Gyes, Gyet változások 2011

Írta:Horváthné Pelyva Erzsébet

Gyes, Gyet változások 2011

A gyermekgondozási segély (Gyes) időtartamának  megkurtítása a 2010. április 30-t követően született gyermekeket érinti, mely szerint az ellátás gyermek 2. életévéig vehető igénybe. Azt megelőzően született gyermekeknél a jogosultság a gyermek 3. életévéig fennáll. Az ikergyermekek és a tartósan beteg gyermekek után igénybe vehető ellátás maximális időtartamát nem érintette a változás. A 2011. január 1-től hatályba lépő módosítás szerint a Gyes alanyi jogon a gyermek 3. életévének betöltéséig folyósítható.

.

A törvénymódosítást ebben a bejegyzésben leírtaktól eltérő feltételekkel fogadták el, ezért erre a szövegre kattintva  olvasd el részletesen az érvénybe lépett változatot!

A gyermek első életévének betöltéséig keresőtevékenység továbbra sem folytatható, azt követően heti 30 órát meg nem haladó időtartamban, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés az igénybe vevő otthonában történik.

A tervezet nem rendelkezik a már napi 8 órában Gyes folyósítása mellett munkát végzőkről, hogy a jelenleg hatályos szabályozás szerint dolgozhatnak-e tovább. A közszférában 2010.01.01-től lehetősége van a Gyes folyósítása mellett munkába visszatérő alkalmazottnak -néhány kivételtől eltekintve-, hogy a gyermek 3. életévéig egyoldalú kezdeményezésére a munkáltató részmunkaidőben foglalkoztassa. A versenyszférában erre nincs törvényi szabályozás, a munkaidő mértéke csak a mindkét fél beleegyezésével módosulhat -átmenetileg, határozott időtartamra is-, ezért a módosítás felvet olyan problémát, hogy a heti 30 órát meghaladó munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló vagy lemond a Gyes folyósításáról, vagy fizetés nélküli szabadságra kényszerül.

Az időkorlátozás nem vonatkozik a kiskorú szülő gyermekének Gyes-ben részesülő gyámjára.

Gyest igénybe vevő nagyszülő keresőtevékenységet a gyermek 3. életévének betöltéséig egyáltalán nem folytathat, azt követően a szülőkre vonatkozó szabályok szerint, vagyis heti 30 órát meg nem haladó időtartamban.

A törvény új elemmel egészül ki, a gyermeket örökbefogadó szülő legfeljebb 6 hónapra jogosulttá válik Gyesre, a gyermek 3. életévét követően, vagy ikergyermekek esetében a tankötelessé válásuk évének utolsó napját követően is, amennyiben a gyermek a 10. életévét még nem töltötte be. A 6 hónap az örökbefogadás előtti  gondozásba történő kihelyezésével indul, amennyiben az időpont a gyermek 3. életévét, vagy ikergyermekeknél a tankötelessé válásuk évének utolsó napját megelőző 6 hónapon belüli időszakra esik, az előbbi jogosultsági időszak 6 hónappal meghosszabbodik.  Nem érvényes a szabályozás a házastársi és a rokoni örökbefogadásra. Az jogosult Gyes folyósítása mellett keresőtevékenységet szintén heti 30 órát meg nem haladó időtartamban végezhet.

.

A 2010. májusi változások érintették a Gyermeknevelési támogatás ( Gyet) jogosultság kezdetét is, a Gyes időtartamának lerövidítésével a gyermek 2. életévének betöltését követően nyílt volna meg az igénylés lehetősége legkorábban 2012. május 1-től. Most visszaáll a korábbi rend és egyéb jogosultsági feltételek fennállása esetén a Gyet ismét a gyermek 3. életévének betöltésétől a 8. életévének betöltéséig jár.

Kedvező változás, hogy a heti legfeljebb 20 órás munkavégzés, heti 30 órát meg nem haladó időtartamra változik, illetőleg az otthon végzett keresőtevékenység időkorlátozás nélkül folytatható.

.

Részben változnak az egyes határidők, többek között az anyasági támogatás elbírálására 5 munkanap helyett 8 nap áll rendelkezésére az igényelbíráló szervnek. Aki jogalap nélkül vesz fel ellátást, az összeg visszafizetésére  határozattal kötelezik. A határozat közlésének határideje a felvételtől számított 22 munkanapon belülről 30 napon belülre változik. A fellebbezési határidő az intézkedésről való tudomásszerzéstől számított 10 munkanapon belülről 15 napon belülre módosul.

.

A Gyes, Gyet összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegéhez kötött, átnézve a 2011-es évet érintő várható változásokat, az összeg módosulására vonatkozóan eddig nem találtam információt.

A törvénymódosítást ebben a bejegyzésben leírtaktól eltérő feltételekkel fogadták el, ezért erre a szövegre kattintva  olvasd el részletesen az érvénybe lépett változatot!

.

Figyelem! A törvénytervezetben előirányzott módosításokat az Országgyűlés még nem tárgyalta, ezért a bejegyzésben ismertetett változások nem véglegesek!

.

2010. november 25-i Kormány döntés alapján, ha az édesanya visszatér a munkába csak napi 4 órás részmunkaidő mellett kaphatja a gyest (Forrás: Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár tájékoztatója).

A november 26-án beterjesztett törvényjavaslat a bejegyzés tartalmának megfelelő heti 30 órás munkavégzést tartalmazza.

(A törvényjavaslatot az Országgyűlésnek el kell fogadnia, csak azt követően lehet a részleteket véglegesen és pontosan tudni).

.

.

Szerző

Horváthné Pelyva Erzsébet administrator

397 hozzászólás

Tatár AttilaKözzétéve  9:55 du. - jún 23, 2011

Szia!Nálunk a nagyszülö igényli a gyest akivel egy háztartásban lakunk.Mikor igényeltük akkor mindkettönknek volt munkaviszonya.nemrég az egyikünknek megszünt és regisztrált munkanélküli lett.a kérdésünk az hogy igy is kaphatja-e a nagyszülö a járandoságot vagy nem.Válaszát elölre is köszönjük.

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve  2:15 du. - jún 24, 2011

  Kedves Attila!

  Az álláskeresési támogatás folyósítása kizárja a nagyszülő gyes jogosultságát, így a regisztrálás napjával lemondó nyilatkozatot kell küldeni a MÁK felé. (Jogszabályi előírás szerint a regisztrációtól számított 15 napon belül kell/kellett volna bejelenteni.)

   Tatár AttilaKözzétéve  8:33 du. - jún 26, 2011

   Kedves Erzsébet.Hiába tettünk lemondo nyilatkozatot akkor sem jár.De ha ha párom igényli és én leszek munkanélküli akkor meg jár.Ugye jól tudom.

    Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve  10:39 de. - jún 27, 2011

    Kedves Attila!

    A lemondó nyilatkozatot a nagymama gyes lemondására értettem, mivel már folyósították számára és azt a lemondó nyilatkozatot amire Ön gondol, azt a gyes igénylésnél tették meg. Akkor még jogosult volt a nagyszülő gyesre, de a szülő álláskeresési támogatás igénylésével, vagyis álláskeresőként való regisztrációjának napjával ezt a jogosultságot elveszítette és ezzel a dátummal kell/kellett volna a nagyszülőnek küldeni egy nyilatkozatot, melyben kéri a gyes folyósítás megszüntetését.
    Ha Ön munkanélküli, vagyis álláskeresőként nyilvántartott, ez a párja gyes jogosultságát nem zárja ki, az a lényeg, hogy minden más feltételnek megfeleljen, pl. hány órában végez keresőtevékenységet, stb.

VikiKözzétéve  7:35 de. - jún 21, 2011

Kedves Erzsébet!

Kisfiam szeptember 21-én tölti be a 2. életévét. A terveim szerint 2011. szeptember 1-től újra munkába állok (persze a GYED-ről a fennmaradó időszakra lemondok). A munkáltatóm tájékoztatott, hogy először ki kell vennem a felgyűlt szabikat és utána kezdhetek dolgozni. Ezzel én tisztában is voltam. A bérszámfejtő kolléga azt mondta, hogy a szabadság alatt igényelhetem a GYES-t és ha lejár ez a fizetett szabi akkor mondjak le róla. A munkahelyemen 8 órás munkaviszonyban állok. Ön szerint ez lehetséges? Én úgy tudom, hogy ha már dolgozom – akár szabi, akár munka – már nem jár a GYES.
Köszönöm a segítségét!

Szóljon hozzá!

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.