Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Apák Gyeden

Írta:Horváthné Pelyva Erzsébet

Apák Gyeden

A minap kerestek meg a következő kérdéssel: “Szeretnék tőled információt kapni, hogy az apagyed-et mikortól és hogyan lehet megigényelni.” Mivel általában az anyák igénylik az ellátást, az igénylés feltételei kevésbé ismertek. Nézzük részletesebben.

.

Mikortól igényelheti az apa, illetőleg azonos elbírálású személy  a Gyedet?

Főszabály szerint a igénylés lehetősége az anya Tgyás , illetve annak megfelelő időtartam (168 nap) lejáratát követő naptól nyílik meg. Korábbi igénylés csak az anya (szülő nő, vagy örökbefogadó nő) halála esetében lehetséges, vagy ha a gyermek nem a szülő nő háztartásában nevelkedik.

Példák:

1. A szülő nő 2010.01.01-én szül, Tgyást igényel a szülés napjától és a jogosultság 2010.06.17-én megszűnik. Az apa részére a Gyed igénylés lehetősége 2010.06.18-tól nyílik meg.

2. A szülő nő 2010. 01.01-én szül, Tgyást igényel a szülés napjától, 2010.04.20-án meghal. Az apa igényli a Gyedet, mivel minden jogosultsági feltétellel rendelkezik, 2010.04.21-től benyújtott igénye alapján Gyedre jogosult a gyermek 2. életévéig.

.

Mikor jogosult az apa Gyedre?

 1. A jogosultságot megelőző 2 éven belül  szükséges biztosítási idővel rendelkezik, ami 2010. május 1-e előtt született gyermek esetében 180 nap, 2010. április 30-a után született gyermek esetében 365 nap. ÉS
 2. A gyermeket saját háztartásában neveli. ÉS
 3. Az igénylő biztosított.

.

Meddig jár a Gyed?

 1. 2010. május 01-e előtt született gyermekek esetében a gyermek 2. életévéig.
 2. 2010. április 30-a után született gyermekek esetében, annyi napra, ahány jogosultságot megelőző biztosítási nappal rendelkezik 2 éven belül, legfeljebb a gyermek 2. életévéig.

Példák:

1. Az apa 2000.10.01-e óta folyamatosan munkaviszonyban áll ést 2010.01.01-én született gyermeke után fizetés nélküli szabadságot kérvényez és 2010. 06.18-tól gyedet igényel. Előzetes biztosításban töltött napok száma meghaladja a 180 napot, Gyed folyósításra a Gyermek 2. életévéig jogosult.

2. Az apa munkaviszonya 2006-ban megszűnt és azt követően álláskeresési támogatásban részesült. Újabb munkaviszonyt létesít 2009.10.01-én. Gyermeke 2010. május 5-én született, fizetés nélküli szabadságot  és Gyedet igényel 2010.10.21-től. Jogosultsági ideje 375 nap, így Gyed folyósításra 375 napra válik jogosulttá.

.

Hogyan igényelhető?

Az igénybejelentést a foglalkoztatóhoz (munkáltatóhoz), vagy a Regionális Egészségbiztosítási Pénztárhoz (egyéni vállalkozó, mezőgazdasági őstermelő) lehet benyújtani. Ugyanitt lehet az igénybejelentő nyomtatványokhoz hozzájutni.  Meghatározott feltételekkel elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül is benyújtható az igény. Olvasd el a bővebb tájékoztatást erről>>

Egyéni vállalkozónak, mezőgazdasági őstermelőnek, az igénybejelentéshez csatolnia kell  az  „Igazolvány a biztosítási jogviszonyról és az egészségbiztosítási ellátásokról” és a „Jövedelemigazolás egészségbiztosítási ellátás megállapításához” elnevezésű nyomtatványokat, amennyiben a jogosultságot megelőző két éven belül más foglalkoztatási jogviszonyban is állt. Munkaviszonyban álló személyeknek a jogviszony létesítésekor ezeket a dokumentumokat át kellet adnia a munkáltató részére és az igénylésnél már a foglalkoztató rendelkezésére áll. A munkáltató amennyiben társadalombiztosítási kifizetőhelyet nem működtet, szükség esetén ezeket a nyomtatványokat is továbbítja az egészségbiztosító felé.

Emellett szükséges dokumentumok a  gyermek eredeti születési anyakönyvi kivonata,  magánnyugdíjpénztár tagjának a záradékkal ellátott belépési nyilatkozat. Egyéb esetben a gyermeket örökbefogadási szándékkal gondozó személy esetén az örökbefogadási eljárás megindításáról szóló igazolás,  örökbefogadás esetén az örökbefogadásról szóló gyámhatósági határozat, a gyermek új születési anyakönyvi kivonata,  gyám esetén a gyámkirendelő határozat.

Gyed mellett keresőtevékenység nem folytatható, így szükséges a munkáltató felé benyújtott fizetés nélküli szabadság engedélye (Töltsd le a minta kérvényt>>), egyéni vállalkozó pedig nyilatkozik arról, hogy az ellátás folyósítása alatt vállalkozásában nem működik közre.

.

Mikor nem jár Gyed? Mi számít bele az előzetes biztosítási időbe?

Részletekért kattints a “Mit kell Tudni a Gyedről?” bejegyzésre>>

..


..
..

Szerzőről

Horváthné Pelyva Erzsébet administrator

27 hozzászólás

LillaKözzétéve: 1:21 du. - Júl 16, 2018

Üdv!
Azt szeretném kérdezni hogy apa igényelte februárban a gyed extrát, a kislány másfél éves volt akkor! Igaz e hogy lehet visszamenőleg is igényelni 6 hónapot ?
Meglehet e visszamenőleg most igényelni?!
Köszönöm a válaszát!

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 10:34 de. - Júl 18, 2018

  Kedves Lilla!

  Igaz, hogy visszamenőleg legfeljebb 6 hónapra lehet benyújtani az igényt. Nyilván csak akkor lehet visszamenni addig, ha a jogosultság is fennállt már akkor, például 8 hónapos babával még nem lehet, de 1 évessel már igen.

TímeaKözzétéve: 7:41 du. - jún 6, 2018

Kedves Erzsébet!

Az lenne a kérdésem hogy GYED extra igénylése esetén házasnak kell lenni? Apa igényelné a gyedet de nem vagyunk házasok.

Segítségét előre is köszönöm.

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve: 9:25 de. - jún 7, 2018

  Kedves Tímea!

  Vér szerinti szülő apa, aki saját háztartásában neveli gyermekét, ha megvan az előírt biztosítása, jogosult GYED-re. Nem feltétel a házasság.

Ispánné Mátyás CsillaKözzétéve: 3:45 du. - máj 28, 2018

Üdv! Azt szeretném megérdeklődni, hogy a férjem fogja igénybe venni a gyed extrát és 169 napnak kell eltelnie ebbe beleszámit a hétvége vagy csak a munkanapok?

Szolnoki TimeaKözzétéve: 10:11 du. - Már 26, 2018

Üdvözlöm. Ha az anyukának van munkaviszonya és kapja gyedet, akkor milyen módja, menete van annak, hogy apuka igénybe vegye a gyed extrát? Válaszát előre is köszönöm!

Czafit VivienKözzétéve: 3:44 du. - Már 17, 2018

Jónapot! Nekem egy olyan kérdésem lenne , hogy ugye ha meg szuletett a kisbabánk 169. Naoig kapnám a gyes t aztan a párom aki igenyelne a gyed et kapná a baba 2 éves koráig … hogy 2 éves korától akkor én újra igényelhetném a gyes t 3 éves koráig ?

Szóljon hozzá!

*

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.