Tgyás, Gyed, táppénz ügyintézés elektronikusan

Manapság már nem  meglepő,  hogy újabb elektronikus ügyintézésre nyílt lehetőség.  Személyes, vagy postai sorban állás helyett interneten keresztül igényelhető a Tgyás, a Gyed és a táppénz is. Előzetes feltétel az Ügyfélkapu hozzáférés és az egészségbiztosítónál történő regisztrálás.

.

Kire vonatkozik ez elektronikus igénylés lehetősége?

Aki foglalkoztatási jogviszonyban áll, az az igazolásokat, nyilatkozatot, egyéb dokumentumokat a foglalkoztatóhoz nyújtja be és a foglalkoztató a jogviszony(ok)ra, jövedelemre, kieső időre vonatkozó adatokról kitöltött igazolást, a benyújtott dokumentumokkal együtt az átvételtől számított 3 munkanapon belül köteles az egészségbiztosító pénztár felé továbbítani, amennyiben nem működtet társadalombiztosítási kifizetőhelyet. Ebben az esetben nem a kismama, vagy keresőképtelen munkavállaló részére nyílik meg az elektronikus továbbítás lehetősége, hanem a foglalkoztató (munkáltató)  számára.

Továbbá az egyéni vállalkozók, illetőleg a mezőgazdasági őstermelők intézhetik még elektronikusan az ellátásokat.

.

Hogyan lehet regisztrálni?

A foglalkoztató, egyéni vállalkozó, mezőgazdasági termelő és/vagy azok természetes személy megbízottja, arra rendszeresített nyomtatványon kéri az egészségbiztosító pénztárnál való regisztrációját. A kitöltött és aláírással, pecséttel hitelesített regisztrációs lapot személyesen, vagy postai úton lehet továbbítani.

.

Hogyan lehet a pénzbeli ellátásra vonatkozó igénylést benyújtani?

A képviseleti/meghatalmazotti jogosultság nyilvántartásba vételét követően az egészségbiztosító pénztár honlapjáról le kell tölteni a  megfelelő nyomtatványokat. Azt követően az APEH honlapjáról letöltött Általános nyomtatványkitöltő programmal (ÁNYK) ki kell tölteni a szükséges nyomtatványokat és az igazolásokat, egyéb dokumentumokat digitalizált mellékletként csatolva az Ügyfélkapun keresztül továbbítani. A kitöltéshez részletes útmutató áll rendelkezésre (egyenként 35-40. oldalnyi).

.

Milyen papíralapú digitalizált dokumentumokat nem lehet az elektronikus űrlaphoz csatolni?

 • Igazolvány az egészségbiztosítási ellátásokról.
 • Jövedelemigazolás egészségbiztosítási megállapításhoz.

.

Mit és hol találok?

Kattints a linkekre!

Ügyfélkapu regisztráció.

ÁNYK letöltése. Ehhez videós segítség (első videó).

Regisztrációs lap, nyomtatványok, útmutatók.

.

4 válasz a(z) Tgyás, Gyed, táppénz ügyintézés elektronikusan bejegyzéshez

 1. Nem volt egészen világos nekem, hogy akkor most a munkaadónak bele kell ebbe egyeznie? A mi helyzetünk a következő: a férjemet 1 hónap múlva elbocsájtják, mert megszűnik a munkahelye. Most közölték vele, hogy keressen munkahelyet. 1 hónap alatt a jelenlegi helyzetben nem találna úgysem állást. A kisfiúnk 1 éves, én vissza tudnék menni dolgozni. Igényelheti a férjem a GYED-et? Kapja ezt akkor is, ha a munkahelye megszűnik majd?

  • Horváthné Pelyva Erzsébet

   Kedves Melinda!

   Ha a férje az igénylést megelőző két éven belül rendelkezik legalább 365 nap biztosításban töltött nappal és az igénylés napján biztosított, akkor igényelheti a gyedet. Két lehetősége van, vagy még a munkaviszony alatt, vagy álláskeresőként igényli.

 2. Pingback: Amikor az apa igényli a Gyedet | Anyabarát

 3. Pingback: Amikor az apa igényli a Gyedet | Anyabarát

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*