Gyes, Gyet változások 2011

Írta:Horváthné Pelyva Erzsébet

Gyes, Gyet változások 2011

A gyermekgondozási segély (Gyes) időtartamának  megkurtítása a 2010. április 30-t követően született gyermekeket érinti, mely szerint az ellátás gyermek 2. életévéig vehető igénybe. Azt megelőzően született gyermekeknél a jogosultság a gyermek 3. életévéig fennáll. Az ikergyermekek és a tartósan beteg gyermekek után igénybe vehető ellátás maximális időtartamát nem érintette a változás. A 2011. január 1-től hatályba lépő módosítás szerint a Gyes alanyi jogon a gyermek 3. életévének betöltéséig folyósítható.

.

A törvénymódosítást ebben a bejegyzésben leírtaktól eltérő feltételekkel fogadták el, ezért erre a szövegre kattintva  olvasd el részletesen az érvénybe lépett változatot!

A gyermek első életévének betöltéséig keresőtevékenység továbbra sem folytatható, azt követően heti 30 órát meg nem haladó időtartamban, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés az igénybe vevő otthonában történik.

A tervezet nem rendelkezik a már napi 8 órában Gyes folyósítása mellett munkát végzőkről, hogy a jelenleg hatályos szabályozás szerint dolgozhatnak-e tovább. A közszférában 2010.01.01-től lehetősége van a Gyes folyósítása mellett munkába visszatérő alkalmazottnak -néhány kivételtől eltekintve-, hogy a gyermek 3. életévéig egyoldalú kezdeményezésére a munkáltató részmunkaidőben foglalkoztassa. A versenyszférában erre nincs törvényi szabályozás, a munkaidő mértéke csak a mindkét fél beleegyezésével módosulhat -átmenetileg, határozott időtartamra is-, ezért a módosítás felvet olyan problémát, hogy a heti 30 órát meghaladó munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló vagy lemond a Gyes folyósításáról, vagy fizetés nélküli szabadságra kényszerül.

Az időkorlátozás nem vonatkozik a kiskorú szülő gyermekének Gyes-ben részesülő gyámjára.

Gyest igénybe vevő nagyszülő keresőtevékenységet a gyermek 3. életévének betöltéséig egyáltalán nem folytathat, azt követően a szülőkre vonatkozó szabályok szerint, vagyis heti 30 órát meg nem haladó időtartamban.

A törvény új elemmel egészül ki, a gyermeket örökbefogadó szülő legfeljebb 6 hónapra jogosulttá válik Gyesre, a gyermek 3. életévét követően, vagy ikergyermekek esetében a tankötelessé válásuk évének utolsó napját követően is, amennyiben a gyermek a 10. életévét még nem töltötte be. A 6 hónap az örökbefogadás előtti  gondozásba történő kihelyezésével indul, amennyiben az időpont a gyermek 3. életévét, vagy ikergyermekeknél a tankötelessé válásuk évének utolsó napját megelőző 6 hónapon belüli időszakra esik, az előbbi jogosultsági időszak 6 hónappal meghosszabbodik.  Nem érvényes a szabályozás a házastársi és a rokoni örökbefogadásra. Az jogosult Gyes folyósítása mellett keresőtevékenységet szintén heti 30 órát meg nem haladó időtartamban végezhet.

.

A 2010. májusi változások érintették a Gyermeknevelési támogatás ( Gyet) jogosultság kezdetét is, a Gyes időtartamának lerövidítésével a gyermek 2. életévének betöltését követően nyílt volna meg az igénylés lehetősége legkorábban 2012. május 1-től. Most visszaáll a korábbi rend és egyéb jogosultsági feltételek fennállása esetén a Gyet ismét a gyermek 3. életévének betöltésétől a 8. életévének betöltéséig jár.

Kedvező változás, hogy a heti legfeljebb 20 órás munkavégzés, heti 30 órát meg nem haladó időtartamra változik, illetőleg az otthon végzett keresőtevékenység időkorlátozás nélkül folytatható.

.

Részben változnak az egyes határidők, többek között az anyasági támogatás elbírálására 5 munkanap helyett 8 nap áll rendelkezésére az igényelbíráló szervnek. Aki jogalap nélkül vesz fel ellátást, az összeg visszafizetésére  határozattal kötelezik. A határozat közlésének határideje a felvételtől számított 22 munkanapon belülről 30 napon belülre változik. A fellebbezési határidő az intézkedésről való tudomásszerzéstől számított 10 munkanapon belülről 15 napon belülre módosul.

.

A Gyes, Gyet összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegéhez kötött, átnézve a 2011-es évet érintő várható változásokat, az összeg módosulására vonatkozóan eddig nem találtam információt.

A törvénymódosítást ebben a bejegyzésben leírtaktól eltérő feltételekkel fogadták el, ezért erre a szövegre kattintva  olvasd el részletesen az érvénybe lépett változatot!

.

Figyelem! A törvénytervezetben előirányzott módosításokat az Országgyűlés még nem tárgyalta, ezért a bejegyzésben ismertetett változások nem véglegesek!

.

2010. november 25-i Kormány döntés alapján, ha az édesanya visszatér a munkába csak napi 4 órás részmunkaidő mellett kaphatja a gyest (Forrás: Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár tájékoztatója).

A november 26-án beterjesztett törvényjavaslat a bejegyzés tartalmának megfelelő heti 30 órás munkavégzést tartalmazza.

(A törvényjavaslatot az Országgyűlésnek el kell fogadnia, csak azt követően lehet a részleteket véglegesen és pontosan tudni).

.

.

Szerző

Horváthné Pelyva Erzsébet administrator

397 hozzászólás

Tatár AttilaKözzétéve  9:55 du. - jún 23, 2011

Szia!Nálunk a nagyszülö igényli a gyest akivel egy háztartásban lakunk.Mikor igényeltük akkor mindkettönknek volt munkaviszonya.nemrég az egyikünknek megszünt és regisztrált munkanélküli lett.a kérdésünk az hogy igy is kaphatja-e a nagyszülö a járandoságot vagy nem.Válaszát elölre is köszönjük.

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve  2:15 du. - jún 24, 2011

  Kedves Attila!

  Az álláskeresési támogatás folyósítása kizárja a nagyszülő gyes jogosultságát, így a regisztrálás napjával lemondó nyilatkozatot kell küldeni a MÁK felé. (Jogszabályi előírás szerint a regisztrációtól számított 15 napon belül kell/kellett volna bejelenteni.)

   Tatár AttilaKözzétéve  8:33 du. - jún 26, 2011

   Kedves Erzsébet.Hiába tettünk lemondo nyilatkozatot akkor sem jár.De ha ha párom igényli és én leszek munkanélküli akkor meg jár.Ugye jól tudom.

    Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve  10:39 de. - jún 27, 2011

    Kedves Attila!

    A lemondó nyilatkozatot a nagymama gyes lemondására értettem, mivel már folyósították számára és azt a lemondó nyilatkozatot amire Ön gondol, azt a gyes igénylésnél tették meg. Akkor még jogosult volt a nagyszülő gyesre, de a szülő álláskeresési támogatás igénylésével, vagyis álláskeresőként való regisztrációjának napjával ezt a jogosultságot elveszítette és ezzel a dátummal kell/kellett volna a nagyszülőnek küldeni egy nyilatkozatot, melyben kéri a gyes folyósítás megszüntetését.
    Ha Ön munkanélküli, vagyis álláskeresőként nyilvántartott, ez a párja gyes jogosultságát nem zárja ki, az a lényeg, hogy minden más feltételnek megfeleljen, pl. hány órában végez keresőtevékenységet, stb.

VikiKözzétéve  7:35 de. - jún 21, 2011

Kedves Erzsébet!

Kisfiam szeptember 21-én tölti be a 2. életévét. A terveim szerint 2011. szeptember 1-től újra munkába állok (persze a GYED-ről a fennmaradó időszakra lemondok). A munkáltatóm tájékoztatott, hogy először ki kell vennem a felgyűlt szabikat és utána kezdhetek dolgozni. Ezzel én tisztában is voltam. A bérszámfejtő kolléga azt mondta, hogy a szabadság alatt igényelhetem a GYES-t és ha lejár ez a fizetett szabi akkor mondjak le róla. A munkahelyemen 8 órás munkaviszonyban állok. Ön szerint ez lehetséges? Én úgy tudom, hogy ha már dolgozom – akár szabi, akár munka – már nem jár a GYES.
Köszönöm a segítségét!

Gulyás BabettKözzétéve  10:45 de. - jún 19, 2011

Üdvözlöm!
2012.febr-ban jár le a GYES 3. gyermekem után. Amennyiben 2011.aug.15-től tanárként kapnék munkát határozatlan idejű szerződéssel, hogyan alakulna a gyes (kapnám-e tovább). Igényelhetek-e START PLUSZ kártyát?
Köszönöm a választ!

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve  8:39 de. - jún 20, 2011

  Kedves Babett!

  A gyes folyósítás melletti keresőtevékenység attól függően alakul, hogy milyen jogosult gyesre. “Normál” gyesnél max. heti 30 órában, tartósan beteg gyermekkel időkorlátozás nélkül, illetőleg ikergyermekekkel vagy heti 30 órában teljes gyes, vagy időkorlátozás nélkül egy gyermek után járó gyes mellett végezhet keresőtevékenységet. További részletekért kattintson erre a linkre.

  Start plusz kártyát, akkor válthat ki, ha nem áll már és még munkaviszonyban, erről bővebben ebben a bejegyzésben olvashat.

Szóljon hozzá!


*