Mit kell tudni a Gyed-ről?

Írta:Horváthné Pelyva Erzsébet

Mit kell tudni a Gyed-ről?

A gyermekgondozási díj (Gyed) egészségbiztosítás keretében járó havi rendszerességű ellátás, amely a munkavégzés alól kieső igénylő kieső jövedelmének pótlására szolgál. Az ellátás biztosítási jogviszonyhoz kötött és a terhességi-gyermekágyi segélyhez (Tgyás) képest szigorúbbak a jogosultsági feltételei. Legutóbb 2010. május 1-től változott az igénylés feltétele, amelyet ettől a naptól született gyermekekre kell alkalmazni. Az április 30-val bezárólag született gyermekek jogán igényelt ellátást még a változást megelőző feltételekkel lehet igényelni.

.

Ki igényelhet Gyedet?

 1. A szülő: vér szerinti, örökbefogadó, szülővel együtt élő házastárs.
 2. Az a személyt, aki a saját háztartásában élő gyermeket örökbe kívánja fogadni, és az erre irányuló eljárás már folyamatban van.
 3. A gyám.

.

Mikor nem jár Gyed?

 1. Ha az igénylő nem felel meg a jogosultsági feltételeknek.
 2. Ha a jogosult bármilyen jogviszonyban díjazás – ide nem értve a szerzői jog védelme alatt álló alkotásért járó díjazást – ellenében munkát végez, vagy hatósági engedélyhez kötött keresőtevékenységét személyesen folytatja.
 3. Ha a jogosult – munkavégzés nélkül – megkapja teljes keresetét, ha a keresetét részben kapja meg, csak az elmaradt kereset után jár gyermekgondozási díj.
 4. Ha a jogosult egyéb rendszeres pénzellátásban – ide nem értve az álláskeresési járadékot és segélyt, a vállalkozói és a munkanélküli járadékot, valamint az álláskeresést ösztönző juttatást – részesül.
 5. Ha a gyermeket – a külön jogszabályban foglaltak szerint – ideiglenes hatállyal elhelyezték, átmeneti vagy tartós nevelésbe vették, továbbá ha harminc napot meghaladóan bentlakásos szociális intézményben helyezték el.
 6. Ha a gyermeket napközbeni ellátást biztosító intézményben (bölcsőde, családi napközi, házi gyermekfelügyelet) helyezték el, ide nem értve a rehabilitációs, habilitációs foglalkozást nyújtó intézményi elhelyezést.
 7. Ha a jogosult előzetes letartóztatásban van, vagy szabadságvesztés, elzárás büntetését tölti.

.

Mit kell tudni az Gyed összegéről?

 1. Az ellátás mértéke az alapul szolgáló jövedelem (napi átlag) 70%-a.
 2. Az alapul szolgáló jövedelem maximalizálva van a minimálbér kétszeresében, 2010-ben napi bruttó 4.900 Ft, amit minden év januárt 15-én felülvizsgálnak és a tárgyévre érvényes minimálbér figyelembevételével jan. 1-től újra megállapítják.
 3. Ha a Gyedet lemondja az igénylő és ugyanazon gyermek után újból kéri, akkor az alap megegyezik a korábbi ellátás alapjával (jan. 15-i felülvizsgálat alkalmazásával).

.

2010. április 30-al bezárólag (május 1-ét megelőzően) született gyermekeknél érvényes szabályok

Jogosultsági feltételek

 1. Ha az anya igényli a Gyedet, akkor a szülés  napjától visszamenőleg számított 2 éven belül180 nap (naptári) biztosítási idő szükséges. Ha az apa igényli, akkor a jogosultságot megelőző 2 éven belül vizsgálják a biztosítási időt. ÉS
 2. A gyermeket saját háztartásában neveli. ÉS
 3. Az igénylő biztosított. VAGY
 4. Ha az anya igényli a Gyedet és a biztosítási jogviszonya a Tgyás folyósítása alatt szűnt meg, feltéve ha a Tgyás jogosultsága biztosítási jogviszony fennállása alatt keletkezett.

.

Mi számít bele a 180 nap biztosítási időbe?

 1. A biztosítás megszűnését követő táppénz, baleseti táppénz, terhességi-gyermekágyi segély ideje.
 2. A közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatánegy évnél hosszabb ideig folytatott tanulmány ideje.
 3. A rehabilitációs járadék folyósításának ideje.

.

Mennyi időtartamra jár a Gyed?

 1. A Tgyás lejártát, vagy annak megfelelő nap lejártát követően a gyermek 2. életévéig.
 2. Ha a szülő, vagy örökbefogadó nő meghal, vagy a gyermek nem az ő háztartásában nevelkedik, akkor az ellátás az  “újabb” jogosultnak Tgyás még fennmaradó részére is jár.

.

2010. május 1-től (április 30-át követően) született gyermekeknél érvényes szabályok

Jogosultsági feltételek

 1. Ha az anya igényli a Gyedet, akkor a szülés  napjától visszamenőleg számított 2 éven belül365 nap (naptári) biztosítási idő szükséges. Ha az apa igényli, akkor a jogosultságot megelőző 2 éven belül vizsgálják a biztosítási időt. ÉS
 2. A gyermeket saját háztartásában neveli. ÉS
 3. Az igénylő biztosított. VAGY
 4. Ha az anya igényli a Gyedet és a biztosítási jogviszonya a Tgyás folyósítása alatt szűnt meg, feltéve ha a Tgyás jogosultsága biztosítási jogviszony fennállása alatt keletkezett.

.

Mi számít bele a 365 nap biztosítási időbe?

 1. A biztosítás megszűnését követő táppénz, baleseti táppénz ideje.
 2. A közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideig folytatott tanulmányidejéből 180 napot.
 3. A rehabilitációs járadék folyósításának ideje.

.

Mennyi időtartamra jár a Gyed?

 1. Általános esetben a Tgyás lejártát, vagy annak megfelelő nap lejártát követően jár.
 2. Ha a szülő, vagy örökbefogadó nő meghal, vagy a gyermek nem az ő háztartásában nevelkedik, akkor az ellátás az  “újabb” jogosultnak Tgyás még fennmaradó részére is jár.
 3. A szülést/jogosultságot megelőzően megszerzett biztosítási időnek megfelelő időtartamra jár, legfeljebb a gyermek 2. életévéig.
 4. Ha az igénylő a jogosultság megszerzésekor, vagy azt megelőző 2 éven belül jogosult volt Gyedre, akkor az időtartamot a korábbi jogosultságot figyelembe véve kell megállapítani.

.

Igénylés

Részletekért olvasd el az Apák Gyeden bejegyzést>>.

Az ellátások közötti választásról a szövegre kattintva olvashatsz.

Ajánlott bejegyzés kategória: Tgyás

.

Magazin cikk:

Fizetés nélküli szabadság kérvény (minta)

Gyedről röviden (igénylés álláskeresőként, ügyvezető gyeden, kevés jogosultsági nap).

Kattints ide a magazin letöltéshez>>>


.

Szerző

Horváthné Pelyva Erzsébet administrator

102 hozzászólás

SándorKözzétéve  6:38 du. - Sze 4, 2017

Tisztelt Szakértő!
Segítséget szeretném kérni. Én mint apuka szeretném igényelni a gyedet megvan a 365 nap biztosításom és még mindig bejelentett munka viszonyom van. Azt szeretném kérdezni hogy ha nem engednek el fizetés nélküli szabadságra de felbontom a munka viszonyt tegyük fel szeptember 30 al akkor október egytől igényelhetem-e a gyedet illetve ha ez lehetséges akkor is az előző havi jövedelmemből számítják-e ki az összeget?
Köszönöm megtisztelő válaszát.

  Horváthné Pelyva ErzsébetKözzétéve  11:01 du. - Sze 4, 2017

  Kedves Sándor!

  365 napot apánál is a gyermek születését megelőző két éven belül nézik és amely naptól kéri a GYED folyósítását még biztosítottnak kell lennie, mindenképpen legyen bejelentett munkaviszonya, különben nem jogosult ellátásra. A munkaviszony jövedelméből határozzák meg az ellátás összegét. Gyermek gondozása céljából a fizetés nélküli szabadságot 15 nappal korábban írásban kell bejelenteni és munkáltató köteles biztosítani, az tévedés, hogy engedélyeznie kell.

Szóljon hozzá!

*

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.