Gyes, Gyet változások 2011

A gyermekgondozási segély (Gyes) időtartamának  megkurtítása a 2010. április 30-t követően született gyermekeket érinti, mely szerint az ellátás gyermek 2. életévéig vehető igénybe. Azt megelőzően született gyermekeknél a jogosultság a gyermek 3. életévéig fennáll. Az ikergyermekek és a tartósan beteg gyermekek után igénybe vehető ellátás maximális időtartamát nem érintette a változás. A 2011. január 1-től hatályba lépő módosítás szerint a Gyes alanyi jogon a gyermek 3. életévének betöltéséig folyósítható.

.

A törvénymódosítást ebben a bejegyzésben leírtaktól eltérő feltételekkel fogadták el, ezért erre a szövegre kattintva  olvasd el részletesen az érvénybe lépett változatot!

A gyermek első életévének betöltéséig keresőtevékenység továbbra sem folytatható, azt követően heti 30 órát meg nem haladó időtartamban, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés az igénybe vevő otthonában történik.

A tervezet nem rendelkezik a már napi 8 órában Gyes folyósítása mellett munkát végzőkről, hogy a jelenleg hatályos szabályozás szerint dolgozhatnak-e tovább. A közszférában 2010.01.01-től lehetősége van a Gyes folyósítása mellett munkába visszatérő alkalmazottnak -néhány kivételtől eltekintve-, hogy a gyermek 3. életévéig egyoldalú kezdeményezésére a munkáltató részmunkaidőben foglalkoztassa. A versenyszférában erre nincs törvényi szabályozás, a munkaidő mértéke csak a mindkét fél beleegyezésével módosulhat -átmenetileg, határozott időtartamra is-, ezért a módosítás felvet olyan problémát, hogy a heti 30 órát meghaladó munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló vagy lemond a Gyes folyósításáról, vagy fizetés nélküli szabadságra kényszerül.

Az időkorlátozás nem vonatkozik a kiskorú szülő gyermekének Gyes-ben részesülő gyámjára.

Gyest igénybe vevő nagyszülő keresőtevékenységet a gyermek 3. életévének betöltéséig egyáltalán nem folytathat, azt követően a szülőkre vonatkozó szabályok szerint, vagyis heti 30 órát meg nem haladó időtartamban.

A törvény új elemmel egészül ki, a gyermeket örökbefogadó szülő legfeljebb 6 hónapra jogosulttá válik Gyesre, a gyermek 3. életévét követően, vagy ikergyermekek esetében a tankötelessé válásuk évének utolsó napját követően is, amennyiben a gyermek a 10. életévét még nem töltötte be. A 6 hónap az örökbefogadás előtti  gondozásba történő kihelyezésével indul, amennyiben az időpont a gyermek 3. életévét, vagy ikergyermekeknél a tankötelessé válásuk évének utolsó napját megelőző 6 hónapon belüli időszakra esik, az előbbi jogosultsági időszak 6 hónappal meghosszabbodik.  Nem érvényes a szabályozás a házastársi és a rokoni örökbefogadásra. Az jogosult Gyes folyósítása mellett keresőtevékenységet szintén heti 30 órát meg nem haladó időtartamban végezhet.

.

A 2010. májusi változások érintették a Gyermeknevelési támogatás ( Gyet) jogosultság kezdetét is, a Gyes időtartamának lerövidítésével a gyermek 2. életévének betöltését követően nyílt volna meg az igénylés lehetősége legkorábban 2012. május 1-től. Most visszaáll a korábbi rend és egyéb jogosultsági feltételek fennállása esetén a Gyet ismét a gyermek 3. életévének betöltésétől a 8. életévének betöltéséig jár.

Kedvező változás, hogy a heti legfeljebb 20 órás munkavégzés, heti 30 órát meg nem haladó időtartamra változik, illetőleg az otthon végzett keresőtevékenység időkorlátozás nélkül folytatható.

.

Részben változnak az egyes határidők, többek között az anyasági támogatás elbírálására 5 munkanap helyett 8 nap áll rendelkezésére az igényelbíráló szervnek. Aki jogalap nélkül vesz fel ellátást, az összeg visszafizetésére  határozattal kötelezik. A határozat közlésének határideje a felvételtől számított 22 munkanapon belülről 30 napon belülre változik. A fellebbezési határidő az intézkedésről való tudomásszerzéstől számított 10 munkanapon belülről 15 napon belülre módosul.

.

A Gyes, Gyet összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegéhez kötött, átnézve a 2011-es évet érintő várható változásokat, az összeg módosulására vonatkozóan eddig nem találtam információt.

A törvénymódosítást ebben a bejegyzésben leírtaktól eltérő feltételekkel fogadták el, ezért erre a szövegre kattintva  olvasd el részletesen az érvénybe lépett változatot!

.

Figyelem! A törvénytervezetben előirányzott módosításokat az Országgyűlés még nem tárgyalta, ezért a bejegyzésben ismertetett változások nem véglegesek!

.

2010. november 25-i Kormány döntés alapján, ha az édesanya visszatér a munkába csak napi 4 órás részmunkaidő mellett kaphatja a gyest (Forrás: Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár tájékoztatója).

A november 26-án beterjesztett törvényjavaslat a bejegyzés tartalmának megfelelő heti 30 órás munkavégzést tartalmazza.

(A törvényjavaslatot az Országgyűlésnek el kell fogadnia, csak azt követően lehet a részleteket véglegesen és pontosan tudni).

.

.

397 válasz a(z) Gyes, Gyet változások 2011 bejegyzéshez

 1. Szia!Nálunk a nagyszülö igényli a gyest akivel egy háztartásban lakunk.Mikor igényeltük akkor mindkettönknek volt munkaviszonya.nemrég az egyikünknek megszünt és regisztrált munkanélküli lett.a kérdésünk az hogy igy is kaphatja-e a nagyszülö a járandoságot vagy nem.Válaszát elölre is köszönjük.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Attila!

   Az álláskeresési támogatás folyósítása kizárja a nagyszülő gyes jogosultságát, így a regisztrálás napjával lemondó nyilatkozatot kell küldeni a MÁK felé. (Jogszabályi előírás szerint a regisztrációtól számított 15 napon belül kell/kellett volna bejelenteni.)

   • Kedves Erzsébet.Hiába tettünk lemondo nyilatkozatot akkor sem jár.De ha ha párom igényli és én leszek munkanélküli akkor meg jár.Ugye jól tudom.

    • Horváthné Pelyva Erzsébet

     Kedves Attila!

     A lemondó nyilatkozatot a nagymama gyes lemondására értettem, mivel már folyósították számára és azt a lemondó nyilatkozatot amire Ön gondol, azt a gyes igénylésnél tették meg. Akkor még jogosult volt a nagyszülő gyesre, de a szülő álláskeresési támogatás igénylésével, vagyis álláskeresőként való regisztrációjának napjával ezt a jogosultságot elveszítette és ezzel a dátummal kell/kellett volna a nagyszülőnek küldeni egy nyilatkozatot, melyben kéri a gyes folyósítás megszüntetését.
     Ha Ön munkanélküli, vagyis álláskeresőként nyilvántartott, ez a párja gyes jogosultságát nem zárja ki, az a lényeg, hogy minden más feltételnek megfeleljen, pl. hány órában végez keresőtevékenységet, stb.

 2. Kedves Erzsébet!

  Kisfiam szeptember 21-én tölti be a 2. életévét. A terveim szerint 2011. szeptember 1-től újra munkába állok (persze a GYED-ről a fennmaradó időszakra lemondok). A munkáltatóm tájékoztatott, hogy először ki kell vennem a felgyűlt szabikat és utána kezdhetek dolgozni. Ezzel én tisztában is voltam. A bérszámfejtő kolléga azt mondta, hogy a szabadság alatt igényelhetem a GYES-t és ha lejár ez a fizetett szabi akkor mondjak le róla. A munkahelyemen 8 órás munkaviszonyban állok. Ön szerint ez lehetséges? Én úgy tudom, hogy ha már dolgozom – akár szabi, akár munka – már nem jár a GYES.
  Köszönöm a segítségét!

 3. Üdvözlöm!
  2012.febr-ban jár le a GYES 3. gyermekem után. Amennyiben 2011.aug.15-től tanárként kapnék munkát határozatlan idejű szerződéssel, hogyan alakulna a gyes (kapnám-e tovább). Igényelhetek-e START PLUSZ kártyát?
  Köszönöm a választ!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Babett!

   A gyes folyósítás melletti keresőtevékenység attól függően alakul, hogy milyen jogosult gyesre. “Normál” gyesnél max. heti 30 órában, tartósan beteg gyermekkel időkorlátozás nélkül, illetőleg ikergyermekekkel vagy heti 30 órában teljes gyes, vagy időkorlátozás nélkül egy gyermek után járó gyes mellett végezhet keresőtevékenységet. További részletekért kattintson erre a linkre.

   Start plusz kártyát, akkor válthat ki, ha nem áll már és még munkaviszonyban, erről bővebben ebben a bejegyzésben olvashat.

 4. Kedves Erzsébet!

  Nemrég írtam Önnek a felmondási védelem kapcsán.Újra a segítségét szeretném kérni.
  A tartósan beteg gyermek jogán igényelt gyessel kapcsolatban lenne kérdésem.

  Kisfiammal március 31-ig igényeltem a gyest,lemondtam,mert munkáltatómnál 8 órában dolgozom.A felmondási védelem vele kapcsán él ugye 3 éves koráig.
  7 éves lányomról nemrég derült ki,hogy tartós beteg,megigényeltem és folyósítják is a utána a gyest és az emelt családi pótlékot április 1-el.Tartós beteg gyermek után igényelt gyesnél nincs időkorlát a munkavégzésnél,8 órában dolgozom,mint fentebb is írtam.

  Ön ezt írta:
  Felmondási védelem alatt áll,”ha a tartós beteg gyermekkel igényelt fizetés nélküli szabadság alatt gyest folyósítanak az Ön számára.”

  Az én esetemben ez hogy van?Kislányommal nem voltam fizetés nélküli szabadságon,csak mikor a gyedet kaptam utána.
  Ha a kisfiú betölti a 3 évet,és letelik a felmondási védelem,akkor tulajdonképp “meghosszabbodik” mert a kislány után kapom a gyest?Vagy rosszul értelmezem?
  Ameddig gyest folyósítanak,addig tart a felmondási védelem?

  Válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelettel:
  Anna

 5. Barczáné V Petra

  Kedves Erzsébet.

  2011.03.24-ig Gyeden voltam kislányommal, időközben a munkahelyemet sajnos felszámolták. A felszámolóbiztos 2011.05.30-ig kiadta a bent maradt szabadságomat, és a felmondási időmet. Mivel sajnos még nem találtam munkát így 2011.06.01-el munkanélküli járadékot fogok igényelni.
  A kérdésem az lenne, hogy a velem egy háztartásban élő édesanyám aki nyugdíja igényelheti-e a Gyest, úgy hogy a nyugdíja megmaradjon.
  Válaszát köszönöm
  Tisztelettel
  Barczáné V Petra

 6. Tisztelt Anyabarát!
  4 gyermekem van,szültem 2000-ben, majd 2005jan.-ban.Amikor betöltötte a 3 évet 2008 jan-2008 szeptemberéig dolgoztam bejelentve, amikor 3. gyermekem megszületett. Még gyeden voltam, amikor 4. gyermekem is megszületett 2010 jan-ban.A következő babát várjuk,kérdésem, vele az új szabályok szerint kapok e gyás.-t, ill. gyedet, és mennyi ideig, és mi alapján számolják ki.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Ha jól értelmezem 2008-ban megszűnt a biztosítási jogviszony és azóta nincs másik. Ebben az esetben csak gyes jár. A tgyást biztosítási jogviszony létesítése esetében még ki lehet hozni (a jogviszonyban elért jövedelemtől függ az összege), a gyedet már nem.

   • Nem, a munkaviszonyom nem szünt meg, a kérdést azért tettem fel, mert a 2 gyermekem után kapott gyes lejártakor kezdtem dolgozni, kilenc hónapot dolgoztam, majd megszültem a harmadikat, és a negyediket. utánuk kaptam gyedet. Még nem lesz 2 éves a kicsi, amikor újra szülni fogok, tehát a 4.re még jár a gyed.A kérdésem, hogy az ötödikre is jár-e ez alapján, vagy csak 9 hónapig, vagy egyáltalán nem, csak tgyás. és mi alapján számolják ki?

    • Horváthné Pelyva Erzsébet

     Az 5. gyermekkel tgyás 168 napig jár, gyed a gyermek 2. életévéig. A tgyás és gyed alapja is a szerződéses bére lesz, de legfeljebb a minimálbér kétszerese, mértéke az alap 70%-a.

 7. Köszönöm a tanácsát , a gyes fogam igényelni.

 8. Gyesen vagyok a két éves kisfiammal ,de van egy 6 éves kislányom aki tartós beteg ,ha lejár a gyes a kisfiam után kérhetek a kislány után gyest vagy érdemes GYET-re mennem mivel még van egy 11 éves lányom is? A munkaviszony meg marad vagy nem? A gyesen töltött évekből hagy számít be a nyugdíjban ? Köszönöm!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Terézia!

   Azt javaslom, hogy inkább a tartós beteg gyermek jogán igényelje a gyest, ha erre már nem lesz jogosult, akkor kérje a gyetet. Amíg a legkisebb gyermek be nem tölti a 3. életévét addig felmondási védelem alatt áll, később akkor, ha a tartós beteg gyermekkel igényelt fizetés nélküli szabadság alatt gyest folyósítanak az Ön számára. Tartós beteg gyermek mellett időkorlátozás nélküli dolgozhat, gyet mellett csak heti 30 órában, illetőleg az otthonában időkorlátozás nélkül, munka mellett már nem lesz védett, ha a kicsi betölti a 3. életévét. A munkaviszonya a védelem időszaka alatt biztosan megmarad.
   A gyesből és a gyetből is nyugdíjjárulékot vonnak, így szolgálati időnek minősül a nyugdíj jogosultság megállapításánál.

 9. Érdeklődnék, tudja e valaki hogy a lányom megkapja e a gyest alanyi jogon, mivel még nem töltötte be a 18. évét?

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Ha a kiskorú szülő gyermekének nincs gyámja, vagy a 16. életévét betöltött gyermek a szülői házat, vagy a szülők által kijelölt tartózkodási helyet a gyámhatóság engedélyével -a szülők beleegyezése nélkül is- elhagyta, akkor a gyes a kiskorú szülő részére is megállapítható.

 10. Szeretném megkérdezni,hogy ha 2009 10 15.-én született a kislányom és most Gyed en vagyok,akkor a 2 éves szülinapja után milyen ellátásban részesülök majd?Kell-e igényelnem valamit,vagy a munkahelyen intéződnek a dolgaim?
  Jelenleg 70 E Ft körül kapok,de tudni szeretném,hogy mire számíthatok.ha nem tudom bölcsibe adni,akkor otthon kell maradjak vele,milyen munkát vállalhatok,ha a munkahelyemre(Főállás) csak 6 órában vennének vissza?
  Vállalhatok más cégnél rövidebb időtartamra munkát?
  Köszönöm:K.Mónika

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Mónika!

   A további ellátásról nem a munkahely kötelessége gondoskodni. Ha nem megy vissza dolgozni, akkor a fizetés nélküli szabadságot rendeznie kell a munkáltatónál, amennyiben gyed igénylésnél nem kérte a gyermek 3. életévéig. A 2. születésnap után gyermekgondozási segélyt lehet igényelni a Magyar Államkincstárnál.
   Vállalhat máshol munkát, arra kell ügyelni, ha a gyermek nem tartós beteg akkor a heti összes munkaideje nem haladhatja meg a 30 órát, egyébként nem lesz jogosult gyesre.

 11. Jo napot kivanok!

  A kerdesem az lenne,hogy ha munkanelkulikent szultem ,magyar allampolgar vagyok,de nem tartozkodom Magyarorszagon akkor jogodult vagyok a GYES-re?
  Valaszat elore is koszonom.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Mariann!

   A tartózkodási hely függvényében a MÁK tud felvilágosítást adni, hogy milyen családtámogatási ellátásra jogosult. Két ország közötti megállapodás határozza meg.

 12. Azt szeretném megkérdezni,hogy mi a feltétele annak, hogy születendő gyermekem után gyes-t kaphassak?Sok mindent olvastam a neten de értelmes választ sehol sem kaptam.A kérdésem arra utalna, hogy szülést megelőzően mennyi időnek kell ledolgozva lennie.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Andrea!

   Gyesre jogosult magyar állampolgárként, a Magyar Köztársaság területén való tartózkodással, nem kell hozzá munkaviszony, előzetes biztosítási jogviszony.
   A Gyed és Tgyás egyik feltétele viszont, hogy a szülést megelőző két éven belül legalább 365 biztosításban töltött nappal rendelkezzen.

 13. Szeretném megkérdezni,hogy junius 28-án az iker gyermekeim betöltik a 2 évet és megyek vissza dolgozni az és a nagymama eljöhet-e velük gyesre ö igényelné ,de ugye attól neki megmarad a nyugdíja is ugye ? És hogy az ikrekkel meddig kapja a gyest és mennyit ?

  válaszát előre is köszönöm :Földi Erika

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Erika!

   Ha vissza megy dolgozni és a nagymama minden más feltételnek megfelel, akkor igényelheti a gyest úgy, hogy nem veszíti el a nyugdíját. Az teljes eddig kapott összeg jár és annak az évnek a dec. 31-ig, amelyben a gyerekek megkezdik az iskolát.

 14. Szabó Gyuláné Éva

  Azt szeretném kérdezni, hogy a Gyámszülőre vonatkozó változást hol találom?.Eddig ránk nem vonatkozott a változás.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Éva!

   Milyen változásra gondol? A kiskorú szülő gyermekének gyesben részesülő gyámja időkorlátozás nélkül folytathat keresőtevékenységet.

 15. Tisztelt Anyabarát!

  A kisfiam 2008 okt22-én született,most gyes mellett dolgozom heti 30órát. 3 éves lesz 2011 okt22-én.Okt23-tól a 40órás munkaviszony automatikusan visszaáll,végleges álláskeretem mellett.

  válaszát előre is köszönöm Tisztelettel Almási Lilla

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Lilla!

   Az heti 30 órás szerződés tartalmától függ (határozott idejű, határozatlan idejű, tartalmaz-e utalást, hogy lejárata után az eredeti szerződése lép életbe, stb.), hogy a gyermek 3 éves kora után visszaáll-e a heti 40 órás munkaidő.

 16. Kedves Erzsébet!

  Kislányom 2008. májusában született és emelt összegű családi pótlékot kapunk utána tartós betegsége miatt.Jelenleg kisfiammal vagyok Gyeden, ő egy éves. Most hallottam arról, hogy lányom után három éves kora után is igényelhető Gyes, akár munkaviszony mellett is. Ezek szerint a férjem is igénybe veheti, akár jelenleg is, sőt eddig is igényelhettük volna?

  Válaszát előre is köszönöm: Eszter

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Eszter!

   Csak egy gyermek után lehet ellátást igénybe venni, hiába áll fenn a jogosultság a másik gyermeknél, másik ellátásra, tehát a férje nem igényelheti a Gyest. Önök választhatják meg, hogy melyik gyermek után, melyik ellátást választják, jelenlegi választásuk a kisfiúra kapott gyed.

 17. Pingback: Gyes, Gyet melletti munkavégzés feltételei 2011 -től | Anyabarát

 18. Kedves Erzsébet!
  Úgy tűnik, hogy vissza tudok térni dolgozni. Jelenleg gyesen vagyok. Ezzel kapcsolatban lenne egy kérdésem. Ahol lakunk bölcsődei elhelyezésre nincs lehetőség, van egy családi napközi, ahol napidíj mellett ott lehet hagyni a gyermeket, nem kötelező mindennap. Valószínűleg hetente itt töltene 1 vagy max. 2 napot a lányom, a hétköznap többi részén a férjem édesanyja vigyázna rá. Igényelhetem-e a férjem édesanyja nevére a gyest, ha nem élünk egy háztartásban (ő a szomszéd faluban lakik)? Egyáltalán mi a feltétele, hogy a nagyszülő kapja a gyest?
  Válaszát megköszönve!
  Zsuzsanna

 19. Tisztelt Erzsébet!

  Gyermekem 04végén lesz 2 éves addig kapok gyed-et. Május 2-án szertnék visszamenni közalkalmazottként dolgozni 8 órában. A férjem egyéni vállalkozó és azt szertném kérdezni hogy mehet e ő gyesre?
  Köszönettel

 20. Kedves Erzsébet!
  Megváltozott munkaképességű (67%-os)vagyok,érdeklődnék, hogy – mivel minden más feltétel megfelel – igénybe vehetem e a Gyet – et.
  Válaszát köszönöm.
  Mária

 21. Kedves Erzsébet!
  Kisfiam 2009. dec. 15-én született. Eddig gyeden voltam vele,ami nagyon kevés volt (39.000 Ft). Most 2011.04.01.-től lehetőségem van pedagógusként dolgozni, TELJES MUNKAIDŐBEN.A pedagógus heti kötelező óraszáma nem haladhatja meg a 25 órát, a többi felkészülési idő, ami otthon végezhető.
  “2011. március 31. után a szülő gyermeke egyéves kora után heti harminc órát meg nem haladó időtartamban folytathat munkát, A MUNKÁLTATÓ ÁLTAL MEGHATÁROZOTT MUNKAVÉGZÉSI HELYEN.” Tehát a munkahelyen nem lenne több heti 30 óránál a munkaidőm.Jár- e ebben az esetben a gyes?
  Köszönöm a segítségét!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Júlia!

   Kizárólag otthoni munkavégzésnél haladhatja meg a heti 30 órát a keresőtevékenység, munkahely+otthoni kombinációnál már nem.

 22. Szeretném megkérdezni, hogyha nyugdíjas nagyszülő igényli a gyest, akkor neki megmarad a nyugdíja ugye?

 23. Kedves Erzsébet!
  Jun.26-án lejár a három év vissza adtam a gyest, hogy tudjak 8 órában dolgozni most a munkáltatom bejelentette, valakinek 6 órára vissza fogja venni a munka idejét. Azt szeretném megkérdeni, hogy a szerződésemet módosíthatja-e míg le nem jár a három év? Mert azt tudom, hogy felmondás védelem az megvan. Ha végül vissza veszi az óraszámom vissza kérhetem a gyesemet? Válaszát előre köszönöm!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Ani!

   A munkáltató egyoldalúan nem módosíthatja a szerződést, közös megegyezés szükséges hozzá.
   Amely naptól megfelel a gyes folyósítás feltételeinek, vagyis legfeljebb heti 30 órában dolgozik, a gyes igénylését benyújthatja.

 24. Tisztelt Horváthné Pelyva Erzsébet!

  Feleségemnek 2011 tavaszán jár le a GYED, kérdezem jelenleg hol lehet GYES-t igényelni.

  Köszönettel:
  Gábor Áron

 25. SZIA!!

  GYET ALATT IS 30ÓRÁT LEHET DOLGOZNI???

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Anikó!

   2011. január 1-tól kedvezően változott a Gyet melletti keresőtevékenység, már heti 30 órát meg nem haladó időtartamban lehet dolgozni a korábbi heti 20 óra helyett. Otthonodban továbbra is időkorlátozás nélkül végezhetsz munkát.

 26. Tisztelt Erzsébet!

  Olyan gondom lenne,hogy a kisfiam 2008 juliusában született és dolgozom 8 órában,de a gyes csak heti 30 órás munkarend mellett járna!
  A kérdésem a következő!
  A férjem munkanélküli és át lehet-e adni a további GYES járandóságot neki vagy csak a Nagymama jöhet szóba.

  Előre is köszönöm válaszát!
  üdv.:Andi

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Andrea!

   A férje igényelheti a gyest, ha munkanélkülit (álláskeresési támogatás) folyósítanak a részére, akkor azt szüneteltetnie kell a gyes folyósítása alatt. Ha nem kap semmilyen ellátást, akkor Ön lemondja a gyest és a férje benyújtja az igényléshez szükséges nyomtatványokat. Nagymama, ha apuka álláskeresési támogatást kap, nem igényelheti a gyest.

 27. Kedves Éva,

  kisfiam 2011 novemberben lesz 3 éves, de én már 2010 szeptember óta 8 órában dolgozom és gyest is kapom, és bölcsibe is járhat. Áprilistól az új törvények szerinte nem kapom a gyest. A törvény egyszerű emberek számára nem világos, dolgozhatom-e a munkahelyen 6 órában + 2 óra otthoni munka, kaphatok-e emellé gyest is Novemberig? Bölcsi is megoldott ebben a helyzetben?

  Köszönöm a válaszát előre is,

  Domokos Zsuzsa

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Zsuzsa!

   Vagy a munkahelyen napi 6 óra, vagy az otthonában akár napi 8 óra munkavégzés lehetséges, a felvetett 6+2 nem járható út. Bölcsődei elhelyezés nincs időben korlátozva, ez a szülő gyes jogosultságát nem befolyásolja.

 28. Kedves Erzsébet ! Kislányom 2010.09.08-án született. Jelenleg én vagyok Vele GYED-en, férjem munkanélküli. 2009. novembere óta van munkanélküliként nyilvántartva, de segélyt már nem kap. Érdeklődnék, van e rá lehetőség,hogy kislányunkkal Ő maradjon itthon GYED-en, vagy ez majd csak GYES alatt járható számunkra ? Válaszát előre is köszönöm! Dobos-Kupi Tímea

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Tímea!

   A gyed jogosultsághoz mindenképpen kellene egy aktív biztosítási jogviszony, “csak” nyilvántartott álláskeresőként nem biztosított. Emellett még szükséges két éven belüli 365 nap biztosításban töltött nap megléte. Ha lemond a gyedről, akkor a férje igényelheti a gyest.

 29. Köszönöm válaszát!
  Még annyi kérdésem lenne, hogy a tgyás és a gyed a jövedelem hány %-a? Illetve milyen levonások vannak?
  Köszönöm!

 30. Kedves Erzsébet!

  Az lenne a kérdésem,hogy gyes mellett szeretném kiváltani az egyéni vállalkozóit,ez esetben bejelenthetem e magam 4 órás munkaviszonyban?
  Ez után mennyi lenne a járulékkötelezettségem?A tevékenység biztosítási ügynök lenne gondolom akkor mindenképp a garantált bér után kell fizetni a járulékokat?Vagy ha alkalmazotti jogviszonyban lennék egy Kft-nél,ott biztos lehetek 4 órásban de ott mennyi lenne a járulékom ha mindkét oldalt én fizetném?Akkor is a garantált bér után kellene fizetnem.(A Kft számlázna a biztosítónak megbízási szerződés utján)Hogy járnék jobban véleménye szerint?Ha kiváltom gondolom több a járulék de költségeket is eltudok számolni.Várom válaszát,előre is köszönettel!
  Anita

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Anita!

   Saját egyéni vállalkozásában nem lehet munkavállaló, egyéni vállalkozói jogviszonya lesz. A kezdő vállalkozó járulékairól a letölthető magazinban, megerősített feliratkozás után olvashat: katt ide.

   Nem igazán értem miért kellene fizetnie a kft-ben, ha a számlát a cég állítja ki és a bevétel is hozzá folyik be, talán a kft-nek kellene Önnek bért fizetnie. A cégnél jelentkező bér és járulék költségek attól függnek mennyi lesz a megállapodott jövedelme.

   Az egyéni vállalkozással indítását személyes konzultáció keretében részletesen átbeszélhetjük, illetőleg a kft-vel kapcsolatos kérdéseit is.

 31. Üdvözlöm!

  Még egy dologra bukkantam. A GYED-et nem a szülés napját megelőző év átlagkeresete alapján számolják ki, hanem az igénybenyújtás napját megelőző év alapján. Ez igaz?

  Köszönöm válaszát!

 32. Kedves Erzsébet!

  A segítségét szeretném kérni!
  2003. óta folyamatosan vállalkozóként dolgozom. 2010-ben 73500 Ft összegű minimálbér után fizettem a járulékokat. Ebben az évben már babát szerettem volna, de mivel 2011.01.01.-től már 94000 Ft után kell fizetnem, ezért meglátásom szerint érdemes a szülést leghamarabb januárra tervezni, a TGYÁS, GYED miatt. Vagy ha 2011. decemberében szülök, akkor attól függetlenül a GYED-et már a 2011-es jövedelem után számolják?
  Mekkora összegű TGYÁS-ra és GYED-re leszek jogosult 2012-ben?

  Azt sem látom sehol, hogy a jövedelem (és ez a bruttó vagy a nettó?)hány százaléka most a TGYÁS és a GYED? Ebből még hány százalék szja-t ill. nyugdíjj.-ot vonnak le?
  Ha a TGYÁS előtt táppénzben részesülök, akkor az is beleszámít az éves átlagkeresetbe, ami a GYED alapja lesz? Végül is, arra keresném a választ, hogyan járok a legjobban.

  Köszönöm türelmét és válaszát!
  Nagyon jó az oldal! 🙂

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Eleonóra!

   Bruttó jövedelemből számolnak. A 2012-es adó és járulék szabályok majd csak november-decembert tájékán lesznek ismertek. A jelenleg hatályosról a következő bejegyzésben olvashat: Nettó jövedelmek alakulása 2011
   2011-es tgyás igénylésnél az alap a 2010-es év, 2012-es igénylésnél a 2011-es év járulékalapot képező jövedelme lesz. A táppénz összege nem számít bele az ellátás alapjába. Ha 2011-ben nem lesz 180 napot elérő járulékkal lefedett napja és a tgyást 2011-ben igényli (alap a 73.500 Ft), akkor a gyed alap azonos lesz a tgyás alappal. Ha lesz 180 nap, vagy mindkettőt 2012-ben igényli, akkor gyed alap mindkét esetben a 2011-es jövedelem lesz.

   • Kedves Erzsébet!

    Tehát ha pl. 2011.jan.01-2011.júl.31-ig fizetem a 94000 Ft után a járulékot, ezzel már megvan a 180 napom. Utána, ha szükség lenne rá, elmehetek táppénzre, majd tgyás-ra úgy, hogy a 2012-ben igényelt gyed-em alapja ez a 94000 Ft lesz?
    A tgyás alapja is a 94000 Ft lesz ebben az esetben, ha pl. még 2011. decemberében igénylem?

    Így értelmeztem a magyarázatából, elnézést, hogy kissé nehéz eset vagyok, de biztosra akarok menni!

    Szép estét! 🙂

    • Horváthné Pelyva Erzsébet

     Kedves Eleonóra!

     Igen utána elmehet táppénzre. 2012-ben igényelt gyed alapja 94.000 Ft. 2011-ben igényelt tgyás alapja 73.500 Ft.

 33. Kedves Erzsébet!

  Érdekelne ha főállású anyaként lennék vállalkozó akkor kellene-e járulékokat fizetnem, vagy ez úgymond másodállásnak számítana és csak akkor kell fizetnem ha lenne kivétem.

  Megköszönve válaszát!
  R.Szilvia

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Szilvia!

   A főállású anyaság nem minősül foglalkoztatási jogviszonynak, így vállalkozási tevékenység emiatt nem számít másodállásnak.

 34. SZIasztok!

  Lenne egy kérdésem,amiben nagyon nem látok tisztán.

  Kislányom 2009.12.27-én született,22-től kapom a tgyást.

  Szeretnénk kisbabát párommal, úgy tervezzük, hogy 2012. febrár,márciusban szülessen meg.
  Mi alapján fogom kapni a tgyást? Nagyon ködös ez számomra.
  Ilyenkor is az előző évet nézik,vagy azt az évet 2009. amikor eljöttem év végén szülni a munkahelyemről?!

  Előre is köszönöm a segítséget.

  Orsi

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Orsolya!

   Ha nincs bérezett napja, mert pl. gyedbe, gyesbe szül, akkor a szerződéses bére alapján határozzák meg a tgyás alapot, korlát max. a minimálbér kétszerese. Ilyen esetben a gyed vagy a tgyás alap, vagy a minimálbér.
   Ha van bérezett napja (szabadság, betegszabadság, munkavégzés) akkor a tgyás alap a tényleges bér, 180 napi bér esetében korlátlan, 180 napi bér hiányában max. a minimálbér kétszerese. Gyed alap vagy a tényleges bér, vagy a tgyás alap és előfordulhat a minimálbér is.
   Hogy mikorra optimális tervezni a babát függ az előző szülés dátumaitól, szerződéses bértől. Az előző év jövedelme, akkor lesz az alap, ha van 180 nap bérezett nap.

 35. Kedves Erzsébet! Jelenleg másfél éves kislányommal gyeden vagyok Július 8.-án ez lejár, és onnantól gyesben részesülnék. Tervem, hogy 4 órába visszamennék dolgozni gyes mellett. Bár munkahelyemen jelenleg 2 embert el kell küldeni. Kérdésem, hogy ha gyes mellett visszamennék dolgozni akár csak 4 órában is, elküldhetnek e, vagy továbbra is olyan védet helyzetben lenék, mintha csak gyesen vagyok, és nem dolgozom.
  Válaszát előre is köszönöm.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Csiperke!

   A gyermek 3. életévének betöltéséig munkáltatói rendes felmondással nem szüntethető meg a munkaviszonya, ami független attól, hogy kap-e gyest, vagy sem.

 36. Kedves Erzsébet!

  Feleségem az első gyermekünkkel GYED-en (2006 közepétől), majd GYES-en volt, 2008 közepéig, mikor is megszületett kislányunk, aki jelenleg 2,5 éves. Feleségem Vele most GYES-en van 2011 közepéig. A GYED és GYES alatt végig itthon volt a gyerekekkel, nem dolgozott. A második gyermekünkkel a minimális GYED-et kapta (45e. Ft?). Szeretnénk egy harmadik gyermeket is a közeljövőben, várhatóan még az idén.
  Mi alapján számítható a harmadik gyermek után várható GYED? Jár egyáltalán ez? A GYED/GYES biztosított időszaknak számít? A lejáró GYES utáni hónapok fizetései mennyire szólnak bele a várható GYED-be? A feleségem egyéni vállalkozó, a vállalkozását a GYED/GYES idejére szüneteltette/(-teti)
  Előre is köszönöm válaszát.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Géza!

   A szüneteltetés alatt ugye azt érti, hogy személyesen nem működött közre a vállalkozás tevékenységében és ha nem volt alkalmazott nem volt bevétele, illetőleg nem volt jövedelem kivét és nem hivatalosan bejelentett szüneteltetésről van szó.
   Ha 2011. közepétől folytatja a vállalkozói tevékenységet, akkor járulékfizetésre kötelezett attól függően, hogy középfokú végzettséget (iskolai, vagy szakképzettséget) igényel-e a folytatott tevékenység a garantált bérminimum után fizet járulékot, ha nem igényel ilyen végzettséget, akkor a minimálbér után fizet. Az alap az lesz, ami után járulékot fizeti, természetesen, ha ténylegesen a kötelező járulékalapnál magasabb összeget tud kivétként kivenni, akkor az is belejátszik az ellátás alapjába.

   • Kedves Erzsébet!

    Köszönöm a válaszát. Elnézést, hogy csak most írok.

    A szüneteltetésen azt értem, igen, hogy nem szüntettük meg, de a 1058-as (idén 1158-as) nyilatkozatokat/bevallásokat rendre 0 bevétellel adogattuk be, GYED/GYES-re hivatkozva.
    Bevétel és tevékenység tehát nem volt.

    Amikor újra el kezd dolgozni a feleségem, és járulékokat fizet, akkor a harmadik gyermek után járó TGYÁS-t, GYED-et ebből a pár hónap munkából számítják? Ha pl. 3 hónapig havi brutto 100e.-t keres, akkor kb. 100e./30 * 0,7 napi GYED-re számítsunk? Mi a minimum? Van minimum 2011-ben? Mennyi ideig kaphat GYES-t? A fenti esetben 3 hónapig? (Volt arról szó, hogy addig íár, ameddig dolgozik előtte)

    A válaszait előre is köszönöm!

    Tisztelettel,
    Géza

    • Horváthné Pelyva Erzsébet

     Kedves Géza!

     Mire vonatkozik a minimum kérdése? Kötelező járulékalapra gondol? Azt a korábbi válaszomban már írtam, hogy legalább középfokú végzettséget, iskolát igénylő tevékenységnél a garantált bérminimum, 2011-ben 94.000 Ft/hó. Ez az összeg lenne a tgyás és gyed alapja is és a 100eFt-os példája szerint számolnák az napi bruttó ellátást. Ettől magasabb összeget, akkor tudnak realizálni, ha ettől magasabb összegű a tényleges kivét (ha e szerint fizet). Ha nincs kivét, vagy a járulékalap alatt marad, nincs lehetőség magasabb összeg után járulékot fizetni.
     Tgyást 168 napig kaphat. A gyed időtartama függ attól, hogy mikor születik a 3. gyermek, ettől függően vagy 2. gyermek biztosítási előzményitől függő időtartamra lesz jogosult, illetőleg a gyermek 2. életévéig. Ez részletesebb adatokat és elemzést kíván, amit egyéni konzultáció keretében tudok vállalni. Gyesre a gyermek 3. életévéig lesz jogosult.

 37. Kedves Erzsébet!

  Kisfiam most április 2-án lesz 2 éves. A kis testvért augusztus 11-re várjuk. Mivel április 2-án letelik a GYED, kiveszem az eddig felhalmozott szabadságomat, ami 21 nap. Eddig a maximum GYED-et kaptam és nagy érvágás lenne anyagilag a GYES, ezért az augusztusi szülésig táppénzen lennék a szabadság lejártától. Viszont most olvastam, hogy a következő évben, 2012-ben, amikor már a kis tesó után kapnám a GYED-et, az előző évben a táppénzen töltött hónapok 0 Ft jövedelemnek számítanak. Ezért elbizonytalanodtam.
  A kérdésem az lenne, hogyan járnék anyagilag a legjobban most a szülésig úgy, hogy 2012-ben is minél több GYED-et kapjak.
  Előre is köszönöm a válaszát!

  Nóra

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Nóra!

   Jövedelem megadása nélkül nem tudok optimális választ adni. A táppénz összege nem számít bele a tb pénzbeli ellátás alapjába. Magasabb jövedelemnél mehet a szabi, betegszabi, táppénz úgy, hogy biztosan “nyerni” lehet vele. Alacsonyabb összegnél meg kell nézni, milyen hatása lehet a tgyás és gyed összegére a teljes folyósítás viszonylatában.

   • Kedves Erzsébet!

    Köszönöm válaszát! Azért nem írtam fizetést, mert folyamatos itthonlét alatt a második gyerek érkezésekor már az előző évi GYED-em számít jövedelemnek, nem?
    Nem tudom, hogy mi számít alacsony és magas bérnek, nekem 2009 áprilisáig 300 ezer Ft volt a havi bruttó bérem és most 2011-ben, amikor jeleztem, hogy áprilisban kivenném a szabikat, 352 ezer Ft-ra emelték. Most a GYED amit eddig kaptam 102.900 Ft.
    Így ezek ismeretében mit tud javasolni?

    Köszönöm a segítségét!
    Nóra

    • Horváthné Pelyva Erzsébet

     Kedves Nóra!

     Sem a tgyás összege, sem a gyed összege, sem a táppénz összege nem számít bele a tb pénzbeli ellátások (tgyás, gyed, táppénz) alapjába. A tgyás alap a szabira és keresőképtelenség esetében a betegszabira fizetett bér lesz, azzal a korláttal, hogy az alap nem lehet több a minimálbér kétszeresénél (156.000 Ft). 352.000 Ft-os bérből számított betegszabadság (70%) nem húzza lesz az alapot. A gyed alap ua. lesz, mint a tgyás alap. A tgyás alapot időhiány miatt nem tudja már feltornászni magasabb összegre. Szabi után, ha dolgozik, akkor a bér, illetőleg keresőképtelenség esetében a betegszabira és táppénzre fizetett jövedelem, ami anyagilag nyerhető.

 38. Kedves Erzsébet!

  Először is köszönöm, hogy időt szakít rám és válaszol!
  2009. január 8.-án született meg kislányom. 2008. december 19.-én TGYÁS-ra mentem, majd 2009. június 5-től GYED-et kaptam, mely gyermekem 2. évének betöltéséig járt, azaz 2011. január 8.-án lejárt.

  Szabadsággal kapcsolatos kérdéseim lennének.
  1982-ben születtem. 2003 óta dolgozom munkahelyemen határozatlan idejű szerződéssel. Bruttó bérem 86.300,- Ft volt a 2008.-as évben.
  Úgy tudom a TGYÁS és a GYED idejére szabadság jár nekem, de nem tudom, hogy pontosan mennyi és hogy mikor célszerű azokat kivenni? A GYED, vagy a GYES lejártát követően?

  Munkáltatómnál jeleztem, hogy szeretnék munkába állni, de ő azt javasolta, hogy maradjak otthon gyermekem 3 éves koráig, 2012. január 8.-ig és utána majd meglátja, hogy tud-e alkalmazni.

  Mivel már jelenleg GYES-en vagyok nem tudom, hogy lehet-e úgy, hogy a GYES-t megszakítom, kiveszem a szabijaim és mivel a munkáltatóm nem tud alkalmazni (de felmondani sem mivel védelem alatt állok), újra igénylem a gyermekem 3 éves koráig a fizetés nélküli szabit és a GYES-t?

  Munkáltatóm saját elmondása szerint azért nem tud alkalmazni, mert az elmúlt évben helyemre felvett nem is egy, hanem két pályakezdő munkatársat, akik után igénybe veszi a start-kártya program támogatását és ezért két évig nem küldheti el őket.
  (“A támogatás a program alanyainak személyéhez kötődő, két éves időtartamú,alanyi jogon járó járulékkedvezmény, amely azt a munkáltatót illeti meg, aki a jogosult személyt foglalkoztatja.”)
  Hozzáteszem egy kis cégről van szó, ahol eddig a max. létszám nem haladta meg a 3 főt és mivel az irodahelyiség kicsi, így több alkalmazott nem is férne el.
  Nem szeretnék a munkáltatómmal összetűzésbe kerülni, de szeretném tudni pontosan milyen jogaim vannak és mi az ami jár nekem.

  Ha a 2008-as évben maradt bent ki nem vett fizetett szabadságom, mielőtt TGYÁS-ra mentem, azzal mi a helyzet? Azt is ki kell adnia, vagy ki kell fizetnie a munkáltatónak, vagy sem?

  Válaszát előre is köszönöm!

  Niki

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Niki!

   Ha Gyed lejárata után eredeti szerződés szerinti foglalkoztatását kéri a munkáltatónál, akkor kötelessége aszerint foglalkoztatni. Amennyiben kompromisszumra kész, kérje írásban legalább 15 nappal a letöltését megelőzően a felhalmozott szabadság kiadását, majd újból fizetés nélküli szabadságot kérve igényelje meg a Gyest. Az esedékesség évétől eltérő felhalmozott szabadságot mindenképpen a fizetés nélküli szabadság megszakítása vagy megszűnése után kötelező kiadni. Letöltés nélkül pénzben megváltani csak a munkaviszony megszűnésekor még ki nem adott szabadságot lehet.
   Szabadság jogosultság: 2008-ban teljes évre (ki nem adott), 2009-ben teljes évre (22 nap, ha gyermek után járó pótszabadságot is figyelembe vesszük 24 nap) és 2010-ben január 1-június 5-ig ( 9 nap, pótszabival 12 nap).

 39. Tisztelt Erzsébet!

  Kislányom 2009 decemberében született. Pedagógusként dolgoztam és ezt a
  munkát fogom folytatni. Munkáltatóm azt szeretné, hogy a tanévet
  szeptemberben kezdjem meg. Kiszámolták, hogy a 6 órás munkabér + gyes kedvezőtlenebb, mint a 8 órás munkabér.
  -Így férjemmel úgy döntöttünk, hogy ő megy gyesre. Lehetősége van-e rá? Munkáltatóm szerint 6 órás munkaidő mellett nem jár bőlcsődei ellátás. Szeretném tudni igaz-e?
  – Esetleg lehetőség lenne-e nyugdíjas nagyszülőnek elmenni gyesre?
  Ha igen milyen feltételekkel? Igényelhető-e a bölcsi?

  köszönettel: Betti

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Betti!

   A férje akkor mehet gyesre, ha a keresőtevékenység korlátozásának megfelel, természetesen emellett az összes többi feltételnek. Nagyszülőnél a nyugdíj nem kizáró ok, a bölcsődei elhelyezés már igen és a keresőtevékenység időkorlátozását kivéve mindkét szülőnek meg kell felelnie a feltételnek. Az, hogy pontosan milyen feltételekkel veszik be a gyermeket a bölcsődébe, személyen érdeklődjön a beiratkozás helyén, személy szerint nem tartom valósnak a hivatkozás korlátozást.

 40. Elfelejtettem írni hogy közalkalmazott vagyok és most fizetésnélküli szabadságon, ez számít-e?

 41. Kedves Erzsébet!
  2009. május 4-én született lányunk, most GYED-en vagyok.
  Férjem hamarosan Angliában fog dolgozni, valószinűleg alkalmazni is fogják tehát ott fog fizetést kapni, lesz TB száma és adószáma is.
  Nem tudjuk kideríteni, hogy ebben az esetben GYED és majd GYES fog-e járni nekem.
  Számít-e ha én és a kis Andi a férjemhez költözünk Angliába? Azt mondják be kellene jelentkezzünk az ottani háziorvoshoz hogy jogosultak legyünk rendes orvosi ellátást kapni mert EU TAJ kártyával csak bizonyos rendelésekre lennénk jogosultak és csak 3 hónapig.
  Másik kérdésem hogy tervezzük a második gyermeket lehet már idén megszületik és ha nem lesz GYES akkor jogosult leszek-e GYED-re?
  Köszönettel, Ilona

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Ilona!

   A tb pénzbeli ellátásra főszabályként ott jogosult ahol biztosítási jogviszonnyal rendelkezik. Fizetés nélküli szabadság ideje alatt akkor nem szünetel a biztosítási jogviszonya ha gyest is folyósítanak az Ön számára. Azt tanácsolom, első körben, konkrét információk megadásával írásban kérjen teljes körű tájékoztatást a MÁK-tól és az információk birtokában az OEP-től.

 42. Kedves Anyabarát!

  Tájékoztatást szeretnék kérni a következőkkel kapcsolatban.
  Közalkalmazotti jogviszonyban, határozott idejű szerződéssel rendelkeztem, és heti 40 órás munkarendben dolgoztam amikor végre kiderült, hogy babát várunk. 2009. augusztus 24-én megszületett a gyermekünk. Idén jár le a két év GYED, ezért elgondolkodtunk a lehetőségről. Az új szabályozás szerint 30 órában lehetőségem lenne vissszamenni dolgozni, ez a megoldást találtuk a legjobbnak, fél év után pedig beirattuk volna a gyermekünket a közeli oviba, addig a nagyszülői segítséggel szerttük volna megoldani a fiunk napközbeni ellátását.
  Tehát a munkáltatómtól vagyis közvetlen felettesemtől fél évig szerettem volna kérni a 30 órás munkarendet, de rögtön azt mondta, neki ez nem felel meg, inkább ne menjek vissza. Igaz, én nem napi 6 óra munkavégzésre gondoltam, hanem a hét rugalmas beosztására (nagyszülők szabadnapjától függően). Azt mondta, nézzek utána a jogszabályi háttérnek, de ő majd csak ezután viszi tovább a munkáltatómnak az igényemet, de első körben ő ezt nem fogja javasolni nekik, mert a munka mennyisége annyi, hogy így nem megoldható, ráadásul hétvégén is dolgozni kell. Kérdésem, hogy milyen lehetőségeim vannak, hogy egy jobb megoldás legyen? Milyen jogszabályi érvekkel támaszthatom alá a kérésemet, vagy valóban élből elutasítható vagyok? És amennyiben véletlenül beleegyezik a 30 órás munkarendbe, de csak napi 6 órában, irathatom a gyermeket bölcsibe és mellette megkapom a GYESt? Kisgyermekes anyáknál nem jár “védelem” a hétvégi munkavégzésre vonatkozóan? A munkakörömet ismerve úgy gondolom, hogy megoldható lenne, hogy csökkentett munkaidőben dolgozzak. Előre köszönöm a válaszát!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Évi!

   A hét végi munkavégzés túlmunka lenne, vagy a munkáltató működési köréből kifolyólag hét végén is munkarend szerint dolgoznak?
   Írásban kérje a munkáltatójánál a részmunkaidős foglalkoztatását, a munkaidő beosztásra is térjen ki. Ha a munkaidő beosztás lényegesen nagyobb munkaszervezési terhet jelentene a munkáltatója számára, akkor azt elutasíthatja és ezt köteles írásban indokolni.
   A gyermeket bölcsődei elhelyezésének ideje nem befolyásolja a Gyes jogosultságát, tehát lehet egész napos is a gyermek.

   • Kedves Erzsébet!
    Köszönöm a válaszát!
    Mivel hivatali munkaidőben dolgozom, hétvégén munkaidőn kívüli plusz munka lenne, amit elméletileg “lecsúsztathatunk”, de ez a gyakorlatban a gyermekvállalás előtt sem mindig működött. Most, kisgyermek mellett már fontosnak tartom, hogy kompenzálják a családtól elvett időt. Tudok valamire hivatkozni?
    Ha jól értelmezem, a 30 órás munkarendre nem kötelezhetem a munkáltatót (sajnos).
    Köszönöm a segítségét!

    • Horváthné Pelyva Erzsébet

     Kedves Évi!

     Jelenléti ív alapján tartják nyilván a ledolgozott munkaidőt (érkezés, távozás időpontja, igazolás aláírással), ez alapján nyomon követhető mennyi időt csúsztatott le, nem hivatkozási alap kell hozzá, hanem a munkáltatónak be kellene tartania a vonatkozó jogszabályt. Ha el tudja érni, hogy részmunkaidőben foglalkoztassák, ügyelnie kell az erre az időszakra kötendő szerződés tartalmára, illetőleg a milyen mértékű munkaidő szerint fizetik a bérét, mert befolyásolja a gyes jogosultságot. Egy dolgot nem értek, miért nem jó a munkáltatójának Ön alkalmazni heti 30 órában, amivel részben kiválthatja a hétvégi rendkívüli munkavégzést.

     • Kedves Erzsébet!
      A jelenléti ívre mindig a hivatalos munkaidő került, egyénileg írtuk fel a plusz órákat, és ha lehetőség volt rá, “kivehettük”. Ezek szerint mást nem tehetek, csak megpróbálhatok ragaszkodni a munkaidő betartásához.
      Figyelmeztetésére reagálva, mire kell figyelnem a szerződésmódosításnál? Semmiképpen nem szeretnék elesni a GYEStől a 30 órás munkavégzés mellett. És sajnos úgy gondolom, hogy a szerződés megírásakor nem az én érdekeimet fogják figyelembe venni.
      Illetve még olyan ügyben szeretném a tanácsát kérni, hogy szeretnénk testvért is, és úgy tervezzük, hogy azt megvárnánk, hogy újra TGYÁSt kaphassak, ehhez most 1 évet kell munkában tölteni? Ha napi 6 órás munkaidőben dolgoznék, az módosítana ezen? És ha előbbb esnék teherbe, de még annyi időt dolgoznék, hogy meglegyen az az idő, az úgy szabályos, vagy várandós közben nem lehetek? Sajnos, az első baba is orvosi segítséggel fogant, ezért is fontos mindent megterveznünk.
      Nagyon köszönöm a személyre szóló válaszait!

      • Horváthné Pelyva Erzsébet

       Kedves Évi!

       A leghelyesebb, ha ragaszkodik a munkaidő mérték betartásához. A szerződésbe esetleg bele lehetne foglalni, hogy amíg gyes folyósítása mellett végez munkát, rendkívüli munkavégzésre nem kötelezi a munkáltatója. Nyilván, ha hivatalosan kivétel nélkül nincs dokumentálva, akkor sok jelentősége nincs.
       A biztosítása folyamatos és fennáll, nem kell 1 évet várni a baba megszületéséig, a tgyás és gyed jogosultság is rendben lesz. Legfeljebb a gyed jogosultság napjainak számát emelheti, attól függően, hogy az első gyermek gyed igénylése előtt mennyit dolgozott, ha legalább másfél évet, akkor nem befolyásolja. Nyilván, ha hosszabb ideig nem jön össze a második baba, akkor más szabályok lehetnek érvényesek.
       Az, hogy 6 órában vagy 8 órában dolgozik a biztosításban töltött napokat nem befolyásolja.

 43. Kedves Erzsébet!
  Szeretném megkérdezni, hogy a fizetés nélküli szabadságot a tgyás és a gyed időtartalmára is meg kell-e kérni vagy csak a gyes (a gyermek 2-3 éves koráig terjedő) időszakára?
  Illetve mi a teendő abban a helyzetben, ha a nagyobb gyermek gyes-es időszakába “beleszületett” a kisebb és utána is tgyás és gyed lett igényelve. Ismételten kell-e kérni a kisebbik 3. életévéig a fizetés nélküli szabadságot? Válaszát köszönöm! Üdvözlettel: Orsolya

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Orsolya!

   Tgyás időszaka alatt szülési szabadságon van, gyed és gyes időszaka alatt van fizetés nélküli szabadságon. Nyilván ezeket írásban dokumentálni kell, tehát megírja a kérvény(eke)t, amit a munkáltatója tudomásul vesz és visszaigazol.
   Minden gyermeknél -ismételten- dokumentálni kell.

 44. Kedves Anyabarát,

  2010. novemberétől dolgozom 8 órában, kislányom még nem töltötte be a két évet. December 22-én nyújtottam be a GYES igényléseme. Ma hiánypótlás kérés (magánnyugdíj záradékolási nyilatkozatot kértek) után kaptam egy levelet, mely szerint nyilatkozzam le, hogy hány órában foglalkoztat a munkáltató. Ekkor kezdtem el utána nézni a dolgoknak és láttam a tv. módosítást. Nekem azzal kapcsolatban lenne kérdésem, hogy a rendelet szerint: A 2010. december 31-én kereső tevékenységet folytató, gyermekgondozási segélyben részesülő személy a gyermekgondozási segély folyósítása mellett kereső tevékenységet a 2010. december 31-én hatályos rendelkezéseknek megfelelően 2011. március 31-éig folytathat. Ez alapján mivel nem azonnal dolgozza fel a MÁK a kérelmet én már csak december 31-ig voltam jogosult GYES-re, és elvesztem azt a + 3 havi GYES-t?
  Ha jól láttom általában egy tv. bevezetése a már beadott és a beadás időpontjában igazolt jogosultság mellett is még az akkor érvényben lévő tv. vonatkozik.
  Előre is köszönöm segítségét:
  Szilvi

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Szilvi!

   Álláspontom szerint sem utasíthatják el a kérelmét, ha megteszik, ne hagyja annyiban. Az adatokat vélhetőleg amiatt kérik be, hogy a jogosultsága az alapján március 31-e után továbbra is fennáll-e.

   • Kedves Erzsébet,

    nagyon szépen köszönöm válaszát. Férjem is felhívta a MÁK-ot hátha más ügyintéző mást mond, de ismét csak azt mondták, hogy nem jár, csak dec. 31-ig. Abban még tudna segíteni, hogy ha a MÁK nem segít, milyen fórumon próbálkozzak? (jogorvoslat, vagy méltányossági kérelem stb.???)
    előre is köszönöm és további szép napot
    Szilvi

    • Horváthné Pelyva Erzsébet

     Kedves Szilvi!

     A MÁK küld egy határozatot, annak tartalmaznia kell milyen időszakra állapították meg az ellátást. A kézhezvételétől számított 15 napon belül fellebbezéssel élhet a MÁK felé, a jogorvoslati lehetőségről a határozatban is tájékoztatják.

 45. Kedves Erzsébet!

  2008 szeptember 21-én született a kisfiam és 2010 szept.21 töltötte be a 2,évet le járt a gyedem és most gyesen vagyok.
  aszt szeretném meg kérdezni,hogy nekem is jár akkor még 1.évig a gyed?
  És ha igen akkor hovakell fordulni hogy újból kapjam?

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Szilvia!

   Mivel a gyermek már betöltötte a 2. életévét, a kisfia után már nem jogosult gyedre.
   Gyesre a 3. életévéig, vagy tartós betegség, súlyos fogyatékosság esetében továbbra is, amennyiben erről orvosi igazolással rendelkezik. Ha nincs ilyen, akkor a gyermek 3. életévétől már csak családi pótlékra lesz jogosult.

 46. Kedves Horváthné Pelyva Erzsébet!

  Szeretném véleményét kérni az alábbiakban:
  Első gyermekünk 2004.12.18-án született, a második 2008.09.20-án.
  2007.12.18 után igénybevette az első gyermek nevelésénél felhalmozott szabadságot, majd táppénzre ment várandós állapotára hivatkozva és mert állását már “betöltötték”.
  Feleségem 2003.04.22-én kezdett el dolgozni, munkaviszonyban van, jelenleg gyesen 2011.09.20-ig.
  A 3. baba 2011. szeptemberére várható.

  Azon gondolkozunk, hogy vajon érdemes-e visszatérnie munkahelyére igénybe véve a felhalmazott 77 nap szabadságot, majd utána táppénzre menni vagy
  megmaradni a gyes által biztosított állapotnál?
  Az én keresetem bruttó 130 000 Ft, a feleségemé 94 000 Ft. A családi adózás tekintetében mi lenne számunkra az ideális megosztás?

  Segítségét előre is megköszönöm!

  S.A.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Antal!

   A gyed alap “feltornászásához” mindenképpen kellene legalább 12 bérezett napot beiktatni, mert különben a minimálbér 70%-a lesz a bruttó ellátás (51.450 Ft). Mindenképpen szabadsággal kellene megoldani (ekkor bruttó tgyás és gyed: 65.800 Ft, ha emelik a bérét, akkor kicsivel több), mert a betegszabadság önmagában a tgyás alapot is lehúzza (bruttó ellátás: 46.060 Ft). (Az adatok tájékoztató jellegűek, 30 napos hónapra!)
   Ha táppénzt is igénybe vesz, akkor az összes szabi letöltése után kezdődjön a keresőképtelenség, pontosabban a betegszabadság, mert akkor az ellátás megállapításánál figyelembe vett jövedelemnél az aránya kisebb lesz (bruttó ellátás kb. 63.400 Ft körül mozog, nem pontos adat!).
   Családi adózást megoszthatják úgy, hogy Ön 2 gyermek után, a felesége 1 gyermek után kéri az érvényesítését, gyakorlatilag a jövedelem nagysága miatt csak töredékét tudják igénybe venni.

 47. Szeretnék segitséget kérni,abba,hogy fiam 2008 03 27-én született és most lesz 3 éves:)És lejár GYesem,elötte 3 hónap munkavisszonyom volt csak:)Kaphatok-e a munkanélkülitől valami járulékot,ha regisztrálok????????????Válaszokat elöre is köszönöm:)

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Legalább 200 nap munkaviszonyban töltött nap szükséges 4 éven belül álláskeresési segély igényléséhez. Nem elég a 3 hónap. Ennek ellenére regisztrálhat a Munkaügyi Központban és a pénzbeli ellátás folyósításán kívül más szolgáltatást igénybe vehet, a lehetőségekről kérjen tájékoztatást a M.Központban.

 48. Üdvözlöm!

  2008.10.18-án született a kisfiúnk. 2010.09.27-én mentem vissza dolgozni (gyermekünk is ekkor kezdte a bölcsődét), de csak 2010.12.06-án kezdtem meg a tényleges munkát, mivel a köztes időben a felhalmozott szabadságomat kiadta a munkáltatóm. Közalkalmazotti munkaviszonyban állok (határozatlan idejű), heti 40 órában dolgozom.
  Mint a fenti cikkben is olvashat: “A tervezet nem rendelkezik a már napi 8 órában Gyes folyósítása mellett munkát végzőkről, hogy a jelenleg hatályos szabályozás szerint dolgozhatnak-e tovább.”
  Sajnos a munkáltatóm nem tudja megoldani a heti 30 órás foglalkoztatásomat, mivel azt mondják, hogy nincs részmunkaidős állás! Jelen esetben mit lehet tenni, hogy a gyermek 3 éves koráig jogosult legyek a GYES-re? Esetleg a nyugdíjas nagyszülő vegye igénybe, de akkor tudtommal nem járhat a gyermek bölcsődébe. Vagy mik az esetleges konkrét szabályozások, mert sajnos már annyi mindent olvastam, hogy lassan nem tudom követni.

  Válaszát előre is köszönöm!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Szilvia!

   2010. december 31-én gyes folyósítása mellett keresőtevékenységet folytatott, emiatt 2011. március 31-ig heti 40 órás munkavégzés mellett jogosult gyesre. Amennyiben a heti munkaideje nem csökken legalább 30 órára, akkor a jogosultsága megszűnik.
   Nagyszülő részére igényelt gyesnél a gyermek valóban nem járhat napközbeni ellátást biztosító intézménybe, jelen esetben bölcsődébe a gyermek 3. életévéig.
   Elfogadott törvény szabályai: http://www.anyabarat.hu/2010/12/gyes-gyet-melletti-munkavegzes-feltetelei-2011-tol/
   Nagyszülőre vonatkozó szabályok: http://www.anyabarat.hu/2010/06/nagyszulo-gyesen/

   • Köszönöm szépen megtisztelő válaszát!
    Azt szeretném még megtudni, hogy egyoldalúan én kérhetem-e a részmunkaidős állást? Olvastam egyik korábbi válaszát, amelyben ezt írta:
    “Ha nem közszférában, hanem versenyszférában dolgozik akkor Ön egyoldalúan nem kezdeményezheti a 4 vagy 6 órás foglalkoztatást, a munkáltatója beleegyezése is szükséges hozzá.”
    Én közszférában dolgozom (önkormányzat által fenntartott, fogyatékkal élők intézetében vagyok ápolónő), tehát kérhetem a 6 órás foglalkoztatást? Sajnos a főnökasszonyom azt mondta, hogy nincs részmunkaidős állás nálunk! Ebben az esetben nem tudok tenni semmit? Tudna esetleg valamilyen tanácsot adni ezzel kapcsolatban?

    Válaszát előre is köszönöm!

    • Horváthné Pelyva Erzsébet

     Kedves Szilvia!

     A részmunkaidős foglalkoztatást heti 20 órában kérheti írásban a munkáltatójától, a fizetés nélküli szabadság megszűnését megelőzően 60 nappal korábban. A munkáltató abban az esetben megtagadhatja, ha számára lényegesen nagyobb munkaszervezési terhet jelentene. A kérelem megtagadását köteles írásban megindokolni.

 49. Érdeklődni szeretnék, hogy a kisfiam 6 éves és tartósan beteg.Hány éves koráig kaphatná a gyest 10 éves koráig?
  Jelenleg napi 8 órában dolgozom.
  A nagyszülők is jelenleg dolgoznak.
  Érdeklődni szeretnék, hogy a gyest az én nagymamám a gyermekemnek a dédszülő igénybe vehetné-e.
  Már legalább 1 éve vele lakom a gyermekemmel, de nem vagyunk átjelentkezve ideiglenes lakcímmel, ugyanis egy községben lakunk.
  Illetve járulékot kell-e fizetni ha az én nagymamám gyermekemnek /dédszülő/ igényelné a gyest?
  Előre is köszönöm a válaszát!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Mónika!

   Gyesre az orvosi felülvizsgálat napjáig jogosult, a felülvizsgálaton az orvos újabb igazolást tölt ki, melyen jelzi, hogy a betegség továbbra is fennáll, vagy tartós javulás miatt nem. Ha továbbra is tartós betegnek nyilvánítja az orvos, akkor a következő felülvizsgálat napjáig folyósítják tovább a Gyest az igazolás MÁK felé megküldése esetében. Az előbbiek értelmében nem jár automatikusan a gyermek 10 éves koráig.
   Tartós beteg gyermek mellett dolgozhat napi 8 órában a Gyes megtartása mellett továbbra is, ebben az esetben nincs korlátozás.
   Dédnagyszülő nem igényelhet Gyest.

 50. Kedves Horváthné Pelyva Erzsébet!

  2003. óta dolgozom munkahelyemen, határozatlan idejű szerződéssel. Bruttó bérem 86.300,- Ft volt a 2008.-as évben.
  2009. január 8.-án született meg kislányom. 2008. december 19.-én TGYÁS-ra mentem, majd 2009. június 5-től GYED-et kaptam, mely gyermekem 2. évének betöltéséig járt, azaz 2011. január 8.-án lejárt.
  Munkáltatómnál jeleztem, hogy szeretnék munkába állni, azonban azt a választ kaptam, hogy nem tud részemre munkát biztosítani, mivel időközben felvettek helyemre mást. Javasolta, hogy maradjak otthon gyermekem 3 éves koráig, 2012. január 8.-ig és utána majd meglátja, hogy tud-e alkalmazni.
  A következő kérdésekre szeretnék választ kapni, mivel mindenkitől más és más választ kapok:
  • Időközben munkáltatóm Bt-ből, Kft-vé alakult, nem tudom ez jogilag befolyásolja-e helyzetem. Munkaviszonyom így is folyamatos?
  • Mennyi szabadság jár nekem a GYED, GYES idejére és ezeket mikor célszerű kivenni?
  • Tervezünk második gyermeket is. Érdeklődni szeretnék, hogy milyen támogatást kaphatok abban az esetben, ha GYES-ről megyek újra szülni, tehát a két gyermekem között még nem mentem vissza dolgozni? Úgy tudom 365 nap munkaviszonyra van szükség az újbóli GYED jogosultsághoz. Esetemben jogosult lennék TGYÁS-ra, GYED-re, ha második gyermekem 2012. január 8.-ig megszületne?
  • A jogszabályváltozás miatt ettől az évtől már csak napi 6 órában lehet munkát folytatni a GYES mellett, más munkáltatónál. Azonban, ha részmunkaidőben dolgoznék, úgy a második gyermek megszületését követően, ez határozná meg a GYED alapját, így még kevesebbet kapnék, mint eddig, jól látom?
  Válaszát előre is nagyon köszönöm!

  Üdvözlettel: A-né Niki

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Niki!

   A munkajogviszonyt a cég átalakulása nem érinti, minden változatlan – a biztosítás, a munkaviszonyban töltött idő, a munkaszerződés.
   A szülési szabadság és a gyed első évére (fizetés nélküli szabadság első éve) jár szabadság. Munkába álláskor kell kiadnia a munkáltatónak. Ha a fizetés nélküli szabadságodat meg szeretnéd szakítani, akkor a munkáltató nem utasíthat el azzal az indokkal, hogy másik munkavállalót vett fel a munkaköröd ellátására. A munkaszerződés megkötésekor kellett volna előrelátónak lennie és határozott időre kötni, amelynek konkrét lejárati dátumát eseményhez, vagyis a visszatérésedhez kötötte volna.
   365 nap előzetes konkrétan pénzbeli ellátásra jogosító biztosítási idő szükséges a tgyás és gyed jogosultsághoz. Jogosult leszel tgyásra és gyedre, utóbbinál annyi napra, ahány nap biztosítási időt szereztél az első gyermek gyed jogosultságához.
   A 2008-as béred megegyezik az akkori garantált bérminimummal, ez alapján 2011-ben bruttó 94.000 Ft-tal köteles a munkáltatód foglalkoztatni, amennyiben megszakítod a fizetés nélküli szabadságodat és teljes munkaidőbe térsz vissza. Gyesre nem leszel jogosult, de nettó 25.650 Ft gyes helyett kézhez kaphatsz 70.500 Ft-ot adójóváírással, családi kedvezmény érvényesítése esetén nettó 77.500 Ft-ot is. A következő gyermeknél kicsivel magasabb alappal indulhatnál. Keresőképtelenség esetében a betegszabadság ronthat az ellátás alapján, attól függően a szabadság+munkavégzés időszaka és betegszabadság időszaka milyen arányú.
   Amennyiben a gyermek a 3. életévét betölti és terhes vagy, újabb védettség miatt a munkaviszonyod nem szüntethető meg.

 51. Üdvözlöm!

  Én arra lennék kíváncsi,hogy GYES-en vagyok a 6éves tartósan beteg kisfiammal,8óra hosszában eddig dolgoztam.Új munkaviszonyt létesítettem,és a kérdésem,hogy továbbra is dolgozhatok e 8órában???

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Sándor!

   Igen, a tartós beteg gyermek esetében folyósított Gyes mellett továbbra is dolgozhat napi 8 órában, függetlenül a munkahely váltástól.

 52. Üdvözlöm!

  Arra lennék kiváncsi, hogy ha 2009. júliusában született a fiam, és nem volt munkahelyem előtte, tehát csak GYES-t kaptam eddig, GYED-et nem, akkor jelen helyzetben a gyermek hány éves koráig kapom a GYES-t? (most sem dolgozom).

  Előre is köszönöm válaszát: Jj.

 53. T. cím
  A feleségem jelenleg anyaságin van. Mennyire érintené a biztosítását ill. a járulékait hogyha Ő kiváltaná az őstermelői igazolványt? Még egy kérdés: ha ezmellett ő a kft ügyvezetését átvenné tőlem akkor ez mennyire befolyásolja szintén a kötelezetségeit, biztosítását?
  Válaszát előre is köszönöm Zsolt.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Zsolt!

   Gyet melletti munkavégzésnél az általános szabályok szerint kell megfizetni a járulékokat, mg-i őstermelőnek a kötelezően a minimálbér után. Az ügyvezetést vagy munkaviszonyban látja el és a fizetési kötelezettséget a munkabér összegének megfelelően kell teljesíteni, vagy a Ptk. szerinti megbízásos jogviszonyban végzi díjazás nélkül, vagy díjazással. Utóbbi esetben az egy napra jutó jövedelem összegétől függően vagy biztosított, vagy nem, járulék, ill. Eho fizetési kötelezettség terheli. Nyilván tényleges jövedelemnél az szja teher is belép. A díjazás nélkül, vagy a minimálbér 30-ad részét el nem érő napi megbízási összegnél nem biztosított, a többi esetben biztosított.

 54. Üdvözlöm!
  Abban szeretném a segítségét kérni hogy nekem 2010.12.17-én szűnt
  meg a munkaviszonyom. Közel egy éves. Volt vállalkozói igazolványom ami szüneteltetve volt ezidáig. A mai nappal adtam le. Bementem a munkaügyi kp-ba. Nem tudtam bejelentkezni mivel a vállalkozói igazolványom leadásáról még nincs meg a papírom. Kérnek még tőlem egy apeh igazolást
  is hogy járulék fizetve lett.
  Az első kérdésem hogy a járulékot magam után nem tudtam fizetni ebből
  lesz e gond?
  A második kérdésem pedig hogy múlt héten kiderült hogy kisbabát
  várok. A munkaügyön azt mondták hogy ha a szülés pillanatában
  nem vagyok biztosított akkor nem jár a gyermekagyi segély sem
  és a gyed sem. Akkor most jelentkezem be vagy inkább
  várjak pár hónapot és utána hogy a szülés időpontjában meg biztosított
  legyek?
  Előre is köszönöm válaszat!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Kata!

   Az álláskeresési támogatás jogosultság megállapításához szükséges, hogy az egyéni vállalkozás járulékai be legyenek fizetve, ezért kérik az APEH igazolást. Ha nincs befizetve, abból gond lesz és nem lesz biztosított.
   Ha a szülést megelőző 2 éven belül rendelkezik legalább 365 nap biztosítási jogviszonnyal és ha legalább a szülés pillanatában lesz biztosítása akkor jogosult lehet gyermekágyi segélyre és ha a biztosítása legkésőbb gyermekágyi folyósítás alatt szűnik meg, gyedre is.
   Mivel még korai a terhesség, várhatóan tud dolgozni és járulék befizetés elmaradása miatt nem jogosult álláskeresési támogatásra, ha van lehetősége mindenképpen létesítsen munkaviszonyt.

 55. Schweitzerné Hudák mercédesz

  Azt szeretném megérdeklődni,hogy a 6 órás munkaviszonyban a támogatások mint pl;TB munkavállalói járulék és a nyugdíj járulék módosul e a 8 órás munkaviszonytól és ha módosul mennyivel.Ha a bruttó 177000 ft 8 órában.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Mercédesz!

   A bruttó munkabérből a személyi jövedelemadót, a járulékokat %-os arányban vonják. Ha a bruttó munkabére csökken, a levonandó adó és járulék mértéke nem változik, tehát %-ban ugyanannyi, csak az összege csökken, mivel a kevesebb a bruttó összeg is, amiből vonják, így pl. kevesebb családi kedvezményt tud érvényesíteni.

 56. Üdvözlöm!
  Azt szeretném megkérdezni, hogy a MÁK ellenőrzi-e azt, hogy a gyermek bölcsődébe jár és hogyan? (A gyes jogosultsága miatt kérdezem) Köszönöm. Szilvi.

 57. Kedves Anyabarát!
  Kislányom 2007 szept.28-án született. 2 évig voltam gyed.en,m majd 2009 szept 28-2010szept 28-ig gyesen. A volt munkahelyemen 2010 szept 29-én felmondtak. 2010 okt4-től december 20-ig munkanélküli ellátásban részesültem. Azóta nem találok állást, magam után fizetek hogy legyen beteg biztosításom. Most újra babát várok, a szülésem várható időpontja 2011 aug. 28. Jogosult leszek majd anyasági támogatásra, illetve gyed-re, vagy csak az alanyi jogon járó gyes-re? És akkor ha közben találnék állást az változtatna a dolgon?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Minden jót!
  Kata

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Kata!

   Biztosítási jogviszony hiányában csak alanyi jogon járó gyesre lesz jogosult. Anyasági támogatás szintén megilleti a biztosítási jogviszonytól függetlenül. A közölt adatok alapján nem értem miért ilyen rövid ideig kapott álláskeresési támogatást? A másik, jól gondolom közös megegyezéssel szűnt meg a jogviszonya? Az, hogy milyen pénzbeli ellátást kaphat függ attól, hogy milyen biztosítási jogviszonyt létesít, illetőleg annak időtartamától.

   • Kedves Erzsébet!
    Köszönöm a válaszát!
    Kicsit bonyolult az egész, de megpróbálom összefoglalni röviden.
    Sajnos a volt főnököm, (egy kft-nél dolgoztam ) szeretett játszani a ki-be jelentéssel, és bár a szülésem előtt nála dolgoztam 6 évig, nem voltam bejelentve csak akkor amikor babát szerettem volna 2007 jan 1-től. Szerencsére akkor hamar össze is jött a baby, így viszont a bejelentett munkaviszonyom csak 2007 jan 1-től 2007 szept 28-ig (a kislányom születéséig) tartott, és ez idő után csak 78 nap munkanélküli ellátásra voltam jogosult.
    A szülésem után az állásom meg is szűnt, (bár a kft most is működik), a munkaviszonyom is maradt, mert mindenképpen szerettünk volna még egy kisbabát.
    Mivel nem estem teherbe, így a kislányom 3.szülinapján közös megegyezéssel váltunk el egymástól a munkáltatommal.
    Másodszorra már nem ment olyan könnyen, sajnos 2 évet vártunk rá, de most végre sikerült 8 hetes kismama vagyok! Mindenképpen azon vagyok, hogy legalább erre a rövid kis időre sikerüljön valami állást találnom, bár nem egyszerű!
    Üdvözlöm: Kata

    • Horváthné Pelyva Erzsébet

     Kedves Kata!

     Jól értem, hogy hivatalosan, papíron csak 2007.01.01-2007.09.28-ig volt munkaviszonya? Ez alapján biztosan csak alanyi jogon járó gyesre lesz jogosult, emellett anyasági támogatásra és nevelési ellátásra.
     Nem teljesen világos, hogy “a munkaviszonyom is maradt”, mert amennyiben papíron 2010.szept., okt.-ben szünt meg, akkor nem 78 nap álláskeresési támogatásra lett volna jogosult. Ha 2010. őszéig volt hivatalosan is munkaviszonya és biztosításba kerül a szimpla gyesnél többet lehet kihozni.

     • Kedves Erzsébet!
      A munkaviszonyom 2007 jan-1 én kezdődött, és 2007 szept. 28-án szültem.
      2010 szept 28-án (a kislányom 3. szülinapján) szűnt meg a munkaviszonyom.
      A munkaügyi központban azzal indokolták hogy csak 78 nap ellátást kaptam, hogy az elmúlt 3 év nem számít munkaviszonynak,mivel a kft-nél papíron fizetés nélküli szabadságon voltam. A gyes-gyed csak biztosításban eltöltött fizetés nélküli szabadság és nem munkaviszony.
      Tegnap voltam egy állás interjún, de amint kimondtam a munkáltatónak hogy kisbabám lesz, megköszönte hogy oda fáradtam de sajnos így nem a nem alkalmaznak.
      Köszönettel:
      Kata

      • Horváthné Pelyva Erzsébet

       Kedves Kata!

       A munkaviszony alatt gyermek otthoni gondozása céljából igényelt fizetés nélküli szabadság napjai beleszámítanak az álláskeresési támogatás megállapításához szükséges jogosultsági napokba.
       Ha a munkáltatója az Álláskeresési járadék és álláskeresési segély megállapításához szükséges igazolólap fizetés nélküli szabadságra vonatkozó részét kitöltötte, az helytelen, mert az 1991. évi IV. törvény 25. § (4) bekezdésének a) pontja értelmében a gyed, gyes időszakára kapott fizetés nélküli szabadság időszaka a munkajogviszonyba beszámítható és ezt az időszakot nem kell feltüntetni az igazolólap 20. pontjánál. (Csak a passzív jogon kapott ellátások nem számítanak jogszerző időnek.)
       Gyakorlatilag 270 nap álláskeresési járadékra és 90 nap álláskeresési segélyre lett volna jogosult és végső esetben álláskeresőként igényelhette volna az ellátásokat.

       • Kedves Erzsébet!
        Amikor először jártam a munkaügyi központban, azért nem fogadta el az ügyintéző a papíromat, mert a volt főnököm könyvelője üresen hagyta azt a részt ami a fizetés nélküli szabadságra vonatkozik!
        Vissza vittem neki ( a könyvelőnek),Ő ráírta hogy a kislányom születésétől a 3. szülinapjáig fizetés nélküli szabin voltam, így már elfogadta az ügyintéző, és így állapította meg azt a 78 napot nekem.
        Ön szerint volna értelme visszamennem a munkaügyre az Ön által említett jogszabályra hivatkozva? Vagy így utólag már nincs mit tenni???
        Várom válaszát!
        Üdvözlettel:Kata

        • Horváthné Pelyva Erzsébet

         Kedves Kata!

         A cég könyvelője első esetben helyesen járt el és az utólagos felvezetés szövegezéséből is azt olvasom ki, hogy nem osztotta a Munkaügyi Központ ügyintézőjének véleményét.
         Akkor nem számít a munkajogviszonyba a tgyás, gyed, gyes, ha azt passzív jogon kapta, tehát az alatt az időszak alatt nem volt munkaviszonya. Az is óriási hiba, hogy a tgyás időszaka nem fizetés nélküli szabadság, hanem szülési szabadság. A lényeg a gyermek gondozása céljából igényelt fizetés nélküli szabadság jogszerző időnek minősül.
         Mivel az ellátás megállapításáról kiadott határozat már jogerőre emelkedett, első lépésként írásban a jogszabályra hivatkozva a kirendeltség vezetőjéhez címezve írásban kérjen magyarázatot. Esetleges további lépés annak tartalmától függ. Ne hagyja annyiban.

 58. Kedves Erzsébet!

  Én azt szeretném tudni, hogy nyugdíjas, esetleg rokkant nyugdíjas nagyszülő elmehet-e 2011-be gyesre. Köszönöm válaszát!

 59. Kedves Anyabarát! 2010. 05.20.-án lett két éves a fiam és napi 8 órában visszamentem dolgozni /közalkalmazott/. Az lenne a kérdésen, hogy heti 40 órás munka mellett kaphatok-e GYES-t? Meddig lehet lemondani róla? Fáradozásukat előre is köszönöm!

 60. Kedves Anyabarát! 2010. 05.20.-án lett két éves a fiam és napi 8 órában visszamentem dolgozni /közalkalmazott/. Az lenne a kérdésen, hogy heti 40 órás munka mellett meddig kaphatok GYES-t? Fáradozásukat előre is köszönöm!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Balázs Tiborné!

   Március végéig kaphatja, március végén tájékoztassa a MÁK-ot a napi 8 órás munkavégzés tényéről

 61. Kedves Erzsébet!

  Eddig napi 8 órás munkavégzés mellett kaptam az ikergyest. Amennyiben január 1-től heti 30 órában dolgozom csak, továbbra is jogosult maradok az ikergyesre, vagy pedig az ikrek miatt bármilyen mértékű munkavégzés mellett is már csak 1 gyes jár az ikrek után?

  Válaszát előre is köszönöm!

 62. Üdvözlöm!
  Először is köszönöm a vasárnapi válaszát!
  Újabb kérdésem az lenne,h.ha én visszamegyek a gyed lejárta után dolgozni,és pár napon belül felmondanak akkor utána jár ugyanúgy a gyes,v. azzal megszűnik,mivel visszamentem dolgozni?

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Mazsola!

   Álláspontom szerint a közalkalmazottra is vonatkozik a felmondási tilalom a gyermek 3. életévéig.
   Ha “normál” gyesre jogosult és napi 8 órába megy vissza dolgozni, akkor amíg a foglalkoztatási jogviszonya fennáll nem jogosult gyesre. Amint megszűnik a közalkalmazotti jogviszony és a gyermek kora miatt jogosult lenne gyesre, újból igényelheti.

 63. Tisztelt Aranybarát!

  Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy ha én nyár elején babát vállalok, és táppénzre megyek, és a baba ugye már a jövő évben születik meg, és a juttatásokhoz a 2011-es évet veszik figyelembe, és ugye nyáron akkor táppénzen lennék, akkor is a bruttó bérem veszik figyelembe?

  Köszönettel!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves “Bé 28”!

   A 2011. január 1 és táppénz kezdő napja közötti munkabér, szabadság, betegszabadság időszakára kifizetett jövedelmet veszik figyelembe az ellátás megállapításánál.

 64. Kedves Erzsébet!Ismét Önhöz fordulok.Szeretnék vállalkozni a párommal munka mellett.Egy fóliát szeretnénk csinálni és amit lehet termeszteni benne és eladni.Ő autószerelőként dolgozik én pedig most mentem vissza gyesről dolgozni,minőségellenőr vagyok.Sajnos nem tudom mi kell ehhez.Én értek a földműveléshez,de nem tudom hogyan induljak neki,hogy ne legyen túl gazdaságtalan.A hivatalos útját sem tudom pontosan de szeretnénk már az idén belekezdeni.Hogyan kezdjük el!Tiszalökön lakunk ami nem egy kis hely,közel van hozzánk Nyíregyháza is.Kérem segítsen,hogy előbbre juthassunk.Köszönöm.
  Tisztelettel:Anikó

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Anikó!

   Keressék meg a falugazdászt (megyei Földművelődésügyi Hivatal munkatársa) és érdeklődjenek, hogy milyen feltételekkel válthatják ki az őstermelői igazolványt és folytathatják a választott tevékenységet.

 65. Kedves Aranybarát!

  Segitseget szeretnek kerni par informacio erejeig.
  Elso kerdesem az lenne, hogy a gyes, gyed alapjaul szolgalo biztositasi idobe beleszamit-e a tapenz?
  Illetve a gyes, gyed osszegenek a kiszamitasanal a tappenz oszege alapjaul szolgal-e?

  Koszonettel Ilona

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Ilona!

   A gyeshez nem szükséges előzetes vagy élő biztosítás. A tgyás-hoz és gyed-hez már kell. Ha valaki élő biztosítással rendelkezik, mert pl. munkaviszonyban dolgozik, vagy főfoglalkozású vállalkozó (egyéni, vagy társas), akkor a táppénz napjai beleszámítanak a tgyás-hoz és gyed-hez szükséges biztosítási időbe (legalább 365 nap szükséges). A táppénz összegét viszont nem számítják be az ellátások alapjának megállapításánál. A biztosítási jogviszony (pl. munkaviszony) megszűnését követően kapott passzív táppénz napjai már nem számítanak biztosításban töltött időnek.

   • Kedves Erzsebet!

    Koszonom szepen valaszat!
    Lenne egy kerdesem meg, hogy a munkanelkuli segelyen toltott ido szinten biztositasi ido es nem alapja gyed kiszamolasanak?

    Koszonettel elore is
    ilona

 66. Kedves Anyabarát!

  A GYES változásokkal kapcsolatban olvastam egy mondatot a cikkben, ami engem nagyon érint. A GYED lejárta után nem tudtam kivenni az összegyűlt szabadságomat, mert kértek, hogy menjek vissza azonnal. Azt írta a cikk, hogy a GYED alatt összegyűlt szabadság nem veszik el. Ezt milyen jogszabályban találhatom meg? Jelenleg a beteg gyermekem miatt még mindig kapom a GYES-t. Arra számítottam, ha lejár a GYES, akkor kifizetésre kerül a szabadság. Erre nem látok esélyt, meddig vehetem ki a szabadságot?

  Köszönettel: Gabi

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Munka Törvénykönyve 134. § (11) bekezdés.
   A szabadságot a munkaviszony fennállása alatt veheti ki, a megszűnésekor a ki nem adott szabadságot ki kell fizetni.

 67. Hajbáné Márton Adrienn

  2010december elején lemondtam a gyesről és a férjem nevére kértük.Az lenne a kérdésem h azóta nem lehet 8órát dolgozni gyes mellett akkor lekell mondani a férjemnek a gyesről?vagy magától megszünik?
  Előre is köszönöm!!!

 68. Üdvözlöm, kérdésem egyszerű, azt tudom, hogy tartósan beteg gyermek mellett mehetek 8 órában dolgozni, de kislányom ma lett 3 éves és oviba kell adnom. 8 órás munka és ovi mellett is jár a gyes?
  Köszönöm a választ

 69. Gyors kérdés: Azt tudom, hogy tartósan beteg gyermek mellett lehet 8 órában is dolgozni, de a gyermek mehet ovodába eközben? Választ köszönöm.

 70. Kedves Erzsébet!

  Ikreim szeptember közepén töltik be a 3. életévüket, jelenleg bölcsődébe járnak, én 8 órás állásban dolgozom. Most én igénylem a dulpa GYES-t, április 1-től az egy GYES-t. Szeretnénk, ha a gyerekek még egy évet maradhatnának a bölcsődében.
  Elolvastam a fenti bejegyzéseket, a helyzetünkre vonatkozó pontosítás miatt fordulok Önhöz.
  Az lenne a kérdésem, hogy ha 7 órát töltenének csak el a bölcsődében, a velünk egy háztartásban élő, nyugdíjas nagyülő 3 éves koruktól igényelhetné-e a dupla GYES-t.
  Ha 4 éves koruktól óvodába is csak napi 7 órát járnának, a nagyszülő igénybe vehetné a dupla GYES-t annak az évnek a végéig, amelyik év május 31-én betöltik a 6. életévüket?
  Válaszát előre is köszönöm,
  üdvözlettel,
  Tütő Eszter

 71. Tisztelt Szerkesztő!

  Hármasiker gyermekeim 3 évesek. Jelenleg 4 órában dolgozom. A kedvező adóváltozások miatt tervezem, hogy napi 6 órára növeljem a munkaidőmet.
  Emellett a heti 30 órát meg nem haladó munkavégzésnél továbbra is jogosult lennék a dupla gyesre?

 72. Tisztelt cím!

  Az érdekelne, hogy tgyás, gyed megállapításánál a természetbeni juttatások összegét is figyelembe veszik-e az alap számításánál?
  Továbbá ha otthon vagyok a babával, adja-e vagy kötelező-e adnia a munkáltatónak továbbra is az étkezési utalványt?? (mivel ugye az jár valamilyen alapon, ha már biztosított maradok és állományban is leszek továbbra is.) Köszönöm a választ előre is!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Nuise!

   A természetbeni juttatások (béren kívüli juttatások) összegét nem veszik figyelembe sem a tgyás, sem a gyed alapnál.
   Az, hogy ki és milyen összegben részesül a juttatásból a munkáltató belső szabályzatban írja elő. A juttatás alapja a munkáltatók döntő többségénél a tényleges munkavégzés.

 73. Kedves Erzsébet!
  Senkitől nem kapunk konkrét válasz arról,hogy novemberben kellett volna utalni a nyugdíjasoknak a 0,6 százalékos emelést januárig visszamenőleg.Tehát a decemberi nyugdíjhoz csatolva.Tud e erről valami?Miért nem kapták meg?mikor fogják?Köszönöm.
  Tisztelettel Anikó!!

 74. Sziasztok! Lenne egy kérdésem csak hallottam róla 🙂 van egy (februárban lesz 4 éves:)fiam aki thalessanamia b val született vagyis töllem örökölte! A kérdésem az lenne ,hogy állítólag 6 éves koráig lehettem volna gyesen vele?? Hogy ez igaz e? És hogy lehetek e még vele vagyis elmehetek e vele újra még 2 évre gyesre?, köszönöm a válaszokat!

 75. Üdvözlöm!
  Azt szeretném megkérdezi,hogy tartósan beteg gyermekemmel gyesen vagyok,de 8 órában dolgozom közérában.Erre is ugyan az a változás vonatkozik?
  Én sem dolgozhatom 8órában gyes mellett?
  Üdv:Éva

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Éva!

   Tartós beteg gyermekkel igényelt és folyósított Gyes esetében továbbra is időkorlátozás nélkül -napi 8 órában- dolgozhat, Önre nem vonatkozik a korlátozás, ami független attól, hogy hol (közszférában) dolgozik.

 76. Üdv! Én egy pályakezdő lány vagyok, és érdeklődni szeretnék, hogy 2011-től ahhoz, hogy GYES-t kapjak, mennyi idős munkaviszonnyal kell rendelkeznem?

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Reni!

   A Gyes alanyi jogon jár, nem kell hozzá munkaviszony (biztosítási jogviszony).
   Tgyásra, Gyedre akkor leszel jogosult, ha a szülést megelőző két éven belül lesz 365 nap biztosításban töltött napod. Tgyásnál az iskolalai tanulmányokat részben figyelembe veszik, feltételeihez olvasd el a Tgyással kapcsolatos bejegyzéseket, illetőleg a Gyeddel.

 77. Kedves Erzsébet!

  Még egy kérdésem lenne, ikergyermekeim szeptembertől iskolásak lesznek. Ha a nagymama lesz velük hivatalosan gyesen,mert én 8 órában dolgozom április 1-től, akkor az iskolai tartózkodásra is vonatkozik a 7 óra? Akárhogy is számolom reggel 8-4-ig a suliban kell lenniük, hiszen első és második osztályban kötelező a napközi.

  Nagyon köszönöm eddigi válaszait, nagyon sokat segített tájékoztatásaival abban, hogy megtarthassuk azt a nagyon keveset is!

  Adri

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Adri!

   Igen, az iskolai tartózkodásra is vonatkozik.

  • Kedves Anyabarát!

   2004-ben születtek ikergyermekeim, 2007 óta 8 órában dolgozom, még ez év végéig kapnám a gyest. Rám is vonatkozik visszamenőleg a módosított törvény? Pontos törvényleírást nem találok sehol sem.
   Ha igen milyen számomra kedvező lehetőséget tud javasolni?
   Válaszát előre is köszönöm!

   • Horváthné Pelyva Erzsébet

    Kedves Erika!

    2010. április 1-től érinti Önt a változás. 8 órában dolgozhat és szimpla összegű gyest folyósítanak.
    Ennyi információ birtokában nehéz kedvező helyzetet javasolni, de amennyiben a nettó fizetése több mint a kieső gyes összege (25.650 Ft), akkor dolgozzon tovább szimpla gyes mellett. Esetleg a férje, vagy nagyszülő rendelkezik a jogosultsági feltételekkel, akkor igényeljék az ő részére a folyósítást.

 78. Kedves Anyabarát!

  Szeretném megkérdezni, ha jelenleg 6 órában dolgozom, ikergyes mellett, viszont 2011. április 1-től 8 órában fogok dolgozni, ahhoz hogy megmaradjon a dupla ikergyesem, arról lemondhatok nyugdíjas édesanyám részére és akkor ő megkapja a dupla gyest? (Mák-nál azt a tájékoztatást kaptam telefonon, hogy menet közben nem változhat már a gyest igénylő személye…) Vannak ennek helyhez kötött lakófeltételei? Mármint hol kell neki és a gyermekeimnek lakni, egy háztartásban? Valahol olvastam, hogy mindemellett a 3 év feletti gyermek napi 7 órában elhelyezhető óvodában. Ez igaz?
  Köszönöm válaszát!!
  Adri

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Adri!

   Álláspontom szerint megkaphatja az édesanyja, amennyiben nincs valamilyen kizáró feltétel. A vonatkozó jogszabályokban nem találtam az igénylésre vonatkozó korlátozást, így azt tanácsolom kérje írásban tájékoztatást a MÁK-tól jogszabályi hivatkozással.
   Nyilatkozat szükséges, hogy a gyermeket a szülő háztartásában gondozzák/nevelik, illetőleg kérik a lakcím adatokat (lakóhely, tartózkodási hely), emiatt legalább ideiglenes jelentsék be a nagymamát.
   Az óvodai elhelyezésről itt olvashat: http://www.anyabarat.hu/2010/06/nagyszulo-gyesen/

 79. Tisztelt Anyabarát!

  2008.01.08-án szültem 2. gyermekemet. Határozatlan idejű munkaviszonyom van. 2007-ben terhességem közel teljes idejét táppénzen töltöttem. 2007-ben emiatt nem vettem ki szabadságot. A gyes lejárta után munkáltatóm nem kíván alkalmazni, munkaviszonyomat 2011. 01.09-ével közös megegyezéssel meg akarja szüntetni, mivel 2 gyerek mellett két műszakban nem tudok dolgozni (bolti eladó vagyok). Mit tehetek ebben a helyzetben?
  (Mennyi szabadság illet meg? Pótszabadság? Felmondási idő? Végkielégítés?) Munkáltatómnak van-e törvényi kötelezettsége a számomra megfelelő munkarend biztosítására pl.:8 és 17 óra között vagy részmunkaidőben?
  Köszönöm válaszukat
  Nemesné

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Nemes Sándorné!

   Az Ön munkáltatója a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozik és nincs törvényi kötelezettsége a részmunkaidős foglalkoztatásra, közös megegyezés szükséges a teljes munkaidős szerződés módosításához. A munkarendet a munkáltató alakítja ki és ha ezt nem tudja vállalni, akkor sajnos Önnek kell felmondania.
   Közös megegyezésnél csak a ki nem adott szabadságot köteles a munkáltató kifizetni, a felmondási idő ebben az esetben nem értelmezhető, illetőleg nincs végkielégítés fizetési kötelezettség.
   A szabadság attól függ, hogy melyik évben született. Ha követi a hivatkozott bejegyzésben leírtakat, akkor megközelítőleg biztosan ki tudja számolni mennyire jogosult: http://www.anyabarat.hu/2010/02/munkavallalot-megilleto-szabadsagok/

 80. Tisztelt Aranybarát!
  azzal a kérdésel fordulok önhöz,jelenleg gyese melett már a szabadságomat töltöm ,de a cég márciusban megszünik ,és eltelepitik egy másik telephelyre,de ha 2011 március 31 én közös megegyezésel felmondok a cégnél,és 10 éves munkaviszonyomra jár 55 nap felmondási idö,arra az idöre én hogyan kaphatom a gyest mert 3as iker gyesen vagyok ez miben érint ,vagy esetleg a nagyszül igényelje a gyest arra az 55 nap felmondási idömre ,hogy megkapjuk a hármas iker gyest
  Elöre is köszönöm válaszát!
  anikó

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves “krausz”!

   Először tisztázzuk, hogy telephely megváltozással (áttelepítéssel) a cég nem szűnik meg, csak más címen működik. A közös megegyezés nem felmondás, az egy megállapodás, amihez a munkáltató és munkavállaló beleegyezése is szükséges és azon a napon szűnik meg a munkaviszonya, amely napban megállapodtak. Itt nincs kötelező felmondási idő.
   Ha felmond, akkor azt egyoldalúan közli a munkáltatóval és ebben az esetben a munkáltatónak nem kell belegyeznie a munkaviszony megszüntetésébe, a felmondási idő leteltével megszűnik a munkaviszonya. Ha ezt választja, beadhatja mácius 31-től korábbi dátummal, úgy hogy a felmondási idő utolsó napja március 31-e legyen.
   Ha később szűnik meg a munkaviszonya, akkor vagy csökkentett összegű egy gyermek után járó összeget kap, vagy mondja le a Gyest és ha minden feltételnek megfelel, akkor igényelje nagyszülő az ellátást. Utóbbi esetben a teljes összeget kapja.

 81. Üdvözlöm!

  Nálunk a férjem 2010 dec.17-től kapja a gyest, ő is és én is 8 órában dolgozunk. A nagypapa nyugdíjas, de mellette napi 4 órában dolgozik. Márciustól a nagypapa igényelheti a gyest úgy, hogy nyugdíjas és dolgozik 4 órában?
  Válaszát előre is köszönöm!

 82. Kedves Anyabarát!

  2 éves ikregyermekeim vannak. 8 órában megyek vissza dolgozni.
  A nagyszülő igényelheti a dupla gyest, ha jól értelmezem.
  Nagymama rokkantnyugdíjas, nagypapa öregségi nyugdíjas. Ha ők igénylik a gyest, akkor a nyugdíjat elveszik ? Melyikőjük igényelje?
  Egy lakcímen kell lakni az igénylővel. 10 km távolság van a lakhelyünk között.
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves “csillag83”!

   A nagyszülő a Gyes igénylése miatt nem veszíti el a nyugdíját. Csak az egyik nagyszülő igényelheti. A nagyszülőt jelentsék be az Önök lakcímére (tartózkodási hely/ideiglenes lakcím).

 83. Prekuné Kondor Brigitta

  Tisztelt Anyabarát!

  Én 2010-08-30-óta 8órás munkaviszonyban letöltöttem a két év szabadságomat ami összegyült gyed alatt. 2010-12-07-óta Táppénzes állományban vagyok , 1 gyermekem van, aki után gyest folyósítanak 2010 augusztus 30-óta.Azért vagyok táppénzen mert a 2.babát várom.
  Az lenne a kérdésem hogy az új jogszabályok szerint 2011-től fogom -e kapni táppénz mellett a gyest?

  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel: Prekuné Kondor Brigitta

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Brigitta!

   2011. március 31-ig jogosult a Gyesre, azt követően csak akkor, ha a munkaszerződésében a munkaidőt módosítják, ez vonatkozik arra esetre is, ha keresőtevékenység révén táppénzen van.

 84. Tisztelt Aranybarát!
  3as iker gyermekeimel gyes melett viszamenénk dolgozzni 8 orában ,de ök tartos betegségben kiemelt családit kapunk aszmaások már a szabadságomat töltöm ,ez ugye március 31 ig ,kapom a rendes gyest , utána ha tartos betegek ugyanugy csak 6 orásban lehet dolgozzni,hogy megkapjuk a rendes gyest ,vagy ezt hogyan lehet tovább, apuka munkanélküli akkor ö is átveheti a gyes˘
  elöre is köszönöm válaszát !
  Anikó

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves “krausz”

   Igen, a teljes iker Gyest akkor kaphat, ha 2011. április 1-től max. napi 6 órában dolgozik. Ha a gyermekek édesapja munkanélküli, akkor igényelheti az ellátást. Ha álláskeresési járadékot, vagy álláskeresési segélyt kap, akkor azt a Gyes folyósítás alatt szüneteltetni kell, Gyes megszűnése után kérheti az álláskeresési támogatás újbóli folyósítását.

 85. Üdvözlöm!
  BUÉK! S a kérdésem a köv.:
  Gyermekem után ápr. 13-ig kapnám a gyest, jelenleg pedig 8 órában dolgozom. Édesanyám januártól 4 órában fog dolgozni. Ő igényelhetné a gyest a lányom után?vagy apukám nem dolgozik már a munkanélkülije is lejárt, ő? Nem szeretném a munkaszerződésemet a 2 hét miatt módosítani de attól a fél gyesről sem szeretnék lemaradni.válaszát előre is köszönöm!
  Ildiko

 86. szia.2010 12 10-től munkaviszonyba vagyok gyes mellett.Kislányom tartósan beteg lett,tej búzaliszt allergiás.Nyolc órás munka mellett a gyest igénybe vehetem?Kriszti

 87. Tisztelt anyabarát!!
  Szeretném megkérdezni az én kisfiam 2010 10 22-én töltötte be a 2 életévét gyes mellett dolgozom teljes munkaidőben.Jól értelmezem-e,hogy 2011 jan01-től márc 31-ig teljes munkaviszony mellett kapom a gyes folyosítását,és április 1-től 6h munkaviszonyt kell folytatnom,vagy meg kell szüntetni a gyest teljes munkaidő mellett.
  Munkáltatom minden döntésemst elfogad,probál alkalmazkodni hozzám ezért hálás vagyok neki!
  Válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelettel Almási Lilla

 88. Tisztelt Anyabarát!

  Ikerlányaim révén 2013. december 31-ig vagyok jogosult a gyes-re. 2008. októbere óta azonban napi 8 órában dolgozom. Hogyan alakul a gyes az én esetemben 2011. január 1-től?

  Válaszát előre is köszönöm.

  gmárta

  • Kedves Márta!

   2011. január 1- március 31-a között napi 8 órás munkavégzés mellett kaphatja a Gyest is, utána vagy csökkentik a munkaidejét, vagy nem lesz jogosult további Gyes folyósításra.
   Olvassa el a következő bejegyzést is:
   http://www.anyabarat.hu/2010/12/gyes-gyet-melletti-munkavegzes-feltetelei-2011-tol/

   • Kedves Erzsébet!

    Köszönöm a gyors válaszát! Elolvastam az Ön által javasolt cikket. Jól értelmezem, hogy 2011. áprilisától napi 8 órás munkavégzés mellett, ikrek esetén 1 gyerek után igényelhetek gyes-t? Kell-e ezügyben jelezni a MÁK-nál vagy erről ők értesítenek?

    Üdvözlettel: gmárta

    • Horváthné Pelyva Erzsébet

     Kedves Márta!

     Igen, jól értelmezi. Az nem változott, hogy minden olyan változást, tényt köteles bejelenteni, ami a Gyes folyósítást befolyásolja (jogosultság vagy összeg), Önnél a munkahely adatait és hány órában végez munkát. Elképzelhető, hogy a MÁK is kiküld egy értesítőt januárban, ha nem kap ilyet, mindenképpen jelezze az előbbi tényeket.

 89. Tisztelt Aranybarát!
  Hármas iker gyermekeimel vagyok ,gyesen, de már oktobr óta töltöm a szabadságomat,mert gyes melett viszamennék dolgozzni, ök most 4 évesekjanuár 10 én járna le az össz szabadságom ,de szinte folyamatosan betegek ,a munkát biztosan nem tudom megkezdenni ,és akkortól elmehetek tápénzre!

 90. Üdvözlöm!

  2011. Márciusában fogok szülni. A munkaviszonyomat 2010. március elején kezdetm meg tehát még nincs meg az egy éves munkaviszonyom.
  Arról szeretnék érdeklődni hogy jogosult leszek valamilyen támogatásra?

  Tisztelettel : Hanna

  • Kedves Hanna!

   Ha a szülés napjáig legalább 365 biztosításban töltött nap összejön, akkor Tgyásra, Gyedre is jogosult lesz. Ha nem, akkor az orvos keresőképtelen állományba veheti “6”-os kóddal és ezt követően Gyest igényelhet. Egyszeri anyasági támogatásra, családi pótlékra (nevelési ellátásra), magzat/gyermek után adókedvezményre jogosult 2011. január 1-től.

 91. Tisztelt Anyabarát!

  Ikergyermekeimmel vagyok jogosult gyesre 2011.12.31-ig.(Ebben az évben kezdik az iskolát). Az egyik tartósan beteg, utána 10 éves korig jár a gyes. Viszont 2011. április 1-től nyolc órában fogok dolgozni.
  Kérdezném, mi jár akkor a gyerekek után? És mikortól áll be a változás?
  Ha jól értelmeztem az új trv. szöveget, akkor ikergyermekek esetén mindenképpen csak 1 gyerek után kapnám a gyest akkor is, ha az egyik tartósan beteg? Vagy egyik vagy másik jogán, de csak egy összegét kapnám meg?
  Köszönöm válaszát!
  V. Adri

  • Kedves Adri!

   A változások hatályba lépésről bővebben a következő bejegyzésben olvashat: http://www.anyabarat.hu/2010/12/gyes-gyet-melletti-munkavegzes-feltetelei-2011-tol/

   Ha 8 órában dolgozik, akkor ikergyermekek esetében csak egy gyermek után jogosult ellátásra, ennek dátuma attól függ, hogy mikortól áll(t) munkába (szabadság is ide tartozik). Igen, vagy az ikergyermekek, vagy a tartós beteg gyermek jogán igényli az ellátást, és időkorlátozás nélküli munkavégzés esetén az új szabályozás szerint csak egy gyermek után járó összegere lesz jogosult.

 92. Sipőczné Horváth Andrea

  Kedves Anyabarát!

  Szeretnék információt kapni a kérdésemre, nagyon megköszönném a segítséget!
  Tehát én 2011.02.19. vagyok a kisfiammal gyeden, nagyon szeretnénk kis tesót, de sajnos ez egyenlőre még nem jött össze. Mivel február 19-től már csak gyesre leszek jogosult anyagi okok miatt muszáj visszamennem dolgozni.Mivel a gyes mellett ez tudomásom szerint csak 6órában lehetséges, úgy gondoltam, hogy a munkahelyemen megigénylem a gyest, de mellette keresek egy 6 órás mellékállást, szeretném megkérdezni, hogy ha ez idő alatt lennék terhes akkor milyen összegből számolnák a 2. gyerek után járó gyedet? A főállásból, a gyesből vagy a 6 órás mellékállásomból? Én most jelenleg a maximum gyedet kapom, de sajnos ahonnan eljöttem gyedre, oda csak 12 órában lehet visszamenni, amit egyenlőre nem akarok vállalni.

  Köszönöm a választ!

  Üdvözlettel: Sipőczné Horváth Andrea

  • Kedves Andrea!

   Az egyidejűleg fennálló jogviszonyokat külön-külön bírálják el és ha valamelyik jogviszonyban nincs meg az ellátáshoz megállapításához szükséges jogosultság (pl. elegendő biztosítási idő, stb.), akkor azt a jogviszonyt nem veszik figyelembe.

 93. Gréger Zoltánné Kinga

  Kedves Anybarát!

  Köszönöm gyors válaszát.
  Még egy kérdésben kérném tájékoztatását.
  – Ikergyermekeim közül az egyik után – tartósan beteg – magasabb összegű családi pótlékot kapok 2013-ig. Ha napi 8 órában dolgozom – április 1 után – akkor miatta 1 vagy két gyermek után kapok a gyest?

  Köszönöm:

  Kinga

 94. Kedves Szakértő!
  Előző hozzászólónak adott válaszából már megtudtam egy két dolgot, de azért, szeretném leírni az én kérdéseimet is.
  Ikergyermekeimmel 2014. december 31-ig vagyok jogosult a GYES-re. Jelenleg szabadságomat töltöm, 2011. január közepétől állok újra munkába. Gyermekeim jelenleg óvodába járnak. Szeretnék utánajárni a dolgoknak. Úgy olvastam, hogy ikergyermekeknél továbbra is járna a GYES, de márcsak 1 gyermek után. Szeretném megkérdezni, hogy lehetséges-e, hogy kérjem a munkáltatónál a 6 órás részmunkaidős foglalkoztatást, és mellette kapjam a dupla GYES-t vagy nincs választási lehetőségem (tehát a munkáltató köteles elfogadni a kérésemet)?
  Arról, hogy a gyermek csak 5 órán keresztül lehetne oviban, ha a nagyszülő igényli a GYES-t, várható vmilyen új változás? Tehát erről még születhet újabb döntés?
  Azt is olvastam, hogy ezek a változások 2011. áprilisától lépnek érvénybe. Ez azt jelenti, hogy ha én most 8 órába megyek vissza dolgozni, akkor áprilisig még a dupla GYES-t kapom a fizetésem mellett?????
  Elnézést a sok kérdésért, de az idő rövidsége miatt szeretnék mindent tisztán látni! Köszönöm válaszát!

  • Kedves “Hajtoka”!

   Versenyszférában nincs lehetősége egyoldalúan kezdeményezni a részmunkaidős foglalkoztatást, csak közös megegyezéssel lehetséges. Közszférában törvény szabályozza és néhány kivételtől eltekintve a munkáltató köteles a munkavállalót a gyermek 3. életévéig részmunkaidőben foglalkoztatni.

   A törvénymódosítás következményeként módosult nagyszülő igénylése esetén a három évnél idősebb gyermek napközbeni ellátást biztosító intézményi elhelyezése max. napi 7 órában lehetséges.

   A felhalmozott szabadság töltése Gyes szempontjából munkába állásnak minősül, emiatt Ön 2011. március 31-ig dolgozhat a jelenleg hatályos feltételekkel, vagyis dupla Gyest kap 8 órás munkavégzés mellett és változás április 1-től lesz érvényes Önre.

   • Üdvözlöm! Köszönöm szépen előző válaszát!
    Szeretném a közvetkezőkben kérni a segítségét!
    Éppen a mai napon váratlan helyzetbe kerültem. A munkáltatómnál nem tudnak arról a “lehetőségről”, hogy ikrek esetében, ha 8 órában állok vissza a munkába, akkor 1 gyermek után azért még kaphatom a GYES-t. Ők erről még nem hallottak:-((( Szerintük, ha 8 órába megyek vissza, akkor elesem a GYES-től.
    Már több helyen olvatam, de szinte mindenhol más dátumot: a változás március 1-től vagy április 1-től lép érvénybe?
    A következő kérdésem pedig (amire ők megint nem tudtak egyenes választ adni), hogy a GYES folyósítása alatti szabadság töltése (én 2010. október 21-től töltöm szabadságomat, gyermekeim ikrek, elmúltak 3 évesek, oviba járnak, jövő héten kezdeném a munkát) nem minősül munkában töltött időnek, tehát rám nem vonatkozik az, hogy csak március 1-től lép életbe a változás.
    Kitől és honnan tudnék erre “pontos” leírt szabályt találni, ha már így jártam, hogy a munkáltatóm nem tud segíteni! Valaki azt mondta, hogy Munkaügyi Bíróságon is érdeklődhetnék…
    Tisztelettel és köszönettel!

    • Horváthné Pelyva Erzsébet

     Kedves Hajtoka!

     A munkáltatója tájékozatlansága nem jelenti azt, hogy nincs ilyen szabályozás érvényben.
     Mivel október 21-től szabadságon van, Önre érvényes az átmeneti szabályozás, mely szerint március 31-ig változatlan feltételekkel megkaphatja a Gyest és a korlátozás április 1-től érinti.
     A szabadságra bért fizetnek -pontosabban távolléti díjat- és ez keresetnek minősül. A változásokkal a Gyes jogosultság egyik féltétele keresőtevékenységhez kötött, amit nem összeghez, hanem munkavégzés helyéhez (otthon, vagy nem otthon) és heti időmértékhez kötnek (időkorlátozás nélkül, vagy heti 30 órát meg nem haladóan).
     A munkaszerződése szerinti munkaidő mérték heti 40 óra (napi 8 óra) és a szabadság összegét is napi 8 órára fizetik, tehát a vonatkozó szabályozás szerint keresőtevékenységet folytat.

     A szabályokat jogszabályok írják elő (törvények, rendeletek), döntően a Munka Törvénykönyvéből, Családok támogatásáról szóló jogszabályokból, valamint a KSH Munkaügyi statisztikára vonatkozó útmutatásból vezethető le. Minden jogszabály változás megjelenik a Magyar Közlönyben, a hatályos szöveg egységes szerkezetben pedig a magyarorszag pont hu oldalon érhető el. A statisztikai útmutató a KSH honlapjáról tölthető le.

 95. Üdvözlöm!

  Szeretném megkérdezni ,hogy a legkisebb lányom május 20-án tölti be a 8.évet de a legnagyobb március 23.án lesz 18éves.Akkor meddig jár a gyet nekem? Márciusig mert akortól már nem számitok nagycsaládosnak vagy májusig.
  Válaszát előre is köszönöm.
  Anita

 96. Üdvözlöm!
  Azt szeretném kérdezni,hogy dédnagyszülő is mehet gyesre vagy ő már a kora miatt nem mehet.Január elsejével megyek dolgozni 8 órába. A nagyszülők dolgoznak így ők sem igényelhetik a GYES_t.

  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdvözlettel: Kozmáné L.Adrienn

 97. Kedves AnyaBarát!
  Új helyzet elé álltott bennünket a gyes változása,kérném segítsen a megoldásban.
  Ikergyermekeimmel 2008 tavaszátol vagyok gyesen,emelt összegű családira vagyunk jogosultak,de 2010 ősz óta közalkalmazottként újra dolgozom 8 órában.Gyermekeim bölcsődések.
  Rossz anyagi helyzetünk miatt kényszerültem visszammenni dolgozni. Nincs semmi segítségünk,a mamák 100-130km-re laknak.Albérletben lakunk,nagy szükségünk lenne a gyesre.Kérdéseim a következők:
  Minket is érint a jogosultság változása,vagy csak a 2011 január 01 után gyesre menőket?
  Ha igen,valamelyik mama(nem dolgoznak)el mehet-e a fiaimmal gyesre?
  Ha elmehetne,bölcsibe mehetnének tovább?
  Ha már gyesen van a mama,párhuzamosan mehet-e az ikrekkel?
  Elnézést kérek az egyes számomra is bugyuta kérdésekért,de jól szeretném körbejárni a témát mielőtt döntök.
  Köszöettel:
  Édesanya

 98. Tisztelt AnyaBarát! Az én kérdésem az lenne,hogy kisfiam 2011.01.08.-án lesz 2-éves,mennék vissza dolgozni a szabadságom kivétele után kb. ápr.-közepén napi 8-órába. Kb 2-hete igényeltük meg a gyes-t.(akkor még nem tudtuk a módosítást)A kisfiamat nem biztos,hogy hely hiányában felveszik a bölcsődébe,de anyósom nyugdíjas,így ő vigyázna a picire,ebben az esetben ő igénybe veheti a gyes-t,vagy teljesen felesleges próbálkozni vele!? Válaszát előre is köszönöm!

 99. Kedves Anyabarát!

  A heti 30 órás munkavégzési maximum azokra is vonatkozik, akik még más feltételekkel vállaltak gyermeket? (2011. decemberéig vagyok jogosult)

  Köszönöm!

 100. Bereczkné Bartal Erika

  2011. február elején fogok szülni, nem volt munkaviszonyom, jár-e valami támogatás / egyszeri / nekem, illetve jogosult leszek-e a GYET illetve GYES-re? Ha igen, mit hol lehet igényelni?
  Köszönöm segítő válaszukat!

  • Kedves Erika!

   Egyszeri anyasági támogatásra és Gyesre lesz jogosult, amennyiben megfelel az alábbi feltételek egyikének:

   1. magyar állampolgár;
   2. bevándorolt vagy letelepedett jogállású, továbbá a magyar hatóság által hontalanként menekültként elismert személyek;
   3. a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény (a továbbiakban: Szmtv.) szerint a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személy, amennyiben az ellátás igénylésének időpontjában az Szmtv.-ben meghatározottak szerint a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodási jogát a Magyar Köztársaság területén gyakorolja, és a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény szerint bejelentett lakóhellyel rendelkezik.

 101. Tisztelt AnyaBarát!
  Feleségem 8 órás munkaidőben dolgozik. Én nyugdíjas vagyok, egyébb kereső tevékenységet nem folytatok. Ikergyermekeink után tudtommal 2011 végéig vagyunk jogosultak a GYES-re az eddígi szabályozás szerint, amit a feleségem kap. Amennyiben az új szabályozás ezt megváltoztatja én igénybe vehetem-e helyette a GYES-t. Illetve ez a szabályozás nem ad-e valamilyen lépcsőzetességet, hanem rögtön és mindenkire érvényes lesz-e?
  (Pl. ezután születettek)
  Válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelettel: Katona Tibor

 102. Üdvözlöm!

  Ikergyermekeimmel vagyok Gyes-en,2013.12.31-ig vagyok jogosult.Egy éve dolgozom a Gyes mellett teljes munkaidőben.Igényelheti e az apai nagymama márciustól a folyósítást?Ő nyugdíjas,keresőtevékenységet nem folytat,nem egy lakcímen lakunk,kb.2km-re lakik tőlünk.Ebben az esetben a régi feltételekkel kaphatná a Gyes-t?Az én időkorlátozásom nélkül ill.a dupla Gyes összegét?

  Előreis köszönöm megtisztelő válaszát!
  Üdvözlettel:Tímea

  • Kedves Tímea!

   A nagyszülő gyes igénylésénél nem kizáró ok a szülőre vonatkozó keresőtevékenység korlátozása, ha minden egyéb feltételnek megfelel, akkor a dupla gyesre lesz jogosult. Olvassa el a legújabb bejegyzést is.

   • Üdvözlöm!

    Nagyon szépen köszönöm a válaszát!
    Átnéztem az utolsó bejegyzéseket!Tehát mivel a jogosultság feltétele nálam adott és az apai nagymama öregségi nyugdíjban részesül,kereső tevékenységet nem folytat,lemondhatok a javára márciustól a Gyes-ről. A továbbiakban a nagymama igényelheti az iker Gyes-t és Én dolgozhatom tovább 8 órában.Amíg a jogosultságom fenn áll,visszavehetem az ellátást ha az élethelyzetem indokolttá teszi(pl:munkahely elveszítése)Abban az esetben,ha találok 6 órás munkát,kaphatom újra a dupla Gyes-t?Ha a nagymama kapja a Gyes-t,gyermekeim csak napi 5órát tartózkodhatnak óvodában ill.ez még módosulhat?Próbálok mérlegelni…szükségünk lenne a dupla Gyes-re,de az egésznapos ovi is nagyon fontos lenne!
    Elnézést a sok kérdésért!

    Hálás köszönettel:Tímea

    • Kedves Tímea!

     Igen visszaveheti a dupla Gyest, ha 6 órában dolgozik, illetve elveszti a munkahelyét és ne részesül kizáró ellátásban. Elképzelhető, hogy módosul a napi 5 óra, még nincs információ erre vonatkozóan.

 103. Tartósan beteg gyermekem mellett 2010 jún. óta 8 órában közalkalmazott vagyok gyes mellett, továbbra is lehet dolgozni 8 órában, nem kell felmondani a gyest? Milyen bejelentési kötelezettségem van a munkáltatóm felé és mikortól?

  • Igen, dolgozhat és nem kell lemondania a Gyesről. A törvény elfogadását vélhetőleg követi a végrehajtási rendelet módosítása és várhatóan abban szabályozzák kinek, mit és hová kell bejelentenie a változásokkal kapcsolatban. Bővebbet erről még nem lehet tudni.

 104. Kedves Anyabarát!
  A kisfiam november 8-án volt 2 éves, november 9-e óta szabadságon vagyok, januárban állok újra munkába 8 órában, fiam bölcsődébe jár. Az új törvények szerint akkor március 31-ig kapom majd a gyest ha jól értem? És még egy kérdésem lenne: mi a feltétele, hogy esetleg a nagyszülő igényelje a gyest március 31 után (ő nyugdíjas)?
  Köszönöm: Eszter

 105. Üdvözlöm,

  Az lenne kérdésem, hogy az ikresekre mi vonatkozik. A lányaink 5 évesek, dolgozhat a feleségem továbbra is 8 órában, vagy neki is munkaidőt kell majd módosítania, ami azért jelentős bevételkiesést jelenten.

  A lányok óvodások.

  • Kedves Gyula!

   Ikergyermekeknél a gyermekek 1 éves kora után időkorlátozás nélkül lehet továbbra is dolgozni azzal a feltétellel, hogy nem kettő, hanem csak egy gyermek után járó Gyest folyósítanak. Ha az iker Gyest meg szeretné tartani, akkor módosítani kell a munkaidőt. Mivel a felesége már napi 8 órában dolgozik, így 2011. március 31-ig a régi feltételekkel dolgozhat.

   • Kedves AnyaBarát,

    Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát. Ha megengedi már csak egy kérdéssel fárasztanám, hogy a velünk egy háztartásban élő édesanyám, aki nyugdíjas, igénybe veheti-e a lányok után járó gyest?

    Üdvözlettel:
    Gyula

   • Bunfordné Csaba Krisztina

    Tisztelt AnyaBarát!

    Három tartósan beteg (asztmás) gyermekem van, 10, 7 és 3 évesek. Eddig a picivel voltam Gyesen,januártól szabadságon leszek, majd mehetnék vissza dolgozni, de a gyerekek betegsége és a munkahelyem távolsága miatt ez megoldhatatlan, így maradnék Gyesen a legkisebb gyermek betegségére hivatkozva. Sehol sem találok arra vonatkozóan jogszabályt, hogy ilyen esetben jár-e dupla gyes, vagy kizárólag egy gyermek után igényelhetem azt? Esetleg a férjem igényelhet-e valamelyik másik gyermek után Gyest?

    Köszönettel, Krisztina

    • Kedves Krisztina!

     Magasabb összegű családi pótlékot 3 gyermek után kaphat, Gyest csak 1 gyermek után és csak az egyik szülő igényelheti, tehát a férje igényét elutasítanák.

 106. Kedves Erzsébet!
  Még egy kérdést tennék fel a gyes melletti munkával kapcsolatban. Párom, a gyermek édesapja 4 órában van bejelentve. Ő igényelheti-e a gyest, és én akkor 8 órában mennék vissza dolgozni.
  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdvözlettel: Erika

 107. Kedves Erzsébet!
  Megszületett a döntés a gyesről. Jelenleg dec. 22-től már szabadságomat töltöm, ami azt jelenti, hogy időarányosan a 2011-es szabadsággal együtt április 8-án kell munkába állnom, jelenleg 8 órában. Az én értelmezésem szerint rám is fog vonatkozni az új törvény, gyermekem 2010. 12 21-én volt 2 éves, tehát csak ha 6 órában dolgozom, akkor leszek jogosult a gyesre.
  Kérdésem az lenne, hogy kb. 80.000 Ft-os fizetéssel, ez már amit kézhez kapok, hogy járok jobban? Ha maradok 8 órában, vagy ha a munkahely is engedélyezi inkább a gyes és a 6 órás munkarend?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdvözlettel: Erika

  • Kedves Erika!

   Igen, vonatkozni fog Önre is és mivel már dolgozik -a szabadságát tölti napi 8 órában- 2011. április 1-től. Ha tartósan beteg a gyermek, vagy ikrek más feltételekkel lehet Gyes folyósítása mellett dolgozni. Az összegre azért nem tudok biztos tippet adni, mivel bruttóból kiindulva, gyermekek száma, adójóváírás, párja bruttója alapján lehetne optimalizálni a családi kassza bevételét, mivel változik a szja, a járulék levonás, adójóváírás és kedvezmények szabálya. Ez viszont meghaladja az ingyenes fórum kereteit, ha igényli januártól az alábbi linken érhető el a szolgáltatás: http://www.anyabarat.hu/kismama-tb/

 108. Kedves Anyabarát!
  Ha jól értem 2011-től van rá esély, hogy a tartósan beteg gyermek mellett 8 órában dolgozzak és jogosult legyek a gyes-re. Amennyiben nagyszülő menne gyes-re helyettem, elég ha ideiglenes lakcímre van bejelentve hozzánk?

  Tisztelettel: Bacskó Dorottya

  • Kedves Dorottya!

   Igen, a módosítást kedvezőbb feltételekkel fogadta el az Országgyűlés, a köztársasági elnök még nem írta alá és a két ünnep között hirdetik ki. Tartósan beteg, súlyosan fogyatékos gyermek esetében a gyermek 1 éves kora után időkorlátozás nélkül folytathat, így nem szükséges a nagymamának igényelnie a Gyest.

 109. Üdvözlöm,

  Ma már elfogadták a törvényjavaslatot, ha jól tudom.
  Én jelenleg 8 órában dolgozom (bölcsödei felvételnek ez volt a kritériuma), és jelenleg kapom a GYES-t, a GYES 2011 szept-ig járna.
  Kérdésem:
  – jan.1-től nincs jogom a GYES-re? automatikusan megszűnik a folyósítás?
  – ha sikerül átállnom 6 órás munkarendre, akkor ezt milyen formában kell jeleznek a MÁK-nak, ha egyáltalán erre van mód?
  – illetve mivel a férjem 4 órás munkaviszonnyal rendelkezik mostmár, így jan. 1-től kérheti -e Ő a GYES-t, helyettem.

  Köszönöm előre is válaszát.

  • Kedves Erika!

   A törvényjavaslatot valóban elfogadták, csak némileg kedvezőbb tartalommal. A köztársasági elnök még nem írta alá! Ön március 31-ig a Gyes folyósítása mellett még 8 órában dolgozhat. A törvényalkotók “felismerték”, hogy már dolgozók tekintetében felkészülési időt igényel az esetleges munkaidő módosítás.
   A férje mivel 4 órában dolgozik, igényelheti a Gyest és Ön dolgozhat továbbra is 8 órában. Ha az Ön munkaideje módosul napi 6 órára a március végéig, akkor jogosultság nem szűnik meg.
   A törvény elfogadását követi a végrehajtási rendelet módosítása, úgy vélem ez fogja szabályozni kinek, mikor, mit és hová kell bejelentenie. Ez még nem ismert.

 110. Gréger Zoltánné Kinga

  Üdvözlöm!

  Ikergyermekekkek vagyok itthon gyesen. Jelenleg szabadságon vagyok, január 3-án kezdek dolgozni, köztisztviselőként.
  Kérdéseim:
  – férjem öregségi nyugdíjas, igényelheti-e a gyest?
  – január 1-től meg kell szüntetnem a gyest a munkábaállás miatt?
  – év közben bármikor igényelhetem – ha megszűnik a jogviszonyom-?
  – az új ktv. módosítás miatt -indoklás nélküli felmondás – gyes alatt is mnegszűntethetik a jogviszonyomat?

  Köszönettel:
  Kinga

  • Kedves Kinga!

   – férje is igényelheti a gyest.
   – ikergyermekeknél várhatóan időkorlátozás nélkül dolgozhat és csak 1 gyermek után lesz gyesre jogosult, ha nem adja át a férjének.
   – igen igényelheti, ha pl. nem kéri álláskeresési támogatás megállapítását.
   – utána nézek és az ünnepek miatt türelmét kérem.

 111. Üdvözlöm!

  Érdeklődni szeretnék, hogy dec.23-án tölti be a gyeremekem a második életévét. Utána mennék gyesre és elvileg vissza dolgozni. Persze elős körben szeretném a felgyülemlett szabadságomat kivenni. Mivel nálunk a faluban nincs bölcsödei elhelyezés, ha esetleg nem sikerül a gyerkőcöm elhelyezését megoldni a szabadságom letelte után kérhetem a munkahelyemet, hogy fizetés nélküli szabadság mellett itthon legyek a lányommal három éves koráig gyesen. Nem bocsájhatnak el a kivett szabadásom alatt?

  Köszönettel,

  Viktória

  • Kedves Viktória!

   Szabadság időszakára is vonatkozni fog a Gyes folyósítása melletti munkavégzés időkorlátozása, mert ha napi 8 órás munkaszerződése van, a szabadságát is napi 8 órára számítják. Szabadság alatt is védett a gyermek 3. életévéig.
   Fizetés nélküli szabadságot újból igényelheti, de mindenképpen tegyen próbát a gyermekek napközi elhelyezésére.

 112. Kedves Anyabarát!
  Az lenne a kérdésem hogy fogadtak-e el már folyamatban lévő gyesre módosító javaslatot. Én ikrek után vagyok jelenleg jogosult a gyesre, még 1 évig igényelhetném, mert nem iskolásak. Napi 8 órában dolgozom is, érdekelni hogy jövőre fogom-e még kapni.
  Köszönettel : Ágnes

  • Kedves Ágnes!

   Dec. 23-án lesz a zárószavazás. Ikreknél várhatóan időkorlátozás nélkül dolgozhat azzal a feltétellel, hogy csak egy gyermek után járó Gyes folyósítására lesz jogosult. Ha kettő után szeretné továbbra is kapni, akkor heti 30 órában dolgozhat, vagy otthon időkorlátozás nélkül.

 113. Kedves Anyabarát!

  Napi 6 órában dolgozom közalkalmazottként, az eddigi szabályozás szerint 2011. augusztusig vagyok jogosult GYES-re.
  Kérdésem az, hogy a mostani módosításokkal is kapom e tovább a gyermekgondozási segélyt?

  Köszönettel: Krisztina

 114. Kedves Anyabarát!

  Jelenleg Gyesen vagyok kislányommal, napi 8 órában dolgozom. A munkaszerződésem február 28-ig szól. Ha az országgyűlés elfogadja a Gyes melletti munkavégzésről szóló módosítást és én lemondok a Gyesről, akkor a munkaviszony lejárta után ismét jogosult leszek-e a Gyesre, illetve milyen módom van azt újból igényelni? A Gyesre 2011.08-ig vagyok jogosult.
  Válaszát előre is köszönöm.
  Köszönettel:Marica

  • Kedves Marica!

   Igen jogosult lesz, a lakóhely szerinti Regionális Igazgatóságnál nyújtsa be az igényét. Ha Ön vagy a gyermek a munkaviszony megszűnését követő első, második, harmadik naptári napon beteg lesz, az orvos keresőképtelen állományba veheti és passzív jogon kaphatja a táppénzt. Ebben az esetben a táppénz lejáratát követően nyújtsa be az igényét.

 115. Üdvözlöm!

  Azt szeretném meg kérdezni Öntöl, hogy jelenleg szabadságon vagyok és egy időben Gyes-en is az érdekelni, hogy ön szerint a Gyes korlátozás már rám is fog vonatkozni mert a szabadságom májusig tart és a közalkalmazott vagyok ha letelt a szabadságom akkor teljes munka időben az az napi 8 órában fogok dolgozni. A másik kérdésem az lenne, hogy a férjem rokkant nyugdíjas és itthon van ő igényelheti e majd Gyest májustól és a Gyet-et mikor a harmadik gyermekünk 3 éves lesz?
  Válaszát előre is köszönöm.

  • Kedves Mariann!

   Várhatóan mindenkire vonatkozni fog a korlátozás. A dec. 31-én már Gyes folyósítása mellett munkát végzőknél ha elfogadnak egy beterjesztett módosítást, akkor későbbi időponttól. Véglegeset csak az elfogadás után lehet tudni. Ahogy a korlátozás hatályba lép, kérjék a férje nevére a Gyest. Ha korábban 8 órában dolgozott, akkor a szabadságot is napi 8 órára számítják, így már ez is kizáró ok. Mivel Ön volt utoljára fizetés nélküli szabadságon védett a gyermek 3. életévéig. Gyet nyugdíj mellett nem igényelhető.

 116. Üdvözlöm!

  Az volna a kérdésem,hogy jelenleg Gyes-en vagyok július 16-ig,de mellette 4 órában dolgozom. Mivel egyre több a munka így januártól át akarnak jelenteni 6 órás munkarendbe.Azt szeretném megtudni,hogy ha 6 órában fogok dolgozni,akkor kapni fogom-e a gyest,vagy pedig le kell mondanom!Köszönöm a válaszát! Heni

 117. Üdvözlöm!!

  Az lenne a kérdésem, hogy most december 20-tól kapom a Gyes-t és mellette vissza megyek 8 órában dolgozni, januártól fogom kapni a gyes-t?? Lehetséges, hogy csak azok nem kapják akik január 1-től igényli meg a gyes-t??

  Köszönettel: Ancsi

 118. Kedves Anyabarát!

  Azt szeretném kérdezni, hogy tartós beteg gyermekem járhat közösségbe, így én napi 8 órában dolgozom. 10 éves koráig jár a gyes utána. a változás ránk is vonatkozik? Tehát, hogy nem dolgozhatom én sem 8 órában, pedig a fiam már 5 éves. El fogunk esni mi is a gyestől?
  Köszönettel: Szilvia

  • Kedves Szilvia!

   Az eredeti törvényjavaslat szerint nem lesz jogosult gyesre, ugyanakkor beterjesztett módosítás van arra, hogy a tartós beteg gyermek esetében továbbra is időkorlátozás nélkül lehessen dolgozni. Jelen pillanatban még nincs elfogadott végleges változat.

 119. Üdvözlöm!

  Kérdésem a következő:

  2007-ben ikergyermekeket hoztam a világra, már betöltötték a három éves kort, de jelenleg iskolakezdésig igényelhetem a GYES-t és 8 órában dolgozhatom is mellette.

  Januártól mire számíthatok?

  Most közalkalmazottként dolgozom 8 órában (2010. október 1-jén kezdtem)!

  Válaszát előre is köszönöm: Timi

  • Kedves Tímea!

   Nincs elfogadott törvényjavaslat, így biztosat nem lehet tudni. Olvasson vissza néhány kérdésre adott választ azoknál is talál információkat.
   Jelenlegi állapot szerint egy módosító javaslatot nyújtottak be, mely szerint az ikergyermekek esetében időkorlátozás mellett lehet keresőtevékenységet folytatni, de csak egy gyermek után járna a Gyes.

 120. Üdvözlöm!
  Jelenleg 8 órában dolgozom gyes mellett. Ha módosul a tv akkor rám is érvényes lesz a korlátozás, vagy ,,csak” azokra akik ezután igénylik a gyest. Lehet ilyet tudni kb? Előre is köszönöm a válaszát!

  • Kedves Ildikó!

   Nincs elfogadott módosítás, így semmi biztosat nem lehet tudni. Várhatóan mindenkire érvényes lesz a korlátozás, vagy január 1-től, vagy egy módosító indítvány elfogadása esetén a már dec. 31-én munkát végzőknél későbbi időpontban – ápr.1-től. Természetesen van olyan javaslat is, amely szerint a jelenlegi szabályozás maradjon hatályban.

 121. Üdvözlöm!

  Szeretnék érdeklődni és mihamarabbi választ kapni a problémámra. 2010. január 27.-én született meg a második gyermekem, nincs még 1 éves, de 2011. január 1.-től felvettek egy másik munkahelyre napi 8 órában. Kérdezem a változások küszöbén, mit és hogyan csináljak, hogy a legjobban jöjjek ki belőle. Kell-e valamire váltanom, és ha igen mire, férjem is napi 8 órában dolgozik, ő igénybe vehet-e valamit.
  Válaszát előre is köszönöm: Évi

  • Kedves Évi!

   Január 27-ig csak családi pótlékot kaphat, Gyest sem a szülő, sem a nagyszülő nem igényelhet, csak ha a gyermek első életévét beöltötte. A Gyes folyósítása melletti munkavégzés feltételeit még nem fogadták el. A váltás alatt nem tudom pontosan mit ért, és részben kevés az információ, nem tudom eldönteni, hogy a Gyes “megszerzése” a lényeg, vagy más is.

   • Üdvözlöm!

    Köszönöm a válaszát. Valóban nem fogalmaztam tisztán, elnézést. Van még 1 gyermekem, aki most szeptemberben volt 2 éves. Szerettem volna tudni, hogy mire vagyok jogosult, és mire számíthatok anyagilag gyed és gyes között különbség van. A váltás alatt pedig azt értettem, jelenleg gyed-et kapok a kisebbik gyermekem után. Le kell-e mondanom a gyed-et, és igényelnem gyes-t a nagyobbik gyermekem után. A MÁK sem tud semmit mondani a változtatásokról, csak a kezüket tárják szét, de nekem ez nem válasz, ha 8 órában fogok dolgozni. Nem értem miért kell az embereket bizonytalanságban tartani. Jó volna tudni, hogy mi lesz 2011. január 1.-től az érvényes tényállás a gyest és az óraszámot illetően, hiszen az év eleje a küszöbön van.
    A férjem is napi 8 órában dolgozik, a mostani tényállás alapján ő sem veheti igénybe a gyest? Feltéve, ha jól látom a dolgokat.
    Válaszát előre is köszönöm: Évi

    • Kedves Évi!

     Sajnos még most sem lehet tudni a végleges változatot. A törvényjavaslat elfogadása dec. 23-án várható, a kihirdetése a két ünnep között, addig senki sem tud Önnek biztos választ adni. Ha dolgozik gyedre semmiképpen sem jogosult. Ha 8 órában folytat keresőtevékenységet és ez nem az otthonában történik, akkor a tervezett módosítás szerint gyesre sem lesz jogosult. Egy módosító javaslat szerint a már 2010. dec. 31-én munkát végzőkre későbbi időpontban (ápr. 1-től) vonatkozna a korlátozás, de nem biztos, hogy elfogadják.

 122. Üdvözlöm!

  Az lenne a kérdésem, hogy aki jelenleg napi 8 órás munkaviszony mellett kapja a GYES-t, de január 1-től (egyéb indokok miatt)a munkaviszonyát a jelenlegi munkahelyén csak 4 órában látja el, akkor az jogosult lesz-e továbbra is GYES-re?
  Köszönettel: Piroska

 123. Én 2001 óta állok közalkalmazotti munkaviszonyban. 2008. szept óta táppénzen voltam 2010 áprilisig (míg megszülettek) ikerterhességemmel. jelenleg a fiúk 20 hónaposak, áprilisban töltik a 2 évet. Szeptembertől szeretnék visszamenni dolgozni. Ezzel kapcsolatos kérdéseim, melyekről nem tudok sokat:
  – Ha napi 4 órában lehet csak dolgozni, lehet a nagyszülő venné igénybe a Gyes-t, de lehetséges ilyen váltás, ha eddig én voltam? Megteheti akkor is, ha 50%-os nyugdíjas (nem veszik azt el tőle)? Hol kell ezt kérvényezni?
  – Körülbelül mikor kell megkezdenem a szabadságot, ha szeptemberre vissza szeretnék menni?
  Köszönöm előre is a segítséget.

  • Még annyit hozzátennék, ha a nagyszülő igényli a GYES-t, akkor a gyermek napi 5 órát lehet az oviban, de olyat is olvastam, hogy 2011-től semmit!

   HF.

  • Kedves Júlia!

   1. A nagyszülő Gyes jogosultságát a nyugellátás nem zárja kis és a nyugellátást sem veszik el. Nagyszülő igényét mindig a lakóhely szerinti Magyar Államkincstár Regionális Igazgatóságnál (MÁK) kell benyújtani.

   2. A szabadság letöltésének megkezdését adatok hiányában nem tudom megmondani. Nyilván a munkába állástól visszafelé kell kell számítani. A visszatérését 60 nappal megelőzően írásban be kell jelentenie, ha pedagógus, akkor a tanév szorgalmi időszakának befejezését megelőző 60 nappal korábban.

 124. Én most azt szeretném kérdezni, hogy a párom még suliba jár, én dolgozom, együtt élünk már, és eddig nem találtam meg, de mi is igényelhetjük majd a gyest? Augusztusra várjuk a babát

  • Kedves Norbi!

   A nagykorú szülő gyes jogosultságát az iskolai tanulmányok nem zárják ki. Mivel az életkorról nincs információ – a kiskorú szülő bizonyos feltételek teljesülése mellett jogosult. Az Ön jogosultsága kizárt amennyiben a munkaideje a Gyes folyósítása melletti munkavégzés megengedett munkaidő mértékét meghaladja.

 125. Üdvözlöm!

  Az én kisfiam 2010 okt22-én töltötte be 2életévét.Én teljes munkaidőbe dolgozom 8h gyes mellett,most kapom a gyes folyosítást.2011 jan1-től fogom-e kapni 2011 okt22-ig a gyermek 3 éves koráig.

  Válaszát előre is köszönöm Tisztelettel:Almási Lilla

  • Kedves Lilla!

   A kormány által beterjesztett törvényjavaslathoz a képviselők 24 módosító javaslatot nyújtottak be. Amíg nincs elfogadott, kihirdetett törvény, addig biztosat nem lehet tudni. A zárószavazás dec. 23-ra módosult, a kihirdetés a két ünnep között várható.

 126. Kedves Erzsébet!

  Szeretnénk kistesót, most passzív gyedet kapok. Tudna segíteni hogyan lehetek jogosult tgyásra és gyedre?

 127. Kedves AnyaBarát! Segítségét szeretném kérni a Gyes igénylésével kapcsolatban. Kisfiam 2011.01.08. tölti be 2.-életévét,én úgy szeretnék vissza menni dolgozni,hogy a szabadságom kivétele után napi 8-órás munkát vállalok a munkahelyemen. Kérdésem az lenne(tudom,hogy a kormány csak decemberben dönt a gyes munka melletti módosításról),hogy akkor vajon meg kell-e igényelni a gyest(vagy felesleges?),gondolom nem számít,hogy ezt idén teszem-e vagy csak januárban,és ha én napi 8-órás munkát vállalok,de kisfiamat nem veszik fel a bölcsődébe(vagy nem is viszem,mert anyósom vigyázna rá,mivel nyugdíjas)anyósom igényelheti-e a gyest(jogosult lesz-e rá?) Köszönöm!

  • Kedves Mónika!

   Nem lehet tudni, hogy pontosan mit fog tartalmazni majd az elfogadott törvény, emiatt olyan választ most nem tudok Önnek adni, ami később is biztosan igaz lesz. A törvényjavaslatot a beterjesztett módosítások még változtathatják. A kihirdetés a két ünnep között várható.

 128. Üdvözlöm!

  Kisfiam december 11.-én tölti be 2. évét. Kivehetem-e az eddig összegyűlt szabadságomat és utána igényelhetem-e a gyest? 67 nap szabadságom van, visszamehetnék dolgozni, de a bölcsőde telt házas. Abban bízom (bíztattak) hogy ez alatt a 3 hónap alatt lesz helye a kicsinek és akkor nem is kell gyest igényelnem. De ha nem lesz bölcsi, igényelhetem-e a gyest a szabadság lejárta után?
  Köszönöm

 129. Hol került módosításra az, hogy a gyes mellett nem lehet 8 órában dolgozni 2011. január 1-től? A Cst-ben nem találtam. Kérem segítsen a módosítás pontos helyét megtalálni. Engem az érdekelne, hogy 2010. január 1-től már dolgozom gyes mellett és ez a változás fog-e engem érinteni.

 130. Kedves AnyaBarát!
  Jövőre megyek vissza dolgozni gyermekem 2. életévének betöltésével. Érzékenyen érintette a jövőbeni pénztárcámat ez a maximalizálás a gyes melletti munkavégzésre vonatkozóan. Nem azt mondom, hogy emiatt vállaltuk ezt a jövőreménységét, dehát azért az mégiscsak kiszúrás, hogy egy 2,5 évvel ezelőtti állapotot és lehetőségeket mérlegelve dönt az emberlánya és fia és annak jövőre se híre sem hamva nem lesz. Aztán meg azt sem tudom, hogy ezzel a lépéssel hol ösztönöznek engem a unka világába vissza??? Persze, nem teljes munkaidős visszalépésre igen, de a 8 óra a célja mindenkinek, aki a pénzért dolgozik. Ez nézetem szerint a munkáltatónak a legjobb. Ha jól értem a kiskapus lehetőséget: ha nyugdíjas nagymama veszi igénybe a gyermekem után a gyest, akkor ő teljes összeget fog kapni annak ellenére, hogy én 8 órás munkaviszonyban fogok állni?
  Köszönöm a választ!

  • Kedves Beáta!

   Ahhoz, hogy a nagyszülő igényelje a Gyest, a szülőnek is meg kell felelnie a jogosultsági feltéteknek.

   • Tisztelt Anyabarát!
    Ezt találtam az uj tv.tervezetbe:

    A Cst. 20/A. § (4) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
    [A nagyszülő részére a gyermekgondozási segélyre való jogosultság az (1) bekezdésben
    foglalt feltételek fennállása esetén kizárólag akkor állapítható meg, ha]
    „b) a jogosultsági feltételek – ide nem értve a kereső tevékenység folytatásából adódó kizáró
    körülményt – a szülő esetében is fennállnak.”

    Tehát nem kizáró ok ha az szülő 8 órában dolgozik és a nagyszülő kapja a gyest.Hiszen ha az lenne akkor mi értelme lenne átadni a gyes jogosultságot a nagyszülőnek.

   • Kedves AnyaBarát!

    A NAGYSZÜLŐKKEL kapcsolatban a Cst. módosítására vonatkozó tervezet így fogalmaz:

    A Cst. 20/A. § (4) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
    [A nagyszülő részére a gyermekgondozási segélyre való jogosultság az (1) bekezdésben
    foglalt feltételek fennállása esetén kizárólag akkor állapítható meg, ha]

    „b) a jogosultsági feltételek – ide nem értve a kereső tevékenység folytatásából adódó kizáró
    körülményt – a szülő esetében is fennállnak.”

    Eszerint a nagyszülő akkor is jogosult lehet a Gyes-re, ha szülők a 8 órás munkavégzés miatt már nem.

    Ez jó hír, ha így is marad!
    Üdv,
    Vera

 131. Üdvözlöm!
  A kérdésem az lenne,hogy a barátnőm aki Fodrász tanuló 5éves képzésben,amelyből 4év és lassan 4 hónap eltelt.Közben nem tervezett Terhesség miatt március közepére van kiírva,de tanulói munkaszerződése van a gyakorlati oktatás miatt ami után havi 28ezer körüli ösztöndíjat kap.Ez a szerződés most a januári vizsgája után felbomlana és egy magán fodrásznál újra megkötik a könnyebb bejárás érdekében.Az lenne a kérdés hogy ez a szerződés mennyiben befolyásolja a szülés utáni juttatásokat GYES,GYED?Attól függetlenül hogy iskolába jár és itt a munkaszerződése még jár valamilyen formában Juttatás? Ezekkel sajnos nem vagyunk tisztában,előre is köszönjük a segítséget!

  • Kedves Attila!

   A Tgyás és Gyed jogosultság eldöntéséhez kevés az információ, viszont az közölt összeget (akár bruttó, akár nettó) figyelembe véve a Gyes igényléssel többet kapnak.

 132. Tisztelt AnyaBarát!
  Ha a munkáltató a gyermekgondozásról visszatérő személy munkaidejét megosztja és 1 fő teljes munkaidős helyett 2 fő 4 órás részmunkaidős személyt foglalkoztat, akkor mind a két személy után 20% TB járulékot fizet. A kedvezmény alapot a minimálbér kétszereséig lehet igénybe venni. A 20 % megbontásáról van-e információja?
  (nyugdíjbiztosítási járulék %-a,
  foglalkoztatói egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulék természetbeni ellátások fedezésére %-a,
  foglalkoztatói egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulék pénzbeni ellátásokra %-a,
  foglalkoztatói munkaerőpiaci járulék %-a)
  Tisztelettel: Krämer Károly

 133. Kedves Erzsébet!

  Az én kérdésem is a GYES-es változásokkal, pontosabban a felmondási végdelemmel kapcsolatos.
  Jelenleg GYES mellet napi 8 órában dolgozom. Mivel a munkahelyemen a pozícióm elég bizonytalan, ezért foglalkoztat különösen ez a kérdés.
  Amennyiben jól tudom, jelenleg a munkatörvénykönyvében nem szerepel, hogy a felmondási védelem – fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül- csak a GYES folyósítása estén jár a gyerek 3 éves koráig.
  Abban az esetben, ha 2011. január 1-től lemondok a GYES-ről, mert nem napi 4, hanem 8 órában szeretnék dolgozni, akkor a védettségem megmarad, vagy a munkáltatóm annak ellenére felmondhat, hogy a gyermek még nincs 3 éves?
  A felmondási védelem feltételeiben is várhatók változások?

  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdvözlettel:

  Andrea

  • Kedves Andrea!

   2010. május 1-től 3 év alatti gyermek esetében a felmondási védelem Gyes folyósítása nélkül is fennáll, azzal a kikötéssel, hogy azt a munkavállalót illeti meg, aki utoljára igénybe vette a fizetés nélküli szabadságot. A feltételek vélhetően nem változnak, nincs folyamatban lévő módosítás.

 134. Kedves Anyabarát!

  Az előbb elnéztem a címzést, természetesen Önnek akartam címezni a levelet!
  Elnézést kérek:
  Kata

 135. Kedves Ildikó!

  Gyesen vagyok (tehát fizetésnélküli szabin), és adódott egy nagyon jó álláslehetőség, de sajnos kizárólag napi 8 órában foglalkoztatnának… Az iránt szeretnék érdeklődni, hogy másodállásban végezhető-e a tevékenység, illetve mik ennek a szabályai/tudnivalói? Nem akarok addig felmondani, amíg nem biztos a másik állás…
  Köszönöm válaszát, szép napot:
  Kata

  • Kedves Katalin!

   Az új munkaviszony létesítését köteles bejelentenie a jelenlegi munkáltatójának és akkor tilthatja meg a jogviszony létesítését, ha jogos gazdasági érdekeit sérti. 2011-től 8 órás munkavégzésnél Gyes folyósítására nem lesz jogosult. A jelenlegi munkáltatójánál fenn kell tartania a fizetés nélküli szabadságát és ebben a jogviszonyban szünetel a biztosítási jogviszonya, amennyiben Gyest nem folyósítanak az Ön számára.

 136. Kedves Erzsébet!

  Mivel már annyi kérdésem volt Önhöz és mindet nagy szakmai tapasztalattal válaszolta meg nekem, kérem ahhoz, hogy a konzultációs lehetőségekről részletesebben tájékozódhassam, legyen kedves megírni (e-mail címemre) hogy a befizetés után hány alkalommal van lehetőség kérdezni, milyen időtartamra vonatkozik a lehetőség stb. mert szeretnék élni ezzel a lehetőséggel.

  Várom válaszát

  Köszönettel:

  Edit

 137. 2010,01,25-én ikreim születtek.A GYES arra sem elég.hogy a pelenkájukat és a gyógyszereiket kifizessem. A 4 órás munka teljesen kilátástalanná teszi a megélhetésünket. Miből etessem majd a gyerekeket?Lehet, hogy a számlákat nem fogom befizetni és akkor lesz pénz ételre, meg a gyerekek alapvető szűkségleteire, csak éppen lakni nem lesz sehol!!!Ezért szüljenek a Magyar nők???Már a GYED is kevés a két gyerekhez, pedig mióta az eszemet tudom, dolgozok.Na hát ezért érdemes!

 138. Kedves AnyaBarát!

  Szeretnék öntől érdeklődni hogy van egy14éves lányom januárban szül
  én mint az anyukája leszek a megszületett gyámja de nekem meg van egy 3-éves kisfiam akire még 5-évig kapom a gyest mert több gyermekem van és azt szeretném kérdezni hogy az újszülöttre hogyan tudnánk megoldani a gyest a lányom nem kaphassa? jó lenne ha tudna valamit erre a dologra.az apa is fiatal korú még a férjem meg dolgozik most akkor mi a teendő???

  köszönöm!!!!

  • A támogatást (Gyes, Gyet) csak egy jogcímen és csak az egyik szülő részére lehet megállapítani. Szülőként ellátást folyósítanak az Ön számára, vagy megtartja és a gyám jogán már nem jogosult ellátásra. Vagy gyámként igényli és a jelenlegiről lemond.

 139. Kedves Erzsébet!
  2 hónapja dolgozom napi 8 órában GYES mellett, jan. 1-től tőlem is automatikusan megvonják a GYES-t? Ráadásul ikergyermekeim vannak, így különösen érdekelne, hogy ezt mennyiben érinti a változás.

  Köszönöm válaszát!

 140. Juhászné Kovács Edit

  Kedves Erzsébet!

  Szeretném megkérdezni, hogy ha visszatérek a munkahelyemre ott a fizetésnélküli szabadság (2009. február – 2010. szeptember) idején történt 2010-es 5%-os bércsökkentés vonatkozik-e az én béremre, amelyet emiatt nem fognak emelni? Ezt el kell fogadni, vagy van más lehetőség?

  Köszönöm válaszát

  Edit

 141. Kedves AnyaBarát!
  Érdeklődni szeretnék a cikkben pirossal kiemelt információ forrásáról.

  “2010. november 25-i Kormány döntés alapján, ha az édesanya visszatér a munkába csak napi 4 órás részmunkaidő mellett kaphatja a gyest.”

  Az országgyűlés hivatalos honlapja szerint a nov. 26-án benyújtott Egyes szociális, gyermekvédelmi, családtámogatási, fogyatékosságügyi és foglalkoztatási tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat még mindig a heti 30 óráról szól az alábbiak szerint:

  A Ct. 21. §-a helyébe a következı rendelkezés lép:
  „21. § (1) A gyermekgondozási segélyben részesülı személy – ide nem értve a nagyszülıt, az
  örökbefogadó szülıt a 20/B. § szerinti esetben, továbbá a kiskorú szülı gyermekének gyámját –
  keresı tevékenységet
  a) a gyermek egyéves koráig nem folytathat,
  b) a gyermek egyéves kora után heti harminc órát meg nem haladó idıtartamban folytathat,
  vagy idıkorlátozás nélkül,
  ha a munkavégzés az otthonában történik.
  (2) A kiskorú szülı gyermekének gyermekgondozási segélyben részesülı gyámja
  idıkorlátozás nélkül folytathat keresı tevékenységet.”

  • Kedves Andrea!

   A Magyar Közlönyben megjelent Kormány őszi törvényalkotási programja napi 4 órás mértéket, a bejegyzés a törvénytervezet alapján heti 30 órás munkaidő mértéket tartalmaz, a kormányszóvivői tájékoztatón a szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár közlése szerint napi 4 órában korlátozzák a Gyes melletti munkavégzést. Ember legyen a talpán aki kiigazodik ezek után. Attól tartok, hogy a 4 óra a végleges szándék és benyújtanak egy módosító javaslatot, amit a többség megszavaz. Remélem rossz “jós” vagyok.
   Államtitkár tájékoztatója: http://www.kormanyszovivo.hu/news/show/news_3879?lang=hu
   (Ha másolással illesztette be a szöveget, a blogmotor átkódolhatja!)

 142. Sándorné Barcsa Erika

  Üdvözlöm!
  DS kislányt nevelek,5 éves.Harmadik éve dolgozom teljes munkaidőben GyES mellett.Eddig lehetett,10 éves koráig maradhatnék vele GyES-en.Arra kérném a válaszát,hogy a tartósan beteg gyermekek esetében is él ez a változás?
  Köszönöm.

  • Kedves Erika!

   A munkaidő mérték korlátozásának feltételiben nincs különbség, hogy milyen jogon igényelheti az ellátást. A változás várhatóan a 2011.01.01-tól visszatérőkre fog vonatkozni, de várjuk meg a végleges változatot, ami várhatóan dec. 20 körül lesz ismert.

 143. Kedves Erzsébet,

  Kislányom 2011 december 31.-én tölti be 3. évét. Október óta GYESen vagyok, otthonról dolgozom megbízásos szerződéssel, és ezt terveztem a jövő évre is. Ez a munkaviszony az új jogszabály értelmében részmunkaidőnek minősül?

  Köszönöm válaszát!

  J. Andrea

  • Kedves Andrea!

   Az otthon végzett tevékenység időkorlátozás nélküli folytatását nem érinti a törvényjavaslat. A megbízásos szerződéssel végzett tevékenységnél nem értelmezhető a munkaidő mértéke.

 144. Kedves Aranybarát!
  Én azt szeretném megtudni hogy jelenleg van egy 4 éves tartósbeteg kis kislányom.2009.12.01-ével vissza mentem dolgozni napi 8órában.Itt a honlapon olvastam hogy mdosítani akarják a munkába való visszatérést 8-óráról 4-órára én arra lennék kiváncsi hogy ez rám is vonatkozik -e mivel fentebb leírtam hogy 1-éve vissza álltam a munka körömbe teljes munka időben és ez mellet kapom a 4-éves kislányomra A GYEST ÉS A MAGASSAB ÖSSZEGŰ CSALÁDI POTLÉKOT MIVEL TARTOS BETEG SAJNOS

  • Kedves Dóra!

   Ha az a kérdés, hogy dolgozhat-e 8 órában továbbra is, akkor azt tudom mondani, hogy várjuk meg a törvényjavaslat elfogadását, ami sajnos csak karácsony előtt lesz végleges a törvényalkotás tervezett üteme szerint. Várhatóan a már munkát végzőket nem fogja érinteni, de csak az elfogadását, kihirdetését követően lehet biztosat mondani. A magasabb összegű családi pótlékra való jogosultságot nem érinti az előterjesztés.

 145. Kedves Erzsébet!

  Ikergyermekeim után a gyest jelen esetben tankötelezettségükig kaphatom, de mivel tartós betegek 10. éves korukig ha jól tudom. Jelenleg én már 8 órában dolgozok. Ha változik a jogszabály mi vonatkozik rám? Ikreknél változtatnak-e a gyes időtartamán? Tartós beteg gyerek esetében munka mellett adható-e a gyes? 2011. január 1. előtt már dolgozó anyuka kaphatja-e tovább? Ikrek esetében igen jelentős összegről van szó. Kétszer 3 évi gyest akarnak elvenni (tartós betegségnél:2*7évi összeg)!!! Válaszát előre is köszönöm.

  Tisztelettel: Óvári Judit

  • Kedves Erzsébet!
   Jelenleg GYES-en vagyok itthon 2,5 éves kislányommal (2008 juniusában született) és babát várunk a párommal, akinek a várható születése 2011 május közepe lesz. A kislányommal való terhességem előtt 2 hónappal a minimálbéres 8órás munkaszerződésem, 4órásra változott, havi bruttó 30.000Ft/hós fizetéssel. A terhességemmel végig veszélyeztetett terhesként táppénzen voltam és a szülést követően a megigényelt TGYÁS kiszámításánál, a terhességemet megelőző 180napi biztosítási idő fizetésének az átlagát vették alapul. Sajnos a mostani babavállalás előtt nem tájékozódtam a TGYÁS kiszámításának a módjáról és csak most szembesültem vele, hogy a munkaszerződésem szerinti munkabér lesz a kiszámítás alapja, ami jelenleg bruttó 30.000Ft. Teljesen kétségbe vagyunk esve a párommal, hogy mit tehetünk, hogy ne ennek a nettó összegnék a 70%át kapjam. Talán egyből GYEST kellene igényelnem, ami legalább 28.500Ft? Vagy talán kellene keresnem egy munkahelyet, ahol felvesznek legalább minimálbérrel, hogy az legyen a kiszámítás alapja? Kérem segítsen, nagyon elkeseredettek és tanácstalanok vagyunk, hogy hogyan és mit lehetne kihozni ebből az elszomorító helyzetből, hogy az családunk legjobb érdekeit szolgálja. Figyelmét és segítő tanácsát előre is köszönöm szépen! Tisztelettel:G.Zsuzsa

   • Kedves Zsuzsa!

    Bruttó 30.000 Ft alapul vételével, az ellátások (tgyás, gyed) összeg napi bruttó 700 Ft, ami a bruttó és nettó Gyes összege alatt marad, így a Gyes igényléssel kicsivel többet kapna.
    Ha egyidejűleg két munkaviszonya (jogviszonya) van, akkor az ellátásokra való jogosultság feltételeit és az összeget mindegyik jogviszonyban külön-külön bírálják el. Feltétel még, hogy mindkét jogviszonyban a biztosítottat terhelő pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére legyen kötelezett, ez akkor teljesül munkaviszonynál, ha az egyik jogviszony munkaidő mértéke sem éri el a heti 36 órát. Ha egyidejűleg fennállna a két jogviszony, a létesítendő új jogviszonyban már nem jönne össze a 365 nap biztosítási idő. Ha azonban az előző munkaviszonyát megszünteti, akkor az új jogviszonyban megszerzett jövedelemből számolnak, mivel a jelenlegi jogviszonyban nincs jövedelme. A jogosultság az előzmények alapján fennállna.

  • Kedves Judit!

   Tartós beteg jogán a szakorvosi felülvizsgálat időpontjáig jogosult Gyesre, a felülvizsgálaton újabb igazolást kap, mely szerint vagy fennáll továbbra a betegség, vagy tartós javulás miatt nem. Legfeljebb a gyermek 10. életévéig lehet jogosult Gyesre, magasabb összegű családi pótlékra tovább is.
   A Gyes időtartama nem változik és a folyósítása melletti munkavégzés feltételeiben nincs eltérés abban, hogy ikergyermekek, tartós beteg, ill. súlyosan fogyatékos, vagy 3 év alatti gyermek jogán igényelheti az ellátást. A módosítás várhatóan nem lesz visszamenőleges hatályú, de várjuk meg a végleges változat elfogadását, kihirdetését.

  • Juhászné Kovács Edit

   Kedves Erzsébet!

   Szeretném kérni a véleményét a következő esetben: a “főállású” munkahelyem megszűnik 2010. dec. 31-én, ahonnan most töltöm a harmadik gyermekem megszületése utáni felhalmozódott szabadságaimat, ami kitart egészen a bezárásig miközben a GYES-t is kapom a 8 órás szerződés alapján.
   2007-ben második gyermekem két éves korában létesítettem egy másik munkahelyen GYES melleti munkaviszonyt 8 órában. Ezt a munkahelyet 2008. júniusában fizetésnélküli szabadság engedélyezése mellett “talonban tartottam”, így mivel a korábbi főállású munkaviszonyom megszűnik, erre a munkahelyre fogok visszatérni.
   Viszont ha most változik a GYES melleti munkavégzés szabályozása, és a korábban létesített munkahelyemről töltöm a szabadságaimat GYES mellett, ez már nem biztos hogy érvényes lesz -hogy most 8 órás munkaviszonyban állok- a következő munkahely megítélésénél, és mondhatják azt, hogy mivel ott 2011-től kezdeném el tölteni a szabadságaimat, így kezdőnek számítok és már nem jár 8 órásnak a GYES?
   Vagy ne jövőre kérjem a szabadságaim kiíratását, hanem mondjuk december végétől? De azt lehet-e hogy párhuzamosan két helyről kapom a szabadságaim után járó jövedelmet?
   Valamint az én gyermekem is 10 éves koráig tartós betegség miatt GYES-re jogosult, ez számít-e valamit e kettős munkaviszony tekintetében?

   Köszönöm a válaszát előre is.

   Üdvözlettel:

   Edit

   • Kedves Edit!

    Kaphatja párhuzamosan mindkét helyről a szabadság időszakára fizetett távolléti díjat és véleményem szerint a másik munkahelyén még 2010-ben kezdje meg a szabadság letöltését. Ha 2011-ben kezdi, akkor biztos, hogy csak részmunkaidőben dolgozhat. Mivel 2010-ben még időkorlátozás nélkül dolgozhat Gyes folyósítása mellett és az egyik jogviszonya megszűnik 2010-ben nincs jelentősége a kettős jogviszonynak, valamint, hogy tartós beteg gyermek jogán kapja az ellátást.

    • Juhászné Kovács Edit

     Kedves Erzsébet!

     Köszönöm gyors és szakszerű válaszát, miszerint 2010-ben érdemes a szabadságok letöltését elkezdeni ha megszűnik a másik munkahelyem év végén. Viszont ezzel a megszűnéssel kapcsolatban kérdezném, hogy ha kezdem tölteni a szabadságokat a később létesített munkahelyemről, akkor a megszűnő munkahelyem miatt lehetőségként fennálló passzív táppénzt igényelhetem-e miközben a szabadságaimat töltöm máshol?
     Valamint adózás szempontjából: a jövő évtől aki három gyermeket nevel, annak az SZJA 16% nem kerül levonásra a táppénzéből, tehát azt bruttó összegben megkapja?

     Várom válaszát

     Köszönettel:

     Edit

     • Kedves Edit!

      Egyidejűleg fennálló biztosítási jogviszonyból, ha az egyik megszűnik, akkor a keresőképtelenség bekövetkezésekor fennálló jogviszony alapján jogosult táppénzre. Tehát, ha a jogviszony megszűnése előtt válik keresőképtelenné és az orvos mindkét jogviszonyban keresőképtelenséget igazol, akkor mindkét jogviszony alapján kaphatja a táppénzt, amennyiben az adott jogviszonyban a biztosítottat terhelő pénzbeli egészségbiztosítási (2%) járulékot vonják a jövedelméből. A megszűnő jogviszony után a passzívat is, annak lejáratát követően már csak a meglévő alapján, amennyiben továbbra is beteg. Gyes folyósítása mellett annyi napra válik jogosulttá táppénzre, ahány napot Gyes folyósítása mellett dolgozott az egyes jogviszonyokban.
      Táppénz igénylésnél az adójóváírást kérni lehet. A gyermekek után járó kedvezményről a munkáltató felé nyilatkozni kell. Vélhetőleg a REP felé is lehet/kell nyilatkozni.

      • Juhászné Kovács Edit

       Egyidejűleg fennálló biztosítási jogviszonyból, ha az egyik megszűnik, akkor a keresőképtelenség bekövetkezésekor fennálló jogviszony alapján jogosult táppénzre. Tehát, ha a jogviszony megszűnése előtt válik keresőképtelenné és az orvos mindkét jogviszonyban keresőképtelenséget igazol, akkor mindkét jogviszony alapján kaphatja a táppénzt, amennyiben az adott jogviszonyban a biztosítottat terhelő pénzbeli egészségbiztosítási (2%) járulékot vonják a jövedelméből. A megszűnő jogviszony után a passzívat is, annak lejáratát követően már csak a meglévő alapján, amennyiben továbbra is beteg.

       Gyes folyósítása mellett annyi napra válik jogosulttá táppénzre, ahány napot Gyes folyósítása mellett dolgozott az egyes jogviszonyokban.
       Táppénz igénylésnél az adójóváírást kérni lehet. A gyermekek után járó kedvezményről a munkáltató felé nyilatkozni kell. A REP felé is lehet/kell nyilatkozni.

       Kedves Erzsébet!

       Köszönöm a választ, ezt a mondatot viszont nem igazán értem: “Gyes folyósítása mellett annyi napra válik jogosulttá táppénzre, ahány napot Gyes folyósítása mellett dolgozott az egyes jogviszonyokban.”

       Gyes melletti munkavállalóként kezdem el a szabadságaimat tölteni december közepén, és tegyük fel január elején táppénzre megyek, akkor csak fél hónap táppénzre vagyok jogosult? Nem számít a korábbi biztosítási idő megléte, a GYED-es időszak és az előzmények? És ha nincs elég gyes melletti ledolgozott idő miből számítanak táppénzt?

       Várom válaszát

       Köszönettel:

       Edit

       • Juhászné Kovács Edit

        Kedves Erzsébet!

        Azt szeretném kérdezni, hogy ugyan gyes melletti munkavállalóként térek vissza a munkahelyemre, de mindemellett határozatlan idejű szerződést kötött velem a cég 2007-ben. Így is érvényes rám, hogy a táppénzt a gyes mellett ledolgozott napok után számolják?

        Várom válaszát

        Köszönettel:

        Edit

        • Kedves Edit!

         Jelenleg hatályos szabályozás szerint igen. Ha 5 napot dolgozott Gyes folyósítása mellett, akkor 5 nap táppénzre jogosult, ha 50 napot, akkor 50 napra. Az első 180 napban a táppénz alap a minimálbér. Ez alól kivétel a gyermekápolási táppénz.
         Jó hír, hogy folyamatban van egy törvénymódosítás, amely elfogadása és hatályba lépése után (tervezet szerint kihirdetést követő naptól) változik a szabály és Gyes folyósítása mellett ugyanúgy számolják a táppénzt (jogosultsági napokat, összeget), mintha nem részesülne Gyesben. Ez ugyanúgy tervezet, mint a munkaidő korlátozás, ahol vagy gondolnak a már 8 órában munkát végzőkre, vagy életbe lép a mindenkire érvényes korlátozó változat.

         • Kedves Erzsébet!

          Köszönöm válaszát, még egy kérdésem lenne. Az 1999-ben létesített munkaviszonyom után számoltak GYED-et részemre, és onnan járt szabadság is. A 2007-ben létesített munkaviszonyom után -ahol fizetésnélküli szabadságon voltam- emiatt nem jár a szülés évére és a TGYÁS idejére szabadság? És a gyermekek utáni pótszabadság jár 2010-re?

          Várom mielőbbi válaszát

          Köszönettel:

          Edit

          • Kedves Edit!

           Szabadság szempontjából nincs jelentősége, hogy melyik jogviszonya alapozta meg a tgyás, gyed jogosultságot, az összeget pedig a költségvetésből finanszírozták. Mindkét jogviszonyában szülési szabadságon, majd fizetés nélküli szabadságon van/volt és mindkét jogviszonyában jogosult szabadságra (alap- és pótszabadság).
           Részleteket megtalálja a következő bejegyzésben: http://www.anyabarat.hu/2010/02/munkavallalot-megilleto-szabadsagok/

    • Juhászné Kovács Edit

     Kedves Erzsébet!

     Azt szeretném megkérdezni a 2010-es szabadság kiíratásának kezdetével kapcsolatosan, hogy indokoltnak látja-e dec. 20. előtt elkezdeni tölteni a szabadságot (mert mondjuk a törvény megjelenésének dátumától számítódik a 8 órás vagy 4 órás gyes jogosultság) vagy elégséges mondjuk dec. utolsó napjaitól elkezdeni a szabadságokat, mert valószínűbb, hogy a január 1-i határidő a vízválasztó. Tudom, hogy még semmi biztosat nem lehet tudni, viszont szeretnék minél több szabit hagyni a jövő évre, így a tapasztalataira, megérzéseire tudok támaszkodni.

     Köszönöm segítő válaszait:

     Edit

     • Kedves Edit!

      Dec. 20-a az Országgyűlés záró szavazás, az elfogadott törvényt még alá kell írni és kihirdetni és 2011.01.01-től lesz hatályos. A hatályba lépés dátumától érvényes a munkaidő korlátozása. A munkáltatója ünnepek körüli szabadságolásához igazodjon, hogy emiatt ne legyen csúszás.

 146. Kedves AnyaBarát!

  Én azt szeretném tudni, hogy tartós beteg gyerek után kapott gyes mellett sem lehet jövőre 8 órában dolgozni? Vagy ez ugyanolyan elbírálás alá esik, mint a 2-3 év közötti gyerekek után kapott gyes?

 147. Kedves Erzsébet!
  Szintén a gyes mellett való munkába visszatéréssel kapcsolatban lenne kérdésem.
  2010. 12. 21-én betölti a gyermek a 2 évet. Már a munkahelyemen bejelentettem, hogy dec. 22-től szeretnék visszamenni dolgozni. Ki is számolták az összegyűlt szabadságomat, a munkaügyre is továbbítottuk a kérésém. Tehát én dec. 22-től kb. márc. végéig szabadságon vagyok, a szabi lejárta után munkába állhatok. A kérdésem csupán az – most hogy már megalkották a törvényt a gyes visszaállításáról -, hogy rám milyen jogszabályok vonatkoznak. Visszamehetek 8 órában dolgozni úgy, hogy a gyes-t is és a fizetésemet is megkaphassam?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdvözlettel: Erika

  • Kedves Erika!

   Van egy kormány tájékoztató (nov 25-i állapot) és egy vélemény-nyilvánításra bocsátott tervezet és a kettő munkaidő mérték korlátozása eltér. Ebben a pillanatban még nincs beterjesztve, véglegeset csak a törvényjavaslat elfogadása után lehet tudni. Mire munkába áll (=szabadság letöltésének megkezdése) vélhetőleg már ismert lesz az elfogadott változat, akkor célszerű dönteni, amennyiben a jan.1-e előtt munkába állókra is vonatkozni fog.

 148. Kedves Erzsébet!

  Munkajogi szakjogásszal megkonzultáltam az esetet, és azt a választ kaptam, hogy a munkavállaló abban az esetben védett a rendes felmondással szemben, ha fizetésnélküli szabadságot igényel a gyermek 10 éves koráig, és emiatt persze nem dolgozik. Mihelyt a fizetés nélküli szabadságát megszakítja, úgy a munkáltatója rendes felmondással élhet, mert a felmondási védelem csak a gyermek 3 éves korának betöltéséig illeti meg.
  Így Önnek van igaza! Kérem, ha tudja hol van lehetőség a gyes melletti munkavállalást érintő törvénytervezet szövegét megnézni, akkor azt legyen kedves megírni.

  Köszönettel:

  Edit

  • Kedves Edit!

   Ha megnézi a korábbi válaszomban beidézett szabályozást, ugyanazt tartalmazza, mint amit tájékoztatásként kapott.

   90. § (1) A munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt az alábbiakban meghatározott időtartam alatt:
   e) a gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadságnak [138. § (5) bekezdés], illetve – a fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül is – a gyermek hároméves koráig terjedő,

   A korábbi kérdésére, válaszára (lsd. lent) visszatérek később, pillanatnyilag nincs több időm.

 149. Kedves Erzsébet!

  Horváth Zsuzsannának adott válaszában úgy láttam, nem tért ki a tartósan beteg gyermek 10 éves koráig igénybevehető gyes által garantált felmondási védelem kérdésére. Kérem erősítse meg, hogy ha a gyermek 10 éves koráig jár emiatt gyes, akkor a munkáltató rendes felmondással nem mondhat fel a munkavállalójának.

  Várom válaszát

  Köszönettel:

  Edit

  • Kedves Edit!

   Szívesen venném, ha megosztaná az állítását megalapozó jogszabályi helye(ke)t, szakmai érveit.

   Zsuzsanna gyes jogosultsága az ikergyermekek jogán dec. 31-én lejár, ebből az következik, hogy a gyermekek a tankötelezettségük teljesítését megkezdték. Visszatér a munkába, vagy saját kezdeményezésére, vagy a munkáltatója nem biztosítja tovább a fizetés nélküli szabadságát mivel nem teljesül az a feltétel, hogy a gyermekeket otthonában gondozza a gyermekek (óvoda, illetve) tankötelezettségük teljesítésének megkezdését követően.

   Zsuzsanna januártól visszatér a munkába -ami a felhalmozott szabadság letöltésével kezdődik-, a kérdése a szabadság letöltését követő várható eseményekre vonatkozott és az előbbi érvek és az alábbi jogszabályi hivatkozások alapján továbbra is fenntartom az álláspontomat, mely szerint a munkáltatója valós és okszerű indokkal rendes felmondást közölhet Zsuzsannával.

   A Munka Törvénykönyve jelenleg hatályos szabályozása szerint:
   90. § (1) A munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt az alábbiakban meghatározott időtartam alatt:
   e) a gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadságnak [138. § (5) bekezdés], illetve – a fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül is – a gyermek hároméves koráig terjedő,

   138. §
   (5) A munkavállalót fizetés nélküli szabadság illeti meg
   a) a gyermek harmadik életéve betöltéséig, a gyermek otthoni gondozása céljából;
   b) a gyermek tizedik életéve betöltéséig a gyermekgondozási segély folyósításának időtartama alatt, feltéve, hogy a munkavállaló a gyermeket otthonában gondozza;
   c) a gyermek tizenkettedik életéve betöltéséig a gyermek betegsége esetén, az otthoni ápolás érdekében.

   Tv. a Családok támogatásáról (jelenleg hatályos):
   20. § (1) Gyermekgondozási segélyre jogosult a szülő – ideértve a kiskorú szülőt a 11. § (4) bekezdésében meghatározott esetben -, a nevelőszülő, a gyám a saját háztartásában nevelt
   a) gyermek 2. életévének betöltéséig,
   b) ikergyermekek esetén a tankötelessé válás évének végéig,
   c) tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek 10. életévének betöltéséig.
   (2) Amennyiben ikergyermekek esetén a tankötelessé válás éve nem egyezik meg, úgy az (1) bekezdés alkalmazása során a legkésőbb tankötelessé váló gyermeket kell figyelembe venni.

   • Kedves Erzsébet!

    Köszönöm gyors válaszát, a számomra nem egyértelmű megfogalmazás a “munkavállaló a gyermeket otthonában gondozza” alatt értendő. Ugyanis ha: 138§ 5.a) ” a munkavállalót fizetés nélküli szabadság illeti meg a gyermek 3. életéve betöltéséig, a gyermek otthoni gondozása céljából”, (miközben bölcsődében is elhelyezheti egész napra, emellett gyes-t is igényelhet), akkor a b)pont szerint a “gyermek 10. életéve betöltéséig a gyes folyósításának időtartama alatt, feltéve, hogy a munkavállaló a gyermeket az otthonában gondozza”, ugyanúgy fizetés nélküli szabadság illeti meg (tehát nem a munkáltató döntése kell legyen) miközben az iskolába jár, hiszen tanköteles. A c) pont a gyermek 12. életévét jelöli meg, az otthoni ápolás érdekében.
    Tehát értelmezésem szerint mivel gyes folyósítására igényt tarthat a szülő, az a fizetés nélküli szabadság engedélyezését is maga után kell hogy vonja, amely megalapozza a 90.§ 1. ” A munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt az alábbiakban meghatározott időtartam alatt: e) szakaszát, mely “a gyermek ápolása illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadságnak (138§.(5)bek.) illetve a gyermek hároméves koráig – fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül is- a gyes folyósításának időtartama.
    Tehát úgy gondolom, hogy a gyes ellátásban részesüléshez kötött a felmondási védelem fennállása még akkor is, ha a fizetés nélküli szabadságot nem veszi igénybe.

    Ezt a 1992. évi XXII. tv. Munka Törvénykönye ide vonatkozó magyarázatára alapozom, melyet a PTE munkajogi tanácsadó képzéséről szereztem.

    Kérem cáfoljon meg ha nem így van, de bízom benne hogy igen, mert engem is érintene a jövő évtől, ezért is fontos számomra hogy én is megértsem a törvény szövegét.

    Várom válaszát

    Köszönettel:

    Edit

    • Kedves Edit!

     A felmondási védelem csak a gyermek 3. életévéig illeti meg a munkavállalót, amennyiben a fizetés nélküli szabadságát megszakítja és munkába áll. Itt van egy kikötés, hogy csak az a munkavállaló védett, aki utoljára igénybe vette a fizetés nélküli szabadságot.

     Nézzük a fizetés nélküli szabadságokat.

     “a) a gyermek harmadik életéve betöltéséig, a gyermek otthoni gondozása céljából;”
     Jelenleg hatályos szabályozás szerint a Gyes jogosultságot nem érinti a gyermek napközbeni ellátást nyújtó intézményben való elhelyezése, kivéve a bentlakásos intézményi elhelyezést. Ugyanakkor a bölcsődében való elhelyezés csak munkáltatói igazolással, munkaszerződés bemutatással kezdődhet meg. Az anyának két lehetősége van, az egyik, az eredeti munkáltatójához tér vissza és akkor már megszakítja a fizetés nélküli szabadságát (vagy eredeti munkaszerződéssel, vagy attól eltérően megállapodás megkötésével foglalkoztatják). A másik lehetőség, hogy másik munkáltatónál dolgozik, az eredeti fizetés nélküli szabadságának fenntartásával. Ebben az esetben az új foglalkoztatási jogviszony létesítését kötelező bejelenteni a munkáltatónak és az is lehet, hogy igényt tart a munkavállaló munkájára. Ha munkába áll akkor már nem ő gondozza a gyermeket, hanem valaki más, intézményi elhelyezésnél továbbra is fenntartom, hogy az otthoni gondozás sem áll fenn. Az “otthoni” fogalommal 2006.01.01-tő egészült ki a hivatkozott jogszabály, akkor amikor Gyes folyósítása mellett lehetővé vált az időkorlátozás nélküli munkavégzés és a napközbeni ellátást biztosító intézményi elhelyezés.

     “b) a gyermek tizedik életéve betöltéséig a gyermekgondozási segély folyósításának időtartama alatt, feltéve, hogy a munkavállaló a gyermeket otthonában gondozza;”
     Szintén 2006-tól került a törvénybe “feltéve, hogy a munkavállaló a gyermeket otthonában gondozza;” kiegészítés.
     Tartósan beteg, illetőleg súlyosan fogyatékos gyermekek között is különbség van, van aki korán meg tudja kezdeni a óvodába járást, illetőleg a tankötelezettségét is 6-7 évesen megkezdi, azonban a közoktatási törvény a tankötelezettséget indokolt esetben kitolja a gyermek 10. életévéig és a szülő otthon gondozza. A Gyes jogosultság is legfeljebb a gyermek 10. életévéig áll fenn, azt követően amennyiben otthoni ápolásra szorul, ápolási díj igényelhető. Egyéb estben a Gyes jogosultság megszűnik és a betegség további fennállása során megmarad a magasabb összegű családi pótlékra való jogosultság.

     “c) a gyermek tizenkettedik életéve betöltéséig a gyermek betegsége esetén, az otthoni ápolás érdekében.”
     Ez a pont akkor alkalmazható, ha a szülő Gyáp jogosultsága lejár és a gyermek továbbra is beteg, illetőleg újabban megbetegszik és az újabb Gyáp jogosultság csak a gyermek következő születésnapjától nyílik meg. Itt korábban is tartalmazta az “otthoni” fogalmat a törvény, mivel kórházi ápolásnál egyébként sem áll fenn a szülő Gyáp jogosultsága.

 150. Jelenleg Gyed-en vagyok 19 hónapos kislányommal, de márciusban szeretnék visszamenni és mehetek is dolgozni 8 órába.
  A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben az apuka igénybe veheti e a Gyes-t. Neki nincs munkahelye és munkanélküli segélyben ill. más ellátásban sem részesül.

  • Kedves Erika!

   Igen igénybe veheti az apa is, annak a feltételnek teljesülnie kell, hogy a gyermek gondozása, nevelése az igénybe vevő szülő háztartásában történik. (Vélhetőleg együtt nevelik a gyermeket.)

 151. Kedves Erzsébet!Dec 31-én lejár a gyes-em iker gyermekeim után.Januártól szabadságon lennék május közepéig.Közben egyik gyermekem tartósan beteg lett,ha még idén megigénylem utána a gyest 10 éves koráig,ami álítólag meg is jár a betegsége miatt.Mire számithatok ha lejár a kiszámolt szabadságom és vissza megyek dolgozni?De az is lehet,hogy végkielégítéssel elküldenek.Köszönettel ZSuzsanna.

  • Kedves Zsuzsanna!

   Azt, hogy a szabadság letöltése után mire számíthat, csak a munkáltatója tudja megmondani. Nem áll felmondási védelem alatt, a munkaviszonya valós és okszerű indokkal megszüntethető rendes felmondással.
   A Gyes melletti munkavégzésre feltételeire vonatkozóan elfogadott módosítás még nincs, figyelje a híreket, mert ha csak a jan.1-től kezdődő Gyes folyósítása melletti munkavégzésre vonatkozik a korlátozás, akkor érdemes dec. utolsó napjaiban elkezdeni a munkába állást (a szabadság letöltése is annak számít).

 152. Kedves Erzsébet! Arra lennék kíváncsi, hogy marad-e a 365 napos biztosítási idő a baba születése előtt vagy azt is visszaállítanák az eredeti 180 napra? Köszönöm. (A gyed számolásával kapcsolatban.)

  • Kedves Dóra!

   Nem várható változás, marad a 365 nap. Ha második, harmadik…, gyermekét szüli és korábban a 180 napos szabály szerint volt jogosult Gyedre, bizonyos feltételek teljesülése mellett jogosult lehet Gyedre.

   • Kedves Erzsébet!
    Köszönöm a válaszát a biztosítási idővel kapcsolatban. Jelenleg a második fiunkkal vagyok itthon gyeden és a kis korkülönbség miatt szeretnénk mielőbb bevállalni a harmadik babát( összesen három gyermeket terveztünk). A munkahelyemen az a bevett szokás (így volt a második terhességem ideje alatt is, amikor az első fiammal voltam gyeden), hogy a kismama kb 3 hónapos terhesen eláll a gyedtől és táppénzre megy, mivel így fizetést kap, ami valamivel több, mint a gyed összege. A kérdésem, hogy ha marad a 365 napos biztosítási idő, akkor abba beleszámít a mostani gyedes időszak is vagy csak az a 6 hónap, amit majd táppénzen töltök? Válaszát előre is köszönöm.

    • Kedves Dóra!

     Táppénzzel akkor nyer, ha a jelenlegi gyed alapja -jelenlegi minimálbért figyelembe véve- meghaladja a 171.000 Ft-ot (esetleges kórházi ellátás esetén 205.800 Ft) , ami a 2011-es minimálbér függvényében még magasabb összeg, illetőleg függ attól, hogy 2010-ben, vagy 2011-ben lenne esedékes a táppénz. Ha a betegszabadság időszakára járó távolléti díj alapja nem éri el -2010-ben- a havi szintre vetítve a bruttó 210.000 Ft-ot, akkor a következő tgyás és gyed összegét lerontja.

     A keresőképtelenség (betegszabadság, táppénz) időszaka beleszámít a 365 napba, tgyás, gyed, gyes nem. Jelenleg hatályos szabályozás szerint, ha gyed jogosultságát megelőző 2 éven beleül gyedre volt jogosult (akár 1 nap esik ebbe a 2 éves figyelt időszakba), akkor jogosulttá válik gyedre (élő biztosítási jogviszony mellett) és a második gyermek előzményeit figyelembe véve határozzák meg a jogosultság időtartamát.

 153. az lenne a kérdésem,kislányom 4éves tartós betegség miatt kapom a gyest és 8orába dolgozok.nekem mi fog változni vagy írassam apukámra a gyest?

  • Kedves Ágnes!

   Amíg a módosítás végleges feltételeit nem hirdetik kis nem tudok Önnek optimális választ adni. (A kérdéséből nem derül ki, hogy apuka milyen feltételekkel dolgozik jelenleg.)

   • apukám rokkant nyugdijas.

    • Kedves Ágnes!

     Továbbra is azt tudom mondani, hogy csak a módosítás elfogadását követően tudok optimális választ adni. Elnéztem a ragozást és a gyermek apukájára gondoltam, de az Ön apukája (nagyszülő) akkor igényelheti az ellátást, ha a szülőnél nincs kizáró ok.

 154. Kedves Hölgyem!
  Arról szeretnék érdeklődni, hogy 3 gyermeket egyedül nevelek. Főállású anyaságin vagyok, még 1,5 évig.Most lenne lehetőség munkaügyi által egy 8 hónapos tanfolyamra, és addig minimálbért ad a munkaügyi kp. Állami gyerektartást kapok, mert a volt férjem nem fizet.Érdeklődnék,hogy ezáltal elveszítem az anyaságit, vagy hogy számolják ezt.Jobban járok,ha elmegyek a tanfolyamra?
  Köszönöm Oroszné Judit

  • Kedves Judit!

   Gyet folyósítása mellett a képzéssel kapcsolatos költségek megtérítése adható, keresetpótló, illetőleg keresetkiegészítés nem. Megerősítésként mindenképpen érdeklődje meg a munkaügyi központban.
   A Gyet nettó összegénél a minimálbér nettó összege mindenképpen több. Kb. nettó 63.000 Ft körül kapna attól függően változhat, hogy mikortól folyósítanák Önnek (adójóváírással, gyerekkedvezménnyel). Érdemes lenne lemondani addig a Gyet-t és a tanfolyam után, ha még fennállnak a jogosultsági feltételek, újból megigényelné.

 155. Kedves Erzsébet! Munkanélküliről mentem szülni 2008-ban. 2010. december 9-én jár le a Gyedem, utána elvileg egy darabig kapom tovább az álláskeresési támogatást. Mivel ezt és a Gyest nem kaphatom egyszerre, arra gondoltunk, hogy a férjem igényelné meg a Gyest. Viszont ő heti 40 órában dolgozik, így jan. 1-től nem lesz rá jogosult. Felmerült az is, hogy akkor az anyósom (aki nyugdíjas) igényelné meg. Sajnos azt olvastam, hogy a nagyszülő csak abban az esetben igényelheti, ha a szülő eleve megfelel a feltételeknek. Tehát a jelenlegi szabályozás miatt ez is ki van zárva. Nem tudja, hogy a most előterjesztett módosításban van-e valamilyen változás ezzel kapcsolatban? Köszönettel: Andrea

  • Kedves Andrea!

   Az optimális válaszhoz mindenképpen ismerni kellene a Gyes folyósítása melletti munkavégzés Országgyűlés által elfogadott változatát. Annyit tudok tanácsolni, hogy az apuka igényelje meg a Gyest, Ön pedig kérje a az álláskeresési támogatás folyósítását. Amennyiben a már Gyes folyósítása mellett munkát végzőkre is vonatkozni fog a korlátozás, apuka mondjon le róla, Ön szüneteltesse az álláskeresésit és igényelje meg az ellátást.

 156. Kedves Erzsébet!

  És aki már GYES-en van, már lassan 2 éve (ikrek mellett) rá mi fog vonatkozni? visszamenőleges hatálya is lenne a törvénynek?
  Köszönettel:

  HF.

 157. Kedves Erzsébet,
  hasonló a problémaköröm, mint az előttem szólónak. Vajon marad-e a 8 órás munkavégzés lehetősége a GYES mellett januártól a törvénytervezet szerint. Hol érhető el a törvénytervezet szövege? Vajon mikor tervezik az országgyűlés elé terjeszteni és vajon mikortól lesz hatályos?
  Előre is nagyon köszönöm a válaszát.

  • Kedves Emma!

   A Kormány Magyar Közlönyben megjelent őszi ülésszakára vonatkozó törvényalkotási programja szerint november tárgyalja az Országgyűlés. A törvény módosítás még nincs beterjesztve, a vélemény nyilvánítási határidő nov.1-én lezárult. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium tette közzé a tervezetet. Megjegyzem a Kormány törvényalkotási programjában és a tervezetben eltérő munkaidő mérték szerepel, így azt gondolom, amíg a köztársasági elnök tintája meg nem szárad az Országgyűlés által elfogadott változaton, addig kár találgatásokba bocsátkozni.

 158. Kedves Erzsébet!
  Dec.8-án lejár a Gyes-em. Időközben elköltöztünk így nem tudok visszamenni dolgozni. Felvettem a kapcsolatot a munkáltatómmal, megbeszéltük, hogy közös megegyezéssel megszüntetjük a munkaviszonyomat, dec. 9-ével. Kérdeztem tőlük, hogy az 5 évvel ezelőtti bérem, vagy korrigált bér alapján váltják e meg a szabadságomat, ők azt mondták, hogy az 5 évessel, mivel csak azoknak jár a béremelés, akik dolgoznak. Én úgy tudom, hogy nekem is az emelt bér alapján kell számolniuk a szabadságomat. Tudna nekem segíteni nekem abban, hogy konkrét jogszabállyal tudjam alátámasztani az igazamat?
  Köszönettel: Varju Dóra

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Dóra!

   Valóban az emelt bérrel kell a szabadságát kifizetni. Jogszabályi hivatkozás:

   1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről

   84. § A munkavállaló személyi alapbérét a sorkatonai vagy polgári szolgálat teljesítését, illetve a gyermek ápolása, gondozása céljából kapott fizetés nélküli szabadság [138. § (5) bekezdés a) pont], továbbá a közeli hozzátartozó ápolására vagy gondozására biztosított fizetés nélküli szabadság (139. §) megszűnését követően a munkáltatónál az azonos munkakörrel és gyakorlattal rendelkező munkavállalók részére időközben megvalósított átlagos éves bérfejlesztésnek megfelelően módosítani kell. Ilyen munkavállalók hiányában a munkáltatónál ténylegesen megvalósult átlagos, éves bérfejlesztés mértéke az irányadó.

 159. Kedves Erzsébet!

  2010. májusában született a gyermekem. A napokban jeleztem a közvetlen főnökömnek, hogy tavasszal szeretnék visszamenni dolgozni. Ő azt mondta, hogy nem vesz vissza, indokot nem közölt. Úgy tudom, a gyerek 3 éves koráig felmondási védelem alatt állok és kötelesek visszavenni, ha nem is ebbe a munkakörbe. (kormánytisztviselő vagyok)

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Emma!

   Azt tanácsolom, hogy a fizetés nélküli szabadság igénybevételének megszűnése előtt legalább 60 nappal írásban közölje a munkáltatójával a visszatérési szándékát, ami egy jognyilatkozatnak minősül és a munkáltatója köteles betartani a törvényben előírtakat. Pillanatnyilag nincs változás a foglalkoztatási kötelezettségben és felmondási védelemben.

 160. Kedves Erzsébet!

  Decemberben lejár a gyedem,és szeretnék dolgozni a gyes mellett. Korábbi munkahelyemen ,ahol 13 éve vagyok, ez nem lehetséges, mivel a cég felszámolás alatt van,már 2008.szeptembere óta.
  Kérdésem lenne, hogy milyen lehetőségeim vannak máshol munkát vállalni, úgy,hogy ne essek el a végkielégítéstől?
  Köszönettel: Gálné Hajni

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Hajni!

   Az eredeti munkáltatójánál tartsa fenn a fizetés nélküli szabadságát. A Munka Törvénykönyve szerint köteles az új jogviszony létesítését bejelenteni a munkáltatójának, amiatt, hogy az a munkáltatója jogos gazdasági érdekeit sérti-e. Vélhetőleg ez nem áll fenn egy felszámolás alatt álló cég esetében.

   A Gyes megszűnését követően az eredeti munkáltatójánál a munkába visszatérés a felhalmozott szabadság letöltésével kezdődik. Akár a visszatérés napján felmondhat a munkáltatója (felszámolóbiztos), vagy úgy, hogy csak a törvényben előírt mértékben (felmondási idő fele), vagy a felmondási idő teljes időtartamára felmenti a munkavégzés alól (első hónapban mindenképpen szabadságon van). Esetlegesen egyeztethet a felszámolóval, hogy mire számíthat a munkaviszony megszüntetésével kapcsolatban és az új munkahelyén ennek függvényében kötik meg a szerződést.

 161. Üdvözlöm Erzsébet!
  A kérdésem az lenne, hogy gyes mellett visszamehetek dolgozni a munkahelyemre. (2008. decemberében született a gyermekem.) Előzőleg 12-24 órás munkarendben dolgoztam, természetesen a pótlékokkal együtt megkapott béremből számították ki a GYED-et. Azóta – a GYED ideje alatt- sajnos változott a besorolási bérem, és persze lefelé (egyéb munkahelyi pénzügyi problémák miatt). A szabadságos időre melyik béremből fogják kiszámolni a fizetésemet? A régi magasabb összegből, vagy már az új besorolási bér fogja az alapot adni?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Tisztelettel: Szabó Erika

 162. Kedves Erzsébet! Mi várható a GYED, TGYÁS alatt felgyülemlett szabadságok kiadása tekintetében? Eddig ha jól tudom a GYES mellett ahogy 8 órában dolgozni is lehetett, úgy szabadságon is lehetett lenni. Így volt lehetőség arra, hogy a GYED lejárta után az ember kivehesse az időközben felgyülemlett szabadságokat, a GYES mellett, majd a szabadság letöltése után újra kérhette a fizetésnélküli szabit a GYES lejártáig. Most ez hogy változik? Köszönettel, Gabriella

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Gabriella!

   A várható változások miatt Gyes folyósítása mellett napi 8 órában biztosan nem lehet a szabadságot kivenni. Kétféle variáció lehetséges, vagy úgy veszi ki a szabadságát, hogy a letöltése alatt nem igényel Gyest, vagy a gyermek 3. életévét követően, amikor megszűnik a Gyes jogosultsága és pl. nem jogosult Gyetre, illetve csak később igényli.

  • Kedves Erzsébet!

   Azt hiszem, a problémámmal nem vagyok egyedül, gyermekem 17 hónapos, november hónapban már szabadságon vagyok ( még szeptember végén kérvényeztem a munkáltatónál hogy engedélyezze munkába állásomat) és mellette kértem a Gyes folyósítását is. Ez november és december hónapokra vonatkozóan még folyósításra kerül, de mi lesz azután? Ha marad a jelenlegi törvénytervezet szerinti hatályosság, akkor január 1-től megszűnik a GYES-re való jogosultsága azoknak, akik – hozzám hasonlóan – azelőtt döntöttek a GYED megszakítása és a munkába állás ( plusz emellet a GYES igénylése ) mellett – mielőtt a törvénytervezet nyilvánosságra került volna. Holott, ha tudjuk, hogy ezt tervezi a kormány, akkor elgondolkodunk, hogy a gyerek kétéves kora előtt visszaállunk-e a sorba… Most visszaút nincs, 6 órás munka nem mindenkinek adott, így én úgy érzem, szerzett jogomtól foszt meg a jogszabály, ha tőlem – tőlünk is elveszi január 1-től a GYES-t. Ön szerint ez nem alkotmányellenes? Nem várható e téren a tervezetben változás? Köszönettel: Ildi

   • Horváthné Pelyva Erzsébet

    Kedves Ildikó!

    Igazán biztosat akkor lehet tudni, ha a módosítás elfogadásra kerül és a hatályba léptetés feltételei véglegessé válnak. A módosítás még csak egy tervezet, az Országgyűlés törvényalkotási procedúráján még nem ment keresztül, ahol mindenkit képvisel egy Országgyűlési képviselő és akinek lehetősége van módosítást beterjeszteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*