TEÁOR’08 és Szakmakód 2011

Írta:Erzsébet

TEÁOR’08 és Szakmakód 2011

A vállalkozási tevékenység kezdését megelőzően  meg kell határozni a vállalkozás tevékenységeit, főtevékenységét, vagyis mely tevékenység folytatásából várható a legnagyobb árbevétel. Gazdasági társaságok tevékenységének megválasztása a TEÁOR’08 (gazdasági tevékenységek egységes osztályozása), magánszemélyeké a Szakmakód 2011 szerint történik.

A gazdasági szervezetek a létesítő okiratban megválasztott TEÁR’08 szerinti főtevékenységet kötelesek a cégjegyzési kérelemben feltüntetni. A egyéni vállalkozók a vállalkozói tevékenység megkezdésének nyilvántartásba vételekor kötelesek, mind a főtevékenység és egyéb tevékenységek folytatásának megfelelő szakmakódot megjelölni.  Az egyéni vállalkozókról szóló törvény hatálya alá nem tartozó „vállalkozók” tevékenységeinek, a magán-állatorvosi tevékenység, az ügyvédi tevékenység, az egyéni szabadalmi ügyvivői tevékenység, a közjegyzői tevékenység és az önállói bírói tevékenység, valamint az általános forgalmi adó hatálya alá tartozó vagy adószám kiváltására kötelezett magánszemélyek bejelentésre kötelezett tevékenységeinek besorolásának meghatározása, valamint nyilvántartása szintén a Szakmakódok szerint történik.

A vállalkozás által folytatott tevékenységek állami adóhatósághoz történő bejelentésére kizárólag a TEÁOR’08, illetve a szakmakód 2011 nomenklatúrák alapján van lehetőség.

A tevékenységek besorolásáról a Központi Statisztikai Hivatal oldalán tájékozódhatunk. A TEÁOR besorolás részletesebb leírást tartalmaz, hogy milyen termelő (gyártás) és szolgáltató tevékenységek tartoznak az adott számhoz.

TEÁOR’08 lekérdezéséhez kattints ide

Szakmakód 2011 lekérdezéséhez kattints ide

.

Szerző

Erzsébet administrator

26 hozzászólás

Laki ElviraKözzétéve: 11:43 de. - febr 25, 2011

Kedves Erzsébet!

Hogyan kell a következő számviteli törvény változást értelmezni?

“A külföldi pénzértékre szóló részesedésnél, hitelviszonyt megtestesítő értékpapíroknál az értékesítés árfolyamnyereségét, árfolyamveszteségét, a deviza árfolyam-változás hatásának kiszűrésével kell megállapítani, a törvény módosítás ezt az előírást hatályon kívül helyezte”

Ez azt is jelenti, hogy nem kell 8-as, 9-es árfolyamváltozást elkönyvelni minden lépésnél?

Köszönöm szépen,

Elvira

    Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 3:28 du. - febr 25, 2011

    Kedves Elvira!

    Értékesítéskor nem kell kimutatni az árfolyam változás hatását, csak a realizált eredményt. (Nehéz a számvitel suliban is, gyakorlatban is.)

Korzsényi TiborKözzétéve: 12:53 du. - febr 22, 2011

…moderálva…

Laki TamásKözzétéve: 8:44 du. - febr 20, 2011

Kedves Erzsébet!

Elnézést kérek, de az előbb nem sikerült jól, amit kérdezni szerettem volna.

Köszönöm szépen az eddigi segítségét!

Azt szeretném megkérdezni-én online oktatással foglalkozom-, hogy ha vásárolnék egy új számítógépet, és egy új Windows szoftvert, akkor ezeket költségként elszámolhatom-e? Vagy csak a számítógép értékcsökkenését?

A villany és a fűtés, valamint az internet költsége mellett elszámolható-e arányosan a csatorna díja költségként? Egybeesik a székhely és a telephely,jól gondolom-e, hogy ilyenkor arányosan lehet a költségeket elszámolni?

Köszönöm szépen!

üdvözlettel:
Tamás

Hozzászólások lezárva.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.