan kivétel nélkül nincs dokumentálva, akkor sok jelentősége nincs.
       A biztosítása folyamatos és fennáll, nem kell 1 évet várni a baba megszületéséig, a tgyás és gyed jogosultság is rendben lesz. Legfeljebb a gyed jogosultság napjainak számát emelheti, attól függően, hogy az első gyermek gyed igénylése előtt mennyit dolgozott, ha legalább másfél évet, akkor nem befolyásolja. Nyilván, ha hosszabb ideig nem jön össze a második baba, akkor más szabályok lehetnek érvényesek.
       Az, hogy 6 órában vagy 8 órában dolgozik a biztosításban töltött napokat nem befolyásolja.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*