Gyes, Gyet változások 2011

A gyermekgondozási segély (Gyes) időtartamának  megkurtítása a 2010. április 30-t követően született gyermekeket érinti, mely szerint az ellátás gyermek 2. életévéig vehető igénybe. Azt megelőzően született gyermekeknél a jogosultság a gyermek 3. életévéig fennáll. Az ikergyermekek és a tartósan beteg gyermekek után igénybe vehető ellátás maximális időtartamát nem érintette a változás. A 2011. január 1-től hatályba lépő módosítás szerint a Gyes alanyi jogon a gyermek 3. életévének betöltéséig folyósítható.

.

A törvénymódosítást ebben a bejegyzésben leírtaktól eltérő feltételekkel fogadták el, ezért erre a szövegre kattintva  olvasd el részletesen az érvénybe lépett változatot!

A gyermek első életévének betöltéséig keresőtevékenység továbbra sem folytatható, azt követően heti 30 órát meg nem haladó időtartamban, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés az igénybe vevő otthonában történik.

A tervezet nem rendelkezik a már napi 8 órában Gyes folyósítása mellett munkát végzőkről, hogy a jelenleg hatályos szabályozás szerint dolgozhatnak-e tovább. A közszférában 2010.01.01-től lehetősége van a Gyes folyósítása mellett munkába visszatérő alkalmazottnak -néhány kivételtől eltekintve-, hogy a gyermek 3. életévéig egyoldalú kezdeményezésére a munkáltató részmunkaidőben foglalkoztassa. A versenyszférában erre nincs törvényi szabályozás, a munkaidő mértéke csak a mindkét fél beleegyezésével módosulhat -átmenetileg, határozott időtartamra is-, ezért a módosítás felvet olyan problémát, hogy a heti 30 órát meghaladó munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló vagy lemond a Gyes folyósításáról, vagy fizetés nélküli szabadságra kényszerül.

Az időkorlátozás nem vonatkozik a kiskorú szülő gyermekének Gyes-ben részesülő gyámjára.

Gyest igénybe vevő nagyszülő keresőtevékenységet a gyermek 3. életévének betöltéséig egyáltalán nem folytathat, azt követően a szülőkre vonatkozó szabályok szerint, vagyis heti 30 órát meg nem haladó időtartamban.

A törvény új elemmel egészül ki, a gyermeket örökbefogadó szülő legfeljebb 6 hónapra jogosulttá válik Gyesre, a gyermek 3. életévét követően, vagy ikergyermekek esetében a tankötelessé válásuk évének utolsó napját követően is, amennyiben a gyermek a 10. életévét még nem töltötte be. A 6 hónap az örökbefogadás előtti  gondozásba történő kihelyezésével indul, amennyiben az időpont a gyermek 3. életévét, vagy ikergyermekeknél a tankötelessé válásuk évének utolsó napját megelőző 6 hónapon belüli időszakra esik, az előbbi jogosultsági időszak 6 hónappal meghosszabbodik.  Nem érvényes a szabályozás a házastársi és a rokoni örökbefogadásra. Az jogosult Gyes folyósítása mellett keresőtevékenységet szintén heti 30 órát meg nem haladó időtartamban végezhet.

.

A 2010. májusi változások érintették a Gyermeknevelési támogatás ( Gyet) jogosultság kezdetét is, a Gyes időtartamának lerövidítésével a gyermek 2. életévének betöltését követően nyílt volna meg az igénylés lehetősége legkorábban 2012. május 1-től. Most visszaáll a korábbi rend és egyéb jogosultsági feltételek fennállása esetén a Gyet ismét a gyermek 3. életévének betöltésétől a 8. életévének betöltéséig jár.

Kedvező változás, hogy a heti legfeljebb 20 órás munkavégzés, heti 30 órát meg nem haladó időtartamra változik, illetőleg az otthon végzett keresőtevékenység időkorlátozás nélkül folytatható.

.

Részben változnak az egyes határidők, többek között az anyasági támogatás elbírálására 5 munkanap helyett 8 nap áll rendelkezésére az igényelbíráló szervnek. Aki jogalap nélkül vesz fel ellátást, az összeg visszafizetésére  határozattal kötelezik. A határozat közlésének határideje a felvételtől számított 22 munkanapon belülről 30 napon belülre változik. A fellebbezési határidő az intézkedésről való tudomásszerzéstől számított 10 munkanapon belülről 15 napon belülre módosul.

.

A Gyes, Gyet összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegéhez kötött, átnézve a 2011-es évet érintő várható változásokat, az összeg módosulására vonatkozóan eddig nem találtam információt.

A törvénymódosítást ebben a bejegyzésben leírtaktól eltérő feltételekkel fogadták el, ezért erre a szövegre kattintva  olvasd el részletesen az érvénybe lépett változatot!

.

Figyelem! A törvénytervezetben előirányzott módosításokat az Országgyűlés még nem tárgyalta, ezért a bejegyzésben ismertetett változások nem véglegesek!

.

2010. november 25-i Kormány döntés alapján, ha az édesanya visszatér a munkába csak napi 4 órás részmunkaidő mellett kaphatja a gyest (Forrás: Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár tájékoztatója).

A november 26-án beterjesztett törvényjavaslat a bejegyzés tartalmának megfelelő heti 30 órás munkavégzést tartalmazza.

(A törvényjavaslatot az Országgyűlésnek el kell fogadnia, csak azt követően lehet a részleteket véglegesen és pontosan tudni).

.

.

397 válasz a(z) Gyes, Gyet változások 2011 bejegyzéshez

 1. Szia!Nálunk a nagyszülö igényli a gyest akivel egy háztartásban lakunk.Mikor igényeltük akkor mindkettönknek volt munkaviszonya.nemrég az egyikünknek megszünt és regisztrált munkanélküli lett.a kérdésünk az hogy igy is kaphatja-e a nagyszülö a járandoságot vagy nem.Válaszát elölre is köszönjük.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Attila!

   Az álláskeresési támogatás folyósítása kizárja a nagyszülő gyes jogosultságát, így a regisztrálás napjával lemondó nyilatkozatot kell küldeni a MÁK felé. (Jogszabályi előírás szerint a regisztrációtól számított 15 napon belül kell/kellett volna bejelenteni.)

   • Kedves Erzsébet.Hiába tettünk lemondo nyilatkozatot akkor sem jár.De ha ha párom igényli és én leszek munkanélküli akkor meg jár.Ugye jól tudom.

    • Horváthné Pelyva Erzsébet

     Kedves Attila!

     A lemondó nyilatkozatot a nagymama gyes lemondására értettem, mivel már folyósították számára és azt a lemondó nyilatkozatot amire Ön gondol, azt a gyes igénylésnél tették meg. Akkor még jogosult volt a nagyszülő gyesre, de a szülő álláskeresési támogatás igénylésével, vagyis álláskeresőként való regisztrációjának napjával ezt a jogosultságot elveszítette és ezzel a dátummal kell/kellett volna a nagyszülőnek küldeni egy nyilatkozatot, melyben kéri a gyes folyósítás megszüntetését.
     Ha Ön munkanélküli, vagyis álláskeresőként nyilvántartott, ez a párja gyes jogosultságát nem zárja ki, az a lényeg, hogy minden más feltételnek megfeleljen, pl. hány órában végez keresőtevékenységet, stb.

 2. Kedves Erzsébet!

  Kisfiam szeptember 21-én tölti be a 2. életévét. A terveim szerint 2011. szeptember 1-től újra munkába állok (persze a GYED-ről a fennmaradó időszakra lemondok). A munkáltatóm tájékoztatott, hogy először ki kell vennem a felgyűlt szabikat és utána kezdhetek dolgozni. Ezzel én tisztában is voltam. A bérszámfejtő kolléga azt mondta, hogy a szabadság alatt igényelhetem a GYES-t és ha lejár ez a fizetett szabi akkor mondjak le róla. A munkahelyemen 8 órás munkaviszonyban állok. Ön szerint ez lehetséges? Én úgy tudom, hogy ha már dolgozom – akár szabi, akár munka – már nem jár a GYES.
  Köszönöm a segítségét!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Viki!

   A szabadság is azonos elbírálás alá esik a munkavégzésre kapott keresettel, egyik mellett sem jogosult gyesre.

 3. Üdvözlöm!
  2012.febr-ban jár le a GYES 3. gyermekem után. Amennyiben 2011.aug.15-től tanárként kapnék munkát határozatlan idejű szerződéssel, hogyan alakulna a gyes (kapnám-e tovább). Igényelhetek-e START PLUSZ kártyát?
  Köszönöm a választ!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Babett!

   A gyes folyósítás melletti keresőtevékenység attól függően alakul, hogy milyen jogosult gyesre. “Normál” gyesnél max. heti 30 órában, tartósan beteg gyermekkel időkorlátozás nélkül, illetőleg ikergyermekekkel vagy heti 30 órában teljes gyes, vagy időkorlátozás nélkül egy gyermek után járó gyes mellett végezhet keresőtevékenységet. További részletekért kattintson erre a linkre.

   Start plusz kártyát, akkor válthat ki, ha nem áll már és még munkaviszonyban, erről bővebben ebben a bejegyzésben olvashat.

 4. Kedves Erzsébet!

  Nemrég írtam Önnek a felmondási védelem kapcsán.Újra a segítségét szeretném kérni.
  A tartósan beteg gyermek jogán igényelt gyessel kapcsolatban lenne kérdésem.

  Kisfiammal március 31-ig igényeltem a gyest,lemondtam,mert munkáltatómnál 8 órában dolgozom.A felmondási védelem vele kapcsán él ugye 3 éves koráig.
  7 éves lányomról nemrég derült ki,hogy tartós beteg,megigényeltem és folyósítják is a utána a gyest és az emelt családi pótlékot április 1-el.Tartós beteg gyermek után igényelt gyesnél nincs időkorlát a munkavégzésnél,8 órában dolgozom,mint fentebb is írtam.

  Ön ezt írta:
  Felmondási védelem alatt áll,”ha a tartós beteg gyermekkel igényelt fizetés nélküli szabadság alatt gyest folyósítanak az Ön számára.”

  Az én esetemben ez hogy van?Kislányommal nem voltam fizetés nélküli szabadságon,csak mikor a gyedet kaptam utána.
  Ha a kisfiú betölti a 3 évet,és letelik a felmondási védelem,akkor tulajdonképp “meghosszabbodik” mert a kislány után kapom a gyest?Vagy rosszul értelmezem?
  Ameddig gyest folyósítanak,addig tart a felmondási védelem?

  Válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelettel:
  Anna

 5. Barczáné V Petra

  Kedves Erzsébet.

  2011.03.24-ig Gyeden voltam kislányommal, időközben a munkahelyemet sajnos felszámolták. A felszámolóbiztos 2011.05.30-ig kiadta a bent maradt szabadságomat, és a felmondási időmet. Mivel sajnos még nem találtam munkát így 2011.06.01-el munkanélküli járadékot fogok igényelni.
  A kérdésem az lenne, hogy a velem egy háztartásban élő édesanyám aki nyugdíja igényelheti-e a Gyest, úgy hogy a nyugdíja megmaradjon.
  Válaszát köszönöm
  Tisztelettel
  Barczáné V Petra

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Petra!

   A szülő járadék igénylése kizárja a nagymama jogosultságát, így nem igényelheti a gyest.

 6. Tisztelt Anyabarát!
  4 gyermekem van,szültem 2000-ben, majd 2005jan.-ban.Amikor betöltötte a 3 évet 2008 jan-2008 szeptemberéig dolgoztam bejelentve, amikor 3. gyermekem megszületett. Még gyeden voltam, amikor 4. gyermekem is megszületett 2010 jan-ban.A következő babát várjuk,kérdésem, vele az új szabályok szerint kapok e gyás.-t, ill. gyedet, és mennyi ideig, és mi alapján számolják ki.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Ha jól értelmezem 2008-ban megszűnt a biztosítási jogviszony és azóta nincs másik. Ebben az esetben csak gyes jár. A tgyást biztosítási jogviszony létesítése esetében még ki lehet hozni (a jogviszonyban elért jövedelemtől függ az összege), a gyedet már nem.

   • Nem, a munkaviszonyom nem szünt meg, a kérdést azért tettem fel, mert a 2 gyermekem után kapott gyes lejártakor kezdtem dolgozni, kilenc hónapot dolgoztam, majd megszültem a harmadikat, és a negyediket. utánuk kaptam gyedet. Még nem lesz 2 éves a kicsi, amikor újra szülni fogok, tehát a 4.re még jár a gyed.A kérdésem, hogy az ötödikre is jár-e ez alapján, vagy csak 9 hónapig, vagy egyáltalán nem, csak tgyás. és mi alapján számolják ki?

    • Horváthné Pelyva Erzsébet

     Az 5. gyermekkel tgyás 168 napig jár, gyed a gyermek 2. életévéig. A tgyás és gyed alapja is a szerződéses bére lesz, de legfeljebb a minimálbér kétszerese, mértéke az alap 70%-a.

 7. Köszönöm a tanácsát , a gyes fogam igényelni.

 8. Gyesen vagyok a két éves kisfiammal ,de van egy 6 éves kislányom aki tartós beteg ,ha lejár a gyes a kisfiam után kérhetek a kislány után gyest vagy érdemes GYET-re mennem mivel még van egy 11 éves lányom is? A munkaviszony meg marad vagy nem? A gyesen töltött évekből hagy számít be a nyugdíjban ? Köszönöm!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Terézia!

   Azt javaslom, hogy inkább a tartós beteg gyermek jogán igényelje a gyest, ha erre már nem lesz jogosult, akkor kérje a gyetet. Amíg a legkisebb gyermek be nem tölti a 3. életévét addig felmondási védelem alatt áll, később akkor, ha a tartós beteg gyermekkel igényelt fizetés nélküli szabadság alatt gyest folyósítanak az Ön számára. Tartós beteg gyermek mellett időkorlátozás nélküli dolgozhat, gyet mellett csak heti 30 órában, illetőleg az otthonában időkorlátozás nélkül, munka mellett már nem lesz védett, ha a kicsi betölti a 3. életévét. A munkaviszonya a védelem időszaka alatt biztosan megmarad.
   A gyesből és a gyetből is nyugdíjjárulékot vonnak, így szolgálati időnek minősül a nyugdíj jogosultság megállapításánál.

 9. Érdeklődnék, tudja e valaki hogy a lányom megkapja e a gyest alanyi jogon, mivel még nem töltötte be a 18. évét?

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Ha a kiskorú szülő gyermekének nincs gyámja, vagy a 16. életévét betöltött gyermek a szülői házat, vagy a szülők által kijelölt tartózkodási helyet a gyámhatóság engedélyével -a szülők beleegyezése nélkül is- elhagyta, akkor a gyes a kiskorú szülő részére is megállapítható.

 10. Szeretném megkérdezni,hogy ha 2009 10 15.-én született a kislányom és most Gyed en vagyok,akkor a 2 éves szülinapja után milyen ellátásban részesülök majd?Kell-e igényelnem valamit,vagy a munkahelyen intéződnek a dolgaim?
  Jelenleg 70 E Ft körül kapok,de tudni szeretném,hogy mire számíthatok.ha nem tudom bölcsibe adni,akkor otthon kell maradjak vele,milyen munkát vállalhatok,ha a munkahelyemre(Főállás) csak 6 órában vennének vissza?
  Vállalhatok más cégnél rövidebb időtartamra munkát?
  Köszönöm:K.Mónika

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Mónika!

   A további ellátásról nem a munkahely kötelessége gondoskodni. Ha nem megy vissza dolgozni, akkor a fizetés nélküli szabadságot rendeznie kell a munkáltatónál, amennyiben gyed igénylésnél nem kérte a gyermek 3. életévéig. A 2. születésnap után gyermekgondozási segélyt lehet igényelni a Magyar Államkincstárnál.
   Vállalhat máshol munkát, arra kell ügyelni, ha a gyermek nem tartós beteg akkor a heti összes munkaideje nem haladhatja meg a 30 órát, egyébként nem lesz jogosult gyesre.

 11. Jo napot kivanok!

  A kerdesem az lenne,hogy ha munkanelkulikent szultem ,magyar allampolgar vagyok,de nem tartozkodom Magyarorszagon akkor jogodult vagyok a GYES-re?
  Valaszat elore is koszonom.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Mariann!

   A tartózkodási hely függvényében a MÁK tud felvilágosítást adni, hogy milyen családtámogatási ellátásra jogosult. Két ország közötti megállapodás határozza meg.

 12. Azt szeretném megkérdezni,hogy mi a feltétele annak, hogy születendő gyermekem után gyes-t kaphassak?Sok mindent olvastam a neten de értelmes választ sehol sem kaptam.A kérdésem arra utalna, hogy szülést megelőzően mennyi időnek kell ledolgozva lennie.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Andrea!

   Gyesre jogosult magyar állampolgárként, a Magyar Köztársaság területén való tartózkodással, nem kell hozzá munkaviszony, előzetes biztosítási jogviszony.
   A Gyed és Tgyás egyik feltétele viszont, hogy a szülést megelőző két éven belül legalább 365 biztosításban töltött nappal rendelkezzen.

 13. Szeretném megkérdezni,hogy junius 28-án az iker gyermekeim betöltik a 2 évet és megyek vissza dolgozni az és a nagymama eljöhet-e velük gyesre ö igényelné ,de ugye attól neki megmarad a nyugdíja is ugye ? És hogy az ikrekkel meddig kapja a gyest és mennyit ?

  válaszát előre is köszönöm :Földi Erika

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Erika!

   Ha vissza megy dolgozni és a nagymama minden más feltételnek megfelel, akkor igényelheti a gyest úgy, hogy nem veszíti el a nyugdíját. Az teljes eddig kapott összeg jár és annak az évnek a dec. 31-ig, amelyben a gyerekek megkezdik az iskolát.

 14. Szabó Gyuláné Éva

  Azt szeretném kérdezni, hogy a Gyámszülőre vonatkozó változást hol találom?.Eddig ránk nem vonatkozott a változás.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Éva!

   Milyen változásra gondol? A kiskorú szülő gyermekének gyesben részesülő gyámja időkorlátozás nélkül folytathat keresőtevékenységet.

 15. Tisztelt Anyabarát!

  A kisfiam 2008 okt22-én született,most gyes mellett dolgozom heti 30órát. 3 éves lesz 2011 okt22-én.Okt23-tól a 40órás munkaviszony automatikusan visszaáll,végleges álláskeretem mellett.

  válaszát előre is köszönöm Tisztelettel Almási Lilla

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Lilla!

   Az heti 30 órás szerződés tartalmától függ (határozott idejű, határozatlan idejű, tartalmaz-e utalást, hogy lejárata után az eredeti szerződése lép életbe, stb.), hogy a gyermek 3 éves kora után visszaáll-e a heti 40 órás munkaidő.

 16. Kedves Erzsébet!

  Kislányom 2008. májusában született és emelt összegű családi pótlékot kapunk utána tartós betegsége miatt.Jelenleg kisfiammal vagyok Gyeden, ő egy éves. Most hallottam arról, hogy lányom után három éves kora után is igényelhető Gyes, akár munkaviszony mellett is. Ezek szerint a férjem is igénybe veheti, akár jelenleg is, sőt eddig is igényelhettük volna?

  Válaszát előre is köszönöm: Eszter

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Eszter!

   Csak egy gyermek után lehet ellátást igénybe venni, hiába áll fenn a jogosultság a másik gyermeknél, másik ellátásra, tehát a férje nem igényelheti a Gyest. Önök választhatják meg, hogy melyik gyermek után, melyik ellátást választják, jelenlegi választásuk a kisfiúra kapott gyed.

 17. Pingback: Gyes, Gyet melletti munkavégzés feltételei 2011 -től | Anyabarát

 18. Kedves Erzsébet!
  Úgy tűnik, hogy vissza tudok térni dolgozni. Jelenleg gyesen vagyok. Ezzel kapcsolatban lenne egy kérdésem. Ahol lakunk bölcsődei elhelyezésre nincs lehetőség, van egy családi napközi, ahol napidíj mellett ott lehet hagyni a gyermeket, nem kötelező mindennap. Valószínűleg hetente itt töltene 1 vagy max. 2 napot a lányom, a hétköznap többi részén a férjem édesanyja vigyázna rá. Igényelhetem-e a férjem édesanyja nevére a gyest, ha nem élünk egy háztartásban (ő a szomszéd faluban lakik)? Egyáltalán mi a feltétele, hogy a nagyszülő kapja a gyest?
  Válaszát megköszönve!
  Zsuzsanna

 19. Tisztelt Erzsébet!

  Gyermekem 04végén lesz 2 éves addig kapok gyed-et. Május 2-án szertnék visszamenni közalkalmazottként dolgozni 8 órában. A férjem egyéni vállalkozó és azt szertném kérdezni hogy mehet e ő gyesre?
  Köszönettel

 20. Kedves Erzsébet!
  Megváltozott munkaképességű (67%-os)vagyok,érdeklődnék, hogy – mivel minden más feltétel megfelel – igénybe vehetem e a Gyet – et.
  Válaszát köszönöm.
  Mária

 21. Kedves Erzsébet!
  Kisfiam 2009. dec. 15-én született. Eddig gyeden voltam vele,ami nagyon kevés volt (39.000 Ft). Most 2011.04.01.-től lehetőségem van pedagógusként dolgozni, TELJES MUNKAIDŐBEN.A pedagógus heti kötelező óraszáma nem haladhatja meg a 25 órát, a többi felkészülési idő, ami otthon végezhető.
  “2011. március 31. után a szülő gyermeke egyéves kora után heti harminc órát meg nem haladó időtartamban folytathat munkát, A MUNKÁLTATÓ ÁLTAL MEGHATÁROZOTT MUNKAVÉGZÉSI HELYEN.” Tehát a munkahelyen nem lenne több heti 30 óránál a munkaidőm.Jár- e ebben az esetben a gyes?
  Köszönöm a segítségét!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Júlia!

   Kizárólag otthoni munkavégzésnél haladhatja meg a heti 30 órát a keresőtevékenység, munkahely+otthoni kombinációnál már nem.

 22. Szeretném megkérdezni, hogyha nyugdíjas nagyszülő igényli a gyest, akkor neki megmarad a nyugdíja ugye?

 23. Kedves Erzsébet!
  Jun.26-án lejár a három év vissza adtam a gyest, hogy tudjak 8 órában dolgozni most a munkáltatom bejelentette, valakinek 6 órára vissza fogja venni a munka idejét. Azt szeretném megkérdeni, hogy a szerződésemet módosíthatja-e míg le nem jár a három év? Mert azt tudom, hogy felmondás védelem az megvan. Ha végül vissza veszi az óraszámom vissza kérhetem a gyesemet? Válaszát előre köszönöm!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Ani!

   A munkáltató egyoldalúan nem módosíthatja a szerződést, közös megegyezés szükséges hozzá.
   Amely naptól megfelel a gyes folyósítás feltételeinek, vagyis legfeljebb heti 30 órában dolgozik, a gyes igénylését benyújthatja.

 24. Tisztelt Horváthné Pelyva Erzsébet!

  Feleségemnek 2011 tavaszán jár le a GYED, kérdezem jelenleg hol lehet GYES-t igényelni.

  Köszönettel:
  Gábor Áron

 25. SZIA!!

  GYET ALATT IS 30ÓRÁT LEHET DOLGOZNI???

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Anikó!

   2011. január 1-tól kedvezően változott a Gyet melletti keresőtevékenység, már heti 30 órát meg nem haladó időtartamban lehet dolgozni a korábbi heti 20 óra helyett. Otthonodban továbbra is időkorlátozás nélkül végezhetsz munkát.

 26. Tisztelt Erzsébet!

  Olyan gondom lenne,hogy a kisfiam 2008 juliusában született és dolgozom 8 órában,de a gyes csak heti 30 órás munkarend mellett járna!
  A kérdésem a következő!
  A férjem munkanélküli és át lehet-e adni a további GYES járandóságot neki vagy csak a Nagymama jöhet szóba.

  Előre is köszönöm válaszát!
  üdv.:Andi

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Andrea!

   A férje igényelheti a gyest, ha munkanélkülit (álláskeresési támogatás) folyósítanak a részére, akkor azt szüneteltetnie kell a gyes folyósítása alatt. Ha nem kap semmilyen ellátást, akkor Ön lemondja a gyest és a férje benyújtja az igényléshez szükséges nyomtatványokat. Nagymama, ha apuka álláskeresési támogatást kap, nem igényelheti a gyest.

 27. Kedves Éva,

  kisfiam 2011 novemberben lesz 3 éves, de én már 2010 szeptember óta 8 órában dolgozom és gyest is kapom, és bölcsibe is járhat. Áprilistól az új törvények szerinte nem kapom a gyest. A törvény egyszerű emberek számára nem világos, dolgozhatom-e a munkahelyen 6 órában + 2 óra otthoni munka, kaphatok-e emellé gyest is Novemberig? Bölcsi is megoldott ebben a helyzetben?

  Köszönöm a válaszát előre is,

  Domokos Zsuzsa

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Zsuzsa!

   Vagy a munkahelyen napi 6 óra, vagy az otthonában akár napi 8 óra munkavégzés lehetséges, a felvetett 6+2 nem járható út. Bölcsődei elhelyezés nincs időben korlátozva, ez a szülő gyes jogosultságát nem befolyásolja.

 28. Kedves Erzsébet ! Kislányom 2010.09.08-án született. Jelenleg én vagyok Vele GYED-en, férjem munkanélküli. 2009. novembere óta van munkanélküliként nyilvántartva, de segélyt már nem kap. Érdeklődnék, van e rá lehetőség,hogy kislányunkkal Ő maradjon itthon GYED-en, vagy ez majd csak GYES alatt járható számunkra ? Válaszát előre is köszönöm! Dobos-Kupi Tímea

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Tímea!

   A gyed jogosultsághoz mindenképpen kellene egy aktív biztosítási jogviszony, “csak” nyilvántartott álláskeresőként nem biztosított. Emellett még szükséges két éven belüli 365 nap biztosításban töltött nap megléte. Ha lemond a gyedről, akkor a férje igényelheti a gyest.

 29. Köszönöm válaszát!
  Még annyi kérdésem lenne, hogy a tgyás és a gyed a jövedelem hány %-a? Illetve milyen levonások vannak?
  Köszönöm!

 30. Kedves Erzsébet!

  Az lenne a kérdésem,hogy gyes mellett szeretném kiváltani az egyéni vállalkozóit,ez esetben bejelenthetem e magam 4 órás munkaviszonyban?
  Ez után mennyi lenne a járulékkötelezettségem?A tevékenység biztosítási ügynök lenne gondolom akkor mindenképp a garantált bér után kell fizetni a járulékokat?Vagy ha alkalmazotti jogviszonyban lennék egy Kft-nél,ott biztos lehetek 4 órásban de ott mennyi lenne a járulékom ha mindkét oldalt én fizetném?Akkor is a garantált bér után kellene fizetnem.(A Kft számlázna a biztosítónak megbízási szerződés utján)Hogy járnék jobban véleménye szerint?Ha kiváltom gondolom több a járulék de költségeket is eltudok számolni.Várom válaszát,előre is köszönettel!
  Anita

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Anita!

   Saját egyéni vállalkozásában nem lehet munkavállaló, egyéni vállalkozói jogviszonya lesz. A kezdő vállalkozó járulékairól a letölthető magazinban, megerősített feliratkozás után olvashat: katt ide.

   Nem igazán értem miért kellene fizetnie a kft-ben, ha a számlát a cég állítja ki és a bevétel is hozzá folyik be, talán a kft-nek kellene Önnek bért fizetnie. A cégnél jelentkező bér és járulék költségek attól függnek mennyi lesz a megállapodott jövedelme.

   Az egyéni vállalkozással indítását személyes konzultáció keretében részletesen átbeszélhetjük, illetőleg a kft-vel kapcsolatos kérdéseit is.

 31. Üdvözlöm!

  Még egy dologra bukkantam. A GYED-et nem a szülés napját megelőző év átlagkeresete alapján számolják ki, hanem az igénybenyújtás napját megelőző év alapján. Ez igaz?

  Köszönöm válaszát!

 32. Kedves Erzsébet!

  A segítségét szeretném kérni!
  2003. óta folyamatosan vállalkozóként dolgozom. 2010-ben 73500 Ft összegű minimálbér után fizettem a járulékokat. Ebben az évben már babát szerettem volna, de mivel 2011.01.01.-től már 94000 Ft után kell fizetnem, ezért meglátásom szerint érdemes a szülést leghamarabb januárra tervezni, a TGYÁS, GYED miatt. Vagy ha 2011. decemberében szülök, akkor attól függetlenül a GYED-et már a 2011-es jövedelem után számolják?
  Mekkora összegű TGYÁS-ra és GYED-re leszek jogosult 2012-ben?

  Azt sem látom sehol, hogy a jövedelem (és ez a bruttó vagy a nettó?)hány százaléka most a TGYÁS és a GYED? Ebből még hány százalék szja-t ill. nyugdíjj.-ot vonnak le?
  Ha a TGYÁS előtt táppénzben részesülök, akkor az is beleszámít az éves átlagkeresetbe, ami a GYED alapja lesz? Végül is, arra keresném a választ, hogyan járok a legjobban.

  Köszönöm türelmét és válaszát!
  Nagyon jó az oldal! :)

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Eleonóra!

   Bruttó jövedelemből számolnak. A 2012-es adó és járulék szabályok majd csak november-decembert tájékán lesznek ismertek. A jelenleg hatályosról a következő bejegyzésben olvashat: Nettó jövedelmek alakulása 2011
   2011-es tgyás igénylésnél az alap a 2010-es év, 2012-es igénylésnél a 2011-es év járulékalapot képező jövedelme lesz. A táppénz összege nem számít bele az ellátás alapjába. Ha 2011-ben nem lesz 180 napot elérő járulékkal lefedett napja és a tgyást 2011-ben igényli (alap a 73.500 Ft), akkor a gyed alap azonos lesz a tgyás alappal. Ha lesz 180 nap, vagy mindkettőt 2012-ben igényli, akkor gyed alap mindkét esetben a 2011-es jövedelem lesz.

   • Kedves Erzsébet!

    Tehát ha pl. 2011.jan.01-2011.júl.31-ig fizetem a 94000 Ft után a járulékot, ezzel már megvan a 180 napom. Utána, ha szükség lenne rá, elmehetek táppénzre, majd tgyás-ra úgy, hogy a 2012-ben igényelt gyed-em alapja ez a 94000 Ft lesz?
    A tgyás alapja is a 94000 Ft lesz ebben az esetben, ha pl. még 2011. decemberében igénylem?

    Így értelmeztem a magyarázatából, elnézést, hogy kissé nehéz eset vagyok, de biztosra akarok menni!

    Szép estét! :)

    • Horváthné Pelyva Erzsébet

     Kedves Eleonóra!

     Igen utána elmehet táppénzre. 2012-ben igényelt gyed alapja 94.000 Ft. 2011-ben igényelt tgyás alapja 73.500 Ft.

 33. Kedves Erzsébet!

  Érdekelne ha főállású anyaként lennék vállalkozó akkor kellene-e járulékokat fizetnem, vagy ez úgymond másodállásnak számítana és csak akkor kell fizetnem ha lenne kivétem.

  Megköszönve válaszát!
  R.Szilvia

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Szilvia!

   A főállású anyaság nem minősül foglalkoztatási jogviszonynak, így vállalkozási tevékenység emiatt nem számít másodállásnak.

 34. SZIasztok!

  Lenne egy kérdésem,amiben nagyon nem látok tisztán.

  Kislányom 2009.12.27-én született,22-től kapom a tgyást.

  Szeretnénk kisbabát párommal, úgy tervezzük, hogy 2012. febrár,márciusban szülessen meg.
  Mi alapján fogom kapni a tgyást? Nagyon ködös ez számomra.
  Ilyenkor is az előző évet nézik,vagy azt az évet 2009. amikor eljöttem év végén szülni a munkahelyemről?!

  Előre is köszönöm a segítséget.

  Orsi

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Orsolya!

   Ha nincs bérezett napja, mert pl. gyedbe, gyesbe szül, akkor a szerződéses bére alapján határozzák meg a tgyás alapot, korlát max. a minimálbér kétszerese. Ilyen esetben a gyed vagy a tgyás alap, vagy a minimálbér.
   Ha van bérezett napja (szabadság, betegszabadság, munkavégzés) akkor a tgyás alap a tényleges bér, 180 napi bér esetében korlátlan, 180 napi bér hiányában max. a minimálbér kétszerese. Gyed alap vagy a tényleges bér, vagy a tgyás alap és előfordulhat a minimálbér is.
   Hogy mikorra optimális tervezni a babát függ az előző szülés dátumaitól, szerződéses bértől. Az előző év jövedelme, akkor lesz az alap, ha van 180 nap bérezett nap.

 35. Kedves Erzsébet! Jelenleg másfél éves kislányommal gyeden vagyok Július 8.-án ez lejár, és onnantól gyesben részesülnék. Tervem, hogy 4 órába visszamennék dolgozni gyes mellett. Bár munkahelyemen jelenleg 2 embert el kell küldeni. Kérdésem, hogy ha gyes mellett visszamennék dolgozni akár csak 4 órában is, elküldhetnek e, vagy továbbra is olyan védet helyzetben lenék, mintha csak gyesen vagyok, és nem dolgozom.
  Válaszát előre is köszönöm.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Csiperke!

   A gyermek 3. életévének betöltéséig munkáltatói rendes felmondással nem szüntethető meg a munkaviszonya, ami független attól, hogy kap-e gyest, vagy sem.

 36. Kedves Erzsébet!

  Feleségem az első gyermekünkkel GYED-en (2006 közepétől), majd GYES-en volt, 2008 közepéig, mikor is megszületett kislányunk, aki jelenleg 2,5 éves. Feleségem Vele most GYES-en van 2011 közepéig. A GYED és GYES alatt végig itthon volt a gyerekekkel, nem dolgozott. A második gyermekünkkel a minimális GYED-et kapta (45e. Ft?). Szeretnénk egy harmadik gyermeket is a közeljövőben, várhatóan még az idén.
  Mi alapján számítható a harmadik gyermek után várható GYED? Jár egyáltalán ez? A GYED/GYES biztosított időszaknak számít? A lejáró GYES utáni hónapok fizetései mennyire szólnak bele a várható GYED-be? A feleségem egyéni vállalkozó, a vállalkozását a GYED/GYES idejére szüneteltette/(-teti)
  Előre is köszönöm válaszát.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Géza!

   A szüneteltetés alatt ugye azt érti, hogy személyesen nem működött közre a vállalkozás tevékenységében és ha nem volt alkalmazott nem volt bevétele, illetőleg nem volt jövedelem kivét és nem hivatalosan bejelentett szüneteltetésről van szó.
   Ha 2011. közepétől folytatja a vállalkozói tevékenységet, akkor járulékfizetésre kötelezett attól függően, hogy középfokú végzettséget (iskolai, vagy szakképzettséget) igényel-e a folytatott tevékenység a garantált bérminimum után fizet járulékot, ha nem igényel ilyen végzettséget, akkor a minimálbér után fizet. Az alap az lesz, ami után járulékot fizeti, természetesen, ha ténylegesen a kötelező járulékalapnál magasabb összeget tud kivétként kivenni, akkor az is belejátszik az ellátás alapjába.

   • Kedves Erzsébet!

    Köszönöm a válaszát. Elnézést, hogy csak most írok.

    A szüneteltetésen azt értem, igen, hogy nem szüntettük meg, de a 1058-as (idén 1158-as) nyilatkozatokat/bevallásokat rendre 0 bevétellel adogattuk be, GYED/GYES-re hivatkozva.
    Bevétel és tevékenység tehát nem volt.

    Amikor újra el kezd dolgozni a feleségem, és járulékokat fizet, akkor a harmadik gyermek után járó TGYÁS-t, GYED-et ebből a pár hónap munkából számítják? Ha pl. 3 hónapig havi brutto 100e.-t keres, akkor kb. 100e./30 * 0,7 napi GYED-re számítsunk? Mi a minimum? Van minimum 2011-ben? Mennyi ideig kaphat GYES-t? A fenti esetben 3 hónapig? (Volt arról szó, hogy addig íár, ameddig dolgozik előtte)

    A válaszait előre is köszönöm!

    Tisztelettel,
    Géza

    • Horváthné Pelyva Erzsébet

     Kedves Géza!

     Mire vonatkozik a minimum kérdése? Kötelező járulékalapra gondol? Azt a korábbi válaszomban már írtam, hogy legalább középfokú végzettséget, iskolát igénylő tevékenységnél a garantált bérminimum, 2011-ben 94.000 Ft/hó. Ez az összeg lenne a tgyás és gyed alapja is és a 100eFt-os példája szerint számolnák az napi bruttó ellátást. Ettől magasabb összeget, akkor tudnak realizálni, ha ettől magasabb összegű a tényleges kivét (ha e szerint fizet). Ha nincs kivét, vagy a járulékalap alatt marad, nincs lehetőség magasabb összeg után járulékot fizetni.
     Tgyást 168 napig kaphat. A gyed időtartama függ attól, hogy mikor születik a 3. gyermek, ettől függően vagy 2. gyermek biztosítási előzményitől függő időtartamra lesz jogosult, illetőleg a gyermek 2. életévéig. Ez részletesebb adatokat és elemzést kíván, amit egyéni konzultáció keretében tudok vállalni. Gyesre a gyermek 3. életévéig lesz jogosult.

 37. Kedves Erzsébet!

  Kisfiam most április 2-án lesz 2 éves. A kis testvért augusztus 11-re várjuk. Mivel április 2-án letelik a GYED, kiveszem az eddig felhalmozott szabadságomat, ami 21 nap. Eddig a maximum GYED-et kaptam és nagy érvágás lenne anyagilag a GYES, ezért az augusztusi szülésig táppénzen lennék a szabadság lejártától. Viszont most olvastam, hogy a következő évben, 2012-ben, amikor már a kis tesó után kapnám a GYED-et, az előző évben a táppénzen töltött hónapok 0 Ft jövedelemnek számítanak. Ezért elbizonytalanodtam.
  A kérdésem az lenne, hogyan járnék anyagilag a legjobban most a szülésig úgy, hogy 2012-ben is minél több GYED-et kapjak.
  Előre is köszönöm a válaszát!

  Nóra

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Nóra!

   Jövedelem megadása nélkül nem tudok optimális választ adni. A táppénz összege nem számít bele a tb pénzbeli ellátás alapjába. Magasabb jövedelemnél mehet a szabi, betegszabi, táppénz úgy, hogy biztosan “nyerni” lehet vele. Alacsonyabb összegnél meg kell nézni, milyen hatása lehet a tgyás és gyed összegére a teljes folyósítás viszonylatában.

   • Kedves Erzsébet!

    Köszönöm válaszát! Azért nem írtam fizetést, mert folyamatos itthonlét alatt a második gyerek érkezésekor már az előző évi GYED-em számít jövedelemnek, nem?
    Nem tudom, hogy mi számít alacsony és magas bérnek, nekem 2009 áprilisáig 300 ezer Ft volt a havi bruttó bérem és most 2011-ben, amikor jeleztem, hogy áprilisban kivenném a szabikat, 352 ezer Ft-ra emelték. Most a GYED amit eddig kaptam 102.900 Ft.
    Így ezek ismeretében mit tud javasolni?

    Köszönöm a segítségét!
    Nóra

    • Horváthné Pelyva Erzsébet

     Kedves Nóra!

     Sem a tgyás összege, sem a gyed összege, sem a táppénz összege nem számít bele a tb pénzbeli ellátások (tgyás, gyed, táppénz) alapjába. A tgyás alap a szabira és keresőképtelenség esetében a betegszabira fizetett bér lesz, azzal a korláttal, hogy az alap nem lehet több a minimálbér kétszeresénél (156.000 Ft). 352.000 Ft-os bérből számított betegszabadság (70%) nem húzza lesz az alapot. A gyed alap ua. lesz, mint a tgyás alap. A tgyás alapot időhiány miatt nem tudja már feltornászni magasabb összegre. Szabi után, ha dolgozik, akkor a bér, illetőleg keresőképtelenség esetében a betegszabira és táppénzre fizetett jövedelem, ami anyagilag nyerhető.

 38. Kedves Erzsébet!

  Először is köszönöm, hogy időt szakít rám és válaszol!
  2009. január 8.-án született meg kislányom. 2008. december 19.-én TGYÁS-ra mentem, majd 2009. június 5-től GYED-et kaptam, mely gyermekem 2. évének betöltéséig járt, azaz 2011. január 8.-án lejárt.

  Szabadsággal kapcsolatos kérdéseim lennének.
  1982-ben születtem. 2003 óta dolgozom munkahelyemen határozatlan idejű szerződéssel. Bruttó bérem 86.300,- Ft volt a 2008.-as évben.
  Úgy tudom a TGYÁS és a GYED idejére szabadság jár nekem, de nem tudom, hogy pontosan mennyi és hogy mikor célszerű azokat kivenni? A GYED, vagy a GYES lejártát követően?

  Munkáltatómnál jeleztem, hogy szeretnék munkába állni, de ő azt javasolta, hogy maradjak otthon gyermekem 3 éves koráig, 2012. január 8.-ig és utána majd meglátja, hogy tud-e alkalmazni.

  Mivel már jelenleg GYES-en vagyok nem tudom, hogy lehet-e úgy, hogy a GYES-t megszakítom, kiveszem a szabijaim és mivel a munkáltatóm nem tud alkalmazni (de felmondani sem mivel védelem alatt állok), újra igénylem a gyermekem 3 éves koráig a fizetés nélküli szabit és a GYES-t?

  Munkáltatóm saját elmondása szerint azért nem tud alkalmazni, mert az elmúlt évben helyemre felvett nem is egy, hanem két pályakezdő munkatársat, akik után igénybe veszi a start-kártya program támogatását és ezért két évig nem küldheti el őket.
  (“A támogatás a program alanyainak személyéhez kötődő, két éves időtartamú,alanyi jogon járó járulékkedvezmény, amely azt a munkáltatót illeti meg, aki a jogosult személyt foglalkoztatja.”)
  Hozzáteszem egy kis cégről van szó, ahol eddig a max. létszám nem haladta meg a 3 főt és mivel az irodahelyiség kicsi, így több alkalmazott nem is férne el.
  Nem szeretnék a munkáltatómmal összetűzésbe kerülni, de szeretném tudni pontosan milyen jogaim vannak és mi az ami jár nekem.

  Ha a 2008-as évben maradt bent ki nem vett fizetett szabadságom, mielőtt TGYÁS-ra mentem, azzal mi a helyzet? Azt is ki kell adnia, vagy ki kell fizetnie a munkáltatónak, vagy sem?

  Válaszát előre is köszönöm!

  Niki

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Niki!

   Ha Gyed lejárata után eredeti szerződés szerinti foglalkoztatását kéri a munkáltatónál, akkor kötelessége aszerint foglalkoztatni. Amennyiben kompromisszumra kész, kérje írásban legalább 15 nappal a letöltését megelőzően a felhalmozott szabadság kiadását, majd újból fizetés nélküli szabadságot kérve igényelje meg a Gyest. Az esedékesség évétől eltérő felhalmozott szabadságot mindenképpen a fizetés nélküli szabadság megszakítása vagy megszűnése után kötelező kiadni. Letöltés nélkül pénzben megváltani csak a munkaviszony megszűnésekor még ki nem adott szabadságot lehet.
   Szabadság jogosultság: 2008-ban teljes évre (ki nem adott), 2009-ben teljes évre (22 nap, ha gyermek után járó pótszabadságot is figyelembe vesszük 24 nap) és 2010-ben január 1-június 5-ig ( 9 nap, pótszabival 12 nap).

 39. Tisztelt Erzsébet!

  Kislányom 2009 decemberében született. Pedagógusként dolgoztam és ezt a
  munkát fogom folytatni. Munkáltatóm azt szeretné, hogy a tanévet
  szeptemberben kezdjem meg. Kiszámolták, hogy a 6 órás munkabér + gyes kedvezőtlenebb, mint a 8 órás munkabér.
  -Így férjemmel úgy döntöttünk, hogy ő megy gyesre. Lehetősége van-e rá? Munkáltatóm szerint 6 órás munkaidő mellett nem jár bőlcsődei ellátás. Szeretném tudni igaz-e?
  – Esetleg lehetőség lenne-e nyugdíjas nagyszülőnek elmenni gyesre?
  Ha igen milyen feltételekkel? Igényelhető-e a bölcsi?

  köszönettel: Betti

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Betti!

   A férje akkor mehet gyesre, ha a keresőtevékenység korlátozásának megfelel, természetesen emellett az összes többi feltételnek. Nagyszülőnél a nyugdíj nem kizáró ok, a bölcsődei elhelyezés már igen és a keresőtevékenység időkorlátozását kivéve mindkét szülőnek meg kell felelnie a feltételnek. Az, hogy pontosan milyen feltételekkel veszik be a gyermeket a bölcsődébe, személyen érdeklődjön a beiratkozás helyén, személy szerint nem tartom valósnak a hivatkozás korlátozást.

 40. Elfelejtettem írni hogy közalkalmazott vagyok és most fizetésnélküli szabadságon, ez számít-e?

 41. Kedves Erzsébet!
  2009. május 4-én született lányunk, most GYED-en vagyok.
  Férjem hamarosan Angliában fog dolgozni, valószinűleg alkalmazni is fogják tehát ott fog fizetést kapni, lesz TB száma és adószáma is.
  Nem tudjuk kideríteni, hogy ebben az esetben GYED és majd GYES fog-e járni nekem.
  Számít-e ha én és a kis Andi a férjemhez költözünk Angliába? Azt mondják be kellene jelentkezzünk az ottani háziorvoshoz hogy jogosultak legyünk rendes orvosi ellátást kapni mert EU TAJ kártyával csak bizonyos rendelésekre lennénk jogosultak és csak 3 hónapig.
  Másik kérdésem hogy tervezzük a második gyermeket lehet már idén megszületik és ha nem lesz GYES akkor jogosult leszek-e GYED-re?
  Köszönettel, Ilona

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Ilona!

   A tb pénzbeli ellátásra főszabályként ott jogosult ahol biztosítási jogviszonnyal rendelkezik. Fizetés nélküli szabadság ideje alatt akkor nem szünetel a biztosítási jogviszonya ha gyest is folyósítanak az Ön számára. Azt tanácsolom, első körben, konkrét információk megadásával írásban kérjen teljes körű tájékoztatást a MÁK-tól és az információk birtokában az OEP-től.

 42. Kedves Anyabarát!

  Tájékoztatást szeretnék kérni a következőkkel kapcsolatban.
  Közalkalmazotti jogviszonyban, határozott idejű szerződéssel rendelkeztem, és heti 40 órás munkarendben dolgoztam amikor végre kiderült, hogy babát várunk. 2009. augusztus 24-én megszületett a gyermekünk. Idén jár le a két év GYED, ezért elgondolkodtunk a lehetőségről. Az új szabályozás szerint 30 órában lehetőségem lenne vissszamenni dolgozni, ez a megoldást találtuk a legjobbnak, fél év után pedig beirattuk volna a gyermekünket a közeli oviba, addig a nagyszülői segítséggel szerttük volna megoldani a fiunk napközbeni ellátását.
  Tehát a munkáltatómtól vagyis közvetlen felettesemtől fél évig szerettem volna kérni a 30 órás munkarendet, de rögtön azt mondta, neki ez nem felel meg, inkább ne menjek vissza. Igaz, én nem napi 6 óra munkavégzésre gondoltam, hanem a hét rugalmas beosztására (nagyszülők szabadnapjától függően). Azt mondta, nézzek utána a jogszabályi háttérnek, de ő majd csak ezután viszi tovább a munkáltatómnak az igényemet, de első körben ő ezt nem fogja javasolni nekik, mert a munka mennyisége annyi, hogy így nem megoldható, ráadásul hétvégén is dolgozni kell. Kérdésem, hogy milyen lehetőségeim vannak, hogy egy jobb megoldás legyen? Milyen jogszabályi érvekkel támaszthatom alá a kérésemet, vagy valóban élből elutasítható vagyok? És amennyiben véletlenül beleegyezik a 30 órás munkarendbe, de csak napi 6 órában, irathatom a gyermeket bölcsibe és mellette megkapom a GYESt? Kisgyermekes anyáknál nem jár “védelem” a hétvégi munkavégzésre vonatkozóan? A munkakörömet ismerve úgy gondolom, hogy megoldható lenne, hogy csökkentett munkaidőben dolgozzak. Előre köszönöm a válaszát!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Évi!

   A hét végi munkavégzés túlmunka lenne, vagy a munkáltató működési köréből kifolyólag hét végén is munkarend szerint dolgoznak?
   Írásban kérje a munkáltatójánál a részmunkaidős foglalkoztatását, a munkaidő beosztásra is térjen ki. Ha a munkaidő beosztás lényegesen nagyobb munkaszervezési terhet jelentene a munkáltatója számára, akkor azt elutasíthatja és ezt köteles írásban indokolni.
   A gyermeket bölcsődei elhelyezésének ideje nem befolyásolja a Gyes jogosultságát, tehát lehet egész napos is a gyermek.

   • Kedves Erzsébet!
    Köszönöm a válaszát!
    Mivel hivatali munkaidőben dolgozom, hétvégén munkaidőn kívüli plusz munka lenne, amit elméletileg “lecsúsztathatunk”, de ez a gyakorlatban a gyermekvállalás előtt sem mindig működött. Most, kisgyermek mellett már fontosnak tartom, hogy kompenzálják a családtól elvett időt. Tudok valamire hivatkozni?
    Ha jól értelmezem, a 30 órás munkarendre nem kötelezhetem a munkáltatót (sajnos).
    Köszönöm a segítségét!

    • Horváthné Pelyva Erzsébet

     Kedves Évi!

     Jelenléti ív alapján tartják nyilván a ledolgozott munkaidőt (érkezés, távozás időpontja, igazolás aláírással), ez alapján nyomon követhető mennyi időt csúsztatott le, nem hivatkozási alap kell hozzá, hanem a munkáltatónak be kellene tartania a vonatkozó jogszabályt. Ha el tudja érni, hogy részmunkaidőben foglalkoztassák, ügyelnie kell az erre az időszakra kötendő szerződés tartalmára, illetőleg a milyen mértékű munkaidő szerint fizetik a bérét, mert befolyásolja a gyes jogosultságot. Egy dolgot nem értek, miért nem jó a munkáltatójának Ön alkalmazni heti 30 órában, amivel részben kiválthatja a hétvégi rendkívüli munkavégzést.

     • Kedves Erzsébet!
      A jelenléti ívre mindig a hivatalos munkaidő került, egyénileg írtuk fel a plusz órákat, és ha lehetőség volt rá, “kivehettük”. Ezek szerint mást nem tehetek, csak megpróbálhatok ragaszkodni a munkaidő betartásához.
      Figyelmeztetésére reagálva, mire kell figyelnem a szerződésmódosításnál? Semmiképpen nem szeretnék elesni a GYEStől a 30 órás munkavégzés mellett. És sajnos úgy gondolom, hogy a szerződés megírásakor nem az én érdekeimet fogják figyelembe venni.
      Illetve még olyan ügyben szeretném a tanácsát kérni, hogy szeretnénk testvért is, és úgy tervezzük, hogy azt megvárnánk, hogy újra TGYÁSt kaphassak, ehhez most 1 évet kell munkában tölteni? Ha napi 6 órás munkaidőben dolgoznék, az módosítana ezen? És ha előbbb esnék teherbe, de még annyi időt dolgoznék, hogy meglegyen az az idő, az úgy szabályos, vagy várandós közben nem lehetek? Sajnos, az első baba is orvosi segítséggel fogant, ezért is fontos mindent megterveznünk.
      Nagyon köszönöm a személyre szóló válaszait!

      • Horváthné Pelyva Erzsébet

       Kedves Évi!

       A leghelyesebb, ha ragaszkodik a munkaidő mérték betartásához. A szerződésbe esetleg bele lehetne foglalni, hogy amíg gyes folyósítása mellett végez munkát, rendkívüli munkavégzésre nem kötelezi a munkáltatója. Nyilván, ha hivatalosan kivétel nélkül nincs dokumentálva, akkor sok jelentősége nincs.
       A biztosítása folyamatos és fennáll, nem kell 1 évet várni a baba megszületéséig, a tgyás és gyed jogosultság is rendben lesz. Legfeljebb a gyed jogosultság napjainak számát emelheti, attól függően, hogy az első gyermek gyed igénylése előtt mennyit dolgozott, ha legalább másfél évet, akkor nem befolyásolja. Nyilván, ha hosszabb ideig nem jön össze a második baba, akkor más szabályok lehetnek érvényesek.
       Az, hogy 6 órában vagy 8 órában dolgozik a biztosításban töltött napokat nem befolyásolja.

 43. Kedves Erzsébet!
  Szeretném megkérdezni, hogy a fizetés nélküli szabadságot a tgyás és a gyed időtartalmára is meg kell-e kérni vagy csak a gyes (a gyermek 2-3 éves koráig terjedő) időszakára?
  Illetve mi a teendő abban a helyzetben, ha a nagyobb gyermek gyes-es időszakába “beleszületett” a kisebb és utána is tgyás és gyed lett igényelve. Ismételten kell-e kérni a kisebbik 3. életévéig a fizetés nélküli szabadságot? Válaszát köszönöm! Üdvözlettel: Orsolya

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Orsolya!

   Tgyás időszaka alatt szülési szabadságon van, gyed és gyes időszaka alatt van fizetés nélküli szabadságon. Nyilván ezeket írásban dokumentálni kell, tehát megírja a kérvény(eke)t, amit a munkáltatója tudomásul vesz és visszaigazol.
   Minden gyermeknél -ismételten- dokumentálni kell.

 44. Kedves Anyabarát,

  2010. novemberétől dolgozom 8 órában, kislányom még nem töltötte be a két évet. December 22-én nyújtottam be a GYES igényléseme. Ma hiánypótlás kérés (magánnyugdíj záradékolási nyilatkozatot kértek) után kaptam egy levelet, mely szerint nyilatkozzam le, hogy hány órában foglalkoztat a munkáltató. Ekkor kezdtem el utána nézni a dolgoknak és láttam a tv. módosítást. Nekem azzal kapcsolatban lenne kérdésem, hogy a rendelet szerint: A 2010. december 31-én kereső tevékenységet folytató, gyermekgondozási segélyben részesülő személy a gyermekgondozási segély folyósítása mellett kereső tevékenységet a 2010. december 31-én hatályos rendelkezéseknek megfelelően 2011. március 31-éig folytathat. Ez alapján mivel nem azonnal dolgozza fel a MÁK a kérelmet én már csak december 31-ig voltam jogosult GYES-re, és elvesztem azt a + 3 havi GYES-t?
  Ha jól láttom általában egy tv. bevezetése a már beadott és a beadás időpontjában igazolt jogosultság mellett is még az akkor érvényben lévő tv. vonatkozik.
  Előre is köszönöm segítségét:
  Szilvi

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Szilvi!

   Álláspontom szerint sem utasíthatják el a kérelmét, ha megteszik, ne hagyja annyiban. Az adatokat vélhetőleg amiatt kérik be, hogy a jogosultsága az alapján március 31-e után továbbra is fennáll-e.

   • Kedves Erzsébet,

    nagyon szépen köszönöm válaszát. Férjem is felhívta a MÁK-ot hátha más ügyintéző mást mond, de ismét csak azt mondták, hogy nem jár, csak dec. 31-ig. Abban még tudna segíteni, hogy ha a MÁK nem segít, milyen fórumon próbálkozzak? (jogorvoslat, vagy méltányossági kérelem stb.???)
    előre is köszönöm és további szép napot
    Szilvi

    • Horváthné Pelyva Erzsébet

     Kedves Szilvi!

     A MÁK küld egy határozatot, annak tartalmaznia kell milyen időszakra állapították meg az ellátást. A kézhezvételétől számított 15 napon belül fellebbezéssel élhet a MÁK felé, a jogorvoslati lehetőségről a határozatban is tájékoztatják.

 45. Kedves Erzsébet!

  2008 szeptember 21-én született a kisfiam és 2010 szept.21 töltötte be a 2,évet le járt a gyedem és most gyesen vagyok.
  aszt szeretném meg kérdezni,hogy nekem is jár akkor még 1.évig a gyed?
  És ha igen akkor hovakell fordulni hogy újból kapjam?

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Szilvia!

   Mivel a gyermek már betöltötte a 2. életévét, a kisfia után már nem jogosult gyedre.
   Gyesre a 3. életévéig, vagy tartós betegség, súlyos fogyatékosság esetében továbbra is, amennyiben erről orvosi igazolással rendelkezik. Ha nincs ilyen, akkor a gyermek 3. életévétől már csak családi pótlékra lesz jogosult.

 46. Kedves Horváthné Pelyva Erzsébet!

  Szeretném véleményét kérni az alábbiakban:
  Első gyermekünk 2004.12.18-án született, a második 2008.09.20-án.
  2007.12.18 után igénybevette az első gyermek nevelésénél felhalmozott szabadságot, majd táppénzre ment várandós állapotára hivatkozva és mert állását már “betöltötték”.
  Feleségem 2003.04.22-én kezdett el dolgozni, munkaviszonyban van, jelenleg gyesen 2011.09.20-ig.
  A 3. baba 2011. szeptemberére várható.

  Azon gondolkozunk, hogy vajon érdemes-e visszatérnie munkahelyére igénybe véve a felhalmazott 77 nap szabadságot, majd utána táppénzre menni vagy
  megmaradni a gyes által biztosított állapotnál?
  Az én keresetem bruttó 130 000 Ft, a feleségemé 94 000 Ft. A családi adózás tekintetében mi lenne számunkra az ideális megosztás?

  Segítségét előre is megköszönöm!

  S.A.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Antal!

   A gyed alap “feltornászásához” mindenképpen kellene legalább 12 bérezett napot beiktatni, mert különben a minimálbér 70%-a lesz a bruttó ellátás (51.450 Ft). Mindenképpen szabadsággal kellene megoldani (ekkor bruttó tgyás és gyed: 65.800 Ft, ha emelik a bérét, akkor kicsivel több), mert a betegszabadság önmagában a tgyás alapot is lehúzza (bruttó ellátás: 46.060 Ft). (Az adatok tájékoztató jellegűek, 30 napos hónapra!)
   Ha táppénzt is igénybe vesz, akkor az összes szabi letöltése után kezdődjön a keresőképtelenség, pontosabban a betegszabadság, mert akkor az ellátás megállapításánál figyelembe vett jövedelemnél az aránya kisebb lesz (bruttó ellátás kb. 63.400 Ft körül mozog, nem pontos adat!).
   Családi adózást megoszthatják úgy, hogy Ön 2 gyermek után, a felesége 1 gyermek után kéri az érvényesítését, gyakorlatilag a jövedelem nagysága miatt csak töredékét tudják igénybe venni.

 47. Szeretnék segitséget kérni,abba,hogy fiam 2008 03 27-én született és most lesz 3 éves:)És lejár GYesem,elötte 3 hónap munkavisszonyom volt csak:)Kaphatok-e a munkanélkülitől valami járulékot,ha regisztrálok????????????Válaszokat elöre is köszönöm:)

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Legalább 200 nap munkaviszonyban töltött nap szükséges 4 éven belül álláskeresési segély igényléséhez. Nem elég a 3 hónap. Ennek ellenére regisztrálhat a Munkaügyi Központban és a pénzbeli ellátás folyósításán kívül más szolgáltatást igénybe vehet, a lehetőségekről kérjen tájékoztatást a M.Központban.

 48. Üdvözlöm!

  2008.10.18-án született a kisfiúnk. 2010.09.27-én mentem vissza dolgozni (gyermekünk is ekkor kezdte a bölcsődét), de csak 2010.12.06-án kezdtem meg a tényleges munkát, mivel a köztes időben a felhalmozott szabadságomat kiadta a munkáltatóm. Közalkalmazotti munkaviszonyban állok (határozatlan idejű), heti 40 órában dolgozom.
  Mint a fenti cikkben is olvashat: “A tervezet nem rendelkezik a már napi 8 órában Gyes folyósítása mellett munkát végzőkről, hogy a jelenleg hatályos szabályozás szerint dolgozhatnak-e tovább.”
  Sajnos a munkáltatóm nem tudja megoldani a heti 30 órás foglalkoztatásomat, mivel azt mondják, hogy nincs részmunkaidős állás! Jelen esetben mit lehet tenni, hogy a gyermek 3 éves koráig jogosult legyek a GYES-re? Esetleg a nyugdíjas nagyszülő vegye igénybe, de akkor tudtommal nem járhat a gyermek bölcsődébe. Vagy mik az esetleges konkrét szabályozások, mert sajnos már annyi mindent olvastam, hogy lassan nem tudom követni.

  Válaszát előre is köszönöm!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Szilvia!

   2010. december 31-én gyes folyósítása mellett keresőtevékenységet folytatott, emiatt 2011. március 31-ig heti 40 órás munkavégzés mellett jogosult gyesre. Amennyiben a heti munkaideje nem csökken legalább 30 órára, akkor a jogosultsága megszűnik.
   Nagyszülő részére igényelt gyesnél a gyermek valóban nem járhat napközbeni ellátást biztosító intézménybe, jelen esetben bölcsődébe a gyermek 3. életévéig.
   Elfogadott törvény szabályai: http://www.anyabarat.hu/2010/12/gyes-gyet-melletti-munkavegzes-feltetelei-2011-tol/
   Nagyszülőre vonatkozó szabályok: http://www.anyabarat.hu/2010/06/nagyszulo-gyesen/

   • Köszönöm szépen megtisztelő válaszát!
    Azt szeretném még megtudni, hogy egyoldalúan én kérhetem-e a részmunkaidős állást? Olvastam egyik korábbi válaszát, amelyben ezt írta:
    “Ha nem közszférában, hanem versenyszférában dolgozik akkor Ön egyoldalúan nem kezdeményezheti a 4 vagy 6 órás foglalkoztatást, a munkáltatója beleegyezése is szükséges hozzá.”
    Én közszférában dolgozom (önkormányzat által fenntartott, fogyatékkal élők intézetében vagyok ápolónő), tehát kérhetem a 6 órás foglalkoztatást? Sajnos a főnökasszonyom azt mondta, hogy nincs részmunkaidős állás nálunk! Ebben az esetben nem tudok tenni semmit? Tudna esetleg valamilyen tanácsot adni ezzel kapcsolatban?

    Válaszát előre is köszönöm!

    • Horváthné Pelyva Erzsébet

     Kedves Szilvia!

     A részmunkaidős foglalkoztatást heti 20 órában kérheti írásban a munkáltatójától, a fizetés nélküli szabadság megszűnését megelőzően 60 nappal korábban. A munkáltató abban az esetben megtagadhatja, ha számára lényegesen nagyobb munkaszervezési terhet jelentene. A kérelem megtagadását köteles írásban megindokolni.

 49. Érdeklődni szeretnék, hogy a kisfiam 6 éves és tartósan beteg.Hány éves koráig kaphatná a gyest 10 éves koráig?
  Jelenleg napi 8 órában dolgozom.
  A nagyszülők is jelenleg dolgoznak.
  Érdeklődni szeretnék, hogy a gyest az én nagymamám a gyermekemnek a dédszülő igénybe vehetné-e.
  Már legalább 1 éve vele lakom a gyermekemmel, de nem vagyunk átjelentkezve ideiglenes lakcímmel, ugyanis egy községben lakunk.
  Illetve járulékot kell-e fizetni ha az én nagymamám gyermekemnek /dédszülő/ igényelné a gyest?
  Előre is köszönöm a válaszát!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Mónika!

   Gyesre az orvosi felülvizsgálat napjáig jogosult, a felülvizsgálaton az orvos újabb igazolást tölt ki, melyen jelzi, hogy a betegség továbbra is fennáll, vagy tartós javulás miatt nem. Ha továbbra is tartós betegnek nyilvánítja az orvos, akkor a következő felülvizsgálat napjáig folyósítják tovább a Gyest az igazolás MÁK felé megküldése esetében. Az előbbiek értelmében nem jár automatikusan a gyermek 10 éves koráig.
   Tartós beteg gyermek mellett dolgozhat napi 8 órában a Gyes megtartása mellett továbbra is, ebben az esetben nincs korlátozás.
   Dédnagyszülő nem igényelhet Gyest.

 50. Kedves Horváthné Pelyva Erzsébet!

  2003. óta dolgozom munkahelyemen, határozatlan idejű szerződéssel. Bruttó bérem 86.300,- Ft volt a 2008.-as évben.
  2009. január 8.-án született meg kislányom. 2008. december 19.-én TGYÁS-ra mentem, majd 2009. június 5-től GYED-et kaptam, mely gyermekem 2. évének betöltéséig járt, azaz 2011. január 8.-án lejárt.
  Munkáltatómnál jeleztem, hogy szeretnék munkába állni, azonban azt a választ kaptam, hogy nem tud részemre munkát biztosítani, mivel időközben felvettek helyemre mást. Javasolta, hogy maradjak otthon gyermekem 3 éves koráig, 2012. január 8.-ig és utána majd meglátja, hogy tud-e alkalmazni.
  A következő kérdésekre szeretnék választ kapni, mivel mindenkitől más és más választ kapok:
  • Időközben munkáltatóm Bt-ből, Kft-vé alakult, nem tudom ez jogilag befolyásolja-e helyzetem. Munkaviszonyom így is folyamatos?
  • Mennyi szabadság jár nekem a GYED, GYES idejére és ezeket mikor célszerű kivenni?
  • Tervezünk második gyermeket is. Érdeklődni szeretnék, hogy milyen támogatást kaphatok abban az esetben, ha GYES-ről megyek újra szülni, tehát a két gyermekem között még nem mentem vissza dolgozni? Úgy tudom 365 nap munkaviszonyra van szükség az újbóli GYED jogosultsághoz. Esetemben jogosult lennék TGYÁS-ra, GYED-re, ha második gyermekem 2012. január 8.-ig megszületne?
  • A jogszabályváltozás miatt ettől az évtől már csak napi 6 órában lehet munkát folytatni a GYES mellett, más munkáltatónál. Azonban, ha részmunkaidőben dolgoznék, úgy a második gyermek megszületését követően, ez határozná meg a GYED alapját, így még kevesebbet kapnék, mint eddig, jól látom?
  Válaszát előre is nagyon köszönöm!

  Üdvözlettel: A-né Niki

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Niki!

   A munkajogviszonyt a cég átalakulása nem érinti, minden változatlan – a biztosítás, a munkaviszonyban töltött idő, a munkaszerződés.
   A szülési szabadság és a gyed első évére (fizetés nélküli szabadság első éve) jár szabadság. Munkába álláskor kell kiadnia a munkáltatónak. Ha a fizetés nélküli szabadságodat meg szeretnéd szakítani, akkor a munkáltató nem utasíthat el azzal az indokkal, hogy másik munkavállalót vett fel a munkaköröd ellátására. A munkaszerződés megkötésekor kellett volna előrelátónak lennie és határozott időre kötni, amelynek konkrét lejárati dátumát eseményhez, vagyis a visszatérésedhez kötötte volna.
   365 nap előzetes konkrétan pénzbeli ellátásra jogosító biztosítási idő szükséges a tgyás és gyed jogosultsághoz. Jogosult leszel tgyásra és gyedre, utóbbinál annyi napra, ahány nap biztosítási időt szereztél az első gyermek gyed jogosultságához.
   A 2008-as béred megegyezik az akkori garantált bérminimummal, ez alapján 2011-ben bruttó 94.000 Ft-tal köteles a munkáltatód foglalkoztatni, amennyiben megszakítod a fizetés nélküli szabadságodat és teljes munkaidőbe térsz vissza. Gyesre nem leszel jogosult, de nettó 25.650 Ft gyes helyett kézhez kaphatsz 70.500 Ft-ot adójóváírással, családi kedvezmény érvényesítése esetén nettó 77.500 Ft-ot is. A következő gyermeknél kicsivel magasabb alappal indulhatnál. Keresőképtelenség esetében a betegszabadság ronthat az ellátás alapján, attól függően a szabadság+munkavégzés időszaka és betegszabadság időszaka milyen arányú.
   Amennyiben a gyermek a 3. életévét betölti és terhes vagy, újabb védettség miatt a munkaviszonyod nem szüntethető meg.

 51. Üdvözlöm!

  Én arra lennék kíváncsi,hogy GYES-en vagyok a 6éves tartósan beteg kisfiammal,8óra hosszában eddig dolgoztam.Új munkaviszonyt létesítettem,és a kérdésem,hogy továbbra is dolgozhatok e 8órában???

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Sándor!

   Igen, a tartós beteg gyermek esetében folyósított Gyes mellett továbbra is dolgozhat napi 8 órában, függetlenül a munkahely váltástól.

 52. Üdvözlöm!

  Arra lennék kiváncsi, hogy ha 2009. júliusában született a fiam, és nem volt munkahelyem előtte, tehát csak GYES-t kaptam eddig, GYED-et nem, akkor jelen helyzetben a gyermek hány éves koráig kapom a GYES-t? (most sem dolgozom).

  Előre is köszönöm válaszát: Jj.

 53. T. cím
  A feleségem jelenleg anyaságin van. Mennyire érintené a biztosítását ill. a járulékait hogyha Ő kiváltaná az őstermelői igazolványt? Még egy kérdés: ha ezmellett ő a kft ügyvezetését átvenné tőlem akkor ez mennyire befolyásolja szintén a kötelezetségeit, biztosítását?
  Válaszát előre is köszönöm Zsolt.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Zsolt!

   Gyet melletti munkavégzésnél az általános szabályok szerint kell megfizetni a járulékokat, mg-i őstermelőnek a kötelezően a minimálbér után. Az ügyvezetést vagy munkaviszonyban látja el és a fizetési kötelezettséget a munkabér összegének megfelelően kell teljesíteni, vagy a Ptk. szerinti megbízásos jogviszonyban végzi díjazás nélkül, vagy díjazással. Utóbbi esetben az egy napra jutó jövedelem összegétől függően vagy biztosított, vagy nem, járulék, ill. Eho fizetési kötelezettség terheli. Nyilván tényleges jövedelemnél az szja teher is belép. A díjazás nélkül, vagy a minimálbér 30-ad részét el nem érő napi megbízási összegnél nem biztosított, a többi esetben biztosított.

 54. Üdvözlöm!
  Abban szeretném a segítségét kérni hogy nekem 2010.12.17-én szűnt
  meg a munkaviszonyom. Közel egy éves. Volt vállalkozói igazolványom ami szüneteltetve volt ezidáig. A mai nappal adtam le. Bementem a munkaügyi kp-ba. Nem tudtam bejelentkezni mivel a vállalkozói igazolványom leadásáról még nincs meg a papírom. Kérnek még tőlem egy apeh igazolást
  is hogy járulék fizetve lett.
  Az első kérdésem hogy a járulékot magam után nem tudtam fizetni ebből
  lesz e gond?
  A második kérdésem pedig hogy múlt héten kiderült hogy kisbabát
  várok. A munkaügyön azt mondták hogy ha a szülés pillanatában
  nem vagyok biztosított akkor nem jár a gyermekagyi segély sem
  és a gyed sem. Akkor most jelentkezem be vagy inkább
  várjak pár hónapot és utána hogy a szülés időpontjában meg biztosított
  legyek?
  Előre is köszönöm válaszat!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Kata!

   Az álláskeresési támogatás jogosultság megállapításához szükséges, hogy az egyéni vállalkozás járulékai be legyenek fizetve, ezért kérik az APEH igazolást. Ha nincs befizetve, abból gond lesz és nem lesz biztosított.
   Ha a szülést megelőző 2 éven belül rendelkezik legalább 365 nap biztosítási jogviszonnyal és ha legalább a szülés pillanatában lesz biztosítása akkor jogosult lehet gyermekágyi segélyre és ha a biztosítása legkésőbb gyermekágyi folyósítás alatt szűnik meg, gyedre is.
   Mivel még korai a terhesség, várhatóan tud dolgozni és járulék befizetés elmaradása miatt nem jogosult álláskeresési támogatásra, ha van lehetősége mindenképpen létesítsen munkaviszonyt.

 55. Schweitzerné Hudák mercédesz

  Azt szeretném megérdeklődni,hogy a 6 órás munkaviszonyban a támogatások mint pl;TB munkavállalói járulék és a nyugdíj járulék módosul e a 8 órás munkaviszonytól és ha módosul mennyivel.Ha a bruttó 177000 ft 8 órában.

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Mercédesz!

   A bruttó munkabérből a személyi jövedelemadót, a járulékokat %-os arányban vonják. Ha a bruttó munkabére csökken, a levonandó adó és járulék mértéke nem változik, tehát %-ban ugyanannyi, csak az összege csökken, mivel a kevesebb a bruttó összeg is, amiből vonják, így pl. kevesebb családi kedvezményt tud érvényesíteni.

 56. Üdvözlöm!
  Azt szeretném megkérdezni, hogy a MÁK ellenőrzi-e azt, hogy a gyermek bölcsődébe jár és hogyan? (A gyes jogosultsága miatt kérdezem) Köszönöm. Szilvi.

 57. Kedves Anyabarát!
  Kislányom 2007 szept.28-án született. 2 évig voltam gyed.en,m majd 2009 szept 28-2010szept 28-ig gyesen. A volt munkahelyemen 2010 szept 29-én felmondtak. 2010 okt4-től december 20-ig munkanélküli ellátásban részesültem. Azóta nem találok állást, magam után fizetek hogy legyen beteg biztosításom. Most újra babát várok, a szülésem várható időpontja 2011 aug. 28. Jogosult leszek majd anyasági támogatásra, illetve gyed-re, vagy csak az alanyi jogon járó gyes-re? És akkor ha közben találnék állást az változtatna a dolgon?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Minden jót!
  Kata

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Kata!

   Biztosítási jogviszony hiányában csak alanyi jogon járó gyesre lesz jogosult. Anyasági támogatás szintén megilleti a biztosítási jogviszonytól függetlenül. A közölt adatok alapján nem értem miért ilyen rövid ideig kapott álláskeresési támogatást? A másik, jól gondolom közös megegyezéssel szűnt meg a jogviszonya? Az, hogy milyen pénzbeli ellátást kaphat függ attól, hogy milyen biztosítási jogviszonyt létesít, illetőleg annak időtartamától.

   • Kedves Erzsébet!
    Köszönöm a válaszát!
    Kicsit bonyolult az egész, de megpróbálom összefoglalni röviden.
    Sajnos a volt főnököm, (egy kft-nél dolgoztam ) szeretett játszani a ki-be jelentéssel, és bár a szülésem előtt nála dolgoztam 6 évig, nem voltam bejelentve csak akkor amikor babát szerettem volna 2007 jan 1-től. Szerencsére akkor hamar össze is jött a baby, így viszont a bejelentett munkaviszonyom csak 2007 jan 1-től 2007 szept 28-ig (a kislányom születéséig) tartott, és ez idő után csak 78 nap munkanélküli ellátásra voltam jogosult.
    A szülésem után az állásom meg is szűnt, (bár a kft most is működik), a munkaviszonyom is maradt, mert mindenképpen szerettünk volna még egy kisbabát.
    Mivel nem estem teherbe, így a kislányom 3.szülinapján közös megegyezéssel váltunk el egymástól a munkáltatommal.
    Másodszorra már nem ment olyan könnyen, sajnos 2 évet vártunk rá, de most végre sikerült 8 hetes kismama vagyok! Mindenképpen azon vagyok, hogy legalább erre a rövid kis időre sikerüljön valami állást találnom, bár nem egyszerű!
    Üdvözlöm: Kata

    • Horváthné Pelyva Erzsébet

     Kedves Kata!

     Jól értem, hogy hivatalosan, papíron csak 2007.01.01-2007.09.28-ig volt munkaviszonya? Ez alapján biztosan csak alanyi jogon járó gyesre lesz jogosult, emellett anyasági támogatásra és nevelési ellátásra.
     Nem teljesen világos, hogy “a munkaviszonyom is maradt”, mert amennyiben papíron 2010.szept., okt.-ben szünt meg, akkor nem 78 nap álláskeresési támogatásra lett volna jogosult. Ha 2010. őszéig volt hivatalosan is munkaviszonya és biztosításba kerül a szimpla gyesnél többet lehet kihozni.

     • Kedves Erzsébet!
      A munkaviszonyom 2007 jan-1 én kezdődött, és 2007 szept. 28-án szültem.
      2010 szept 28-án (a kislányom 3. szülinapján) szűnt meg a munkaviszonyom.
      A munkaügyi központban azzal indokolták hogy csak 78 nap ellátást kaptam, hogy az elmúlt 3 év nem számít munkaviszonynak,mivel a kft-nél papíron fizetés nélküli szabadságon voltam. A gyes-gyed csak biztosításban eltöltött fizetés nélküli szabadság és nem munkaviszony.
      Tegnap voltam egy állás interjún, de amint kimondtam a munkáltatónak hogy kisbabám lesz, megköszönte hogy oda fáradtam de sajnos így nem a nem alkalmaznak.
      Köszönettel:
      Kata

      • Horváthné Pelyva Erzsébet

       Kedves Kata!

       A munkaviszony alatt gyermek otthoni gondozása céljából igényelt fizetés nélküli szabadság napjai beleszámítanak az álláskeresési támogatás megállapításához szükséges jogosultsági napokba.
       Ha a munkáltatója az Álláskeresési járadék és álláskeresési segély megállapításához szükséges igazolólap fizetés nélküli szabadságra vonatkozó részét kitöltötte, az helytelen, mert az 1991. évi IV. törvény 25. § (4) bekezdésének a) pontja értelmében a gyed, gyes időszakára kapott fizetés nélküli szabadság időszaka a munkajogviszonyba beszámítható és ezt az időszakot nem kell feltüntetni az igazolólap 20. pontjánál. (Csak a passzív jogon kapott ellátások nem számítanak jogszerző időnek.)
       Gyakorlatilag 270 nap álláskeresési járadékra és 90 nap álláskeresési segélyre lett volna jogosult és végső esetben álláskeresőként igényelhette volna az ellátásokat.

       • Kedves Erzsébet!
        Amikor először jártam a munkaügyi központban, azért nem fogadta el az ügyintéző a papíromat, mert a volt főnököm könyvelője üresen hagyta azt a részt ami a fizetés nélküli szabadságra vonatkozik!
        Vissza vittem neki ( a könyvelőnek),Ő ráírta hogy a kislányom születésétől a 3. szülinapjáig fizetés nélküli szabin voltam, így már elfogadta az ügyintéző, és így állapította meg azt a 78 napot nekem.
        Ön szerint volna értelme visszamennem a munkaügyre az Ön által említett jogszabályra hivatkozva? Vagy így utólag már nincs mit tenni???
        Várom válaszát!
        Üdvözlettel:Kata

        • Horváthné Pelyva Erzsébet

         Kedves Kata!

         A cég könyvelője első esetben helyesen járt el és az utólagos felvezetés szövegezéséből is azt olvasom ki, hogy nem osztotta a Munkaügyi Központ ügyintézőjének véleményét.
         Akkor nem számít a munkajogviszonyba a tgyás, gyed, gyes, ha azt passzív jogon kapta, tehát az alatt az időszak alatt nem volt munkaviszonya. Az is óriási hiba, hogy a tgyás időszaka nem fizetés nélküli szabadság, hanem szülési szabadság. A lényeg a gyermek gondozása céljából igényelt fizetés nélküli szabadság jogszerző időnek minősül.
         Mivel az ellátás megállapításáról kiadott határozat már jogerőre emelkedett, első lépésként írásban a jogszabályra hivatkozva a kirendeltség vezetőjéhez címezve írásban kérjen magyarázatot. Esetleges további lépés annak tartalmától függ. Ne hagyja annyiban.

 58. Kedves Erzsébet!

  Én azt szeretném tudni, hogy nyugdíjas, esetleg rokkant nyugdíjas nagyszülő elmehet-e 2011-be gyesre. Köszönöm válaszát!

 59. Kedves Anyabarát! 2010. 05.20.-án lett két éves a fiam és napi 8 órában visszamentem dolgozni /közalkalmazott/. Az lenne a kérdésen, hogy heti 40 órás munka mellett kaphatok-e GYES-t? Meddig lehet lemondani róla? Fáradozásukat előre is köszönöm!

 60. Kedves Anyabarát! 2010. 05.20.-án lett két éves a fiam és napi 8 órában visszamentem dolgozni /közalkalmazott/. Az lenne a kérdésen, hogy heti 40 órás munka mellett meddig kaphatok GYES-t? Fáradozásukat előre is köszönöm!

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Balázs Tiborné!

   Március végéig kaphatja, március végén tájékoztassa a MÁK-ot a napi 8 órás munkavégzés tényéről

 61. Kedves Erzsébet!

  Eddig napi 8 órás munkavégzés mellett kaptam az ikergyest. Amennyiben január 1-től heti 30 órában dolgozom csak, továbbra is jogosult maradok az ikergyesre, vagy pedig az ikrek miatt bármilyen mértékű munkavégzés mellett is már csak 1 gyes jár az ikrek után?

  Válaszát előre is köszönöm!

 62. Üdvözlöm!
  Először is köszönöm a vasárnapi válaszát!
  Újabb kérdésem az lenne,h.ha én visszamegyek a gyed lejárta után dolgozni,és pár napon belül felmondanak akkor utána jár ugyanúgy a gyes,v. azzal megszűnik,mivel visszamentem dolgozni?

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Mazsola!

   Álláspontom szerint a közalkalmazottra is vonatkozik a felmondási tilalom a gyermek 3. életévéig.
   Ha “normál” gyesre jogosult és napi 8 órába megy vissza dolgozni, akkor amíg a foglalkoztatási jogviszonya fennáll nem jogosult gyesre. Amint megszűnik a közalkalmazotti jogviszony és a gyermek kora miatt jogosult lenne gyesre, újból igényelheti.